Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Plantera Potatis I Hink?

Så här odlar du potatis på liten yta: –

Fyll hinken med ca 10 cm P-jord eller REKO-jord. Stoppa ner sättpotatisen, 1-2 potatisar i varje hink (3 st i en 20 l hink) och fyll på med mer jord. Vattna. Ställ hinken varmt. När blasten kommer upp måste de ställas ljust. Var noga med att den inte utsätts för frost och att jorden inte torkar ut. Potatis behöver mycket vatten så undvik alltför varma soliga platser. Från sättning till skördeklar potatis tar det drygt 2 månader så för att få färdig potatis till midsommar måste potatisen sättas i början av april. Gräv med fingrarna i hinken så kan du känna hur stora potatisarna är och avgöra när det är dags att skörda.

Hur Plantera Potatis I Hink

Hur djupt ska man sätta potatis i hink?

Plantera ut potatis på balkong Odla i hink, balja eller säck som du ställer ljust men inte där solen gassar hela dagen. GÖR SÅ HÄR: Se till så att det finns avrinning för vatten i odlingskärlet, i botten eller på sidorna. Häll i en lucker, näringsrik planteringsjord i odlingskärlet, 10–15 cm djupt.

Hur sätter man potatis i Potatiskruka?

Potatiskruka Odla potatis på balkongen

Odla potatis på balkong eller altanLyft upp innerkrukan och se utvecklingenSkörda potatis hela säsongen

Odla egen potatis och se resultatet växa fram med tiden i en potatiskruka! Potatisen kan odlas på terrassen, balkongen eller altanen och potatiskrukans smarta utformning gör att du enkelt kan skörda goda potatisar hela säsongen utan att behöva ta upp plantan ur jorden.Potatiskrukan består av en ytterkruka och en löstagbar innerkruka.

 • Innerkrukan placeras i ytterkrukan innan plantering och fylls sedan med jord.
 • Plantera upp till tre potatisar i krukan och fyll på med mer jord.
 • Ställ potatiskrukan utomhus på en varm och ljus plats och se till att jorden vattnas regelbundet så att inte jorden torkar ut.Lyft upp innerkrukan för att se utvecklingen under jorden och efter ca 8-12 veckor ger plantorna sin första skörd.

Potatisplantorna fortsätter sedan att ge goda potatisar hela säsongen ända fram till den första frosten.Potatiskrukan är tillverkad av återvunnen plast, är 25 cm hög, 30 cm i diameter och rymmer 12 liter. Båda krukorna har små dräneringshål i botten för att motverka övervattning.

 • Snabbguide för potatisodling: 1.
 • Förgrodda potatisar inomhus, förslagsvis i en äggkartong på ett soligt beläget fönsterbräde tills de fått fina groddar.2.Sätt ihop krukorna och fyll på med jord upp till mitten av krukans höjd.
 • Sätt upp till 3 potatisar ca 10 cm ifrån varandra.
 • Fyll sedan på med mer jord och vattna rikligt.3.

När blasten sticker upp ca 10 cm ovanför ytanbehöver det fyllas på med jord. Puffa in jorden runt potatisarna så att rötterna har ordentligt med jord att spridas i och för att motverka att potatisarna blir gröna.Upprepa samma procedurca 2-3 gånger under säsongen i takt med att blasten växer.4.

Artnr: 12644
Lagersaldo: 0

table>

Antal per förpackning: Inner- och ytterkruka Diameter: 30 cm Höjd: 25 cm Manual: Engelska, danska och tyska Material: Plast Volym: 12 liter

/ul> Logga in Välj land : Potatiskruka

Hur sätter man potatis i säck?

Odla potatis i påse – Odling i påse går snabbt och är billigt. Det behövs inga tjusiga specialpåsar för potatisodling. Det duger lika bra med en vanlig sopsäck eller en tom jordpåse. Plasten håller kvar fukten och om påsen är svart drar svärtan åt sig av solvärmen. Rulla ner kanten på säcken, peta några dräneringshål i botten på säcken och häll i lite planteringsjord.

Kan man odla i hinkar?

Odla potatis i hink – 10 steg till midsommarskörd Hur Plantera Potatis I Hink Odling i hink är enkelt och flexibelt; hinkarna kan enkelt flyttas och man slipper ogräsrensning. När skörden är avslutad går jorden tillbaka till komposten. Odling av i hink eller ger en mycket högre jordtemperatur jämfört med odling i marken och därmed en snabbare utvecklingstid. De små jordvolymerna boostas enkelt med rätt och jämn fuktighet – bättre kan potatisplantan inte få det! Hur Plantera Potatis I Hink Sättknölen utvecklar snart rötter neråt och på sin underjordiska stam. Utifrån stammen bildas ”navelsträngar”, stoloner, där stamknölarna, potatisarna, bildas längst ut. Därför hamnar knölarna ganska högt upp i jorden.

En stor sättpotatis ger många men mindre knölar, medan en liten sättpotatis ger färre men större knölar. Till färskpotatis är en stor/medelstor sättpotatis att föredra eftersom mindre potatisar blir snabbare skördeklara. Hur Plantera Potatis I Hink Vänstra bilden: halvtid i, Högra bilden: primörskörd efter ytterligare tre veckor (här i )

Lägg sättpotatisar i en långpanna med ett ca 3 cm tjock lager fuktad torvjord. Det går åt en potatis till varje hink, eller tre potatisar i en vid säck. Se vidare om sorter och förgroning i artikeln, Ställ långpannan på en ljus, sval plats. Efter ca 2 veckor har potatisen knubbiga groddar och en genomrotad rotklump – ett perfekt startpaket. Använd svarta 20 liters-hinkar eller med dräneringshål. Eller odla i stor med god dränering. Odla på en varm, solig plats. Räkna med tjugo liter jordblandning per sättpotatis och kruka. Blanda en mullrik, luftig jord som med ca 2 liter komposterad per kruka. Den är fosfor- och kaliumrik, vilket främjar knölbildningen. Fyll hinkarna till hälften med jordblandningen. Plantera potatisarna vända med flest groddar uppåt. En i varje hink, flera i säckarna om de är vida. Täck med ett ca 10 cm lager av jordblandningen. Vattna igenom med rumsvarmt vatten. Vattna sedan fortsatt dina potatisplantor med rumsvarmt vatten när jorden torkat upp. Ta in eller skydda hinkarna med bubbelplast om nätterna blir kyliga. Potatisplantan tål inte frost! Fyll på med jordblandningen två-tre gånger till vart efter blasten växer till sig, så att plantan lockas att sträcka på sig. Potatisknölarna bildas vid stoloner, ”navelsträngar”, som utgår från den underjordiska stammen. Skörda när knölarna är stora som hönsägg – det tar från sex-sju veckor.

Foto: Lena Ljungquist. Illustration: Linda Sandström. Text av: Karin Elmberg, 2018-02-22 Info : Odla potatis i hink – 10 steg till midsommarskörd

Hur många potatisar sätter man i en hink?

Odla potatis i hink eller kruka – så gör du – 1. Välj en kruka med hål i botten eller en hink, minst tio liter. Potatisknölarna gillar inte ljus så välj gärna en mörk hink. Det är viktigt att du borrar några hål i hinkens sidor så att överflödigt vatten kan rinna ut, annars finns risk att de ruttnar.2. Omkring tre potatisar är lagom i varje kruka.3. Kupa potatisen. När potatisens gröna blast börjar växa upp ur jorden är det dags att lägga i mer jord (kupa). Lägg hela tiden på jord så att bara den yttersta toppen av det gröna syns och fortsätta täcka och vattna tills jorden når kanten på krukan eller hinken. Potatisplantan ger inte bara mat i magen, den är även en vacker växt med sina klargröna blad.4. Skörda potatisen. När veckorna har passerat från att du planterade potatisen kan du försiktigt sticka ner handen och känna efter i hinken. Antingen kan du ta upp hela plantan och alla potatisar, eller tar du upp en efter en när de börjat växa till sig.

Vad händer om man sätter potatis för djupt?

The store will not work correctly in the case when cookies are disabled. Att odla egen potatis är en populär sysselsättning bland trädgårdsentusiaster och självhushållare. Det är verkligen något speciellt med att gräva upp färska potatisar ur jorden till middagen.

För den som inte har erfarenhet av att odla potatis kan det dock kännas svårt att veta var man ska börja. Därför har vi samlat ihop en komplett guide för att sätta potatis från början till skörd. På så sätt kan du njuta av egna färska potatisar direkt från din trädgård. Fortsätt läsa för att ta reda på allt du behöver veta om att sätta potatis.

När sätter man potatis? Det bästa tillfället att sätta potatis beror på var du bor och vilken typ av potatis du vill odla. Men generellt sett är det vanligt att sätta potatis på våren, när jorden har börjat värmas upp och risken för frost har minskat.

 1. Här i Sverige brukar man oftast sätta potatisen från slutet av april till början av juni, beroende på var i landet man befinner sig.
 2. Potatisen trivs bäst i en solig och näringsrik jord med god dränering.
 3. Innan du sätter potatisen är det viktigt att förbereda jorden genom att rensa bort ogräs och gräva upp jorden för att lossa upp den.

Du kan sätta potatisen antingen genom att gräva en ränna och placera potatisarna i den med ungefär 30 centimeters mellanrum, eller genom att använda en potatisplanterare. Efter att du har satt potatisen bör du täcka den med jord och sedan vattna den regelbundet.

 1. Det är också viktigt att gödsla potatisen med lämpligt gödsel efter cirka en månad för att hjälpa den att växa och utvecklas.
 2. När potatisplantorna har blivit stora nog kan du börja att luka ogräset runt dem för att hjälpa till att hålla jorden fri från konkurrens.
 3. Hur djupt sätter man potatis? Potatis ska sättas relativt grunt, vanligtvis cirka 10-15 centimeter djupt, beroende på jordtyp och potatissort.

Det är viktigt att sätta potatisen tillräckligt grunt så att den kan få tillräckligt med ljus för att gro, men samtidigt tillräckligt djupt för att skydda knölarna från solens starka strålar. Om du sätter potatisen för grunt kan knölarna börja gro ovanför marken, vilket kan orsaka problem med uttorkning och skadedjur.

Om du sätter potatisen för djupt kan groddarna ha svårt att nå till ytan och plantorna kan växa långsamt eller inte alls. Som en tumregel kan du sätta potatisen så att knölarna är täckta av ungefär 5-10 centimeter jord och sedan fylla på med mer jord allt eftersom plantorna växer och utvecklas. För att odla potatis behöver du inte en massa dyra eller avancerade redskap.

För att gräva potatislandet, jämna ut jorden och göra den klar för att så potatisen kan det vara bra att ha en spade eller en potatishacka och en räfsa eller kratta för att ta bort stenar och rötter från jorden innan du sår. Beroende på hur stort ditt potatisland är kan det även vara bra att ha en skyffel för att fylla på jord över potatisplantorna och ett snöre eller linjal för att mäta ut avståndet när du sätter dina potatisar.

 • Du kan hitta alla trädgårdsredskap du kan tänkas behöva hos oss på GardenStore.se När ska man vattna potatisen? Potatisplantor behöver vatten regelbundet för att växa och utvecklas ordentligt.
 • Det är viktigt att vattna potatisen vid rätt tillfälle för att undvika uttorkning eller övervattning, vilket kan påverka skördens kvalitet.
See also:  Vad Kan Man Plantera I Januari?

Det bästa tillfället att vattna potatisen är på morgonen eller på kvällen, när temperaturen är svalare och solen inte är så stark. Detta minskar risken för att vattnet snabbt avdunstar och ger plantorna mer tid att absorbera vattnet. Under de första veckorna efter plantering behöver potatisen regelbundet vatten för att groddarna ska kunna gro och för att plantorna ska utveckla starka rötter.

 • När potatisplantorna börjar blomma behöver de fortfarande tillräckligt med vatten för att knölarna ska kunna utvecklas ordentligt men det är också viktigt att inte övervattna potatisen, eftersom detta kan leda till röta och andra problem.
 • Om jorden känns fuktig när du rör vid den behöver du vanligtvis inte vattna igen förrän marken har torkat ut något.

Du kan vattna ditt potatisland för hand eller investera i ett bevattningssystem. Hos oss hittar du allt inom bevattning för att göra din potatisodling mer effektiv, hållbar och enklare att sköta. Att odla och skörda egen potatis är en fantastisk upplevelse som ger både tillfredsställelse och goda smaker till middagsbordet.

Hur många potatisar kan man sätta i en kruka?

Odla potatis i kruka – egen potatis till midsommar Drömmer du om egen färskpotatis till midsommar? Då ska du läsa vidare här! Börja redan i mars! Välj gärna en så får du dina raringar tidigt. Låt potatisen förgro på ett ljust och svalt s tälle i ex empelvis en äggkartong. När du har fina groddar (knubbiga 1-1,5 cm) på potatisen är det dags! Hitta en bra behållare, exempelvis smarta kruka för ca 3-5 knölar.

 1. Men det går även bra med exempelvis en svart hink eller en murarbalja.
 2. Behållaren du odlar i ska vara mörk (potatisknölarna tål inte ljus) och ha dränering.
 3. Börja med ca 10 cm jord i botten på vilken du lägger dina sättpotatisar.
 4. Täck med ca 5 cm jord.
 5. När blasten börjar komma upp kupar du med mer jord och fortsätter så fram tills att du skördar.

Kupningen ser till att du hela tiden har jord som täcker potatisen och förhindrar ljus att komma in. Ha odlingen inomhus till att börja med. Låt inte potatisen stå för varmt (max 30 °men gärna runt 10-15 grader om du har ett sådant ställe). När risken för frost är över kan du ställa ut krukan/behållaren.

Varför Potatiskruka?

Potatiskrukan är en tvådelad kruka med en praktisk innerkruka som låter dig se potatisens rötter. På det viset kan du se hur mycket potatisarna har vuxit och enkelt skörda de potatisar som är färdigvuxna genom att plocka ut dem genom innerkrukans hål.

Hur ska man sätta potatis?

Plantering och skörd av potatis Plantera potatisen 5–8 cm ner i jorden med groddarna uppåt. Sätt dem med 20–35 cm mellan varje potatis och ett radavstånd på 50–70 cm. Vattna efter plantering och fortsätt vattna regelbundet så länge det inte regnar. Potatisen får inte torka ut.

Hur ofta ska man vattna potatis?

Sätt potatisen med ca 25 cm mellan varje planta och ca 40 cm mellan raderna. Potatisplantor tycker inte om att torka ut. Se därför till att plantorna får minst 30 mm vatten i veckan. Se också till att vattna extra mycket när plantan får små blommor.

Måste potatis stå soligt?

Läs mer: Vanligaste potatissjukdomen – potatisbladmögel – Kratta upp en rejäl ränna, kanske 20 cm djup. Sätt den tidiga potatisen med ungefär en fots avstånd och den senare potatisen med lite längre avstånd. Det spelar ingen roll vilken del av potatisen som är nedåt och uppåt.

 • Om du rotat potatisen först ska dock rotdelen sitta nedåt och blasten uppåt.
 • Ratta sedan tillbaka jorden över potatisen och försök också kratta upp en ås över raden där potatisen satts.
 • I en pallkrage kan du få plats med 8-10 sättpotatisar.
 • Potatis är känslig för solljus.
 • Om knölarna nås av sol blir de gröna.

Det gröna ämnet är giftigt om du skulle råka äta riktigt stora mängder, därför försöker vi skydda både sättpotatisen och de nya potatisarna i jorden genom att kupa plantorna. Då krattas jord upp runt plantorna som skydd för jorden. Ett annat sätt är att täcka potatisraden med halm, löv eller annat organiskt material. Hur Plantera Potatis I Hink Här har jag dragit upp fåror i landet, vattnat och sedan satt ut rotad potatis. Med en potatishacka täcker jag sedan fårorna med jord och packar in potatisen i en rejäl vall. Ungefär tre månader efter att du satt potatisen i jorden är det dags att börja leta efter knölar.

Hur många potatisar blir det av en potatis?

Hur mycket potatis blir det? – Det är väldigt svårt att göra en uppskattning om hur mycket potatis som kan skördas från en knöl. Det varierar stort mellan olika sorter. Vissa potatisar blir jättestora, men inte så många per planta. Andra potatisar blir små men växer fram i mänger.

 1. Räkna med att en sättpotatis ger 0,5-1 kg skörd, så har du i alla fall en grov uppskattning.
 2. Min pallkrage ger som minst fem kilo, men förhoppningsvis en bra bit över tio kilo.
 3. Jag ska försöka hålla mig från att skörda allt för tidigt och låta knölarna utvecklas ordentligt.
 4. Så går det till när jag odlar potatis i pallkrage.

Hoppas du blir sugen att prova! /Sara Bäckmo

Vad kan man odla i hink?

Att odla i hink och kruka – Rebeccas växthusliv Nu är det en härlig tid i mitt växthus. Våren är här och det blommar på de flesta ställen i trädgården och även i växthuset. Julrosor och Äppelblom blandas med tulpaner och Kungsängsliljan. Kungsängsliljan som för övrigt är en egen favorit.

 1. För några veckor sedan var jag och min kära kollega Hanna och spelade in ett podd avsnitt hos Karolina på Länsmansgården.
 2. Hon lärde oss allt om att odla blommande i kruka.
 3. Oj vad det blommade hemma hos Karolina.
 4. Jag har tagit till mig av all gammal och nyfunnen kunskap om krukodling och kommer odla mer än någonsin i kruka.

Men framförallt ätbart. Jag har odlat i kruka i många många år, tomat, gurka, physalis, melon, potatis, paprika och chili för att nämna något. Sallad, dill, persilja, och basilika går också utmärkt att ha i hink eller kruka. Vad som är gemensamt med allt man odlar som har en begränsad jordvolym är kvalitén på jorden man använder sig av.

En billig jord innehåller mycket sand och sand binder inte vätska och innehåller inte mycket näring. Därför är det så viktigt att man har en näringsrik och bra jord att odla i. Viktigt när man odlar i hink är också att man vattnar ofta. För ett litet kärl torkar ut snabbare än ett stort eller om man odlar direkt i marken.

Jag undviker att odla i hinkar och krukor som har hål i botten. Jag köper hellre kärl som är helt solida och borrar egna hål upp en bit på sidan i stället. Då innebär det att det kan stanna kvar vatten i botten. Att det inte rinner rakt igenom när man vattnar.

På så vis kan växten tillgodose sig vatten en längre tid. Man måste göda sina växter. Oavsett om det är ätbart eller blommande. Näringen i jorden tar slut efter en 3-6 veckor oavsett hur bra jorden var från början. Strukturen är kvar men näringen försvinner. Jag göder det mesta med pelleterad hönsgödsel.

Det blandar jag ner i jorden varannan vecka. : Att odla i hink och kruka – Rebeccas växthusliv

Hur djup jord för att odla potatis?

I mitten på 1700-talet försökte Svenska staten att lansera potatis, då folket led av fattigdom och svält. Man insåg att potatis var mycket mer produktivt än dåtidens grödor, och ville att bönderna skulle börja odla den. Det var dock trögt att få snurr på, och först i början på 1800-talet upptrappades potatisodlingen till en större skala.

Plötsligt hade alla mat, vilket ledde till att vi fick en stor befolkningsökning. Dessutom hade man kommit på att man kunde göra brännvin av potatis, vilket inte minskade den nyvunna kärleken till ”Jordpäron” som potatisen kallades då (och även idag i vissa dialekter). Potatis är lätt att odla, oavsett om du odlar den i grönsaksland, pallkrage eller kruka.

See also:  NR Plantera JäTteverbena?

Blommorna utvecklas till gröna bär på hösten vilka påminner om omogna tomater, men potatisens bär är olämpliga för konsumtion. Potatis är grupperad efter deras egenskaper, fast potatis, vanlig potatis och mjölig potatis. Potatisskalet är brunt eller gult, men kan också vara lila, röd eller rosa.

Tidiga sorter som ’Timo’ och ’Siikli’ producerar ätbara potatisar på 60-70 dagar, och senare sorter skördas i slutet av september. Friska och goda sorter som är odlingsvärda i hemträdgården är ’Matilda’, ’Su¬vi’, ’Venla’, ’Idole’ och ’Van Gogh’. Eller engagera barnen i potatisodlandet genom att odla den lila ’Blue Congo’, som har en spektakulär blålila färg.

Potatis växer bäst på en ljus och varm plats, i en mullrik, genomsläpplig och sandig jord. Den är känslig för frost och behöver en del vatten. Den gillar inte ha för våt jord, men i torr jord blir potatisarna väldigt små. Jordlagret som potatisen ska odlas i ska vara minst 15cm djup.

 1. För att kunna skörda mycket potatis, jordförbättra odlingsplätten med Naturgödslad Plantjord samt Potatisgödsel eller Gödsel för köksträdgården,
 2. Plantera potatisen på 5 cm djup, och med ett plantavstånd på cirka 25-35 cm (beroende på sort).
 3. Att odla potatis i odlingslåda eller stora krukor på en balkong är enkelt.

Potatisen kan planteras lite tätare än på friland. Börja med att lägga ett cirka 4cm tjockt lager av lecakulor i botten av krukorna. Fyll sedan krukan halvvägs med REKO-jord, och sätt potatisen på olika höjd i jorden så att de inte vidrör varandra. Fyll på med mer jord vartefter blasten växer, tills krukan är fylld.

 1. Låt potatisarna gro i rumstemperatur i ungefär 2-3 veckor för att förkorta tiden fram till skörd.
 2. Plantera potatisen så snart jorden har ”rett sig”, dvs är kring 8 grader varm.
 3. Tidig potatis kan planteras i början av maj, för att sedan skördas vid midsommar.
 4. Det kan komma nattfrost ända fram till början av juni, så täck din potatisodling med fiberduk eller lakan för natten för att inte blasten ska ta skada av kölden.

Kupa jorden vartefter, det vill säga skyffla upp en jordhög kring blasten. Då får plantan fler potatisar och knölarna som växer vid ytan riskerar inte att bli gröna och giftiga. Gör likadant vid odling i kruka och lådor. Håll potatislandet jämnt fuktig under hela växtsäsongen för att optimera potatisskörden.

Krukodlad potatis ska också vattnas regelbundet, precis som en vanlig krukväxt. Skörda sommarens första färskpotatis när du tycker att den har nått rätt storlek. När växten börjar vissna ner (vanligtvis efter blomningen) kan du ta bort blasten för att undvika gråmögel. Skörda potatisen ungefär 10–14 dagar senare.

Förbered sedan potatisen för inlagring genom att lufttorka den. Bästa lagringstemperatur är + 4-6 grader. Potatis håller sig länge när de förvaras i vanlig Solmull, och du kan varva potatis med Solmull i en låda så klarar den av lagringssjukdomar bättre.

 1. Odla potatis i halm! Att odla i halm är en bra idé för dig som har massor av gräsmatta, inget trädgårdsland, och vill odla potatis helt utan att behöva gräva.
 2. Trampa ner gräset, lägg ut potatisen rätt ner på gräsmattan, och täck potatisen med ett 30 cm tjockt halmtäcke.
 3. Fyll på med halm vartefter blasten växer.

Skörda sedan ren och fin potatis i september! Efter skörd kan du fylla på med Ros- och perennjord över halmtäcket, så har du början på en fin rabatt. Eller fortsätt att odla potatis där nästa år!

Hur många gånger ska man kupa potatis?

Kupa jord runt potatisen – Kupa upp jord runt plantan två gånger under sommaren. Då undviker du att potatisen utsätts för sol och torka. Potatis som utsätts för ljus blir gröna. Gröna potatisar innehåller ett giftigt ämne – solanin och ska inte ätas.

Måste man vattna potatisen?

Odling – När du väl har satt ner sättpotatisen i jorden gäller att vattna ofta, speciellt viktigt vid torka. God vattentillgång ger fler och större potatisar samt minskar risken för skorv. Luckra jorden efter hand och rensa bort allt ogräs. Kupa upp jorden kring potatisplantan när den är 10 – 15 cm hög. Täck knölarna inte bladen. Knölar som utsätts för ljus blir gröna och oätliga.

Vad ska man inte odla nära potatis?

Växtföljd innebär att du byter odlingsplats för dina grönsaker år från år – helst så att det är minst fyra år innan du odlar den på samma plats igen. Detta gäller inte snabbväxande grödor som till exempel sallat och spenat. Samodling innebär att du blandar olika typer av växter – grönsaker, kryddväxter och blommor – som trivs tillsammans och odlar dem intill varandra.

 • Kålväxter
 • Potatis
 • Morötter
 • Lök
 • Purjolök
 • Ärter och bönor

Tips – så här kan du dela in växterna i fyra grupper För att vara säker på att växterna inte växer på samma plats oftare än vart fjärde år är det praktiskt att dela in växterna i fyra grupper och att ha minst lika många odlingsytor att växla plats mellan år från år. Hur Plantera Potatis I Hink I växtbiblioteket, ’Växter A-Ö’ kan du sortera på växtfamilj, näringsbehov och vattenbehov. Vad är samodling? Samodling innebär att du blandar olika sorters grönsaker och blommor intill varandra i odlingen. Det gör odlingen vackrare och är bra av utrymmesskäl. Dessutom kan vissa blommor och kryddväxter skydda grönsaker mot skadedjur och insekter. Hur Plantera Potatis I Hink Två sätt att samodla:

 1. Ett sätt att samodla är att väva in blommor bland grönsakerna i odlingen eller blanda olika grönsaker på samma yta. Du kan till exempel plantera tagetes bland dina morötter eller bondbönor bland potatisen.
 2. En del växter har en lång utvecklingstid och tar inte så mycket plats i början. Korta kulturer kan då odlas mellan de långsamväxande växterna i början av säsongen. På samma sätt skördas vissa grönsaker relativt tidigt och ger plats för nya grönsaker. Läs merunder ’Sommarsådd’,

Samodling – några tips

 • Asiatisk bladkål, pak choi och rädisa kan odlas mellan kålplantorna innan de blir för stora. Spetskål och kålrabbi har lite kortare utvecklingstid och kan odlas i omgångar
 • Samplantering av kål med timjan och dill hjälper mot kållarver
 • Purjolöken kan samodlas med sallat
 • Kronärtskocka och rotselleri kan samodlas med sallat
 • Tagetes är en sanerande gröda är som minskar skadliga nematoder i jorden. Det är främst morötter och kepalök som drabbas. Odla därför gärna tagetes tillsammans med dessa
 • Kryddtagetes kan också gärna samodlas med sallat, betor och mangold
 • Ärtorna och bönorna kan samodlas med krasse, squash och/eller spenat för att hålla jorden ska vara täckt
 • Bondbönor mellan rader av potatis
 • Klätterbönor, sockermajs och sommarsquash passar utmärkt att odla tillsammans

Trivs/trivs inte tillsammans Vissa växter trivs bättre eller sämre tillsammans, läs mer om vilka växter en viss gröda trivs och inte trivs med på växtkorten i ’Växter A-Ö’. Några exempel på växter som inte bör odlas tillsammans:

 • Potatis trivs inte med gurka, jordärtskocka, kålväxter, selleri, tomat, squash eller pumpa
 • Bönor/ärtor trivs inte med lök eller fänkål
 • Tomat bör inte odlas i närheten av potatis

Mer hjälp i Växtbiblioteket I växtbiblioteket ’Växter A-Ö’ finns en filtreringsfunktion där du kan välja att filtrera växterna på olika kriterier. Bland annat kan du se vilka växter som ingår i de olika växtfamiljerna och vilka som har samma närings- och vattenbehov.

Hur djupt sätter man Förgrodd potatis?

Odla i pallkrage/odlingsbänk –

 1. Välj ut en solig plats i trädgården.
 2. Lägg ut markduk för att hindra gräs och ogräs.
 3. Ställ två pallkragar/odlingsbänkar på varandra och fyll på med plantjord och grundgödsla med pelleterad kogödsel eller grönsaksgödsel.
 4. Sätt potatisen, förgrodd/förodlad, ca 5 cm djupt och täck med jord.
 5. För snabb uppkomst och tidig skörd, täck pallkragen med odlingsväv.
 6. Vattna och kupa upp jord runt plantorna allteftersom blasten växer.
 7. Tag bort väven när frostrisken är över.

Hur långt emellan sätter man potatis?

Om potatis. Om du bara ska odla en enda sak: odla potatis. Ingen gröda kräver så lite och ger så mycket tillbaka – att misslyckas är i det närmaste omöjligt så länge du kommer ihåg att sätta dina knölar om våren och gräva upp dem om hösten. Egenodlad potatis är inte bara obesprutad, som odlare har du möjlighet att välja och vraka bland alla roliga sorter som finns.

Dessutom är den alltid godare än den kommersiellt odlade och hårt gödseldrivna potatisen. Att förvara skörden är inte heller något problem – ta hem en packe papperspåsar från mataffären, fyll varje med ett par kilo potatis och placera påsarna i en sluten låda i källaren. Hinner du inte äta upp allt före våren så kan du använda det sista som sättpotatis.

Tidig fast vs sen och mjölig. Köper du sättpotatis på nätet har du förbluffande många olika sorter att välja bland, fördelade på potatis som kan skördas extra tidigt, tidigt och sent på säsongen. De tidiga och extra tidiga sorterna är alla fasta sorter med mer eller mindre gult kött, vaxartad konsistens, aningen söt, smörig eller nötig smak.

 • Fast potatis innehåller mer vatten i förhållande till stärkelse och kan skördas som färskpotatis eller fullmogen potatis.
 • De sena sorterna har oftast vitare kött, mindre uttalad smak och mjölig till sönderfallande konsistens.
 • Skörden ligger senare på hösten och om du vill kan du låta några knölar ligga kvar i jorden och skörda dem först när de blivit stora som bakpotatisar.
See also:  NR Plantera VäXter Utomhus?

Eftersom sena sorter innehåller mindre vatten och mer stärkelse, klarar de vinterlagring bättre än de tidiga sorterna. Fast potatis är mest all-round, mjölig bättre när du ska göra gnocchi, kroppkakor eller använda potatis i brödbak. Tidiga sorter. Rocket är som namnet antyder en snabb och extra tidig sort; som odlare gäller det att skörda i tid, annars blir knölarna enorma.

 • Mycket populär och rikgivande.
 • Extra tidig är också sorten Timo, Finlands mest odlade potatissort som ger stor skörd av gula knölar med utsökt smak.
 • Tidiga, lättodlade Sarpo Kifli är ett bra val för både nybörjare och potatishypokondriker – smaken är utmärkt, sorten ovanligt frisk och dessutom resistent mot bladmögel.

Den tidiga gourmetsorten Amandine har blekgult kött, smörig smak och ger stor skörd. Växer sig gärna stor i jorden så skörda i tid! Lika tidig är den vackra Cherie, även den en gourmetsort fast med gult, fast kött under det djupt rosafärgade skalet. En i Sverige ny och tidig sort är Andean Sunside,

Solgult kött, smak av nötter och kastanj och extra kort koktid. Utmärkt som kok- och gratängpotatis, mindre lyckad som pommes och klyftor. Sena sorter. Sarpo Mira är den friskaste potatissort som finns, en särskilt värdefull egenskap hos sena potatissorter. Ett säkert val för dig som odlar i fuktiga jordar eller halvskugga.

Mayan Gold brukar beskrivas som ”den godaste potatissort som finns”. Är en förädlad knöl från Solanum Phureya, en ursprungligen vild sort som tidigare inte klarat vårt nordiska klimat. Från Danmark kommer den roliga sorten Sparrispotatis Asparges, De mycket välsmakande knölarna är långsmala och knotiga vilket komplicerar skalning.

 • Ger mindre skörd.
 • Det senare gäller även Mandelpotatis, ett måste för dig som gillar surströmming.
 • Mandelpotatis trivs bäst i Norrlands magra jordar och den låga avkastningen kompenseras av den fina mandelsmaken.
 • Förgro på jord.
 • Vill du ha tidig och riklig skörd ska du förgro potatisen på jord 4-6 veckor före utsättning och allra helst se till att sättknölarna hinner få lite rötter innan du petar ner den i jorden.

Enklast är att använda stora odlingsbrickor av plast. Grunda brickorna med några centimeter fuktig mull, kompost eller jord, och placera sättpotatisen tätt ovanpå. Täck gärna löst med gles väv eller transparent plast, ställ svalt och ljust och håll jorden aningen fuktig.

 • Att förgro på jord är bättre än att förgro potatis på vanligt sätt, alltså att ställa den torrt i exempelvis äggkartonger så att knölarna hinner få groddar.
 • Med rötter etablerar sig potatisen snabbare, ger tidigare och större skörd.
 • Växtföljd.
 • Precis som kål ska potatis aldrig odlas i samma jord, år efter år eftersom den är mottaglig för en rad olika sjukdomar; ju fler år den odlas på samma plats, desto större är risken att potatisen drar till sig mögelsjukdomar, virus eller skadedjur.

Bäst är att odla i 4-årig växtföljd, alltså att inte låta potatis återkomma till samma växtplats förrän var femte år. Vill du veta hur du ska tänka kan du läsa mer om växtföljd i kapitlet Svartkål här i Odlingsskolan. Ett förslag är att odla potatis där du föregående år odlat kål.

 • Sätta potatis.
 • En sättpotatis ska inte vara för stor, små knölar med en längd om ungefär 5 cm är lagom.
 • Om dina sättpotatisar är avsevärt mycket större än så kan du dela dem där du har groddar eller ögon på båda bitarna.
 • Potatis kan sättas så snart jorden reder sig och fått upp temperaturen litegrann.
 • Första eller andra veckan i maj är lagom för oss som odlar i mitten av landet, odlar du i södra Sverige kan du starta ännu tidigare och odlar du i norr så väntar du en vecka.

Dra upp omkring 8-10 cm djupa fåror med ett avstånd om 50-60 cm emellan. Sätt potatisen med groddarna upp och rötterna ned, omkring 20-30 cm mellan varje sättpotatis. Kupa upp jord från sidorna så att potatislandet får en vågig form. Vattna om jorden är torr.

När blasten börjar växa till sig kupar du upp ännu mer jord över potatisen så att ingen knöl riskerar att hamna i dagen. Gödsel. Håll igen på gödseln, max 2-3 kg stallgödsel per kvadratmeter räcker. Mer ger visserligen praktfull blast och stora knölar, problemet är bara att hårt kvävedriven potatis blir vattning, beter sig knepigt i tillagningen och kan få en trist bismak.

Mycket gödsel ökar dessutom risken att potatisen drabbas av någon sjukdom. Har du inte tillgång till stallgödsel kan du täcka jorden med några cm färskt gräsklipp och vattna ovanpå, då får potatisen gödsel samtidigt som jorden får lättare att hålla kvar fukten.

Problem. Det är på hösten som potatisen riskerar att drabbas av olika sjukdomar eftersom kyla och fukt drar till sig olika olika typer av mögelsvampar. Det är också därför de sena, mjöliga potatissorterna är mer utsatta medan den tidiga sommarpotatisen brukar klara sig. Gardera dig genom att köpa certifierat utsäde och att aldrig odla potatis på samma plats år efter år.

Säkrast är att tillämpa 4:årig växtföljd, då kan du sätta potatis på den plats där du föregående år odlat kål. Har du inte odlat i växtföljd förut kan du läsa mer i Odlingsskolans kapitel om svartkål. Skorv: En helt ofarlig åkomma som yttrar sig som sträva fläckar på skalet.

 • Skorv orsakas av jordbakterier, är vanligast i kalkrika jordar och brukar drabba potatisen om sommaren varigt ovanligt torr.
 • Ett tips är att jordförbättra med näringsfattig trädgårdkompost som sänker jordens pH-värde.
 • Solskador : Om knölarna exponeras för solljus blir de gröna och svagt giftiga.
 • Förutom att man får magknip så smakar potatisen bittert redan i munnen.

Kupa upp jord över blasten och låt inte nyskördad potatis stå och sola sig i skottkärran. Potatisbladmögel : Den vanligaste åkomman när det gäller potatis. Potatisbladmögel yttrar sig i form av bruna fläckar på bladen. Mycket snart sprider sig sjukan till rotknölarna i form av brunröta och därmed blir potatisen oätlig.

 1. För att slippa drabbas ska du undvika skuggiga och extra fuktiga lägen, hålla igen på gödseln och förgro potatisen på jord så att den hinner växa klart innan höstens fukt och kyla ökar sjukdomstrycket.
 2. Upptäcker du bruna fläckar på bladen, ta omedelbart bort och elda upp blasten; lägg den inte i komposten, då har du snart smittan överallt och den sprider sig mer än gärna till andra potatisväxter som tomat och aubergine.

Potatiscystnematoder : En pytteliten rundmask som angriper potatisens rotsystem. Söker sig till odlingar där potatis odlas i samma jord år efter år. Använd aldrig potatis du köpt i mataffären som utsäde, får du in den här figuren kan den nämligen bli kvar i jorden i upp till 20 år.

Potatiskräfta : Drabbar främst sena sorter och ger mörka svulster på rotknölarna. Är du orolig, odla någon av de resistenta sorterna och tillämpa 4:årig växtföljd så är det ingen fara. Skörd. ”När potatisen blommar är det dags att skörda” kan man ofta läsa i lite äldre odlingslitteratur. I själva verket är det långt ifrån alla sorter som verkligen blommar och generellt är vissnande blast ett mycket bättre tecken på att potatisen vuxit klart.

Vill du ta upp potatisen tidigare än så, gräv ner fingrarna i jorden och känn efter hur stora knölarna hunnit bli, att gräva upp dem när de ännu är små som vindruvor är ju ingen bra idé. När blasten gulnat ska du för övrigt ta bort den för att förebygga mögelangrepp.

Hur sätter man potatis i pallkrage?

Du behöver inte ett trädgårdsland eller en stor yta för att odla potatis. Odla potatis i pallkrage genom att placera en eller flera pallkragar på en bakgård mitt i stan, direkt på gräsmattan eller annan yta. Täck botten med fuktat tidningspapper eller markduk och fyll på med 10 cm planteringsjord.

Hur många potatisar kan man sätta i en kruka?

Odla potatis i kruka – egen potatis till midsommar Drömmer du om egen färskpotatis till midsommar? Då ska du läsa vidare här! Börja redan i mars! Välj gärna en så får du dina raringar tidigt. Låt potatisen förgro på ett ljust och svalt s tälle i ex empelvis en äggkartong. När du har fina groddar (knubbiga 1-1,5 cm) på potatisen är det dags! Hitta en bra behållare, exempelvis smarta kruka för ca 3-5 knölar.

Men det går även bra med exempelvis en svart hink eller en murarbalja. Behållaren du odlar i ska vara mörk (potatisknölarna tål inte ljus) och ha dränering. Börja med ca 10 cm jord i botten på vilken du lägger dina sättpotatisar. Täck med ca 5 cm jord. När blasten börjar komma upp kupar du med mer jord och fortsätter så fram tills att du skördar.

Kupningen ser till att du hela tiden har jord som täcker potatisen och förhindrar ljus att komma in. Ha odlingen inomhus till att börja med. Låt inte potatisen stå för varmt (max 30 °men gärna runt 10-15 grader om du har ett sådant ställe). När risken för frost är över kan du ställa ut krukan/behållaren.