Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Djupt Ska Man Plantera LuktRter?

Direktså luktärt steg för steg –

Blötlägg gärna fröerna i vatten 24 timmar innan du sår.Mylla ner fröerna ca 2 cm i jorden, 10 cm mellan varje planta, 20 cm mellan raderna.Vattna regelbundet tills fröerna har grott, om det inte kommer vatten från himlen.Toppa skotten när de är ca 7–10 cm höga. Då kommer du att få en planta som har många fina sidoskott.

Hur många luktärter i en kruka?

Förodla och plantera om – hur många luktärter per kruka? – Det går bra att så flera luktärter i samma kruka. Om alla gror och det är för tätt, kan du gallra genom att knipsa de ovanjordiska delarna på de du inte vill ha (undvik att dra upp plantorna då rötterna är känsliga).

Vad kan luktärt klättra på?

Luktärter är klätterväxter och gör mycket av jobbet själva, men de behöver något att klättra på. De håller sig fast med starka klättertrådar längst ut på bladen. Med stabila bambupinnar och jutesnöre kan du bygga ett enkelt växtstöd i tipimodell. Linda snöret runt bambupinnarna med ca 15 cm avstånd mellan varje varv.

Varför dör mina luktärter?

Vattna inte för mycket på vintern, annars kommer jordytan att frysa och orsaka att växten dör. Dessutom är det bäst att vattna direkt till roten, eftersom sprutning av vatten uppifrån och ner kommer att blöta grenarna och ge bra förutsättningar för svampar.

Vilken luktärt luktar mest?

’Cupani’ En starkt doftande luktärt med okänt ursprung.

Kan man flytta luktärter?

Flytt av luktärt Hej, har en gammal luktärt som sitter vid husväggen (vi har nyss köpt huset av en gammal dam så den är nog riktigt gammal) nu ska vi bygga en altan där och vill flytta på den. Så nu undrar vi, när ska man flytta den? Är den svår att flytta? Klarar den en flytt? Är rädd om den.

Väldigt tacksam för svar. MVH Susanne Odla svarar: Jag antar att ni har en rosenvial, även kallad flerårig luktärt, för de ”vanliga” luktärterna är ju ettåriga. Det lönar sig att åtminstone försöka flytta på den. Klipp ner den något och försök gräva så mycket som möjligt runt den så att du får med mycket av rötterna.

Om ni inte måste flytta på den just nu, så är senhösten bättre, men det finns inga garantier att den klarar sig när man än flyttar på den. Det brukar dock finnas plantor att köpa bland perenner i plantskolan på våren, om det inte skulle lyckas. Sylvia : Flytt av luktärt

När ska man klippa ner luktärter?

Sticklingar av toppade luktärter – När luktärterna utvecklat två-tre bladpar är det dags att knipsa av dem. Plantan kommer då att förgrena sig. Vi brukar klippa stänglarna ännu en gång innan utplantering för att slippa gängliga plantor. Ifall den avklippta delen har minst två bladpar, kan den planteras som stickling. Skär isåfall av det nedersta bladparet, så att rötter kan bildas därifrån.