Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Plantera Pelargonsticklingar?

Hur Plantera Pelargonsticklingar
Plantera sticklingar så här –

Plantera dina köpta sticklingar i 11-12 cm krukor – det är en lagom storlek att växa till sig i. Se till att det finns hål i botten, då minskar risken att jorden blir för blöt. Plantera i blomjord, eller om det är en pelargonstickling kan du gärna välja pelargonjord, Vattna! Ställ krukorna i ett ljust, men inte jättesoligt fönster. Vänta med nästa vattning, tills jorden har torkat lätt. Då tvingar du de späda rötterna in i den nya jorden och risken att de ruttnar minimeras. En månad efter du planterat dina sticklingar kan du börja gödsla dina plantor. Häll svag dos av Blomsterlandets flytande krukväxtnäring eller Pelargonnäring i vattnet. När plantorna har rotat sig ordentligt i den nya jorden, kan du redan då toppa dem för att få buskiga plantor med många bryt och så småningom många blommor.

Kan man sätta Pelargonskott direkt i jorden?

Sätt sticklingarna direkt i en kruka med jord – Man kan antingen ta loss en stickling och sätta den i ett glas med vatten och vänta på att rötterna växer ut eller stta den direkt i en kruka. Men det säkraste sättet är dock att sätta sticklingarna direkt i en kruka med jord.

När plantera om sticklingar pelargon?

Omplantering av pelargonstickling – När din stickling rotat sig ordentligt och vuxit till sig är det dags att plantera om den eller skola om som det också heter. Om du planterat din stickling i en kruka är det bra att vänta tills du ser rötterna i dräneringshålet i botten innan du planterar om.

Hur ska Pelargonsticklingar stå?

Plantera pelargonsticklingar så här: – Plantera dina pelargonsticklingar så fort som möjligt. En stickling i varje kruka, och de ska helst vara små ca 10-12 cm. Hängpelargoner kan du plantera 3-6 stycken i lämpliga amplar. Pelargoner vill ha en porös och genomsläpplig jord kring rötterna.

  • Det går bra att använda blomsterjord eller urnjord.
  • I handeln finns även pelargonjord som funkar fint.
  • Fyll krukan med jord och gör ett hål så att pelargonsticklingens rotklump får plats.
  • Låt gärna rotklumpen stå i vatten i några minuter innan.
  • Placera ovansidan på rotklumpen i nivå med jordytan i krukan och tryck till jorden lätt runtomkring, packa inte hårt.

Placera krukorna med pelargonsticklingarna vid cirka 18-20°C och ljust, men undvik direkt solljus tills de etablerat sig. Pelargonsticklingar ska planteras så snart som möjligt.

Måste sticklingar stå i vatten?

Ta stickling av palettblad – steg för steg – Ta fram plantan du vill ta sticklingar av och en ren sax, så är du redo. Hur Plantera Pelargonsticklingar Steg 1 Hitta ett skott, med två bladpar. Hur Plantera Pelargonsticklingar Steg 2 Klipp rakt över det nedersta bladparet, så att det blir blad kvar längst upp på grenen som du tar sticklingen från. Hur Plantera Pelargonsticklingar Steg 3 Ta bort de nedersta bladen på sticklingen. Hur Plantera Pelargonsticklingar Steg 4 Nu är sticklingen klar att sättas i vatten, eller planteras direkt i en kruka med jord. Hur Plantera Pelargonsticklingar Det vanligaste är att sätta sticklingen i vatten tills den får rötter, vilket brukar ta bara en vecka. Hur Plantera Pelargonsticklingar Steg 5 Plantera sticklingen i en kruka med blomsterjord, Om du planterar sticklingen direkt i jord, utan att den först har stått i vatten och fått rötter, kan det vara bra att täcka krukan med plast. Då ger du plantan en liten växthuseffekt! Hur Plantera Pelargonsticklingar Steg 6 Vattna din nya planta och ställ den där du vill ha den.

Måste man ha Såjord till sticklingar?

FAQ – Frågor och svar om sticklingar Under bjöds det på många bra husmorsknep, men det dök också upp en hel del återkommande frågor om sticklingar som jag fick hjälp av experter att svara på. Jag har sammanställt de vanligaste funderingarna i en översiktlig guide / FAQ.

Du bör plantera din stickling, inte låta den bilda rötter i vatten. Då du planterar ditt skott, använd alltid såjord. Tvärtemot vad många tror så ska man inte ösa på med näring under den första tiden utan använda såjord eftersom den är näringsfattig och porös vilket är optimalt för att ditt späda skott skall kunna bilda nya rötter. Plantera skottet i en 11-12 cm kruka med hål i botten. Vattna! Ställ krukorna i ett ljust, men inte soligt fönster. Vattna sparsamt, plantan vill inte torka ut men inte heller stå för blött.

Hur Plantera Pelargonsticklingar Att rota i vatten är egentligen inte att rekommendera annat än som dekoration. De rötter som växer fram då är endast anpassade för att leva i vatten och måste omvandla sig om man sätter ner dem i jord. Därav är det mycket bättre att rota i jord direkt så att det bildas ”rätt” rötter från början. Måste jag använda såjord?

Det är störst chans att lyckas med dina skott om du använder särskild såjord. Denna jord är ”snällare” mot dina fröer eller skott så att de lättare kommer igång och utvecklas. För mycket näring kan göra att fröer gror långsammare eller att rotsystem har svårt att bildas

Jag har köpt en stickling i affären, vad gör jag när jag kommer hem?

Då du köper en stickling i affären har din lilla planta redan fått växa till sig och har ett rotsystem i sin lilla kruka. Så fort du kommer hem med sticklingen bör du plantera om den i en ny kruka som har hål i botten och är ca 11-12 cm stor. Använd en särskild pelargonjord eller blomjord för omplanteringen av dina sticklingar. Vattna ordentligt i samband med omplanteringen! Vänta med nästa vattning, då tvingar du de späda rötterna in i den nya jorden. Ställ krukorna i ett ljust, men inte soligt fönster.

Hur Plantera Pelargonsticklingar Använd äggkartonger som temporära transportkrukor om du vill ordna en växtbytardag med vänner! Tänk bara på att göra hål i botten för dränering. Vilka krukor är bäst för fröodling, skott och sticklingar?

Små plastkrukor är oftast enklast och billigast, då de håller fuktigheten jämn och inte går sönder när man vattnar dem. Ett annat tips är att samla ihop dina skott i en drivhuslåda med kant. Det underlättar vattningen och skötseln och du riskerar inte att glömma bort någon av de små sticklingarna du driver upp.

Hur Plantera Pelargonsticklingar Papperskrukor för transport av sticklingar och en speciell krukmakare. ! Några av alla husmorsknep som inkom under dagen:

Klipp av toppskotten på en kryddväxt basilika och sätt i ett glas med vatten. Efter ca tio dagar har de utvecklat rötter och kan planteras ner i en vanlig kruka. är ett gammalt husmorsknep att använda istället för växtnäring. När du ska ta skott från pelargoner – s kär av sticklingen från moderplantan precis ovanför ett bladpar. Där finns en naturlig ”kraftkorsning”. Den bästa sticklingen sitter i toppen av din vöxt. Tänk på att ju större stickling du tar desto mer krävande blir det för den att skapa rötter. Det brukar vara lagom om ditt skott har tre blad. Sist men inte minst. Talesättet att ”sno skott” kommer sig av att man förr i tiden sade att man skulle stjäla sticklingar, eftersom de växte bättre då.

See also:  Hur Plantera I Pallkragar?

– Har du fler frågor om skott eller andra växter hemma eller i trädgården? Då kan du fråga Blomsterlandets experter kostnadsfritt, direkt på deras hemsida: Frågorna i inlägget är besvarade/kontrollerade med hjälp av experter från – som också finansierade Trendensers #växtbytardag2017 : FAQ – Frågor och svar om sticklingar

När ska man toppa Pelargonsticklingar?

Toppa och omplantera pelargonsticklingarna – För att dina pelargonplantor ska bli fina, kraftiga och välförgrenade bör du under de första 4-8 veckorna plocka bort alla blomknoppar och toppa sticklingarna. Knopparna tar kraft från plantan som, om knopparna inte tas bort, riskerar att bli klen och mindre fin.

Måste pelargoner planteras om?

Näring – Pelargoner som kommer från affären eller som övervintrat inomhus och som flyttas ut kan behöva planteras om. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring.

Varför ruttnar sticklingar?

Vinterförvaring pelargoner – generellt – Följande generella regler. mycket ljus, lite vattning helst underifrån på fat och svalt. Med svalt menar jag 5-8 grader som är optimalt och ju svalare desto mindre vattning. Själv hade jag i min källare 10 grader som kallast i år (2017) och de fick massor av ljus.

  1. Dock bara vatten varannan vecka.
  2. Angående ljus, finns det numera bra lysrör som ger dagsljus bl.
  3. A T5 5800K (958)och så väljer man högt Wattantal i kombination med högt lumen(lm).
  4. Dessa kan monteras i lysrörsarmatur med reflektor så att det mesta av ljuset sprids ned mot blommorna.
  5. Dessutom ser det trevligare ut.

Har man jordkällare så går det oxå bra om den är frostfri. Då kan de stå helmörkt och utan vatten nästan hela vintern men då bör inte temperaturen överstiga 5 grader. Man får dock passa sig för fukten och här rekommenderar jag att avlöva plantorna helt.

  1. Ett annat sätt är att skaka av all jord och stoppa dem i en papperspåse och hänga dem upp och ned på ett svalt ställe.
  2. Detta har jag inte provat men planerar att testa med någon enstaka dubblett.
  3. Något som också är bra är att ta bort ytterkrukorna när pelargonerna tas in och ställa dem på fat istället.

På detta sätt kan man styra vattningen lättare till var och en av de olika plantorna. Vattningen skall minskas efterhand som vintern tar vid. Vattnar man för mycket, ruttnar pelargonerna från basen(rotröta). Den svåraste tiden tycker jag är mellan slutet av december fram till februari.

Varför vill inte mina pelargoner blomma?

Frågor & svar om pelargon-skötsel – Varför blommar inte mina pelargoner? Om dina pelargoner inte blommar kan det bero på flera orsaker:

För lite ljus: om pelargonerna står för mörkt kan de få svårt att sätta nya knoppar. Näring: om dina pelargoner får mycket blad men inga blommor kan det bero på att det är för mycket kväve i jorden. Testa då att vattna med näring för blommande växter, Gamla stjälkar: tänk på att kontinuerligt plocka bort gamla stjälkar, för att uppmuntra pelargonen till att sätta nya knoppar. Efter övervintring: det kan ta ett tag innan övervintrade pelargoner börjar blomma. Se till att plantera dem i större krukor, med ny jord. Ställ dem på en ljus plats och tillsätt växtnäring,

Vilka pelargoner trivs inomhus? Rekommenderade pelargonsorter att ha inomhus är tidiga engelska- och änglapelargoner, eller doft- och brokbladiga pelargoner. Om du ska ha pelargoner inomhus behöver de ha gott om ljus. Men undvik söderfönster, då det kan ge dem för mycket sol.

  • Allra bäst är om du placerar pelargonen i ett fönster där det skiftar mellan ljus och skugga.
  • Vattna när jorden torkat ut och tillsätt näring i vattnet regelbundet.
  • Varför får mina pelargoner gula blad? Pelargoner kan få gula blad vid övervintring på grund av ljus- och temperaturförändringar.
  • Detta är naturligt om du övervintrar dem svalt.

De anpassar sig så småningom, men du kan behöva plocka bort några blad fram tills dess. Det kan också hjälpa att ställa plantan i ett ljust fönster, eller under en växtlampa. Andra anledningar till att din pelargon får gula blad kan vara näringsbrist, övervattning, för liten kruka eller för tätt med jord.

  1. När du får gula blad kan du plocka bort dem, tillsätta lite växtnäring och vattna lagom.
  2. Svampsjukdomen pelargonrost kan även visa sig genom gula blad.
  3. Den upptäcks genom att bladen först får gula fläckar på ovansidan och små blåsor på undersidan.
  4. Därefter uppträder rödbruna ringar eller prickar.
  5. Om du misstänker pelargonrost behöver du isolera den från andra plantor och försiktigt klippa bort angripna blad.

Låt den vara i karantän i cirka två veckor, tills du ser att inga nya angrepp visar sig. Hur får jag bort löss och annan ohyra på pelargonen? Bladlöss Bladlöss är den vanligaste ohyran som pelargoner kan drabbas av och syns oftast genom att det är små vita smulor på bladen.

  • Detta är ömsande skinn från lössen.
  • Undersöker du plantan mer noggrant kan du se lössen sitta på toppen av pelargonen, på undersidan av bladen eller längs stjälken.
  • Om du upptäcker att din pelargon har bladlöss är det bra om du isolerar den från andra växter för att undvika spridning.
  • Rengör även platsen den stått på med såpvatten.

För att bekämpa bladlössen kan du spraya pelargonen med en såplösning: 1 dl såpa, 1 dl T-röd och 1 l vatten. Upprepa behandlingen cirka en gång i veckan tills du ser att bladlössen är borta. Du kan även ta in pelargonen och skölja av den med ljummet vatten i duschen eller badkaret.

  1. Se till att skydda jorden med en plastpåse, för att jorden inte ska bli genomblöt.
  2. Ställ därefter pelargonen på en ny plats, för att undvika nya angrepp.
  3. Rotlöss En annan ohyra som kan drabba pelargonerna är rotlöss, de är vita, några millimeter långa och kryper.
  4. Rotlössen sprider sig snabbt och du undviker dem enklast genom att gå igenom pelargonernas rötter varje vår och plantera om dem.

Om du upptäcker att din pelargon har fått rotlöss kan du ta en stickling från pelargonen och sedan slänga moderplantan. Gör därefter rent krukan, fatet och platsen den stått på noggrant. Se HORNBACHs sortiment av lecakulor & odlingssubstrat

Hur odlar man pelargoner?

Hur planterar jag och tar hand om pelargoner? – Pelargoner trivs bäst på en solig och varm plats, de är tacksamma växter att sköta. Det enda man ska se upp med är att inte övervattna dem då rötterna lätt ruttnar. Därför brukar många rekommendera att odla pelargonerna i lerkrukor som snabbare torkar upp.

  • Plantera dina pelargoner i Mårbacka pelargonjord.
  • Mårbacka pelargonjord är en jord som är specialutvecklad med långtidsverkande näring och lite grövre struktur.
  • Den kan användas i krukor både inomhus och utomhus.
  • I stora samplanteringar med andra sommarblommor fungerar även näringsrik U-jord/Urnjord alldeles utmärkt.
See also:  Vad Ska Man Plantera Tomater I?

Pelargonerna växer fort den ljusa tiden på året och kräver mycket näring, vattna med flytande växtnäring minst en gång i veckan under den ljusa delen av året.

Kan pelargoner stå ute i regn?

1. Välj rätt pelargon för platsen – Det finns en stor bredd av pelargoner i Sverige, vilken du ska välja beror på hur du ska använda den. Här är en översikt över de vanligaste pelargonerna och hur du använder dem. Zonalpelargon : Den vanligaste typen av pelargon är zonalpelargon.

De passar bäst för placering på fönsterbrädan, i uterum och växthus samt ute, helst skyddade mot regn. Hängpelargon : Hängpelargon har ett hängande växtsätt och passar till amplar, krukor och balkonglådor utomhus. Klarar regn bra, men passar inte att använda inne. Interspecifika: Interspecifika är korsningar mellan hängpelargon och zonalpelargon.

De kan användas både till balkonglådor, krukor och i rabatter och blommar oavsett om sommaren är solig och varm eller regnig och kall. Lämpar sig bäst utomhus. Brokbladiga sorter: Brokbladiga pelargoner odlas huvudsakligen för sina vackra blads skull och kan användas både ute och inne.

Hur många pelargoner i samma kruka?

Odla svarar: Det räcker om du börjar gödsla om ca.1 månad efter jordbyte. Visst kan du ha 3 plantor i samma kruka, men det kan bli trängsel frampå sensommaren!

Kan man plantera sticklingar i blomjord?

Sätt dina sticklingar direkt i jorden – Sätt sticklingen i en kruka med mager och porös jord, t.ex. eller när du kommer hem. Du kan även använda dig av vår, då den är en utmärkt näringskälla till nyplanterade sticklingar. Placera en plastpåse eller din avklippta flaska över sticklingen för att höja luftfuktigheten.

Låt sticklingen stå ljust men se upp så den inte står i full sol då blir det för varmt i minidrivhuset. Det tar olika lång tid för sticklingar att rota sig, allt från en vecka till flera månader. Man kan pröva genom att försiktigt dra lite i sticklingen, om den sitter fast har den förhoppningsvis rotat sig och du kan lätta på täckningen ett par dagar så att sticklingen får vänja sig vid torrare luft.

Sen tar du bort täckningen helt och nu kan plantan även vänjas vid soligare placering.

Hur länge sticklingar i vatten?

Ska jag rota sticklingar i vatten eller plantera direkt i jord? Det korta svaret är att båda sätten fungerar! Ibland tänker jag det finns så många påbud kring hur man gör saker ”rätt” att det till slut gör att man inte törs försöka. Det kan till exempel handla om hur man ska ta vara på sticklingar eller att man måste använda någon specialjord när man planterar. Hur Plantera Pelargonsticklingar Till exempel brukar det sägas att sticklingar ska planteras direkt i jord, eftersom rötternas om bildas när man ställer dem i vatten inte blir anpassade för jorden och sticklingen får börja om på nytt när den sätts i jorden. Jag gör på båda sätten och märker ingen större skillnad! Det är mest ljuset som är avgörande, det går sämre under vinterhalvåret.

  1. Anledningen att jag ofta vattenrotar är för att jag tycker det är snyggt att ha sticklingar framme i små genomskinliga vaser.
  2. Det är så fint att få se när rötterna bildas! Men vill man plantera direkt i jord så går det förstås lika bra.
  3. Om jag snabbt vill ha rötter på en stickling brukar jag plantera i och placera under någon form av plasthuv.

Det snabbar upp processen och rotningen går på ett kick. Länge, bara det är ljust och sticklingen har tillgång till fräscht vatten. Sticklingar av vissa växter som murgröna, gullranka och monstera kan stå i vatten i princip hur länge som helst. När det gäller pelargonsticklingar får man dock vara lite vaksam när man rotar i vatten, eftersom den mjuka stjälken lätt ruttnar.

Kan man ta sticklingar året om?

När är bästa tiden att ta sticklingar? – När ljuset börjar återvända, och därmed växtkraften hos våra krukväxter, är en perfekt tid att ta sticklingar. Under vintern har en del växter skickat ut nya, gängliga skott, perfekta att göra nya plantor av. Samtidigt blir moderplantan beskuren och får ett buskigare, mer förgrenat växtsätt.

  • Det går att fortsätta ta sticklingar fram till sensommaren eller tidig höst.
  • Vill man ta sticklingar sent på hösten eller på vintern är det inte kört.
  • Exakt hur man gör kan vara olika för olika växter, men generellt går det att ta sticklingar året om.
  • En viktig sak att tänka på om du vill ta sticklingar under vinterhalvåret är att ha bra tilläggsbelysning.

Ljus till plantan är nämligen ett måste om den ska orka växa till sig under de mörkare månaderna. Vad är en stickling? Den delen av en växt som du klippt ner och sen sticker ner i jord eller vatten för att rota sig och växa vidare, det kallas för stickling.

Kan man ta sticklingar av allt?

Hur tar man en stickling? – Det finns en rad olika sätt att ta sticklingar på, och olika sätt passar olika växter. Den populära växten elefantöra är tacksam att ta sticklingar av då den självmant förökar sig med små sidoskott. För att ta en stickling knipsar du helt enkelt av sidoskottet så nära moderplantan som möjligt. Stickling av elefantöra. Foto: Shutterstock Det går också att ta en så kallad toppstickling, en metod som lämpar sig bra för pelargoner eller murgröna. Då knipsar du helt enkelt av toppen av en gren strax ovanför ett blad eller en nodd. Sticklingen bör ha 2-3 blad, men inte fler.

Kan man ta sticklingar på vintern?

Ett utmärkt tillfälle att skaffa fler plantor från egna eller bekantas träd och buskar är att ta vintersticklingar. Vintersticklingar tar lite längre tid på sig innan plantan är klar för utplantering än sticklingar som tas under vår och sommar. Fördelen är att de i princip sköter sig själva, vilket gör det både enkelt och praktiskt. Hur Plantera Pelargonsticklingar Olvon Snöbollsbuske, Viburnum opulus ’Roseum’ passar bra att ta vintersticklingar av.

Kan man ta sticklingar av alla blommor?

När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owe Salmelas tips på hur du lyckas med det. På våra breddgrader kan man börja pyssla om sina krukväxter ungefär från mitten av februari.

Det är då tillväxtperioden inleds. En krukväxt kan man föröka både genom delning och genom att ta stickingar. Att ta sticklingar gör man helt enkelt genom att man skär av en bit av plantan som kan bli en ny planta. – Man kan ta sticklingar från nästan vilken växt som helst, säger Salmela. Det är inte farligt att ta sticklingar från en planta.

De allra flesta växter mår bra av att man beskär dem då och då, då orkar de växa med ny fart. Precis som håret mår bra av att klippas ibland. Hur Plantera Pelargonsticklingar Bildtext Sticklingar kan man bland annat ta av ett blad eller en bit av stammen. Det här är sticklingar av saintpaulia, porslinsblomma och gullranka. Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle krukväxter,rumsväxter,Porslinsblomma,Plantering,Strömsö,Stickling,saintpaulia

See also:  NR Kan Man Plantera Klematis På VåRen?

Hur mycket ljus behöver sticklingar?

Hur mycket ljus behöver växterna? Får du ofta långa och gängliga sticklingar? För att få knubbiga växter behöver vi ge växterna tillräckligt mycket ljus, vi guidar dig. Uppdaterad 18 januari 2018 | | | Lästid: 5-10 min Av Det är dumt att snåla belysningen. Resultatet blir ofta spindliga sticklingar som stuckit iväg pga för hög värme och för lite ljus. Sticklingar behöver ett DLI mellan 4-6 (hellre närmre mot 6) för att bli kompakta och fina. Större växter behöver ett DLI upp mot 10 för att komma till sin fulla rätt.

Kan man plantera pelargoner i planteringsjord?

3. Använd en bra jord – Använd en bra planteringsjord. Många trädgårdsbutiker säljer jordar som är speciellt framtagna för pelargoner, men vanlig planteringsjord fungerar lika bra.

Kan man plantera pelargoner djupare?

Jag tycker inte att du ska plantera ner plantorna djupare – de kommer ändå att stabiliseras med tiden. Stöd plantorna med pinnar istället och se till att toppa plantorna regelbundet allt eftersom de växer upp, så får du knubbiga och välförgrenade plantor. Lycka till!

Måste man plantera om pelargoner?

Näring – Pelargoner som kommer från affären eller som övervintrat inomhus och som flyttas ut kan behöva planteras om. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring.

När kan man sätta pelargoner?

Ett år med pelargoner – Många ser pelargonerna som sommarblommor som slängs på hösten. Andra vill gärna spara dem till nästa år, särskilt om det är raringar som inskaffats genom vänner och byten. Pelargoner är så tåliga att det är mycket enklare än vad som ofta beskrivs.

När dagarna blir kortare och temperaturen sjunker visar pelargonerna att de går in i vila genom att blomningen avtar. Fler blad torkar in och trillar av. Då är det dags att ta in dem. Är de stora och yviga kan de med fördel klippas in, friska skott kan användas till sticklingar. Balans mellan ljus och vatten på vintern Pelargoner vill gärna stå svalt men frostfritt och ljust över vintern, men klarar sig även utmärkt i ett vanligt fönster, särskilt om man kan skruva ner värmeelementen.

En veranda, ett sommarhus med låg temperatur eller varför inte i trappuppgångens fönster är annars bra övervintringsplatser för pelargoner. Ju svalare det är desto mindre vatten behövs under vintervilan, men helt torra ska de inte vara, en liten skvätt varannan vecka brukar räcka.

  1. Plantera om pelargoner på våren Pelargonerna visar att våren är på väg genom att skjuta nya skott.
  2. Då är det dags att plantera om dem.
  3. Ge dem ny frisk jord, gärna blandad med lecakulor eller grus i en lite större kruka än den gamla.
  4. Skaka ur den gamla jorden från rötterna och var inte rädd att klippa bort fula mörka rötter och eventuell rotsnurr i botten av jordklumpen.

Några veckor efter omplantering kan plantorna klippas in, om det behövs, och självklart får en del av de avklippta skotten bli till nya plantor. När vårvärmen stiger vill pelargonerna ha mer vatten, men kom ihåg deras afrikanska ursprung, de trivs bäst om de får torka lite mellan vattningarna.

  1. Betydligt fler pelargoner har dött av för mycket vatten än för lite.
  2. De tar tacksamt emot en dos växtnäring under sommaren, hur mycket står på förpackningen.
  3. Belöningen är friska plantor med mängder av blommor.
  4. I slutet av maj, början av juni kan de få flytta ut.
  5. Till att börja med bör de tas in över natten men så snart risken för frost är över kan de stå ute dygnet runt.

De tåliga pelargonerna är inte kinkiga, men helst ska de stå i vandrande skugga, eller åtminstone inte i hetaste södersol, om man vill att bladen ska hålla sig riktigt vackra. Hur Plantera Pelargonsticklingar På Impecta Fröhandel delar vi gärna med oss av vår kunskap. Här samlar vi jordnära artiklar om odling och frösådd samt utvalda sorter som vi lyfter fram lite extra under rubriken Veckans frösort. Välkommen till Jordnära – tankar och tips för odlarvänner. Redan de silverskimrande knopparna är dekorativa. Innanför ligger florstunna kronblad noggrant vikta i lager på lager. När knoppen brister vecklas de graciöst ut till en överdådig jättevallmo. De dubbla kronbladen fångar blicken med en intensivt rödorange färg i tjusig kontrast till blommans blåsvarta mittpunkt. Moroten är något av en ambassadör för färgen orange. Säg morot och alla ser en orange rotsak framför sig. Säg morotsfärgad och alla tänker sig en orange kulör. I matlagning bidrar moroten till såväl fina smaker som dekoration på tallriken − den är en uppskattad klassiker i köket.

  • Men ibland önskas också något nytt, spännande och trendigt.
  • Det är då sommarmorot ’Purple Dragon’ kliver fram i rampljuset och blir kockens favorit.
  • Innanför det purpurröda skalet gömmer sig ett guldfärgat fruktkött som in mot kärnan ljusnar till gult.
  • Smaken bjuder på en söt, fyllig och nästan lite kryddig upplevelse.

’Purple Dragon’ är enkel att odla, glädjefull att skörda och delikat att äta. Wasabi bjuder på intensiva, exotiska smaker − roten är en omistlig ingrediens i det japanska köket. Växten har tusenåriga anor i Japan där bönderna lärt sig att tygla denna synnerligen krävande kålört. En enkel genväg till, kanske inte den äkta varan men likväl intensiva och spännande smaken är odling av Wasabirucola ’Wasabi’.

  • En äldre benämning är mursenap, efter växtens förkärlek till att växa mot soliga murar och stenar.
  • Wasabirucola är en tålig tuffing som växer snabbt i allehanda jordar och den frodiga plantan lockar bin, humlor och fjärilar till sina vita blommor.
  • Skörda hela sommaren som läcker krydda och luckra under hösten ner de näringsmättade bladen och stjälkarna i myllan.

I kökslandet ligger knotiga små frön till gul rödbeta ’Golden Eye’. Varje dag vattnas jorden för att hålla fröerna fuktiga. Solen steker den försommarvarma jorden och snart inleds ett skådespel som ingen ser då en blek grodd spränger igenom fröskalet. Än så länge är allt litet och sårbart, jorden utgör ett välkommet skydd mot starkt ljus, vind och stötar.

  1. När grodden skjuter upp ur marken har den fått en liten rot att hålla fast sig i.
  2. Först utvecklas hjärtbladen, som förser den unga plantan med näring.
  3. Snart syns den första välsmakande blasten.
  4. Med tid och omvårdnad växer välsmakande guldgula rötter till sig under mark och dekoreras inuti likt årsringar på ett träd.

Naturen är fängslande. : Pelargoner – sydafrikanen som blivit ursvensk