Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Plantera BlBäRsbuskar?

Vattning – Vattna rejät om sommaren blir torr, då smakar bären godare. Låt plantan stå i en hink med vatten för att bli riktigt genomvattnad, medan du gräver planteringsgropen. Gropen bör vara minst 40 cm djup och ca 60 cm bred. Luckra sidorna och botten i gropen, då kan rötterna söka sig neråt och utåt. Hur Plantera BlBäRsbuskar Sätt ner plantan i gropen så att övre delen av jordklumpen kommer i nivå med eller något under jordytan. Fyll upp med hälften av jorden. Använd gärna blåbärsjord eller naturell torv. Vattna rejält. Hur Plantera BlBäRsbuskar Fyll upp till marknivå med resten av jorden. Tryck till runt plantan och vattna igen. Hur Plantera BlBäRsbuskar Vattna rikligt under torra perioder.

Vad ska man tänka på när man planterar blåbär?

Få dina blåbärsbuskar att trivas – Trädgårdsblåbär trivs på en soliga och skyddade platser men det går också att plantera på en halvskuggig plats. Jorden måste ha en lågt pH-värde och vara porös och fukthållande, eftersom blåbär är en surjordsväxt och föredrar jämn fuktighet. Hur Plantera BlBäRsbuskar

När kan jag plantera blåbär?

Se alla bärbuskar här Se alla trädgårdsredskap här Köp jord här Blåbär är enkelt att plantera och ger mycket bär. Planterar du dessutom flera olika sorter i anslutning till varandra blir skörden ännu större. Blåbärsbusken kan planteras på hösten men också under tidig vår.

Hur djupt plantera amerikanska blåbär?

Planteringsråd för amerikanska blåbär Amerikanska blåbär är minst dubbelt så stora som vanliga blåbär och de mognar också i omgångar så skördetiden blir längre än för skogsblåbär. Själva plantan är också vacker från vår till höst, den blommar med klockformade blommor som följs av vackra bär och får till sist en sprakande vacker höstfärg.

 • Hur Plantera BlBäRsbuskar Amerikanskt blåbär ’Goldtraube’
 • Läge: Sol- lättskugga, skyddat och varmt.
 • Jordmån: Blåbär trivs i väldränerade jordar med lågt PH och hög mullhalt.
 • Plantering:
 1. Gräv en grop som är ca 3 gånger krukans bredd och 1 ½ gånger krukans djup. Blanda upp den befintliga jorden med rhododendronjord 50/50.
 2. Se till så att rotklumpen är genomfuktad vid plantering.
 3. Bottna gropen med jordblandningen.
 4. Tag bort krukan och sätt ner plantan i gropen. Var noga med att övre delen på rotklumpen är i nivå med marken, alternativt gör hela växtbädden som en liten kulle. Hur Plantera BlBäRsbuskar
 5. Fyll på upp med jordblandningen och vattna ordentligt!

TIPS! För att få så stor skörd som möjligt är det viktigt att plantera minst två olika sorter av blåbär. Vilka två sorter spelar ingen större roll bara det är två olika. Sätt då plantorna på ett avstånd på 1,5 m. Skötsel: Gödsla plantorna sparsamt, en gång på våren när det börjar grönska med kogödsel eller rhododendrongödsel räcker.

Vattna under etablering och torra perioder. Plantan vill inte torka ut under etablering, då kan tillväxten avstanna. Var uppmärksam på markfukten, kraftiga regn är oftast inte tillräckligt för att rötterna ska få det vatten dom behöver. Beskärning görs vid behov på våren. Gallra då bort gamla och missriktade grenar.

Lycka till! : Planteringsråd för amerikanska blåbär

Hur ofta ska man vattna amerikanska blåbär?

Amerikanskt blåbär gillar djup och sällan vattning. Du bör dränka dem i en liter vatten varje gång, särskilt när de planteras i krukor.

Varför blir det inga blåbär på busken?

Fråga: Mina blåbärsbuskar vill inte växa och ge skörd. Har haft dem i fem år nu och inget händer. Vad ska jag göra? Svar: Trädgårdsblåbärs buskar brukar vara anspråkslösa och växa på de flesta platser. Men ibland vill det sig inte. Och då brukar det bero på att jorden är felaktig för blåbär.

Blåbärsbuskar vill växa i en porös, lite näringsfattig jord som håller mycket vatten. Jorden ska innehålla mycket organiskt material och pH-värdet ska vara lågt. Vill plantorna inte växa kan det många gånger vara bäst att gräva upp plantorna och göra en ny odlingsbädd till dem. Det här gör man tidigt på våren innan plantorna börjar växa eller sent på hösten när plantorna har avstannat i sin tillväxt.

För att göra en optimal odlingsbädd till blåbär gräver man bort allt jord ner till 30 centimeters djup. Diametern på gropen ska vara 100 centimeter. Om det är en väldigt lerig jord grävs ett diken till en lägre punkt så det inte kan bli stående vatten i gropen utan att det rinner iväg till en lägre punkt.

Gropen fylls med okalkad torv som blandats upp med barkmull, bark eller sågspån helst från barrträd. Som näring använder man blodmjöl. Det som är viktigt i fortsättningen är att förse plantorna med vatten hela växtsäsongen. Och ge en svag näringsgiva på våren. Blåbär är känsliga för höga näringstal speciellt om det är mycket kväve med i gödselmedlet.

Vill man fördjupa sig mer i hur man lyckas med sin blåbärsodling går det att läsa mer i SLU´s faktablad tillväxt trädgård 2013:7 https://pub.epsilon.slu.se/15546/1/hakansson_et_al_180621.pdf Henrik Bodin, FOR-rådgivare 2020

Var trivs blåbär bäst?

Fakta om blåbär – Svenskt namn : blåbär, hybridblåbär, amerikanskt blåbär. Vetenskapligt namn : Vilt blåbär Vaccinium myrtillus, amerikanskt blåbär V. corymbosum, kanadensiskt blåbär V. angustifolium, Botanik : Sveriges vanligaste vilda växt som täcker 15 % av landets yta.

 1. Tillhör familjen ljungväxter, Ericaceae,
 2. De stora amerikanska blåbären hör hemma i Nordamerikas skogar Svårighetsgrad : Medel.
 3. Läge : Trivs i sura, genomsläppliga jordar i sol till halvskuggigt läge.
 4. An också odlas i stor kruka.
 5. De högresta sorterna behöver gott om plats, 1 m mellan plantorna.
 6. Undvik om möjligt att plantera i sänkor, då frost i blomningen ger utebliven skörd.

Näring/jord: Trivs i sur, mullrik jord, som rhododendronjord med pH på 4- 5, Mylla ner surjordsgödning, barrkompost, lövkompost och okalkad torv, Blåbär behöver järn som tillsätts som järnsulfat (finns i vissa näringsblandningar ). Om vattnet är kalkrikt vattnas med regnvatten som har naturligt lågt pH.

 • Blåbär ger större och större skörd med åldern och kan bli mycket gamla.
 • Förmodligen för att mykorrhizasvampar hjälper till.
 • Vatten : Busken tål inte att torka ut.
 • Vattna ordentligt mycket torra somrar.
 • Övrigt : Blommar vackert med ljusrosa-gräddvita klockor och får en vacker, röd höstfärg.
 • Blåbärsbuskar är därför vackra som inramning till köksträdgården.

Ohyra/sjukdomar: En frisk växt men fåglarna älskar blåbär, så ett nät under skörden är ett måste om man vill behålla bären. Skörd/användning : Favoritmat för fåglar, skydda med bärnät, Blåbär är godast direkt från busken. Bästa bäret i smoothie, paj och bakverk som muffins.

Hur lång tid tar det för blåbär att växa?

Faktaruta

Kategori: Bär
Dagar sådd-utplantering: Planteras ut året efter sådd
Dagar grotid: 42-56
Procent grobarhet (ca):
Lägsta grotemperatur (°C): 15

Vad gödslar man amerikanska blåbär med?

Hej Roland Du kan gödsla dina amerikanska blåbär med rhododendrongödsel eller benmjöl.Tänk på att gödsla i droppkanten av blåbärsbusken där sugrötterna finns. Mylla ner eller använd spettmetoden: Den går ut på att göra hål med cirka 50-60 centimeters avstånd runt blåbärsbusken i droppkanten.

Vad ska man gödsla amerikanska blåbär med?

Använd organiskt material med lågt pH, till exempel bark eller sågspån. Kvävegivan behöver justeras uppåt det året som marktäckning tillförs. Öka då kvävegivan med 30 procent av givan för en odling i full skörd, det vill säga cirka 15 kg kväve/ha.

När ska man klippa ner Blåbärsbuskar?

Beskärning av blåbärsbuskar görs varje år och fördelaktigast när de är i vintervila.

Hur snabbt växer amerikanska blåbär?

Sortguide: Amerikanska blåbär – De sorter som betrodda källor angett som självfertila är markerade i fetstil. De sorter som brukar vara lätta att få tag på i vanliga trädgårdsbutiker är markerade med ***. Med reservation för eventuella felskrivningar. OBS! Även självfertila sorter får som regel rejält mycket mer bär om de samplanteras med en annan sort som blommar ungefär samtidigt.

 • Aino – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon 1-5 (6).
 • Finsk självfertil sort som blir ca 80-100 cm hög, har ett tätt växtsätt och ger blådaggiga bär med söt smak.
 • Övervintrar bra och verkar tåla mycket kyla.
 • Enligt vissa källor är bären stora, enligt annan källa är bären små, oklart vad som gäller.

ALFRED*** /Cosmopolitan – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-5. Självfertil, blir ca 80 cm hög och 70-80 cm bred. Produktiv och god sort. ALFRED är handelsnamnet, Cosmopolitan kodnamnet men det verkar vara en och samma sort. Alvar – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon 1-5(6).

Finsk självfertil och köldtålig sort som invintrar bra och ger goda mörkblå bär i augusti. Bären blir ca 12 mm stora, dvs ganska små för att vara amerikanska blåbär. Smaken beskrivs som sötmild, bären passar extra bra för infrysning. Blir 80-100 cm hög, rekommenderat planteringsavstånd ca 1 m. Ama – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon? Blir ca 100-150 cm hög.

Inte särskilt vanlig i Sverige men poppis i England och Tyskland. Arto – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon 1-4(5). Finsk köldtålig sort som invintrar bra och blir 70-80 cm hög. Beskrivs som produktiv, ger många mörkt blå, nästan svarta, bär med aromatisk smak.

Bären är goda att äta färska direkt från busken. Vanlig sort förr även hos de stora trädgårdskedjorna, lite mer ovanlig numera. KANSKE en PBR-sort, iallafall i vissa länder PBR är en förkortning som står för Plant Breeders Rights vilket innebär att den är belagd med royaltyavgift (dvs kan ibland vara snäppet dyrare än andra sorter i handeln).

Aurora – (Vaccinium corymbosum) Namnet är ett registrerat varumärke, iallafall i USA. Verkar vara framtagen av Michigan State University och beskrivs som en sen, produktiv sort som blir högväxande och bred. Ger mellanstora, fasta bär med fin smak som går att lagra.

Berkeley – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-5. Blir ca 1,5 m hög och rekommenderat planteringsavstånd är ca 1 m. Ger stora bär på 15-18 mm med bra hållbarhet, skörden kommer tidigast i mitten av augusti. Stamtavla ’Stanley’ x GS-149 (’Jersey’ x ’Pioneer’). Berry Blues – (Vaccinium corymbosum) Zon okänd, kanske 1-3 (en svensk återförsäljare är betydligt mer optimistisk och anger zon 1-4 men jag är skeptisk till att den klarar så mycket kyla).

Klarar sannolikt ca 30 minusgrader. Produktiv sort som ger stora bär på ca 1 cm som ger skörd i augusti tillochmed september. Har ett kompakt växtsätt och plantan blir under 1,5 m, får vacker röd höstfärg. Behöver pollineringskompis, sannolikt är Sweet Juicy Beats en bra kandidat i samma serie vad gäller ”blomstertiming”.

Ingår i serien Sweet Blue Symphony från tyska Christoph Marken Baumschule. BERRYBUX – se BRAZELBERRY BERRYBUX BLAUTROPF /Luberissima Blueberry Blautropf – (Vaccinium cylindraceum) Direktöversatt betyder ordet blautropf ungefär blådroppe, namnet är ett registrerat varumärke som marknadsförs av schweiziska Lubera.

Får trumpetliknande blommor som skiftar från vitt till rött och senare får ganska små droppformade blå bär. Vintergrön sort som verkligen inte gillar att torka ut, vattna gärna extra på den. Zon okänd men sannolikt zon 1-2 (möjligen 3). Rent visuellt är den väldigt lik Lucky Berry Blueberry.

 1. Blueberry Flamingo /Hoogi045 – Man skulle ju lätt kunna tro att den här sorten ger rosa bär men icke, blåbären är blå.
 2. Namnet syftar på det spektakulära bladverket, där de nya bladen är vackert klarrosa i början.
 3. Det är alltså nytillväxten i toppen av grenarna som har en rosa, flamingoliknande färg, de skiftar sedan färg till grönt.

Blueberry Flamingo beskrivs som en vintergrön sort (evergreen på engelska), vilket i varmare klimat innebär att den inte tappar sina blad på hösten. I kallare klimat kan det betyda att den behåller en del av sina blad. En av föräldrarna till Blueberry Flamingo är välkända Blue Crop. Blue Crop, en av mina (många) smakfavoriter. Blue Sapphire – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Såldes runt 2018-2019 men verkar ha försvunnit från marknaden sen dess. Verkar ha nått viss popularitet i England. Bluecrop*** – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3.

Stamtavla (’Jersey’ x ’Pioneer’) x (’Stanley’ x June’). Mittisimmaren-sen sort, mycket vanlig i trädgårdshandeln, ger ganska stora sötsyrliga bär i stora klasar och är duktigt produktiv, en enda buske kan ge ca 10 kg men den behöver pollineringspartner för att leverera. Blir 100-150 cm hög. Mycket odlingsvärd sort, en av mina smakfavoriter av amerikanska blåbär.

Lättare att rota med örtartade sticklingar än många andra sorter. Bluegold*** – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3 eller 1-5, olika lika betrodda källor anger olika. Blir ca 150-200 cm hög och beskrivs som kompakt och upprättväxande. Ger mellanstora sötsyrliga bär i slutet av juli, en hyfsat tidig sort alltså.

Bluejay*** – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3 (4). Stamtavla ’Berkeley’ x Michigan Highbush Sel.241 (’Pioneer’ x ’Taylor’). Kraftig och starkväxande, blir ca 150-200 cm hög och ger mellanstora-stora bär med sötmild, rätt bra smak. Beskrivs som produktiv. Blueray /Blue Ray – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd, sannolikt zon 1-2(3).

Högväxande sort som kan bli uppemot 200 cm hög. Stamtavla (’Jersey’ x ’Pioneer’) x (’Stanley’ x June’). Bluetta – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd, sannolikt zon 1-2(3). Ganska vanlig och gammal sort som sålts i Sverige sen 2004 ungefär.

 1. Starkväxande och kräver en del beskärning, blir ca 120 cm hög.
 2. Ger mellanstora, goda bär under lång tid, dvs lång skördeperiod och passar därför bra i hemträdgården.
 3. Stamtavla (’North Sedgewick’ x ’Coville’) x ’Earliblue’,
 4. BLUE DESSERT – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3.
 5. Blir ca 140 cm hög och 100 cm bred, blommar sent och ger skörd i augusti.

Sorten massproduceras i Nederländerna och säljs ibland av enstaka större trädgårdskedja. Namnet Blue Dessert verkar vara ett registrerat varumärke. Bären beskrivs som mycket goda. BLUEROMA – Namnet är ett registrerat varumärke. Verkar vara samma sort som Darrow, fast som registrerat varumärke. Hur Plantera BlBäRsbuskar Blue Sugar Pop – (Vaccinium corymbosum) Zon 1-3, klarar ca 30 minusgrader enligt återförsäljaren (tveksamt om det verkligen stämmer men jag har inte provat själv, jag anar att zon 1-2 är mer rimligt). Beskrivs som produktiv sort som ger stora bär på ca 1 cm som börjar mogna i juli.

 • Har ett kompakt växtsätt och får vacker höstfärg.
 • Behöver pollineringskompis, sannolikt är Sweet Juicy Beats en bra kandidat vad gäller ”blomstertiming”.
 • Ingår i serien Sweet Blue Symphony från tyska Christoph Marken Baumschule.
 • Bonifaci /Bonifacy – (Vaccinium corymbosum) Zon okänd.
 • Gammal polsk sort från 1975, blommar rätt sent (så blommorna riskerar inte att förstöras av vårfrost) och ger skörd medelsent.

Bären beskrivs som stora, kommer i stora klasar. Plantan blir ca 2 m hög. Populär sort i Litauen. Bonus – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3. Produktiv sort som blir 120-150 cm hög och ger skörd i slutet av juli-början av augusti. Populär sort i USA, var lite småpoppis i Sverige runt 2016 men har nästan helt försvunnit från marknaden sen dess.

Beskrivs som en produktiv sort, ger stora bär med ok smak. BRAZELBERRY BERRYBUX*** /BERRYBUX /ZF08095 – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon 1-3(4). Berrybux är en kompaktväxande sort med en sluthöjd på ca 50-60 cm som enligt svenska återförsäljare passar för odling i kruka eller som lågväxande häck.

Om du vill sätta häck så är rekommenderat planteringsavstånd 50 cm. Bladverket liknar buxbom, blommorna är vita och bären är små, blå och runda. Smaken beskrivs som söt och lovordas som extremt produktiv av producenten som menar att en enda buske trots sin lilla storlek kan ge 1200 st bär (gissningsvis krävs en hel del gödslande och vattnande för att uppnå detta).

Ger skörd i juli-augusti och kan formklippas efter skörd, bladen får fin höstfärg. Finns ibland att köpa även som 6-pack, singelplantorna säljs i turkos/mintblågrön kruka i handeln som verkligen sticker ut så den brukar vara lätt att hitta. Det registrerade varumärket Brazelberry rymmer en hel serie med frukt och bär som marknadsförs som både vackra, kompaktväxande och anpassade för att odlas i kruka.

Namnet Brazelberry kommer från familjen Brazelton, framtagen från plantskolan Fall Creek i Oregon, USA men den storskaliga produktionen verkar ske i norra Tyskland, i regionen Ammerland. BRAZELBERRY JELLY BEAN /ZF06-179 – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon okänd.

 • Enligt SKUD är stamtavlan Vaccinium ’Top Hat’ x ’Polaris’, sistnämnda klassad som ”Half-high bush”.
 • Båda föräldrasorterna komplexa hybrider mellan angustifolium och corymbosum.
 • Ompaktväxande och mycket produktiv sort som ger väldigt stora (XL) och mycket söta goda bär som påminner om godis (därav dess namn).
See also:  NR Kan Man Plantera BlåBäRsbuskar?

Plantan blir ca 60 cm hög och ger skörd i juli-augusti. Bladverket är limegrönt på våren och blir mer orangegrönt till hösten. Säljs i turkos/mintblågrön kruka i handeln som verkligen sticker ut så den brukar vara lätt att hitta. Det registrerade varumärket Brazelberry rymmer en hel serie med frukt och bär som marknadsförs som både vackra, kompaktväxande och anpassade för att odlas i kruka.

 1. Namnet Brazelberry kommer från familjen Brazelton, framtagen från plantskolan Fall Creek i Oregon, USA men den storskaliga produktionen verkar ske i norra Tyskland, i regionen Ammerland.
 2. BRAZELBERRY PEACH SORBET /ZF06-043 – (Vaccinium corymbosum) Zon okänd.
 3. Vacker sort som får aprikos/persikofärgade blad på våren och vackert färgsprakande rödlila bladverk på hösten.

Plantan blir ca 80 cm hög och ger skörd i juli-augusti. Bären beskrivs som blå och stora (storlek L enligt producenten) och har en god, tropisk smak. säljs i turkos/mintblågrön kruka i handeln som verkligen sticker ut så den brukar vara lätt att hitta. Pink Breeze ger stora bär rätt tidigt på säsongen. BRAZELBERRY Perpetua – (Vaccinium corymbosum) Zon okänd. Ny intressant, tidig sort som ännu inte verkar ha hunnit bli ett registrerat varumärke (men det är nog bara en tidsfråga). Beskrivs ge två skördar per säsong med start ungefär runt tyska midsommar (i Sverige sannolikt från juli tillochmed september.

 1. Plantan blir ca 150 cm hög och har ett buskigt, vasformat växtsätt och ger blå, stora bär med söt smak.
 2. Bladverket blir rödgrönt till hösten.
 3. Det registrerade varumärket Brazelberry rymmer en hel serie med frukt och bär som marknadsförs som både vackra, kompaktväxande och anpassade för att odlas i kruka.

Namnet Brazelberry kommer från familjen Brazelton, framtagen från plantskolan Fall Creek i Oregon, USA men den storskaliga produktionen verkar ske i norra Tyskland, i regionen Ammerland. BRAZELBERRY /BRAZELBERRY PINK BREEZE*** /FZ06-079 – Zon 1-3(4). Pink Breeze är ett kompaktväxande buskblåbär som ger just blå (eller svartblå) bär i XL-storlek, men bladverket skimrar vackert i rosa på våren sen blir bladen mer dovt grönblå.

 • Det nämns inget om röd höstfärg.
 • Bären beskrivs som goda och väldigt stora, plantan blir ca 90 cm hög.
 • Säljs numera även av enstaka större trädgårdskedja men de brukar sälja slut rätt snabbt.
 • Säljs i turkos/mintblågrön kruka i handeln som verkligen sticker ut så den brukar vara lätt att hitta.
 • Det registrerade varumärket Brazelberry rymmer en hel serie med frukt och bär som marknadsförs som både vackra, kompaktväxande och anpassade för att odlas i kruka.

Namnet Brazelberry kommer från familjen Brazelton, framtagen från plantskolan Fall Creek i Oregon, USA men den storskaliga produktionen verkar ske i norra Tyskland, i regionen Ammerland. Brazelberry Pink Breeze med rosa skott. Brigitta Blue*** – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3. Blir 150-200 cm hög med buskigt, upprätt växtsätt. Beskrivs som en mycket produktiv sort (en buske lär kunna ge 7 kg!) men den behöver pollineringspartner för att leverera Bären är ljust blå och mellanstora 14-15 mm, smaken beskrivs som bra.

 • Sen sort, ger skörd i slutet av augusti ungefär (det är oftast de sena sorterna som har bäst smak, är min erfarenhet).
 • Brooks – Vild highbush-sort från New Hampshire, USA.
 • Har använts en del inom förädlingen för att ta fram nya sorter.
 • Buddy Blue /Powder Blue – (Vaccinium corymbosum) Zon okänd men sannolikt 1-2 (3).

Namnet Buddy Blue är kanske ett registrerat varumärke (eller så ingår den i en serie som är det), marknadsförs ibland som en bra pollinator till den rosa sorten Pink Lemonade. Buddy Blue blir ca 140 cm hög och 120 cm bred, ger bär med sötsyrlig smak i september och framåt.

 • Verkar ha tagits fram av schweiziska företaget Lubera som menar att sorten är delvis självfertil.
 • Ger mellanstora, ljusblå bär i täta klasar, beskrivs som delvis vintergrön.
 • Pollineras av bl a Duke, Bluecrop, Blueroma och Bluedessert.
 • CABERNET SPLASH /VacBri1 – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd.

Ny produktiv snyggsort som verkar komma från Schweiz med uppseendeväckande bladverk i dovt mörkrött på våren, övergår sen till grönt med rödare toppar och får senare röd höstfärg. Blommar i vitrosa och blir ca 120-150 cm hög och 60-80 cm bred och ger stora blå bär i juli-augusti.

Smaken på bären beskrivs likna sorten Toro, dvs aromatiska och söta med låg syra. Ganska ny sort som släpptes våren 2020, är populär i Tyskland, USA och England men den verkar inte ha blivit särskilt känd i Sverige, oklart hur pass härdig den är Namnet är ett registrerat varumärke. Chandler – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3.

Ganska tidig sort som blir 150-200 cm hög och ger bär redan i juli och sen sex veckor framåt (vilket är lång skördeperiod för att vara amerikanska blåbär). Bären beskrivs som stora, fasta och smakrika. Chanticleer – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Blir ca 160 cm hög och 80 cm bred, ger skörd i augusti.

 1. En av de mer senblommande, tidiga sorterna.
 2. Ger mellanstora bär.
 3. Inte så vanlig sort i Sverige men rätt vanlig i amerikanska plantskolor.
 4. Inte helt lätt att söka rätt på information om den här sorten (det finns ett prydnadspäron med samma namn).
 5. Chippewa – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Ganska kompaktväxande sort som blir ca 70-100 cm hög och beskrivs som produktiv, kan ge 4-6 liter bär per buske med tiden.

Ett bär väger ca 2 g. Bären beskrivs som ljusblå med söt, aromatisk smak. Togs fram av Universitetet i Minnesota, i USA och släpptes runt 1996. Inte så vanlig sort i Sverige men desto mer poppis i Finland. Concord – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd.

Stamtavla ’Brooks’ x ’Rubel’. Blir 1,5-2 m hög och ca 0,7-1 m bred. Verkar vara en rätt tidig sort som, under optimala odlingsförhållanden, kan mogna i slutet av juni-början av juli. Ger runda, ganska små bär. Amerikansk sort från New Jersey. Cosmopolitan – se ALFRED Darrow – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-4.

Stamtavla F-72 (’Whareham’ x ’Pioneer’) x ’Bluecrop’. Blir 150-200 cm hög och ger riktigt stora bär på 20 mm med söt smak som mognar i augusti. Bären kan spricka av för mycket vatten/regn så även om den går att odla på friland så är Darrow idealisk att odla i tunnel.

Denise Blue – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd men klarar ca 34 minusgrader enligt slovakisk återförsäljare. Intressant självfertil sort med ursprung i Australien. Mellantidig sort som ger stora bär med en diameter på 1,9 cm. Smaken beskrivs som sötsyrlig och aromatisk. Blir ca 150-180 cm hög, verkar kunna bli mycket produktiv med tiden, en buske kan då ge 8 kg bär (ihopräknat över hela skördesäsongen, ej vid ett enda skördetillfälle).

Frisk sort som dessutom är motståndskraftig mot flera trista sjukdomar. Dixi – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd. Stamtavla (’Jersey’ x ’Pioneer’) x ’Stanley’. Ganska gammal sort som blir ca 100-150 cm hög och ca 100 cm bred. Ger skörd ganska sent på blåbärsssäsongen, i aug-sept.

 • Vanlig sort i England.
 • Duke*** – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-4.
 • Stamtavla (’Ivanhoe’ x ’Earliblue’) x 192-8 (E-30 x E-11).
 • Blir ca 100-140 cm hög och ger stora, fasta klarblå bär på 14-17 mm i slutet av juli med mildsöt smak.
 • Beskrivs som lite värmekrävande och produktiv, helt ok smak tycker jag men bären ska verkligen vara fullmogna för att smaken ska komma fram ordentligt.

Lättare att föröka med vedartade sticklingar (än med örtartade sticklingar) vilket är praktiskt eftersom den behöver beskäras för att fortsätta vara produktiv, så då kan man passa på att ta sticklingar vid beskärningstillfället. Mycket omtyckt och populär sort i England, Duke har fått Award of Garden Merit av RHS, the Royal Horticultural Society.

 1. Earliblue /Early Blue – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-2 (3).
 2. Stamtavla ’Stanley’ x ’Weymouth’.
 3. Intressant nog ett amerikansk blåbär med rätt risig härdighet Verkar tyvärr få frysskador på grenarna rätt lätt, även i zon 3 så zon 2 verkar vara att föredra, eller vintertäck den litegrann med löv eller liknande.

Äldre sort vars bär mognar tidigt (därav dess namn) men de beskrivs sällan som nån större smakupplevelse. ”Äldre sort med smaklösa bär som fortfarande säljs i handeln av nån anledning. Dess enda merit är att dess bär mognar tidigt.” skriver Weiss och Sjöberg i boken Skogsträdgården 2018:319.

Elisabeth – se Blue Dessert (Kanske samma som Elizabeth? Beror på om det är stavning med s eller z) Elizabeth*** – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär, resultatet av en korsning av Vaccinium (’Katharine’ x ’Jersey’) x ’Scammel’). Zon 1-3. Självfertil sort med buskigt växtsätt som blir ca 150-180 cm hög.

Blommar sent vilket är praktiskt om det blir nattfrost i maj, ger mellanstora, fasta och aromatiska bär på 16 mm i augusti. Rätt produktiv sort. (Kanske samma sort som BLUE DESSERT? Beror på om stavningen Elisabeth eller Elizabeth gäller) Elliott – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Sen sort som sannolikt bara hinner mogna i zon 1 (men enstaka läsare i zon 2 verkar ha lyckats bra).

 • Verkar vara en bra pollineringspartner till rosa sorten Pink Lemonade.
 • Emblue – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-4 (5).
 • Ger stora bär i slutet av juli-början av augusti.
 • Plantan blir ca 150 cm hög, och ca 75-100 cm bred.
 • Emil E*** – (Angustifolium-gruppen, hybridblåbär) Zon 1-5.
 • Lite tidigare svensk, lågväxande sort som börjar ge skörd redan i slutet av juli och fortsätter att ge i några veckor in på augusti.

Blir ca 60-80 cm hög, har ett upprätt växtsätt. En buske ger ca 2 l bär men det kan dröja några år innan den kommer igång ordentligt. Smaken på bären beskrivs påminna lite mer om vanliga, klassiska svenska blåbär. Behöver samplanteras med andra namnsorter för att ge bra skörd. Mumsiga Goldtraube 71 börjar mogna. Goldtraube /Goldtraube 71 – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3 (4). Gammal tysk sort, sannolikt en Vaccinium corymbosum-hybrid, blir 100-150 cm hög och ger stora, mycket goda bär på 15-18 mm. Sorten sägs vara en av de godaste, tyvärr inte en av de mest produktiva Kvalitet före kvantitet verkar gälla denna sort.

 • Beskrivs som självfertil av enstaka källor men mer betrodda källor menar att den behöver en pollineringskompis för att ge skörd.
 • Har dessutom lång skördesäsong.
 • Öp Goldtraube 71 hos Wexthuset Grover – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Äldre sort som verkar vara en vildselektion av Vaccinium corymbosum som döpts efter växtförädlaren Russell Grover.

Blir ca 1,5 m hög eller mer och ger ganska stora bär i augusti och några veckor framåt, beskrivs som midseason av amerikanska återförsäljare. Svårt att få reda på särskilt mycket om den här sorten tyvärr, vet du mer? Kontakta mig gärna och berätta. Hannah’s Choice – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Tidig sort som ger skörd i juli (den både blommar tidigt och ger skörd tidigt).

Blir ca 200 cm hög och 130 cm bred. Ger stora-mellanstora, fasta bär med söt smak och nästan lite persikotoner. Verkar ha tagits fram i samarbete med New Jersey Agricultural Experiment Station och Rutgers University i USA. Stamtavla Hardyblue – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd men verkar tåla ca 28 minusgrader (sannolikt ännu mer) enligt amerikansk återförsäljare.

Kraftigväxande sort som verkar tåla lite olika jordar ovanligt bra, annars är ju amerikanska blåbär ofta lite kinkiga och vill gärna ha lucker jord Men den här är inte så knusslig. Ger mellanstora, söta bär. Blir ca 200 cm hög och nästan lika bred vissa källor, enligt andra ca meterbred.

 1. Heerma – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon okänd, rätt vanlig sort i Tyskland så gissningsvis zon 1-2 (3) men klarar kanske mer kyla än så med tanke på generna Stamtavla Vaccinium corymbosum x angustifolium (lamarckii) Blir 100-170 cm hög och 60-90 cm bred.
 2. Ger mellanblå, rätt stora och fasta bär i mitten av augusti till mitten av september.

Bären har bra hållbarhet. Hele – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon 1-5 (6). Finsk sort som bara verkar bli ca 50 cm hög som förgrenar sig fint. Ger små men många bär. Herbert – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-4. Blir ca 1,7 m hög och ger stora goda bär med sötsyrlig smak i augusti.

 • Fin balans mellan sötma och syra.
 • Rekommenderat planteringsavstånd ca 1 m.
 • Stamtavla ’Stanley’ x GS-149 (’Jersey’ x ’Pioneer’).
 • Hortblue Petite – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-4(5).
 • Ny sort från Nya Zealand framtagen av HortResearch.
 • Ompakt och rätt lågväxande sort som blir 80-100 cm hög och lika bred.

Ger först en skörd i juli och sen en till skörd i september enligt svensk återförsäljare men SKUD (svensk kulturväxtdatabas) beskriver den endast med följande ord: ”prydnad ute (dålig fruktsättning)”. I en artikel på ISHS beskrivs den som ”ornamental”, dvs prydnad.

Ingenstans hos någon svensk återförsäljare hittar jag någon beskrivning av bären eller dess smak eller lagringsduglighet. Suck. Enligt enstaka brittisk återförsäljare är sorten självfertil, oklart om det stämmer. Namnet verkar vara ett registrerat varumärke. Nånstans. Långt ifrån alla återförsäljare anger (R) efter dess namn En läsare tipsade mig dock om att smaken på bären var väldigt bra, så jag är ändå nyfiken på att prova.

Enligt henne var det den godaste sorten de odlade (av ca 10 olika sorter). Hortblue Poppins – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd. Ger bär i mitten av säsongen som beskrivs som små men smakrika och mycket fasta och krispiga, därav dess namn, att bäret liksom ”poppar” i munnen när man biter i det.

 • Smaken beskrivs som välbalanserad med både sötma och syra.
 • Ivanhoe – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd.
 • Raftigväxande tidig sort som kan bli 2,5 m hög (även om 1,5-2 är vanligare) och ger mellanstora, saftiga och fasta bär, men bären verkar ha dålig hållbarhet på busken så det gäller att skörda i tid.

Ger skörd i juli ungefär (ibland redan i juni). Beskrivs som självfertil av enstaka källa. Ovanlig sort i Sverige men säljs av flera olika länder inom EU. Jelly Bean – se BRAZELBERRY JELLY BEAN Jersey*** – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-5 (6).

 1. Gammal sort som beskrivs som både tålig och lättodlad, ger mellanstora söta bär med start i augusti.
 2. Blir ca 2 m hög.
 3. Stamtavla ’Rubel’ x ’Grover’,
 4. Jorma – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon 1-4(5).
 5. Produktiv sort med frodigt växtsätt som ger stora och söta bär.
 6. June – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd.

Stamtavla Vaccinium (corymbosum x angustifolium) x corymbosum; (’Brooks’ x ’Russel’) x ’Rubel’. Kajsa – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd. Mycket svårt att få reda på något om den här sorten (att det finns en Atragene-klematis med samma namn underlättade inte heller), det enda jag hittade var i SKUD och där stod följande: ”Namnstatus oklar.

 1. Publicerad beskrivning ej sedd.” Lite mystiskt.
 2. Och mycket spännande.
 3. ALLE /BVa1046 – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) se Pelle E Lateblue /Late Blue – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd, men enligt amerikansk återförsäljare ska den tåla väldigt mycket kyla, runt 40 minusgrader.

Ger rätt stora bär sent på säsongen (därav dess namn), ungefär i september. Blir runt 90-120 cm hög, kanske mer. Liberty – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-2. Sen sort som passar bättre för södra delarna av Sverige. Plantan blir ca 150-200 cm hög och ger skörd i september.

 • Bären beskrivs ha bra hållbarhet.
 • LOWBERRY LITTLE BLUE WONDER – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-4(5), sägs klara 30 minusgrader eller mer.
 • Ny kompaktväxande sort som marknadsförs som bra för odling i kruka.
 • Blir 50 cm hög och ger ljusblå bär som mognar i augusti (ungefär samtidigt som Bluecrop).

Namnet är ett registrerat varumärke, ingår i serien Lowberry som även den är ett registrerat varumärke. Från schweiziska Lubera. Hur Plantera BlBäRsbuskar Blåbäret Lucky Berry. LUCKY BERRY BLUEBERRY*** – Zon 1-3. Svensk återförsäljare anger zon 4 men det är på tok för optimistiskt, mina tre plantor har kämpat för att överleva här i zon 4 och efter några år dog de. Plantan är ganska liten och kompakt, blir bara ungefär en meter hög och kan odlas i kruka.

Lucky Berry är självfertil med vita blommor och själva bären är fasta och vackert droppformade. Till skillnad från många andra blåbär så går det att skörda Lucky Berry ovanligt länge, ända från juli till oktober. Hela fyra månaders skörd alltså! Enligt SKUD är Lucky Berry inte ett sortnamn utan ett varumärke inom EU (varumärket avser även en jordgubbssort, hallonsort och björnbärssort).

See also:  Vad Kan Man Plantera I Oktober?

Från tyska Christoph Marken Baumschule. Jag vet att det är många som tror att det här är ett slags amerikanskt blåbär, men det är det nog inte Gissningsvis är Lucky Berry släkt med Vaccinium cylindraceum, ett slags blåbär från azorerna som får rosa blommor, och enstaka återförsäljare marknadsför den också som ett sådant.

Andra återförsäljare marknadsför Lucky Berry som ett amerikanskt blåbär men det är faktiskt bara registrerat som just Vaccinium Lucky Berry. Både blad och bär ser dessutom annorlunda ut jämfört med amerikanska blåbär; bladen har en grövre, lite mer läderartad ovansida och sitter mer ordnat, som på rad längs med grenen, och bären är mindre och har annan form.

(En liknande produkt på marknaden är Blautropf, googla så får du se) Sannolikt är Lucky Berry en korsning av Vaccinium cylindraceum och något mer blåbär, men vilket vete sjutton Något slags lågväxande blåbär som behåller sina blad vintertid OCH tål mycket kyla borde rimligen vara den andra föräldern eftersom azoriska blåbär kan bli väldigt höga men inte tål barfrost och kallt väder med sitt ursprung i Portugal och norra Afrika.

 • Meader – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3.
 • Produktiv, kraftigväxande sort som blir 150-200 cm hög och ger stora bär med söt smak i slutet av juli.
 • MEGAS BLUE /OBF0604 – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd.
 • Ny sort från Oregon Blueberry Farms and Nurseries, USA som marknadsförs som extremt produktiv och tålig, en sk ”high-chill blueberry” som ger fasta bär i mängder, 20-25 ton per hektar enligt en nederländsk plantskola.

Ger skörd i slutet av juli-början av augusti. Bären har bra hållbarhet. Verkar inte ha nått den skandinaviska marknaden, än så länge riktas marknadsföringen mot Tyskland, Nederländerna och Storbrittanien. Kan skördas kommersiellt med maskiner. Namnet är ett registrerat varumärke.

Moreberry – Egentligen är Moreberry inte en rosa blåbärssort utan en samplantering av två olika sorter i samma kruka: Pink Lemonade och Blue Buddy. De pollinerar varandra och är förvisso goda grannar, men namnet är inte en egen sort. Egentligen. Från schweiziska företaget Lubera. Nelson – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3.

Produktiv sort som blir ca 1,5 m hög och ger stora, aromatiska bär. Ger skörd i slutet av juli-början av augusti ungefär, en buske kan ge hela 6 kg enligt amerikansk återförsäljare. Verkar vara en frisk sort vars bär klarar viss lagring och transport bra, de kan också hänga kvar på grenen en tid utan att bli dålig direkt.

Togs fram och introducerades i USA 1988. Northblue*** – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon 1-5. Självfertil, produktiv och snabbväxande sort med buskigt växtsätt. Ganska lågväxande, blir 50-70 cm hög och ger söta bär i mängder. Mycket produktiv sort, en planta kan med tiden ge 3-6 liter bär.Mycket populär sort, en av de mest spridda sorterna från Universitetet i Minnesota, USA.

Släpptes runt 1983 tror jag, beskrivs som en medeltidig sort som ger djupblå, lite skimriga bär med söt smak och mild syra. Beskrivs som ”typ” självfertil, men ger betydligt större skörd om den får pollineringskompisar. Ofta rekommenderas Northcountry och Chippewa som goda grannar.

 1. Northcountry*** /North Country – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon 1-5.
 2. Stamtavla: Vaccinium angustifolium x corymbosum.
 3. Självfertil, tidig sort som blir ca 80-90 cm hög med ett öppet växtsätt.
 4. Ger mildsöta daggblå bär.
 5. Mycket vanlig sort i trädgårdsbutikerna.
 6. Från Universitetet i Minnesota i USA, släpptes runt 1983.

Beskrivs som låg och bredväxande med ganska små bär. Ger betydligt större skörd om den samplanteras med t ex Northblue. Köp Northcountry hos Wexthuset Northland*** – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon 1-5. Blir ungefär 1-1,5 m hög, ger stora söta bär.

Verkar vara den busken i North-serien som ger större bär än övriga i samma serie. Har en rätt komplicerad stamtavla, ’Berkeley’ x 19-H (lowbush x Pioneer seedling), dvs en rätt komplex hybrid mellan Vaccinium angustifolium och corymbosum men brukar vanligen ”sorteras”/definieras som tillhörande Vaccinium Angustifolium-Gruppen.

Köp Northland hos Wexthuset Northsky – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon 1-5. Självfertil, tidig och lågväxande sort som blir 50 cm hög. Ger många små himmelsblå bär med söt och aromatisk smak. Framtagen i förädlingsprogrammet vid University of Minnesota 1983, beskrivs som den lägsta och mest köldtåliga sorten som togs fram där.

Nui – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd men enligt litauisk återförsäljare klarar den ca 28 minusgrader, sannolikt mer. Produktiv sort från Nya Zealand som blir ungefär meterhög och ger stora bär i slutet av juli-början av augusti. Har en rätt rörig och komplex stamtavla men verkar vara en sorts hybrid som består av Vaccinium corymbosum (’Earliblue’ x ’Ashworth’) x ’Bluecrop’.

OLLE /BVa1066 – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3. Blir ca 1,5-2 m hög och ger stora, krispiga bär i stora klasar med söt smak i slutet av augusti-början av september. Produktiv sort med rätt lång plockningstid. Namnet Olle är ett registrerat varumärke.

 1. Svensk sort från elitplantstationen i Balsby (Kristianstad) som beskrivs som självfertil av enstaka svenska återförsäljare, andra anger den som självsteril, dvs att den behöver pollineringspartner.
 2. Oklart vad som gäller.
 3. Oskar – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon 1-6.
 4. Självfertil, svensk sort som påminner litegrann om Emil, men Oskar verkar ha lite större bär.

Blir ca 125-150 cm hög och ca 1 m bred, har ett upprätt och kompakt växtsätt. Ger skörd i augusti, bären beskrivs som mellanstora, blåsvarta med lite syrlig smak. Verkar ha hängt med sen runt 2002 ungefär. Amerikanska blåbäret Patriot. Patriot*** – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-4. Stamtavla: Vaccinium corymbosum (’Dixi’ x ’Michigan’ LB-1′) x ’Earliblue’. Självfertil och produktiv men långsamväxande sort som blir ca 100-150 cm hög. Tidig sort som ger stora, söta och goda bär i rejäla mängder, en enda buske kan ge ca 5-9 kg med tiden.

 • Bären är stora (men bara om du vattnar riktigt ordentligt), ca 18-20 mm.
 • En bra odlingsvärd sort, jag har den här hemma och är mycket nöjd.
 • En av de allra vanligaste sorterna i trädgårdsbutikerna.
 • Verkar också vara en rätt frisk sort, beskrivs som motståndskraftig mot svampsjukdomen Phytophthora cinnamomi.

Peach Sorbet – se BRAZELBERRY PEACH SORBET PELLE E*** /BVa 1046 /tidigare handelsbeteckning KALLE- (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3 (4). Självfertil och högväxande sort som ger ganska stora bär i med syrligt fyllig smak i slutet av augusti och hela september.

Bären är lättplockade, sitter i öppna klasar och har bra hållbarhet i kylen. Snittvikt på ett bär är 2,1 g. Plantan blir ca 1,4-2 m hög. Svensk sort från SLU/Balsgård, förädling av Björn Gustavsson och Kimmo Rumpunen som registrerades 2014. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, certifierad frisk sort som är anpassad för svenskt klimat.

Namnet är ett registrerat varumärke. Pemperton – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd men verkar klara 34 minusgrader eller mer. Stamtavla Vaccinium corymbosum; ’Katharine’ x ’Rubel’. Sorten verkar ge skörd redan i unga år och plantan blir 150 cm hög. Amerikanska blåbäret Pink Bonbons ger stora ljusrosa bär med speciell smak. Pink Bonbons /Minpink1 – Namnet Pink Bonbons är ett registrerat varumärke. Kanske den allra härdigaste sorten av rosa blåbär på svenska marknaden, enligt olika källor klarar den zon 1- 4(5).

Ger stora, blekrosa/ ljust rosa bär i juli-augusti och plantan blir ca 80-100 cm hög och får vacker höstfärg. Beskrivs som självpollinerande av vissa källor men ger större skörd om den samplanteras med andra sorter. Bären är liksom bredsöta och har en annorlunda aromatisk smak som inte liknar nåt annat amerikanskt blåbär tycker jag personligen, men om man vet om det på förhand så är den riktigt god.

Allt handlar om förväntningar. 🙂 Jag gillar smaken, men den ska verkligen ätas färsk precis som den är. Inget man gör en paj eller saft av, men bra för färskkonsumtion. Kanske är Pink Popcorn och Pink Bonbons en och samma sort? Bara olika namn för amerikansk resp europeisk marknad? Pink Breeze Brazelberry – se Brazelberry Pink Breeze Pink Icing / ZF06-079 – Sorten ser litegrann ut som ett mellanting mellan Pink Breeze och Blueberry Flamingo eftersom bären är blå, nytillväxten skiftar i rosa och äldre blad har en gråblågrön färgton. Hur Plantera BlBäRsbuskar Växtetiketten till Pink Lemonade. Tre år efter plantering så väntar jag fortfarande på bär Ännu ingen skörd. Pink Lemonade /Pink Sapphire (Vaccinium corymbosum x virgatum) – Zon 1(2). Rosa blåbär förädlades fram redan 1991 i USA av Mark K. Ehlenfeldt i Chatsworth, New Jersey för United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service.

Han korsade amerikanska högväxande blåbär NJ 89?158?1 med Delite ( Vaccinum ashei ) och fick då fram det första rosa blåbäret Pink Lemonade 2004. Sorten är ett registrerat varumärke som också verkar gå under namnet Pink Sapphire. Dök upp på den svenska marknaden runt 2013. Jag har hittat väldigt motstridiga uppgifter på hur pass mycket kyla Pink Lemonade tål.

Vissa källor menar att den bara klarar zon 1, andra mer optimistiska försäljare menar att den klarar betydligt kallare läge, upp till zon 4, om den vintertäcks ordentligt. Plantering i skyddat läge rekommenderas. På USDAS egen hemsida står det att Pink Lemonade är härdig i New Jersey men några exakta minusgrader anges inte.

 • Efter att jag gjort flera sökningar på medeltemperaturen vintertid i New Jersey så kan jag konstatera att de kallare temperaturerna ligger runt 10 minusgrader, vilket INTE motsvarar zon 4 i Sverige.
 • Snarare zon 1.
 • Den blir 0,8-1,5 m hög och har ett kompakt, upprättväxande växtsätt.
 • Pink Lemonade är självfertil och beskrivs som rikgivande så bär blir det även om du har en enda ensam buske men det blir betydligt mer om du samplanterar den med andra amerikanska blåbär för pollineringens skull.

Blommar med vita klockformade blommor i april och som sen får stora, mörkt ceriserisa bär i slutet av augusti. Fruktköttet är vitt vilket innebär att du slipper bli blå om fingrarna och munnen när du plockar och mumsar. Smaken beskrivs som sötare än hos blå amerikanska blåbär (enstaka brittisk återförsäljare beskriver den som sött citronaktig) och bären är verkligen väldigt vackra Den ser nästan ut som en förvuxen bärljung på bild, fast snyggare! Jag odlar den i zon 4 där den har överlevt men ännu inte gett några bär så smaken törs jag inte säga något om Två år senare så väntar jag fortfarande på bär, ingen skörd alls har det blivit.

Det verkar som om att sorten Buddy Blue /Powder Blue är en bra pollinator men den är inte helt lätt att få tag på i Sverige Oklart dock hur pass härdig Buddy Blue är. Pink Lemonade funkar förhoppningsvis bättre i södra delarna av Sverige. En läsare tipsade mig om att sorten Elliott är en bra pollineringspartner, om du bor i södra delarna av Sverige så är den värd att testa.

Köp 3-pack Pink Lemonade hos Wexthuset Pink Marmalade – Zon okänd. Beskrivs som en självfertil sort med vita blommor som ger ljusrosa bär i augusti. Härdighet okänd. Intressant nog har sorten samma EAN som Pink Lemonade (8718564120905) på både nederländska och ryska sidor så jag börjar undra om de är en och samma sort eller bara en felmärkning? Kontakta mig gärna och berätta om du vet mer.

Pink Popcorn /Popcorn Blueberry /MNPINK – Beskrivs som en kompaktväxande lägre sort som förädlats fram i USA på University of Minnesota, men verkar definieras som en highbush (så man undrar ju vad den jämförts med, lägre än vad?). Blir ca 120 cm hög och 150 cm bred. Högavkastande och självfertil med vitrosa/blekrosa bär och vacker höstfärg på bladen.

Beskrivs som härdig, och med tanke på vintrarna i Minnesota så bör det innebära att den klarar ca zon 4 i Sverige. Verkar än så länge bara finnas på den amerikanska marknaden, jag har inte hittat några europeiska återförsäljare än. Kanske är Pink Popcorn och Pink Bonbons en och samma sort? Bara olika namn för amerikansk resp europeisk marknad? Amerikanska blåbäret Polaris har en litegranna parfymigt aromatisk eftersmak. Pioneer – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-4. Populär sort inom förädlingen, förälder till många sorter som kommit senare (bl a Bluecrop och Bluejay). Beskrivs som en mellanstarkväxande sort som ger rätt små-mellanstora bär i slutet av augusti, framtagen i New Jersey, USA.

 1. Stamtavla ’Brooks’ x ’Sooy’.
 2. Pioneer verkar vara en ”syskonsort” till Katharine.
 3. Polaris*** – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon 1-5.
 4. Stamtavla B15(G-65 x ’Ashworth’) x ’Bluetta’.
 5. Blir ungefär 100-120 cm och har ett ganska kompakt växtsätt.
 6. Beskrivs som en tidig och hyfsat produktiv sort.

Jag odlar den här hemma i blåbärstårtans nedre sektion och den är helt ok. Ingen storfavorit, men helt ok. Mycket vanlig sort i handeln. Poppins – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) se Hortblue Poppins Powder Blue – se Buddy Blue Putte E. Puru – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd men förekommer i Storbrittanien. Stamtavla (’Earliblue’ x ’Ashworth’) x ’Bluecrop’. Beskrivs bli 150 cm hög och ungefär lika bred, en tidig sort (som verkar vara snäppet senare än Reka).

 • Bären beskrivs som söta.
 • Ommer från Nya Zealand och verkar vara tåligare mot olika slags jordar än vad amerikanska blåbär annars brukar vara.
 • Putte E*** – (Angustifolium-gruppen, hybridblåbär) Zon 1-5.
 • Självfertil, svensk lågväxande och bredväxande sort som ger mörkt blå, mellanstora bär i augusti.
 • Bären påminner lite om smaken hos vanliga, vilda svenska blåbär.

Även personer som i vanliga fall inte riktigt gillar amerikanska blåbär brukar gilla smaken av Putte E tidigt på säsongen (sen blir bären mindre syrliga i smaken). En buske beskrivs kunna ge 1-3 liter bär, plockas i omgångar. Blir 0,5 m hög och 1 m bred.

 1. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, certifierad frisk sort som är anpassad för svenskt klimat.
 2. Rancocas – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd men förekommer i Storbrittanien.
 3. Högväxande, tidig sort som ger mellanstora söta bär med bra smak.

Stamtavla Vaccinium corymbosum x (angustifolium x corymbosum); (’Brooks’ x ’Russel’) x ’Rubel’. Reka /REKA – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-4 (5), eller 3-5. Kraftigväxande, frisk sort som sätter en del rotskott, blir ca 150-200 cm hög.

 • Reka ger skörd mycket tidigt, redan i mitten av juli och får mellanstora, ljusblå ganska söta bär.
 • Bären mognar typ samtidigt i varje fruktklase så den är lätt att skörda.
 • En buske kan ge 10 kg bär men den behöver beskäras regelbundet för att fortsätta vara så produktiv.
 • Namnet Reka är ett registrerat varumärke i Europa, men ett sortnamn i Nya Zealand (men namnet verkar vara nåt slags patent i USA).

Mycket populär sort hos yrkesodlare i Nya Zealand, beskrivs som lättodlad, snabbetablerad och trivs i de flesta sorters jordar. Roxy Blue – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-4. Självfertil, frisk sort som beskrivs som kraftigväxande, blir 100-150 cm hög och ger skörd över en lång tid.

 • Ger mellanstora, söta bär.
 • Rubel – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd.
 • Verkar vara en vildselektion av Vaccinium corymbosum.
 • Blir 150-200 cm hög och ca 120 cm bred.
 • Ger skörd medelsent, från augusti och framåt.
 • Verkar inte ha sålts i några större mängder i svenska trädgårdsbutiker men vanligare i England och USA.

Saani – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon 1-5(6). Produktiv sort som blir lägre än 60 cm, alla bär verkar mogna ungefär samtidigt på busken. Populär sort i Finland, mer ovanlig i Sverige. Sierra – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3.

 1. Blir 150-200 cm hög och ger skörd i slutet av juli.
 2. Bären beskrivs som stora, fasta och goda.
 3. Lättodlad sort som inte verkar behöva beskäras.
 4. Nepig stamtavla, verkar vara nån slags hybrid av fyra olika sorter Rekommenderas för både hobbyodlare och kommersiella odlare.
 5. Spartan – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3.

Riktigt högväxande, sen sort som kan bli ca 200 cm hög och 130 cm bred under rätt förhållanden, men svenska återförsäljare brukar ange 1,5 m i höjd. Ger blekt blå, stora och smakrika bär ungefär i slutet av augusti. Mycket omtyckt och populär sort i England, Spartan har fått Award of Garden Merit av RHS, the Royal Horticultural Society.

 • Ganska gammal sort som hängt med ett tag, togs fram i New Jersey, USA 1978.
 • Sunshine Blue – (Vaccinium corymbosum) – Zon okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 23 minusgrader, kanske mer.
 • Högväxande sort som blir 90-120 cm hög och nästan lika bred.
 • Beskrivs som en medeltidig, kompaktväxande sort som ger ganska små men mycket goda bär.
See also:  NR Plantera äPpelträD På HöSten?

Sweet Blue Symphony – (Vaccinium corymbosum) Sweet Blue Symphony är inte ett sortnamn utan en serie från tyska Christoph Marken Baumschule. I serien ingår sorterna Berry Blues, Blue Sugar Pop och Sweet Juicy Beats. Serien dök upp i svensk trädgårdsbutik 2020.

Sweet Juicy Beats – (Vaccinium corymbosum) Zon 1-3, klarar ca 30 minusgrader. Produktiv meterhög sort som ger stora bär på ca 1 cm som börjar mogna i augusti. Har ett kompakt växtsätt och får vacker höstfärg. Behöver pollineringskompis, sannolikt är Blue Sugar Pop en bra kandidat vad gäller ”blomstertiming”.

Ingår i serien Sweet Blue Symphony från tyska Christoph Marken Baumschule. Teddy – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Dök upp nån gång runt 2015 men verkar inte säljas numera. Svårt att hitta information om den här sorten. TITANIUM – Zon okänd.

Ny sort från Oregon Blueberry Farms and Nurseries, USA som marknadsförs som extremt produktiv och tålig, en sk ”high-chill blueberry” som ger stora och fasta bär i mängder, ca 20 ton per hektar enligt en nederländsk plantskola. Ett bär lär vara 17-20 mm stort. Ger skörd i juli. Bären har bra hållbarhet och smaken beskrivs som sötsyrlig.

Verkar inte ha nått den skandinaviska marknaden, än så länge riktas marknadsföringen mot Tyskland, Nederländerna och Storbrittanien. Namnet är ett registrerat varumärke. Terrassblåbär – se krukblåbär Top Hat – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den 34 minusgrader eller ännu mer.

 1. Ompakt och lågväxande sort som hängt med sen 2008 ungefär, numera mindre vanlig.
 2. Blir 60-90 cm hög och ca 45-60 cm bred.
 3. Har en riktigt rörig stamtavla; MI 19-H x MI 36-HMI 19-H = Mich.
 4. HBS 120 x Mich.
 5. Wild LBS 1MI 36-H = Mich.19-H x Berkeley.
 6. Dvs Top hat är en komplex hybrid som främst verkar bestå av Vaccinium angustifolium och corymbosum (SKUD definierar den som tillhörande Angustifolium-Gruppen).

Toro – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon 1-3. Stamtavla Vaccinium corymbosum (mer eller mindre); ’Earliblue’ x ’Ivanhoe’, sorten släpptes 1987. Produktiv, starkväxande och buskig sort som blir 180-200 cm hög och ger skörd i augusti. Mycket produktiv sort, en enda buske kan ge skörd på 6-9 kg! Dock behövs pollineringspartner för att den ska leverera Bären beskrivs som stora och aromatiska och kommer i fina klasar, de spricker inte så lätt och kan lagras ett tag.

 1. Beskrivs som självfertil av slovakisk återförsäljare, ska klara ca 34 minusgrader.
 2. Tumma – (Vaccinium Angustifolium Gruppen, hybridblåbär) Zon 1-5(6) Lågväxande sort med bra förgrening, ger små men många bär.
 3. Weymouth – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd.
 4. Stamtavla ’June’ x ’Cabot’.
 5. Sorten verkar inte lämpa sig för direktkonsumtion och verkar dessutom svårplockad, bären lossnar lätt från grenen.

YELLOBERRY BLUE /Andval 1601 – (Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär) Zon okänd. Ny sort med gult bladverk som ger blå bär. Populär i England, Tyskland och USA men verkar inte ha nått svenska marknaden riktigt än. Och naturligtvis så finns det (som vanligt) hundratals fler sorter än dessa 😉 Men jag har försökt inkludera de vanligaste sorterna iallafall. Hur Plantera BlBäRsbuskar Putte E i olika mognadsgrad. Hur Plantera BlBäRsbuskar Det är skillnad på amerikanska blåbär och amerikanska blåbär. Hur Plantera BlBäRsbuskar Ett bär av Patriot till vänster, tre Brazelberry Pink Breeze till höger och rosa Pink Bonbons.

Hur mycket sol behöver blåbär?

Så odlar du blåbär – Att odla blåbär är inte särskilt svårt. Det viktigaste är att du väljer ut en bra plats. Tänk på att alla sorter trivs i sol-halvskugga i fuktighållande torvrik jord med lågt pH – gärna rhododendronjord. Plantera minst två sorter om du vill ha större skörd.

Placering och ljusbehov Plantera i ett skyddat soligt läge. Skydda mot vind och salt. Plantera minst två olika sorter för en rikligare skörd. Jord Lättodlad i väldränerad, mullrik jord med ett lågt pH-värde. Plantar i till exempel rhododendronjord eller okalkad torv. Vattning Vattnas under torrperioder, helst med regnvatten. Näring Tillför näring för surjordsväxter, som till exempel rhododendrongödsel. Beskärning Beskärs på våren vid behov. Blåbär behöver inte beskäras mer än att man tar bort döda, knäckta grenar, eventuellt tunna ut lite. Långa grenar kan kortas in för att ge busken en mer harmonisk form.

Kan man övervintra amerikanska blåbär?

De klarar sig säkert i växthuset om du lindar krukorna med något isolerande material och ställer dem på en frigolitskiva, så att de inte genomfryser. Om du vattnar innan du ställer in dem så behöver du nog inte vattna förrän fram på vårvintern.

Är amerikanska blåbär lika nyttiga som svenska?

Svenska blåbär = bäst – Det vildväxande blåbäret innehåller mer antioxidanter än det amerikanska blåbäret. En grundregel när det gäller antioxidanter i frukt och grönt är att ju starkare färgen är, och ju mindre något är, desto mer antioxidanter innehåller grönsaken/bäret/frukten.

När ska man flytta amerikanska blåbär?

Fråga: Undrar om ni kan hjälpa mig med rådgivning kring blåbärsbuskar. Planterade tre stycken förra året men behöver flytta dem. Undrar följande: 1. När är bästa tiden på året att gräva upp och flytta dem? 2. Kan man plantera dem i köksträdgården eller blir det problematiskt eftersom att blåbär vill ha sur jord? Plantorna kommer hamna bredvid andra grönsaker.

 • Svar: Bästa tidpunkten att flytta buskar är antingen på våren innan de fått blad eller på hösten när de tappat bladen.
 • När plantorna grävs upp, försök då få med så mycket som möjligt av rotsystemet och vattna väl efter planteringen.
 • Om man planterar blåbären i ett hörn av köksväxtlandet kan man ha rhododendronjord där till blåbären eller hälla sådan jord i planteringsgropen vid planteringen.

Okalkad och ogödslad torv är också bra att blanda i. Annica Larsdotter, FOR-rådgivare 2020

Vilka växter trivs med blåbär?

Blåbär gillar surjord, dvs okalkad torvjord. Så sällskapsväxterna bör också gilla surjord. Sådana är lingon och allåkerbär (Allåkerbär) och varför inte olika sorter av just blåbär, de finns ju olika höga.

Hur förökar sig blåbär?

Svar – Hej Jens! Den vanligaste orsaken till att det blir få eller inga bär på blåbärsriset är att det är för skuggigt. Där kan riset i sig överleva och frodas, men busken väljer att prioritera vegetativa skott istället för blomskott. I så fall är den bästa åtgärden att glesa ut bland träd och större buskar, så att ljuset når ner bättre till blåbärsriset.

Även om det finns gott om ljus, kan det säkert finnas en genetisk variation bland blåbärsbuskarna, som gör att vissa inte är så benägna att blomma som andra (denna variation ser vi även på andra växter). När det gäller blåbärsbuskar, så sprider de sig väldigt mycket genom vegetativ förökning, d.v.s. rötter växer ut åt sidan och slår upp nya skott bredvid den ursprungliga plantan och så har vi en ”ny” buske, men med samma gener som den första.

I ett avgränsat område, som din skogstomt, kan det därför vara så att alla buskar egentligen består av samma individ och uppför sig precis likadant. I så fall måste man hjälpa till genom att plantera in en annan individ, som man har noterat ger riklig skörd på sin ursprungliga växtplats, och låta den breda ut sig.

Lycka till med dina blåbärsbuskar!HälsningarOla Langvall

: Varför kommer det inga bär på blåbärsplantorna?

Hur många blåbär i en pallkrage?

Sexkant blev femkant – Den lilla rundeln på toppen hade jag från början tänkt också skulle vara sexkantig (snyggast så), men eftersom jag bestämt mig för att plantera amerikanska blåbärsbuskar i tårtan så insåg jag snabbt att det då hade blivit för trångt för plantorna i botten så därför fick den lilla topp-rundeln bli femkantig istället Och toppdelen är dubbel, dvs två likadana små femkantiga rundlar som står på varandra. Hur Plantera BlBäRsbuskar Pallkragarna i mitten är dubbla. Fyll med kvistar och jord blandat med löv och gräsklipp för bättre struktur. Hur Plantera BlBäRsbuskar Plantera 6 st blåbärsplantor i nedre botten, en i varje hörn.

Kan man odla vilda blåbär?

Plantera vilda blåbär hemma i trädgården? Jag undrar om det skulle fungera att gå ut i skogen och gräva upp några plantor vilda blåbär och sen plantera om dem hemma i trädgården? Vi har väldigt blöt mark. Har läst att de amerikanska blåbären måste man plantera minst 2olika sorter av ihop, så att de kan pollinera varandra.

Är det lika dant med våra vilda bär i skogen? mvh Mia Odla svarar: Hej Mia! Ingen har hittills lyckats skapa storskaliga odlingar av vårt vilda blåbär (Vaccinium myrtillus), men visst är det möjligt att få det att växa och trivas bra hemma i den egna trädgården. Bäst möjligheter att lyckas har man om man kan efterlikna den naturliga miljön så mycket som möjligt.

Blåbär växer vilt i skogsmarker och hedar med relativt näringsfattig jord och lågt pH. Rhododendronjord eller egenblandad sur jord av exempelvis barkflis, kompost och granförna är lämpligt odlingssubstrat. Det finns anledning att tro att mikroorganismer som finns naturligt i granförna är gynnsamma för blåbär att ha rotkontakt med.

 1. Viktigt är naturligtvis att hålla efter från konkurrenter, eftersom blåbär anpassat sig till viss nisch för att kunna växa där de flesta konkurrenter trivs mindre bra, men i hemträdgården är förhållandena gynnsammare för många generalist-växter.
 2. Angående de amerikanska blåbären så är de självfertila men det krävs mer än en planta för en riklig skörd, eftersom enbart en ensam planta har så få blommor att det inte är mycket pollen och pistiller som är mogna precis samtidigt för lyckad pollinering.

Detta gäller generellt, att ju fler plantor med lite varierande blomningsperiod och ju fler pollinerande insekter, desto fler blommor kommer att bli pollinerade, och desto fler mogna bär finns det således chans att få i slutändan. Så om du ska lägga ner mödan att sätta, sätt då mer än en! Vänliga hälsningar, Carina : Plantera vilda blåbär hemma i trädgården?

Var gillar blåbär att växa?

Odla ätbarts växtbibliotek! – Trädgårdsblåbär, Amerikanskt blåbär, Hybridblåbär Hur Plantera BlBäRsbuskar Det finns två slags trädgårdsblåbär: Amerikanska blåbär (Vaccinium Corymbosum) och Hybridblåbär (Vaccinium Angustifolium-Gruppen). Båda typerna har buskar som blommar vackert med ljusråsa eller gräddvita klockor. Bärens som är större än hos vilda blåbär har mildare och sötare smak.

 1. Skalet är blått eller mörkblått med ljust fruktkött.
 2. De får en vacker, röd höstfärg och är därför vackra som inramning till köksträdgården.
 3. Olika sorter kan ha olika härdighet, mognadstid och smak.
 4. De amerikanska blåbären blir höga, 1.5-2 m med upprätt växtsätt.
 5. Bären har tjockt skal och söt smak.
 6. Hybridblåbär har ett mer utbrett växtsätt och blir 0.5-1 m höga.

De har sitt ursprung i Kanada och Sverige och är härdigare än sina amerikanska släktingar. Smaken på hybridblåbär är sötsyrlig och mer lik våra vilda blåbär. För att odla blåbär: Det vanligaste är att köpa plantor på plantskolan men blåbär kan även förökas genom sticklingar eller drivas upp från frö.

Sticklingar tas helst på våren från nya späda skott. Klipp av späda nya skott på 5 cm. Lämna ett bladpar och sätt ner i rotningskub. Placera på fönsterbärdan eller under ljus. Jorden måste hållas fuktig för att sticklingen ska rota sig. När sticklingen blivit stor nog – plantera om i planteringsjord med lågt pH i kruka och ställ på solig varm plats.

Håll jorden fuktig. För att odla blåbär från frö: För att gro måste fröerna köldbehandlas. Lägg fröerna på en fuktig pappershanduk i frysen i 90 dagar. Detta bryter fröets viloperiod så att det är redo att gro. Så tidigt på våren ytligt (0-0,5 cm) i såjord.

Håll sådden fuktig. Fröerna har lång grotid, det kan ta mellan 6 till 8 veckor eller längre tills fröerna gror. När de kommer upp ur jorden ser de ut som gräs med ett litet blad på toppen. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen.

Plantera i kruka i planteringsjord med lågt pH-värde och ställ på en solig varm plats. Det är viktigt att jorden är fuktig. Gödsla plantan efter några veckor i planteringsjorden. För att få en buskigare planta kan den toppas. Under första året växer plantan långsamt.

 • Eventuellt kan den planteras ut på hösten men vänta gärna till nästa säsong.
 • I sådant fall, gräv gärna ner hela krukan i jorden (gärna i växthus) så att plantan övervintrar under gynnsamma förhållanden.
 • Trädgårdsblåbär trivs på soliga platser och planterade i mullhaltig jord med lågt PH-värde.
 • Lerjord fungerar dåligt.

Man kan plantera blåbär i skuggiga eller halvskuggiga lägen men då ger de betydligt mindre skörd. Trädgårdsblåbär är självfertila men ger större skörd om flera sorter planteras tillsammans. Vissa sorter blir höga så tänk på det vid sortvalet. Välj därmed också planteringsavstånd baserat på sort.

Plantera i blåbärs- eller rhododendronjord och plantera inte buskarna djupare än de stått i krukan. Täck efter plantering jorden med material som sänker pH-värdet i jorden som löv från ek, flis från barrträd, barr och halvförmultnat växtmaterial från barrskog. Buskarna tål inte uttorkning så vattna ordentligt under varma somrar.

Gödsla på våren med t ex hönsgödsel eller blodmjöl. Fyll vart femte år på med surjord under täckmaterialet. Trädgårdsblåbär blommar i maj och man bör täcka buskarna om det finns risk för frost under blomningen. Eftersom trädgårdsblåbär precis som andra bärbuskar ger bäst skörd på grenar som är 2-4 år gamla, bör man beskära och ta bort grenar som är gamla och grova på senvintern.

Detta stimulerar nya att växa fram och dessa ger efter något år bättre skörd. Förutom bären har buskarna även en fin höstfärg. Ha tålamod de första åren. Buskarna ger skörd från början men det är det först från tio års ålder som busken ger riktigt stora skördar. Trädgårdsblåbär mognar successivt vilket gör att skörden kan pågå under längre tid.

Olika sorter blir mognar vid olika tider. Bären är godast färska men håller någon vecka i kylskåp. För att frysa in är det bästa att styckfrysa bären på en plåt. När de hårdnat kan de förvaras i plastpåsar eller burkar.

Var trivs blåbär bäst?

Fakta om blåbär – Svenskt namn : blåbär, hybridblåbär, amerikanskt blåbär. Vetenskapligt namn : Vilt blåbär Vaccinium myrtillus, amerikanskt blåbär V. corymbosum, kanadensiskt blåbär V. angustifolium, Botanik : Sveriges vanligaste vilda växt som täcker 15 % av landets yta.

Tillhör familjen ljungväxter, Ericaceae, De stora amerikanska blåbären hör hemma i Nordamerikas skogar Svårighetsgrad : Medel. Läge : Trivs i sura, genomsläppliga jordar i sol till halvskuggigt läge. Kan också odlas i stor kruka. De högresta sorterna behöver gott om plats, 1 m mellan plantorna. Undvik om möjligt att plantera i sänkor, då frost i blomningen ger utebliven skörd.

Näring/jord: Trivs i sur, mullrik jord, som rhododendronjord med pH på 4- 5, Mylla ner surjordsgödning, barrkompost, lövkompost och okalkad torv, Blåbär behöver järn som tillsätts som järnsulfat (finns i vissa näringsblandningar ). Om vattnet är kalkrikt vattnas med regnvatten som har naturligt lågt pH.

Blåbär ger större och större skörd med åldern och kan bli mycket gamla. Förmodligen för att mykorrhizasvampar hjälper till. Vatten : Busken tål inte att torka ut. Vattna ordentligt mycket torra somrar. Övrigt : Blommar vackert med ljusrosa-gräddvita klockor och får en vacker, röd höstfärg. Blåbärsbuskar är därför vackra som inramning till köksträdgården.

Ohyra/sjukdomar: En frisk växt men fåglarna älskar blåbär, så ett nät under skörden är ett måste om man vill behålla bären. Skörd/användning : Favoritmat för fåglar, skydda med bärnät, Blåbär är godast direkt från busken. Bästa bäret i smoothie, paj och bakverk som muffins.