Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Plantera PpelträD?

Steg 1: – Låt plantan stå i en hink med vatten för att bli riktigt genomvattnad medan du gräver planteringsgropen, som bör vara minst 80 cm bred och lika djup. Blanda gärna den befintliga jorden med t ex planteringsjord eller trädgårdsjord, som passar alla fruktträd.

Vilken tid på året planterar man äppelträd?

Så här planterar du ditt nya äppelträd – Är du nybörjare i trädgårdsdjungeln skulle vi rekommendera att du köper fruktträdet direkt från handelsträdgården, så vet du vad du får och chansen att lyckas blir större. Det finns trots allt mycket att lära sig om äppelträd och odling även om du kör på den ”enkla vägen”.

 • Äppelträd tycker om att breda ut sig, de behöver därför mycket utrymme att få växa.
 • Sol och vindstilla är också något som äppelträd föredrar – hitta en plats där solen gärna lyser men som skyddas mot stormiga nätter och blåsiga dagar.
 • Jorden ska vara näringsrik och väldränerad – och gärna rik på mull.

Äppelträd går bra att plantera från tidig vår, när tjälen har släppt, fram till och med hösten – innan frosten kommer. Börja med att åka till en handelsträdgård och välj ut vilket äppelträd det är du vill ha. Det är självklart bra med lite research innan du åker så du vet vad du ska titta efter.

 1. Sen är det dags att börja gräva – men innan du sätter spaden i marken bör du sätta ner ditt nyinköpta äppelträd i en hink med vatten för att rotsystemet ska vara rejält genomvattnat när du sätter ner det i marken.
 2. Planteringsgropen bör vara cirka 50 centimeter djup och ungefär lika bred.
 3. Ge ditt nya träd lite försprång genom att luckra sidorna samt botten på gropen.
See also:  NR Plantera TräD På VåRen?

Då kan rötterna leta sig neråt, och åt sidorna, lite enklare. Sen är det dags att fylla igen hålet. Fyll hålet med ordentligt gödslad jord, den får gärna vara utblandad med den befintliga jorden som du har grävt upp. Men det är bra om trädet har något att stödja sig mot så innan du fyller igen hålet kan du sätta ner en stödpåle, se till att den inte går högre än kronan eftersom trädkronan gärna vill vaja fritt.

Vad ska man ha för jord till äppelträd?

Äppelträd växer till en höjd av 3-5 m (det varierar beroende på sort och beskärningsmetod). De har ett brett växtsätt och starka grenar som producerar rosa/vita enkla blommor i maj-juni. Det finns många varianter av äppelträd, indelade i sommar-, höst- och vintersorter.

Indelningen hjälper oss att veta när frukterna ska skördas samt hur de ska hanteras efter skörd. Äppelträden pollinerar varandra, vilket inte brukar vara något problem i bostadsområden där grannar har äppelträd. Men om trädet ska stå ensligt, plantera gärna två sorter som pollinerar varandra. I Sverige växer äppelträd upp till zon 6.

De äpplen som mognar i början av augusti kallas sommaräpplen. Dessa äpplen har tunt skal och äts direkt, de tål inte någon vidare lagring. Höstsorter mognar under september och äts som de är, de kan förvaras svalt i några veckor, och om du har en god förvaring kan de hålla upp till 2-3 månader.

 1. Plocka vintersorter i månadsskiftet september-oktober, precis innan de är helt mogna.
 2. Dessa äpplen smakar som bäst när de stått svalt i ungefär en månad.
 3. I god förvaring kan de hålla sig bra i upp till 3-5 månader.
 4. Äppelträd växer bäst på soliga och varma platser.
 5. Jorden ska vara rik på mull, näringsrik och väldränerad.
See also:  NR Plantera Om OlivträD?

Om du planterar fler än ett äppelträd ska du plantera dem med 4 meters avstånd emellan. Ditt nya äppelträd ska helst planteras i en fyrkantig grop för att undvika rotsnurr, cirka 50 × 50 centimeter. När gropen är grävd, fyll den med vatten och låt vattnet sjunka undan.

Jordförbättra sedan trädgårdsjorden du grävt ur med 50% Planteringsjord innan du fyller tillbaka jorden kring trädet. Plantera trädet i samma nivå som den hade i sin kruka. Träd rotar sig snabbare om du binder upp dem mot ett trädstöd. Första året ska trädet stödvattnas regelbundet för att få en bra etablering på växtplatsen.

Regnvatten som faller på en gräsmatta har svårt att nå ner till trädens rötter. Avsluta därför din plantering med att gräva bort gräset i en cirkel närmast trädets stam, använd gärna Trädgårdskant för att hindra gräset från att växa tillbaka innanför cirkeln ( här står mer om Trädgårdskant).

 • Det är viktigt att inte jorden förblir bar kring trädet, att plantera till exempel marktäckande perenner kring stammen blir vackert, alternativt att täcka jorden med Täckbark,
 • När du gör detta kommer vattnet snabbare att ta sig ner till trädets rötter, och du får ett friskare träd.
 • Äppelträd ska gödslas varje vår med Gödsel för frukt och bär, för att producera mycket frukt och hålla sig motståndskraftig mot sjukdomar och skadedjur.

Gödsla med Trädgårdsgödsel mognad de första sensomrarna, så hjälper du trädet med extra energi att klara av vinterperioden. Nyplanterade träd behöver skyddas mot rådjur och harar under vintern, och skyddet ska vara kvar tills trädet nästan är fullstort.

 1. Rådjuren älskar att feja sina horn mot böjliga småträd på våren.
 2. Gamla och skadade grenar ska beskäras.
 3. Beskärning gör man för att ge luft i kronan, så att solen kommer åt alla äpplen.
 4. Ditt nya Äppelträd ska uppbyggnadsbeskäras, det betyder att man skapar en grundform som kommer att avgöra hur det vuxna trädet ska se ut.
See also:  NR Kan Man BöRja Plantera I VäXthuset?

De flesta handelsträdgårdar kan hjälpa dig att göra den första beskärningen redan i butik. Ett gammalt äppelträd som inte har beskurits på länge ska också beskäras försiktigt, då den kan få vattenskott om den beskärs för hårt. Beskär äppelträd på våren innan de börjar växa.

Kan man vattna ett träd för mycket?

Håll rotklumpen fuktig men vattna inte för mycket! Om platsen hela tiden är blöt kommer rötterna att ruttna, vilket kan leda till att trädet dör.

Kan man plantera äppelträd på sommaren?

Plantera inte för sent på hösten – Äppelträd kan planteras från vår till höst. Om det köpta trädet inte ännu har blad eller blom så kan det planteras ut fastän det är minusgrader. En tumregel är att om träden står oskyddade på plantskolan kan man plantera dem.