Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Ska Man Plantera Rabarber?

Steg för steg för att plantera rabarber –

Rabarber planteras med fördel sent på hösten eller tidigt på våren, och då på en plats som är halvsolig och lätt fuktig – men samtidigt väldränerad. Det vill säga vattnet rinner undan snarare än att det samlas i pölar på jorden. Använd dig av jord som är mullrik, djup och fylld med näring. Du behöver inte sätta rabarbern alltför djupt, utan se till att plantans topp inte har mer än ungefär 5 cm jord ovanför sig. Se till att du vattnar på ordentligt, särskilt under första året efter att du har satt din rabarber. Rabarber är perenna, vilket innebär att de växer upp år efter år om de får rätt förutsättningar.

När är det bäst att plantera om rabarber?

Rabarber kan delas på hösten eller så snart jorden är frostfri. Vattna de rabarberplantor som ska delas ordentligt och koncentrerat med tio liter vatten per kvadratmeter. Hacka med en spade ungefär en handbredd runt växten, lossa på rötterna och hacka loss växten uppifrån eller från sidan.

  1. Lyft ut rabarbern ur växthålet och dela den med en spade i knytnävsstora bitar med en eller två knoppar på varje bit.
  2. På hösten är knopparna lätta att hitta eftersom det sitter en längst ner på varje skaft.
  3. På våren är knopparna gömda under mörka knoppfjäll och syns inte tydligt förrän de sväller.
  4. Luckra upp jorden djupt på den nya planteringsplatsen och häll på en tiolitershink med kompost, samt en handfull benmjöl (vid vårplantering).

Plantera rotbitarna så djupt att knopparna hamnar på samma höjd som jorden, eller sticker upp lite grann, och vattna. Om du planterar på hösten bör du täcka rabarberplantorna med ris över vintern. Eftersom de nya plantorna kan frysa upp ur marken på vintern måste du kontrollera det på våren och rätta till dem om det behövs.

Hur djupt sätter man rabarber?

Odla rabarber – hur och var börjar jag plantera? – Plantera helst tidigt på våren eller sent på hösten på en plats som är halvsolig och lätt fuktig men också väldränerad. En plats där vattnet rinner undan snarare än samlas i pölar är perfekt. Egentligen växer rabarber bra på de flesta jordar – men allra bäst förutsättningar får den om du använder en jord som är mullrik, djup och fylld med näring.

Hur lyckas man med rabarber?

Tips Rabarber trivs i väldränerad jord och med mycket mullämne. Gräv en grop där du har lätt jord, fyll med planteringsjord och plantera sedan. Kom ihåg att plantera den i nivå med marken. För att hålla bort ogräs, tillföra mullämne, gödsel och behålla fukten kan man lägga gräsklipp runt plantan.

Vilket läge gillar rabarber?

Odla ätbarts växtbibliotek! – Hur Ska Man Plantera Rabarber Rabarber är en av de allra vanligaste ätbara växterna i svenska trädgårdar. Många äldre sorter innehåller en hög halt oxalsyra som kan ge njurskador vid högt intag. Vid normal konsumtion är det inget problem men det finns också moderna sorter med lägre halt oxalsyra.

  • Avkok från blad kan användas för att bekämpa insekter.
  • För att odla rabarber: Föröka via delning, det går att få nya plantor genom att plantera rotbitar på hösten eller tidigt på våren.
  • Det går också att så direkt eller att driva upp plantor inomhus men det är väldigt tidsödande.
  • Rabarbern kan odlas på de flesta jordar och klarar halvskugga.

Den behöver extra gödsling speciellt de första åren efter plantering. Rabarber kräver mycket vatten för att utvecklas bra, marktäck gärna för att förhindra avdunstningen. Den går lätt i blom under sommaren med blommor som älskas av bin. Vill man kunna fortsätta skörda måste blommorna tas bort.

Förr blekte man ofta rabarber genom att låta den växta i mörker, t.ex. genom att sätta en hink över plantan. Stjälkarna blir vid blekning tunna och mjälla. Undvik helst att skörda första året efter plantering. Skörda därefter genom att vrida och dra loss stjälkarna vid basen för att undvika skada på roten.

Observera att bladen är giftiga för människor. Rabarber innehåller oxalsyra. För friska personer som äter varierat har det ingen betydelse för hälsan om man då och då äter livsmedel med höga halter av oxalsyra men om man har problem med njurarna bör man begränsa sitt intag.

  • Skörda helst på morgonen.
  • Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre.
  • Yl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet. Själken.

Bladen är giftiga. Ätes färsk men kan också frysas in.

Varför ska man inte äta rabarber efter midsommar?

Kan man fortfarande skörda rabarber i juli? – Skördetiden för rabarber slutar den 24 juni – Om rabarber blommar i juni bör skotten tas bort eftersom de berövar växten mycket energi. De sura stjälkarna kan skördas fram till Johannesdagen den 24 juni, varefter rabarber producerar mer oxalsyra, vilket kan orsaka njurskador i höga doser.

Kan rabarber stå i skugga?

Rabarber är en fantastisk växt som verkligen förtjänar sin plats i trädgården. De trivs bäst på halvskuggig plats i lätt fuktig, näringsrik och mullrik jord, som t. ex. Blomsterlandets Planteringsjord.

Var trivs rabarber bäst?

Steg för steg för att plantera rabarber –

Rabarber planteras med fördel sent på hösten eller tidigt på våren, och då på en plats som är halvsolig och lätt fuktig – men samtidigt väldränerad. Det vill säga vattnet rinner undan snarare än att det samlas i pölar på jorden. Använd dig av jord som är mullrik, djup och fylld med näring. Du behöver inte sätta rabarbern alltför djupt, utan se till att plantans topp inte har mer än ungefär 5 cm jord ovanför sig. Se till att du vattnar på ordentligt, särskilt under första året efter att du har satt din rabarber. Rabarber är perenna, vilket innebär att de växer upp år efter år om de får rätt förutsättningar.

Vad ska jag gödsla rabarber med?

Näring. Gödsla med kogödsel före plantering och gödsla därefter med kogödsel eller kompost, varje år på våren. Även hönsgödsel fungerar bra.

Vad ska man ha för jord till rabarber?

Rabarber växer vilt i Sibirien, Mongoliet och Kina och började odlas som medicinalväxt i Sverige på 1600-talet. Rabarber ansågs vara laxerande, aptitretande och uppiggande. Först på 1800-talet blev rabarber mer vanligt och började odlas mer när socker blev billigare att köpa.

Rabarber är en lättskött perenn grönsak som kan bli upp till 2 meter hög när den blommar. Den är långlivad och kan odlas i nästan hela Sverige. Den syrliga smaken kommer från äppelsyra, och strävheten från oxalsyra. Oxalsyran är mest koncentrerad i plantans blad. I stora mängder är oxalsyra giftigt, och man ska därför inte överkonsumera rabarber.

Idag finns det sorter i handeln med mindre oxalsyra, prata med personalen i handelsträdgården så hjälper de dig att välja en sort som passar din smak. Plantera rabarber på senhöst/tidig vår, den klarar både sol och halvskugga. Det viktigaste är att platsen är väldränerad, då de köttiga rötterna kan ruttna om de står för blött.

Jorden ska vara närings- och mullrik. Välj planteringsplatsen med omsorg, då den lever i många år. Förbättra jorden med Naturgödslad Plantjord eller Barkmylla om jorden är lerig och plantera rabarbern så att plantans topp är precis under jordytan. Vattna mycket första året. Rabarber kan med fördel även odlas i kruka eller pallkrage, se bara till att ha plats för den, eftersom rabarber behöver ganska mycket utrymme, både i omkrets och krukstorlek.

Ge din rabarber lite kärlek på våren, genom att lägga ett lager kompost på jorden, och sedan gödsla med hönsgödsel, Du kan alternativt använda R-Dress istället för kompost och gödsel. Ungefär när syrenerna blommar är det dags att ta årets första rabarberskörd.

  1. Första skörden från en nyplanterad planta kan tas andra året efter plantering, men ta bara lite.
  2. Tredje året kan du börja skörda ordentligt, men lämna några blad kvar och skörda lite pö om pö.
  3. Rabarber skördas genom att dra eller vicka loss hela stjälken, så att den lossnar ända nere vid fästet.
  4. Om den bryts eller klipps av högre upp så riskerar plantan att ruttna.
See also:  Hur Plantera PpelträD?

Knipsa av blomstjälkarna så kommer rabarbern att lägga energi på bladen istället. Rabarberns stjälkar blir trådigare och hårdare längre in på sommaren. Det går att äta dem ändå, men de smakar inte lika bra som tidig skörd. På våren kan du testa att odla fram de första rabarberstjälkarna i mörker, så kallade glasrabarber, för att få dem riktigt mjuka och mjälla.

Då tar du en svart hink eller en hög kruka utan hål i botten, och när plantan vaknat till på våren ställer du hinken/krukan uppochner över plantan. Lämna den där, titta till då och då, och snart har du den härligaste glasrabarbern att skörda. På sensommar/höst när rabarberbladen vissnat ner, låt bladen ligga kvar så förbättrar de jorden till nästa säsong.

Dela äldre rabarberplantor på våren. Rabarber passar bra tillsammans med rosmarin, ingefära, hallon, blåbär, jordgubbar och svarta vinbär. Rabarber klarar frysning bra, skär ner rabarberstjälkar i små bitar och frys in, så kan du äta rabarberpaj och bli påmind om sommaren mitt i kallaste vintern.

Hur få rabarber att trivas?

Rabarber växer vilt i Sibirien, Mongoliet och Kina och började odlas som medicinalväxt i Sverige på 1600-talet. Rabarber ansågs vara laxerande, aptitretande och uppiggande. Först på 1800-talet blev rabarber mer vanligt och började odlas mer när socker blev billigare att köpa.

Rabarber är en lättskött perenn grönsak som kan bli upp till 2 meter hög när den blommar. Den är långlivad och kan odlas i nästan hela Sverige. Den syrliga smaken kommer från äppelsyra, och strävheten från oxalsyra. Oxalsyran är mest koncentrerad i plantans blad. I stora mängder är oxalsyra giftigt, och man ska därför inte överkonsumera rabarber.

Idag finns det sorter i handeln med mindre oxalsyra, prata med personalen i handelsträdgården så hjälper de dig att välja en sort som passar din smak. Plantera rabarber på senhöst/tidig vår, den klarar både sol och halvskugga. Det viktigaste är att platsen är väldränerad, då de köttiga rötterna kan ruttna om de står för blött.

Jorden ska vara närings- och mullrik. Välj planteringsplatsen med omsorg, då den lever i många år. Förbättra jorden med Naturgödslad Plantjord eller Barkmylla om jorden är lerig och plantera rabarbern så att plantans topp är precis under jordytan. Vattna mycket första året. Rabarber kan med fördel även odlas i kruka eller pallkrage, se bara till att ha plats för den, eftersom rabarber behöver ganska mycket utrymme, både i omkrets och krukstorlek.

Ge din rabarber lite kärlek på våren, genom att lägga ett lager kompost på jorden, och sedan gödsla med hönsgödsel, Du kan alternativt använda R-Dress istället för kompost och gödsel. Ungefär när syrenerna blommar är det dags att ta årets första rabarberskörd.

Första skörden från en nyplanterad planta kan tas andra året efter plantering, men ta bara lite. Tredje året kan du börja skörda ordentligt, men lämna några blad kvar och skörda lite pö om pö. Rabarber skördas genom att dra eller vicka loss hela stjälken, så att den lossnar ända nere vid fästet. Om den bryts eller klipps av högre upp så riskerar plantan att ruttna.

Knipsa av blomstjälkarna så kommer rabarbern att lägga energi på bladen istället. Rabarberns stjälkar blir trådigare och hårdare längre in på sommaren. Det går att äta dem ändå, men de smakar inte lika bra som tidig skörd. På våren kan du testa att odla fram de första rabarberstjälkarna i mörker, så kallade glasrabarber, för att få dem riktigt mjuka och mjälla.

  1. Då tar du en svart hink eller en hög kruka utan hål i botten, och när plantan vaknat till på våren ställer du hinken/krukan uppochner över plantan.
  2. Lämna den där, titta till då och då, och snart har du den härligaste glasrabarbern att skörda.
  3. På sensommar/höst när rabarberbladen vissnat ner, låt bladen ligga kvar så förbättrar de jorden till nästa säsong.

Dela äldre rabarberplantor på våren. Rabarber passar bra tillsammans med rosmarin, ingefära, hallon, blåbär, jordgubbar och svarta vinbär. Rabarber klarar frysning bra, skär ner rabarberstjälkar i små bitar och frys in, så kan du äta rabarberpaj och bli påmind om sommaren mitt i kallaste vintern.

Måste rabarber ha sol?

Rabarber växer vilt i Sibirien, Mongoliet och Kina och började odlas som medicinalväxt i Sverige på 1600-talet. Rabarber ansågs vara laxerande, aptitretande och uppiggande. Först på 1800-talet blev rabarber mer vanligt och började odlas mer när socker blev billigare att köpa.

Rabarber är en lättskött perenn grönsak som kan bli upp till 2 meter hög när den blommar. Den är långlivad och kan odlas i nästan hela Sverige. Den syrliga smaken kommer från äppelsyra, och strävheten från oxalsyra. Oxalsyran är mest koncentrerad i plantans blad. I stora mängder är oxalsyra giftigt, och man ska därför inte överkonsumera rabarber.

Idag finns det sorter i handeln med mindre oxalsyra, prata med personalen i handelsträdgården så hjälper de dig att välja en sort som passar din smak. Plantera rabarber på senhöst/tidig vår, den klarar både sol och halvskugga. Det viktigaste är att platsen är väldränerad, då de köttiga rötterna kan ruttna om de står för blött.

  1. Jorden ska vara närings- och mullrik.
  2. Välj planteringsplatsen med omsorg, då den lever i många år.
  3. Förbättra jorden med Naturgödslad Plantjord eller Barkmylla om jorden är lerig och plantera rabarbern så att plantans topp är precis under jordytan.
  4. Vattna mycket första året.
  5. Rabarber kan med fördel även odlas i kruka eller pallkrage, se bara till att ha plats för den, eftersom rabarber behöver ganska mycket utrymme, både i omkrets och krukstorlek.
See also:  Hur TTt Plantera LigusterhäCk?

Ge din rabarber lite kärlek på våren, genom att lägga ett lager kompost på jorden, och sedan gödsla med hönsgödsel, Du kan alternativt använda R-Dress istället för kompost och gödsel. Ungefär när syrenerna blommar är det dags att ta årets första rabarberskörd.

  • Första skörden från en nyplanterad planta kan tas andra året efter plantering, men ta bara lite.
  • Tredje året kan du börja skörda ordentligt, men lämna några blad kvar och skörda lite pö om pö.
  • Rabarber skördas genom att dra eller vicka loss hela stjälken, så att den lossnar ända nere vid fästet.
  • Om den bryts eller klipps av högre upp så riskerar plantan att ruttna.

Knipsa av blomstjälkarna så kommer rabarbern att lägga energi på bladen istället. Rabarberns stjälkar blir trådigare och hårdare längre in på sommaren. Det går att äta dem ändå, men de smakar inte lika bra som tidig skörd. På våren kan du testa att odla fram de första rabarberstjälkarna i mörker, så kallade glasrabarber, för att få dem riktigt mjuka och mjälla.

Då tar du en svart hink eller en hög kruka utan hål i botten, och när plantan vaknat till på våren ställer du hinken/krukan uppochner över plantan. Lämna den där, titta till då och då, och snart har du den härligaste glasrabarbern att skörda. På sensommar/höst när rabarberbladen vissnat ner, låt bladen ligga kvar så förbättrar de jorden till nästa säsong.

Dela äldre rabarberplantor på våren. Rabarber passar bra tillsammans med rosmarin, ingefära, hallon, blåbär, jordgubbar och svarta vinbär. Rabarber klarar frysning bra, skär ner rabarberstjälkar i små bitar och frys in, så kan du äta rabarberpaj och bli påmind om sommaren mitt i kallaste vintern.

Kan man lägga gräsklipp på rabarber?

När rabarberplantan tidigt sig så består skötsel av rabarbern att täcka marken runt plantan. Lägg då på halm eller gräsklipp i ett tjockt lager runt omkring. Förutom att markfukten hindras från att avdunsta, bidrar det också till att jorden på sikt blir mer mullrik och därför håller fukten bättre.

Hur får man mycket rabarber?

Planera väl var rabarberplantan ska stå, den breder ut sig och behöver stor plats, minst en kvadratmeter. När den är nyplanterad vill den stå ifred, annars kan den förlora växtkraften. Första året bör man inte ta några stjälkar, andra året skördar man försiktigt och först tredje året kan man ta en stor skörd.

Vad passar ihop med rabarber?

Rabarbern har flera smakkompisar och gifter sig väl med bär som jordgubbar, hallon, blåbär, körsbär och vinbär. Den går också fint ihop med citrusfrukter eftersom syran från till exempel citronsaft eller zesten från citron, apelsin och lime balanserar rabarberns syra. Rabarber går alldeles utmärkt att frysa in.

Hur gör man med rabarber på vintern?

Läs mer: Tips för att frysa rabarber – Rabarber kan skördas under hela säsongen. Tänk på att rabarber kan frysas in. Det gör att vårens skörd lätt kan användas till vintern och inte nödvändigtvis måste syltas och saftas just nu. Frys in och spar till senare. Stjälkarna är som finast på våren och försommaren, så då är det perfekt att skörda och frysa. /Sara Bäckmo

Vem ska inte äta rabarber?

11 saker du kanske inte visste om rabarber: – 1. Rabarberväxten kommer ursprungligen från Ryssland, Mongoliet och norra Kina där den har odlats i över 5000 år.2. Den är en grönsak, fast rabarbern används oftast på samma sätt som frukt och bär.3. Historiskt har rabarber använts som medicin.

Stjälkarna torkades och maldes till pulver mot förstoppning.4. Först på 1600-talet kom rabarbern till Sverige.5. På 1700-talet åts denna vårprimör rå och kryddad med salt och peppar till lammstek.6. När socker blev billigare på 1800-talet gjorde rabarbern entré som en uppskattad ingrediens i efterrätter.7.

Rabarber är rik på C-vitamin och under båda världskrigen när fruktimporten var begränsad åts rabarber för att minska risken för C-vitaminbrist.8. Det finns ca 100 rabarbersorter.9. Den vanligaste sorten i Sverige heter Viktoria och har gröna stjälkar.10.

Rabarbern är mycket användbar och god i bland annat pajer, kakor, bullar, muffins, kräm, mousse, fromage, glass, saft, sylt, marmelad, chutney, salsa och smoothie.11. Rabarber innehåller oxalsyra som är giftigt i stora mängder och kan skada njurarna. Personer med anlag för njursten och småbarn bör inte äta rabarber.

Text: Elle mat & vin

Kan man äta rå rabarber?

Passar utmärkt i mat – Förr åt man rabarbern på samma sätt som vi idag äter vårprimörer: råa med lite salt och peppar! Och rabarbers syrliga smak gör sig ypperligt i matlagning, exempelvis som chutney till fetare fiskar, fläskkött och anka eller i en persisk lammgryta, På danska ön Bornholm är rökt sill med rabarberkompott en traditionell rätt.

När ska man klippa ner rabarber?

Att plantor i krukor får stå med krukan på ett fat och blir blöt om fötterna ger knallröda blad. Att stjälkarna skärs bort. Du ska rycka stjälken och på hösten ska du låta dem vissna ned. Sortvalet av rabarber – Rabarber har olika växtzoner som andra växter har.

Kan man ha rabarber i Pallkrage?

Rabarber växer vilt i Sibirien, Mongoliet och Kina och började odlas som medicinalväxt i Sverige på 1600-talet. Rabarber ansågs vara laxerande, aptitretande och uppiggande. Först på 1800-talet blev rabarber mer vanligt och började odlas mer när socker blev billigare att köpa.

Rabarber är en lättskött perenn grönsak som kan bli upp till 2 meter hög när den blommar. Den är långlivad och kan odlas i nästan hela Sverige. Den syrliga smaken kommer från äppelsyra, och strävheten från oxalsyra. Oxalsyran är mest koncentrerad i plantans blad. I stora mängder är oxalsyra giftigt, och man ska därför inte överkonsumera rabarber.

Idag finns det sorter i handeln med mindre oxalsyra, prata med personalen i handelsträdgården så hjälper de dig att välja en sort som passar din smak. Plantera rabarber på senhöst/tidig vår, den klarar både sol och halvskugga. Det viktigaste är att platsen är väldränerad, då de köttiga rötterna kan ruttna om de står för blött.

Jorden ska vara närings- och mullrik. Välj planteringsplatsen med omsorg, då den lever i många år. Förbättra jorden med Naturgödslad Plantjord eller Barkmylla om jorden är lerig och plantera rabarbern så att plantans topp är precis under jordytan. Vattna mycket första året. Rabarber kan med fördel även odlas i kruka eller pallkrage, se bara till att ha plats för den, eftersom rabarber behöver ganska mycket utrymme, både i omkrets och krukstorlek.

See also:  NR Plantera Perenner På HöSten?

Ge din rabarber lite kärlek på våren, genom att lägga ett lager kompost på jorden, och sedan gödsla med hönsgödsel, Du kan alternativt använda R-Dress istället för kompost och gödsel. Ungefär när syrenerna blommar är det dags att ta årets första rabarberskörd.

  • Första skörden från en nyplanterad planta kan tas andra året efter plantering, men ta bara lite.
  • Tredje året kan du börja skörda ordentligt, men lämna några blad kvar och skörda lite pö om pö.
  • Rabarber skördas genom att dra eller vicka loss hela stjälken, så att den lossnar ända nere vid fästet.
  • Om den bryts eller klipps av högre upp så riskerar plantan att ruttna.

Knipsa av blomstjälkarna så kommer rabarbern att lägga energi på bladen istället. Rabarberns stjälkar blir trådigare och hårdare längre in på sommaren. Det går att äta dem ändå, men de smakar inte lika bra som tidig skörd. På våren kan du testa att odla fram de första rabarberstjälkarna i mörker, så kallade glasrabarber, för att få dem riktigt mjuka och mjälla.

  • Då tar du en svart hink eller en hög kruka utan hål i botten, och när plantan vaknat till på våren ställer du hinken/krukan uppochner över plantan.
  • Lämna den där, titta till då och då, och snart har du den härligaste glasrabarbern att skörda.
  • På sensommar/höst när rabarberbladen vissnat ner, låt bladen ligga kvar så förbättrar de jorden till nästa säsong.

Dela äldre rabarberplantor på våren. Rabarber passar bra tillsammans med rosmarin, ingefära, hallon, blåbär, jordgubbar och svarta vinbär. Rabarber klarar frysning bra, skär ner rabarberstjälkar i små bitar och frys in, så kan du äta rabarberpaj och bli påmind om sommaren mitt i kallaste vintern.

Hur ofta vattna rabarber?

Skötsel – gödsla på våren – Rabarber kräver inte mycket skötsel. Första året är det viktigt att undvika torka men det är alltid bra att vattna lite extra under torra perioder. Lägg gärna på lite gräsklipp då och då för extra näring. Gödsla gör man tidigt på våren med stallgödsel eller kompost.

Kan man plantera rabarber på sommaren?

Hej! Ja, det finns stora, krukodlade rabarberplantor till salu, ibland så stora att man kan tulla liite redan denna sommar. Ta bort ev. blomstjälk som vill växa upp, ha den som snittblomma! Rabarber som trivs blir stor, så räkna med 1 x 1 m för varje planta. Åkermark passar den bra, men blanda in lite sand och torv också. Bygg gärna upphöjda bäddar, Med vänlig hälsning Sylvia

När kan man flytta en Rabarberplanta?

Bästa tiden att flytta rabarber – Rabarberplantor kan bli gamla, men de kan behöva föryngras. Ungefär vart femte till sjunde år ska rabarberplantorna delas och planteras om för säker och god framtida skörd. Detta görs bäst på våren eller hösten när roten är i vila, och plantan störs minst. Det är även bästa tiden för att flytta rabarberplantor.

Kan man flytta rabarber på sommaren?

Kan man flytta en rabarber nu när den växt upp några decimeter eller när är bäst tid att gräva upp och flytta? Den behöver inte kunna skördas mer i år. Hej Sofia, Du kan flytta rabarbern nu även om tidig vår eller sen höst är att föredra.

Vad ska jag gödsla rabarber med?

Näring. Gödsla med kogödsel före plantering och gödsla därefter med kogödsel eller kompost, varje år på våren. Även hönsgödsel fungerar bra.

Kan man ha rabarber i Pallkrage?

Rabarber växer vilt i Sibirien, Mongoliet och Kina och började odlas som medicinalväxt i Sverige på 1600-talet. Rabarber ansågs vara laxerande, aptitretande och uppiggande. Först på 1800-talet blev rabarber mer vanligt och började odlas mer när socker blev billigare att köpa.

  1. Rabarber är en lättskött perenn grönsak som kan bli upp till 2 meter hög när den blommar.
  2. Den är långlivad och kan odlas i nästan hela Sverige.
  3. Den syrliga smaken kommer från äppelsyra, och strävheten från oxalsyra.
  4. Oxalsyran är mest koncentrerad i plantans blad.
  5. I stora mängder är oxalsyra giftigt, och man ska därför inte överkonsumera rabarber.

Idag finns det sorter i handeln med mindre oxalsyra, prata med personalen i handelsträdgården så hjälper de dig att välja en sort som passar din smak. Plantera rabarber på senhöst/tidig vår, den klarar både sol och halvskugga. Det viktigaste är att platsen är väldränerad, då de köttiga rötterna kan ruttna om de står för blött.

  • Jorden ska vara närings- och mullrik.
  • Välj planteringsplatsen med omsorg, då den lever i många år.
  • Förbättra jorden med Naturgödslad Plantjord eller Barkmylla om jorden är lerig och plantera rabarbern så att plantans topp är precis under jordytan.
  • Vattna mycket första året.
  • Rabarber kan med fördel även odlas i kruka eller pallkrage, se bara till att ha plats för den, eftersom rabarber behöver ganska mycket utrymme, både i omkrets och krukstorlek.

Ge din rabarber lite kärlek på våren, genom att lägga ett lager kompost på jorden, och sedan gödsla med hönsgödsel, Du kan alternativt använda R-Dress istället för kompost och gödsel. Ungefär när syrenerna blommar är det dags att ta årets första rabarberskörd.

  • Första skörden från en nyplanterad planta kan tas andra året efter plantering, men ta bara lite.
  • Tredje året kan du börja skörda ordentligt, men lämna några blad kvar och skörda lite pö om pö.
  • Rabarber skördas genom att dra eller vicka loss hela stjälken, så att den lossnar ända nere vid fästet.
  • Om den bryts eller klipps av högre upp så riskerar plantan att ruttna.

Knipsa av blomstjälkarna så kommer rabarbern att lägga energi på bladen istället. Rabarberns stjälkar blir trådigare och hårdare längre in på sommaren. Det går att äta dem ändå, men de smakar inte lika bra som tidig skörd. På våren kan du testa att odla fram de första rabarberstjälkarna i mörker, så kallade glasrabarber, för att få dem riktigt mjuka och mjälla.

Då tar du en svart hink eller en hög kruka utan hål i botten, och när plantan vaknat till på våren ställer du hinken/krukan uppochner över plantan. Lämna den där, titta till då och då, och snart har du den härligaste glasrabarbern att skörda. På sensommar/höst när rabarberbladen vissnat ner, låt bladen ligga kvar så förbättrar de jorden till nästa säsong.

Dela äldre rabarberplantor på våren. Rabarber passar bra tillsammans med rosmarin, ingefära, hallon, blåbär, jordgubbar och svarta vinbär. Rabarber klarar frysning bra, skär ner rabarberstjälkar i små bitar och frys in, så kan du äta rabarberpaj och bli påmind om sommaren mitt i kallaste vintern.