Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Djupt Plantera LuktRt?

Direktså luktärt steg för steg –

Blötlägg gärna fröerna i vatten 24 timmar innan du sår.Mylla ner fröerna ca 2 cm i jorden, 10 cm mellan varje planta, 20 cm mellan raderna.Vattna regelbundet tills fröerna har grott, om det inte kommer vatten från himlen.Toppa skotten när de är ca 7–10 cm höga. Då kommer du att få en planta som har många fina sidoskott.

Hur djupt vill luktärter ha?

Så här planterar du dina luktärter – Luktärter vill ha vindfrit coh soligt. De vill ha näringsrik och väldränerad jord. Gräv ca 40 cm djupt och 20 cm brett. Avhärda plantorna under en veckas tid innan du planterar ut. Plantera med 25 centimeter plantavstånd. Om du har sått i toarullar så planterar du dessa utan att ta ut plantan ur rullen. Plantera på samma djup som i krukan.

Hur mycket jord behöver Luktärtor?

Så fröer av luktärt – Dagens moderna sorter av luktärter har förädlats så att fröerna har fått tunnare skal, så de gamla råden om att blötlägga fröerna och gnugga på dem med sandpapper är överflödiga. Numera kan du så frö av luktärter precis som de är.

Eftersom rötterna är känsliga, så rekommenderas att fylla såkrukan till två tredjedelar med vanlig blomjord och att toppa med såjord, På så sätt får rötterna mer näringsrik jord när plantan klarar av det och man slipper störa rötterna i onödan, medan fröet kan gro och utveckla de första rötterna och bladparen i lugn och ro.

Fröerna ska läggas ungefär 1 cm under jord. Vattna gärna krukorna så jorden blir fuktig före sådd för att undvika att fröer sköljs ner för djupt eller spolas in i ett hörn. Man kan också strunta i sista centimetern jord, vattna, lägga dit fröet och sedan sprinkla över 1 cm såjord i varje kruka.

Måste man toppa Luktärtor?

Toppa luktärter och ta sticklingar Hur Djupt Plantera LuktRt Vill man ha tidig blomning är försådd av luktärter inomhus på våren att rekommendera. När de kommer igång att växa brukar det gå fort, kanske lite för fort så de kan vara svåra att hantera inomhus innan det är dags för utplantering. Hur Djupt Plantera LuktRt Börja med att toppa dem. Det är en åtgärd som är väldigt smart eftersom plantan då förgrenar sig och ger två långa stjälkar som ger blommor till sommaren. Möjligen kan man toppa ytterligare en gång men inte fler. Det finns en gräns för hur mycket en planta orkar växa och utveckla blommor. Hur Djupt Plantera LuktRt Dessa toppar har flera bladpar och kan planteras som sticklingar Du kan toppa plantorna direkt efter att första bladparet vuxit ut eller, om det fortfarande är tidigt på säsongen så väntar du till ytterligare två bladpar finns vuxit ut och toppar på samma ställe, dvs. ovanför första bladparet. Den längre toppen du då får har två par blad och kan därför användas som stickling. Hur Djupt Plantera LuktRt

See also:  Hur MNga GåNger Ska Man Plantera Om Tomater?

Börja med att nypa eller klippa bort de nedre bladen någon millimeter från stjälken

Hur Djupt Plantera LuktRt

Plantera sticklingen i så djupt så att platsen där bladen tidgiare satt kommer 1-2 cm under jorden. Håll jorden fuktig och låt sticklingarna stå i ett med lock för att hålla hög luftfuktighet. Efter två-tre veckor börjar sticklingarna sträcka på sig och växa till. Det är ett bra tecken på att rötter har bildats. Då trivs de bättre utanför minidrivhuset. Sköt sedan om dem på samma sätt som de frösådda plantorna.

Notera! Helst ska luktärter stå en och en i djupa krukor. Om du planterar fler tillsammans behöver du vara extra försikt när du delar upp plantorna så att rötterna inte störs mer än nödvändigt. Ett knep är att se till att jorden är ordentligt genomvattnad innan du tar ut dem ur krukan.

Vad ska man gödsla Luktärtor med?

Luktärt kan odlas både på friland och i krukor och balkonglådor. Det finns många olika sorter av luktärtor, alla är ettåriga och förökas med frön. De äldre sorterna är rikblommande med lite mindre blommor som doftar kraftigt. Spencer-sorterna är moderna och ger större blommor men har inte samma rika doft.

  • Luktärtorna är klättrande och behöver stöd, de griper tag i stödet med klängen.
  • Se till att det finns tillräckligt högt stöd för den sort du tänker odla.
  • Det finns även kompakta sorter som passar för amplar och balkonglådor som istället hänger nedåt.
  • I krukor, amplar och lådor används lucker U-jord som är näringsrik och ger kraftiga skott.

På friland förbättras jorden med Kogödsel, Är jorden redan lucker och fin räcker det att gödsla och då kan Pelleterad kogödsel vara ett alternativ. Det finns många olika tips och råd om hur man ska odla fram luktärtor på bästa sätt. Luktärtorna har väldigt hårda fröer som kan vara lite svåra att få att gro därför rekommenderas det ofta att blötlägga fröerna i ljummet vatten ett dygn innan sådd så att de kan mjukna och ta upp vatten.

Så ca 5 veckor innan utplantering, såtemperatur 18-24 grader C. Ett tips kan vara att låta fröerna gro mellan fukthållande papper och när grodden börja sticka fram sätt de ner i jord. Annars placera fröerna direkt i djupa krukor som fylls med Naturgödslad såjord, När sådderna har kommit upp och blivit ca 10 cm nyps toppen bort över ca två riktiga blad, toppningen gör att plantorna grenar sig och får fler blombärande skott.

Det är bra att plocka luktärtorna om inte annat när de vissnat men innan fröskidorna kommit fram, börjar plantorna sätta frön så avtar blomrikedomen snabbt då kraften går till fröna. Om du vill ta egna frön kan du mot slutet av blomningen låta några av fröskidorna sitta kvar tills de mognar.

See also:  NR Plantera BarrväXter?

Hur planterar man luktärt?

Förodla luktärt steg för steg –

Blötlägg fröerna i vatten 24 timmar innan du sår. Detta är inte nödvändigt, men det hjälper fröerna att gro snabbare.Mylla ner fröet ca 1 cm i genomvattnad jord i root-trainer, toarulle eller annan djup kruka.Plantera ut dina småplantor när frostrisken är över. Var rädd om rötterna och glöm inte att avhärda dem så att de hinner vänja sig vid klimatet utomhus.Det är viktigt att välja en växtplats som ligger soligt och skyddad från kall blåst. Förbered gärna platsen redan på hösten med kompost och gödsel. Om du gödslar på våren måste den vara väl förmultnad. Gräv djupt!För att stimulera en snabb tillväxt är det smart att toppa skotten när de är ca 7–10 cm höga. Då kommer du att få en planta som har många fina sidoskott. Ju fler skott plantan har desto fler blommor kommer du att få när den växer till sig.

Innan du planterar ut dina förodlade luktärter behöver de vänja sig vid livet utomhus. Ställ ut plantorna några timmar på dagen i skyddat läge, undvik direkt solljus. Ta in dem över natten. Efter en vecka med denna procedur är plantorna redo att planteras i kruka eller på friland. Tänk bara på att frostrisken ska vara över.

När ska man plantera ut luktärter?

Direktsådd – Om du vill odla luktärter på växtplatsen kan du så fröerna direkt i jorden. Vänta tills jorden är tillräckligt varm och frostrisken är över, vanligtvis i maj eller juni. Gräv en liten grop i jorden och lägg fröna i gropen. Täck över fröerna med ett tunt lager jord och vattna försiktigt. Se till att jorden inte torkar ut under de första veckorna efter sådd.

See also:  NR Plantera BäRbuskar På VåRen?

Kan man övervintra luktärt?

Ta sticklingar / toppa luktärt – Du kan enkelt ta sticklingar på dina luktärter när plantorna vuxit sig minst tre bladverk plus topp ovanför jorden. Att ta sticklingar kommer att göra både plantan mer kompakt och kraftig, du får mer blomning och extra plantor.

Gör så här: 1. Klipp av toppen på luktärten över ett bladverk så att sticklingen har två bladverk och topp.2. Häll planeringsjord i en plastkruka och toppa med såjord och vattna.3. Ta bort de nedersta bladen och sätt sticklingen i jorden, se till att platsen där bladen suttit kommer 1-2 cm under jorden.

Tryck till lite runt stjälken.4. Ställ krukan med din luktärt i en plastpåse så att öppningen på påsen hamnar en bra bit ovanför plantan.5. Placera sticklingen i ett fönster eller på en ljus plats. De kommer så småningom att utveckla rötter och blir då en egen liten planta.

Hur ska luktärter stå?

Skötselråd –

Placering För att se till att luktärt växer riktigt bra så ska den stå i ett läge med full sol och samtidigt vattnas med jämna mellanrum, så håll utkik på om jorden blir torr. Jord Jorden bör vara näringsrik och väldränerad. Vatten Vattna luktärten med jämna mellanrum, håll utkik på om jorden blir torr. Beskärning Beskärning, eller kanske snarare plockning, av växten är bra och stimulerar växten till att producera mer blommor. Blommorna kan man med fördel använda som vackra snittblommor. Det som är dött och visset plockas bort. Köldkänslig Luktärt trivs inte speciellt bra med kyla, vilket kan resultera i att knoppar trillar av, men så fort värmen återkommer så sätter blomningen igång igen. Gödning Det är också bra om man ger luktärten gödning i samband med vattningen, och det ska gärna spridas ut i mindre doser omkring varannan vecka.

Denna ettåriga ört kan bli upp till tre meter hög och ger parbladiga, äggrundade gröna blad som toppas med stora och vackra blommor som sitter i klasar och ger trädgården en alldeles magiskt inramning med sin doft.