En sommar utan dahlior är ingen sommar. De stora blommorna som svävar ovanför bladverket hos de höga sorterna är fantastiska. Eller kompakta små blomsterknippen i en kruka på trappen. Dahlior går att kombinera i oändlighet. Och det bästa är såklart att man kan ha dem år efter år! Text och bild: Anna Theorin Förodling och plantering Man kan plantera sina dahliaknölar direkt på växtplatsen om man vill.
Men jag rekommenderar att man förodlar dem, inte bara för att ha mer koll på knölarna utan för att man får igång dem tidigare. Då kan man njuta längre av blomsterprakten. När ni kan börja väcka dahliorna är beroende på när ni kan sätta ut dem. Nattfrosten ska vara förbi innan de flyttar ut. Jag börjar förodla mina dahlior i början på mars, jag bor i zon 2.
Om ni får hem knölarna innan ni kan plantera dem, förvara dem på en mörk och sval plats. När du ska plantera dahliorna inomhus använd hinkar, större krukor eller spänner. Det är viktigt att knölarna får ordentligt med plats. Jag blandar billig planteringsjord med mycket torv i, med lite sand.
- Det blir en perfekt första jordblandning vid uppdrivning.
- Lägg ner knölen på jorden.
- Om ni ser den gamla stammen som klippts av ska den vara uppåt.
- Om det inte finns någon gammal stam, lägg sidan med mest ögon (knoppanlag) uppåt i krukan.
- Lägg på ett tunt lager jord.
- Bara några centimeter så knölen täcks.
Det gör inget om den gamla stammen sticker upp. Vattna försiktigt tills du ser att skotten börjar växa. Ställ krukorna ljust och inte så varmt. Om du har en plats som håller cirka 15 grader är det perfekt!
Toppa eller inte? Jag toppar alla mina dahlior när de blivit cirka 15-20 cm. Jag klipper ovanför ett bladpar så att skotten förgrenar sig. Då får man en buskigare planta. Det kan kännas svårt att klippa av de fina skotten men jag lovar att ni får en bättre och knubbigare planta om ni gör det.
- Plantera ut Eftersom dahliorna har vuxit inomhus hela våren ska de avhärdas innan man tar ut dem.
- Det är ett evigt springande med krukor den tiden på året.
- Ta ut dahliorna på dagarna och ta in dem på nätterna i några dagar.
- Ställ dem inte i direkt sol utomhus utan gärna i halvskugga-skugga.
- Bladen bränns lätt av vårsolen.
Man kan plantera dahliorna i rabatt eller kruka. Men man ska alltid plantera ner dem ganska grunt. Plantera ner dem mellan 10-20 cm i jorden. Tänk på att höga dahlior behöver stöd så ta inte en för liten kruka. Jorden ska vara väldränerad men näringsrik. Skötsel Dahlior kräver mycket gödsel och mycket vatten. Om du planterar dina dahlior i rabatten, glöm för guds skull inte att vattna. De behöver mer vatten än de perenner och buskar som kanske står i din rabatt idag. Tänk på dem som krukväxter även om du har dem i rabatten.
- Efter några veckor i den nya jorden så börjar jag gödsla.
- Jag använder mig av flytande gödsel i krukorna och chrysan till dahliorna i rabatten.
- Vattna gärna igenom jorden innan gödsling för bästa effekt.
- Om ni vågar.
- Kan man gallra bland blomknopparna.
- Ju mindre blomknoppar som finns desto större blir de dahliorna som får blomma.
Om man tar bort alla blomknoppar utom en kan man få en jättedahlia! Men det gör man som man vill. Tänk dock på att klippa bort alla vissna blommor på dahliorna. Så kallat deadheading. Då producerar växten mer och mer knoppar!
Hur planterar man dahlior bäst?
2. Plantera dahliaknölen. – Leta fram en lagom stor kruka i förhållande till knölen. Lägg lite planteringsjord i botten och lägg ner knölen. Fyll på med planteringsjord runt knölen, dunka krukan lite lätt mot underlaget så att jorden om sluter alla delar av knölen och fyll på med mer jord.
När och hur planterar man dahlior?
Sätt knölarna i krukor på våren när frostrisken är över. Du kan också sätta dem i krukor i ett varmt uterum i mars–april för tidigare och längre blomning. Lägg gärna ett lager lecakulor i botten på krukan för bra dränering innan du fyller på med planteringsjord och sätter ner lökarna.
Hur djupt ska man plantera Dahlia?
Plantera dahliaknölar – Dahlia kan förodlas i mars-april för extra tidig blomning. Lägg knölarna ca 10 cm djupt i en stor kruka med planteringsjord. Ställ krukan varmt och vattna ytterst sparsamt till dess att de gröna skotten tittar upp. Därefter vill dahlia helst ha det ljust men svalt.
Måste man väcka dahlior?
Under mars, april är det dags att väcka dahliaknölarna som legat i vila under vintern. Antingen köper du nya eller tar fram dem som du övervintrat. Börja med att titta på dem så att de ser friska och fina ut. Knölarna ska ha lite spänst och inte vara torra.
Hur ofta ska man vattna dahlior?
Plantera dahliaknölar direkt i blomkruka – En bra tid att plantera dahlior på är mars-april, då hinner de sedan att komma igång med blomningen i tid. Om du väljer att plantera dina dahliaknölar i en kruka utan att förodla dem i plastpåsar gör då så här: 1.
- Välj en kruka med ett hål i botten, detta för att vattnet ska kunna rinna ut och inte bli stående i krukans botten.2.
- Fyll krukans botten med lecastenar upp till att det är cirka 30 centimeter kvar av krukan.3.
- Häll på med planteringsjord eller så kallad U-jord cirka 10 centimeter ovanpå lecastenarna.4.
Placera ut dina dahliaknölar i blomkrukan, se till att de inte står för tätt då de kommer att breda ut sig allt eftersom de växer.5. Fyll på med ytterligare jord så att de täcker alla knölar och att bara stammen på dina dahliaknölar sticker upp ur jorden, 6.
Ställ först krukan på en lite varmare plats, kring 20grader till dess att knölarna börjar att gro. Detta utan att vattna då fukten i jorden är tillräcklig för att knölarna ska börja att växa och att du annars riskerar att knölarna börjar att ruttna.7. När sedan dahliorna börjar att växa ställer du dem svalt och ljust, mellan 4-7 grader är en bra temperatur.8.
Det är nu också dags att börja vattna, viktigt att du dock att inte vattnar för mycket utan lagom, en skvätt var tredje/ fjärde dag är lagom beroende på hur varmt dina dahlior står.9. När risken för frost i maj, juni är över är det dag att ställa ut din kruka med dahlior.
Hur många Dahliaknölar i en pallkrage?
När vi väl börjat drömma om en färgsprakande dahlia-rabatt finns där ingen återvändo och så fort den första vårsolen gjort sig påmind vill i alla fall vi sätta knölar i jorden. Kanske har vi knölar från fjolåret eller helt nya spännande sorter. Oavsett finns där saker att tänka på från start till mål, så här guidar vi dig genom odlingssäsongens förkultivering, plantering och vinterförvaring av våra älskade dahlia-knölar.
Att komma igång tidigt är alltid en härlig känsla och som med så mycket annat går det utmärkt att förodla dina dahlior inomhus eller i växthus. Det är bra både för att få njuta av tidigare blomning, samtidigt som det ger bättre motståndskraft mot mördarsniglarna när de får etablera sig i fred.
När du förodlar dina knölar kan du göra det både i krukor eller i plastpåsar. Fördelen med plastpåsar är att det är platseffektivt och att du lätt kan se när rötterna börjar bildas. En ypperlig idé för den nyfikne och för odlaren med lite mindre tålamod. Gör så här: Fyll en kruka eller plastpåse till 2/3 med jord av bra kvalitet, gärna fin planteringsjord.
Lägg i knölen och fyll på med mer jord så att det täcker knölen. Är jorden torr ger du den en liten skvätt vatten, men var försiktigt med att vattna innan de vita sugrötterna bildats. Innan dahlian fått rötter kan den inte tillgodogöra sig vattnet och risken är då att knölen dränks och ruttnar.
När nattfrosten är förbi är det äntligen dags att plantera ut de små groende knölarna. I södra Sverige går det att direktplantera dahlior men för att få tidig blomning så rekommenderar vi ändå att du förodlar dem. I mellersta och norra Sverige är det alltid bäst att förodla eftersom odlingssäsongen är kort men intensiv.
- Avhärda dina förodlade plantor Har du förodlat inomhus så är det viktigt att du avhärdar plantorna, vilket innebär att du stegvis vänjer dem vid utomhustemperaturen.
- Du börjar med att sätta plantorna varmt och vindstilla under dagen och bär in dem på natten.
- Ställ dem sedan lite svalare och bär in på natten och fortsätt så i någon vecka.
Tillsist så kan plantorna stå ute dygnet runt men ge de gärna ett skyddande täcke av odlingsväv under natten. Plantera i kruka eller rabatt Vanlig trädgårdsjord, lite gödsel vid planteringen och sol är egentligen allt som krävs för att dina dahlior ska trivas och må som bäst.
Odlar du dem i kruka med målet att det är där de ska stå är jordmängden avgörande. Vi rekommenderar minst 30 liter men gärna 50 liter per knöl. Ju större krukan är och desto bättre jord, desto längre och generösare blir blomningen. Odlar du dahlior i rabatten så mylla gärna ner lite välbrunnen kogödsel vid plantering och fyll på med hönsgödsel kontinuerligt under odlingssäsongen.
Tänk på att om knölarna ska orka blomma från tidig sommar till senhösten behövs mycket näring! Men precis som med vattningen är gäller devisen ”inte all på en gång”, så förse dina dahlior med lite hönsgödsel kontinuerligt under odlingssäsongen. När du sätter ner plantorna i jord är ett lagom planteringsavstånd ca.50 cm mellan varje planta.
- Odlar du i pallkrage är ca.4-5 dahlior i en normalstor pallkrage (120×80 cm) en bra riktlinje.
- Till sist Tänk på att vissa sorter blir långa och ståtliga och kan då behöva någon typ av stöd.
- Planera gärna för detta innan plantan växt sig allt för stor och hög, då kan det vara svårt att komma in i rabatten utan att knäcka något.
En bambupinne eller pionstöd brukar fungera utmärkt. Bind upp den lite lätt så växer den sig ståtlig! För att uppnå riklig och långvarig blomning är det viktigt att aktivt plocka av vissna blommor samt att vattna kontinuerligt och tillföra gödning under säsongen, som tidigare nämnt. Så har tiden kommit när träden släpper sina löv och de sista av dina dahlior har blommat över. Innan odlingsäsongen helt är över är de hög tid att göra dahlia-knölarna redo för vintervila. Gräv upp dahliorna innan tjälen går i marken och åt gärna knölarna torka lite innan de packas ner i luftiga lådor eller påsar så att att de inte får mögelangrepp.
Glöm inte att märka varje knöl med namn, så du slipper stor förvirring till våren. Förvara sedan knölarna mörkt, svalt & frostfritt. Dahlior bjuder på en stor variationsrikedom när det kommer till färg och form. När du ska välja sorter kan du göra det efter en färgskala du gillar, eller blanda olika former för vackra buketter.
Vill du gynna våra pollinatörer är de enkel-blommande sorterna mest uppskattade. Alltså de öppna blommorna där insekten lätt kommer åt nektarn. : Odla Dahlior: Från förkultivering till vinterförvaring
Varför blir mina dahlior så höga?
Så här i början på augusti börjar den stora dahliafrossan ta fart. Om det finns en blomma som är ohotad drottning på sensommaren så är det dahlian. Jag kapitulerar fullständigt för dess charm. Jag får ofta frågan om vilken blomma som är min absoluta favorit och så här års svarar jag reflexmässigt att det är dahlior! – Knölarna som snart kommer bära blommor här i min trädgård är kära favoriter som Franz Kafka, Gallery Art Fair och Cafe Au Lait. Dessutom provar jag en ny pompomdahlia som heter Jowey Winnie, vars enorma knölar jag införskaffade på Gunnebo Slott i våras. Denna dahlia har fullständigt tagit mig med storm, men samtliga dahlior är väl utvalda för att vara juvelerna i sensommarens maffiga buketter.
SKÖTSELRÅD UNDER SENSOMMARENS MAGISKA BLOMNING De flesta dahlior har jag planterat i krukor för att det är lättast så. Dahliorna vill ha jämn bevattning och stå i sol, och det är enklast att ha koll på om jag har dem planterade i stora krukor. Dessutom kan jag flytta runt dem i trädgården för att skydda dem från för mycket vind, regn eller frosten som faktiskt kommer att rulla in i början på oktober.
För att passningen ändå ska bli så minimal som möjligt är dahliorna planterade i Hasselfors U-jord, den bästa jorden för all plantering i kruka. Den är anpassad för att hålla fukten jämn och samtidigt ge både lång och kortsiktig näringstillförsel till plantan i krukan. Genom att ge blommorna de bästa av förutsättningar så har plantan ett grundskydd mot alla de skadedjur och annat som kan drabba dahliorna.
En friska planta klarar angrepp så mycket bättre!
Givetvis gödselvattnar jag inte på dahlians blad, men det här blev en mycket snyggare bild. Sorry! Näringen som finns i Hasselfors U-jord räcker länge men dahlian har en enorm tillväxtfas under en mycket kort period och jag fyller gärna på med en mild underhållsgödsel för att ge mina blommor den bästa av förutsättningar.
Trädgårdsgödsel Mognad består av helt luktfria pellets. Lite skönt ändå efter sommarens mer distinkta doft av hönsgödsel. Hasselfors Trädgårdsgödsel mognad använder jag även på perenner, buskar och träd i hela trädgården för att främja avmognaden och invintringen (hemskt att prata om vinter så här i början på augusti!) men den främjar även bildningen av nästa säsongs blomknoppar! Perennerna gödslar jag på så sätt att jag ger dem en näve (giva) och myllar ner någon centimeter i jorden och vattnar på så att pelletsen löses upp.
Dahliorna har en tendens att bli väldigt höga och balansera en tung blomma högst upp, vilket gör att stjälkarna lätt knäcks när höststormarna drar in i min trädgård. Om jag har dem i krukor kan jag flytta in dem på ett läigt ställe så att de klarar sig.
HJÄLP! NÅGON ÄTER PÅ MINA DAHLIOR! Genom mina år som dahlia-odlare har jag märkt att även om dahlior är lättodlade och väldigt friska av sig så kan de drabbas av åkommor och skadedjur. Jag har den senaste tiden fått jättemånga frågor om detta på DM på Instagram och även om jag inte är någon expert så säger mig min erfarenhet att det oftast är något av de fem sakerna nedan som dina älskade dahlior kan ha drabbats av.
Sniglar och snigelsnäckor. Genom åren har detta varit det största hotet för mina dahlior. Genom att förkultiveras knölarna och sedan plantera i krukor med bästa u-jorden har jag koll på de slajmiga sniglarna när de börjar få vittring på mina plantor. Oftast ser man att de har varit framme genom att det är hål i bladen och att det är glansiga spår efter dem inne i bladverket.
Märker du att det är hål i bladen, genomsök genast växten ordentligt, kika speciellt under bladen och ta genast bort sniglarna eller snigelsnäckorna. Håll järnkoll på att angreppen minskar, annars så är det fler sniglar som härjar runt i din planta och det ska de verkligen inte göra! Tvestjärt och tvestjärtsbajs. Har du en kompost flytta ditt tvestjärtarna, där gör de mycket bättre nytta! Tvestjärtar. Hålen som sniglarna gör påminner om den förstörelse tvestjärtarna kan åstadkomma. Men utan slemmiga spår. Tvestjärtarna är aktiva på natten och när det skymmer.
På dagen gömmer den sig i skrymslen och vrår och kan vara svåra att upptäcka på plantan. Ibland kan man se små svarta prickar och det är tvestjärtens bajs som den gärna lägger i bladveck och där knoppar börjar utvecklas. Ser du misstänkta spår och hål i dahlians blad ta dig en titt på kvällskvisten och plocka bort tvestjärtarna manuellt eller gillra fällor av wellpapp.
Bladlöss. Bladlössen sätter sig som svarta kluster på knoppar och späda blommor och suger växtsaften ur dem så att de inte orkar blomma. Bladlössen är ganska lätta att se för oftast har de sällskap av myror som klättrar upp och ned längs stammen. Min bästa metod för att få bort dem är att spruta med en hård kall vattenstråle och samtidigt klämma så många jag kan med fingrarna. Typiska hål efter larver. Larver. Ibland har bladen hål som varken kan härledas till sniglar eller snigelsnäckor och då kan det vara små larver som har varit framme. När det blir svalare och börjar skymma kryper de fram och då är också bästa tiden att kika igenom plantan efter dem.
Ibland kan man hitta blad som är ihopklistrade, ta bort dem med, det kan hända att det gömmer sig ett förädiskt bo där i. Mjöldagg Om bevattningen är ojämn och man låter dahlian torka ut mellan gångerna så kan det hända att den drabbas av ett grått filter över plantan. För att undvika detta så se till att bevattna dahlian med jämna mellanrum och inte låta den torka ut.
Plantor som drabbats av mjöldagg slänger jag. Det är inte värt att spara dem och riskera att mjöldaggens sporer följer med till fler dahliaknölar under övervintringen. AVVINTRING OCH VINTERFÖRVARING I oktober kommer den första köldknäppen inrullandes här i min trädgård. Det är en kall och frusen dimma som rullar in från fjorden och nyper dahlior och rosenskära i kinderna. Och dahliasäsongen är över för denna gång. Jag gör mitt bästa för att förlänga säsongen genom att hålla koll på väderleksrapporten och flytta in krukorna i växthuset och täcka med väv, men allt det härliga får ändå till sist ett slut.
Då tömmer jag krukorna och tar vara på knölen. Jorden från krukorna återanvänder jag i en hästbajslasagne och blir grunden till nästa års sommarblomsterodlingar. Dahliaknölen får ligga och torka till på ett frostfritt ställe. Jag ruskar av den värsta jorden, men låter en del finnas kvar då jag upplever att det förhindrar uttorkning av knölen.
Olika skolor finns här, men för mig har detta sätt fungerat bäst. Jag packar knölarna i genombrutna plastbackar klädda med tidningspapper. Runt plastbacken sveper jag en svart sopsäck, luftigt och lite slarvigt, så att fukten ska stanna kvar men ändå så att det inte möglar. Pompondahlia i rött, som gärna får blomma hos mig nästa år igen! Om du inte redan är lika hopplöst förälskad i dahlior som jag är hoppas jag att detta inlägg har hjälpt dig en bit på vägen. Jag vill passa på att skicka ett tack till Hasselfors Garden, vars produkter jag länge har använt här i min trädgård med bästa blomstrande resultat och som även går in och sponsrar detta inlägg så jag får bra med tid att fotografera och skriva ner mina bästa odlingstips, vilket jag hoppas ska inspirera dig! Om du gillar inlägg som detta får du gärna klicka i en like nedan, så vet jag vad jag ska skriva mer om! Må gott! // Hanna
När ska man börja med dahlia?
Oavsett om du köper nya dahliaknölar eller ska väcka dina övervintrade dahlior till liv är ett mycket enkelt och bra sätt att förodla dahliorna i plastpåsar. När du odlar dina dahlior i påsar kan du enkelt se hur rötterna utvecklas och där med också hur din dahlior mår.
- Att förodla dahlior i plastpåsar är väldig effektivt då de inte tar lika stor plats som att odla i krukor samt att du med förodling kan komma igång någon månad tidigare med din dahliaodling gentemot att du planterar ut dem direkt i landet när risk för frostnätter är över.
- I slutet av mars, början av april är en bra tid att börja vecka dina dahliaknölar till liv.
Här kan du hänga med steg för steg hur du på ett enkelt vis förodlar dina dahliaknölar i plastpåsar och om du sedan vill odla dahlior i kruka kan du läsa om det här.
Hur ofta ska dahlior ha näring?
Plantera i kruka – Dahlior går utmärkt att plantera i kruka. Välj inte för höga sorter utan sorter runt en meter, de kommer klara sig bäst när det blåser och regnar även om de också kan behöva någon form av stöd som exempelvis ett par bambupinnar. Dahlior trivs i vanlig planteringsjord uppblandad med ett par liter kogödsel, krukorna bör vara rejäla, minst 50-60 cm i diameter, så att knölarna kan utveckla rötter som kan sprida sig och inte trängas.
Vad passar ihop med dahlior?
Dahlior i samplantering – I en rabatt med andra sommarblommor eller i perennrabatten är dahlior praktfulla inslag. Dahlior blommar från högsommar tills första frosten. Några tips för dahlior i samplantering:
I en rabatt med tidigblommande perenner blir dahlior ett perfekt komplement som tar över prakten från högsommar till sen höst.Dahlior är mycket vackra att samplantera med prydnadsgräs.Samplantera dahlior med andra sommarblommor som har liknade uttryck, som rosenskära, zinnia och solrosor.Samplantera dahlior med sommarblommor som bryter av i en annan form än den runda, som riddarsporre, lejongap och daggsalvia.Samplantera dahlia med skira sommarblommor som jätteverbena och bärnstensvippa.Plantera dahlior mellan raderna i grönsakslandet.
Dahlior finns en rikedom av färger och former. Läs mer i, Dahlior behöver plats för att trivas. Om plantorna står för tätt kan de bli rangliga och i en trång rabatt frodas svampsjukdomar som mjöldagg lättare. Höga sorter av dahlia planteras med ca 60 cm mellanrum och de lägre sorterna med ca 40 cm mellanrum.
Vad ska jag gödsla mina dahlior med?
Lyckas med dahlia – fina sorter! – Algomin Dahlior förgyller sensommaren och hösten, och det finns nästan lika många sorter som det finns färgkombinationer på en målarpalett! Det är lätt att hitta favoriter, och det är dessutom lätt att lyckas med dahlia om man håller reda på ett par tips och trix – läs nedan och prova näsa säsong du med! Och passa på att anteckna namnet på din favoritsort!
Dahlia ’Myama’ Dahlior klarar inte kylan under vintern, rotknölarna måste tas upp. Gräv upp dem på hösten, innan frosten går ner i jorden.
Dahlia ’Siedlerstolz’ Borsta bort så mycket jord som möjligt från knölarna när de grävts upp, låt dem torka och förvara dem mörkt, svalt men frostfritt över vintern. Obs – de bör ej ligga fuktigt, då kan de ruttna! Packa in dem i tidningspapper eller torv, så håller de fint.
Dahlia ’Arabian Night’ I slutet av maj är det dags att få ner knölarna i jorden! De små ögonen på knölarna ska peka uppåt och inte hamna djupare än ca 5 cm.
Dahlia ’Bantling’ Klipp av de vissnade blommorna efter hand så att blommorna inte börjar sätta frö, annars tror dahlian att blomningssäsongen är över och slutar producera blommor.
Dahlia ’Deepest Yellow’ Dahlior trivs i full sol och vill ha jämn bevattning och gödsling under sommaren. Gödsla med fördel med (mylla ner i ytjorden kring dahliorna) eller blanda i bevattningsvattnet.
Dahlia ’My Love’ Man kan ha dahliorna både i rabatten och i krukor, men de högsta sorterna fungerar bäst i rabatten. Använd kvalitetsjord i krukorna, och näringsvattna ofta.
Dahlia ’Goldorange’ Toppa dahliorna när de är runt 15 cm höga. Då förgrenar de sig, blir knubbigare och tätare och får fler blommande stjälkar.
Dahlia ’Natal’ Glöm inte att plocka in några vackra exemplar, dahlian är en utmärkt snittblomma!
Dahlia ’Lucky Number’ Brukar du odla dahlior? Har du några odlingstips eller en favoritsort eller favoritfärg? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan! : Lyckas med dahlia – fina sorter! – Algomin
Kan man ta sticklingar av dahlia?
Föröka dahlia med sticklingar Dahlior kan man ju inte få för många av. Anemondahlia Köp färdiga, dela dem eller fröså dahlia. När de sedan börjar växa kan du toppa dem eller bryta loss sticklingar från rotknölarna. Dahlior är väldigt lätta att föröka med sticklingar.
Frösådda dahliaplantor Om du frösår dina dahlior kan du med fördel toppa plantorna för att de ska blir tätare och mer blomrika. Topparna kan du sedan sätta som sticklingar.
Toppstickling av dahlia Oavsett hur du förökar dina dahlior så växer knölarna snabbt till som du kan spara och plantera nästa år och nästa och nästa. I filmen visar jag två olika sätt som du kan ta sticklingar från dahlia. Text av: Lena Ljungquist, 2021-04-01 Info : Föröka dahlia med sticklingar
Hur många minusgrader tål dahlior?
Nollgradigt är absolut för kallt för dahliorna, de tål ju ingen frost och kan ta skada av kyla också. Så ställ inte ut dem innan temperaturen är minst 13-15 grader.
Kan man vattna dahlior med Guldvatten?
Hur du tar hand om Dahlian – Det är många som tror att Dahlior är ganska svåra att ta hand om. Men egentligen är det jobbiga momentet förvaring av dem på vintern.
Dahlior kan du antingen så från frö, ta sticklingar eller knölar.Dahlian ska stå i vanlig trädgårdsjord eller i kruka. Gödsla gärna lite vid planteringen.Dahlian vill stå så soligt som möjligt men tål också halvskugga.Eftersom Dahlian kan växa väldigt snabbt på bara en säsong så är det viktigt att stödgödsla under året. Du kan vattna ut näringsvatten så som vallörtsvatten, upplösthönsgödsel eller guldvatten.En bra knöl ska vara fast och hård och inte skrupen.Vill man vara helt säker att båda plantorna blir lika måste man dela sin knöl eller ta en stickling från plantan under tidig vår