Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Plantera Om Blomma?

Gör så här när du planterar om: Skaka av en del av den gamla jorden och ta bort bruna, torra eller ruttna rötter. Välj en ny kruka som är ett par cm större än den gamla runt om. Häll lite jord i botten. Måtta in höjden, fyll på med jord runt om och kanske ovanpå för att få den i rätt nivå med kanten på krukan.

Hur man tar hand om en växt?

Ta hand om växterna så här –

Tjocka blad – mindre vatten Generellt kan man säga att de växter som har lika tjockare blad behöver mindre vatten och kan vattnas mer sällan. Däremot vill de gärna få sig en dusch då och då. Tunna blad – mer vatten Tänk på att en del växter med tunna blad gärna vill stå i fuktig jord och inte låta jorden torka ut mellan vattningarna. Mörkgrön – ställ i skuggan En växt med mörkgröna blad föredrar skuggiga platser och kan ofta med fördel placeras lite längre in i rummet där solen inte ligger på.

Kan man plantera om?

Bästa tiden att byta jorden är tidigt på våren när ljuset återvänder och växterna börjar få energi att växa igen. Skulle du missa att plantera om dem då går det att göra det andra tider på året också. Om intet annat kan det vara praktiskt att ta ut alla växterna på sommaren och göra jobbet utomhus.

Hur tätt plantera blommor?

Förberedelser – Välj 5-7 slags sommarblommor med olika blomningstid och odla upp så många plantor att du kan fylla den yta du vill ska blomma. Räkna med att plantorna ska stå 20-30 cm från varandra. Och det är alltid bättre att ha lite för många än att sitta med ett fåtal som saknas, så odla några extra.

 • I min bädd odlade jag rosenskära, dahlia, aster, blåklint, låg solros, bronsfänkål och röd trädgårdsmålla.
 • Så sommarblommorna i god tid och låt dem växa upp i enskilda krukor till kraftiga exemplar.
 • Toppa gärna sommarblommor som rosenskära, dahlia, blåklint, atlasblommor, malva och andra så att de blir buskiga och fina.

Gödsla gärna odlingsplatsen med några hinkar bokashikompost innan utplanteringen. Var noga med att inte sätta ut plantorna förrän det inte väntas mer frost, eller var åtminstone beredd på att täcka med fiberduk om det är precis på gränsen. Här har jag planterat blommorna en och en, som på ett pärlband efter varandra i den stora bädden. Hur Plantera Om Blomma Den röda trädgårdsmållan är så vacker tillsammans med blommor i trädgården. Det röda bladverket gör att det är vackert också innan blommorna slagit ut. Hur Plantera Om Blomma Ljuvlig blomning som jag njuter av under hela dygnet. Månen är på väg upp och trädgården ser fantastisk ut.

Hur ofta ska man plantera om blommor?

27 Feb När ljuset börjar komma tillbaka i början av året är det dags att plantera om krukväxterna i ny blomjord. Ny jord innehåller den näring växterna behöver för att få kraft att börja växa igen. Yngre växter bör planteras om varje år. Äldre växter kan planteras om mer sällan men mår bra av att få ett litet tillskott av ny jord varje år genom att du tar bort en del gammal jord på ytan och lite på sidorna. Hur Plantera Om Blomma

Hur planterar man en växt?

1. Gör en skiss av din rabatt – Innan du väljer vilka perenner du ska köpa bör du göra en enkel skiss av din rabatt och markera var växterna ska vara. Du kan tänka att rabatten ska bilda en trappa i tre steg, där de högsta växterna ska stå som en fond längst bak, mellanhöga växter placeras framför fonden och låga marktäckare planteras längst fram.

 1. Om rabatten kan ses från alla sidor planteras de högsta växterna i mitten och ”trappan” får fortsätta runt om.
 2. Se till att inte planera in allt för många olika sorters perenner och ha alltid minst tre plantor av samma sort bredvid varandra för att få lugn och harmoni i rabatten.
 3. Ta hänsyn till de plantavstånd som anges för de perenner du väljer.
See also:  Hur TTt Plantera BlåBäRsbuskar?

Läs också: Skapa en mormorsrabatt med gammaldags perenner

Hur Omplanterar man?

Omplantering – så lyckas du Vid plantering i kruka blir växternas näring och vattenreserv begränsad till krukans storlek. För att dina växter inomhus ska må som bäst är det lämpligt att plantera om dem med ny jord och i större kruka efter något år. På så sätt får rötterna mer plats och mer tillgång till näring och syre. Hur Plantera Om Blomma

Vattna växten innan du ska plantera om. Den nya krukan bör vara en till två storlekar större än den gamla. För stor kruka och jordvolym kan göra att jorden inte kan torka upp ordentligt, vilket gör att rötterna inte mår bra. Lägg ett 2 cm lager med lecakulor i botten och sedan lite jord på det. Använd en passande jord för växten. Ta växten ur krukan och ta bort en del av den gamla jorden och vissna rötter. Sätt växten i den nya krukan och fyll upp med jord runt om, vattna och fyll eventuellt på med lite mer jord. Vänta tre till fyra veckor efter omplantering innan ny näring tillförs.

Vilken månad ska man plantera om krukväxter?

När ska man plantera om krukväxter? – Våren är en utmärkt tid för omplantering av dina krukväxter. Då har de stått i lite vila i en mörkare och torrare miljö under några månader. I takt med att ljuset återvänder sätter tillväxten igång igen. Med ny fräsch jord och en kruka i rätt storlek får tillväxtsäsongen en bra start.

Måste man plantera om sommarblommor?

Vad ska jag göra med plastkrukor och plastkragar? – De allra flesta sommarblommor behöver planteras om i större krukor när de kommer hem från butiken. Den lilla krukan plantan står i vid inköpstillfället är ofta genomvävd av rötter och plantan har förbrukat den näring som fanns i jorden.

Innan växterna sätts i ny kruka ska rotklumpen genomvattnas ordentligt, eftersom rötterna annars kan få svårt att få kontakt med den nya jorden. Har jorden hunnit bli torr kan man sänka ner hela krukan i en hink med vatten och vänta tills alla luftbubblor har kommit upp. En annan vanlig fråga är vad man ska göra med den plastkrage som sitter runt en del växter.

Den ska tas bort! Enklast är att klippa sönder den först så att inte blommorna går sönder när den tas av. Krukor och plastkragar sorteras i plastavfall.

Vilka blommor kan man Direktså?

Direktsådd på våren – Så härligt det kliar i odlingsfingrarna när ljuset återvänder! Från april-maj brukar det vara dags att peta ner den första vårsådden i marken. Sallat, sockerärt, rädisa, salladslök, dill, svartrot, kålrot och palsternacka är några frön som kan sås riktigt tidigt, så fort jorden reder sig och jorden är ca fem grader varm.

 1. När jordtemperaturen nått ca tio grader är det dags för mangold, grönkål, morot och rödbeta.
 2. Bondbönan är en viking som gror redan vid fyra grader, men andra bönor vill ha en jordtemperatur på minst tolv grader.
 3. Även gurkväxter gror bäst i varm jord.
 4. Olla på fröpåsen eller ta hjälp av en såkalender – de finns på nätet och i många trädgårdsböcker.
See also:  NR Kan Man Plantera Ut PopcorngräS?

Många sommarblommor går också utmärkt att direktså utomhus. Några av våra favoriter är solros, zinnia, klint, ringblomma, sommarmalva, atlasblomma och rosenskära. Många blommor som går bra att direktså självsår sig sedan år efter år i rabatten – exempelvis honungsfacelia, vallmo, gurkärt och nattljus.

Vad kan jag använda istället för lecakulor?

Onödiga lecakulor – därför går det lika bra med kottar Det går lika bra med nästan vad som helst. Kottar, pinnar, krukskärvor, plastbitar, småsten. Lecakulor i blomkrukan är ett onödigt slöseri med energi. KAMPANJ: Lecakulor är onödiga och egentligen lite för små. De vill gärna rasa ur hålet i krukans botten. FOTO: TT Lecakulor gör många bra saker. Luftar och isolerar utan att väga för mycket. Problemet är tillverkningen. För att göra en lecakula går det åt massor av energi. Återbruka trasiga krukor i stället. Samma material som lecakulor. FOTO: TT Skillnaden är att leran trillas runt medan den bränns så att den blir till kulor. Använder du ändå lecakulor, kom ihåg att de kan återanvändas. Sikta bort jorden, tvätta av och spara. Plockade kottar från gräsmattan dränerar lika bra. FOTO: TT Lecakulor i botten på en kruka används för att jorden ska lyftas upp lite så att vatten som blir stående på fatet under krukan inte ska dränka rötterna så att de ruttnar. Vad du än använder, leca eller annat, kan de inte ersätta ett hål i krukans botten. Bra jord är inte homogent mörkbrun. Den är full med smågrus, lövrester och pinnar. FOTO: Istock Pyttesmå lecakulor blandas ibland i blomjord för att förbättra dräneringen. Kulorna ger stuktur och förhindrar att jorden blir en ogenomtränglig kaka. Det görs ofta för att förbättra jord med hög andel torv, som lätt kan bli för blöt.

Vad händer om man planterar för tätt?

Viktigt med avstånd mellan plantorna – Om du planterar plantorna för tätt finns risken att de inte växer ut helt. Därför är det viktigt att ha ett tillräckligt avstånd mellan plantorna för att de inte ska konkurrera med varandra. Här är några riktlinjer för avstånd:

Låga perenner: 20-30 cmMellanhöga perenner: 40-50 cmHöga perenner: 60-70 cm

En bra tumregel att gå efter är att avståndet mellan plantorna ska vara ungefär lika långt som perennen blir hög.

Vilka tre saker behöver en växt?

Precis som vi människor behöver växter näring för att klara sig. Växter är även beroende av ljus, värme och vatten. Vatten löser upp viktiga näringsämnen i växten, och ser till att det sprids till alla delar av plantan.

Hur duschar man en växt?

Så här gör du rent dina krukväxter – Det är inte så avancerat att rengöra krukväxter och det behöver heller inte ske så himla ofta. Ungefär varannan vecka räcker mer än nog. Här följer några tips på hur du ska göra:

Duscha av växterna. Vatten är livsviktigt – det är knappast någon nyhet för någon. Ett enkelt sätt att rengöra krukväxter är att ställa dem i duschen eller i badkaret och spola lite vatten över bladen. Var dock försiktigt så att du inte vattnar för mycket eller för hårt. En alltför hård stråle kan skada bladen. Använd miljövänlig tvål. Sitter smutsen fortfarande kvar efter en dusch? Då är rådet att du blandar lite vanligt duschtvål i handen och applicerar detta på bladen varpå du sedan duschar bort allting från dessa. Vad gäller växten i stort så ska du undvika att denna får tvål i sig. Det kan du göra genom att antingen täcka krukan med plast eller genom att luta den så att vattnet rinner ned i avloppet snarare än ner till växten.

See also:  NR Plantera HyacintlöKar?

Vad behöver min växt?

Näringsbrist Växten behöver olika näringsämnen för att kunna leva, utvecklas, blomma och sätta frukt. Det är framförallt tre ämnen som behövs i större mängd: Kväve, fosfor och kalium. De andra ämnena behövs i mindre mängder men alla näringsämnena påverkar växterna så både brist och överskott kan får förödande följder.

Symptom Näringsbrist kan visa sig på många sätt men innebär alltid försämrad tillväxt hos plantan. Olika växter reagerar på olika sätt när de blir utsatta för näringsbrist. Symptomen kan vara gula eller gulmarmorerade blad, döda partier på blad, förkrympta blad, intorkade tillväxtpunkter m.m. Växten kan också reagera med att fälla de nedersta bladen i takt med att nya utvecklas.

Det beror på att plantan inte har kraft att underhålla mer än ett visst antal blad. Näringsämnena delas in i makro- och mikronäringsämnen. Makronäringsämnena behöver växten mer av men mikronäringsämnena är också viktiga även om växten behöver mindre mängd av dessa.

Saknas något av ämnena blir det ett bristsymptom hos växten. Kväve, N, behövs för att växten ska få en bra vegetativ utveckling, det vill säga att den ska växa bra. Brist på kväve visar sig hos växten som svag tillväxt, plantan blir blek, tunn och gänglig. Fosfor, P, har betydelse för knoppbildningen hos blommande krukväxter.

Eftersom fosfor binds i jorden och växterna kan plocka det när det behövs så är det sällan att det uppstår brist. Skulle det trots allt bli brist visar det sig hos vissa växter som en onormal stark grönfärgning. Hos en del växter blir det nästan violetta partier på bladen.

 1. Om temperaturen är under 12 grader försvåras fosforupptagningen och bristsymptom kan visa sig på plantorna.
 2. Alium, K, är nödvändigt för växtens transport och produktion av socker och stärkelse.
 3. God kaliumtillgång ger sockerrika växter som har flera fördelar: *Hög sockerhalt sänker fryspunkten hos cellsaften.

Vinterhärdigheten ökar. (Jämför med glykol i bilkylaren) *Hög sockerhalt ger tillsammans med fruktsyror god smak hos frukter av olika slag. * Hög sockerhalt är bra för bildandet av vissa färgämnen och därmed blir det vackrare blommor och frukter. Brist på kalium leder på de flesta växter till bruna och vissna bladspetsar och kanter.

Åtgärd De allra flesta krukväxter behöver regelbunden näringstillförsel från vår till höst. Ge krukväxtnäring med vattnet en gång i veckan eller svag dos vid varje vattning. Ett annat alternativ är att sticka ner näringspinnar i jorden runt plantan. Näringspinnarna avger en svag dos näring när de kommer i kontakt med den fuktiga jorden och ger växten näring i ett par månader.( Läs alltid förpackningens rekommendationer.) Plantera om växterna i ny, krukväxtjord av bra kvalité när krukan är full av rötter.

Byt eventuellt till en något större kruka.

Vad behöver en växt?

En del växtsorter behöver också de naturliga årstidsvariationerna i ljus och temperatur för att utvecklas normalt. De växter som är anpassningsbara nog att klara sig bra inomhus har också sina krav på ljus, temperatur, vatten, odlingsmedium, näringsämnen och luftfuktighet som avgör var och hur de kan användas.