Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Plantera Jordgubbar?

Jorden ska helst vara mullrik och sandblandad. Rensa landet fritt från ogräs innan plantering och grundgödsla därefter rejält med kogödsel. Sätt plantorna med ett avstånd på 30-40 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Plantera jordgubbsplantorna lika djupt som de stod i sin kruka.

Hur planterar man om jordgubbar?

Jordgubbar – Vilken sort ska jag välja? – Jordgubbe ’Summer Breeze Cherry Blossom’ Lysande, halvfyllda stora rosa blommor och rik skörd från sommar till höst av saftiga bär med söt smak. Lika dekorativ som god. Remonterande. Trivs soligt i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt. Jordgubbe ’Sonata’ Medeltidig sort med god skörd av bär med sötsyrlig smak och fast fruktkött. God hållbarhet och står emot regn väl. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt och regelbundet. Jordgubbe ’Summer Breeze Rose’ Tidig, remonterande sort med mörkrosa, dubbla blommor och stora sötsyrliga jordgubbar. Bra i ampel och krukor. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord och vattnas jämnt och regelbundet. Jordgubbe ’Delizz’ Remonterande. Skörd från sommar till sen höst av små bär med söt aromatisk smak. Kan odlas inomhus och i ampel. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt och regelbundet. Jordgubbe ’Mara de Bois’ Remonterande fransk sort med rik skörd från sommar till höst av söta bär med intensiv smak. Sorten revar sig. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt och regelbundet. Jordgubbe Snow White Spännande sort som ger helt vita bär med vackert röda frön. Doftar sött av ananas och har mild, söt smak. Fåglar låter oftast bären vara ifred. Trivs i sol i väldränerad, mullrik, kalkfattig jord. Jordgubbe ’Summer Breeze Snow’ Tidig, remonterande sort med vita, dubbla blommor och stora sötsyrliga jordgubbar. Bra i ampel och krukor. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord och vattnas jämnt och regelbundet. Jordgubbe ’Ostara’ Remonterande sort som ger skörd från sommar till långt in på hösten. Bären är röda, rundade och smakrika. Hängande växtsätt passande för ampel. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord. Jordgubbe ’Korona’ Medeltidig, robust och kraftigt växande sort med stora mycket söta jordgubbar. Störst skörd år två och tre. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord och vattnas jämnt och regelbundet Jordgubbe ’Honeoye’ Tidig, härdig sort med lång skörd av stora, lätt syrliga jordgubbar med bra hållbarhet. Bra sort till saft och sylt. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt och regelbundet. Smultron ’Rügen’ Remonterande, tuvbildande sort utan revor. Kallas även månadssmultron och ger rikligt med stora söta smultron hela sommaren. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad, mullrik jord och vattnas jämnt.

Jordgubbar odlas bäst där det är lugnt, varmt och soligt. Rötterna ligger ytligt och väl förgrenat. Helst ska jorden vara mullrik och sandblandad för att underlätta ogräsrensning och för att rötterna ska kunna breda ut sig ordentligt. Man kan plantera jordgubbar under hela säsongen. Planterar man på våren hinner plantorna rota sig bättre innan vintern, men på hösten har revplantorna rotat sig och de kan man plantera ut. För att underlätta skötseln måste allt rotogräs noga rensas bort innan man planterar. pH-värdet ska helst vara 5,5–6,5 och därför kan det vara lämpligt att blanda i en del mull som gör jorden mer porös samt sänker pH-värdet. Kogödsel är bra att tillföra ett tag innan plantering. Den ökar mullhalten samtidigt som näring tillförs. Plantorna sätts med ett inbördes avstånd på 30–40 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Det är viktigt att plantorna inte sätts djupare än vad de växt tidigare. Vattna ordentligt vid plantering. Jordgubbar brukar ge störst skörd som två- och treåriga. Första året kan man alltså inte räkna med någon större skörd. Efter fyra, fem år är det tid att byta ut plantorna mot nya.

När ska man plantera om jordgubbar?

Plantera om efter 3-4 år – Jordgubbsplantan är perenn vilket betyder att den är flerårig. Det gör att du inte behöver plantera nya plantor varje år. Däremot ger plantorna bäst skörd år två och tre. Sedan minskar skörden och du bör plantera om med nya plantor.

Hur plantera jordgubbar i pallkragar?

Plantering i jordgubbsland eller pallkrage: – Köp jordgubbsplantorna i trädgårdshandeln, där är plantorna friska och det finns flera sorter att välja på. Använd helst inte jorgubbsplantor från vänner och bekanta, då de kan föra med sig sjukdomar. Välj gärna olika sorter som mognar vid olika tider, så får du en lång skördesäsong.

 • Det finns även jordgubbssorter som remonterar, dvs ger skörd två gånger per säsong.
 • Börja med att jordförbättra trädgårdslandet med P-Jord eller Naturgödslad plantjord – en säck per 2 m2.
 • Sätt plantorna med c:a 20-40 cm mellanrum, radavståndet ska vara 50-80cm.
 • Om du planterar i pallkrage kan du använda Ört & Grönsaksjord,

I pallkragen kan du sätta 6-8 plantor (beroende på hur stora plantor du får tag på). Var försiktig när du planterar, så att kronan (där nya blad kommer) inte hamnar under jordytan. Jordgubbarna dricker mycket, så vattna ordentligt. Jordgubbarna ger mest skörd från två- och treåriga plantor. Hur Plantera Jordgubbar

Hur odlar man jordgubbar bäst?

Sol och fukt – Jordgubbar växer bäst där det är soligt och där jorden hålls fuktig. Täck gärna marken runt jordgubbarna med halm, träflis, löv eller annat så att jorden inte släpper ifrån sig den viktiga fukten. Täckmaterial på jorden gör också att de mogna jordgubbarna inte blir så skitiga. Hur Plantera Jordgubbar Dessa jordgubbar växer i min lilla köksträdgård på berget, i full sol och med droppbevattning som ser till att det finns lagom med fukt i jorden.

Hur ofta ska man vattna jordgubbar?

Vattna om försommaren är torr, gärna på morgonen så hinner bladen torka upp under dagen och risken för sjukdomsangrepp minskar. Generellt ska man vara försiktig med vattning när bären börjat mogna för att undvika att de blir dåliga och ruttnar. Droppbevattning till jordgubbsplantorna löser många av problemen.

Vad ska man lägga under jordgubbarna?

Skötsel – Jordgubbar har ganska låga näringskrav. Näring med mycket kväve gynnar bladsättning istället för fruktbildning och kan även göra plantorna mer mottagliga för svampsjukdomar. Plantorna behöver hjälp i kampen mot ogräset, så rensa regelbundet. Lägg halm, gräsklipp eller täckbark under plantorna så håller du bären rena.

Var trivs jordgubbar bäst?

Jordgubbar växer bäst på en solig och varm plats utan konkurrens från andra växter. En planta ger god skörd i 4-5 år, sen måste odlingen förnyas. Odla flera olika sorter för att få en lång jordgubbssommar. Jordgubbar ska planteras på en varm och solig plats i fukthållande jord.

Hur många pallkragar på höjden till jordgubbar?

Odla jordgubbar i pallkrage – Att odla jordgubbar i pallkrage gör att du kan ha bättre kontroll på både näring, vattning och ogräs. Se till att du lägger en markväv i botten på pallkragen för att förhindra ogräs så mycket som möjligt. Fyll kragarna med gödslad jord, ungefär två tredjedelar.

Odlar du jordgubbar i pallkrage kan avståndet mellan plantorna vara tätare jämfört med i trädgårdslandet. Cirka åtta plantor i en normalstor pallkrage är en bra riktlinje, två rader med fyra plantor i varje. Samma tips gäller i pallkrage som i trädgårdslandet: viktigt att du förgödslar, rensar ogräs och inte är snål med vattningen.

Placera pallkragen i ett soligt läge. Hur Plantera Jordgubbar Hos Wexthuset finns pallkragar i olika sorter samt tillbehör som passar perfekt för att plantera och sköta jordgubbar.

Vad kan man plantera bredvid jordgubbar?

Det finns många anledningar att samplantera växter. Den ena växten kan hålla borta skadedjur från den andra, en annan kan fixera kväve så att det blir tillgängligt för de andra växterna. Växter kan samplanteras för att de växer på olika nivåer, både ovanför och under jord.

 • Då kan rötterna breda ut sig på olika djup utan att konkurrera om utrymme och ovan jord kan en högre soltålig växt kanske skugga en annan som behöver mer skugga Det finns inte så mycket forskning som visar på de exakta utbytesvinsterna för växterna.
 • Men det finns månghundraåriga praktiska erfarenheter kring samplantering som är värda att lyssna till.

Där det verkligen finns stöd från forskning på att växter kan ha utbyte av varandra är vad gäller kvävefixering, fosfor och kaliumupptag.95% av alla växter samarbetar med svampar. eller mykhorriza för att få kväve och mineraler. Växtens rötter möts då av svamphyfer där hyferna får kolhydrater, eller socker av växten och växten får kväve och mineraler.

Vad Trivs med Trivs inte med Egenskap
Aubergine Bönor
Basilika Tomat, chili, oregano, sparris Salvia Vissa påstår att smak på tomat och basilika förbättras om de planteras ihop.
Betor Blomsterböna, kålrabbi, kålrot, rödlök
Blomsterböna Betor, kålrot, selleri
Blomkål Bönor, selleri Ej efter spenat ger god smak
Bondbönor Dill, potatis, spenat
Buskbönor Gurka, jordgubbar, kryddväxter, kålväxter, mangold, morötter(tidiga), potatis, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, sallat, selleri, sommarkyndel, spenat, tomater Fänkål, gladiolus, lök, purjolök, vitlök, ärtor
Chili Basilika, Salladslök
Dill Gräslök, gurka, kålväxter, lök, morötter, persilja, rödbeta, sparris, sallat, kål, Salladslök Morot, tomater, chili Perfekt för pollinerare, kan korspollineras med morot. Dill kan dra till sig predatorer som äter upp kålfjärilslarver.
Endivesallat Fänkål, kålväxter, lök, stångbönor
Fruktträd Krasse, nyzeeländsk spenat, pepparrot, vitlök
Fänkål Gurka, sallat, salvia, ärtor Buskbönor, stångbönor, tomater
Gräslök Morötter (tidiga) Bönor, ärtor
Gurka Bönor, dill, fänkål, jordärtskockor, kålväxter, lök, majs, rödbetor, selleri, vitlök, ärtor Kryddväxter, potatis, rädisor, rättika, tomater
Hallon Spenat, vitlök
Jordgubbar Bönor, gurkört, lök, purjo, rosenkrage, rädisor, rättika, spenat, vitlök, ärtor, gran- och tallbarr Kålväxter, tomater Gurkört håller skadeinsekter borta och attraherar pollinerare, plus att jordgubbarna smakar bättre. Vitlök håller kvalster borta.
Jordärtskocka Gurka Potatis
Koriander Spenat, bönor, ärtor Fänkål Planteras gärna nära morot och kål för att hålla borta insekter.
Krusbär Potatis
Kålväxter Betor, bönor, dill, gullris, gurka, kamomill, lök, mangold, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, salvia, selleri, spenat, stångbönor, tomater, ärtor. Aromatiska örter och ringblommor. Jordgubbar, kålväxter, potatis, purjo, vitlök Aromatiska örter och ringblommor avvisar kålfjärilens larver
Lök Dill, endivsallat, gurka, jordgubbar, kålväxter, sallat Buskbönor, stångbönor
Majs Gurka, sallat, squash, tomater, ärtor Selleri
Mangold Buskbönor, kålväxter
Morötter Buskbönor, dill, gräslök, lök, sallat, tomater, vitlök, ärtor
Mynta Tomat, chili, kål, sallat, ärtor Persilja, kamomill Deras starka doft kan förvilla insekter.
Nässlor Tomater
Pepparmynta Sallad, tomater
Pepparrot Fruktträd
Persilja Tomat, chili, potatis, ärtor, dill, sparris, tomater Mynta, sallat Tips, persilja får rosor att dofta mer om du planterar dem vid roten.
Potatis Bondbönor, buskbönor, solros, spenat Gurka, jordärtskocka, krusbär, kålväxter, selleri, tomater
Purjolök Jordgubbar, sallat, selleri, svartrot, tomater Buskbönor, kålväxter, stångbönor
Rabarber Buskbönor, kålväxter, sallat, spenat
Ringblommor Kålväxter, tomater
Rosor Pepparmynta och vitlök vitlök avvisar bladlöss
Rosmarin Kål, chili, salvia, bönor Morot, potatis Håller insekter borta.
Rädisor, Rättika Buskbönor, jordgubbar, kålväxter, sallat, spenat, stångbönor, tomater, ärtor Gurka
Rödbetor Buskbönor, dill, gurka, kålväxter, vitlök Spenat
Rödlök Betor
Sallad Dill, fänkål, gurka, jordgubbar, kålväxter, lök, körvel (ger täta huvud och håller bladlössen borta), majs, morot, pepparmynta, purjo, rabarber, rädisa, rättika, sparris, stångbönor, svartrot, tomater, ärtor Fänkål, persilja, selleri
Salladslök Kål, sallad, persilja Bönor, ärtor. Spenat Kan hålla insekter på avstånd.
Salvia Kål, morot, rosmarin Gurka, salladslök Kan hålla borta kålmask, attraherar pollinerare.
Selleri Gurka, kålväxter, purjolök, stångbönor, tomater Majs, potatis, sallat
Solros Gurka, Potatis
Sparris Basilika, dill, kålväxter, persilja, sallat, tomater
Spenat Hallon, jordgubbar, kålväxter, potatis, rabarber, rädisor, rättika, stångbönor, tomater Rödbetor
Sojabönor Trivs överallt Stimulerar alla växter i närheten
Squash Bönor, ärtor, gurkört Potatis, kryddväxter, tomat Gurkört sägs förbättra smak och tillväxt samt attraherar pollinerare. Ärtor, bönor kan hjälpa till fixera kväve, klättra.
Stångbönor Gurka, krasse, kålväxter, rädisa, rättika, sallat, selleri, spenat Fänkål, lök, purjo, vitlök, ärtor
Svartrot Kålrabbi, purjo, sallat
Timjan Kål, sallat Attraherar pollinerare och rovkvalster. Håller kålmasken borta.
Tomat Basilika, Gräslök, krasse, kålväxter, majs, morot, nässlor, nyzeeländsk spenat, pepparmynta, persilja, purjo, ringblomma, rädisa, rättika, sallat, salladslök, selleri, sparris, spenat, tagetes, vitlök. Potatis, kål, dill, fänkål, Tagetes (skyddar mot nematoder)
Vitlök Fruktträd, gurka, hallon, jordgubbar, morötter, rosor, rödbetor, tomater Kålväxter, stångbönor, ärtor
Ärtor Dill, fänkål, gurka, kålväxter, majs, morötter, rädisa, rättika, sallat Bönor, gräslök, potatis, purjo, stångbönor, tomater, vitlök

När är det bäst att odla jordgubbar?

Bästa tiden att plantera jordgubbar är i juli och början av augusti. Då hinner plantorna växa till sig under sommaren så att de kan ge full skörd redan nästa år.

Hur sköter man jordgubbar i pallkrage?

Odla jordgubbar – så tätt kan du sätta plantorna – Plantera vår eller höst. På friland sätter du plantorna på en solig plats med ett avstånd på 30–40 cm och 60–80 cm mellan raderna. I en pallkrage kan plantorna stå tätare, åtta plantor per krage. Placera pallkragen på en solig plats och fyll den med en ekologiskt gödslad planterings- eller grönsaksjord.

Hur många säckar jord i en pallkrage?

Odla i pallkrage Hur Plantera Jordgubbar Att odla i pallkrage är både enkelt och praktiskt. Det passar dig som har lite mindre tid att ägna din trädgård, men också dig som vill slippa gräva, snickra eller böja dig hela vägen ner till jorden. Förläng hållbarheten på din pallkrage genom att olja in den med träolja innan användning, till exempel linolja. Hur Plantera Jordgubbar En pallkrage på höjden räcker om du ska odla sallat, spenat och rädisor. Vill du odla rotfrukter, potatis eller kraftigväxande grönsaker som squash, majs eller kål är det mer praktiskt med två kragar på höjden. Tre kragar är lämpligt om du vill slippa böja dig så djupt, men räkna med att behöva större mängder jord då. Hur Plantera Jordgubbar Fyll pallkragen med jord. I botten kan du lägga halvförmultnad kompost, gammal trädgårdsjord eller töm jordsäckarna från i fjol. Övre skiktet består med fördel av en kombination av välförmultnad kompostjord, kogödsel på säck (även kallad naturgödsel) och jord på säck.

 1. Välj en bra jord, till exempel grönsaksjord, ekologisk jord eller planteringsjord,
 2. En stor fördel med att ha köpt jord från säck överst i pallkragen är att det blir mindre ogräs.
 3. Att sätta igång pallkrageodlingen gör du enkelt på en helg.
 4. Det enda du behöver är pallkragar, 3–4 säckar jord per pallkrage, cirka 200 liter (eller motsvarande mängd kompost).

Komplettera med impregneringsolja och färg om du vill. Nästa avsnitt handlar om den första sådden! Text och bild: Eva Robild Hur Plantera Jordgubbar

Vill jordgubbar ha gräsklipp?

Glöm ogräsrensning och grävning! Nils Åkerstedt odlar alla sina växter i enbart sand med gräs­klipp och jordgubbarna är inget undantag. Här beskriver han hur man enkelt anlägger ett jordgubbsland direkt på gräsmattan och hur man odlar jordgubbar i krukor.

– Vid all jordgubbsodling för egen kon­sumtion så lönar det sig att odla dem i sand. Skötseln blir enklare och jag har tycker faktiskt att smaken på jordgubbarna blir mycket godare. För de som har sina odlingar i växtzon 3 och högre så finns det ännu större anledning att odla jordgubbar i sand istället för i vanlig trädgårdsjord.

Sanden i de upphöjda bäddarna värms upp snabbare och plantorna får därmed en snabbare start på våren och en gynnsammare växtmiljö än när plantorna växer på plan mark. Undvik köpjord Att odla jordgubbar i det torvblandade odlingssubstrat som säljs i säckar är verkligen inte att rekommendera.

Det finns ett otal olika sorter av denna så kallade ”jord” som påstås vara passande för olika växtarter som till exempel potatis, rosor, pelargonior med mera. Man kan fråga sig varför det nu kan behövas så många olika jordtyper när det förr räckte med en och samma jord. Är det jorden som det är fel på eller den gödsel som används? Enligt min erfarenhet av dryga 40 års odlande i sand så förefaller det snarast som om det numera är både jorden och gödseln som det är fel på.

Olika sorters jord ett försäljningstrick Anledningen till denna rika förekomst av olika gödsel- och jordtyper grundar sig snarare på handelns behov av att sälja än av att hjälpa villaägare och husbehovsodlare att få ett bra odlingsresultat. Att dessutom miljön påverkas negativt av användningen av dessa produkter förefaller inte ha någon betydelse. Den mycket goda jordgubbssorten ’Elan’ är remonterande vilket innebär att den blommar och ger bär ända fram till första frosten. Foto: Lotta Flodén Remonterande sorter förlänger skördetiden Man kan välja mellan två kategorier av jordgubbssorter. Dels finns det den gamla typen av jordgubbar som ger skörd under en dryg månads tid, skördetiden delvis beroende av läge och växtzon.

Dels så finns det jordgubbsplantor som kan ge skörd under 6–7 månaders tid. En planta av denna sort ger bara några få mogna bär var eller varannan dag men den passar bra för den som vill kunna skörda färska jordgubbar dagligen om än inte i stora mängder åt gången. För att säkert få plantor av denna typ av jordgubbar så skall man fråga efter remonterande jordgubbar.

Det finns säkerligen många namnsorter av remonterande jordgubbar likaväl som av de vanliga jordgubbarna. Jag har under 5 års tid odlat en sort som heter ’Elan’ och förra sommaren, då plantorna var 5 år gamla, gav de fortfarande skörd om än inte i samma mängd som när plantorna var yngre.

Dags att starta nytt land när skörden är över När jordgubbskörden är över och det är dags att rensa jordgubbslandet och plantera nytt vill jag föreslå ett annorlunda sätt att odla jordgubbar. Det är lättskött, minskar risken för gråmögel och ger stor skörd. Man bara lägger ut sand ovanpå marken där man vill ha jordgubbslandet.

Det spelar ingen roll vilket underlag det är på platsen. Det låter kanhända som ett aprilskämt för den som ”vet” att man först måste gräva jorden och ta bort alla fleråriga ogräsrötter och sedan gödsla jorden innan man kan påbörja planteringen. Men varför inte försöka någonting nytt? Jag har tillämpat denna odlingsmetod i över 30 år och vill inte gå tillbaka till det gamla sättet att odla jordgubbar. Jordgubbarna frodas på de upphöjda sandåsarna. Gräsklippet fungerar som ypperlig gödning, skydd mot torka och hindrar ogräs från att gro. Foto: Nils Åkerstedt Jordgubbar på sandbädd Man kan lägga odlingarna på vilket underlag som helst, men helst på en plats där det är gräs eller jord så att det kommer att växa gräs mellan raderna.

Det spelar heller ingen roll om det finns tistel, kvickrot, nässlor eller andra fleråriga ogräs i jorden där jordgubbsraderna skall ligga. Naturligtvis går det att lägga dem på en befintlig gräsmatta eller åkermark. GÖR SÅ HÄR: Förbereda odlingsplatsen: 1. Börja med att välja ut en solig plats där raderna om möjligt kan läggas i riktningen norr till söder för att jordgubbarna skall få sol på båda sidorna om raden.2.

Lägg ut utvikta dagstidningar med minst 6–10 blad på marken. De bör täcka en bredd på 80 cm. Varje skarv bör gå 10–15 cm över den föregående tidningen.3. Gör man flera rader bör avståndet mellan dem vara så brett att det går lätt att klippa gräset och att lägga på gräsklipp samt klippa revor med mera.4.

Det bör vara 1,5 till 2 meter mellan högsta åsen på varje rad.5. Ös på sanden så att djupet i mitten av åsen blir cirka 40 cm och så får sanden slutta utåt så att tidningarna täcks med 3–5 cm sand längst ut. Plantering: 1. Jordgubbsplantorna sätts med cirka 40 cm avstånd i mitten av sandbädden. Det ser ut att vara alldeles för långt mellan dessa små plantor, men när de växt ut och börjar ge skörd blir avståndet lagom.

Eftersom sanden kommer att sjunka något så bör plantorna sättas så djupt att tillväxtpunkten täcks av 2–3 cm sand.2. Är det torvmullsblandad jord på rötterna bör den sköljas bort innan plantorna sätts.3. Snarast möjligt efter planteringen så läggs ett 10 cm tjockt lager färskt gräsklipp runt varje planta.

Det är en fördel om klippet består av blandade örter med lite grövre stjälkar. Vattna och täck: 1. Efterhand som tillgången på gräsklipp blir rikligare så täcks hela sandytan med gräsklipp.2. Första veckorna vattnas plantorna 2–3 gånger i veckan och gräs­klippet fuktas över hela ytan minst en gång i veckan vid torr väderlek den första månaden.

Tills dess plantorna har rotat och börjat växa så att blad täcker hela sandåsen upptill, så bör man kolla fukten i sanden och vattna vid behov. Överdriven riklig vattning får lätt till följd att näring från gräsklippet rinner bort.3. Skjuter det ut revor från plantorna den första sommaren, bör de klippas av nära moderplantan såvida man inte vill utöka odlingarna.

Kan man lägga gräsklipp på jordgubbar?

Odla ätbarts växtbibliotek! – Hur Plantera Jordgubbar Jordgubbar är en lättodlad växt som ger god skörd. De trivs bäst på mullrika genomsläppliga jordar på en varm, solig plats utan risk för sen nattfrost. Frost skadar blommorna och minskar skörden. Jordgubbar kan odlas på många ställen – på friland, i pallkrage, ampel eller stor kruka.

Olika sorter ger frukt vid olika tidpunkter och har olika grader av syra och sötma. Det finns också hängande plantor, sk. ampeljordgubbar som mognar successivt under säsongen. För att odla jordgubbar: Det enklaste sättet att föröka jordgubbar är att ta till vara de revor som plantan skickar ut. Klipp av revplantan och plantera direkt på den nya växtplatsen.

Det går också att stoppa i krukor med jord och låta dem rota sig där och sedan plantera ut till hösten. Det går också att fröså jordgubbar. Så mycket grunt i såjord inomhus i mars-april i pluggbrätte, sålåda eller kruka. Sätt fröerna med 2-3 cm mellanrum.

Tryck bara fast fröna i jordytan. Täck över för att behålla fuktigheten tills att de första bladparet kommit upp. Grotiden är 3-6 veckor. Vid sådd tidigare än slutet av mars rekommenderas växtbelysning. Omskolas när plantan har fått 4-6 blad och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen.

Efter omskolning tar det ytterligare minst 6-8 veckor tills att plantan är redo för utplantering. Plantera ut efter avhärdning när frostrisken är över. Jordgubbar trivs bäst i mullrik, väldränerad jord och i soligt läge. Jordgubbar trivs bäst i ett lugnt, varmt och soligt läge.

 • De vill ha fuktighetshållande, näringsrik och lucker jord.
 • Jordgubbsplantor kan planteras ut under hela säsongen.
 • Rensa bort att ogräs innan plantering och jordförbättra gärna med välbrunnen stallgödsel (2-3 kg per kvm) eller gräsklipp (5 cm) för näring och ökad mullhalten.
 • Sätt inte plantan djupare än de suttit i krukan.

Täck om det finns risk för nattfrost för att skydda blommorna. Vattna ordentligt under tiden då bären utvecklas, helst på morgonen för att undvika tillväxt av mögelsporer under natten. Rensa ogräs under sommaren. Ett tips kan vara att täcka med halm eller markduk för att slippa ogräs och för att slippa få jord på jordgubbarna.

Klipp bort de revor som inte behövs för nya plantor. De tar annars näring från bärproduktionen. Året efter plantering och därefter gödslar du efter skörd med ungefär samma mängder som användes vid plantering. Det är viktigt att inte använda gödsel med mycket kväve eftersom det främjar bladtillväxt mer än bärproduktion.

Första året efter uppdragning/plantering kan man inte räkna med någon större skörd. Jordgubbar brukar ge störst skörd då plantan är 2-3 år. Efter 4-5 år är det tid att byta ut plantorna mot nya. Om plantorna är angripna av skadedjur eller sjukdomar är det en bra idé att köpa/driva upp nya plantor.

Jordgubbar ger traditionellt skörd i juni och en bit in i juli. Arbete bland växtförädlare pågår för att få fram sorter med en längre skördesäsong – dvs. ger skörd senare på säsongen, remonterar och ger ännu en skörd men också sorter som blommar och ger skörd kontinuerligt under hela sommaren. Redan nu finns så kallade ampeljordgubbar som blommar och ger bär under lägre tid.

Bären växer på långa stjälkar och det passar därför att odla dessa sorter i t ex kruka eller ampel. Jordgubbar är godast att äta som de är men de kan också frysas, saftas, syltas, användas i bakverk eller torkas. För att frysa in är det bästa att styckfrysa bären på en plåt.

Hur sköter man ett jordgubbsland?

Fakta om jordgubbar – Hur Plantera Jordgubbar Sötsyrliga jordgubbar är lättodlade och hör sommaren till. Alla kan odla jordgubbar, de trivs i kruka, pallkrage, väggodling eller i odlingsbädden. Det är en lättodlad växt som ger goda skördar. I säsong hittar du våra plantor under Bär och frukt och frön under Fröer till bär och frukt,

 1. Svenskt namn : jordgubbe, smulgubbe.
 2. Vetenskapliga namn : Fragaria x ananassa Sorter : Traditionella jordgubbssorter ger en riklig skörd i juni månad.
 3. Växtförädlarna jobbar numera mycket för sorter med en längre skördesäsong.
 4. Dels sena sorter, som komplement.
 5. Dels sorter som remonterar, blommar om och ger ännu en skörd.

Men också sorter som blommar och ger skörd kontinuerligt under hela sommaren. Till dem hör de så kallade ampeljordgubbarna, där bären kommer på långa stjälkar. De ger något mindre skörd, men å andra sidan under en längre tid. Bären är lättplockade om de odlas i kruka eller ampel. Hur Plantera Jordgubbar ’ Honeoye ’ Tidig, frisk och rikbärande med vackert röda bär. Lätt syrliga och hållbara. Härdig till zon 5. Hur Plantera Jordgubbar ’ Polka ’ Medeltidig, härdig med saftiga, genomfärgade röda bär. Söta med fin arom. Härdig till zon 6. Hur Plantera Jordgubbar ’ Korona ’ är en klassisk jordgubbssort, populär för sin rika skörd av saftiga, söta bär på robusta plantor. Saftiga bär med klassisk jordgubbssmak. Medeltidig och frisk. Zon 6. Hur Plantera Jordgubbar Ampeljordgubbarna är odlingsvärda på balkongen. Till vänster ’Montana’, till höger ’Ariba White’, ’Montana’ Ampeljordgubbe som ger massor av riktigt röda, vackra bär redan under försommaren om de odlas i uterum. Sedan blommar plantan om hela sommaren och ger bär till tidiga hösten.

 • Perfekt för balkonglåda eller ampel, där bären kan få hänga ut och bli lättplockade från långa revor.
 • Härdigheten är ännu osäker, förmodligen zon 3-4 men plantans rotsystem måste skyddas vintertid genom att exempelvis grävas ner eller lindas in i isolerande material.
 • ’Ariba’ En serie ampeljordgubbar som ger bär hela sommaren tack vara att de blommar om, remonterar.

Ger skörd långt in på hösten med röda, söta bär. Passar för ampel och balkonglåda. Härdighet osäker men ökar om plantan grävs ner under vintern. Troligen zon 3-4. Hur Plantera Jordgubbar ’ Florence ’ Sen, frisk sort med stora, hjärtformade och genomfärgade röda bär. Fin balans mellan sötma och syrlighet. Zon 3-4. Hur Plantera Jordgubbar ’ Ostara ’ Vacker jordgubbe som remonterar (blommar om) och därför ger skörd från tidiga sommaren till hösten. Medelstora med underbar smak. Zon 5. Botanik : Den odlade jordgubben härstammar från två vilda föräldrar som korsades i Frankrike under 1700-talet. Dels jättesmultron, Fragaria chiloensis, från Chile, dels scharlakanssmulton, F. virginiana, från östra Nordamerika. Hur Plantera Jordgubbar Här på Chiles bergssluttningar växer jordgubbsmamman jättesmultron, Fragaria chiloensis. För att plantan ska blomma krävs en period av kyla. Därför förekommer ingen jordgubbsodling i ständigt varma trakter. Hur Plantera Jordgubbar På det lackröda skalet sitter fröna som botaniskt är nötter. Botaniskt är jordgubben inte ett äkta bär, utan en skenfrukt, en uppsvälld blombotten. På utsidan sitter ett förband med små nötter, som är jordgubbens frön. Bären mognar under tidiga delen av sommaren från grönvitt till rött.

Det finns också en albinoform som blir vit och saknar det röda färgämnet. Plantan förökar sig naturligt med revplantor och frösådd, främst genom fåglar som sprider fröna med sin spillning. Svårighetsgrad : lätt. Läge : Trivs på en varm, solig plats utan risk för sen nattfrost, som skadar blommorna. Jordgubbar kan odlas på många ställen, förutom traditionell upphöjd bädd.

Pallkrage, odlingslåda, ampel eller stor utekruka fungerar utmärkt. Här hittar du våra pallkragar och odlingslådor, Näring/jord : Trivs i genomsläpplig, mullrik jord. Grönsaksjord fungerar utmärkt också till jordgubbar. Undvik för mycket kväve, som ger frodiga blad på bekostnad av blomning och skörd. Hur Plantera Jordgubbar Genom att ta revplantor under sommaren får man snabbt en egen jordgubbsodling. De kan rotas och mellanlanda i kruka tills det är dags för plantering på nytt.

När ska man ta bort revorna på Jordgubbsplantorna?

Nerklippning av jordgubbsplantor? | Odla.nu Hej Jag har ett jordgubbsland som håller på att se lite vildvuxet ut. Kan man klippa ner plantorna nu på hösten och städa ur dem lite eller är det bättre på våren? Vi bor vid kusten, zon 5, och snön täcker plantorna på vintern. En fråga till: skulle vilja odla jordgubbar i lite högre bänkar, typ tre pallkragar på höjd.

 • Larar de sig för frosten, snön täcker ju inte lika bra? Hur gör jag? Tack på förhand /Ingrid Odla svarar: Man kan klippa ner jordgubbar nu och ta bort revor på tidig höst, men för att inte riskera att plantorna låter bli att avmognas inför vintern så är det bäst att göra det på tidig vår.
 • Att klippa och beskära stimulerar växterna att växa så därför är det säkrare på våren.

Däremot så kan man klippa revor och plantera nu om man vill föröka sitt jordgubbsbestånd. Jag odlar själv i pallkragar och bor i Zon 6, då med 2 pallkragar på höjden, och det går jättebra. Jag täcker dem inte heller men har man sorter som är tveksamma zonmässigt så kan man med fördel täcka dem, det gör ju bara odlingen säkrare.

Hur lång tid tar det att odla jordgubbar?

Rekommenderad tid för sådd av jordgubbar – Jordgubbsfrö kan gro oregelbundet och tar ca.3-6 veckor att komma upp. Räkna därefter med minst 6-8 veckor innan plantan kan sättas ut på friland, vilket tidigast kan göras när risk för nattfrost är över. Ju tidigare på året du sår, dess kraftigare planta har du att plantera ut, men vid sådd tidigare än slutet av mars rekommenderas växtbelysning för att plantorna ska växa ordentligt och bli friska och fina.

Varför dör Jordgubbsplantorna?

Ta hand om din jordgubbsodling – Det fina med jordgubbar är att de är mycket tacksamma och kräver inte mycket skötsel. Vattna jordgubbarna regelbundet, men inte för mycket. Var extra varsam vid övervattning om dina jordgubbar står i krukor, i mindre balkonglådor eller i mindre högbäddar, då det ökar risken för vattenansamlingar.

När ska man sluta vattna jordgubbar?

3. Skötsel och odling av jordgubbar – Bland det viktigaste man ska tänka på vid skötsel av jordgubbar är att man rensar bort ogräs. Gör det kontinuerligt så att jordgubbsplantorna får utrymme att växa sig starka. Rensa ogräset försiktigt så att inte rotsystemet förstörs.

 • Jordgubbar får så kallade revor som sprider ut sig över odlingen.
 • Lägg lite jord över de som är i direkt anslutning till dina plantor men knipsa av de som drar iväg över dina odlingar.
 • Dessa kan du sätta i vatten så att de rotar sig och sedan plantera ut på hösten.
 • För att undvika sjukdomar ska man låta bli att vattna på kvällarna och välja motståndskraftiga sorter när man är i startgroparna för sin jordgubbsodling.

I princip ska man sluta vattna när bären börjar mogna för att minska risken att jordgubbarna ruttnar. Gödsla igen efter skörden i augusti. Flädercheesecake med jordgubbar

Hur övervintrar man jordgubbar i pallkrage?

För att sommaren ska ge en riklig jordgubbsskörd bör man skydda dem så bra som möjligt mot frost. Eftersom jordgubbsplantorna börjar blomma så snart temperaturen stiger något är det viktigt att förse dem med ett frostskydd. Dessutom är rötterna på jordgubben mycket ömtåliga eftersom de ligger väldigt ytligt.

För att förhindra att blommorna eller jordgubbsplantorna förfryser kan man lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna. Plantorna värms – och ändå har de tillräckligt med luft för att kunna andas. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk. Denna läggs som köldskydd över jordgubbarna.

Men den släpper ändå igenom tillräckligt mycket luft och fukt så att plantorna inte vissnar. Ytterligare en pluspunkt: jordgubbarna utsätts inte lika ofta för svampangrepp och röta. Men se upp och ta inte bort frostskydden för tidigt! I vissa områden finns det alltid risk för en sen vårfrost som kan skada jordgubbsplantorna.

Kan man plantera jordgubbar i blomlåda?

Hur Plantera Jordgubbar Hemmasnickrade lådor som svävar i växthuset ger tidig skörd och enkel skötsel. Bara att kopiera! En liten yta som balkong eller uteplats är inget hinder för att odla jordgubbar. Krukor, lådor och amplar gör det också möjligt att odla yteffektivt i växthus och uterum.

Hur planterar man revor från jordgubbar?

Rota revor – Det är mycket enkelt att göra nya jordgubbsplantor från revor. Därtill är det ett superbilligt sätt att förnya odlingen. Gör så här:

välj ut revor som skjutit ut från moderplantan, helst sådana som börjat bilda rötterknipsa av revan så den blir friståendefyll upp ett brätte, krukor eller pluggbrätte med jordtryck försiktigt fast varje reva i en kruka/plugg eller sätt den bredvid varandra i ett större trågvattna regelbundet och låt stå i halvskugga

Några veckor senare syns tydligt att de nya jordgubbsplantorna börjat växa då nya blad skjuter fram. Plantorna har också rotat sig ordentligt. Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård. Hur Plantera Jordgubbar Det är enkelt att hitta revorna genom att försiktigt dra i de långa ”trådarna” som växer ut från jordgubbarna.

Kan man flytta jordgubbar?

Jordgubbar flyttas bäst på hösten. Gör man det på våren/ sommaren kommer årets skörd bli kraftigt lidande.

Hur förökar sig jordgubbar?

Odla ätbarts växtbibliotek! – Hur Plantera Jordgubbar Jordgubbar är en lättodlad växt som ger god skörd. De trivs bäst på mullrika genomsläppliga jordar på en varm, solig plats utan risk för sen nattfrost. Frost skadar blommorna och minskar skörden. Jordgubbar kan odlas på många ställen – på friland, i pallkrage, ampel eller stor kruka.

Olika sorter ger frukt vid olika tidpunkter och har olika grader av syra och sötma. Det finns också hängande plantor, sk. ampeljordgubbar som mognar successivt under säsongen. För att odla jordgubbar: Det enklaste sättet att föröka jordgubbar är att ta till vara de revor som plantan skickar ut. Klipp av revplantan och plantera direkt på den nya växtplatsen.

Det går också att stoppa i krukor med jord och låta dem rota sig där och sedan plantera ut till hösten. Det går också att fröså jordgubbar. Så mycket grunt i såjord inomhus i mars-april i pluggbrätte, sålåda eller kruka. Sätt fröerna med 2-3 cm mellanrum.

Tryck bara fast fröna i jordytan. Täck över för att behålla fuktigheten tills att de första bladparet kommit upp. Grotiden är 3-6 veckor. Vid sådd tidigare än slutet av mars rekommenderas växtbelysning. Omskolas när plantan har fått 4-6 blad och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen.

Efter omskolning tar det ytterligare minst 6-8 veckor tills att plantan är redo för utplantering. Plantera ut efter avhärdning när frostrisken är över. Jordgubbar trivs bäst i mullrik, väldränerad jord och i soligt läge. Jordgubbar trivs bäst i ett lugnt, varmt och soligt läge.

De vill ha fuktighetshållande, näringsrik och lucker jord. Jordgubbsplantor kan planteras ut under hela säsongen. Rensa bort att ogräs innan plantering och jordförbättra gärna med välbrunnen stallgödsel (2-3 kg per kvm) eller gräsklipp (5 cm) för näring och ökad mullhalten. Sätt inte plantan djupare än de suttit i krukan.

Täck om det finns risk för nattfrost för att skydda blommorna. Vattna ordentligt under tiden då bären utvecklas, helst på morgonen för att undvika tillväxt av mögelsporer under natten. Rensa ogräs under sommaren. Ett tips kan vara att täcka med halm eller markduk för att slippa ogräs och för att slippa få jord på jordgubbarna.

 • Lipp bort de revor som inte behövs för nya plantor.
 • De tar annars näring från bärproduktionen.
 • Ret efter plantering och därefter gödslar du efter skörd med ungefär samma mängder som användes vid plantering.
 • Det är viktigt att inte använda gödsel med mycket kväve eftersom det främjar bladtillväxt mer än bärproduktion.

Första året efter uppdragning/plantering kan man inte räkna med någon större skörd. Jordgubbar brukar ge störst skörd då plantan är 2-3 år. Efter 4-5 år är det tid att byta ut plantorna mot nya. Om plantorna är angripna av skadedjur eller sjukdomar är det en bra idé att köpa/driva upp nya plantor.

 1. Jordgubbar ger traditionellt skörd i juni och en bit in i juli.
 2. Arbete bland växtförädlare pågår för att få fram sorter med en längre skördesäsong – dvs.
 3. Ger skörd senare på säsongen, remonterar och ger ännu en skörd men också sorter som blommar och ger skörd kontinuerligt under hela sommaren.
 4. Redan nu finns så kallade ampeljordgubbar som blommar och ger bär under lägre tid.

Bären växer på långa stjälkar och det passar därför att odla dessa sorter i t ex kruka eller ampel. Jordgubbar är godast att äta som de är men de kan också frysas, saftas, syltas, användas i bakverk eller torkas. För att frysa in är det bästa att styckfrysa bären på en plåt.

När ska man ta bort revorna på Jordgubbsplantorna?

Nerklippning av jordgubbsplantor? Hej Jag har ett jordgubbsland som håller på att se lite vildvuxet ut. Kan man klippa ner plantorna nu på hösten och städa ur dem lite eller är det bättre på våren? Vi bor vid kusten, zon 5, och snön täcker plantorna på vintern. En fråga till: skulle vilja odla jordgubbar i lite högre bänkar, typ tre pallkragar på höjd.

Larar de sig för frosten, snön täcker ju inte lika bra? Hur gör jag? Tack på förhand /Ingrid Odla svarar: Man kan klippa ner jordgubbar nu och ta bort revor på tidig höst, men för att inte riskera att plantorna låter bli att avmognas inför vintern så är det bäst att göra det på tidig vår. Att klippa och beskära stimulerar växterna att växa så därför är det säkrare på våren.

Däremot så kan man klippa revor och plantera nu om man vill föröka sitt jordgubbsbestånd. Jag odlar själv i pallkragar och bor i Zon 6, då med 2 pallkragar på höjden, och det går jättebra. Jag täcker dem inte heller men har man sorter som är tveksamma zonmässigt så kan man med fördel täcka dem, det gör ju bara odlingen säkrare.