Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor?

Det finns många olika typer av påskliljor, där höjden varierar från 15 till 50 cm. Påskliljor är lättskötta lökblommor som är lätte att föröka och kan ge blomning i rabatten i många år. Eftersom påskliljan är giftig utsetts den inte heller för angrepp av smådjur, som till exempel mullvadar.

Påskliljor planteras vanligtvis längs gräsmattskanter, under buskar eller på andra platser i trädgården. De trivs även bra som krukväxter och kan då blomma både inom- och utomhus. Påskliljan trivs bäst på en ljus eller halvskuggig växtplats och planteras gärna i jord som släpper igenom mycket vatten. Jordförbättra gärna odlingsplatsen med P-jord,

Plantera gärna lökarna tidigt på hösten, så att de kan slå rot innan vintern kommer. Plantera påskliljorna ca 10 cm ner i jorden och med 5-10 cm mellanrum. Påskliljans smala blad håller sig vackert gröna fram till juli, då de börjar bli mer gula i färgen.

Lökarna samlar sedan styrka från de gula bladen inför nästa vår, då de kan blomma igen. Påskliljor kan övervintras, men helst på en väldränerad plats där vattnet inte fryser. Det är bra att täcka rabatten eller krukan med täckbark eller snö som skydd mot frost. Med tiden växer påskliljorna väldigt rätt, vilket gör att lökarna bör grävas upp och planteras om efter att bladen har vissnat.

Lökarna bör sorteras efter storlek och planteras i nya grupper. Gödslas med Kogödsel under våren.

När sätter man ner påskliljor?

Vårblommande lök – plantera så här Guide Vill du ha tulpaner, krokus, påsklilja och andra vårblommande lökar är det under hösten du ska plantera. Du kan plantera löken från september, ända fram tills tjälen går i marken, men ju tidigare på hösten du planterar desto bättre är det. Då ligger inte lökarna och torkar och mister sin växtkraft.

Hur djupt plantera narcisser?

Plantera och sköta om narcisslökar – Sätt inte lökar som visar tecken på mögel eller röta. Plantera dina narcisslökar så tidigt som möjligt på hösten så att de hinner etablera sig innan vintern. Sätt lökarna med cirka 10 cm mellanrum och cirka 15 cm djup (små lökar sätter du grundare) eller cirka 1,5 gånger lökens längd.

 1. Sätt gärna lite benmjöl i planteringsgropen.
 2. Trampa jorden runt löken så att jord och lök får kontakt.
 3. Jorden bör vara måttligt näringsrik men mullrik och väldränerad.
 4. De vill stå i sol til halvskugga och växer gärna under buskar och träd.
 5. Om du sätter dem nära perenner så täcker perennerna narcisserna efter att de blommat ut och ska få vissna ner i lugn och ro.

Viktigt att bladen får vissna ner så att näringen går tillbaka till löken. Gödsla med benmjöl varje vår. Flytta inte lökarna på några år. Efter 4-5 år börjar blomningen avta och då är det dags att plocka upp och dela på dom genom att försiktigt bryta loss sidolökar från moderlöken.

Hur sent kan man plantera påskliljor?

Kan man plantera lökar på vintern? – Den bästa tiden att plantera lökarna är på hösten, så snabbt som möjligt efter att du har fått dem och ungefär sex veckor innan marken fryser. Om du missar detta tillfälle kan du fortfarande plantera vårblommor så sent som i december och till och med i januari. Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor

Kan man plantera ut påskliljor?

I kruka: –

När du köper påskliljor så har de mycket näring lagrat i själva löken och är därför en lättskött växt. Placera krukan på ett svalt ställe, undvik direkt solljus. Vattna sparsamt runt lökarna när jorden torkat lätt och var noga med att inte övervattna. Efter blomning kan du med fördel plantera ut plantan utomhus. Då kommer den att blomma igen nästa vår.

Kan påskliljor föröka sig?

Påsklilja | Trädgårdsväxter.com Populärnamn: Påsklilja Vetenskapligt namn: Narcissus Familj: Amaryllidaceae Typ av växt: Lökväxt Beskrivning: Det finns många olika sorters påskliljor att välja mellan. Oftast är blommorna vita, gula eller en kombination av vitt och rött.

Storlek: 15-50 cm hög, 10-30 cm bred Växtzon: I-IV Blomsäsong: Påskliljan blommar under våren.

Jord/läge: Jorden måste vara väldränerad, eftersom blöt och tung jord lätt leder till lökröta. Om dina påskliljor drabbas av röta, prova att gräva upp dem och förbättra jorden med grus och kompost. Påskliljor bör planteras så att de får cirka sex timmars sol.

 1. Påskliljor kan utan problem växa under stora lövträd.
 2. Plantera inte påskliljor nära ett träd som har ett ytligt rotsystem, t ex en lönn, eftersom de två växterna kommer att konkurrera om samma näringsämnen och hindra varandras tillväxt.
 3. Att sätta lökarna : Påskliljans lökar ska planteras på hösten.
 4. Gräv en grop som är dubbelt så bred som löken och cirka 20 cm djup.

Blanda jorden på bottnen med gödsel och kompost. Placera löken i gropen med spetsen uppåt. Täck över löken med jord och platta till ordentligt. Skydda platsen med några centimeter täckbark. Skötsel: Påskliljor ska gödslas efter varje blomning. Ta bort blommorna, men låt bladen stå kvar tills de har torkat.

 1. Förökning : När lökarna har växt några år på en plats bör man ta upp dem och dela dem.
 2. Sätt ned de överblivna lökarna på nya platser i trädgården.
 3. Hösten är den bästa säsongen för delning.
 4. Många sorters narcisser bildar frökapslar om man låter blommorna sitta kvar och självsår sig själva i trädgården.
 5. Övrigt : Påskliljor kan även hållas inomhus i kruka.

: Påsklilja | Trädgårdsväxter.com

Hur många minusgrader klarar påskliljor?

En blomstrande start på våren – Vackra men väderresistenta vårblommor passar bäst för plantering i dina utomhuskrukor. Lökblommor har blivit allt mer populära under våren, då de överlever även när termometern visar några minusgrader. Bäst klarar sig den välbekanta påskliljan, som inte låter sig besegras av kyliga nätter. Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor Vid plantering av krukväxter, fyll krukan med lecakulor och näringsrik jord. Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor Även små växter är väl lämpade för plantering i vårkrukor. Hyacinten på bilden kallas ”Gipsy Queen”.

Hur djupt ska man plantera?

Planteringsdjup träd och buskar – Placera plantorna så djupt att jordnivån i krukan kommer i samma nivå som den omgivande jordytan. I lerjordar planteras träd och buskar så att det blir en liten kulle runt plantan för att vatten inte ska bli stående där.

I sandjordar gör du istället en liten grop runtom för att fånga upp lite extra vatten. Buskar och träd planteras på samma djup som de har i krukan. Råkar hålet bli djupare än rotsystemet, fyll inte på med planteringsjorden i botten. Det finns en risk att trädet sjunker ner i hålet, då jorden innehåller mycket organiskt material som förmultnar och pressas samman under säsongen.

Planterar du i pallkrage kan mindre buskar klara ett djup på 40 cm (två pallkragar), medan lite större buskar och mindre träd vill ha minst 60 cm (tre pallkragar högt eller mer).

Hur planterar man påskliljor i kruka?

Plantera lökarna i trädgården – Plantera ca 3 ggr lökens höjd, det betyder ca 10 cm djupt för påskliljor och tulpaner och ca 6-7 cm för smålökar. Ge dem lite benmjöl i samband med planteringen och gärna en gång till på hösten. Glöm inte att sätta en etikett där du planterat, det brukar ju sitta en sådan i krukan när du köper lökarna.

Vad är skillnad mellan påsklilja och pingstlilja?

Fakta om narcisser – Svenskt namn : Flera varianter av campernell, jonkvill, narciss, pingstlilja, påsklilja, tazett och änglatårar. Vetenskapligt namn : Olika arter av släktet Narcissus. Familj : Amaryllidaceae – amaryllisväxter Sorter : Det finns tusentals sorter i färgställningar från vitt via aprikos och gult till mörkt orange. Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor Välj bland enkla, fyllda, låga, höga, vita, gula och flerfärgade narisser. Det finns enkla, halvfyllda och helt fyllda narcisser. Alla doftar mer eller mindre. Till de mest väldoftande hör pingsliljan ’ Recurvus ’ och orkidénarciss ’ Thalia ’. Det är fint med sorter i lite olika höjd och som avlöser varandra i blomningstid. Tycker du om att göra buketter, välj de lite högre sorterna. Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor Söta lilla gula minipåskliljan ’ Tête-à-Tête ’ är perfekt för utekrukan. En extremt tålig sort som kommer tillbaka år efter år. Botanik : Flerårig, perenn lökväxt. Drygt 100 vildarter växer naturligt i Europas, Medelhavets och Mellanösterns bergstrakter.

 1. Narcisser har en robust lök som delar upp sig i sidolökar när blomningen är över.
 2. Enkelblommiga arter frösår sig också.
 3. Blommorna kommer hösgt upp på stängeln, ensamma eller upp till 20 stycken.
 4. Hos fyllda narcisser har ståndare och pistill omvandlats till kalkblad, de är därför sterila.
 5. Påskliljan har två kransar av kalkblad och en inre bi- krona, den så kallade trumpeten.
See also:  Hur Sent P HöSten Kan Man Plantera LigusterhäCk?

Hos pingstliljor är bikronan mycket kort och skålformad. Stjärnnarcissen, N, x incomparabilis, är en korsning av påsk- och pingstlilja. Dess bikrona är ett mellanting mellan de två andra. Svårighetsgrad : lätt Läge : Trivs i sol och halvskugga på en gärna vårfuktig, men väldränerad plats.

Är också ett bra val för utekrukor, Utmärkt till förvildning av exempelvis en slänt, en bit av gräsmattan, eller i ett woodland. Härdighet : A-C Plantering : Plantera lökarna i augusti-oktober. Sättdjup : ca 10 cm (tre gånger lökens höjd) Avstånd : 20-40 cm Näring/jord: Trivs i väldränerad, näringsrik jord.

Gödsla med kalium- och fosforrik näring som lökgödsel, benmjöl, kogödsel eller tomatgödsel strax efter blomningen. Vatten : torktålig Blomning: apr-maj Förökning : Självsådd och sidolökar. Övrigt : Ogillas av rådjur och gnagare.

Måste man plantera om påskliljor?

Det finns många olika typer av påskliljor, där höjden varierar från 15 till 50 cm. Påskliljor är lättskötta lökblommor som är lätte att föröka och kan ge blomning i rabatten i många år. Eftersom påskliljan är giftig utsetts den inte heller för angrepp av smådjur, som till exempel mullvadar.

 • Påskliljor planteras vanligtvis längs gräsmattskanter, under buskar eller på andra platser i trädgården.
 • De trivs även bra som krukväxter och kan då blomma både inom- och utomhus.
 • Påskliljan trivs bäst på en ljus eller halvskuggig växtplats och planteras gärna i jord som släpper igenom mycket vatten.
 • Jordförbättra gärna odlingsplatsen med P-jord,

Plantera gärna lökarna tidigt på hösten, så att de kan slå rot innan vintern kommer. Plantera påskliljorna ca 10 cm ner i jorden och med 5-10 cm mellanrum. Påskliljans smala blad håller sig vackert gröna fram till juli, då de börjar bli mer gula i färgen.

Lökarna samlar sedan styrka från de gula bladen inför nästa vår, då de kan blomma igen. Påskliljor kan övervintras, men helst på en väldränerad plats där vattnet inte fryser. Det är bra att täcka rabatten eller krukan med täckbark eller snö som skydd mot frost. Med tiden växer påskliljorna väldigt rätt, vilket gör att lökarna bör grävas upp och planteras om efter att bladen har vissnat.

Lökarna bör sorteras efter storlek och planteras i nya grupper. Gödslas med Kogödsel under våren.

Vad gör man när påskliljorna blommat över?

Vissna blommor från vårlökar måste nu plockas bort försiktigt så att lökarna inte skadas. Behåll bladen och låt dem vissna ner, de ger tillbaka viktig näring till löken, vilket är förutsättning för en fin blomning nästa vår! Tycker du att det ser skräpigt ut kan du binda ihop bladen till en liten knut. Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor

När kan man sätta ut påskliljor på våren?

Påskliljor utomhus: –

 1. Du kan ställa ut din kruka utomhus varsomhelst som en finfin påskdekoration. Utomhus håller de längre.
 2. Om nätterna ser ut att bli kalla, ner mot minus fem grader, kan du antingen lyfta in krukan eller täcka den med exempelvis feberväv, en fleecefilt eller tidningar. Men bara över natten. Njut av krukan på dagen – avtäckt.
 3. När blomningen är över efter påsk kan du plantera ut din plantor. Sätt ner din påsklilja i rabatten, under buskar och små träd, runt gräsmattan eller överallt så kommer påskliljorna upp nästa år igen – lagom till påsk.
 4. Låt bladen vissna ner helt på plats i jorden innan du klipper av dem så blir lökarna både kraftigare och fler.
 5. På vårkanten kan du med fördel gödsla med benmjöl och lite välbrunnen hästgödsel, om du får tag på det. Det här gäller även lökar som du har planterat ut sedan tidigare.
 6. Om sommaren bli torr behöver du vattna dina nyplanterade lökar.
 7. Fyll på varje år genom att plantera ut dina påskliljor efter blomning. Snart har du ett vackert land fyllt av gula skönheter.
 8. Om du efter några år märker att påskliljorna blommar mindre kan du gräva upp lökarna och dela på dessa genom att bryta av några av sidolökarna som bildats från moderlöken. Sätt ner sidolökarna i jorden igen. Nästa år bör de åter blomma.

Källa: Odla.nu, Blomsterlandet.se och Plantagen.se. : Så får du påskliljan att stå längre

Hur får man påskliljor att blomma om?

Gräv ner påskliljorna på nytt – Påskliljor och andra narcisser som har vuxit på samma ställe i många år slutar ofta att blomma. Visst får vårlökarna mer kraft om man gödslar precis när de börjar titta upp på våren, men allra bäst är att gräva upp ruggen med lökar strax innan bladen vissnar ner (när man fortfarande ser var de växer). Susanna Rosén, biolog Läs också: Påsklijor – plantering och skötselråd

Hur ska man vattna påskliljor?

Påsklilja i kruka – Blomsterfrämjandet Vetenskapligt namn Narcissus pseudonarcissus Familj Amaryllidaceae, amaryllisväxter Ursprung Europa Färg Vit och gul i olika nyanser. Användning Efter blomningen inomhus kan lökarna planteras ut i trädgården för att återkomma med blomning nästkommande år.

 • Beskrivning Narcissus – från grekiska narke, bedövning, förlamning.
 • Pseudonarcissus – pseudo kommer från grekiska pseudes, falsk, oäkta.
 • Bakgrund Påskliljan är en lökväxt som i vilt tillstånd blommar i april till maj, beroende på sort.
 • Påsklilja i kruka finns att köpa från februari till april.
 • Placering En så sval placering som möjligt gör att blommorna står sig längre.

Undvik placering i sol, drag eller nära frukt. Kan stå utomhus när temperaturen är över 0 grader. Vattnas när jorden har torkat lätt. Undvik att vattna på lökarna. Ingen näring behöver tillsättas. Trivs i vanlig krukväxtjord. Egenskaper Köps som knoppiga exemplar då utvecklingen går snabbt i varm hemmiljö.

All som behövs för blomningen finns redan i löken. Sorter Finns i mängder av sorter och ett aktivt förädlingsarbete fortgår konstant för att få fram fler sorter med ännu bättre egenskaper. Övrigt Släktnamnet Narcissus är hämtat från den grekiska mytologin i vilken den bildsköne ynglingen Narcissus förälskade sig i sin egen spegelbild.

När han inte kunde fånga bilden blev han så förtvivlad att han tog sitt liv. Gudarna förvandlade honom därefter till en blomma, narcissen. Svenskodlad ja : Påsklilja i kruka – Blomsterfrämjandet

See also:  Hur Plantera Jordgubbar?

Kan jag flytta påskliljor?

Flytta tulpanlökar på våren – Gör så här Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor Arbetet med att röja, rensa och göra plats för min nya kombinerade köksträdgård och blomsterträdgård / Potager fortskrider. I veckan får vi hit en liten grävmaskin för att jämna till och flytta massor så ganska många timmar i helgen har gått åt till att rädda de hundratals apeldoorntulpaner som varje år blommar så fint längs hela köksträdgården som den ser ut idag. Jag kan bara inte låta bli att rädda så många som bara möjligt.

 • De har hunnit växa till en del och på vissa kan man skönja en liten blomknopp nere ibland bladen.
 • Tulpaner är väldigt tåliga och kan flyttas också på våren utan större risk för att blomningen påverkas om man är lite försiktig.
 • Det kan man utnyttja om man vill få in lite tidig blomning genom att gräva upp och driva dem i varmare temperatur eller flytta tulpanerna till krukor efter vintern.

För bästa resultat när du vill flytta dem för att de ska blomma på annan plats är det bra att låta rötterna vara så orörda som möljigt och låta en del jord följa med. Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor En är definitivt det bästa redskapet att använda både för att gräva upp lökväxter och många perenner när de ska flyttas. Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor Maskarna ska man vara rädd om. Var försiktig när du gräver. Då minskar risken att man skär i löken och många maskar skonas från spadens vassa skär. Etersom det blev lite bråttom att rädda undan alla tulpaner har jag inte hunnit förbereda eller ens tänka ut var de ska planteras. Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor Här syns tydligt de olika sidolökarna i olika storlek som växer till från huvudlöken. Det är långt ifrån alla tulpaner som återkommer år efter år som apeldoorntulpanen. Löken blommar bara en gång, men beroende av sort bildar de inga, fler eller färre sidolökar, dvs. nya lökar bredvid löken som blommat. Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor * För att kunna njuta lite av deras blomning också i år satte jag några i en gammal zinkkruka invid entrén. Det såg lite tomt ut upptill så jag satte i några pilgrenar i hinken som bands ihop upptill. Text av: Lena Ljungquist, 2021-04-19 Info : Flytta tulpanlökar på våren – Gör så här

Är påskliljor giftiga för människor?

Påskliljor kan vara dödliga Löken är den farligaste delen att få i sig, men hela växten är giftig. Uppsök veterinär direkt om ditt djur tuggat i sig påsklilja.

Vad bringar påskliljor?

10 viktiga fakta om påskliljor – visste du det här? 1. Påskliljan är en lökväxt i familjen amaryllisväxter, som tillhör Narcisssläktet.2. Att ge någon en bukett påskliljor anses bringa lycka till mottagaren 3. men en ensam blomma sägs däremot betyda att otur lurar runt hörnet.4.

Dessa gula blomster kan blomma i allt från sex veckor till sex månader, beroende på förutsättningarna.5. Påskliljan är Wales nationalblomma.6. Enligt legenden gäller det att få syn på vårens första påsklilja i Wales, det tros nämligen betyda att ditt kommande år blir fyllt av rikedom.7. Experter tror att det finns 26-60 olika arter av påskliljor och upp till 13 000 hybrider.8.

De gula blommorna är inte bara symbol för påsken, de står också för vänskap.9. Om man lyckas tvinga en påsklilja att blomma över det kinesiska nyåret bringar man lycka till hushållet, enligt legenden.10. Blommorna innehåller sav som kan vara giftig för andra växter.

Vad heter Små påskliljor?

Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor När du vill skapa påskstämning är växter med gula blommor ett säkert kort. En av de allra mest påskiga växterna är minipåsklilja eller Narcissus ’Tête-à-tête’ som dess vetenskapliga namn lyder. Påskliljan är en lökväxt som i vilt tillstånd blommar i april till maj, beroende på sort.

’Tête-à-tête’ är en relativt låg, småblommig sort med näpna blommor som är lätt att jobba med. Den håller formen bra och är robust. Påskliljan är tålig för låga temperaturer så även om det är snö och någon minusgrad ute klarar den sig fint. Minipåskliljan fungerar även bra att använda inomhus. Så oavsett om det gäller trappan, uterummet, påskbordet eller fönsterbrädan sprider de små gula solarna glädje och påskstämning.

Ett annat bra användningsområde för minipåskliljor är på gravplatsen. En bonus med minipåskliljorna är att när de väl har blommat över kan de planteras ut i trädgården eller på odlingslotten, där de lever vidare och bjuder på vårblomning år efter år. Vårblommor som passar till din vårkruka hittar du här.

Kan man plantera Utblommade påskliljor?

Forummeddelande (Meddelandet stngs automatiskt om 2 sekunder)

” width=”8″ height=”8″> Vad gr jag med pskliljelkar som blommat ut?, Plantera nu eller i hst?

table>

09-04-2009, 21:26 Lnk hit: #1
Medlem Antal inlgg: 181 Medlem sedan: 07-05-2008 Medlem nr: 15 900 Hej Vad gr jag av mina pskliljelkar som jag har haft i kruka som nu blommat ut? Kan jag plantera ner dem direkt eller gr jag det i hst? Mvh Pia

table>

09-04-2009, 21:50 Lnk hit: #2 Medlem Antal inlgg: 3 Medlem sedan: 09-04-2009 Medlem nr: 22 181 Hej! Du kan plantera ner dem nu, men klipp inte bort bladen! Lkarna tar all sin nring frn bladen och lagrar i lken till nsta vr, och om du d tar bort bladen, kan blomningen utebli nsta vr.

table>

09-04-2009, 21:57 Lnk hit: #3 Medlem Antal inlgg: 23 015 Medlem sedan: 13-08-2005 Medlem nr: 6 358 lkar har rtter som dom tar nring ifrn jorden. men dom behver bladen fr fotosyntes. det bsta r att lta dom vissna ner, men dom kommer ocks blomma till nsta vr ven om man klipper bladen dock kan det ta mycket kraft frn lken.

table>

10-04-2009, 06:38 Lnk hit: #4 Medlem Antal inlgg: 2 670 Medlem sedan: 31-12-2007 Medlem nr: 13 427 Hej Jag har planterat mina utblommade sm Pskliljor direkt i landet ute. Utan att ta bort ngonting alls. I fjol Pskas hade jag sm Kruktulpaner, dessa planterade jag direkt i jorden, hade de inte inne fre. Nu har de kommit upp. Bara sm blad n s lnge. Dom var s sm och sta, kunde inte lta bli att kpa dom. Hlsn Tepa

table>

10-04-2009, 07:27 Lnk hit: #5 Medlem Antal inlgg: 9 435 Medlem sedan: 22-04-2004 Medlem nr: 3 363 Det gr bra att plantera ut dem direkt i rabatten Men man kan ven lta dem ”torka ner” bladen och plantera dem senare. Viktigast r dock att man lter bladen sitta kvar Tar man bort bladen s frsvinner den viktiga nringen frn lkarna som gr s att de blommar nsta r. Jag har ett flertal gnger ”rensat” bland mina pskliljor/pingstliljor genom att grva upp ”chok”/ett fler tal i klump. Och placerat dem i en jordsck i skuggan ver sommaren (stoppat ner lkarna s de dljs av jord och inte gett ngot vatten) Sedan fram p hstkanten har jag rensat bort alla torra blad och planterat ner lkarna p nya stllen. Eller gett bort lkar till andra som velat ha – Bor och Odlar i zon4-5,tips hur man sr penser finns i mitt album. Pense album

1 anvndare lser den hr trden just nu (1 gster och 0 anonyma medlemmar) 0 medlem(mar):

/td>

/td>

Är påskliljor farliga för katter?

Växter som är särskilt giftiga för katter är: Påskliljor, narcisser, pingstliljor. Amaryllis. Liljekonvalj.

Hur länge står påskliljor i kruka?

Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor 1 AV 2 Påskliljor betyder vår för många. De lyser upp i rabatten efter en lång vinter och går att ha både som snittblommor, i kruka – både inne och ute. Foto: Istock 2 AV 2 Blanda gärna påskliljor med tulpaner och kvistar för en vårig och färgsprakande bukett.

 1. Foto: PERNILLA AHLSéN Publicerad: 31 mar 2020, kl 14:29 Uppdaterad: 04 apr 2023, kl 12:53 Påsken är årets första riktiga blomstertid.
 2. Och av alla påskblommor är nog påskliljan den mest givna.
 3. Här får du alla tips hur du ska sköta påskliljor, hur mycket vatten den vill ha, hur den ska planteras – och hur du kan spara den så att den är fin även nästa år! Påskliljan är den blomma som blivit en av de svenska symbolerna för påskfirandet i Sverige, en lökväxt i familjen amaryllisväxter som kommer som vit och gul i olika nyanser.

Den är både billig, vacker, lättskött och doftar gott, så kosta på dig en stor vacker bukett. Tyvärr är den inte den mest hållbara av snittblommor (3-6 dagar), vilket kompenseras av det låga priset. Men det finns olika tricks att få påskliljorna att hålla sig fin längre.

När kan man sätta ut påskliljor på våren?

Påskliljor utomhus: –

 1. Du kan ställa ut din kruka utomhus varsomhelst som en finfin påskdekoration. Utomhus håller de längre.
 2. Om nätterna ser ut att bli kalla, ner mot minus fem grader, kan du antingen lyfta in krukan eller täcka den med exempelvis feberväv, en fleecefilt eller tidningar. Men bara över natten. Njut av krukan på dagen – avtäckt.
 3. När blomningen är över efter påsk kan du plantera ut din plantor. Sätt ner din påsklilja i rabatten, under buskar och små träd, runt gräsmattan eller överallt så kommer påskliljorna upp nästa år igen – lagom till påsk.
 4. Låt bladen vissna ner helt på plats i jorden innan du klipper av dem så blir lökarna både kraftigare och fler.
 5. På vårkanten kan du med fördel gödsla med benmjöl och lite välbrunnen hästgödsel, om du får tag på det. Det här gäller även lökar som du har planterat ut sedan tidigare.
 6. Om sommaren bli torr behöver du vattna dina nyplanterade lökar.
 7. Fyll på varje år genom att plantera ut dina påskliljor efter blomning. Snart har du ett vackert land fyllt av gula skönheter.
 8. Om du efter några år märker att påskliljorna blommar mindre kan du gräva upp lökarna och dela på dessa genom att bryta av några av sidolökarna som bildats från moderlöken. Sätt ner sidolökarna i jorden igen. Nästa år bör de åter blomma.

Källa: Odla.nu, Blomsterlandet.se och Plantagen.se. : Så får du påskliljan att stå längre

När ska man gräva ner lökar?

Så här planterar du vårlökarna – När du köpt lökarna är det viktigt att de kommer ner i jorden ganska omgående så att de inte blir dåliga. Du kan plantera blomsterlökarna från slutet av augusti tills tjälen sätter stopp i december, Anledningen till att man planterar vårlökar på hösten är att de behöver en sammanhängande  kylperiod för att blomma vackert till våren.    Blomsterlökarna planteras på ett varierande djup mellan 5-30 cm, beroende på sort. Men du kan ha som tumregler att plantera lökarna på ett djup som är 2-3 gånger lökens storlek. Rätt planteringsdjup och avstånd kan du oftast enkelt utläsa på baksidan av förpackningen. Du kan också hitta tips i vår t växtbibliotek om exempelvis tulpaner.   Om du har tät lerjord på platsen du tänkte plantera blomsterlökarna på så kan du blanda ut jorden med både O dlingssand och P – jord,

Om jorden är sandig från början behöver de n bara blandas med P-jord, Det är viktigt att ha god dränering i sin plantering så att det inte blir för blött när snön smälter, då trivs inte vårlökarna.  Tänk på att sätta löken åt rätt håll så att den inte behöver lägga energi på att vända tillväxten åt rätt håll.

Felvända lökar kommer oftast upp men blomningen kan bli försenad. Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor

När kan man sätta ut påskliljor i kruka?

Plantera höstlökar i kruka – Det är i regel inte kylan som är problemet för övervintring av lökväxter, utan väta. Lökar tål inte att stå fuktigt, då ruttnar de fort. Se därför till att krukan, eller behållaren, har god dränering. Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor En porös jord och väldränerad kruka är grunden för att lyckas med vårblommande lökväxter.

Plantera redan på hösten i september-november. Små lökar torkar lätt, de ska därför i jorden tidigt. Lägg dem annars i kylskåpet omlindade av fuktat hushållspapper tills du kan plantera. Välj en strukturstabil såjord, blanda gärna in grovt grus och lite benmjöl som främjar lökväxternas blomning. Bottna med ett dräneringslager lecakulor, Välj kruka efter behov; lökväxterna ska växa tätt ihop och ge ett fylligt intryck så det behövs inga jätteurnor Det är viktigt att krukan har dränering om den ska stå under bar himmel. Terrakotta är tungt om du vill kunna flytta runt din plantering. Korgar är snyggt och praktiskt. Zink passar till det mesta, men saknar ofta dräneringshål, det kan kompenseras med ett rejält lager lecakulor.

Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor Plantera ungefär tre gånger så djupt som lökens höjd. Lökarna har sin näring med sig i ”paketet” och är extremt lättodlade.

Mixa gärna olika sorter så att du får en lång säsong; vanligen blommar smålökarna som snödroppar och krokus först. Men läs på vid de olika arterna när de blommar. Lökväxter är lättodlade och tåliga. All näring finns i löken, vattna bara om jorden är kruttorr. Använd gärna snö som sakta smälter och ger lagom väta.

Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor Samma kruka höst och vår. Med fiffig plantering kan man ha prunkande vårblomning från februari till början av juni.

Plantera på ett djup av ca tre gånger lökens höjd. Lökkakan (botten) neråt, härifrån utgår sedan rötterna. Plantera mycket tätare än rekommendationerna på påsen som gäller för rabatter. I krukan behöver lökarna stötta varandra och stå tätt för en fyllig effekt. Ställ krukorna på balkongen, i garaget, växthuset, källaren eller annat kallt utrymme. Det får helst inte bli varmare än fem grader, då kan lökarna vakna för tidigt. Är vintern sträng behöver krukan isoleras; ställ den på ett isolerande underlag som frigolitlock från frysväskan eller använd krukskydd, Svep om isolerande material som tjock fiberduk eller säckar fyllda med torra löv. Om krukorna övervintrat mörkt behöver de komma fram i ljuset när det börjar bli plusgrader på dagarna. De klarar snö och nattlig kyla. Vill du driva dem tidigare, ställ krukorna i uterum eller växthus. När blomningen är över kan krukan ställas undan men fortsätt sköta om plantorna tills bladen vissnar frampå försommaren. Nu infaller lökens viloperiod, ta upp och spara dem till en ny plantering till hösten. Eller låter du dem vänta kvar med nya vänner som perenner eller sommarblommor.

Vad gör man med påskliljor som blommat ut?

Vissna blommor från vårlökar måste nu plockas bort försiktigt så att lökarna inte skadas. Behåll bladen och låt dem vissna ner, de ger tillbaka viktig näring till löken, vilket är förutsättning för en fin blomning nästa vår! Tycker du att det ser skräpigt ut kan du binda ihop bladen till en liten knut. Hur Djupt Ska Man Plantera PSkliljor