Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Djupt Ska Man Plantera VitlK?

Odla vitlök – så gör du – Hur Djupt Ska Man Plantera VitlK

Se till att odlingsstället har näringsrik och väldränerad jord, Vitlök är vinterhärdig, men tycker inte om väta så välj en solig plants. Tillför gödsel för att ge din odlingsbädden extra näring. Tryck ner varje klyfta, med rotändan ner, cirka 5 centimeter ner i jorden med ett mellanrum på 10-15 centimeter. Fyll igen och vattna ordentligt. Vitlöken behöver ingen tillsyn förrän på våren igen. Vattna och följ plantans utveckling. På våren börjar löken att växa. Den är mogen när blasten börjar vissna. Varje odlad vitlöksklyfta blir till en vitlök.

Se vårt sortiment för trädgårdsredskap och tillbehör

Hur djup plantera vitlök?

Plantera vitlök –

Jord När du planterar ut vitlök så se till att förbättra jorden med fin planteringsjord. Blanda gärna in kompost i denna jord, då gör du jorden lucker, samtidigt som den får den viktiga dräneringsförmågan och släpper igenom vatten så att inte löken står helt blöt. Gödsla gärna jorden med kogödsel. Avstånd mellan klyftorna Utomhus planterar du varje klyfta på ett djup av omkring 10 centimeter och de ska stå med ett mellanrum på omkring 15 centimeter för att trivas som bäst. Gör gärna långa fåror på detta djup och sätt ner klyftorna, var efter du fyller igen dem och vattnar på rejält. Har du gjort detta under hösten så klarar sig löken bra fram till våren och då börjar den växa. Vattning och näring Vattna och gödsla under denna tid fram till sensommaren så kommer du att ha mogna lökar när blasten vissnat!

Hur ska man plantera vitlök?

Odla vitlök — hur? – Det första du behöver göra är att välja en lämplig odlingsplätt för din vitlök. Alla har goda förutsättningar att odla vitlök; oavsett om du tänkt plantera din vitlök i pallkrage, på friland eller i en kruka inomhus eller på balkongen är det i princip en vitlöksklyfta som ska sättas ner i jorden.

Dela klyftorna på samma sätt som när du använder vitlök till matlagning, men behåll skalet. Börja med att gräva rader med ett radavstånd på cirka 25 centimeter. Plantera klyftorna var och en för sig – med ett avstånd på cirka 10-15 centimeter mellan varandra. Vitlöksklyftorna ska placeras med spetsen uppåt, på 5-10 centimeter djup. Fyll igen fårorna och vattna rejält. Nu kommer vitlöken att klara sig helt själv ändra fram till våren.

Hur många vitlök i en pallkrage?

Mina pallkragar – Växtplatsen för årets vitlök blir två pallkragar i en skyddad del av köksträdgården. De har hängt med i drygt tio år och ser ut därefter. De två som ska användas till vitlöken i år har jag tidigare odlat isbergssallat och tomater i. Det första jag gör innan planteringen är att rensa bort tidigare växtdelar och ogräs.

Det är inte så lätt när man har en fyramånaders-valp! Dunder är en newfoundlandshund och såklart glad i att vara med – överallt. Skitig hund=glad hund. Dessa pallkragar gräver jag i några gånger per år, oftast då jag gödslar med bokashi. Eftersom jag har stora askar med besvärliga rötter i närheten är det ett måste att gräva, annars invaderar rötterna.

Jorden är lucker och fin, och därtill lagom fuktig nu på hösten.

När och hur planterar man vitlök?

Plantera på hösten men sätt inte för tidigt – Det bästa är att sätta sina vitlöksklyftor i jorden sent på hösten, då hinner de börja rota sig något innan kylan kommer. Under vintern ligger de sen och väntar på att jorden skall börja värmas, för att vid ca 5 grader börja växa.

 • Helst ska det ha hunnit börja bli kallt ute när du sätter vitlöken, maximalt 8-12 grader i luften och du kan faktiskt sätta vitlöken ända fram tills att det blir tjäle i marken.
 • Lyftorna ska grävas ner 5 centimeter i en näringsrik och väldränerad jord.
 • Platsen bör vara solig plats för där trivs och utvecklas den bäst.

Planteringsavståndet mellan klyftorna bör vara 10-15 cm men testa dig gärna fram för vad som passar bäst just hos dig. Ett tips när du fått ner vitlöken i jorden är att ta bild av platsen och rita upp var vitlöken sattes, det kan du göra i trädgårdsappen Gardenize.

Hur ofta ska man vattna vitlök?

Vattna och gödsla – Vitlök klarar sig relativt bra utan vattning så länge jorden inte blir alltför torr. Det är främst under vårens tillväxtperiod som det kan vara bra att vattna. Under vintern vilar vitlöken och under sensommaren har den fått djupa rötter.

Vad kan man plantera bredvid vitlök?

Det finns många anledningar att samplantera växter. Den ena växten kan hålla borta skadedjur från den andra, en annan kan fixera kväve så att det blir tillgängligt för de andra växterna. Växter kan samplanteras för att de växer på olika nivåer, både ovanför och under jord.

 • Då kan rötterna breda ut sig på olika djup utan att konkurrera om utrymme och ovan jord kan en högre soltålig växt kanske skugga en annan som behöver mer skugga Det finns inte så mycket forskning som visar på de exakta utbytesvinsterna för växterna.
 • Men det finns månghundraåriga praktiska erfarenheter kring samplantering som är värda att lyssna till.

Där det verkligen finns stöd från forskning på att växter kan ha utbyte av varandra är vad gäller kvävefixering, fosfor och kaliumupptag.95% av alla växter samarbetar med svampar. eller mykhorriza för att få kväve och mineraler. Växtens rötter möts då av svamphyfer där hyferna får kolhydrater, eller socker av växten och växten får kväve och mineraler.

Vad Trivs med Trivs inte med Egenskap
Aubergine Bönor
Basilika Tomat, chili, oregano, sparris Salvia Vissa påstår att smak på tomat och basilika förbättras om de planteras ihop.
Betor Blomsterböna, kålrabbi, kålrot, rödlök
Blomsterböna Betor, kålrot, selleri
Blomkål Bönor, selleri Ej efter spenat ger god smak
Bondbönor Dill, potatis, spenat
Buskbönor Gurka, jordgubbar, kryddväxter, kålväxter, mangold, morötter(tidiga), potatis, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, sallat, selleri, sommarkyndel, spenat, tomater Fänkål, gladiolus, lök, purjolök, vitlök, ärtor
Chili Basilika, Salladslök
Dill Gräslök, gurka, kålväxter, lök, morötter, persilja, rödbeta, sparris, sallat, kål, Salladslök Morot, tomater, chili Perfekt för pollinerare, kan korspollineras med morot. Dill kan dra till sig predatorer som äter upp kålfjärilslarver.
Endivesallat Fänkål, kålväxter, lök, stångbönor
Fruktträd Krasse, nyzeeländsk spenat, pepparrot, vitlök
Fänkål Gurka, sallat, salvia, ärtor Buskbönor, stångbönor, tomater
Gräslök Morötter (tidiga) Bönor, ärtor
Gurka Bönor, dill, fänkål, jordärtskockor, kålväxter, lök, majs, rödbetor, selleri, vitlök, ärtor Kryddväxter, potatis, rädisor, rättika, tomater
Hallon Spenat, vitlök
Jordgubbar Bönor, gurkört, lök, purjo, rosenkrage, rädisor, rättika, spenat, vitlök, ärtor, gran- och tallbarr Kålväxter, tomater Gurkört håller skadeinsekter borta och attraherar pollinerare, plus att jordgubbarna smakar bättre. Vitlök håller kvalster borta.
Jordärtskocka Gurka Potatis
Koriander Spenat, bönor, ärtor Fänkål Planteras gärna nära morot och kål för att hålla borta insekter.
Krusbär Potatis
Kålväxter Betor, bönor, dill, gullris, gurka, kamomill, lök, mangold, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, salvia, selleri, spenat, stångbönor, tomater, ärtor. Aromatiska örter och ringblommor. Jordgubbar, kålväxter, potatis, purjo, vitlök Aromatiska örter och ringblommor avvisar kålfjärilens larver
Lök Dill, endivsallat, gurka, jordgubbar, kålväxter, sallat Buskbönor, stångbönor
Majs Gurka, sallat, squash, tomater, ärtor Selleri
Mangold Buskbönor, kålväxter
Morötter Buskbönor, dill, gräslök, lök, sallat, tomater, vitlök, ärtor
Mynta Tomat, chili, kål, sallat, ärtor Persilja, kamomill Deras starka doft kan förvilla insekter.
Nässlor Tomater
Pepparmynta Sallad, tomater
Pepparrot Fruktträd
Persilja Tomat, chili, potatis, ärtor, dill, sparris, tomater Mynta, sallat Tips, persilja får rosor att dofta mer om du planterar dem vid roten.
Potatis Bondbönor, buskbönor, solros, spenat Gurka, jordärtskocka, krusbär, kålväxter, selleri, tomater
Purjolök Jordgubbar, sallat, selleri, svartrot, tomater Buskbönor, kålväxter, stångbönor
Rabarber Buskbönor, kålväxter, sallat, spenat
Ringblommor Kålväxter, tomater
Rosor Pepparmynta och vitlök vitlök avvisar bladlöss
Rosmarin Kål, chili, salvia, bönor Morot, potatis Håller insekter borta.
Rädisor, Rättika Buskbönor, jordgubbar, kålväxter, sallat, spenat, stångbönor, tomater, ärtor Gurka
Rödbetor Buskbönor, dill, gurka, kålväxter, vitlök Spenat
Rödlök Betor
Sallad Dill, fänkål, gurka, jordgubbar, kålväxter, lök, körvel (ger täta huvud och håller bladlössen borta), majs, morot, pepparmynta, purjo, rabarber, rädisa, rättika, sparris, stångbönor, svartrot, tomater, ärtor Fänkål, persilja, selleri
Salladslök Kål, sallad, persilja Bönor, ärtor. Spenat Kan hålla insekter på avstånd.
Salvia Kål, morot, rosmarin Gurka, salladslök Kan hålla borta kålmask, attraherar pollinerare.
Selleri Gurka, kålväxter, purjolök, stångbönor, tomater Majs, potatis, sallat
Solros Gurka, Potatis
Sparris Basilika, dill, kålväxter, persilja, sallat, tomater
Spenat Hallon, jordgubbar, kålväxter, potatis, rabarber, rädisor, rättika, stångbönor, tomater Rödbetor
Sojabönor Trivs överallt Stimulerar alla växter i närheten
Squash Bönor, ärtor, gurkört Potatis, kryddväxter, tomat Gurkört sägs förbättra smak och tillväxt samt attraherar pollinerare. Ärtor, bönor kan hjälpa till fixera kväve, klättra.
Stångbönor Gurka, krasse, kålväxter, rädisa, rättika, sallat, selleri, spenat Fänkål, lök, purjo, vitlök, ärtor
Svartrot Kålrabbi, purjo, sallat
Timjan Kål, sallat Attraherar pollinerare och rovkvalster. Håller kålmasken borta.
Tomat Basilika, Gräslök, krasse, kålväxter, majs, morot, nässlor, nyzeeländsk spenat, pepparmynta, persilja, purjo, ringblomma, rädisa, rättika, sallat, salladslök, selleri, sparris, spenat, tagetes, vitlök. Potatis, kål, dill, fänkål, Tagetes (skyddar mot nematoder)
Vitlök Fruktträd, gurka, hallon, jordgubbar, morötter, rosor, rödbetor, tomater Kålväxter, stångbönor, ärtor
Ärtor Dill, fänkål, gurka, kålväxter, majs, morötter, rädisa, rättika, sallat Bönor, gräslök, potatis, purjo, stångbönor, tomater, vitlök

Vad ska man gödsla vitlök med?

Gödsla ordentligt när du odlar vitlök – Vitlök kräver mycket näring. Se till att gödsla jorden innan du planterar, med till exempel kogödsel eller hönsgödsel. Ge sedan ännu mer gödsel till våren och gärna ett lager gräsklipp under sommaren – för vitlök behöver matas. Gödsla jorden med t ex kogödsel innan plantering. Foto: Christina Uhlin Det allra viktigaste är att inte använda vitlök från mataffären. Den är inte virustestad och kan sprida sjukdomar till jorden, vilket kan innebära att det inte går att odla någon sorts lök alls i den jorden flera år efteråt.

 1. Sorterna man köper i mataffären är kanske inte heller lämpliga för det svenska klimatet och är dessutom ofta behandlad för att inte gro –precis tvärt emot vad vi vill.
 2. Så köp vitlöken i trädgårdsbutikerna, den är avsedd att plantera i svenska trädgårdar och är frisk och fin.
 3. Det finns flera olika sorters vitlök att välja mellan.

Titta lite på vilka egenskaper de har och vad som passar dig. En del har mildare smak, andra är väldigt bra att lagra länge och vissa har mjuk blast som går att göra fina vitlöksflätor av.

Hur lyckas man med vitlök?

Hur lyckas jag med min vitlöksodling? – Se till att jorden är lucker. Den ska gärna vara mullhaltig och kalkrik. Har du kompostjord så blanda gärna i det. Du kan också tillsätta lite ko- eller hönsgödsel. Båda typerna av gödsel går att köpa i butik. En jord full med näring är utgångspunkten för att du ska lyckas med dina vitlökar! Sätt ner en vitlöksklyfta i taget med spetsen uppåt, ca 5–10 centimeters djup.

Hur vet man när vitlöken är klar?

Vitlök – såhär lyckas du med din odling Nu kan du förboka höstlök för leverans i höst. Vi skickar höstlök inom hela Sverige! Nu kan du förboka höstlök för leverans i höst. Vi skickar höstlök inom hela Sverige! Hur Djupt Ska Man Plantera VitlK September 2, 2021 Linnéa Antas På hösten är det dags för att sätta vitlöken i jorden. Vitlöken behöver köldperioden under vintern för att sätta igång och bilda klyftor under våren. Det är enkelt och givande att odla sin egen vitlök. Vitlök är lättodlat och högst användbart när det kommer till matlagning, såväl blast som lök kan användas som smaksättare.

Det är viktigt att använda certifierat utsäde för att inte riskera virus eller annan smitta att överföras till jorden. Vidare är ofta vitlök i mataffär preparerad för att inte gro. Köp därför vitlök som ska odlas hos en handelsträdgård och inte i mataffär. Sjukdomar som löknematod och vitröta kan resultera i att jorden inte går att använda till lökodling i upp till tjugo år.

När? När jordtemperaturen är ca 8°C är det som bäst att sätta vitlöken. Detta innebär ungefär i september i norr, oktober i mellansverige och november/december i söder. Om löken planteras för tidigt riskerar den att växa för mycket redan under hösten vilket kan medföra att den skadas under vintern.

Hur mycket vitlök behövs? – Det går åt ca 2 lökar per m2, det vill säga ca 2 kg per 10 m2- Med 10 cm plantavstånd går det ca 1 lök per löpmeter. Antalet klyftor per lök skiljer sorterna emellan men ofta har de ca 8-10 klyftor. Hur? Dela upp vitlöken i klyftor – tryck mot lökens mitt så klyftorna skiljer sig från varandra.Gör ca 6 cm djupa hål på rad med 10-15 cm mellanrum.

Mellan raderna bör du ha ca 35-40 cm avstånd.Vitlök odlas lämpligen i djuparbetade, humus-och näringsrika sandjordar eller mellantunga sandblandade lerjordar. Får vitlöken stå i för blöt jord kommer den ruttna under vintern. Blanda i lite sand i planteringshålet vid behov.

Ge en giva lökgödsel eller och sätt ned en klyfta per hål. Täck sedan med jord. Väl på plats rotar sig vitlöken under hösten, för att sedan gå i vila under vintern. Vinterkylan är inget problem för vitlöken, men man kan gärna täcka odlingen med halm, granris eller gräsklipp för att förhindra att lökarna kryper upp av tjälen.

När temperaturen stiger över ca 5 grader framåt våren börjar vitlöksblasten växa upp. Vitlök kräver mycket näring, men behöver inte vattnas så ofta. Ge näring under våren och vattna vid behov under längre torrperioder. Skörda & lagra vitlök Den första vitlöken kan skördas som färsk i början på sommaren innan den bildat klyftor och har helt grön blast.

I mitten av juli/början av augusti när blasten delvis gulnat och börjat vissna är vitlöken färdigutvecklad och redo för skörd. Man kan försiktigt fösa bort jorden och se om vitlöken är vit och mogen. Är vitlöken däremot grön är den omogen och får stå kvar en stund till. Låt den inte stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre, skyddande skalet med risk för att du kan få mögelangrepp.

Vitlöken kan även utveckla nya rötter om den får stå kvar för länge, vilken försämrar lagringsegenskaperna. Senast i september bör all vitlök ha skördats. Använd löken färsk direkt eller låt löken torka ordentligt efter skörd. Vitlökens hållbarhet avgörs av torkningen efter skörden.

 • Du kan låta den torka på en varm (18-25 grader) och luftig plats i ca 2 veckor utan att putsa dem.
 • Vitlökens skal och stjälk ska bli helt genomtorrt.
 • Det går utmärkt att torka vitlöken såväl inne som ute, se bara till att det är torrt och håller rätt temperatur.
 • Sedan lagras vitlöken som bäst på torr plats, i rumstemperatur.

Förvara inte vitlöken i kylskåpet där det är kallt, relativt hög luftfuktighet och mörkt – då den kan luras till att tro att det är vår och dags att gro, samt möglar lätt. Ingen trädgård? Odla inomhus! Du kan också odla vitlök inomhus i kruka. Vitlöken kan då sättas tätare än vid odling på friland eller i pallkrage, då den inte utvecklas och får en stor lök.

Vid odling inomhus utsätts inte vitlöken för köldperiod. Köldperioden får vitlöken att gå in i vila och sedan utveckla själva löken. Inomhus däremot utvecklar vitlöken god blast som kan klippas efterhand som den kommer upp, ungefär som gräslök! Klyftan utvecklas till en liten lök som även den går utmärkt att äta.

När löken inte längre förmår att producera mer blast tas den upp ur krukan och en ny klyfta kan sättas. Visste du att? Vitlök, Allium sativum, har odlats sedan urminnes tider som en steril växt. Med hjälp av klyftor och groddknoppar (bulbiller) har förökning skett, vilket innebär att utsädet är genetiskt identiskt med det som senare skördas.

Kan man sätta vitlök från affären?

Frågor och svar om vitlök – Här har jag samlat ihop många av de frågor som kommit om vitlök de senaste dagarna. Läs om allt ifrån var vitlöken köps till hur mycket lök det går åt på ett år och om vitlöken klarar omväxlande frusen och tinad jord. Hur Djupt Ska Man Plantera VitlK Vitlök sätts klyfta för klyfta i jorden på hösten. Varje klyfta bildar en ny vitlök med många klyftor. Just nu är det vitlökstider hos mig. Jag hann sätta en bädd med vitlök innan första snön kom för några dagar sedan och har några lökar kvar att peta ner på annan plats.

 • Det är så enkelt arbete att göra och ger massa gott att skörda i gengäld.
 • Många är nyfikna på vitlök och undrar om odlingen.
 • Här är, i blandad ordning, de frågor som dykt in senaste dagarna.
 • Caroline: En dum fråga kanske.
 • Men kan vitlöken fortsätta att växa trots att man skär blast till mat emellanåt? Vi är många som tycker om att använda vitlöksblast i maten.

Men ju mer blast jag tar från plantan desto mer hämmas tillväxten på vitlöken. Gör därför som jag och sätt en balja småklyftor som enkom odlas för blastens skull och norpa bara ett blad eller två från övriga lökar. Cecmorawski: Vilka sorter sätter du? I år odlar jag sorterna ’Clédor’, ’Vigor’ och ’Alexandra’.

 • Glenn: Kan man sätta vitlök nu alltså, är det nån speciell sort? Den vitlök vi odlar i Sverige sätts på hösten i hela landet.
 • Det finns många olika sorter att välja mellan.
 • Det enda vi ska vara noga med är att välja certifierat utsäde, alltså vitlökar som är avsedda för odling, och inte ta vitlök från mataffären.

Vitlök från affären är behandlad på olika sätt och kan i värsta fall föra med sig smittor till jorden. Dessutom är en del lök behandlade med groningshämmande medel, som helt enkelt gör att löken inte alls gror. Och det är ju inte så bra i en odling. Elin: Jag satte min lök för några veckor sedan, kan det bli tokigt? Nej, inte alls.

 • Tiden för att sätta vitlök varierar stort i hela landet.
 • Jag har satt vitlök i oktober med jättefint resultat.
 • Du behöver inte känna dig orolig för att löken skadas ens om den börjat gro och bildat grön blast.
 • Med all säkerhet klarar den sig ganska bra.
 • Gör den inte det kan du prova att sätta den senare nästa år.

Odla vitlök – sätt på hösten – YouTube Sara Bäckmo 67.5K subscribers Odla vitlök – sätt på hösten Sara Bäckmo Search Watch later Share Copy link Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device. • More videos

Vad gödslar man lök med?

Löken gillar lucker jord – Löken har ett rätt grunt rotsystem så ett mulldjup på cirka 40 cm räcker väl till. Jorden får gärna vara lucker och rik på humus. Tunga lerjordar passar inte för lökodling. Blanda gärna in kompost i myllan och gödsla med välbrunnen kogödsel för att lätta upp jordmånen och tillföra näring.

Vilken vitlök är bäst att odla?

Vill du odla mycket vitlök? Välj sorter med bra lagringsförmåga – För den som vill odla stora mängder vitlök är det bra att välja sorter som sedan kan lagras. Annars finns ju risken att du har en massa fin vitlök att skörda men inte hinner äta upp den innan den blir för gammal. Hur Djupt Ska Man Plantera VitlK Låt din vitlök torka ordentligt – då håller den länge. Foto: Markus Danielsson

Varför blir vitlöken så liten?

Odla vitlök från halsök Halslökar från vitlökssorterna ”Thermidrome” ”Sabadrome” och ”puré white” Många vitlökar kan bilda nya lökar en bit upp på stjälken, de kallas för stresslökar, halslökar, och anses vara ett misslyckande på grund av för låg eller ojämn temperatur i kombination med att man odlat vitlökssorter som inte trivs i vårt klimat.

De ska dessutom, sägs det, inte vara optimala för att användas till utsäde för att på sikt skapa nya stora vitlökar (tar flera år) och lökarna som, om man har tur, kan bildas ska tydligen inte vara av så god kvalitet. Men jag vill ändå testa. Ska man föröka vitlökar från grunden brukar man använda de minilökar som bildas i toppen på en del vitlökar, det är dessa som går under namnet bullbiller ( groddknoppar som små minilökar).

Men! Om man inte testar på egen hand får man ju inte reda på hur det verkligen är. Glöm aldrig det! Det är först när man prövar sig fram som man verkligen skapar kunskap. Andrahandsinformation är aldrig tillräcklig om man verkligen vill veta något säkert.

Det värsta som kan hända är ju att det inte fungerar och det har jag varit med så många gånger under mina odlarår så jag tror att jag blivit en aning immun. Jag blir ofta inte bedrövad längre men väldigt glad när jag lyckas med något som någon säger är omöjligt. Nu håller jag tummarna! Halslökarna brukar vi annars använda som vanliga vitlökar i matlagningen och vi tar dem först då de har sämre lagringsegenskaper än de riktiga lökarna, ganska tunna skal.

Men i år offrar vi dem i detta försök. Jag samlade ihop våra torkade halslökar och placerade dem i en sådan där frukt och grönsakslåda modell djupare, de man ofta får med på köpet om man köper plommon, vindruvor eller nektariner. Dessa lådor är perfekta när man ska förså växter som är lite större så som lökar, knölar och stora frön.

 1. Det första jag gör med en sådan låda är att fylla den med ca 70 % planteringsjord.
 2. Sedan tillför jag 2 msk pelleterat hönsgödsel och 2 msk pelleterat grönsaksgödsel och rör runt gödslet i jorden.
 3. Sedan strör jag ut lökarna ovanpå och försöker i möjligaste mån att se till att det som jag tror är toppen på dem hamnar uppåt, det är ingen fara om de hamnar åt ett annat håll, lökar brukar veta vad som är upp och ner.

När lökarna är på plats strör jag över planteringsjord tills att de inte syns och sedan bär jag ut lådan till kallväxthuset och vattnar den. Tittar det upp några gröna strån innan december så är min plan att jag ska gräva ner hela lådan i marknivå på friland och låta dem övervintra där.

Hur länge kan man ha vitlök?

Alla dagligvaror du behöver – noga utvalt både för dig och för planeten En helt ovärderlig smaksättare! Vitlök smakar gott, doftar gott och ser god ut – de små vita klyftorna bör alltid finnas i ditt kök. Matlagning Använd vitlök till allt – kött, grönsaker, fisk.

Finhacka gärna vitlöksklyftorna istället för att pressa dem och var försiktig så att du inte steker dem i för varm stekpanna, bränd vitlök smakar nämligen inte gott. Får du tag på färsk vitlök (inte att förväxla med salladslök) är det bara att passa på att frossa lite extra. Ett av de bästa vitlökstricksen som finns: Gör en gremolata av 1-2 klyftor finhackad vitlök, en näve hackad persilja och rivet skal av en citron.

Blanda med lite olivolja, smaksätt med salt och peppar och använd till nästan all slags mat. Gremolatan ger dina måltider sting! Odling Vitlök odlas flitigt i länderna runt Medelhavet, där det varma klimatet ger den lilla löken perfekta växtförhållanden.

Hur Djupt Ska Man Plantera VitlK Majs med vitlök Hur Djupt Ska Man Plantera VitlK Spetskål med färsk vitlök Hur Djupt Ska Man Plantera VitlK Rostad zucchini med vitlök

När ska man gödsla vitlöken?

Odling av vitlök

Vintervitlökar är aromrika och har stora klyftor. I den oftast stela blomstjälken bildas det groddknoppar som avlägsnas för att vitlökarna skall växa till sig ordentligt. Vill man så kan man lämna en del av groddknopparna kvar för att använda dem som förökningsmaterial. Vintervitlöken behöver inte kylbehandling, det får den automatiskt då den planteras ut på hösten. Vintervitlöken planteras ut på hösten några veckor innan marken fryser. Vintervitlöken har en relativt lång växtperiod, ca 120 dygn. Innan utplantering förvaras vitlökarna på en sval och torr plats. Ca en eller två veckor innan plantering är det bra att ta bort vitlökens yttersta skalskikt. Lämna dock kvar det innersta skiktet. Dela försiktigt vitlöken i klyftor då det är tid för plantering. Vitlöken kan värmebehandlas genom att blötlägga klyftorna i en timme i 40-gradigt vatten. Det görs precis innan utplantering. Värmebehandlingen minskar risken för blastmögel.

PLANTERING OCH ODLING

Undvik att plantera ut vitlöken för tidigt på hösten. Meningen är att få klyftorna att rota sig i växtunderlaget. Plantera i Norra-Finland från och med slutet av september och i Södra-Finland från mitten av oktober. Ifall du planterar senare, täck då marken efteråt med halm eller torra löv. Då får vitlöken lite mera tid på sig att rota sig. Välj en solig, varm och blåsig växtplats. Arbeta jorden på ett ordentligt djup och luckra den väl. Gör en upphöjd växtbädd så vattnet kommer åt att rinna bort. Växtunderlaget bör vara näringsrikt, humusrikt och genomsläppligt, pH 6-7. Ifall jorden behöver kalkas, görs det i god tid innan vitlöken skall planteras. Som gödsel rekommenderas välbrunnen hästgödsel eller ekologisk hönsgödsel. Sprid ett tunnt lager gödsel i fåran och blanda i jorden då vitlöks-klyftorna planteras. Tilläggsgödsel ges på våren genom att blanda gödseln i växtbäddens ytlager samt en gång till i mitten av juni. Under växtsäsongen kan man ge vitlöken ett ca 10 cm tjockt täck-lager av gräsklipp, som tillför tillskottskväve. Täck-lagret minskar dessutom behovet av ogräs-bekämpning. Även trä-aska gör vitlökarna gott. Det skall dock inte ges samtidigt som gödseln. Samma gäller även kalken. Plantera klyftorna på ett djup av 5 cm, med ett mellanrum på ca 15-20 cm. Radavståndet får vara 30-50 cm. Säkra dig om att klyftans spetsiga del pekar uppåt och att klyftan förankrar sig väl i den fuktiga mullen. Vitlökens växtunderlag får inte torka ut under odlingssäsongen och därför måste man minnas bevattningen. Vattna ordentligt, 20-30 liter per kvadratmeter per gång, för att vitlöksrötterna skall söka sig möjligast djupt ner i växtunderlaget. Ränsa även noggrannt bort möjliga ogräs. För vitlök rekommenderas en odlingsrotation på fyra år. Det betyder att man inte skall odla lök på samma plats oftare än vart fjärde år.

SKÖRD OCH FÖRVARING

Då vitlökens nedersta blad har gulnat är det dags för skörd. Ifall man skördar för sent börjar klyftorna lossa från varandra. Detta hindrar dock inte användningen av vitlöken. Ta gärna upp vitlöken en solig och regnfri dag. Gräv upp den med hjälp av spade eller grep. Lökarna kan sköljas rena med vatten. Vitlöken läggs på ett luftigt och varmt ställe för att torka. De bör vara i regnskydd. Torkandet tar upp till en månad. Ju snabbare vitlöken torkar desto högklassigare är slutresultatet. Då vitlöken är torr klipper man ner stjälken till ca 3 cm. Man klipper även bort de torra rötterna.

Väl torkade vitlökar håller i rumstemperatur i flera månader. Förvara dem i nät- eller papperspåsar. Bästa stället för förvaring av vitlök är ändå ett svalt, luftigt och torrt utrymme där temperaturen är endast några plusgrader. : Odling av vitlök

Hur många vitlöksklyftor i en vitlök?

När man läser om vitlök på olika nätbutikers hemsidor dyker det upp lite olika begrepp som känns nya om man inte har odlat vitlök tidigare. Som: +55, +60 eller 55+, 60+ anger vitlökens omkrets i millimeter.60+ är lika med att omkretsen är större än 6 cm.

Ju större lök, ju större klyftor och desto större vitlökar att skörda. Antal klyftor per lök beror på sorten, några får gigantiska klyftor, andra mindre. Dessutom kan lökarnas storlek variera efter hur odlingssäsongen har varit. Hur många vitlöksklyftor behövs? Har du 10 cm avstånd mellan varje klyfta går det år 10 klyftor per sträckmeter eller cirka 50 per 1 m2 om radavståndet är 20 cm.

Med 15 cm avstånd mellan klyftorna, vilket rekommenderas om du vill ha störa vitlökar, går det åt 6 klyftor per sträckmeter eller 30 per kvadratmeter. Säljs vitlöken efter vikt så brukar man räkna att en vitlök av en mycket stor sort väger runt 100 gram och troligen har 6 till 8 klyftor per lök.

Mindre sorter brukar väga 60 gram. Mindre sorter brukar ha fler klyftor, kanske upp till 14 medan större sorter har färre klyftor. Halslök, en liten lök på stjälken. Kallas även för stresslök. Varför tvistar man om, det finns de som anser att halslökar utvecklas när våren bjuder på stora temperaturväxlingar.

Jag har inte sett någon skillnad på lökarnas tillväxt men det finns de som anser att halslök påverkar tillväxten. Halslökarna kan man använda som utsäde. Hardneck och softneck, en softnecksort, Allium sativum, går lätt att fläta medan en hardneck har en mera förvedad mittstjälk vilket gör att hardneck är lättare att skörda vilket förstås är bra när man har stora fält att skörda.

 1. Du får då lättare upp hela löken när du drar i den.
 2. Hardnecksorter, Allium sativum (Ophioscoriodon-gruppen), anses även ha bättre förmåga att klara kalla vintrar.
 3. Jag har inte under alla de årtionden jag odlat vitlök märkt någon skillnad där.
 4. Även hardnecksorter går att fläta bara man pillar bort det hårda i mitten av stjälken.

Denna grupp av vitlökar brukar också kallas för ormlökar. Det sägs också att hardnecks tål lagring sämre än softnecks men är å andra sidan lättare att skala. Sedan finns det de som anser att hardnecksorter smakar bättre vilket är mycket möjligt, något år ska vi göra ett smaktest! Obetat utsäde innebär att utsädet inte har fått samma omfattande behandling mot angrepp och sjukdomar som konventionellt odlad vitlök.

 1. Betning kan vara en biologisk eller kemisk behandling.
 2. Obetat utsäde kan vara godkänt för kravodling.
 3. Vitlök säljs även värmebehandlad.
 4. Det är en behandlingen som gör att lejonparten av blomanlagen försvinner.
 5. Detta för att vitlöken inte ska gå i blom, vilket särskilt franska sorter vill göra efter en nordisk vinter.

Värmebehandling påverkar inte vitlökens kvalité. vissa yrkesodlare anger att man bör vattna värmebehandlad lök mer än andra icke behandlade, särskilt viktig ska vattningen vara vid sättning. Det brukar inte vara ett problem för oss då vi sätter vitlöken på hösten och inte på våren som i Frankrike. Hur Djupt Ska Man Plantera VitlK Sololök är en ung vitlök. Så här ser den ut innan den börjar växa till sig och klyfta sig. Foto: Kerstin Engstrand Sololök är en vitlök som skördats för tidigt, oftast i slutet av maj eller i mitten av juni. Så ser vitlöken ut innan den börjar klyfta sig.

 1. Ibland kan man hitta sololökar i matbutiken.
 2. Det lär ha varit Kina som först började odla fram sololökar för försäljning.
 3. Lättast att själv odla sololök är att sätta utsädet mycket tätt och använda de minsta klyftorna.
 4. Topplökar, det är ett kluster av små pyttesmå lökar i toppen av stängeln.
 5. Benämns även som bulbiller eller groddknoppar,

Dessa kan användas som utsäde men dess storlek gör att de är känsliga för torka.Det tar i regel två till tre år innan en bulbill blir en riktig för sorten normalstor vitlök. Vanligen får sorter av typen hardneck bulbiller. Bulbiller kan man även fräsa i olivolja, man kan även så bulbiller för att äta blasten, liknar kraftigare gräslök i smaken, med en touch av vitlök förstås! Hur Djupt Ska Man Plantera VitlK Bulbill, topplök eller groddknopp, tre benämningar på samma sak. Foto: Kerstin Engstrand Text och foto: Kerstin Engstrand

Vilken sorts jord till vitlök?

Jord – Vitlök trivs i djup lucker, humus- och näringsrik sandjord. Leriga jordar förbättras med kompost, torvmull och grov sand. Får vitlöken stå i för våt jord kommer den att ruttna under vintern.

Vad trivs inte med vitlök?

Odla vitlök Vitlök, Allium sativum, innehåller ämnet alliin, som under inverkan av ett enzym som också finns i löken, omvandlas till den flyktiga och obeständiga oljan allicin. Det är den som är vitlökens magiska ingrediens, med förmåga att hämma tillväxten av en rad sjukdomsalstrande bakterier.

Som för all lök är en sandblandad lättlera den bästa. Jorden får gärna vara kalkrik med pH ända till 7,5, men den får inte vara för kväverik. Däremot är högt kalium och svavel innehåll att föredra. Bäst är ett varmt, vindskyddat läge, till exempel intill en läplantering. Den får absolut inte stå blött och bra dränering är livsviktigt, därför kan högbäddsodling rekommenderas.

Så länge den står torrt klarar den väldigt hårda vintrar utan problem. Vitlök trivs bra ihop med fruktträd, gurka, hallon, jordgubbar, morötter, rosor och tomater. Mindre bra trivs den med kålväxter, störbönor och ärter. Lämplig planteringstid är från mitten av september till och med november.

Planterar man för tidigt kommer löken upp före vintern och kan skadas allvarligt om temperaturen växlar många gånger mellan frost och blidväder. Vill man vara säker så planteras eget utsäde vid en jordtemperatur på 8-12 grader medan köpt utsäde ofta kräver något kallare temperatur. En vitlök har ca 8-12 klyftor.

Tryck mot lökens mitt så att klyftorna skiljer sig från varandra och klyftorna planteras med 35 – 40 cm radavstånd och 10 – 15 cm avstånd i raden. Plantera så djupt att 2 – 4 cm jord täcker klyftorna. Djupare plantering innebär senare skörd men bättre vinterhärdighet.

 • Den första vitlöken kan skördas som färsk i början av sommaren, med en 2 – 4 cm stor lök och helt grön blast.
 • I slutet av juli, början av augusti är det dags att skörda.
 • Blasten har nu gulnat och löken är klar.
 • Låt den inte stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skyddande skalet.
 • Provskörda, den ska ha hunnit utveckla skal på de enskilda klyftorna men skalet kring hela löken ska inte ha hunnit lösa upp sig.

Skördetiden varierar beroende på sort men i Skåne är slutet på Juli eller möjligen början på augusti. Torka löken luftigt ute i 1-2 veckor. Putsa den inte, då försämras också hållbarheten. Torkning bör ske vid en temperatur över 12 grader – gärna över 15 grader.

Vad ska man gödsla vitlök med?

Gödsla ordentligt när du odlar vitlök – Vitlök kräver mycket näring. Se till att gödsla jorden innan du planterar, med till exempel kogödsel eller hönsgödsel. Ge sedan ännu mer gödsel till våren och gärna ett lager gräsklipp under sommaren – för vitlök behöver matas. Gödsla jorden med t ex kogödsel innan plantering. Foto: Christina Uhlin Det allra viktigaste är att inte använda vitlök från mataffären. Den är inte virustestad och kan sprida sjukdomar till jorden, vilket kan innebära att det inte går att odla någon sorts lök alls i den jorden flera år efteråt.

Sorterna man köper i mataffären är kanske inte heller lämpliga för det svenska klimatet och är dessutom ofta behandlad för att inte gro –precis tvärt emot vad vi vill. Så köp vitlöken i trädgårdsbutikerna, den är avsedd att plantera i svenska trädgårdar och är frisk och fin. Det finns flera olika sorters vitlök att välja mellan.

Titta lite på vilka egenskaper de har och vad som passar dig. En del har mildare smak, andra är väldigt bra att lagra länge och vissa har mjuk blast som går att göra fina vitlöksflätor av.

Kan man sätta vitlök från affären?

Frågor och svar om vitlök – Här har jag samlat ihop många av de frågor som kommit om vitlök de senaste dagarna. Läs om allt ifrån var vitlöken köps till hur mycket lök det går åt på ett år och om vitlöken klarar omväxlande frusen och tinad jord. Hur Djupt Ska Man Plantera VitlK Vitlök sätts klyfta för klyfta i jorden på hösten. Varje klyfta bildar en ny vitlök med många klyftor. Just nu är det vitlökstider hos mig. Jag hann sätta en bädd med vitlök innan första snön kom för några dagar sedan och har några lökar kvar att peta ner på annan plats.

 • Det är så enkelt arbete att göra och ger massa gott att skörda i gengäld.
 • Många är nyfikna på vitlök och undrar om odlingen.
 • Här är, i blandad ordning, de frågor som dykt in senaste dagarna.
 • Caroline: En dum fråga kanske.
 • Men kan vitlöken fortsätta att växa trots att man skär blast till mat emellanåt? Vi är många som tycker om att använda vitlöksblast i maten.

Men ju mer blast jag tar från plantan desto mer hämmas tillväxten på vitlöken. Gör därför som jag och sätt en balja småklyftor som enkom odlas för blastens skull och norpa bara ett blad eller två från övriga lökar. Cecmorawski: Vilka sorter sätter du? I år odlar jag sorterna ’Clédor’, ’Vigor’ och ’Alexandra’.

Glenn: Kan man sätta vitlök nu alltså, är det nån speciell sort? Den vitlök vi odlar i Sverige sätts på hösten i hela landet. Det finns många olika sorter att välja mellan. Det enda vi ska vara noga med är att välja certifierat utsäde, alltså vitlökar som är avsedda för odling, och inte ta vitlök från mataffären.

Vitlök från affären är behandlad på olika sätt och kan i värsta fall föra med sig smittor till jorden. Dessutom är en del lök behandlade med groningshämmande medel, som helt enkelt gör att löken inte alls gror. Och det är ju inte så bra i en odling. Elin: Jag satte min lök för några veckor sedan, kan det bli tokigt? Nej, inte alls.

Tiden för att sätta vitlök varierar stort i hela landet. Jag har satt vitlök i oktober med jättefint resultat. Du behöver inte känna dig orolig för att löken skadas ens om den börjat gro och bildat grön blast. Med all säkerhet klarar den sig ganska bra. Gör den inte det kan du prova att sätta den senare nästa år.

Odla vitlök – sätt på hösten – YouTube Sara Bäckmo 67.5K subscribers Odla vitlök – sätt på hösten Sara Bäckmo Search Watch later Share Copy link Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device. • More videos

Hur lyckas man med vitlök?

Hur lyckas jag med min vitlöksodling? – Se till att jorden är lucker. Den ska gärna vara mullhaltig och kalkrik. Har du kompostjord så blanda gärna i det. Du kan också tillsätta lite ko- eller hönsgödsel. Båda typerna av gödsel går att köpa i butik. En jord full med näring är utgångspunkten för att du ska lyckas med dina vitlökar! Sätt ner en vitlöksklyfta i taget med spetsen uppåt, ca 5–10 centimeters djup.

Hur många vitlöksklyftor i en vitlök?

När man läser om vitlök på olika nätbutikers hemsidor dyker det upp lite olika begrepp som känns nya om man inte har odlat vitlök tidigare. Som: +55, +60 eller 55+, 60+ anger vitlökens omkrets i millimeter.60+ är lika med att omkretsen är större än 6 cm.

Ju större lök, ju större klyftor och desto större vitlökar att skörda. Antal klyftor per lök beror på sorten, några får gigantiska klyftor, andra mindre. Dessutom kan lökarnas storlek variera efter hur odlingssäsongen har varit. Hur många vitlöksklyftor behövs? Har du 10 cm avstånd mellan varje klyfta går det år 10 klyftor per sträckmeter eller cirka 50 per 1 m2 om radavståndet är 20 cm.

Med 15 cm avstånd mellan klyftorna, vilket rekommenderas om du vill ha störa vitlökar, går det åt 6 klyftor per sträckmeter eller 30 per kvadratmeter. Säljs vitlöken efter vikt så brukar man räkna att en vitlök av en mycket stor sort väger runt 100 gram och troligen har 6 till 8 klyftor per lök.

Mindre sorter brukar väga 60 gram. Mindre sorter brukar ha fler klyftor, kanske upp till 14 medan större sorter har färre klyftor. Halslök, en liten lök på stjälken. Kallas även för stresslök. Varför tvistar man om, det finns de som anser att halslökar utvecklas när våren bjuder på stora temperaturväxlingar.

Jag har inte sett någon skillnad på lökarnas tillväxt men det finns de som anser att halslök påverkar tillväxten. Halslökarna kan man använda som utsäde. Hardneck och softneck, en softnecksort, Allium sativum, går lätt att fläta medan en hardneck har en mera förvedad mittstjälk vilket gör att hardneck är lättare att skörda vilket förstås är bra när man har stora fält att skörda.

 1. Du får då lättare upp hela löken när du drar i den.
 2. Hardnecksorter, Allium sativum (Ophioscoriodon-gruppen), anses även ha bättre förmåga att klara kalla vintrar.
 3. Jag har inte under alla de årtionden jag odlat vitlök märkt någon skillnad där.
 4. Även hardnecksorter går att fläta bara man pillar bort det hårda i mitten av stjälken.

Denna grupp av vitlökar brukar också kallas för ormlökar. Det sägs också att hardnecks tål lagring sämre än softnecks men är å andra sidan lättare att skala. Sedan finns det de som anser att hardnecksorter smakar bättre vilket är mycket möjligt, något år ska vi göra ett smaktest! Obetat utsäde innebär att utsädet inte har fått samma omfattande behandling mot angrepp och sjukdomar som konventionellt odlad vitlök.

 • Betning kan vara en biologisk eller kemisk behandling.
 • Obetat utsäde kan vara godkänt för kravodling.
 • Vitlök säljs även värmebehandlad.
 • Det är en behandlingen som gör att lejonparten av blomanlagen försvinner.
 • Detta för att vitlöken inte ska gå i blom, vilket särskilt franska sorter vill göra efter en nordisk vinter.

Värmebehandling påverkar inte vitlökens kvalité. vissa yrkesodlare anger att man bör vattna värmebehandlad lök mer än andra icke behandlade, särskilt viktig ska vattningen vara vid sättning. Det brukar inte vara ett problem för oss då vi sätter vitlöken på hösten och inte på våren som i Frankrike. Hur Djupt Ska Man Plantera VitlK Sololök är en ung vitlök. Så här ser den ut innan den börjar växa till sig och klyfta sig. Foto: Kerstin Engstrand Sololök är en vitlök som skördats för tidigt, oftast i slutet av maj eller i mitten av juni. Så ser vitlöken ut innan den börjar klyfta sig.

 1. Ibland kan man hitta sololökar i matbutiken.
 2. Det lär ha varit Kina som först började odla fram sololökar för försäljning.
 3. Lättast att själv odla sololök är att sätta utsädet mycket tätt och använda de minsta klyftorna.
 4. Topplökar, det är ett kluster av små pyttesmå lökar i toppen av stängeln.
 5. Benämns även som bulbiller eller groddknoppar,

Dessa kan användas som utsäde men dess storlek gör att de är känsliga för torka.Det tar i regel två till tre år innan en bulbill blir en riktig för sorten normalstor vitlök. Vanligen får sorter av typen hardneck bulbiller. Bulbiller kan man även fräsa i olivolja, man kan även så bulbiller för att äta blasten, liknar kraftigare gräslök i smaken, med en touch av vitlök förstås! Hur Djupt Ska Man Plantera VitlK Bulbill, topplök eller groddknopp, tre benämningar på samma sak. Foto: Kerstin Engstrand Text och foto: Kerstin Engstrand