Odla i pallkrage – gör så här –
Placera din pallkrage på en solig plats och jämna ut marken där du vill att den ska stå. Täck botten med barkduk som du låter gå upp en bit på insidan av kragen. Lägg även gärna lite kvistar och ris i botten av pallkragen. På så sätt undviker du att ogräs etablerar sig samtidigt som du får en bra dränering. Fyll pallkragen till två tredjedelar med gödslad jord. Plantera de plantor eller frön du vill i jorden och vattna sedan. Det kan vara bra att märka upp det du odlar med namn, annars är det lätt att glömma bort vad du planterat. Kom även ihåg att använda handskar, eller var noggrann med att tvätta händerna efteråt. Om du vill ha en tidig skörd på våren, eller förlänga skörden på hösten så kan du använda en fiberduk. Med den blir jorden några grader varmare, samtidigt som den skyddar plantan mot kraftigt regn, blåst och insekter. Sedan är det bara att invänta resultatet. Lycka till!
: Odla enkelt och roligt med pallkragar – tips och råd
Vad ska man lägga i botten på pallkragar?
Steg 2 – Fyll din pallkrage – Har du kvar gammal jord från i fjol går detta alldeles utmärkt att bottna med, annars går det lika bra med halvförmultnad kompost. Pallkragen ska gärna bestå av två skikt. I det övre siktet kan du kombinera kogödsel och grönsaksjord eller Reko-jord,
Hur många purjolökar i en pallkrage?
Pallkragen har måtten 80 x 120 cm och är 40 cm hög. Tacksam för råd! Odla svarar: Räkna med att du kan få in 3 rader med 10 purjolöksplantor i varje, alltså 30 plantor.
Måste man ha Markduk i pallkrage?
Behövs en markduk i botten? – Odla i pallkrage – från nybörjare till avancerad Egentligen behöver man inte bottna med något, men här finns mycket kirskål och kvickrot så en markduk behövs. Annars kommer ogräset garanterat att dyka upp här. Har man inget jättebesvärligt rotogräs men vill vara på säkra sidan, kan man lägga tidningar eller kartong i botten. Foto: Christina Uhlin
Hur många plantor i en pallkrage?
1. Jordgubbar – Jordgubbsplantorna växer snabbt så se till att de håller lagom avstånd vid plantering. Finns det något mysigare än att plocka en hel skål med jordgubbar från sin egen trädgård? Jordgubbsplantor är tåliga och gillar mycket sol. Vill du ha många jordgubbar köper du en sort som remonterar – alltså som blommar om och ger ännu en skörd samma säsong.
Hur många säckar jord till 2 pallkragar?
Hur mycket jord till pallkrage? – Ja, det beror ju på vilken storlek pallkragen har och hur många man staplar på varandra. Standardstorlekar på EU-pall är helpall och halvpall. En pallkrage till vanlig helpall rymmer ca 200 liter jord, vilket räcker till växter med grunda rötter.
Måste man behandla pallkragar?
Fråga: Hur ska jag behandla mina pallkragar, så de håller så länge som möjligt. Svar: Antar att pallkragarna består av obehandlat virke. Skulle pallkragarna bestå av impregnerat virke behöver de inte behandlas mer innan man börjar använda dem. Köper man färdig impregnerat virke så är det behandlat med kopparsalter numera.
Inte arsenik och andra direkt gifta ämnen som användes förr. https://www.radron.se/artiklar/virke-med-daligt-rykte/ Så dagens impregnerade virke är inte lika skadligt för miljön som det en gång har varit. Trots det avråder vi från att använda impregnerat virke till odlingslådor. För en viss urlakning kommer det alltid att ske.
Att måla obehandlat virke med träskyddsmedel och sedan använda virket till odlingslådor är ett lika dåligt alternativ som impregnerat virke. För även de medel som du målar på kommer lakas ut i jorden. Vill man behandla virket med något ska man använda naturliga produkter som linolja.
Det mest miljövänliga alternativet är att bränna insidan, den del som kommer ha jordkontakt. Då tar det längre tid för rötsvamparna att angripa pallkragarna. Sedan ska pallkragarna lyftas upp varje höst och förvaras på torr plats under vintern. Ett annat alternativ är att bygga egna odlingslådor av lite tjockare dimensioner.
Helst av ek eller tätvuxen lärk eller tall. De kommer hålla många år även som obehandlade speciellt om jorden tas bort från virket varje höst. Henrik Bodin, FOR-rådgivare 2020
Vad är lättast att odla i pallkrage?
Kom igång att odla i pallkrage – I pallkragarna planterar du ut förkultiverade grödor eller sår sorter som kan direktsås ute. Eftersom jorden i pallkragarna kommer upp en bit från marken värms den upp snabbare. Täcks odlingen med täckväv eller ett genomskinligt lock ökar värmen ännu mer.
Detta gör att odling i pallkrage kan inledas lite tidigare än på friland. Låt se vad du kan fylla dina pallkragar med. Bladgrönsaker sommar och höst Smakrika, nyttiga och lättodlade bladgrönsaker trivs utmärkt i pallkrage och till dessa räcker det med en låda. Snabbväxande bladgrönsaker som drivsallat, rucola, vintersallat, salladssenap, spenat, pak choi och mizunakål kan du odla i omgångar för primörskörd tidig sommar samt odling hela sommaren och en bit in på hösten.
Mangold är mycket vackert inslag i pallkragar med sina färgstarka stjälkar som sticker upp en bit på höjden. På hösten kan du så en sista omgång av exempelvis miniplocksallat, mini pak choi, asiatisk kål och sallatscikoria och skörda som späda blad, så kallade baby leaf.
- Odla på höjden i pallkrage Höga sorter av ärter och bönor är vackert att odla i pallkrage.
- Bygg dekorativa stöd, i all sin enkelhet med snören och bambupinnar eller mer avancerade spaljéer av exempelvis armeringsjärn.
- Bönor och ärter kan fylla en hel pallkrage eller stå i mitten med lägre ärter och bönor eller andra grödor runtomkring.
På djupet i pallkragen Om du ska odla rotfrukter i pallkrage krävs att du staplar två eller tre lådor på varandra, förutom för rädisor som inte kräver så djup bädd. När du har ett ordentligt djup i din pallkrageodling kan du odla alla sorters rotfrukter och lök.
I samma pallkrage kan purjolök och salladslök få växa som ju inte tar plats under jord. Många rotfrukter kan sås en första omgång tidigt på våren för en krispig primörskörd. Rikgivande gurkväxter Melon, squash och slanggurka kan odlas i en pallkrage och tillåtas slingra över kanten och ut på marken utanför, om platsen tillåter det.
Annars får de stanna i lådan och tar då mycket utrymme, men varje planta är å andra sidan ofta rikgivande. Insprängt bland bladmassan från gurkväxterna kan ringblomma få sticka upp och skapa en vacker samplantering. Bär i pallkrage Jordgubbar, smultron och blåbär fungerar fint att odla i pallkrage.
Eftersom blåbär trivs i sur jord bör de få en egen pallkrage som fylls med rododendronjord, barkmull, torv och löv. För bärodling är det bra att stapla två pallkragar på varandra. Plantorna kommer ge skörd i flera år och kräver därför lite mer jordvolym. Odla kryddväxter i pallkrage En minikryddgård i en eller flera pallkragar är vackert.
Eftersom många kryddväxter är perenna är det bra att stapla två pallkragar på varandra och skapa en större jordvolym. Pallkragar fyllda med timjan, oregano, citronmeliss, rosmarin, gräslök och andra väldoftande nektarrika kryddväxter lockar pollinerande insekter till din odling.
Hur lyckas man med purjolök?
Odla ätbarts växtbibliotek! – Purjolöken har långa bleka bladslidor som omsluter varandra och bildar en långsträckt, vitgrön lök. Det finns sorter som lämpar sig bättre för övervintring än andra. För att odla purjolök: Förodla inomhus eller i drivbänk i tidigt på säsongen, bara i allra sydligaste Sverige är det möjligt att så direkt på friland.
Bredså purjon i såbrätte. Fröna kan blötläggas ett dygn innan sådd för att påskynda groningen. Plantorna ska stå ljust och svalt efter groningen. Omskolas efter ca tre veckor till ett avstånd på några cm i brätte eller kruka/låda. Är rötterna mycket långa, kan man nypa eller skära av dem så att ca 1/3 av rötterna tas av.
Purjon blir kraftigare om man klipper bladen till 6 cm ca 2 veckor efter omskolningen. Bladen klipps därefter då och då till utplantering. Plantorna utplanteras efter att frostrisken är nästan över och efter en succesiv avhärdning. Vid utplantering är det bra att doppa rötterna i en lervälling för en säkrare och snabbare etablering.
Purjon planteras djupt i en ränna. Kupa purjolöken med t.ex. jord eller hö några gånger under tillväxtsäsongen för att få en lång vit hals. Den behöver mullrik jord och mycket sol. På grund av den långsamma utvecklingstiden i början bör man grundgödsla med gödsel som inte frigörs så snabbt. Purjolök har ett stort men ytligt rotsystem som leder till risk för näringsläckage, ett tips är att odla gröda med djupa rötter mellan raderna.
Vattna ofta men i mindre givor. Ryck försiktigt eller gräv upp hela plantorna. Putsa bort de yttre bladen utan att skära bort lökkakan och skär av toppen av bladen rakt med kniv. Det går att skörda under lång tid. Sena sorter tål frost bra och kan stå kvar i jorden länge, jorden måste dock vara tinad innan man skördar.
Kan man odla purjolök i pallkrage?
Vad sägs om grönsaker som går att äta om och om igen? Att driva upp en ny purjolök av lökens ände är enklare än vad man tror. I stället för att slänga rotändan av purjolöken, kan du istället få den att börja växa igen genom att sätta den i ett glas med vatten.
Så här enkelt är det: 1. Låt cirka 2-3 centimeter blast närmast purjolöksroten vara kvar.2. Ta din rot och sätt den i ett glas med vatten. Se till att vattnet täcker rötterna ordentligt.3. Byt vatten varje eller varannan dag så purjolöken håller sig frisk och glad.4. Efter några veckor när löken har vuxit till sig så kan du plantera om den i en kruka med jord.
Har du en pallkrage på din innergård så är det också en perfekt plats för purjolöken att fortsätta växa på. Och vet du vad – exakt samma odlingsteknik kan användas för vår- och salladslök. Lycka till med din heimodling!
Hur djupt ska man plantera purjolök?
Purjolök Allium porrum Purjolöken anses ha utvecklats ur vildpurjon Kajpar (Allium ampeloprasum), som växer vild kring Medelhavet, men också på Öland och Gotland. Den odlades långt innan romartiden, men det var romarna som spred den över stora delar av Europa.
- Ejsar Nero, som var tokig också i purjolök, åt så stora mängder för att försköna sin sångröst, att han kallades ”™Porrophagus”™ – purjoätaren.Purjon har ett stort näringsbehov, i synnerhet av kväve och kalium och vill ha en djup, mullrik och vattenhållande jord.
- Styv lerjord är mindre lämp-lig, därför att rötterna går djupt ner i marken.
Läget för purjon ska helst vara varmt och soligt och jorden bör ha ett relativt högt pH-värde. Ovanligt nog trivs den om den får växa i samma jord flera år i rad, så länge inga jordbundna sjukdomar eller lökflugan och malen drabbar den.Purjolöken besväras sällan av insekter och trivs i närheten av morot, selleri, lök och gurkväxter. SÅDD: Purjolök sås i februari – april inomhus eller i drivbänk i varm (20-25°C) jord. För att påskynda groningen kan fröna blötläggas i ljummet vatten ett dygn innan sådd. Torka av dem och så ca.1 cm djupt och glest. Står plantorna för tätt blir de långa och gängliga.
Purjon blir också kraftigare om bladen, under de första 4-6 veckorna, klippes till en höjd på ca.6 cm.Under förkultiveringen ska plantorna stå ljust, luftigt och ganska svalt. Dras purjon upp inomhus måste man avhärda den successivt någon vecka innan utplanteringen, som sker när frostrisken är över och jorden blivit lite uppvärmd.
Blir temperaturchocken stor ökar risken för stocklöpning. Endast i sydligaste delen av landet kan man så purjo direkt på friland så tidigt som möjligt. AVSTÅND: Under skolningen hålls några cm. avstånd. På friland 10-20 cm. mellan plantorna och 45-60 cm. mellan raderna.
- Purjon planteras djupt, i individuella hål eller i en ränna och kupas med jord, hö eller liknande några gånger under säsongen.
- Det stimulerar tillväxtpunkten att flytta sig uppåt och ger en längre vit hals.
- SKÖRD: Många purjosorter är fullt vinterhärdiga och kan stå ute hela vintern.
- Men de fryser fast om man inte täcker jorden med ett tjockt lager hö eller halm.
Kylan är dock inte det största hotet mot att klara vintern, utan det är vätan. Skörda övervintrad purjo innan den börjar växa nästa vår. Den får snart en oätlig blomstock.Oftast skördar man purjolöken på senhösten och jordslår den i växthuset, en täckt drivbänk eller ställer den tätt i en låda med jord, sand eller torv i en kall och lagom fuktig källare.
- Den klarar sig så här till långt fram på våren.
- Det går också att frysa in purjon utan förvällning, men den förlorar mycket på det.
- Då är det bättre att torka den i bitar på ett luftigt och varmt (under 50°C) ställe.
- FRÖ: 1g innehåller 300-400 frön.
- En portion ger 75-100 plantor och räcker till ca.4 meter vid direktsådd.
Till 1000 plant behövs ca.7g och till 100 sträckmeter 10-20g. : Purjolök
Hur många säckar jord är det på en pall?
Planteringsjord Granngården 2160 L Pall 54 säckar (Hemleverans)
Hur ofta ska man vattna pallkragar?
Undvik mitt på dagen. Vattna mycket varje gång mer sällan, istället för att småskvätta ofta. Om du använder vattenspridare – låt den gå ca 30-40 min, ca 10-15 mm. Om du använder vattenkanna – 20-40 liter (2-4 kannor) per pallkrage, låt det gå en halvtimme mellan kannorna.
När plantera i pallkragar?
Små odlingsplatser för hela året – Jag använder pallkragarna under hela året:
På vintern sår jag till exempel bladgrönsaker som vi äter tidig vår, sommarblommor som senare ska sättas ut i landen och andra grönsaker som tål att sås i kall jord för att senare sätta ut på andra växtplatser.På våren ersätter jag vintersådderna med rotsaker, kål, bladgrönsaker och annat som passar.På sommaren sår jag nya bladgrönsaker för att skörda till hösten.På hösten planterar jag ännu mer bladgrönsaker, kanske rädisa, eller sätter vitlök.
Du ser, pallkragen är användbar året om. Med en fiberduk ovanpå eller kanske rentav ett enkelt lock snickrat av brädstumpar med plast häftad på kan jag skydda lådan tillräckligt för att höja temperaturen där inne och få riktigt tidig skörd. Vintersådd av grönsaker i pallkrage – YouTube Sara Bäckmo 67.5K subscribers Vintersådd av grönsaker i pallkrage Sara Bäckmo Search Watch later Share Copy link Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device.
Måste man plasta in pallkrage?
3. Skyddande plast invändigt – Bland hängivna pallkrageodlare går meningarna isär huruvida man behöver preparera pallkragarna inför odling eller ej. Vissa målar, oljar eller behandlar på annat sätt, vissa låter dem vara precis som de är. I och med att träet är ett organiskt material kommer det sakta brytas ner av fukt och kontakt med jorden.
När ska man gödsla i Pallkragarna?
När grönsakerna skördas ur pallkragar och odlingslådor passar jag på att gödsla dem innan jag sår eller planterar nytt. Efter flera månaders produktion behöver jorden näring för att orka. – Odlingslådorna tappar stinget under hösten. Under säsongen har här vuxit läckra grönsaker från tidig vår och framåt.
För att ge jorden en kick som varar under senhösten och kommande vår fjäskar jag lite extra. I så stor utsträckning jag kan täckodlar jag min köksträdgård. Men i lådorna vill jag inte ha täckmaterial då jag sår, det blir plåttrigt att pyssla det fram och tillbaka under kommande veckor. Därför krattar jag undan det och flyttar till andra platser då jag behöver jordförbättra i just lådorna.
Min quickfix för lådorna går till så här:
Jag börjar med att ta bort täckmaterialet och de växtrester som står kvar.Sedan gräver jag bort översta lagret, ca 15 cm, jord och lägger i hinkar och baljor bredvid.
Gräsklipp eller brunnen kompost/gödsel puttas ner i lådan och jämnas till.Sist lägger jag tillbaka den bortlyfta jorden.
Vips har jordytan höjts avsevärt, gamla rötter är avlägsnade och myllan är fin och lucker. Nu sår jag! Under hösten kommer högen sjunka ihop något och lämna plats för grönsakerna att sträcka lite på sig innan jag täcker med fiber eller lock. Vill du se ett klipp om hur jag gör kan du kika nedan.
Hur långt avstånd mellan pallkragar?
Hur långt avstånd mellan odlingslådorna? – Gör odlingen till en plats dit man dras för att njuta av växtlighet, blomning och fjärilsprakt. Ju oftare man rör sig i och runt odlingen, desto lättare är det att komma ihåg att vattna nysådder, dra några ogräs när man springer förbi eller upptäcka ett angrepp av ohyra i tid.
Avståndet mellan lådorna bör vara minst 50 cm, men då får man räkna med att växter kommer att hänga över lådkanterna och göra det svårframkomligt i slutet av säsongen. Är lådorna högre än en krage, ca 20 cm, behöver gångarna vara mer än en meter breda om en skottkärra ska komma emellan. Den som väljer gräsgångar bör tänka på att de ska passa för gräsklipparen.
Vill du komma igång snabbt och enkelt ställer du bara lådorna på gräsmattan, täcker i botten med fuktat tidningspapper och låter gräset finnas kvar som marktäckning i gångarna. Andra förslag på täckmaterial i och mellan lådorna kan du läsa om här intill.
Kan man lägga lecakulor i botten på kompost?
Jag undra om jag kan lägga växter med jord som innehåller lecakulor i min kompost? Tacksam för svar. Lättklinker, med varunamnet Leca, framställs av kalkfattig lera som bränns vid 1100 grader i en roterande ugn, så det är helt enkelt bränd lera det är i dem. Du kan lugnt lägga dem i komposten.
Vilket grus runt pallkragar?
Jag använde lite makadam (8/16) och hade runt. Jag lade ut markduk (eller en gammal viraduk från industrin), ställde pallkragarna på plats samt fyllde med makadam runt om.
Måste krukor ha hål i botten?
Måste krukorna ha hål i botten? Mina är så fina och jag vill inte borra hål i dem. – Svar: Du kan plantera i krukor utan avrinningshål, men du måste vara mycket försiktig med hur du vattnar. Häll ett rejält lager lecakulor eller småsten i botten på krukan.
Vad kan man blanda i pallkrage?
1. Pallkrage med sallat, sockerärtor och lite bönor – Låt olika sorters sallat få ta mycket yta i pallkragen medan du samtidigt låter en rad av sockerärtor eller bönor får växa på höjden. Både sallat, sockerärtor och bönor kan du skörda av i flera omgångar under sommaren. Sallaten har fått gott om yta i den här pallkragen och växer fint tillsammans med en rad sockerärt som slingrar sig upp mot ett växtstöd. Detta kommer att ge ganska rejält med skörd eftersom nya ärtor och sallatsblad utvecklas i takt med att du skördar av dem.
- Mellan sallatsraderna kan du även så en eller ett par rader med ringblommor,
- Det får pallkragen att lysa upp samtidigt som det håller ogräset borta.
- Ringblommans kronblad är dessutom ätbara (mild nötaktigt smak) och väldigt dekorativa i salladen.
- Plocka bort vissna ringblommor i pallkragen så blommar snart nya.
Eller plocka lite fina buketter av ringblomma lite då och då så bildas snart nya blommor i pallkragen. Ringblomman gynnas alltså av att plockas och bildar snart nya blommor på växtplatsen.