Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Plantera KRsbäRsträD?

Checklista – Plantera körsbärsträd –

 1. Blötlägg roten: Under tiden som du förbereder en grop för ditt körsbärsträd så kan du ställa roten i vatten, så att den får suga åt sig och bli ordentligt genomvattnad innan planteringen.
 2. Gräv en grop: Gräv sedan en ordentlig grop där du har tänkt att sätta ditt träd. Gropen bör vara runt 80 centimeter djup, och lika bred – och du kan med fördel luckra både sidorna och botten innan planteringen för att rötterna enkelt ska kunna söka sig både utåt och nedåt.
 3. Ge trädet stöd: Placera ner trädet tillsammans med en stör, som sedan fungerar som stöd för trädet. Placera inte trädet djupare än vad det stod i krukan som den kom med. Den lilla bulan som finns längst ned på stammen ska hamna ovan jord.
 4. Sprid ut rötterna: Sprid ut körsbärsträdets rötter så brett och vitt som möjligt i gropen.
 5. Fyll upp: Fyll därefter på med jord. Använd den befintliga jorden, och blanda ut den med planteringsjord för bästa resultat. Vattna rikligt.
 6. Vattna och kontrollera jordmängd: Efter att du har vattnat kan du behöva fylla upp med ytterligare jord. Tryck till jorden lätt med fötterna.
 7. Skydda trädet: Bind trädet mot den stör som du satte ned. Sätt därefter ett gnagskydd runt stammen för att skydda trädet mot hungriga djur, de vill annars mer än gärna mumsa på ditt nyplanterade körsbärsträd.
 8. Håll jorden lagom fuktig: För att underlätta för ditt körsbärsträd att undvika uttorkning så kan du täcka med lite torv under första tiden. Torven ser till att marken inte torkar ut. Det är viktigt att körsbärträdet står fuktigt under första tiden, tills dess det har slagit rot ordentligt.

När ska man plantera körsbärsträd?

Körsbär – Fruktträd – Frukt Körsbärsträdet kan planteras / omplanteras från november till slutet av mars. Det finns många olika sorter körsbär som avhängig från sorten har en söt (Stella, Sunburst, Lapins, Merchant) eller sur smak (Morell eller surkörsbär).

Hur lång tid innan körsbärsträd bär frukt?

Colt: – Colt är en grundstam som ger medelstarkväxande träd, sluthöjden blir ca 3-4 m efter 8 år. Bördigheten är god och Colt ger frukt tidigt, ofta inom 1-2 år. Träd ympade på denna grundstam klarar lite sämre jord. I övrigt kräver Colt stöd de först åren men klarar sig sedan utan. Zon 1-3.

Hur lång tid tar det för ett körsbärsträd att växa?

Produkten går inte att köpa just nu. Ett snabbväxande och storvuxet träd med vita blommor och små körsbär. Svea är ett härdigt sötkörsbär som växer snabbt och blir relativt stort, upp till 20 meter. Efter att trädet etablerat sig kan det växa upp till 1 meter om året.

 • Ronan är från början smal för att senare bli mer bredvuxen.
 • Stammen är vackert mahognyfärgad och blank och håller upp ett bladverk som på hösten blir vackert orangerött.
 • Blomningen sker i maj och uppskattas av pollinatörer.
 • Sorten är självfertil och blommorna följs av små körsbär med söt smak i juli.
 • De 1-3 cm stora frukterna kan variera både i storlek och färg.

Allt ifrån gula till nästan svarta. Plantera trädet i en djup, varm och näringsrik jord med god dränering för bästa resultat. Föredrar en jord som har ett pH-värde som är neutralt eller högre. SVEA kallades förr för fågelbär och är en härdig frökälla med ursprung i ett fröplantage i Uppsalatrakten.

Vilket körsbärsträd är bäst?

Körbär sorter –

 • ’ Allmän gulröd bigarrå ’: Sötkörsbär som är glänsande gult med röd täckfärg. Zon 2.
 • ’Allmänt klarbär’: Surkörsbär med röda, sötsyrliga goda bär. Rikgivande och härdigt. Zon 6.
 • ’Büttners Späte Rote Knorpelkirsche’: Gult sötkörsbär med flammig, röd täckfärg. Finns som pysslingträd. Zon 3.
 • ’Fanal’: Mörkt vinrött surkörsbär som ger rejäl skörd. Mognar sent i augusti. Zon 4-5.
 • ’Grosse Schwarze Knorpelkirsche’: Mörkbrun, läcker bigarrå. Finns som pysslingträd. Zon 3.
 • ’Gårdebo’: Mörkrött sötkörsbär. Finns som pysslingträd. Självfertil, frisk och härdig. Kulturarvssort från en gård i Småland. Zon 4-5.
 • ’Heidi’: Gult sötkörsbär med rödflammig täckfärg. En frisk, härdig och rikbärande sort. Svensk sort från Sveriges lantbruksuniversitet, Balsgård. Zon 3-4.
 • ’Kirsa’: Mörkrött surkörsbär. Växer till en knappt 2 meter hög buskform och kommer tidigt i bärighet. En frisk och härdig sort från Sveriges lantbruksuniversitet, Balsgård. Zon 5-7.
 • ’Lettisk låg’: Surkörsbär som översållas av läckra, söta, brunröda bär. Växer i buskform till ca 2 m höjd. Perfekt för krukodling på balkong och uteplats. Zon 7.
 • ’Merton Glory’: Gulrött sötkörsbär med klarröd täckfärg. Mognar tidigt, i juli. Zon 3.
 • ’Nordia’: Mörkrött surkörsbär som växer i buskform till ca 2 meters höjd. Frisk sort som kommer tidigt i bärighet. Svensk sort från Sveriges lantbruksuniversitet, Balsgård. Zon 6.
 • ’Ostheimer’: Brunrött, mycket gott surkörsbär. Zon 5.
 • ’Regina’: Mörk bigarrå med stora, fasta bär som mognar i augusti. Zon 3.
 • ’Sam’: Mörka, mycket goda sötkörsbär. Frisk sort. Finns som pysslingträd. Zon 3.
 • ’ Skuggmorell ’: Vackra, mörka bär som mognar lite senare i augusti. En gammal klassisk sort som är självfertil. Zon 5.
 • ’Stella: Mörkrött, stort sötkörsbär. En självfertil, kanadensisk sort. Finns som pysslingträd. Zon 3.
 • ’Stort klarbär’: Klassiskt, klarrött surkörsbär. Blir ett ganska nätt träd med elegant, luftig krona. Zon 5.
 • ’ Stor svart bigarrå ’: Läckra, mörka bigarråbär. Blir ett rejält, pampigt träd. Zon 2
 • ’Sunburst’: Mörkrött, gott sötkörsbär, korsning av kanadensiska sorterna ’Van’ och ’Stella’. Självfertilt. Zon 3.
 • Van : Stora, mörkröda bigarråer. En kanadensisk sort som ger stora, vackra träd. Zon 2-3.
See also:  Hur Plantera Amerikanska BlBäR?

Hur Plantera KRsbäRsträD ’Allmän gulröd bigarrå’ ger drivor av vackra, gulröda, blanka bär. Hur Plantera KRsbäRsträD ’Grosse Schwarze Knorpelkirsche’ får stora, vackra bär, finns som litet buskträd. Hur Plantera KRsbäRsträD ’ Fanal ’ får vackra, lite plattrunda körsbär. Hur Plantera KRsbäRsträD ’Grosse Schwarze Knorpelkirsche’ får stora, läckra och mörka bigarråer. Hur Plantera KRsbäRsträD ’Gårdebo’ mognar från gulrött till mörkrött. Hur Plantera KRsbäRsträD ’ Kirsa ’ får rejäla skördar av lättplockade bär på lagomhöjd. Hur Plantera KRsbäRsträD ’Merton Glory’ är ett av de tidigaste körsbären, som mognar redan i början av juli. De har sötkörsbärens hjärtform. Hur Plantera KRsbäRsträD ’ Nordia ’ är en härdig, svensk sort med rik skörd av mörkröda körsbär. Hur Plantera KRsbäRsträD ’ Ostheimer ’ är läckert chokladbrunt när det mognat. Hur Plantera KRsbäRsträD ’ Regina ’ ger fulla korgar av fasta, vackra brunröda körsbär, som inte spricker vid regnig väderlek. Hur Plantera KRsbäRsträD ’ Sam ’ får läckra, mörkröda bär på ett småvuxet, lättplockat träd. Hur Plantera KRsbäRsträD ’ Stella ’ får vackra, mörkröda bär och är självfertilt. Hur Plantera KRsbäRsträD ’Stort klarbär’ är en gammla svensk klassiker med söta, goda körsbär. Hur Plantera KRsbäRsträD ’Stor svart bigarrå’ ger rejäla skördar av mörka, saftiga körsbär. Hur Plantera KRsbäRsträD ’ Sunburst ’ ger rika skördar och är ett självfertilt sötkörsbär. Hur Plantera KRsbäRsträD ’Van” får klassiskt körsbärsröda, vackra bär på pampiga träd.

  ads Botanik : Körsbärens urmoder är fågelbäret, Prunus avium, som är allmänt vildväxande i hela världens tempererade zoner. Hur Plantera KRsbäRsträD I vår svenska natur ser man ofta fågelbär. De känns igen på den slösand, rika blominge och den mörka stammen. Körsbären hör till stenfrukterna som får en stor kärna omgiven av ett saftigt kött och ofta blankt skal. Körsbär är i naturen inte självpollinerande, men växtförädlare har fått fram trädgårdssorter som är självfertila. Hur Plantera KRsbäRsträD Den tidiga blomningen är en vansklig tid om frosten slår till. Körsbär blommar tidigt, ofta på bar kvist. Det kan vara en utmaning om frosten blir sen. Frukten mognar under juli och augusti.

  Kan man korta ner ett körsbärsträd?

  Hur klipper man? – Vid beskärning av körsbärsträd ska du alltid använda en vass och väl rengjord sekatör. Om du har sjukdomar som t ex fruktträdskräfta i trädet så måste sekatören steriliseras mellan varje snitt. Det kan man göra genom att t ex ha en liten burk med rödsprit med sig och doppa sekatören i den mellan varje snitt.

  Om man inte gör det riskerar man att sprida smittan till varje nytt snitt man gör. Snitten ska alltid läggas strax ovanför en utåtriktad gren eller ett utåtriktat öga. Grenen kommer nämligen att fortsätta växa åt det håll som ögat pekar och man vill inte ha grenar som växer in i kronan eller in i varandra.

  Klipp inte för nära ögat, men lämna inte heller en lång ”tapp” på grenen. : Beskärning av körsbärsträd

  Varför blir det inga körsbär på mitt träd?

  Den uteblivna fruktsättningen beror sannolikt på att trädet inte pollineras. Många körsbärssorter är korspollinerare, dvs det krävs flera sorters körsbär för att få körsbär. Du behöver alltså välja en lämplig pollinerare till ditt träd.

  Hur långt mellan körsbärsträd?

  Avståndet varierar, beroende på grundstam och om sorten är svag- eller starkväxande. En vägledning: Äpple, päron och sötkörsbär 5-6 m. Plommon och surkörsbär 4-5 m. Spaljéträd 2-3 m.

  När börjar körsbärsträd ge frukt?

  Sötkörsbär ’Sam’ – Medelstarkt, brett och upprätt växtsätt. Ger söta, saftiga, nästan svarta, hjärtformade frukter med ljusrött kött. Trivs i väldränerad och näringsrik jord. Pollineras av bl.a. ’Merton Glory’ och ’Stella’. Växtzon 3.

  När ska man plantera träd?

  Plantera buskar och träd på hösten – För träd och buskar är hösten en optimal tid att plantera. Träd och buskar kan planteras så länge det inte är tjäle i marken. Så i söder kan de ofta planteras fram till november och i norr till mitten av oktober. Plantor som planteras under hösten börjar växa tidigare på våren än de som planterats på våren.

  När du köper plantor på hösten är det lättare att se hur de ser ut i och med att blommorna ofta är utslagna. Välj gärna växter som blommar under olika å rstider, då finns det alltid något vackert att titta på, Lövfallande buskar och träd kan planteras så länge det går att gräva i marken. Ska du plantera häck? Gör det då när den gått i vila.

  Enklaste sättet att se om häcken gått i vila är att röra lätt vid den och om bladen då lossnar från genarna är kusten klar. Barrväxter och städsegröna buskar,så som rhododendron planteras med fördel på hösten. De går även plantera på våren. Det viktigatse är att jorden fortfarande är varm så att rotsystemet hinner utvecklas. Hur Plantera KRsbäRsträD

  Hur sprider sig körsbärsträd?

  Körsbär frösår sig gärna själva men skjuter sällan rotskott. Av frösådder blir det ofta utmärkta körsbärsträd.

  Kan man plantera körsbärsträd i kruka?

  Japanskt körsbärsträd i kruka Jag har själv en rosa härlighet i kruka. Det är en hängande dvärgsort av Prunus incisa med sortnamnet ’Kiku-shidare-zakura’. Det är viktigt att fråga efter just en dvärgsort, om man tänker ha den i kruka i flera år! De brukar vara ympade på olika höga stammar, så välj en som inte har alltför hög stam och välj gärna en hängande sort.

  Kan man odla körsbär från kärna?

  Hej Du kan tvätta körsbärskärnorna rena från fruktköttet, låta torka några dagar och sedan kan du plantera nu direkt i augusti. De körsbär som gått igenom fågelmagar brukar gro lätt, kanske har det med matsmältningsenzymerna att göra. Du kan pröva att fila lite på körsbärskärnorna.

  Är körsbär bra att äta?

  Du får mineraler. Körsbär (framförallt de sura) innehåller mycket kalium, som sänker blodtrycket, vilket ditt hjärta kommer att tacka dig för. De är också späckade med mikroskopiska färgämnen som kallas antocyaniner, som förebygger hjärt- och kärlsjukdom och verkar antiinflammatoriskt.

  Får man plocka körsbär?

  Alla har hört talas om allemansrätten, men vad innebär den – egentligen? Här följer en genomgång på vad man får och inte får plocka, använda som boplats och göra för aktiviteter. Det mesta är helt okej att plocka i skog och mark: till exempel blåbär och lingon. Det mesta är helt okej att plocka i skog och mark: Bär, svamp, nedfallna kottar, löst liggande pinnar samt ej fridlysta blommor. På ödetomter utan byggnader kan man även plocka äpplen, körsbär, hallon, krusbär med mera.

  När ska man plantera träd?

  Plantera buskar och träd på hösten – För träd och buskar är hösten en optimal tid att plantera. Träd och buskar kan planteras så länge det inte är tjäle i marken. Så i söder kan de ofta planteras fram till november och i norr till mitten av oktober. Plantor som planteras under hösten börjar växa tidigare på våren än de som planterats på våren.

  När du köper plantor på hösten är det lättare att se hur de ser ut i och med att blommorna ofta är utslagna. Välj gärna växter som blommar under olika å rstider, då finns det alltid något vackert att titta på, Lövfallande buskar och träd kan planteras så länge det går att gräva i marken. Ska du plantera häck? Gör det då när den gått i vila.

  Enklaste sättet att se om häcken gått i vila är att röra lätt vid den och om bladen då lossnar från genarna är kusten klar. Barrväxter och städsegröna buskar,så som rhododendron planteras med fördel på hösten. De går även plantera på våren. Det viktigatse är att jorden fortfarande är varm så att rotsystemet hinner utvecklas. Hur Plantera KRsbäRsträD

  Vilket körsbärsträd ska jag välja?

  Fakta om körsbär – Ett blommande körsbärsträd måste vara sinnebilden av paradiset. Möjligen i konkurrens med den dignande skörden av mörkröda, glänsande bär! I säsong finner du våra körsbärssorter i webshpopen under menyval Fruktträd, Hur Plantera KRsbäRsträD Många körsbärsträd blir rejält stora. Med sin skulpturala form och vackra bark pryder de året om. Svenskt namn : körsbär, sötkörsbär, hjärtkörsbär, bigarrå, surkörsbär, klarbär, fågelbär, amarell, morell. De rosablommande japanska körsbärsträden tillhör en annan familj.

  1. Vetenskapliga namn : Prunus avium = sötkörsbär, hjärtkörsbär, bigarrå Prunus cerasus = surkörsbär, klarbär, fågelbär, amarell, morell Sorter : Man får välja sort efter utrymme och härdighet.
  2. Finnsdet svängrum och ett bra läge är de pampiga bigarråerna vackra träd som ger stor skörd av läckra bär.
  3. Det finns ocså ett stort urval av mer svagväxande träd som är perfekta för den mindre trädgården och kolonilotten.

  I en rejäl kruka kan de också planteras på balkongen. Befruktning: Flera körsbärssorter är självfertila, men skörden blir rikligare med större bär om man har fler sorter som korspollineras. Hur Plantera KRsbäRsträD ’ Lettisk låg’ hör till de nätta, härdiga och rikbärande surkörsbären.