Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Djupt Plantera Tomatplantor?

Plantera ner – Ett generellt tips för tomater är att försöka plantera dem i sin nya kruka så djupt att toppen av plantan tittar upp över kanten. Och att större delen av stjälken är under jord. Sätt ner tomatplantan i en lite större kruka än den först växte i, med bara pyttelite jord i botten.

Fyll sedan på med jord försiktigt runt hela plantan och tryck till lagom så att den smiter åt om växten. Om stjälken är väldigt lång och ranglig kan den böjas i krukan och täckas med jord. Min lilla växt är inte lång nog för att visa riktigt bra, så du får föreställa dig. Lååååååånga stjälkar kan ringlas längs insidan av kanten på krukan och täckas med jord.

Ett tips är att låta bli att vattna tomaten två dygn eller så innan omplanteringen, då blir stjälken böjligare. Var noga med att ej lägga jord över tillväxtpunkten på plantan. De tär den plats på växten där nya blad bryter fram i toppen av plantan. Då kan växten få svårt att återhämta sig på bästa sätt efter omplanteringen.

Hur djupt planterar man tomatplantor?

3. Plantera om tomatplantorna – Låt tomatplantan växa i sitt minidrivhus tills du ser att det börjar växa fram ytterligare ett bladpar (karaktärsbladen) ovanför de första hjärtformade bladen. Det är nu det är dags att skola om (plantera om) tomaterna i en kruka fylld med lite mer näringsrik planteringsjord.

Lyft försiktigt ur tomatplantan med dess rötter och sätt ner i en större kruka med jord. Sätt gärna tomatplantan djupt ner i jorden i den nya krukan så att nästan bara bladen på plantan sticker upp ovan jorden. Tomatplantan bildar rötter längsmed stammen och kan därmed utvecklas bättre. Är det fint vårväder kan du pyssla med omplanteringen utomhus för att sedan sätta in tomatplantan inomhus igen i det ljusaste fönstret du har.

Är det kyligt är det bäst att göra det inomhus. Håll jorden fuktig och tillsätt flytande näring efter ett par veckor i den nya krukan. Fortsätt att gödsla regelbundet. Plantera om plantan igen när den blivit större och fyll på ordentligt med jord i krukan upp till det nedersta bladparet. Hur Djupt Plantera Tomatplantor Även små tomatplantor kan behöva stöd i början. Foto: Lovisa Back

Hur ska man plantera tomatplantor?

Omskolning av tomatplantor är viktigt för plantans utveckling – Tomater bör alltid skolas om, alltså planteras om, i flera omgångar. När plantorna är 5-10 cm höga är det dags att skola om dem en första gång. Vid omskolningen är det viktigt att flytta plantorna till en lite större kruka.

Detta gör vi för att rötterna ska få ett något större utrymme att växa sig starka, men inte för stort. Om du skolar om dina tomatplantor till en för stor kruka direkt fokuserar plantan på att utveckla rötterna i stället för att ägna sig åt tillväxt. Det gör att plantan utvecklas långsamt men utvecklar ett stort rotsystem.

Tomatplantan får lätt starka rötter så du gör gott i att hjälpa din planta genom att skola om i omgångar och succesivt välja större krukor. Plantera en planta per kruka och fortsätt att välja väldränerade krukor. Välj nu en mer näringsrik planteringsjord, din tomatplanta klarar nu att hantera näringstillskottet.

 • Fyll krukan till hälften med jord och placera din planta i mitten av krukan och fyll upp till toppen.
 • Plantera gärna halva plantan under jord, som om stjälken vore en del av rotsystemet.
 • Det främjar rotutvecklingen och kommer att ge tomatklasar längre ned på plantan.
 • Var mycket försiktig med rötterna så att du inte skadar dem.

Vattna din tomatodling och ställ tillbaka den i ljuset. Nu har den landat i en mer näringsrik jord så avvakta några veckor med att tillföra ytterligare näring, Se till att din tomatsådd har jämn tillgång till vatten. Ojämn vattning kan hämma plantans tillväxt.

För varje omskolning sätter du rötterna i djupare jord så att det bildas nya rötter längs med stjälken. När de växt till sig ytterligare är det också dags att ställa dem på en svalare plats så blir tomatplantorna knubbiga istället för att de sticker iväg på höjden. Behåll gärna samma mängd ljus för din odling.

Vid en senare omskolning kan det vara bra att använda en djupare kruka. Prova odlingskrukan Roots som är 21 cm hög och ger perfekt utrymme för tomatplantans rötter att utvecklas i innan utplantering. Hur Djupt Plantera Tomatplantor

Hur djup kruka behöver tomater?

Odla tomater i växthus eller på friland – Om du vill odla dina tomater i ett trädgårdsland, tänk då på att välja just frilandstomater eller tomater för utomhusodling. Tag bort plastkrukan och sätt ner hela plantklumpen lite djupare än den stått tidigare.

Måste tomatplantor ha stora krukor?

Odla tomat i kruka, hink eller pallkrage – Ska du odla i kruka på balkong och terrass underlättar det om krukan rymmer mellan 4 och 10 liter jord och är ca 40 cm bred. Höga och smalare kärl eller en hink går också bra. För att tomatplantan inte ska stå blött är det viktigt att det finns hål i kärlets botten så överskottsvatten kan rinna ut.

See also:  Hur Ofta Ska Man Plantera Om KrukvXter?

Kan tomatplantor stå i solen?

Så mycket vatten och sol behöver tomater – – Tomatplantan behöver mycket sol för att få en fin smak. Men när du sätter ut den behöver den stå i skuggan några dagar för att vänja sig så att inte bladen bränns. Den vill också in på natten de första dygnen.

Den ska inte torka ut utan behöver jämn bevattning. Men den vill heller inte stå i vatten, då drabbas den lättare av sjukdomar och kan om man har otur ruttna. Glöm inte att gödsla! Finns det grönsaker som tomater inte trivs tillsammans med? – Tomater och potatis trivs inte ihop. Potatis kan smitta med potatismögel som förstör frukten.

Däremot trivs den med basilika som dessutom är en bra kombination på tallriken. Vad gör man av sin tomatplanta över vintern? Kan de få tomater året om? – I Sverige är tomaten bara ettårig och får slängas på komposten när tomaterna är skördade. Gazpacho – spansk tomatsopppa Vilka är de största misstagen många gör när de odlar tomater? – Att de får för lite ljus vilket gör dem veka.

Kan man plantera tomatplantor i planteringsjord?

Jord till tomater – Tomater kan vara lite kinkiga när det gäller jorden. Den bör vara näringsrik, i början gillar tomaterna mycket kväve (N). När de första blomklasarna kommer är det däremot fosfor (P) och kalium (K) som gäller. Man kan antingen välja vanlig planteringsjord och blanda två delar planteringsjord med en del kogödsel och lite hönsgödsel.

 1. Det som kallas grönsaksjord är också bra.
 2. I båda fallen ska man vara beredd att gödsla lite extra efter några veckor.
 3. Tillsätt gärna dolomitkalk med magnesium, (Mg), eller epsomsalt som också innehåller magnesium, gäller både bädd och balja.
 4. Odlar man i fasta bäddar ska stallgödsel och/eller kompost vändas ner.

Gräsklipp är bra liksom nässelvatten fram till andra blomklasen. Det är kväverikt, för mycket kväve efter midsommar ger kraftigare växter, men på bekostnad av blommor och frukt. Har man tillgång till tång är det bara att gratulera. Lägg tången på bäddarna och vänd ner innan plantering. Hur Djupt Plantera Tomatplantor

Kan man ha två tomatplantor i samma kruka?

Omplantering 2 – plantera dem fyra tillsammans – Har man platsbrist är det verkligen ingen fara med att plantera om flera plantor i en och samma kruka. Då köper man både tid och plats. Det är bättre att göra så här än att vänta tills man har mer plats. Plantorna hinner växa sig större och kraftigare på grund av näringen i den nya jorden än om de skulle stå kvar i behållaren de såddes i. Hur Djupt Plantera Tomatplantor Klipp bort din gänglighetsångest.

Hur ofta ska man vattna tomater i kruka?

Bevattning – Bevattning av plantorna bör ske efter väderförhållandena. Under värmeböljor använder plantorna mycket vatten, upp till 3–4 liter/planta per dag. Vid mulet väder vattnar man mindre och under mulna perioder är det inte nödvändigt att bevattna varje dag.

 • Man borde aldrig använda kallt vatten vid bevattningen, utan man ska låta vattnet stå i en tunna eller en så före bevattningen så att det hinner värmas upp tillräckligt.
 • Den bästa tiden på dygnet för bevattning är på morgonen, då hinner plantorna torka upp till natten.
 • Bevattningstiden har betydelse i synnerhet på hösten, då luftfuktigheten stiger även av sig själv.

På hösten vattnas plantorna mindre än i början av växtsäsongen och man skall akta att det inte kommer vatten på plantorna, eftersom växtsjukdomar som bl.a. gråmögel lätt angriper växterna i fuktig luft.

Kan man ha för stor kruka till tomater?

Storlek på krukan – Många rekommenderar en kruka som rymmer 20 liter jord för odling av tomat. Men det är inte möjligt för alla att ha så stora krukor och du får ett utmärkt resultat i krukor som är ca 40 cm breda och rymmer mellan 4 och 10 liter jord.

Kan man ta bort de nedersta bladen på tomatplantor?

Vattna plantorna när det är dags att plantera. Ta ur dem ur krukan och ta bort de två–tre nedersta bladen. Plantera sedan så djupt du kan, tomatplantorna bildar nya rötter på stammen om den kommer ner under jorden och mycket rötter ger starka plantor.

Hur många tomatplantor kan man ha i samma kruka?

Steg 5 – Plantera om tomatplantorna ännu en gång till den slutliga odlingsplatsen, t.ex. på friland eller i en större kruka. När rötterna tittar ut ur hålen i botten på krukan brukar det vara dags. Tomater vill gärna ha mycket plats för rötterna, men det beror förstås på vilken sorts tomater du odlar.

See also:  NR Kan Man Plantera Sticklingar Palettblad?

När ska man vattna tomater morgon eller kväll?

Vattna på morgonen eller kvällen – Om något i trädgården behöver vattnas så är det bäst att göra det på morgonen. Undvik att vattna på dagen när det är som varmast eftersom det mesta av vattnet avdunstar istället för att komma till växterna. Att vattna på kvällen går också bra, men tänk på att du kan locka fram sniglarna.

När ska man sluta vattna tomaterna?

Tomaten behöver näring under hela säsongen för att plantan ska orka mogna de sista frukterna. Ju närmare hösten kommer, desto mindre behöver du vattna och då blir det naturligt att du även minskar på näringen, eftersom du inte vattnar lika ofta.

Kan man ta bort grenar på tomatplantor?

Tjuva tomater – få en bättre skörd Hur Djupt Plantera Tomatplantor Kanske har du hört talas om begreppet ”att tjuva tomater” och att det är något man borde göra? Vi reder ut frågetecknet och förklarar varför du bör just tjuva dina tomater. Att tjuva tomatplantan innebär att man tar bort de sidoskott som växer upp i grenvecken.

Detta gör man för att de just stjäl kraft och energi från plantan. Låter man tjuvarna sitta kvar blir tomatplantan väldigt tät och buskig och solen har svårt att komma åt tomaterna som ska mogna fram. Har man många tomatplantor som står lite tätt är det också viktigt att gallra ur plantorna så att det kommer in luft och ljus på alla plantor.

Tjuvskotten växer alltid ut i vecket där en vanlig bladstjälk växer från stammen. Nyp försiktigt bort tjuvarna från plantan och gör det gärna ofta, så att de inte hinner växa sig så stora. När de är små är de enklare att nypa av och det är också lättare att urskilja tjuvarna.

När grenarna blivit större och grövre kan det vara svårare att se vilken stjälk som är tjuven, speciellt om de sitter högt upp i plantan och bildar nya toppar. Du behöver också veta om din tomat är en högväxande tomatsort eller om det är en mer lågväxande busk- eller ampeltomat. Busk- och ampeltomater ska nämligen inte tjuvas alls.

Den här informationen brukar stå när du köper din tomatplanta eller så kan du fråga i butiken. Hur Djupt Plantera Tomatplantor Tjuvarna växer ut från grenvecken, nyp av dem medan de är små. Det blir en bättre tomatskörd om du ser till att regelbundet tjuva dina tomater. Men det är inte hela världen om det blir lite fel. Försök bara se till att du inte klipper av toppen på plantan som hör till huvudstammen. Hur Djupt Plantera Tomatplantor Guide Egenodlade tomater smakar såklart bättre. Det är lite pyssligt, men belöningen desto större. Lär dig odla tomater. Hur Djupt Plantera Tomatplantor Guide Att odla gurka är enkelt och dessutom blir resultatet så gott. Här får du alla tips för hur du lyckas med din odling av gurka. Hur Djupt Plantera Tomatplantor Guide Välj sort efter tycke och smak, ett tips är att utgå från vad du vill göra med din potatis, äta kokad, ugnsrosta eller göra mos. : Tjuva tomater – få en bättre skörd

Hur mycket blad ska man ta bort på tomatplantor?

Beskär dina tomater på bästa sätt – mer frukt och mindre blad Så här ska du beskära dina tomater för att få mer frukt! Gör det rätt och njut hela sommaren och hösten av godsakerna. Här är fem tips på hur du beskär tomaterna på bästa sätt. Läs också: 1. Busktomater ränner inte i väg och behöver inte beskäras.2. De andra stora tomatplantorna måste du hålla efter för att få mer frukt. Läs också: 3. Nyp bort bladen nertill, upp till första blomklasen.

 1. Det ger mer kraft åt fruktämnena och gör planteringen luftigare så att bladmögel har svårare att få fäste.4.
 2. Ta också bort de små skotten, tjuvarna, i bladvecken.
 3. De kan du rota i lite jord och få nya plantor.5.
 4. Till slut knipsas tomatplantan av på höjden när den fått 5-6 våningar med blommor.
 5. Fler än så hinner inte mogna innan hösten.

Läs också: Missa inte Lands nyhetsbrev

Hur ofta ska man gödsla tomater?

Tomat hör till gruppen potatisväxter och härstammar från Peru och Chile. Botaniskt sett är tomatfrukten ett bär. Det finns många olika sorter av tomat och man delar in dem efter det sätt de växer. Ampeltomater har ett buskliknande hängande växtsätt och passar att odla i krukor.

Busktomater blir inte heller så höga och passar att odla på friland eller mot en vägg, de behöver inte tjuvas om de inte blir för täta. Högväxande tomater har en genomgående stam och alla sidoskott tas bort allteftersom. De kräver uppbindning för att orka bära skörden. De kan odlas i växthus, på balkong eller mot en södervägg.

See also:  NR Kan Man Plantera Ut SockeräRtor?

Förutom växtsättet varierar form och färg på frukterna med allt från små runda körsbärstomater till stora platta bifftomater. Tomaternas färg kan vara röd, gul, orange, svart och grön. För att växa kräver tomaten mycket värme och ljus samt rikligt med vatten och näring.

Tomater trivs bäst vid 20–25 graders värme. Växtplatsen ska vara vindskyddad men det går att odla både i växthus, på balkonger, mot en vägg och på friland. Jorden måste vara lucker och kraftigt gödslad. I växthus, odlingsbänkar och krukor kan U-jord eller Tomat & chilijord rekommenderas, det går även att odla direkt i jordsäcken.

På friland jordförbättras jorden innan plantering med Ört & grönsaksjord eller kompost. Tomaterna behöver mycket vatten och ett bra tips är att ha en vattentunna nära till hands. Vet man med sig att det kanske finns risk för torka kan man addera Lera till jorden för att öka fukthållningen.

 • Planteringsavstånd, beroende på sort och växtsätt, ca 30–50 cm.
 • Tomat kan förodlas från frön eller så köper man färdiga plantor i trädgårdsbutiken.
 • Fröna sås i Naturgödslad såjord i feb-april beroende på när man ha möjlighet att plantera ut dem.
 • Täck fröna lätt med jord.
 • Sådden hålls fuktig och skyddas med film eller duk tills fröna har grott.

Lämplig groningstemperatur är 22–25 grader. När fröna har grott flyttas plantorna till en plats med mycket ljus och cirka 18 grader. I de flesta fall behövs extrabelysning vid tidig plantodling. Gödslingen inleds med en svag blandning med flytande växtnäring när plantan har två bladpar.

 1. Plantorna sätts om i REKO-jord eller Tomat & chilijord när de börjar stå tätt.
 2. Flera omplanteringar kan behöva göras innan det är dags för utplantering.
 3. Plantorna planteras ut när de börjar blomma.
 4. Slutplantering kan göras i Tomat & chilijord eller U-jord,
 5. Oavsett hur du plantera se till att plantan har minst 10 liter jord.

Plantorna kan sättas betydligt djupare än tidigare om de har blivit långa, ta bara bort blad som riskerar att hamnar under jord. Nya rötter kommer snabbt att bildas från stammen. Stötta plantorna med stödkäppar eller bind upp dem med snöre som snurras runt stammen.

När tomaterna börjar blomma måste de pollineras för att ge frukt, finns inte tillräckligt med insekter måste man göra det för hand genom att skaka lätt på plantan eller pollinera med pensel. Bästa tiden är på förmiddagen när luften är torr och pollenet lätt släpper. Sorter som bara ska växa med en genomgående stam måste ’tjyvas’, dvs nya skott som växer ut från bladfästena tas bort allt eftersom.

Tjyvarna kan användas som sticklingar, de rotar lätt i såjord. När tillväxten är kraftig och under värmeperioder behöver tomaterna rikligt med vatten. Jorden får aldrig torka ut, då kan frukterna skadas och få så kallade pistillröta. Allt för ojämn vattning kan även leda till att frukterna spricker.

 • Allt efter som plantorna växer kan de nedersta bladen tas bort så att det blir luftigt runt plantorna.
 • På hösten när det är fuktig luft kan tomater lätt drabbas av gråmögel om det inte finns luftväxling där de växer.
 • Potatisbladmögel är också en vanlig sjukdom på sensommaren, speciellt på friland om man även odlar potatis i närheten.

Gödsla tomatplantorna minst en gång i veckan med Växtnäring Tomat & grönsak, Det går även bra att gödsla med Hönsgödsel som blandas ner i jordytan minst en gång i månaden, det är lite enklare när man vattnar med slang. Mycket mörkgröna plantor med kraftiga blad och krulliga toppar är ett tecken på för kraftig gödsling.

Kan man ha två tomatplantor i samma kruka?

Omplantering 2 – plantera dem fyra tillsammans – Har man platsbrist är det verkligen ingen fara med att plantera om flera plantor i en och samma kruka. Då köper man både tid och plats. Det är bättre att göra så här än att vänta tills man har mer plats. Plantorna hinner växa sig större och kraftigare på grund av näringen i den nya jorden än om de skulle stå kvar i behållaren de såddes i. Hur Djupt Plantera Tomatplantor Klipp bort din gänglighetsångest.

Hur långt avstånd mellan potatis och tomater?

För att undvika möglet och rötan Har man odlarvänner nära kan man kanske odla tillsammans. Tomater i den enes trädgård och potatis i den andres. Se till att ha lååååångt avstånd mellan tomater och potatis, gärna med någon slags vägg emellan.