Måste alla växter planteras om? – Unga växter bör planteras om årligen, äldre och större mera sällan. Var uppmärksam på när jorden inte längre håller vatten särskilt bra.
Hur ofta ska man plantera om krukväxter?
För att undvika att dina plantor blir undernärda bör du plantera om dem med jämna mellanrum. Välj då krukor som är två centimeter större än de gamla. Du kan välja en kruka du tycket passar bäst, av lera eller plast. Fördelen med en lerkruka är att vattnet dunstar lättare och inte samlas på botten av krukan.
- Rätt tid för omplantering ser man i regel på om det börjar komma fram rötter ur krukan.
- Detta beror på att plantan med tiden bildar allt fler rötter som fyller hela krukan och gör att jorden nästan tagit slut.
- Att rötterna syns vid avrinningshålet är inget säkert tecken på att det är dags att plantera om plantan.
Om du vill vara på den säkra sidan lyfter du ut plantan ur krukan och tar en noggrannare titt på rotsystemet. En omplantering bör göras när jorden uppvisar en vit skorpa. Det kan även vara ett tecken på att vattnet är för hårt eller har för mycket salt.
- Enklast är det att för omplanteringen lossa rotklumpen från krukan om jorden eller annat substrat har fått torka lite.
- Lyft ut plantan ur krukan och placera den i ett vattenbad.
- Gamla och döda rötter måste skäras bort innan plantan planteras om.
- Luckra gärna upp rötterna något.
- Fyll den nya, större krukan med ett dräneringsskikt, av t.ex.
fint grus, frigolitkulor eller lerkulor. Fyll sedan på med ett skikt humusrik blomjord. Ställ plantan mitt i krukan så att den är på samma höjd som i den gamla krukan. Fyll därefter krukan med jord nästan upp till kanten. Lämna lite ”luft” så att det finns plats när du vattnar plantan.
- Tryck till lite lätt på jorden – ny, frisk och näringsrik jord ger dina plantor ny kraft att spira och växa.
- Låt sedan jorden torka till innan du vattnar igen.
- Den bästa tiden att plantera om en växt är i början på tillväxtperioden.
- Rstiden spelar härvid ingen roll.
- Men var försiktig om plantan just befinner sig i en viloperiod.
Då bör man inte plantera om den eftersom vätan då stannar kvar i jorden och rötterna kan börja ruttna. Generellt gäller att krukväxter bör planteras om vartannat till vart tredje år. Alternativt räcker det ofta för stora plantor att man bara byter ut det översta jordlagret mot ny näringsrik jord.
Hur ofta ska man byta blomjord?
Ny jord – ny kruka – Det bästa är att utföra jordbytet när växternas viloperiod är över, normalt från månadsskiftet februari-mars och framåt. För långsamt växande arter räcker det kanske att byta jord vartannat eller var tredje år. Snabbt växande plantor behöver större kruka varje år eller till och med flera gånger på ett år.
Måste man plantera om pelargoner varje år?
Hur ofta skall man plantera om sina pelargoner? – Man bör vanligen plantera om sina pelargoner en gång om året. Vanligtvis tidigt på våren. Men om du har en mycket snabbväxande pelargon så kan du behöva plantera om den oftare. Mycket små plantor kan ibland klara sig två år utan omplantering.
Hur planterar man om en blomma?
Gör så här när du planterar om: Skaka av en del av den gamla jorden och ta bort bruna, torra eller ruttna rötter. Välj en ny kruka som är ett par cm större än den gamla runt om. Häll lite jord i botten. Måtta in höjden, fyll på med jord runt om och kanske ovanpå för att få den i rätt nivå med kanten på krukan.
När är det bäst att plantera blommor?
Koppla av under sommaren och passa på att njuta av solens varma strålar. När värmen lagt sig kan du sätta igång med dina planteringsplaner och sätta händerna i jorden.
Hur långt mellan plantorna?
En bra planteringspunkt är viktigare än ett jämt avstånd mellan plantorna. Godkänt avstånd är mellan 1 och 3,5 meter. Undvik låga planteringspunkter, undantaget torra ståndorter där låga punkter är godkända.
Vad händer om du lägger kaffesump i blomjorden?
1. Mot ohyra – Kaffesump i blomjorden och i rabatterna är inte bara bra för blommorna, syran gör även att maskarna trivs. Sniglar, snäckor och myror skyr dock kaffesump som pesten, varför dina kafferester också är ett alldeles utmärkt och miljövänligt sätt att hålla ohyran borta. Tillsätt lite apelsinskal också, så håller det även kissnödiga katter borta.
Vad är skillnad på Såjord och blomjord?
Förklaring på vad som skiljer olika slags jordar för trädgårdsodling Det är viktigt att veta vilken jordtyp man har att odla i. Sandjorden till vänster blir fort varm och är lättarbetad men håller vatten och näring dåligt. Till höger den tunga lerjorden som är näringsrik och håller vatten men kan slamma igen vid regn och få en typisk krackelerande ytskorpa.
Det hindrar man genoma att täcka marken med växtrester, så kallad täckodling. Börja med att ta reda på vilken typ av jord du har i trädgården. Sandjorden har en lös struktur som rinner igenom fingrarna när den är torr. Motsatsen är lerjorden som håller ihop, om den fuktas kan den rullas ut i handen till en liten tunn ”mask” eller till och med tråd om den är riktigt fin.
De flesta jordar är en mix men med dominans åt ena eller andra jordarten. Mager jord betyder näringsmässigt mager. Det gäller generellt för rena sandjordar, som inte har förmåga att binda partiklar som kan hålla kvar varken näring eller vatten. Men så fort sandjordar berikas med mullämnen (organiskt material) blir de fantastiskt produktiva eftersom de är varma och mullämnen kan hålla kvar både fukt och näring, även om näringen till en början behöver tillsättas i form av gödsling.
Lätt jord betyder att den är lätt att bearbeta, ofta en sandblandad jord eller en mullrik, torvbaserad jord. Tung jord är en näringsrik, men svårbearbetad jord som lera. Den kan å andra sidan hålla mycket vatten. För att göra den brukbar höjer man mullhalten med tillskott av växtrester som gräsklipp och lövkompost.
Torr är en jord som är dålig på att hålla vatten. Det gäller generellt sandjordar, men kan också drabba torvjordar. Blir torv helt uttorkad har den sedan svårt att ta till sig fukt. Det finns en djungel av odlingsjordar för hobbybruk i påsar. Generellt är det följande typer som används/behövs: : en näringsfattig, lätt och porös jord som består av sand uppblandad med torv som håller fukten.
- Aktusjord har ungefär samma mix, men med lite grövre grusstruktur.:.
- En näringsrik, mullrik jord.
- En bra kvalitetsjord håller strukturen bra under hela odlingssäsongen och har därför lite grövre struktur.
- Den ska också ha långtidsverkande gödning som främjar blomning och därför är rik på kalium och fosofr men har mindre kväve som främjar skottillväxt.
Denna jord funkar för alla växter som man vill ska blomma och bära frukt som tomater, bönor, ärter och chili. : en mullrik jord som innehåller lite lera och näring som fosfor och kalium som främjar blomning. Frukt- och bärjord : samma som rosjord. : en mullrik jord som är rik på torv för att hålla ett lågt pH.
: En mullrik, näringsrik jord som innehåller mer kväve än blomjorden och som därför lämpar sig för grönsaker som ska växa vegetativt som sallat, spenat, kål och mangold. kan du läsa mer om växtnäring och olika jordar.Lycka till! Hälsar Karin
Text av: Karin Elmberg, 2018-05-18 : Förklaring på vad som skiljer olika slags jordar för trädgårdsodling
Vad är det för skillnad på Plantjord och blomjord?
Blomjord eller planteringsjord? – Är det någon skillnad på blomjord och planteringsjord då? Hur blomjorden eller planteringsjorden är uppblandad skiljer sig från tillverkare till tillverkare. Generellt sett kan man säga att planteringsjorden ofta är uppblandad med fler komponenter, berikad med mer mineraler och mer gödsel.
Blomjorden är lite elegantare i stilen och är ju gjord för att platsa i hemmet och vara enkel att arbeta med. Den är fortfarande berikad med mineral och viss gödsel, men ofta inte lika fullpackad. Vilket passar bra när man planterar krukväxter inomhus, gödsel är inte den doften man vill i hemmet! Såjord är en lätt, näringsfattig och porös jord.
Den är ofta uppblandad med sand och torv, och är framtagen för att ge fröer och sticklingar en bra start i livet. Den är milt gödslad och finsiktad, för att passa små sticklingar eller växter från fröer. Såjord är också bra att använda till kaktusar och suckulenter, om du blandar upp den med något mer dränerande.
Blomjord är mullrik, mörk och fullproppad med näring. Blomjord har en lite grövre struktur och har en långtidsverkande gödning som främjar framförallt blomning. Blomjorden är anpassad för plantering av krukväxter inomhus, och passar de flesta krukväxter, speciellt de som man vill ska blomma eller bära frukt.
Det är lite av en all around-variant, och ett säkert kort om du känner dig osäker. Planteringsjord är den vanligaste typen av jord, och är framtagen för rabatter och andra växter som planteras i kruka. Det är en luftig och näringsrik jord, som ofta har en bra vattenkapacitet.
- An man använda planteringsjord inomhus? Det fungerar förstås! Att använda planteringsjord till sina krukväxter inomhus funkar, men planteringsjorden luktar tyvärr ofta mycket gödsel, så lägg planteringsjorden i rabatten istället! Såjord – Frösådd, sticklingar, kaktusar och andra suckulenter.
- Blomjord – More or less alla typer av krukväxter.
Planteringsjord – Till rabatter eller utomhuskrukor Orkidéjord – Speciellt framtagen för orkidéer. Medelhavsjord – Alla typer av medelhavsväxter. Olivträd, citronträd, och så vidare. Pelargonjord – Speciellt framtagen för pelargoner, men fungerar även för rotade sticklingar.
Hur många plantor om dagen?
I dag börjar feriejobbare över hela Norr- och Västerbotten att plantera skog. Sveaskog, inklusive affärsområdet Svenska Skogsplantor, har som mål att få ner 60 miljoner plantor i markerna under maj-september. Sveaskog är Sveriges största skogsvårdare och Sveaskog sår, självföryngrar och planterar miljontals plantor varje år på egna skogsmarker och för privata skogsägare.
- I dag började skolungdomar i åldrarna 15–18 år att plantera skog i Långträsk, utanför Piteå.
- Många satte sin allra första planta i strålande solsken och i 27 graders värme.
- Roland Eklund, en av Sveaskogs entreprenörer är glad när han ser ivern hos de unga sommarjobbarna – De är 15 unga hungriga trädplanteringsaspiranter som för första gången ska plantera skog.
Två har vi skickat på ackordsuppdrag en bit längre bort, de har planterat skog tidigare. De övriga går på tim-tid så att de inte ska bli för stressade på sin första dag. Det är ju riktigt bra väder i dag jämfört med något år då vi hade snöbyar. Så allt känns toppen.
- Sveaskog är överväldigade av det stora intresse som funnits för att vara med och sätta vårens plantor.
- Idag bedömer Sveaskog att det är över 150 nya plantörer från den svenska arbetsmarknaden som kommer att sätta plantor i verksamheten.
- Johanna Häggström gör sin första dag som skogsplantör.
- Hon tänker göra militärtjänstgöring och ser skogsplanteringen som ett bra fystest.
– Det har börjat bra, fint väder och bra handledare. Hittills så känns det inte så tungt men det är väl i morgon det kommer att kännas i armarna och benen. Ludvig Nyberg är inne på sitt tredje år skogsplantering. De första två åren planterade han skog men i år är han arbetsledare och kör även den minibuss som hämtar upp sommarjobbarna. Han tycker att Johanna är ovanligt snabb och beskriver att lära sig plantera skog är som att lära sig att cykla.
- Om du en gång lärt dig så sitter det kvar för resten av livet.
- Jag tycker att det är roligt att vara i skogen och är van att vara det men för de som gör detta för första gången kan det ju vara väldigt tungt, säger Ludvig Nyberg.
- I år har intresset varit större än vanligt.
- Roland Eklund, entreprenör för Sveaskog, har till och med fått säga nej till sökande.
Han hoppas på att de som planterar i år vill komma tillbaka nästa år också. – Som nybörjare planterar du cirka 1 700 plantor per dag. När du har fått upp farten så ligger du på uppåt 3 000 plantor per dag. Eftersom de jobbar på ackord så kan då lönen bli mellan 100 och 200 kr i timmen. Sedan effekterna av covid-19 blev uppenbara i slutet på mars har ett stort omställningsarbete genomförts av Sveaskog och av de cirka 45 entreprenörer som genomför planteringen. I Jämtland och Västerbotten handlar det om drygt 12 miljoner plantor och i Norrbotten om cirka 18 miljoner plantor som entreprenörerna och de egna arbetslagen ska få ner i marken.
- I Roknäs utanför Piteå har raderna börjat att fyllas med plantor.
- Roland Eklund tycker att de unga sommarjobbarna är ivriga på att lära sig.
- Från början är det helt enkelt att de ska lära sig var planteringsraderna är.
- Det är inte helt lätt för någon som aldrig planterat skog.
- Sedan är det kepan på, en vattenflaska i handen och en stor matsäck.
Det du äter och dricker i dag ser till hur orken är i morgon. Det är en chock för många att det är så fysiskt och psykiskt krävande. – Jag har ju ett grymt tävlingssinne så mitt mål är att vara snabbare och plantera mer än vad brorsan gjorde när han planterade skog, säger Johanna Häggström och stoppar in en till planta i röret som raskt åker ner i backen. Varje år sätter Sveaskog, inklusive affärsområdet Svenska Skogsplantor, ungefär 60 miljoner plantor. Det engagerar mer än 1 000 personer. Ett viktigt led i Sveaskogs skogsvårdsarbete är plantering. Genom att sätta tre nya plantor för varje träd som avverkas säkerställer Sveaskog att det finns skogar som är rika på både hållbar råvara, arter och upplevelser även i framtiden.
Måste man plantera efter avverkning?
Skyldighet att anlägga ny skog – Efter en slutavverkning inträder naturligtvis en återbeskogningsplikt (förutsatt att skogen inte omdefinieras från skogsmark till annan användning). Men även andra typer av huggningar som glesar ut skogen kan ställa krav på föryngring om markens produktionsförmåga inte utnyttjas fullt ut.
Hur ofta näring krukväxter?
Hur ofta ska jag gödsla mina krukväxter? – Krukväxter gödslas generellt en gång i veckan från mars till september. Under vinterhalvåret ger du näring lite mer sällan. Men följ alltid anvisningarna på förpackningen.
När ska man ge näring till krukväxter?
Näring. Blommande växter behöver växtnäring varje gång du vattnar under sommaren och ca en gång i veckan under vintern. Bladväxter bör få näring en gång i veckan under sommaren och en gång i månaden under vintern.