Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor?

Plantera ner – Ett generellt tips för tomater är att försöka plantera dem i sin nya kruka så djupt att toppen av plantan tittar upp över kanten. Och att större delen av stjälken är under jord. Sätt ner tomatplantan i en lite större kruka än den först växte i, med bara pyttelite jord i botten.

  • Fyll sedan på med jord försiktigt runt hela plantan och tryck till lagom så att den smiter åt om växten.
  • Om stjälken är väldigt lång och ranglig kan den böjas i krukan och täckas med jord.
  • Min lilla växt är inte lång nog för att visa riktigt bra, så du får föreställa dig.
  • Lååååååånga stjälkar kan ringlas längs insidan av kanten på krukan och täckas med jord.

Ett tips är att låta bli att vattna tomaten två dygn eller så innan omplanteringen, då blir stjälken böjligare. Var noga med att ej lägga jord över tillväxtpunkten på plantan. De tär den plats på växten där nya blad bryter fram i toppen av plantan. Då kan växten få svårt att återhämta sig på bästa sätt efter omplanteringen.

Kan man plantera tomater djupare?

Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor I unga år sådde jag tomater alldeles för tidigt på året utan växtbelysning och de blev taniga och gängliga. Nu är jag inte alls lika hetsig utan sår dem i mars – april och det duger gott och väl. Då har ofta det naturliga ljuset kommit åter. Jag sår inte hysteriskt många frön eftersom jag endast behöver 4- 6 plantor av samma sort, då jag senare under året skördar dem på sticklingar.

Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor
Tomatsådd under växtbelysningen i köket.

Som med de flesta sådder hamnar även tomatfröna i de återvunna frukt och grönsaksaskarna. Maken till bättre behållare för frösådd får man leta efter. I år använder jag steriliserad planteringsjord till alla tomatsådder ( för att slippa sorgmyggor) och jag sår dem utan värmematta och utan miniväxthus. Jag ser bara till att hålla jorden fuktig och efter 10 dagar har de flesta frön tittat upp.

Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor
Ett perfekt bestånd av tomater. Dessa plantor kommer ge ca 300 kg tomater uppe på takfarmen.

Alla ni som odlat tomater ett tag vet att man hamnar i det här yviga tillståndet helt plötsligt. Tomater växer snabbt när de väl sätter fart vilket kan skapa ganska mycket stress och huvudbry. Inte sällan ser man nya odlare på sociala medier som förfasas över växtkraften och känner sig villrådiga.

Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor
Omplantera så djupt du kan.

Är man ute i god tid är det fantastiskt trevligt att plantera om sina små plantor en och en i enskilda krukor. Men det är inte alltid jag hinner att göra detta, När detta dock sker sätter jag dem alltid plantan så djupt att bara de översta bladen tittar upp.

See also:  Vad Ska Jag Plantera I Rabatten?
Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor
Vinn tid och plats.

Har man platsbrist är det verkligen ingen fara med att plantera om flera plantor i en och samma kruka. Då köper man tid. Det är bättre att göra så här än att vänta tills man har mer plats. Plantorna hinner växa sig större och kraftigare på grund av näringen i den nya jorden.

Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor
Klipp bort din gänglighetsångest.

Om du gör som jag, inte hinner eller glömmer bort att plantera om dina tomatplantor, men ändå vill vara rationell och effektiv. Då är det här en mycket bra lösning som får dina plantor att inte bara överleva utan dessutom ge flera nya plantor. Man klipper helt enkelt ner dem och låter dem börja om på ny kula.

Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor
Klipp inte för långt ner

Se bara till att du inte klipper för djupt. Man klipper inte under första bladparet för så vitt man inte vill döda plantorna. Det bästa är att klippa strax ovanför det andra bladparet eller bladet. Då har du två bladveck kvar där det kan skjuta upp nya toppar. En planta med två paralella toppar ger dubbelt så stor skörd.

Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor
10 dagar i vatten och nya rötter

De avklippta topparna hamnar i ett högt glas med vatten och på ca 10 dagar har sticklingarna utvecklat rötter. Då är de redo att planteras i planteringsjord och växa vidare. Ni kanske anar vad som händer med dessa plantor när jag tycker att de blir för långa? Ja, du gissar rätt. Jag klipper av dem också och så håller jag på i i all oändlighet. Vissa år övervintrar jag sticklingarna i källaren.

Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor
Perfekta tomatplantor är låga.

När plantorna är klippta lyfter jag ur hela rotklumpen från odlingsbehållaren. Det gör inget om några rötter går sönder, tomater klarar ganska tuffa tag.

Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor
Plantklumpen planteras i ny planteringsjord

Sedan planterar jag ner plantklumpen som den är i en ny större kruka. Där får de stå tills jag har plats att lirka ur plantorna en och en och plantera dem i enskilda krukor. Antagligen har jag också kunnat skörda dem på ytterligare en omgång sticklingar innan jag planterar om dem.

Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor
Tomatlabyrinten på takfarmen. Vi planterar ut våra plantor i dessa odlingslådor veckan innan midsommar.

Mer eller mindre alla tomatplantor vi planterar uppe på takfarmen i erathboxarna har två toppar på varje planta, Det gör att vi får dubbelt så stora skördar. Jag skulle aldrig i mitt liv plantera en tomatplanta som inte är avklippt och under 30 cm hög.

See also:  Vad Kan Man Plantera P HöSten?
Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor
Vintersådda plantor tittar upp i växthuset i början av april. Inget extraljus och ingen värme. Visst r det fantastiskt.

För er som gillar att experimentera kan jag passa på att berätta att man kan så sina tomater kallt sk vintersådd. Det har gått bra flera år men förra året, 2017, kom det en extrem köldperiod under påsken. På påskaftonsmorgonen tog jag in alla plantor från växthuset för att rädda dem.1/3 del av alla plantor dog men resten klarade sig och jag slapp så en ny omgång.

Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor
Tomater skörare från vintersådda plantor jag räddade under kylan under påsken.

Det är ju så här man vill ha det och det är verkligen ingen omöjlighet. Vi har skrivit mycket om tomater på vår sida och kommer skriva mycket mer, det finns så mycket att berätta om denna underbara grönsak och hur man odlar den. Vill ni läsa ännu mer detaljerat är ni välkomna att kika i vår bok Alla fingrar Gröna.

Kan tomatplantor stå ute i regn?

Skötsel tomatplantor – Tomaten vill gärna ha mellan 20-30 grader hela tiden och ska stå skyddade mot kraftiga regn, hårda vindar och samtidigt i full sol. Dessa krav kombineras med ett väldigt stort behov av både vatten och näring, så räkna med att du kommer att behöva hjälpa dina tomatplantor med omfattande bevattning och tillskott av näring.

Placering Tomater vill mogna i solen så välj en solig och varm plats i lä, därför kan ett växthus vara den bästa platsen att låta tomaterna växa på, men det går såklart att odla dem i friland, i pallkrage eller i kruka. Vattning Vattna regelbundet, du kan se att bladen hänger om tomatplantan blir för torr. Jord Jorden behöver vara näringsrik och dessutom ha en bra dränerande förmåga. Eftersom tomatplantan är törstig är det viktigt att jorden är bra på att hålla fukt och ett pH-värde på jorden mellan 6 och 7 är att föredra. Näring Vattna med växtnäring under hela odlingssäsongen, följ doseringsanvisningen på flaskan. Jordens näring räcker inte hela säsongen. Beskäring och stöd Busk- och ampeltomater behöver vanligtvis inte tjuvas utan de får ett buskigare växtsätt och klarar sig utan stöd. Höga tomatsorter behöver tjuvas, det innebär att du plockar bort de små skott som växter upp i grenvecken. De behöver även bindas upp med hjälp av pinnar och snöre, vissa sorter kan bli uppåt 2 meter på gynnsamma platser. När fjärde eller femte klasen av blommor på höjden börjar växa fram är det en bra idé att binda upp plantan och knoppa den. Skaka gärna plantan något under blomning för en smidigare befruktning.

See also:  Hur Ska Man Plantera Tulpaner?

Varför blir mina tomatplantor så höga?

Omskolning av tomatplantor är viktigt för plantans utveckling – Tomater bör alltid skolas om, alltså planteras om, i flera omgångar. När plantorna är 5-10 cm höga är det dags att skola om dem en första gång. Vid omskolningen är det viktigt att flytta plantorna till en lite större kruka.

  • Detta gör vi för att rötterna ska få ett något större utrymme att växa sig starka, men inte för stort.
  • Om du skolar om dina tomatplantor till en för stor kruka direkt fokuserar plantan på att utveckla rötterna i stället för att ägna sig åt tillväxt.
  • Det gör att plantan utvecklas långsamt men utvecklar ett stort rotsystem.

Tomatplantan får lätt starka rötter så du gör gott i att hjälpa din planta genom att skola om i omgångar och succesivt välja större krukor. Plantera en planta per kruka och fortsätt att välja väldränerade krukor. Välj nu en mer näringsrik planteringsjord, din tomatplanta klarar nu att hantera näringstillskottet.

Fyll krukan till hälften med jord och placera din planta i mitten av krukan och fyll upp till toppen. Plantera gärna halva plantan under jord, som om stjälken vore en del av rotsystemet. Det främjar rotutvecklingen och kommer att ge tomatklasar längre ned på plantan. Var mycket försiktig med rötterna så att du inte skadar dem.

Vattna din tomatodling och ställ tillbaka den i ljuset. Nu har den landat i en mer näringsrik jord så avvakta några veckor med att tillföra ytterligare näring, Se till att din tomatsådd har jämn tillgång till vatten. Ojämn vattning kan hämma plantans tillväxt.

  • För varje omskolning sätter du rötterna i djupare jord så att det bildas nya rötter längs med stjälken.
  • När de växt till sig ytterligare är det också dags att ställa dem på en svalare plats så blir tomatplantorna knubbiga istället för att de sticker iväg på höjden.
  • Behåll gärna samma mängd ljus för din odling.

Vid en senare omskolning kan det vara bra att använda en djupare kruka. Prova odlingskrukan Roots som är 21 cm hög och ger perfekt utrymme för tomatplantans rötter att utvecklas i innan utplantering. Hur Djupt Kan Man Plantera Tomatplantor

Kan man toppa rangliga tomatplantor?

Du kan använda toppen av en tomatplanta som en stickling. Klipp av plantan strax nedanför där ett blad växer och ta bort de nedersta bladen innan du planterar den i den nya krukan. Vill du inte klippa av din planta kan du vira stjälken något varv i krukan, förutsatt att den är liten och tillräckligt mjuk.