4. Starta i krukor och plantera ut – Tomater sås i små krukor inomhus på våren. De vill ha det varmt och ljust. Om tomaterna sås direkt på friland på våren eller sommaren är det risk att de skadas om det blir kallt och/eller inte hinner växa och ge skörd.
När ska man Omplantera tomater?
Dags för omplantering – De små plantorna ska planteras om när du kan se riktiga tomatblad förutom de första så kallade hjärtbladen.
Använd grönsaksjord eller ekologisk blomjord och välj krukor som är ca 12 cm i diameter, gärna höga. Du kan också plantera om i ursköljda mjölkkartonger, gör då hål i botten och skär av toppen. Vattna regelbundet, tomatplantan hänger snabbt om den blir för torr.
Måste man plantera om tomater?
3. Plantera om tomatplantorna – Låt tomatplantan växa i sitt minidrivhus tills du ser att det börjar växa fram ytterligare ett bladpar (karaktärsbladen) ovanför de första hjärtformade bladen. Det är nu det är dags att skola om (plantera om) tomaterna i en kruka fylld med lite mer näringsrik planteringsjord.
- Lyft försiktigt ur tomatplantan med dess rötter och sätt ner i en större kruka med jord.
- Sätt gärna tomatplantan djupt ner i jorden i den nya krukan så att nästan bara bladen på plantan sticker upp ovan jorden.
- Tomatplantan bildar rötter längsmed stammen och kan därmed utvecklas bättre.
- Är det fint vårväder kan du pyssla med omplanteringen utomhus för att sedan sätta in tomatplantan inomhus igen i det ljusaste fönstret du har.
Är det kyligt är det bäst att göra det inomhus. Håll jorden fuktig och tillsätt flytande näring efter ett par veckor i den nya krukan. Fortsätt att gödsla regelbundet. Plantera om plantan igen när den blivit större och fyll på ordentligt med jord i krukan upp till det nedersta bladparet. Även små tomatplantor kan behöva stöd i början. Foto: Lovisa Back
Hur ofta omskola tomater?
B. och igen till en lite större kruka – När rötterna börjar sticka ut på undersidan av krukan är det dags för nästa flytt. Nu kan du välja en kruka som är ca 11×11 cm. Obs. Alla plantor behöver inte omskolas i flera omgångar. För en del plantor räcker det med en omskolning innan de planteras på sin slutliga växtplats (stor utekruka eller rabatt).
Kan man ha flera tomatplantor i samma kruka?
Omplantering 2 – plantera dem fyra tillsammans – Har man platsbrist är det verkligen ingen fara med att plantera om flera plantor i en och samma kruka. Då köper man både tid och plats. Det är bättre att göra så här än att vänta tills man har mer plats. Plantorna hinner växa sig större och kraftigare på grund av näringen i den nya jorden än om de skulle stå kvar i behållaren de såddes i. Klipp bort din gänglighetsångest.
Hur mycket vatten behöver en tomatplanta per dygn?
Bevattning – Bevattning av plantorna bör ske efter väderförhållandena. Under värmeböljor använder plantorna mycket vatten, upp till 3–4 liter/planta per dag. Vid mulet väder vattnar man mindre och under mulna perioder är det inte nödvändigt att bevattna varje dag.
- Man borde aldrig använda kallt vatten vid bevattningen, utan man ska låta vattnet stå i en tunna eller en så före bevattningen så att det hinner värmas upp tillräckligt.
- Den bästa tiden på dygnet för bevattning är på morgonen, då hinner plantorna torka upp till natten.
- Bevattningstiden har betydelse i synnerhet på hösten, då luftfuktigheten stiger även av sig själv.
På hösten vattnas plantorna mindre än i början av växtsäsongen och man skall akta att det inte kommer vatten på plantorna, eftersom växtsjukdomar som bl.a. gråmögel lätt angriper växterna i fuktig luft.
Hur ofta ska man vattna tomater?
Vattna tomater – Liksom alla växter tappar tomatplantan kraft om den tillåts bli för torr emellanåt så det bästa är att se till dem ofta. Jorden får inte torka ut, men rötterna vill heller inte stå blött. Automatbevattning är både enkelt och praktiskt.
Kan man ta bort alla blad på tomatplantor?
Hur tjuvas tomater? – Sidoskotten som ska tjuvas kommer i vecket som uppstår mellan stam och bladgren.1. Ta skotten när de hunnit bli mellan 5-10 cm långa. Nyp bort skotten med vid fästet med hjälp av fingrarna.2. Undre blad på stammen och blad som gulnat kan med fördel också tas bort.
Måste man omskola plantor?
Gör så här! –
Fyll den nya krukan med jord och gör en urgröpning i mitten för plantan.Vält försiktigt ut plantan som ska omskolas i handen.Undvik att ta i stjälken som är skör och dessutom oersättlig. Tar du i bladen och ett blad råkar skadas kommer det nya, men en bruten stjälk går inte att laga.Låt så mycket jord som möjligt sitta kvar runt groddplantans små rötter.Sätt ner plantan i sin nya kruka, hela tiden med så öm behandling som möjligt.Sätt plantan lite djupare vid omskolningen.Vattna försiktigt och ställ dina omskolade plantor ljust och svalt.
Bilderna nedan visar paprika ’Mavras’, dels i ett tidigt stadie då endast hjärtbladen utvecklats, dels efter omskolning, med hjärtbladen kvar vid stjälkbasen och fyra karaktärsblad utvecklade ovanför. TIPS! När vi skolar om fröplantor öppnar sig ett ypperligt tillfälle att ‘korta ner’ stjälken något.
För att ge groddplantorna bästa förutsättningar inomhus krävs en plats med mycket ljus och sval temperatur, mellan 15 och 18 grader är lämpligt. Har du svårt att erbjuda rätt förhållande mellan ljus och temperatur är det bästa att använda extra belysning om du förkultiverar tidigt på året.
Det finns utmärkta lösningar med lysrör anpassade för uppdrivning att hänga över sådden. Det kan behövas mer än en omskolning av plantor innan det är dags för utplantering. Om dina plantor växer mycket och du ser att rötter sticker ut i hålet under krukan är det dags att omskola igen i lite större kruka.
Varje gång du skolar om sätts plantan lite längre ner i jorden än den stått tidigare.
Hur tätt kan man plantera tomater?
Odla tomater i växthus eller på friland – Om du vill odla dina tomater i ett trädgårdsland, tänk då på att välja just frilandstomater eller tomater för utomhusodling. Tag bort plastkrukan och sätt ner hela plantklumpen lite djupare än den stått tidigare.
Är alla tomatplantor ettåriga?
Är tomatplantor fleråriga? | Odla.nu Hej! Jag köpte en tomatplanta i våras som jag har haft ståendes på vår balkong under sommaren, den har vuxit sig omkring 60 cm hög och har nu massor av små tomater som håller på att mogna (ett par har jag redan skördat). Förhoppningsvis kan jag ta alla tomater innan kylan kommer, men min fråga är nu: kan själva plantan övervintra eller är tomatplantor endast 1-åriga växter? Om de är fleråriga, hur går man då tillväga? Ska den klippas ner och i vilken temperatur ska den stå? Vi har en inglasad balkong utan extra värme, skulle den under sin ”vintervila” eller vilken temperatur är optimal? Tack på förhand! Vänliga hälsingar, Emelie Odla svarar: Hej! Vi i Sverige odlar tomat enbart som ettårig, men de flesta tomater är faktisk fleråriga.
Måste man ha speciell jord till tomater?
Jord till tomater – Tomater kan vara lite kinkiga när det gäller jorden. Den bör vara näringsrik, i början gillar tomaterna mycket kväve (N). När de första blomklasarna kommer är det däremot fosfor (P) och kalium (K) som gäller. Man kan antingen välja vanlig planteringsjord och blanda två delar planteringsjord med en del kogödsel och lite hönsgödsel.
- Det som kallas grönsaksjord är också bra.
- I båda fallen ska man vara beredd att gödsla lite extra efter några veckor.
- Tillsätt gärna dolomitkalk med magnesium, (Mg), eller epsomsalt som också innehåller magnesium, gäller både bädd och balja.
- Odlar man i fasta bäddar ska stallgödsel och/eller kompost vändas ner.
Gräsklipp är bra liksom nässelvatten fram till andra blomklasen. Det är kväverikt, för mycket kväve efter midsommar ger kraftigare växter, men på bekostnad av blommor och frukt. Har man tillgång till tång är det bara att gratulera. Lägg tången på bäddarna och vänd ner innan plantering.