Plantera sticklingar så här –
Plantera dina köpta sticklingar i 11-12 cm krukor – det är en lagom storlek att växa till sig i. Se till att det finns hål i botten, då minskar risken att jorden blir för blöt. Plantera i blomjord, eller om det är en pelargonstickling kan du gärna välja pelargonjord, Vattna! Ställ krukorna i ett ljust, men inte jättesoligt fönster. Vänta med nästa vattning, tills jorden har torkat lätt. Då tvingar du de späda rötterna in i den nya jorden och risken att de ruttnar minimeras. En månad efter du planterat dina sticklingar kan du börja gödsla dina plantor. Häll svag dos av Blomsterlandets flytande krukväxtnäring eller Pelargonnäring i vattnet. När plantorna har rotat sig ordentligt i den nya jorden, kan du redan då toppa dem för att få buskiga plantor med många bryt och så småningom många blommor.
Hur ska sticklingar stå?
Rota i vatten – För att sticklingen ska få rötter behöver den några veckor på sig. Se till så att du har rent vatten och byt gärna ut det med jämna mellanrum. Den delen som står i vatten ska helst inte ha något ljus alls, medan resten av sticklingen behöver ljus.
Hur djupt plantera sticklingar?
Nya praktiska råd om etablering av energiskog
29 juni 2015 Artikel från Ämne:
Jämn och snabb uppkomst bäddar för god tillväxt och hög skörd i salixplanteringar, och därför är det viktigt att välja sticklingar med omsorg och att plantera dem på rätt sätt. Om detta berättar Stina Edelfeldt i en avhandling från SLU. Att plantera sticklingar liggande och att använda klena sticklingar ökartill exempel risken för luckiga bestånd.
- Och kvävegödsling kan gynna ogräsen mer än salixen.Salix är lokalt ett viktigt förnybart bränsle, men med bättre odlingsmetoder och ekonomi skulle arealerna kunna bli betydligt större.
- Det viktigaste momentet i salixodling är etableringen.
- Om den inte blir jämn och bra så har beståndet mycket mindre chans att klara sig och ge bra avkastning säger Stina Edelfeldt.
Salix sätts vanligen med sticklingar, ca 20 cm långa pinnar. Skotten får sedan växa några år varpå man skördar dem och sedan låter nya skott skjuta från stubbarna. Ojämnheter och luckor i beståndet leder till att ogräs tar sig in och att större salixplantor konkurrererar ut mindre.
- Stina Edelfeldt har i sitt doktorsarbete undersökt hur sticklingarna bör vara beskaffade och hur de bör planteras för att ge så bra etablering som möjligt.
- Längre, bredare och tyngre sticklingar producerade mer biomassa och sköt fler och längre skott, men om sticklingarna blev för stora avtog den effekten, säger Stina Edelfeldt.
Jag rekommenderar att man använder sticklingar som är minst 20 cm långa, och undviker sticklingar kortare än 10 cm. Sticklingens egenskaper visade sig påverka tillväxten under lång tid, även två skördar efter planteringen. Stora sticklingar ledde till stora plantor, vilket antyder att den storlekshierarki som skapades vid planteringen behålls över flera skördar.
En annan sak som kan försämra etableringen är om jorden är så hård att sticklingarna skadas eller blir liggande ovanpå jorden, vilket kan leda till uttorkning. Sticklingar kunde också skadas om de lagrades utomhus några veckor. – Plantering i packad jord rekommenderas inte, men om man gör det bör man använda grövre sticklingar med en diameter på minst 10–11 mm, säger Stina Edelfeldt.
Då klarar de sig bättre. Sticklingar planteras vanligen stående, med toppen några centimeter ovan mark, men det görs även försök med plantering av liggande sticklingar. Stina Edelfeldt visar dock att liggande sticklingar presterar sämre. Om sticklingarna ändå planteras liggande, bör de inte planteras djupare än 5 cm.
- Ett alternativ till användning av sticklingar är att plantera upp till två meter långa liggande skott i marken.
- Detta visade sig dock öka risken att få ett ojämnt bestånd, eftersom en majoritet av skotten sköt upp i toppen av skottet.
- Det är viktigt att se till att ogräsen inte hinner gro och skjuta skott innan salixen har blivit tillräckligt stor.
När salixen väl har vuxit till sig kan den undertrycka ogräset. Kvävegödsling rekommenderas inte under etableringsåret. – Kvävet tycks gynna ogräsen mer än salixen, säger Stina Edelfeldt. Orsaken är troligen att sticklingarna redan innehåller ganska stora näringsreserver.
FAKTA MSc Stina Edelfeldt, institutionen för växtproduktionsekologi, försvarade sin doktorsavhandling Influence of pre-emergence cutting characteristics on early willow establishment den 12 juni 2015 vid SLU i Uppsala. Opponent var Dr Katrin Heinsoo, Estonian University of Life Sciences, Tartu, Estland.
Länk till avhandlingen (pdf) Kontaktinformation Stina Edelfeldt, SLU. Tel 070-616 01 67, : Nya praktiska råd om etablering av energiskog
Måste man sätta sticklingar i vatten?
Ta stickling av palettblad – steg för steg – Ta fram plantan du vill ta sticklingar av och en ren sax, så är du redo. Steg 1 Hitta ett skott, med två bladpar.
Steg 2 Klipp rakt över det nedersta bladparet, så att det blir blad kvar längst upp på grenen som du tar sticklingen från.
Steg 3 Ta bort de nedersta bladen på sticklingen.
Steg 4 Nu är sticklingen klar att sättas i vatten, eller planteras direkt i en kruka med jord.
Det vanligaste är att sätta sticklingen i vatten tills den får rötter, vilket brukar ta bara en vecka.
Steg 5 Plantera sticklingen i en kruka med blomsterjord, Om du planterar sticklingen direkt i jord, utan att den först har stått i vatten och fått rötter, kan det vara bra att täcka krukan med plast. Då ger du plantan en liten växthuseffekt!
Steg 6 Vattna din nya planta och ställ den där du vill ha den.
När sätta stickling i jord?
Flytta stickling från vatten till jord – Om man flyttar en stickling med vattenrötter till jord finns det risk för obehagliga överraskningar. De rötter som växten redan har gör ingen större nytta i jorden och därför måste nya rötter bildas. Ett extra stressmoment för växten helt enkelt där i värsta fall de gamla vattenrötterna kan ruttna och skapa obalans i jorden.
Ett sätt att ’rädda’ situationen och förbättra förutsättningarna om du väljer att börjar om i jord är att klippa bort merparten av rötterna så att endast några millimeter av rottrådarna lämnas kvar på stjälken. Dessa små rötter kan när de börjar växa ut lättare anpassa sig och vara ett stöd medan nya rötter anpassade till att växa i jord utvecklas.
Om du ändå vill ’starta upp’ din stickling i vatten bör den planteras i jord så snart du ser de små knopparna på stjälken eller i bladvecket som antyder att rötter är på väg att bildas. Sätt då sticklingen i såjord eller blomjord med 20-30% perlite eller små lekakulor.
Hur mycket ska man vattna sticklingar?
Grundtips för att lyckas med sticklingar –
- Moderplantan (växten du klipper sticklingen av) ska vara i gott skick. Den ska vara väl vattnad, vara frisk och helst inte vara på väg att blomma.
- Välj en gren som inte har blommat och klipp en stickling som inte är för stor. En stor stickling med många blad har svårare och tar längre tid på sig att bilda rötter än en mindre stickling. Det är smartare att sätta en mindre stickling med 2-3 blad som snabbare bildar rötter och kan komma igång att växa. Om bladen är mycket stora kan man för att minska avdunstningen hos sticklingen klippa av halva eller större delen av ett blad.
- Sätt sticklingen i såjord, gärna blandad med 10-15% perlit i en kruka som är högst 7-8 cm stor. Det är viktigt med en genomsläpplig, lätt jord som låter syre komma in till området där rötterna ska bildas. Såjorden blir inte lika kompakt och vattenfylld som den kraftigare blom- eller plantjorden. Rotningskuber som Root Riot, som är lämpliga för mjuka till halvförvedade sticklingar, har optimal struktur med god genomsläpplighet.
- Vattna igenom jorden innan sticklingen sätts i jorden. Låt den bli fuktig, men inte blöt. Det är viktigt att syre lätt kan cirkulera i jorden. Stick ner sticklingen så att den står stabilt men utan att blad ligger emot jorden då mögel lätt kan uppstå vid kontakt med fuktig jord. Vattna lite grann så att jorden sätter sig runt sticklingens stjälk.
- Undantaget pelargoner så behöver sticklingen ordentligt med ljus (under växtbelysning från höst till tidig vår) och hög luftfuktighet omkring sig för att minska avdunstningen och ge fokus till rotbildningen. Använd ett miniväxthus med genomskinligt lock eller sätt ner krukan i en genomskinlig plastpåse och knyt till upptill. Vädra när det blir mycket kondens.
Med ovanstående tips blir det lätt att lyckas med att ta sticklingar av de flesta växter med mjuka och halvförvedade stjälkar. Vissa växter har lite speciella förutsättningar, men det kostar väldigt lite att prova. Många växter får rötter inom två till tre veckor särskilt på våren och sommaren.
Andra växter kan ta längre tid på sig att få rötter. Om bladen vissnar behöver det inte innebära att du misslyckats. Avvakta och fortsätt sköta om den. Rätt vad det är kan den börja spira. Ett specialknep är att spraya moderplantan under tre veckor innan sticklingen tas och sedan sticklingen under rotningstiden med Clonex Mist, en spray med naturligt innehåll som bidrar till snabbare och mer effektiv rottillväxt.
Läs gärna våra detaljerade tips och se våra videos med sticklingstips. Du hittar dem alla i Faktabanken eller via lästipsen nedan. Foto: Lena Ljungquist
Varför ruttnar mina sticklingar?
Rota sticklingar på bästa sätt Hur ska man egentligen rota sticklingar? Är vatten- eller jordrotning bäst? I det här inlägget delar jag med mig av mina erfarenheter. Just nu har jag sticklingar mest över hela huset. Våren är ju en perfekt tid för sticklingsrotning eftersom ljuset är så gynnsamt. Min erfarenhet är att både vattenrotning och jordrotning fungerar bra, men att rotning i jord oftast går snabbare. Så har man bråttom med sina sticklingar kan det vara en god idé att rota i jord.
Vissa sticklingar, som till exempel palettblad, bildar rötter snabbt och lite hur som helst, medan andra tar ganska god tid på sig. Dr Westerlund kan vara ganska svårrotad i vatten och utvecklar rötter snabbare i jord. Men eftersom den är så fin i vas så kan det vara värt att vänta lite längre på rötterna! När det gäller pelargoner och då även doftpelargonen Dr Westerlund får du se upp med att inte ha för mycket vatten i vasen om du vattenrotar.
Hibiskusstickling Vissa, lite mer trögrotade sticklingar, kan behöva en extra knuff för att bilda rötter. Då är ett litet ”växthus” i form av en plastpåse eller en glaskupa en god idé. På bilden här ovanför har jag satt en stickling av en hibiskus Snow queen i ett litet plastpåsetält.
När är det bäst att ta sticklingar?
Sticklingar kan man ta från slutet av februari/början av mars och sedan under hela växtsäsongen fram till augusti-september. Därefter börjar mörkret bli lite väl påtagligt igen för att resultatet ska bli riktigt bra utan växtbelysning. Har du tillgång till växtbelysning och den tilltänkta moderplantan (den du tänker ta sticklingen av) är i bra form går det bra att ta sticklingar året om. Innan man tar sticklingen kan man förbättra moderplantans kondition genom att spraya med Clonex Mist, en lösning som ger extra spänst och är ett rotningsstimulerande medel med ett helt naturligt innehåll.
- Detta fortsätter man sedan att spaya också på sticklingen under tiden den växer till.
- När ljuset återvänder på våren kan man riktigt se hur växterna sträcker på sig och de nya blad som växer ut har en friskare och frodigare färg än de äldre som härdat ut genom vinterns mörker.
- Detta är ett gott tecken på att din växt mår bra och det är då man har som störst chans att lyckas med att ta sticklingar även utan särskild växtbelysning (även om det är ännu enklare att lyckas med tillskottsljus tidigt på säsongen).
Här är en teknik som fungerar på de flesta klätterväxter och många hängade växter vi vanligen odlar inomhus som t.ex Hjärtan på snöre, Plättar i luften, Karlbergare, Hemtrevnad och många andra liknande växter med små noder eller tillväxtpunkter på grenarna.
Varför toppa luktärt?
Sticklingar av toppade luktärter – När luktärterna utvecklat två-tre bladpar är det dags att knipsa av dem. Plantan kommer då att förgrena sig. Vi brukar klippa stänglarna ännu en gång innan utplantering för att slippa gängliga plantor. Ifall den avklippta delen har minst två bladpar, kan den planteras som stickling. Skär isåfall av det nedersta bladparet, så att rötter kan bildas därifrån.
Kan man ta sticklingar av alla växter?
När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owe Salmelas tips på hur du lyckas med det. På våra breddgrader kan man börja pyssla om sina krukväxter ungefär från mitten av februari.
Det är då tillväxtperioden inleds. En krukväxt kan man föröka både genom delning och genom att ta stickingar. Att ta sticklingar gör man helt enkelt genom att man skär av en bit av plantan som kan bli en ny planta. – Man kan ta sticklingar från nästan vilken växt som helst, säger Salmela. Det är inte farligt att ta sticklingar från en planta.
De allra flesta växter mår bra av att man beskär dem då och då, då orkar de växa med ny fart. Precis som håret mår bra av att klippas ibland. Bildtext Sticklingar kan man bland annat ta av ett blad eller en bit av stammen. Det här är sticklingar av saintpaulia, porslinsblomma och gullranka. Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle krukväxter,rumsväxter,Porslinsblomma,Plantering,Strömsö,Stickling,saintpaulia
Hur stor kruka till sticklingar?
Plantera sticklingar så här –
Plantera dina köpta sticklingar i 11-12 cm krukor – det är en lagom storlek att växa till sig i. Se till att det finns hål i botten, då minskar risken att jorden blir för blöt. Plantera i blomjord, eller om det är en pelargonstickling kan du gärna välja pelargonjord, Vattna! Ställ krukorna i ett ljust, men inte jättesoligt fönster. Vänta med nästa vattning, tills jorden har torkat lätt. Då tvingar du de späda rötterna in i den nya jorden och risken att de ruttnar minimeras. En månad efter du planterat dina sticklingar kan du börja gödsla dina plantor. Häll svag dos av Blomsterlandets flytande krukväxtnäring eller Pelargonnäring i vattnet. När plantorna har rotat sig ordentligt i den nya jorden, kan du redan då toppa dem för att få buskiga plantor med många bryt och så småningom många blommor.
Hur övervintrar man sticklingar?
Hej! Har tagit rossticklingar för första gången på mina röda rabattrosor, vet ej sort, de fanns när vi flyttade in. Sticklingarna tog jag i mitten av augusti & såg nu att de fått pyttesmå rötter. De bor i en kruka med en PET-flaska över. Hur gör jag nu nör det börjar bli kalla nätter.
- Bor i Sthlms- området.
- Mvh Petra Odla svarar: Rossticklingarna kanske inte har så starka rötter ännu så att de skulle kunna klara vintern ute i sin lilla kruka.
- Så ta in krukan i ett svalt förråd e.d.
- Under nätterna nu att börja med.
- Senare under vintern kan de stå i ett förråd eller garage som håller någon enstaka plusgrad.
Kolla någon gång under vintern om de behöver lite vatten. Är de avlövade behöver de inget ljus förrän till våren. Sylvia
När sätta stickling i jord?
Flytta stickling från vatten till jord – Om man flyttar en stickling med vattenrötter till jord finns det risk för obehagliga överraskningar. De rötter som växten redan har gör ingen större nytta i jorden och därför måste nya rötter bildas. Ett extra stressmoment för växten helt enkelt där i värsta fall de gamla vattenrötterna kan ruttna och skapa obalans i jorden.
Ett sätt att ’rädda’ situationen och förbättra förutsättningarna om du väljer att börjar om i jord är att klippa bort merparten av rötterna så att endast några millimeter av rottrådarna lämnas kvar på stjälken. Dessa små rötter kan när de börjar växa ut lättare anpassa sig och vara ett stöd medan nya rötter anpassade till att växa i jord utvecklas.
Om du ändå vill ’starta upp’ din stickling i vatten bör den planteras i jord så snart du ser de små knopparna på stjälken eller i bladvecket som antyder att rötter är på väg att bildas. Sätt då sticklingen i såjord eller blomjord med 20-30% perlite eller små lekakulor.
När ska man sätta sticklingar i jord?
Tidig vår är bästa tiden för att så frö, sätta sticklingar eller dela växter. Krukväxter kan behöva lite omvårdnad för att hålla sig friska och fina. Här hittar du alla svar på hur man faktiskt gör när man planterar om eller beskär.
Kan man använda Plantjord inomhus?
Vilken jord ska jag ha inomhus? – När du planterar utomhus ska du välja en annan jord än om du planterar inomhus. Inomhus passar blomjord bäst om du ska plantera dina krukväxter men om du ska förodla fröer och sticklingar för sommarens odlingar rekommenderas en planteringsjord också inomhus.