Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Sent Kan Man Plantera PpelträD?

När ska man plantera äppelträd? – Under hösten kan man njuta av skörden från äppelträden och baka smarriga pajer eller göra hemmagjord must. Men hösten är också en utmärkt tidpunkt för plantering av nya fruktträd. Du kan egentligen plantera äppelträd redan från tidig vår fram till den första frosten, men varför många väljer att göra det just på hösten är att du ofta slipper vattna lika mycket tack vare allt höstregn.

Hur länge kan man plantera äppelträd?

Så här planterar du ditt nya äppelträd – Är du nybörjare i trädgårdsdjungeln skulle vi rekommendera att du köper fruktträdet direkt från handelsträdgården, så vet du vad du får och chansen att lyckas blir större. Det finns trots allt mycket att lära sig om äppelträd och odling även om du kör på den ”enkla vägen”.

 1. Äppelträd tycker om att breda ut sig, de behöver därför mycket utrymme att få växa.
 2. Sol och vindstilla är också något som äppelträd föredrar – hitta en plats där solen gärna lyser men som skyddas mot stormiga nätter och blåsiga dagar.
 3. Jorden ska vara näringsrik och väldränerad – och gärna rik på mull.

Äppelträd går bra att plantera från tidig vår, när tjälen har släppt, fram till och med hösten – innan frosten kommer. Börja med att åka till en handelsträdgård och välj ut vilket äppelträd det är du vill ha. Det är självklart bra med lite research innan du åker så du vet vad du ska titta efter.

 1. Sen är det dags att börja gräva – men innan du sätter spaden i marken bör du sätta ner ditt nyinköpta äppelträd i en hink med vatten för att rotsystemet ska vara rejält genomvattnat när du sätter ner det i marken.
 2. Planteringsgropen bör vara cirka 50 centimeter djup och ungefär lika bred.
 3. Ge ditt nya träd lite försprång genom att luckra sidorna samt botten på gropen.

Då kan rötterna leta sig neråt, och åt sidorna, lite enklare. Sen är det dags att fylla igen hålet. Fyll hålet med ordentligt gödslad jord, den får gärna vara utblandad med den befintliga jorden som du har grävt upp. Men det är bra om trädet har något att stödja sig mot så innan du fyller igen hålet kan du sätta ner en stödpåle, se till att den inte går högre än kronan eftersom trädkronan gärna vill vaja fritt.

See also:  NR Kan Man Plantera LöKar På VåRen?

Vilken tid på året ska man plantera fruktträd?

När ska man plantera? – Fruktträd som är krukodlade kan man plantera när som helst så länge det inte är tjäle i marken. Man kan med fördel plantera fruktträd sen höst då trädet gått ner i vintervila. När sen våren kommer rotar sig trädet tidigare än om du planterar på våren.

Kan man plantera fruktträd i augusti?

När plantera fruktträd? – Krukodlade fruktträd kan planteras året om, så länge marken inte är frusen.

När plantera äppelträd på hösten?

Plantera inte för sent på hösten – Äppelträd kan planteras från vår till höst. Om det köpta trädet inte ännu har blad eller blom så kan det planteras ut fastän det är minusgrader. En tumregel är att om träden står oskyddade på plantskolan kan man plantera dem.

När kan man senast plantera äppelträd?

När ska man plantera äppelträd? – Under hösten kan man njuta av skörden från äppelträden och baka smarriga pajer eller göra hemmagjord must. Men hösten är också en utmärkt tidpunkt för plantering av nya fruktträd. Du kan egentligen plantera äppelträd redan från tidig vår fram till den första frosten, men varför många väljer att göra det just på hösten är att du ofta slipper vattna lika mycket tack vare allt höstregn.

Hur sent på året kan man plantera träd?

Plantera buskar och träd på hösten – För träd och buskar är hösten en optimal tid att plantera. Träd och buskar kan planteras så länge det inte är tjäle i marken. Så i söder kan de ofta planteras fram till november och i norr till mitten av oktober. Plantor som planteras under hösten börjar växa tidigare på våren än de som planterats på våren.

 1. När du köper plantor på hösten är det lättare att se hur de ser ut i och med att blommorna ofta är utslagna.
 2. Välj gärna växter som blommar under olika å rstider, då finns det alltid något vackert att titta på,
 3. Lövfallande buskar och träd kan planteras så länge det går att gräva i marken.
 4. Ska du plantera häck? Gör det då när den gått i vila.
See also:  Hur Djupt Plantera Tomatplantor?

Enklaste sättet att se om häcken gått i vila är att röra lätt vid den och om bladen då lossnar från genarna är kusten klar. Barrväxter och städsegröna buskar,så som rhododendron planteras med fördel på hösten. De går även plantera på våren. Det viktigatse är att jorden fortfarande är varm så att rotsystemet hinner utvecklas. Hur Sent Kan Man Plantera PpelträD

Kan man flytta äppelträd på hösten?

Flytta äppelträd Hej! Jag har en fråga om äppelträd. Jag fick ett äppelträd i morsdagspresent för ca 4-5 år sedan. Detta träd har kommit att betyda mycket för mig pga. av olika anledningar och nu ska vi flytta i sommar eller fram på höstkanten. Så till min fråga, kan jag flytta äppelträdet och ta det med mig? Vi ska flytta ungefär 18 mil.

 • Mvh/ Linda Odla svarar: Visst kan du flytta det men det bör göras då trädet är i vila, dvs.
 • På senhösten eller tidigt på våren innan löven har spruckit.
 • Anske kan du komma överens med den som ska bo i ditt hus att ni kommer och hämtar trädet på hösten? Ni får vara försiktiga så att ni får med rötterna så oskadade som möjligt.

Ev. kan man klippa trädet först så det blir mindre, då behövs också mindre rotmassa. Sylvia : Flytta äppelträd

Kan äppelträd pollinera sig själva?

Pollinering av äppelträd – pollineringstabell – Riksförbundet Svensk Trädgård Foto: Krzysztof Golik/Wikimedia commons Publicerad 05 mars 2023 Äppelträd behöver andra äppelsorter i närheten för att kunna bli pollinerade. Själva pollineringen sköter bin, humlor och andra insekter. I villakvarter eller koloniområden finns oftast flera andra äppelsorter, så att pollineringen fungerar utan att du behöver flera sorter själv. Hur Sent Kan Man Plantera PpelträD Äppelblommorna pollineras av bin, humlor och andra insekter. Visste du t ex att tvestjärtar är bra pollinerare? Foto: Ryan Hodnett/Wikimedia Commons

Varför får inte äppelträdet frukt?

Äppelträd behöver luft och sol – Ett oklippt träd blir till en stor buske. Om trädkronan inte är luftig kan det samlas fukt bland kronans grenar, vilket ökar risken för sjukdomar. Solen kommer inte åt frukten om trädets krona är för tät, vilket gör att äpplena inte smakar lika gott som solmogna äpplen. Hur Sent Kan Man Plantera PpelträD Bildtext Ibland får man hjälpa trädet att välja topp Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm Lena Gillberg,trädgårdsmästare,trädgårdar,trädgårdsskötsel,trädgårdsodling,äppelträd,Beskärning,vinter,Beskärning,Strömsö

See also:  PopcorngrS NäR Plantera?

Kan man plantera fruktträd på sommaren?

Odlingsråd – Att plantera fruktträd Äpple, päron, körsbär, plommon – egenodlad frukt är det godaste som finns! Den är inte besprutad, den kan plockas solmogen direkt från trädet och du kan välja att plantera just de sorter du gillar. Hur Sent Kan Man Plantera PpelträD Plommonskörd från eget träd är ljuvligt! Foto: Sylvia Svensson Hur Sent Kan Man Plantera PpelträD Samla det du behöver. Ställ trädet i vatten i en hink och gräv en grop. Foto: Bernt Svensson

 • Hur Sent Kan Man Plantera PpelträD Planteringsjord, träduppbindare och stödkäpp. Foto: Bernt Svensson
 • Hur Sent Kan Man Plantera PpelträD Häll i planteringsjord. Foto: Bernt Svensson
 • Hur Sent Kan Man Plantera PpelträD Blanda lätt planteringsjord med lite av den befintliga jorden. Foto: Bernt Svensson
 • Hur Sent Kan Man Plantera PpelträD Slå ner en stabil stödkäpp.Foto: Bernt Svensson
 • Hur Sent Kan Man Plantera PpelträD Ta bort krukan eller plasten runt trädets rötter. Foto: Bernt Svensson

Hur Sent Kan Man Plantera PpelträD Ställ trädet i gropen bredvid stödet. Vattna. Foto: Bernt Svensson Hur Sent Kan Man Plantera PpelträD Fyll igen gropen, blanda ny och befintlig jord. Foto: Bernt Svensson Hur Sent Kan Man Plantera PpelträD Krukklumpens ovansida ska vara i nivå med den omgivande marken. Städa undan skräpet. Foto: Bernt Svensson

 1. Ta på skyddsnätet på stammen, bind fast trädet i stödet. Foto: Bernt Svensson
 2. Kolla så både trädet och käppen står rakt. Foto: Bernt Svensson
 3. Vattna riktigt rejält igen.Foto: Bernt Svensson

Av Sylvia Svensson Nu på våren är en bra tid att plantera fruktträd och egenodlad frukt är förstås extra god. Fruktträd säljs oftast som krukodlade plantor så de går i princip att plantera under hela våren och sommaren, utom under de mest intensiva värmeböljorna. Det går även bra att plantera fruktträd under hösten.

Hur länge kan man plantera perenner?

Plantera perenner – Plantera helst när det är mulet och gärna lite regnigt. Sänk ner plantan i vatten så att den blir helt genomdränkt, Gräv ett hål som är dubbelt mot plantans jordklump. Luckra upp jorden i botten, fyll på med bra jord och kanske lite gödsel som blandas med jorden.

 1. Plantavstånd framgår under ”Mer information” vid varje perenn. Generellt kan du tänka enligt nedan:
 2. Låga perenner: – 20-30 cm
 3. Mellanhöga perenner: 40-50 cm
 4. Höga perenner: 60-70 cm.