Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Ofta Ska Man Plantera Om Tomatplantor?

Omskolning av tomatplantor är viktigt för plantans utveckling – Tomater bör alltid skolas om, alltså planteras om, i flera omgångar. När plantorna är 5-10 cm höga är det dags att skola om dem en första gång. Vid omskolningen är det viktigt att flytta plantorna till en lite större kruka.

  • Detta gör vi för att rötterna ska få ett något större utrymme att växa sig starka, men inte för stort.
  • Om du skolar om dina tomatplantor till en för stor kruka direkt fokuserar plantan på att utveckla rötterna i stället för att ägna sig åt tillväxt.
  • Det gör att plantan utvecklas långsamt men utvecklar ett stort rotsystem.

Tomatplantan får lätt starka rötter så du gör gott i att hjälpa din planta genom att skola om i omgångar och succesivt välja större krukor. Plantera en planta per kruka och fortsätt att välja väldränerade krukor. Välj nu en mer näringsrik planteringsjord, din tomatplanta klarar nu att hantera näringstillskottet.

  1. Fyll krukan till hälften med jord och placera din planta i mitten av krukan och fyll upp till toppen.
  2. Plantera gärna halva plantan under jord, som om stjälken vore en del av rotsystemet.
  3. Det främjar rotutvecklingen och kommer att ge tomatklasar längre ned på plantan.
  4. Var mycket försiktig med rötterna så att du inte skadar dem.

Vattna din tomatodling och ställ tillbaka den i ljuset. Nu har den landat i en mer näringsrik jord så avvakta några veckor med att tillföra ytterligare näring, Se till att din tomatsådd har jämn tillgång till vatten. Ojämn vattning kan hämma plantans tillväxt.

  • För varje omskolning sätter du rötterna i djupare jord så att det bildas nya rötter längs med stjälken.
  • När de växt till sig ytterligare är det också dags att ställa dem på en svalare plats så blir tomatplantorna knubbiga istället för att de sticker iväg på höjden.
  • Behåll gärna samma mängd ljus för din odling.

Vid en senare omskolning kan det vara bra att använda en djupare kruka. Prova odlingskrukan Roots som är 21 cm hög och ger perfekt utrymme för tomatplantans rötter att utvecklas i innan utplantering. Hur Ofta Ska Man Plantera Om Tomatplantor

Hur många gånger ska man skola om tomater?

4. Starta i krukor och plantera ut – Tomater sås i små krukor inomhus på våren. De vill ha det varmt och ljust. Om tomaterna sås direkt på friland på våren eller sommaren är det risk att de skadas om det blir kallt och/eller inte hinner växa och ge skörd.

Hur tätt ska man plantera tomatplantor?

Plantera ut tomatplantorna – Efter några veckor är det dags att plantera tomatplantorna i sina slutgiltiga kärl.

Använd kraftig välgödslad jord t.ex. grönsaksjord. Detta gäller även vid uppväxta plantor. För bästa resultat planterar du plantorna med ett avstånd omkring 40 till 60 centimeter. De ska stå djupare än de gjort i sitt förkultiverade stadium, så att nya rötter kan växa ut från stammen. Det är bra att luckra jorden och vattna den regelbundet.

See also:  NR Plantera BlåBäRsbuskar?

Hur Ofta Ska Man Plantera Om Tomatplantor

Kan man plantera om tomatplantor?

3. Plantera om tomatplantorna – Låt tomatplantan växa i sitt minidrivhus tills du ser att det börjar växa fram ytterligare ett bladpar (karaktärsbladen) ovanför de första hjärtformade bladen. Det är nu det är dags att skola om (plantera om) tomaterna i en kruka fylld med lite mer näringsrik planteringsjord.

Lyft försiktigt ur tomatplantan med dess rötter och sätt ner i en större kruka med jord. Sätt gärna tomatplantan djupt ner i jorden i den nya krukan så att nästan bara bladen på plantan sticker upp ovan jorden. Tomatplantan bildar rötter längsmed stammen och kan därmed utvecklas bättre. Är det fint vårväder kan du pyssla med omplanteringen utomhus för att sedan sätta in tomatplantan inomhus igen i det ljusaste fönstret du har.

Är det kyligt är det bäst att göra det inomhus. Håll jorden fuktig och tillsätt flytande näring efter ett par veckor i den nya krukan. Fortsätt att gödsla regelbundet. Plantera om plantan igen när den blivit större och fyll på ordentligt med jord i krukan upp till det nedersta bladparet. Hur Ofta Ska Man Plantera Om Tomatplantor Även små tomatplantor kan behöva stöd i början. Foto: Lovisa Back

Hur många tomatplantor kan man sätta i samma kruka?

Steg 5 – Plantera om tomatplantorna ännu en gång till den slutliga odlingsplatsen, t.ex. på friland eller i en större kruka. När rötterna tittar ut ur hålen i botten på krukan brukar det vara dags. Tomater vill gärna ha mycket plats för rötterna, men det beror förstås på vilken sorts tomater du odlar.

Varför blir tomatplantorna så långa?

Dessa tomatplantor går att rädda! Mörker tillsammans med värme får våra växter, och i synnerhet tomater, att växa på höjden snarare än att utvecklas på bredden. Om vi då sår tidigt på våren – utan växtbelysning och innan dagsljuset återvänt – blir de lätt rangliga.

Kan man plocka bort blad på tomatplantor?

Tjuva och toppa tomatplantor – Upprättväxande sorter skall bara ha en huvudstam där blad och blomklasar växer ut. Det naturliga för plantan är att bilda nya bladpar och grenar i bladvecken på huvudstammen. Dessa skall man ta bort så fort som möjligt eftersom de annars tar kraft från tillväxten. Hur Ofta Ska Man Plantera Om Tomatplantor

Vill tomatplantor ha mycket vatten?

Odla tomater – Vattning – Tomater vill ha jämnt fuktig jord, som aldrig är genomblöt eller torr. Var därför noga med tomater och kolla till dom dagligen, särskilt nyplanterade frön. Genom att kolla till tomaterna varje dag och vattna därefter lär du dig snart rutinerna som krävs för att hålla jorden jämnt fuktig.

Små krukor blir väldigt lätt dränkta, därför kan det vara bra att vattna frön och unga plantor med hjälpmedel som portionerar ut vattnet lite åt gången. Här kan man spraya dom med en sprayflaska eller göra ett par hål i locket på en PET-flaska att vattna igenom. Dessa är dessutom små och smidiga och kan oftast låtas stå i anslutning till vad som behöver vattnas.

Vuxna tomatplantor dricker betydligt mycket mer vatten. Som nämnt så är det bra att hålla noga koll på tomatplantorna till en början, för att få in en rutin som fungerar för dig. Beroende på förhållandena kan tomatplantorna behöva vattnas dagligen till ett par gånger i veckan.

See also:  NR Kan Man Plantera Ut GräSlöK?

Hur mycket sol Tomatplantan får tillgång till Var tomatplantan är planterad (Kruka? Friland? Pallkrage?) Hur stor plantan är

En tomat som står i gassande sol behöver förmodligen ganska mycket vatten, särskilt ifall den är planterad i pallkrage eller på friland, och om plantan har vuxit sig riktigt stor. En planta som är mindre, står i kruka i ett lite skuggigare läge behöver generellt sett inte alls lika mycket vatten.

Hur skolar man om tomater?

Plantera ner – Ett generellt tips för tomater är att försöka plantera dem i sin nya kruka så djupt att toppen av plantan tittar upp över kanten. Och att större delen av stjälken är under jord. Sätt ner tomatplantan i en lite större kruka än den först växte i, med bara pyttelite jord i botten.

Fyll sedan på med jord försiktigt runt hela plantan och tryck till lagom så att den smiter åt om växten. Om stjälken är väldigt lång och ranglig kan den böjas i krukan och täckas med jord. Min lilla växt är inte lång nog för att visa riktigt bra, så du får föreställa dig. Lååååååånga stjälkar kan ringlas längs insidan av kanten på krukan och täckas med jord.

Ett tips är att låta bli att vattna tomaten två dygn eller så innan omplanteringen, då blir stjälken böjligare. Var noga med att ej lägga jord över tillväxtpunkten på plantan. De tär den plats på växten där nya blad bryter fram i toppen av plantan. Då kan växten få svårt att återhämta sig på bästa sätt efter omplanteringen.

Hur många gånger ska man vattna tomater?

Proffsets bästa tips och trix för fina tomatplantor Att ta hand om sina tomatplantor kan både vara kul och en utmaning. Abdullah Almassri är ett riktigt proffs och känd som ”Tomatmannen” i koloniområdet där han odlar 4–5 meter höga tomatplantor.Här delar han med sig av mjölkkartongstricket, hur du vattnar din odling, binder upp plantor och när plantorna ska planteras om.

See also:  Hur TTt Plantera RosenskäRa?

Många använder tomma mjölkförpackningar att odla i, smart med återanvändning och de har en bra form som ger gott om plats för rötterna att utvecklas. Men Abdullah Almassri menar att många gör helt fel med förpackningarna och visar i videon hur de ska förberedas för bästa resultat. Så vattnar Abdullah sina tomater Abdullah odlar sina tomater i brätten med 15 krukor i varje.

Det gör det enkelt att vattna hela brättet på en gång genom att sänka ner det i vatten. De första två veckorna vattnar han en gång i veckan och därefter två gånger i veckan. – Jag vattnar måndagar och torsdagar, alltid underifrån och med kallt vatten, annars kan plantorna skadas, säger Abdullah. Ta bort de klenaste plantorna. Foto: Björn Lindahl Ta bort de svagast växande plantorna När plantorna växt till sig någon vecka är det dags att ta bort de svagaste och behålla den starkaste i varje kruka. Abdullah använder en sked för att inte skada rötterna.

Plantorna du plockar bort kan du antingen slänga eller plantera om i en egen kruka. – Ställ plantorna i solen, det gillar de. Jag flyttar mina plantor mellan de fönster som har mest sol. Det är därför de blir så fina. De är nöjda och jag är nöjd. Så stöttar du plantorna När plantorna växt till sig kan de behöva stöd.

Abdullah använder vanlig eltejp och grillpinnar, det ger tillräckligt stöd menar han. – Jag sätter tejpen på pinnen och för plantan nära den och trycker ihop tejpen. Man måste lämna lite plats för att kunna klippa bort tejpen när jag flyttar ut plantorna. Då är det dags för omplantering. Så ser tjuvskotten ut. Foto: Björn Lindahl Tjuva tomatplantorna – Alla tomatplantor ska tjuvas. Inte fönstertomater eller balkongtomater men alla tomater som blir långa. Tjuven sitter alltid i ett grenveck. Vicka den fram och tillbaka så lossnar den lätt. Abdullah med sina fina plantor. Foto: Björn Lindahl

Hur omskola tomater?

Omskola/omplantera tomaterna – Nu har dina tomater börjat titta upp och några bladpar börjat synas. När de är ca 10 – 15 cm höga så är det dags att plantera om – omskola plantorna – i större krukor. Tomater ska man plantera djupt, det vill säga ner med hela stjälken i jorden så att bara ett eller två bladpar syns.