För att undvika att dina plantor blir undernärda bör du plantera om dem med jämna mellanrum. Välj då krukor som är två centimeter större än de gamla. Du kan välja en kruka du tycket passar bäst, av lera eller plast. Fördelen med en lerkruka är att vattnet dunstar lättare och inte samlas på botten av krukan.
Rätt tid för omplantering ser man i regel på om det börjar komma fram rötter ur krukan. Detta beror på att plantan med tiden bildar allt fler rötter som fyller hela krukan och gör att jorden nästan tagit slut. Att rötterna syns vid avrinningshålet är inget säkert tecken på att det är dags att plantera om plantan.
Om du vill vara på den säkra sidan lyfter du ut plantan ur krukan och tar en noggrannare titt på rotsystemet. En omplantering bör göras när jorden uppvisar en vit skorpa. Det kan även vara ett tecken på att vattnet är för hårt eller har för mycket salt.
Enklast är det att för omplanteringen lossa rotklumpen från krukan om jorden eller annat substrat har fått torka lite. Lyft ut plantan ur krukan och placera den i ett vattenbad. Gamla och döda rötter måste skäras bort innan plantan planteras om. Luckra gärna upp rötterna något. Fyll den nya, större krukan med ett dräneringsskikt, av t.ex.
fint grus, frigolitkulor eller lerkulor. Fyll sedan på med ett skikt humusrik blomjord. Ställ plantan mitt i krukan så att den är på samma höjd som i den gamla krukan. Fyll därefter krukan med jord nästan upp till kanten. Lämna lite ”luft” så att det finns plats när du vattnar plantan.
- Tryck till lite lätt på jorden – ny, frisk och näringsrik jord ger dina plantor ny kraft att spira och växa.
- Låt sedan jorden torka till innan du vattnar igen.
- Den bästa tiden att plantera om en växt är i början på tillväxtperioden.
- Rstiden spelar härvid ingen roll.
- Men var försiktig om plantan just befinner sig i en viloperiod.
Då bör man inte plantera om den eftersom vätan då stannar kvar i jorden och rötterna kan börja ruttna. Generellt gäller att krukväxter bör planteras om vartannat till vart tredje år. Alternativt räcker det ofta för stora plantor att man bara byter ut det översta jordlagret mot ny näringsrik jord.
Hur ofta ska man plantera om?
Hur ofta behöver man plantera om krukväxter? – Unga plantor som växer mycket behöver planteras om i takt med att rötterna trängs i krukan. För äldre plantor som normalt inte har så kraftig tillväxt räcker det ofta med omplantering vart annat till vart tredje år.
- Det förutsätter att den har planterats i bra jord från början eftersom den håller betydligt längre än jord av låg kvalitet.
- Växter i stora krukor kan jordförbättras då och då genom att försiktigt avlägsna lite av det övre jordlagret och fylla på med ny fräsch jord.
- Försök gärna luckra lite samtidigt genom att göra några hål i jorden med t.ex.
en prickelpinne eller liknande så att den nya jorden samtidigt kan komma ner en bit.
Hur ofta byta jord i kruka?
27 Feb När ljuset börjar komma tillbaka i början av året är det dags att plantera om krukväxterna i ny blomjord. Ny jord innehåller den näring växterna behöver för att få kraft att börja växa igen. Yngre växter bör planteras om varje år. Äldre växter kan planteras om mer sällan men mår bra av att få ett litet tillskott av ny jord varje år genom att du tar bort en del gammal jord på ytan och lite på sidorna.
Måste man plantera om krukväxter?
Plantera om krukväxter | Tips och råd När ljuset börjar komma åter är det dags för att plantera om sina vintertrötta växter och köpa nya fräscha. Men måste man verkligen plantera om sina krukväxter? Räcker det inte med att tillföra näring till växten? Vill du inte plantera om dina krukväxter är det faktiskt ingen katastrof, men desto viktigare är det då att du tillsätter en svag näringslösning vid varje vattning.
Många krukväxter utvecklas dock allra bäst om de får komma i ny fräsch jord och i en större kruka. Genom att försiktigt slå ut jordklumpen ur krukan kan man se hur rötterna har det. När krukan börjar bli full av rötter är det omplanteringsdags. Unga plantor behöver vanligen planteras om varje vår. Äldre exemplar kan oftast vänta två till tre år, ibland ännu längre.
På dessa kan man däremot gärna byta ytjordlagret. Därför ska man skaka av så mycket gammal jord som möjligt i samband med omplanteringen. En växt lever av den näring som finns i krukjorden. Efter en tid har växten förbrukat de näringsämnen som just den växten behöver och plantan börjar svälta.
Ett tydligt tecken är att plantan fäller ett av de nedersta bladen samtidigt som ett nytt utvecklas. Plantan orkar helt enkelt inte försörja fler blad. Tillväxten blir långsammare och plantan får blekare och blekare blad. En annan orsak till att man planterar om är att ge plantan en större kruka och därmed större plats för rötterna.
Då det är rotsystemets möjlighet till utveckling som styr plantans tillväxt, får plantan en chans att växa till och bli större. Tänk på motsatsen är den lilla kruka/lilla jordvolymen och rotbeskärning som gör en bonsia till en bonsai. Februari och mars är bra månader för omplantering.
Måste man plantera om i större kruka?
Omplantering – så lyckas du Vid plantering i kruka blir växternas näring och vattenreserv begränsad till krukans storlek. För att dina växter inomhus ska må som bäst är det lämpligt att plantera om dem med ny jord och i större kruka efter något år. På så sätt får rötterna mer plats och mer tillgång till näring och syre.
Vattna växten innan du ska plantera om. Den nya krukan bör vara en till två storlekar större än den gamla. För stor kruka och jordvolym kan göra att jorden inte kan torka upp ordentligt, vilket gör att rötterna inte mår bra. Lägg ett 2 cm lager med lecakulor i botten och sedan lite jord på det. Använd en passande jord för växten. Ta växten ur krukan och ta bort en del av den gamla jorden och vissna rötter. Sätt växten i den nya krukan och fyll upp med jord runt om, vattna och fyll eventuellt på med lite mer jord. Vänta tre till fyra veckor efter omplantering innan ny näring tillförs.
Vad händer om man planterar växter för tätt?
Viktigt med avstånd mellan plantorna – Om du planterar plantorna för tätt finns risken att de inte växer ut helt. Därför är det viktigt att ha ett tillräckligt avstånd mellan plantorna för att de inte ska konkurrera med varandra. Här är några riktlinjer för avstånd:
Låga perenner: 20-30 cmMellanhöga perenner: 40-50 cmHöga perenner: 60-70 cm
En bra tumregel att gå efter är att avståndet mellan plantorna ska vara ungefär lika långt som perennen blir hög.
Hur planterar man om krukväxter?
Gör så här: –
- Vattna växterna väl kvällen innan för att det skall gå lättare att lösgöra den ur den gamla krukan.
- Lösgör växten genom att vända den upp och ner och gripa tag om jorden och växten med ena handen och dra bort krukan med den andra handen. Knacka försiktigt krukan mot bordskanten ifall jorden sitter hårt fast, då brukar den lossna.
- Klipp loss fula och överflödiga rötter med en vass sax, sekatör eller kniv och ta bort all löst sittande jord. Putsa ev till ovandelen också genom att ta bort långa skott och utstickande grenar.
- Välj en kruka vars diameter är 2-3 cm större än den gamla krukans. Lägg lite Pimpsten eller Lecakulor i botten på stora krukor, täck ev först över hålet i botten med en krukskärva eller en bit wellpapp så att inte lecan rinner ut. I mindre krukor behövs inte lecakulor, fyll bara med jord.
- Fyll botten med jord. Tips: Använd den gamla krukan som hjälp för att beräkna jordmängden – sätt den gamla krukan in i den nya och fyll mellanrummet mellan krukorna med ny jord. När du lyfter bort den gamla krukan har du en fördjupning som passar din växt. Sätt i växten och fyll på med mer jord. Knacka till på krukan så att jorden sätter sig. Undvik att trycka till jorden för hårt. Vattna och lägg till mer jord ifall det behövs.
- Din växter behöver lite extra omsorg efter omplantering. Se till att jorden hålls fuktig utan att bli för blöt och skydda växterna mot skapt sol, särskilt om du har beskurit rötterna mycket.
Vad göra med gammal Krukjord?
Odla på tak – På Takfarmen odlar vi bland annat i krukor, earthboxar och pallkragar. Pallkragarna står på pallar och har likt de andra behållarna vi odlar i såldes ingen kontakt med odlingsbar mark och innehålller inte många mikroorganismer. Jorden vi komponerat till dessa är en jord som är hållbar över en längre tid ( vi odlar i denna jord för sjätte året i rad) mycket tack vare biokol och barkmull som ger varaktig struktur och luckerhet.
Vi blandar även i koskit på säck ( som ofta är blandad med torv) samt planteringsjord på säck, som också består av torv. Torven är inte speciellt varaktig vilket gör att jorden i dessa pallkragar sjunker ihop varje år. På Takfarmen har vi inga komposter ( pga av vikt och fuktrestriktioner ) så allt vi använder där behöver återanvändas direkt där vi odlar eller transporteras iväg till andra odlingars rabatter, odlingsbäddar eller komposter.
En hel del av earthboxarnas och krukornas jord återanvänder vi direkt i våra pallkragar.
Odlar man i krukor kan man välja tre platser för den gamla jorden. Den kan hamna i ens egna ( ja även andras) odlingar, i komposten eller på återbruket. På Takfarmen fyller vi på våra pallkragar med jord med ett par krukor gammal tomat- eller chilijord, så att pallkragarna har gott om massa, volym.
Det är bara att hiva ut krukorna och bearbeta jorden med händerna och röra ner den i den befintliga jorden. Det här är ett välkommet tillskott av jord då krukjorden mer eller mindre är ogräsfri och inte sällan innehåller lite gödsel som bonus.
Kan man plantera om krukväxter med planteringsjord?
Hur du planterar om din växt från plastbytta till en kruka – Steg för steg! Fri frakt vid köp över 599kr Lalaplants gör växter enkelt Våren är här och det är dags att växten får ett nytt hem eller är det verkligen det? Läs vårt blogginlägg: ”Ska du odla i kruka eller inte?” innan du går vidare med stegen i detta inlägg. Du som redan har koll på läget och är redo att plantera – du har kommit helt rätt, nu kör vi! Våren är här och det är dags att växten får ett nytt hem eller är det verkligen det? Läs vårt blogginlägg: ”Ska du odla i kruka eller inte?” innan du går vidare med stegen i detta inlägg.
Färsk jordblandning Lavastenar, grus eller dylikt (om din kruka inte har ett dräneringshål)
Så, vad är egentligen grejen med lavastenar och grus? Anledningen till att vi lägger stenar i botten på krukan är för att ha något som skapa sprickor i botten av planteringen, så att överflödigt vatten kan samlas bortom växtens rötter.
Vanligast är planteringsjord som passar för de flesta krukväxterna. Blomjord är en fuktighetshållande jord som också passar för de allra flesta krukväxterna. Naturgödslad blomjord passar dig som vill ha jord för ekologisk odling till dina krukväxter. Blomjord med leca passar särskilt bra för växter som står i stora krukor och långtidsbevattnande krukor. Naturgödslad såjord passar till kaktusar och suckulenter.
1. Ta ut växten från plastbyttan Vänd din växt i sidled, håll den försiktigt i stjälkarna eller bladen och knacka på botten av plastbyttan tills växten glider ut. Du kan också klippa igenom plastkrukan med en sax, men var försiktig! Vi vill inte klippa sönder rötterna.2. Lossa rötterna Nu när du har tagit bort plastbyttan, kan du försiktigt lossa växtens rötter med händerna. Ser du massa långa trådliknande rötter så kan du klippa bort dem. Se bara till att lämna de tjockare rötterna. Om din växt är rotbunden, alltså att rötterna växer i mycket snäva cirklar runt om växtens bas kan du koppla bort rötterna så gott du kan och ge dem en trimning.3. Ta bort lite jord Ta bort ungefär en tredjedel eller mer av den jordblandning som omfamnar växten. När den växte i sin plastbytta tog din växt en del av näringsämnena i den nuvarande jordblandningen, så du vill ge den en ny blandning med fräsch jord om du ändå planterar om växten.4. Tillsätt en ny kruka Häll ett lager färsk jord i växtens nya kruka och packa ner det så att eventuella luftfickor täpps igen. Om din kruka inte har ett dräneringshål bör du täcka bottnen med lavastenar eller liknande innan du lägger i jorden för att skapa sprickor som överflödigt vatten kan rinna ner till och lägga sig vid. På så sätt ligger in överflödigt vatten och förstör rötterna i botten på krukan.5. Placera din växt i krukan Lägg din växt som du tog bort från plastbyttan ovanpå det färska blandningsskiktet i den nya krukan. Se till att den är centrerad i krukan och tillsätt därefter jord runt växten tills den står stabilt. Även om vi ville täppa igen luftfickorna i krukans jordgrund bör du se till att inte packa för mycket jord i planteringen, eftersom du vill att rötterna fortfarande ska kunna andas.6. Vattna Jämna ut jorden på toppen av jordytan, vattna rikligt och njut! Sådärja, nu har din växt ett nytt hem och du har gjort ett grymt jobb som Planter. Ge dig själv en klapp på axeln och unna dig en flytt-pizza! Fri frakt över 599kr Vi erbjuder fri frakt över 599kr med Airmee och DHL som alternativ Hög kvalitet Vi erbjuder växter av högsta kvalitet till bra priser genom att jobba med utvalda odlare 30 dagars garanti Vi erbjuder 30 dagars garanti på alla våra växter så att du som kund ska känna dig trygg Betala med klarna Betala tryggt med Klarna antingen med faktura eller direkt vid köp : Hur du planterar om din växt från plastbytta till en kruka – Steg för steg!
Varför blir bladen gula på gröna växter?
Vad orsakar gulnande blad och hur kan du undvika det? Blommor som är känsliga för gulnande blad: Gulnande blad är ett tecken på otillräckligt med naturliga tillväxthormoner, som reglerar produktionen av klorofyll i bladet, Innan blomman skördas, producerade moderplantan dessa hormoner,
Alstroemeria Erynigum Euphorbia fulgens Helianthus Lilium Mathiola Solidaster Tulpan
För att få så få gulnande blad som möjligt, är det nödvändigt att blommor behandlas hos odlaren med produkter som håller bladen gröna, Ett exempel på en sådan produkt är (förbehandling av lökväxter) vilket förbättrar blad och blommornas livslängd, Det har goda resultat på alstroemeria, tulpaner och i synnerhet med olika typer av liljor, Efter skörd För att få så lite gulnande blad som möjligt, är det nödvändigt att blommorna behandlas redan hos odlaren med olika näringsprodukter för att hålla bladen gröna. Ett exempel på en sådan produkt är (förbehandling av lökväxter) som upprätthåller bladens färg och även i vissa fall förbättrar blommornas livslängd,
Det har goda resultat på alstroemeria, tulpaner och i synnerhet med olika typer av liljor, Vi har också en produkt i tablettform :, Hos konsumenten När blommorna står i vasen därhemma, kan det fortfarande uppstå problem med gulnande blad. Detta kan förebyggas av Chrysal Clear löknäring eller om man har alstroemeria och liljor med en,
Dessa innehåller ämnen som håller bladen gröna. Florister bör erbjuda denna påse med buketter som t ex innehåller alstroemeria, tulpan och liljor, : Vad orsakar gulnande blad och hur kan du undvika det?
Hur tätt ska man plantera växter?
En bra planteringspunkt är viktigare än ett jämt avstånd mellan plantorna. Godkänt avstånd är mellan 1 och 3,5 meter.
När ska man vattna efter omplantering?
Tips vid omplantering – Jordval De flesta växter mår bra i vanlig blomjord, men det finns undantag som fordrar specialjordar t ex orkidéer, azaleor, flamingoblommor osv. Kravet på ”vanlig” blomjord är att den ska vara porös gärna med små lecakulor. För stort torvinslag gör jorden kompakt, hård och svårvattnad.
Om du ska sätta eller så sticklingar rekommenderas såjord eller kaktusjord, då den vanliga jorden är för stark. Tänk på att det ska finnas vattningsmån kvar överst i krukan. Vattna igenom den omplanterade växten ordentligt. Sedan bör jorden få torka upp igen innan nästa vattning. Lecakulor Lecakulor ger bra dränering i botten på planteringskrukan, då de minskar risken för att jorden ska bli för sank om det står lite vatten på fatet eller i ytterkrukan.
Val av kruka Val av kruka lera/plast beror på den som ska sköta växterna. Lerkrukan passar den som lätt vattnar ihjäl växter. Den avdunstar vätska även genom sina lerväggar. Detta medför att växten torkar snabbare upp. Lerkrukan har lite tyngd och ger också stabilitet åt plantor som lätt välter.
- Plastkrukan håller sig fuktig längre och fordrar därför inte vatten lika ofta.
- Passar alltså den som är lite slarvig med vattningen).
- Rottemperaturen blir i plastkrukan också lite högre då ingen energi går åt till avdunstningen genom krukväggen.
- Den högre temperaturen stimulerar rotutvecklingen.
- Rukans storlek påverkar också hur ofta man behöver vattna.
En stor jordvolym håller fuktigheten längre. : Plantera om krukväxter | Tips och råd
Kan man plantera olika växter i samma kruka?
Samplantera i kruka eller välja solitärer – Det enkla är ofta det vackra, och man blir alltid nöjd om man låter en växt breda ut sig i hela krukan. Genom att samplantera flera olika växter i samma kruka kan man skapa minirabatter. Och precis som när man planerar en rabatt måste man ta hänsyn till läget för att växterna ska trivas.
- För det första måste man välja växter som har samma krav.
- Torktåliga växter som sedum, kärleksört, lavendel och kryddörter kan samsas i samma kruka, medan sådana som kräver mycket vatten och näring får växa för sig.
- I skuggiga och halvskuggiga lägen trivs många perenner, medan de flesta ettåriga blommor vill ha mycket sol för att blomma ordentligt.
För att samplanteringen ska bli vacker är det också bra att arbeta i olika nivåer. En hög växt i mitten, en medelhög i ring däromkring och längst ut en som hänger ut över krukkanten.
Hur många plantor per kruka?
Vad betyder omskolning? – När plantan växt till sig i sin såkruka och fått 2–4 bladpar utöver de första små hjärtbladen (dessa vissnar oftast efter en tid) så ska plantan flyttas över till en lite större kruka. Det är denna flytt från en mindre kruka till en större som kallas omskolning.
Hur många plantor i varje kruka?
En växt – en kruka – Så, hur ska du göra? När du planterar om växter från ditt första så-tråg, ska du sträva efter att sätta varje växt i en enskild kruka. Det gäller till exempel tomat, paprika, kål, sommarblommor etc. En lagom storlek för första krukan är 5-7,5 cm i diameter.
Vid en andra omplantering är det lagom att sikta på en kruka i storlek 9-11 cm i diameter. Om det kniper och krukorna tar slut, kan det absolut funka att sätta två växter i en och samma kruka. Men inte fler. Och om du sätter två i samma kruka vill det till att du håller koll, vattnar rätt och gödslar rätt så att plantorna utvecklas bra.
I vissa fall kan det vara ok att de utvecklas sämre med, om du inte har andra alternativ. Men om du vill ge växterna det bästa är det oftast en bra tumregel med en växt i en kruka. Och det ska inte vara en stor kruka! Det finns några växter som utvecklas bra i kluster med.
Hur mycket lecakulor ska man ha i en kruka?
Hål i botten av krukan eller lecakulor? Trädgårdsrådgiving! Många som köper krukor för utomhusbruk under bar himmel tänker inte alltid på att krukan bör ha dräneringshål. Jag rekommenderar alltid att göra hål i botten på krukan och då helt hoppa över lecakulorna.
Möjligen något kontroversiellt, men du får plats med med jord om du skippar lecan, och rädslan för att rötterna skulle stå i vatten avhjälps ju med dräneringshålet. Det lilla vattnet som landar i fatet under krukan innebär ingen fara för rötterna. Man behöver inte ha ett fat under heller, om krukan står på en stentrappa, eller direkt på marken.
Om möjligheten att göra hål i botten inte finns, kan du lägga lecakulor till ca 1/5 av krukans höjd, och sedan lägga över en gammal t-shirt eller en bit fiberduk innan du lägger på jorden (för att inte jord och leca ska blandas – det går även att helt hoppa över detta steg). : Hål i botten av krukan eller lecakulor? Trädgårdsrådgiving!
Vad händer om man inte planterar om?
Plantera om krukväxter | Tips och råd När ljuset börjar komma åter är det dags för att plantera om sina vintertrötta växter och köpa nya fräscha. Men måste man verkligen plantera om sina krukväxter? Räcker det inte med att tillföra näring till växten? Vill du inte plantera om dina krukväxter är det faktiskt ingen katastrof, men desto viktigare är det då att du tillsätter en svag näringslösning vid varje vattning.
Många krukväxter utvecklas dock allra bäst om de får komma i ny fräsch jord och i en större kruka. Genom att försiktigt slå ut jordklumpen ur krukan kan man se hur rötterna har det. När krukan börjar bli full av rötter är det omplanteringsdags. Unga plantor behöver vanligen planteras om varje vår. Äldre exemplar kan oftast vänta två till tre år, ibland ännu längre.
På dessa kan man däremot gärna byta ytjordlagret. Därför ska man skaka av så mycket gammal jord som möjligt i samband med omplanteringen. En växt lever av den näring som finns i krukjorden. Efter en tid har växten förbrukat de näringsämnen som just den växten behöver och plantan börjar svälta.
Ett tydligt tecken är att plantan fäller ett av de nedersta bladen samtidigt som ett nytt utvecklas. Plantan orkar helt enkelt inte försörja fler blad. Tillväxten blir långsammare och plantan får blekare och blekare blad. En annan orsak till att man planterar om är att ge plantan en större kruka och därmed större plats för rötterna.
Då det är rotsystemets möjlighet till utveckling som styr plantans tillväxt, får plantan en chans att växa till och bli större. Tänk på motsatsen är den lilla kruka/lilla jordvolymen och rotbeskärning som gör en bonsia till en bonsai. Februari och mars är bra månader för omplantering.
Hur många gånger ska man vattna växter?
Hur ofta ska jag vattna inomhus? – Gröna växter behöver generellt mindre vatten än blommande växter. Ungefär en gång i veckan är lagom för gröna växter och en varm sommar kan blommande växter behöva vattnas två gånger i veckan. Tänk på att vattna mycket varje gång du vattnar, och låt växter och blommor torka ut lite mellan varven.
- Att gå och skvättvattna sina växter varje dag är ingen bra idé, det kan göra att platsen för luft och syre i växten försvinner, då ruttnar rötterna och blomman dör.
- Ett tecken på att du övervattnar dina växter är att de har gula, hängiga blad.
- Änn efter med ett finger långt ner i krukan om du är osäker på om din växt behöver vatten eller ej.
Om den är lätt fuktig kan du vattna, men känns den blöt bör du hälla ut överblivet vatten från krukans fat och låta den torka till lite innan du vattnar nästa gång. Tänk på att vända dina växter då och då så att hela växten får ta del av solstrålarna. Foto: imnoom
Varför dör krukväxter?
Symptom Ger skador på rötterna som helt enkelt kvävs och dör. Då rötterna dör kan de inte längre ta upp vatten och växten slokar precis som vid vattenbrist. Åtgärd Vatten som inte har sugits upp en timme efter vattningstillfället ska hällas bort för att undvika att plantan står i vatten och därmed blir för blöt.
Ett sätt att försöka rädda en övervattnad planta är att fortast möjligt lyfta ur den ur krukan och placera den på en tidning. Där kan jordklumpen torka upp från alla sidor. Tidningen suger åt sig fukt, så byt tidning då och då. När jorden torkat upp igen kan plantan sättas tillbaka i sin kruka. Placera plantan så ljust som möjligt, men undvik direkt sol, och var sparsam med vatten.
Plantan måste nu få bilda nya rötter för att successivt komma i balans igen. Att en växt har fått för mycket vatten kan visa sig genom att den får gula blad, växtslag som t.ex. dracena och gullranka får bruna och svarta fläckar på bladen. Viktigt är då att minska på vattningen och låta jorden torka upp, inte ut, innan nästa vattningstillfälle.
Vad kan man fylla ut stora krukor med?
Plantera såhär i dina krukor –
- Lecakulor Fyll botten med lecakulor. För att behålla dräneringseffekten bör du lägga en fiberduk innan du fyller på jord.
- Ny U-jord Häll i ny U-jord. Blanda gärna ut jorden med långtidsverkande gödning.
- Plantera blommorna Samplantera gärna blommor i samma färgnyanser men med olika former.
- Vattna, vattna, vattna Vattna rikligt direkt efter plantering.
- Fräscha upp Klipp bort blommor som börjat sloka, för att främja återkomsten av nya blommor.
Hur länge klarar sig krukväxter utan vatten?
Hur du håller växter vid liv under semester Fri frakt vid köp över 599kr Lalaplants gör växter enkelt Oavsett om du ska tillbringa en långhelg på stranden eller åka tur och retur till rymden, vill vi att dina krukväxter ska hålla sig glada och friska medan du är ”out of office”. Oavsett om du ska tillbringa en långhelg på stranden eller åka tur och retur till rymden, vill vi att dina krukväxter ska hålla sig glada och friska medan du är ”out of office”.
Det enda du behöver göra är att förbereda dina växter innan du åker, så att du kan fokusera på viktigare saker under din resa, typ som starkt solskydd och en bra bok! Ju mer solljus din växt får, desto mer törstig blir den med tiden. Växter använder mest vatten under en process som kallas transpiration, och transpirationstakten är beroende av och ökar med mängden solljus som växten får.
För att dina växter inte ska vissna på grund av vattenbrist medan du är borta kan du flytta dem lite längre bort från deras naturliga ljuskälla. Placera dem mitt i rummet så att värmen och ljuset från fönstren inte torkar ut dem så snabbt som vanligt.
Även om det är en växt som behöver solljus kan den hantera en eller två veckor med lägre än idealiskt ljus. När du är hemma igen kan du flytta tillbaka dina växter till sin vanliga plats. Och som alltid – oavsett om du är hemma eller borta – lämna aldrig en luftkonditionering på eller nära en krukväxt.
Även om det är en lyx för människor, tenderar en AC att beröva inomhusmiljön av den värme och fuktighet som de flesta tropiska växter längtar efter. Om du planerar att vara borta i mindre än en vecka, bör det räcka med att vattna dina växter noggrant före avresa.
- Se bara till att du vattnar växter med torr eller mestadels torr krukväxtjord.
- Låt allt överflödigt vatten rinna ut från din krukväxt innan du åker iväg, så att krukväxterna är fuktiga utan att dina växter badar i ett fat med vatten, som i sin tur kan locka skadedjur eller leda till rotröta.
- Observera att detta bara är nödvändigt för växter som behöver vattnas en gång i veckan eller mer.
Dina torra krukväxter, som succulenter och kaktusar, kommer att klara sig i en vecka eller två utan vatten. Om du planerar att vara borta i mer än en vecka kan du förbereda din växt på andra sätt. Beroende på resans längd och växtsortimentet kan du testa ett av följande tips eller kombinera de som du har behov och möjlighet av att använda.
Lägg till lavastenar, gödsel eller träflis på toppen av plantans mark för att hjälpa till att hålla fukt innan du vattnar den torra jorden rikligt. En fuktig tidning kan också göra susen. Detta hjälper jorden att hålla sig fuktig längre.
Vattna din växt noggrant och täck sedan alla blad med en genomskinlig plastpåse, vilket skapar ett provisoriskt växthus. Se till att skära ett par snitt i plasten för att möjliggöra god luftcirkulation så att växten kan andas. Du kan även använda pinnar för att hålla uppe påsen.
Fyll en grund bricka med små stenar och häll över vatten så att det knappt täcker stenarna. Ställ din växt ovanpå stenarna, vattennivån ska vara så låg så att växten inte vidrör vattenytan, tanken är att detta bara ska bidra till ökad luftfuktighet och fuktnivåer, utan att leda till övervattning eller rotröta.
Flytta dina fuktighetsälskande växter till ett badrum (förutsatt att du har ett fönster som ger lite naturligt ljus) eller ett annat litet rum och låt de stå tillsammans. Ju mindre rummet är, desto lättare är det för dina växter att behålla fukt.
DIY-kapillära självbevattningssystem med hjälp av veke eller tomma flaskor:
- Sänk ned den ena änden av veke i ett vattenfat (välj storleken på vattenbehållaren baserat på hur länge du ska vara borta) och den andra änden av veke i växtens krukväxtblandning. Din växt kommer att dra det vatten den behöver genom veken medan du är borta.
- Fyll gamla plast- eller glasflaskor med vatten och punktera flaskans lock. Se till att hålet är tillräckligt litet så att vatten släpps långsamt över tiden. Vänd den fyllda flaskan upp och ner och stick flaskans lock – med det lilla hålet – djupt ner i din krukväxt.
- Ring en vän. Om du kommer att vara borta en längre tid (över en månad) är det alltid bäst att gå på den gamla goa metoden och ha en vän eller granne som växtvakt.
Förutom att beskära bort döda och ohälsosamma blad kan du skära bort alla knoppar och blommor som vanligtvis kräver mer frekventa vattningar för att hålla sig frisk. Tipsen ovan gäller mestadels tropiska växter. När det gäller torktoleranta växter som kaktusar, garderobsblommor och svärmorstungor kan de gå över en månad utan att behöva vatten, såvida de inte placeras i direkt solljus. Kort sagt – om du gillar att åka på spontana resor är torktoleranta växter växterna för dig! Oavsett vilka förberedelser du gör, är en sak säker – inget slår känslan av att komma hem till friska och glada krukväxter. De har såklart saknat dig också.
Hur tätt ska man plantera växter?
En bra planteringspunkt är viktigare än ett jämt avstånd mellan plantorna. Godkänt avstånd är mellan 1 och 3,5 meter.
När ska jag plantera om?
Ny jord – ny kruka – Det bästa är att utföra jordbytet när växternas viloperiod är över, normalt från månadsskiftet februari-mars och framåt. För långsamt växande arter räcker det kanske att byta jord vartannat eller var tredje år. Snabbt växande plantor behöver större kruka varje år eller till och med flera gånger på ett år.
Hur tätt kan man plantera perenner?
Vad är perenner? Perenner är fleråriga örtartade växter. Dessa vissnar ner varje år och börjar om på nytt till våren, med nya skott och blommor. En del perenner är vintergröna d.v.s behåller sina gröna blad över vintern. Bland perennerna finner man även gräs, kryddväxter, medicinalväxter och ormbunkar.
- Det finns perenner som passar för varje tänkbar växtplats, från torra sandiga slänter, till fuktiga växtplatser i djup skugga.
- Att tänka på före plantering Perenner vill inte ha våta fötter under vintern, en väldränerad jord är a och o.
- Vid otillräcklig dränering är en förhöjd planteringsbädd ett bra tips.
Slänter och kullar är en perfekt växtplats. En dåligt dränerad växtplats gör att växterna övervintrar sämre. Ogräs Det är viktigt att rabatten är fri från ogräs före plantering. Gräv om rabatten och plocka bort allt rotogräs du hittar. Jordförbättring Det bästa utgångsläget är en porös jord som kan hålla både luft och vatten. Förbättra en sandjord med torv eller kompost. Lerig jord förbättras med grus eller leca och barkmull. Din egen kompost gör underverk med alla jordar. Näringstillförsel – Gödsling Grundgödsla före planteringen.
- Fortsättningsvis behöver perennerna en årlig tillskottsgödsling.
- För mycket näring kan skada dina växter Följ doseringsanvisningen för resp.
- Gödselmedel.
- Gödsla hela planteringsytan.
- Plantering Plantering av perenner kan ske vår, sommar och höst.
- Se till att rotklumpen är ordentligt genomvattnad vid planteringen.
Rotklumpen bör komma lite under jordytan. Om så behövs se till att vattna igenom ordentligt några gånger efter planteringen. Planteringsavstånd Ge de låga perennerna ett avstånd på 20-30 cm, medelhöga 40-50 cm och de höga 60-70 cm. Perennerna gör sig bäst i grupper om minst 3-5st i varje.
- Vill man, så kan man öka avståndet något mellan grupperna.
- Stora, höga perenner s.k.
- Solitärer kan med fördel planteras en och en.
- Nedklippning på sommaren Var inte rädd att klippa ned överblommade och skräpiga perenner.
- Omplettera gärna med en lätt gödsling.
- De börjar snart grönska på nytt och får eventuellt en ny blomning.
Du får åter en fräsch rabatt. Övervintring De flesta perenner är mycket härdiga och kan odlas långt upp i norr, där de skyddas väl av ett tjockt isolerande snötäcke. Om du inte tycker det ser för skräpigt ut, klarar de vintern bra om man inte klipper bort torra blad och stjälkar på hösten.
- Där fastnar kringblåsande löv och snö som bildar naturlig vintertäckning.
- Ömtåliga och utsatta växter kan täckas med granris.
- Omplantering Många perenner mår bra av att delas och planteras om med några års mellanrum.
- Delning ger plantorna ny livskraft.
- Det är bäst att dela plantorna på våren eller hösten.
I samband med omplanteringen förbättras och gödslas jorden. Passa också på att rensa bort ogräs, framför allt fleråriga rot-ogräs. Vissa perenner bör inte planteras om så ofta. Till dem hör pioner, brudslöja, Mose brinnande buske, plymspirea m.fl
Hur många plantor ska man plantera?
Du kan plantera skog på nästan alla marktyper. Det vanligaste är att plantera ett till tre år efter avverkning och efter maskinell markberedning av hygget. På de flesta marker är det lämpligt att ha 2 000 till 2 500 plantor per hektar. Täckrotsplantor är vanligast i norra Sverige.