Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur Ska Man Plantera Tulpaner?

Plantera tulpanlökar – Tulpaner är för det mesta ettåriga växter, däremot finns det en del sorter som är fleråriga och producerar nya lökar, vilket gör att de fortsätter att blomma även efter ett år. Då är det däremot de nya lökarna som blommar, och inte de ursprungliga.

Tidpunkt Tulpanlökar planteras med fördel under sensommaren och in på tidig höst, det vill säga allt från september och fram tills någon vecka innan tjälen går ner i marken. En bra regel är att desto mer norröver i landet du bor, desto tidigare kan du sätta lökarna. Placering Välj en bra och ganska vindstilla plats för planteringen av dina tulpaner. För att de ska trivas som allra bäst vill de ha en väldränerad, varm och humusrik jord med ett pH-värde över 6,5. Jord Du kan med fördel välja en sandblandad jord som du själv förbättrar genom att tillföra kompostjord eller barkmull på årlig basis. För att tulpanerna ska klara av vinterkylan på ett bra sätt kan du även tillföra lite benmjöl i samband med planteringen. Plantering Gräv upp en grop där du har tänkt att plantera dina tulpanlökar. Sätt sedan ner löken med den spetsiga delen uppåt, på ett djup som kan jämföras med två till tre gånger lökens egna storlek. För att säkra en fylld rabatt kan du sätta ner fler lökar på samma plats. Vattning Vattna när du planterar för att sätta igång rotbildningen på tulpanlökarna. Vinterskydd Skydda din plantering med höstlöv inför vintern. Dessa lägger sig som ett täcke över dina tulpaner och skyddar därmed bra från snö och kyla. Näring Innan de börjar blomma framåt våren kan du gärna tillföra plantan lite blodmjöl för att ge en extra näringskick inför säsongen. Det ökar även chansen för att dina tulpaner klarar av att bilda fler lökar som i sin tur kan blomma i flera år. Om du dessutom har en ganska torr vår så kan du med fördel vattna dina tulpaner även då.

När är det bäst att plantera tulpaner?

Tips för att plantera tulpanlökar Tulpanlökar kan du plantera i september fram till tjälen kommer ned i marken. Plantera helst tidigt på hösten då lökarna är i bästa skick och får gott om tid att rota sig innan vintern kommer. Om du inte ska plantera direkt är det bra att öppna lökpåsen för att minimera risken för fukt och mögel i förpackningen och förvara dem på en mörk och sval plats.

Hur lyckas man med tulpaner?

Att lyckas med tulpaner är inte svårt, och det är främst tre saker som du ska tänka på för att buketten ska hålla så länge som möjligt. När du kommer hem från butiken med din bukett, ta fram en vass kniv och skär av 1 cm av stjälkarna. Genom att ge tulpanerna en ny snittyta tar tulpanerna lättare upp vatten.

Vilken jord ska tulpanlökar ha?

Välj en bra odlingsplats för dina tulpanlökar – Tulpanlökar vill stå i väldränerad, varm och gärna humusrik jord- annars riskerar de att ruttna. Det bästa är en sandblandad jord som förbättras med kompostjord eller barkmull varje är. PH-värdet bör vara högre än 6,5.

Tillsätt gärna benmjöl så klarar de vinterkylan och kan stå emot svampangrepp bättre. Blodmjöl precis innan blomningen på våren ger en extra näringskick – det ökar också chansen att tulpanen ska bilda en sidolök och därmed blomma även nästa år. Tulpaner som blir höga och resliga bör inte planteras där det är kraftigt vindfång.

På utsatta platser väljer man med fördel en lägre tulpan.

Hur många tulpaner blir det på en lök?

Skördeknep för tulpaner till snittblommor – Det går också att skörda tulpaner med löken kvar. Pilla upp löken ur jorden, med stjälken på, spola av löken och sätt i en passande vas med en bottenskyla vatten. När blomman blommat över kan hela löken planteras ut på ny växtplats och möjligen blomma fint nästa år igen. Hur Ska Man Plantera Tulpaner På Skillnadens handelsträdgård lagras tulpanerna inlindade i tidningspapper, ståendes i hinkar på mörk och sval plats i vår lökkällare. Foto: Ida Sjöö.

Hur ofta ska man vattna tulpaner?

Tulpanlökar i kruka – råd Jag har fått en vacker kruka med fina tulpanlökar, men vet inte hur de ska skötas? Ska jag vattna? Hur ofta? Jag vill ju gärna att de vackra tulpanerna ska leva vidare så länge som möjligt. Tacksam för kunnigt svar. /Annelie Odla svarar: Hej Du har alltså fått en färdigplanterad kruka där tulpanerna har redan börjat komma med blad och knoppar? I så fall, ställ tulpankrukan så ljust och svalt som möjligt, inte i närheten av ett gassande element.

Sådär 10-15 grader vore bäst, tulpanerna får dock inte hamna utomhus så länge det är frostrisk. Vattna så att de aldrig torkar ut, men de ska inte vara för blöta heller. Om allt går bra så kommer tulpanerna att blomma med korta stjälkar inomhus. När de har blommat färdigt kan du placera krukan på en sval och ljus plats och sköta tulpanlökarna med svag gödselvattning fram till våren, tills det går bra att gräva.

Då kan du gräva ner dina tulpanlökar i en rabatt eller på något lite undanskymt ställe så att de får vissna ner i lugn och ro, så kanske tulpanerna kommer igen nästa vår utomhus. Med vänlig hälsning Sylvia : Tulpanlökar i kruka – råd

Kan man få tulpaner att blomma om?

I Karl Fredriks underbara bok ”Mitt blomsterår på Österlen” får vi ta del av ljuvliga tips på hur man bäst förvaltar en trädgård med blommor, växter och ätbara ting. Bland annat lär han dig hur du ska tänka när du planterar underbart vackra tulpaner och de tipsen hittar du här! Plantera tulpanlökarna på hösten, gärna i väldränerad jord. Tulpaner går egentligen att sätta ända tills det blir tjäle i jorden. De behöver inte rota sig före vintern. Men det är bra om det kommer en kylperiod så att de känner skillnaden och fattar att det sedan kommer en vår.

Efter blomningen måste tulpaner bilda ett nytt lökhjärta för att de ska kunna blomma på nytt nästa vår. Därför är det extra viktigt med mycket näring. Använd benmjöl, blodmjöl eller annat långtidsverkande gödsel i gropen där du planterar lökarna. Tilläggsgödsla till våren. Sätt lökarna ca 15 cm djupt och lika långt ifrån varandra.

Plantera dem gärna i grupper. Med lite planering kan du få en lång period av blommande tulpaner i trädgården. Vissa sorter slår ut redan i april medan andra blommar en bit in i juni. Den ursprungliga tulpanlöken dör efter blomningen och beroende på sort produceras sidolökar som blommar kommande år. Alla tulpaner blommar alltså inte igen. Nyp av fröhuset efter blomningen för att blomman inte ska gå upp i frö. Det är ytterst sällan som det blir fruktsamt, bryt istället av fröhuset direkt efter blomning när kronbladen fallit. Gödsla tulpaner så här: •* I gropen i samband med plantering, benmjöl, blodmjöl eller annat långtidsverkande gödsel. • Direkt när blomman skjuter upp, hönsgödsel. • En giva på hösten för invintring, höstgödsel i pelletsform*. Detta tillvägagångssätt har gjort att vi har otroligt mycket tulpanblomning på Eklaholm. Köp Karl Fredriks bok här!

Måste man ta upp tulpanlökar?

Vad vore våren utan tulpaner. När vintern rasat ut och våra sinnen är svältfödda på färger och dofter. Då kommer hon, med sina gråa formstarka blad, höga stjälkar, smäckra knoppar och underbara färger. För att inte prata om ljudet av tulpaner, ja för de låter faktiskt och det är krispigt, krispigt som en klar vårkväll.

Att hon sedan doftar alldeles underbart gör våren komplett. Vill du tacka dig själv om våren, så ger du dig ut i höstrusket och petar ner lite lök. Vi kan lova att du aldrig kommer ångra det. Denna populära vårblommas botaniska namn härrör från det persiska ordet toliban, eller turban, troligtvis tyckte namngivaren att den liknade en sådan.

Den tillhör familjen liljeväxter och växer vilt över ett stort område från Asien genom Sibirien till Kina. Tulpaner är mycket lätta att odla. Det finns flera tusen sorter av tulpaner tillgängliga, och fler introduceras varje år. De är indelade i över ett dussin grupper.

See also:  NR Plantera TräD På VåRen?

När de flesta tänker på tulpanblommor föreställer de sig förmodligen de traditionella sexbladiga, koppformade blommorna. Men tulpaner finns i många olika färger, storlekar och former. Vissa är dvärgtyper, andra är tvåfärgade, andra har fjäderblad, andra har stjärnformade blommor. Tulpaner är underbara för att plantera längs gångvägar i rabatter och krukor.

Gärna där du passerar dem dagligen, eller ser dem inifrån. En extra lyx är att ha sin egen lilla snittblomsodling, för att kunna unna sig att plocka buketter att sätta i vas, eller uppvakta nära och kära. Genom att tänka more is more när du planterar dem (många lökar) kan du uppnå en spektakulär effekt.

 • Efter det första året kan tulpaner blomma igen året efter, men många sorter försämras med tiden.
 • Många gillar att plantera Darwinhybrid-tulpaner, som är mer perenna.
 • Dessa härdiga, kraftfulla sorter producerar stora, pråliga blommor med en klassisk tulpanform och kommer i många vackra färger.
 • Vi säljer den största tillgängliga tulpanstorleken, oftast 12/+ vilket ger den bästa blomningen.

Dubbla sena tulpanlökar har pionformade, långlivade blommor på starka stjälkar. Dubbla sena tulpaner är perfekta för blomsterbäddar och krukor. Tulpanlökar trivs bäst i full sol men tål viss skugga. Tulpanlökar ogillar våt jord och kräver väldränerad mark.

 • Gödsla tulpanlökar med benmjöl vid plantering, och/eller när bladen sticker upp genom jorden på våren.
 • Vi rekommenderar ett allmänt gödselmedel med låg kvävehalt.
 • Plantera tulpanlökar med den spetsiga änden uppåt.
 • Tulpanlökar ska planteras dubbelt så djupt som lökens höjd.
 • 2-2,5 ggr djup) Tidig vår Gödsla lökar med gödsel för lökväxter.

Vår Njut av blomsterprakten, och plocka blommor till underbara buketter. Försommar Knipsa bort frökapslar för att den inte ska stjäla näring från löken. Vattna inte för tulpanernas skull, eftersom de flesta sorter föredrar att hålla sig torra på sommaren.

Rensa ev ogräs. Ta inte bort bladen förrän de vissnat och gulnat helt. Höst Plantera nya lökar och vattna, minst en månad innan marken. (Överkurs: Kontrollera pH och justera till 6,0 till 6,5.) Gödsla etablerade planteringar. Bra dränering och mycket solljus är avgörande. Plantera aldrig lökar där vatten blir stående, då ruttnar de.

Om du har tung lerjord, jordförbättra med sand och organiskt material. För bästa resultat, använd en kväve-fosfor-kaliumgödsel med långsam frisättning (10-10-10 eller 3-5-3). Tidigblommande sorter kan planteras under träd, där de får tillräckligt med solljus innan bladutspringet skuggar för mycket Tulpanlökar ska planteras på hösten innan marken fryser.

Genom att plantera sorter med olika blomningstider kan du få blomstring från tidig till sen vår. Även om det inte är nödvändigt för fleråriga sorter, kan du välja att ta upp dina tulpanlökar efter att bladen vissnat ner. Om du tar upp lökarna, förvara dem på en torr plats under sommaren och plantera dem nästa höst.

Var noga med att använda ny jord för att minska risken för sjukdom när du planterar om. Varje år innan du planterar igen, inspektera dina lökar för skador eller sår som kan göra att sjukdomar kan tränga in och sedan spridas till andra lökar. Detta är viktigt eftersom en infektion av den obotliga svampsjukdomen tulpaneld (även kallad Botrytis blight) kommer att kräva att du bränner alla dina tulpaner.

 1. Världens tulpanutbud erbjuder nära på oändliga alternativ, så du kan välja de storlekar, typer och nyanser som passar bäst för din smak och trädgård.
 2. Vissa sorter har större benägenhet att återkomma, andra är mer eller mindre ettåriga.
 3. Odlingsplatsen och näringstillförsel påverkar såklart också.
 4. Tulpaner föredrar en plats med full sol eller eftermiddagssol.

Se till att din jord är välgödslad och väldränerad. Neutral till lätt sur, och torr eller sandig. Alla tulpaner ogillar områden med mycket fukt. Ett lagom avstånd mellan lökarna är ca 4 till 8 cm, men tätare funkar också. Om du gödslar både vid plantering samt vid bladutspringet, ökar du lökens förutsättningar att blomma om kommande år.

 1. Vattna så löken får lättare att rota sig innan vintern och täck gärna med löv eller ris om du bor i kallare zoner.
 2. Vackrast blir det att plantera många lökar utspritt i hela rabatten, gärna olika sorter som avlöser varandra.
 3. För att slippa se tulpanernas vissnande bladverk efter blomningen, rekommenderar vi att man samplanterar med perenner som döljer dessa.

Alternativt gräver man upp lökarna. Genom att knipsa av frökapseln och låta bladverket vissna ner och inte klippa av det, kan näringen återgå till löken. När du odlar tulpaner i kruka, undvik att placera dem i direkt solsken, eller i för varm vinterförvaring.

 1. Marken måste förbli sval så att löken inte väcks för tidigt, i tron om att våren kommit.
 2. Tulpanlöken behöver dessutom en period av temperaturer under 9 grader, för att blomma.
 3. Om solen värmer upp jorden i krukan för tidigt kommer löken att skicka upp skott och blomma innan ett tillräckligt rotsystem har utvecklats.

Se till att krukan har ett hål i botten, dränera med tex kottar, lecakulor eller krukskärvor. Plantera i lätt fuktig jord, inte blöt. En jord som du kan krama till en boll, men som sedan faller isär när du öppnar handen är ett bra mått. Om du planterar i torr jord, vattna sparsamt vid plantering.

Hur övervintrar man tulpaner?

Vinterförvaring av tulpaner i kruka – Tulpaner som odlas i kruka bör inte vinterförvaras i en temperatur över 9 °C. Det ska vara svalt, men inte nödvändigtvis frostfritt. Lökarna tål frysgrader till en viss gräns. De måste däremot ha en rejäl köldperiod för att börja växa.

Annika vinterförvarar sina krukor med tulpanlökar i ett kallväxthus. Där det har blivit ned till -17 °C utan att lökarna har tagit skada. Hon förvarar dem även i jordkällaren. För den som inte har en stor trädgård, men exempelvis vill odla tulpaner och annan höstlök på balkongen, kan en vinterförvaring ute på balkongen eller uteplatsen vara ett alternativ.

Det viktiga är, återigen, att det inte blir för varmt (inte över 9°C) och inte för blött. En frigolitlåda med lock eller kanske ett gäng filtar kan fungera för att isolera krukorna från den värsta kylan och hålla temperaturen jämn. Under vinterförvaringen behöver din tulpanlöksodling inte mycket skötsel.

Hur många år blommar tulpaner?

Det är nu de ska i jorden! Lökarna som ger oss vårglädje. En av de största grupperna är förstås tulpaner. Sortimentet är enormt. Med rätt sortval kan man ha blommande tulpaner i nästan tre månader. Vi hjälper dig att välja. Det är spännande att botanisera bland lökväxterna i butikerna så här års.

De vackra bilderna på förpackningarna har samma effekt på oss vuxna som lördagsgodispåsen har för barnen. Man kan bara inte låta bli! Det roligaste med lökväxter är att det är så enkelt. Allt finns samlat i löken, det är bara att peta ner dem i jorden, glömma bort dem till våren då man sedan njuter av blomsterprakten.

Det är väl knappast något man blir så glad av i trädgården som när de första efterlängtade vårlökarna blommar.6000 sorter i världen Tulpanerna är den största gruppen bland lökväxterna med påskliljor och narcisser som god tvåa. Det finns närmare 6000 olika tulpaner.

Av dem är ca 2600 sorter tillgängliga på världsmarknaden. De historiska sorterna kan man se blomma i lökmuseét Hortus Bulborum i Holland. Här bevaras de sorter som i dag inte är kommersiellt intressanta men som har ett stort historiskt intresse. De är i många fall föräldrar till dagens hybrider. Låt sorterna avlösa varandra Tulpaner delas in i grupper allt efter blomningstid.

Det börjar med de låga, tidiga näckrostulpanerna i april och slutar med de aristokratiska liljeblommande i juni. Genom att plantera sorter ifrån alla grupper kan man få en mycket lång blomningstid. Plantera gärna tulpanerna under buskar som grönskar sent t.ex.

hortensia. De kala tråkiga grenarna försvinner bland färgsprakande tulpaner och likaså döljer senare hortensians bladverk tulpanernas vissnande bladverk. Funkia är också en bra växt intill tulpanerna. Enkel plantering Det är enkelt att plantera tulpaner. Gräv ur en yta på 15 cm djup. Placera lökarna med spetsen uppåt med ca 10 cm mellanrum.

Fyll tillbaka jorden och tryck till lätt. Se bara till att det är väl dränerat där du sätter lökarna, de gillar inte blött om fötterna. Plantera lökarna så tidigt som möjligt, gärna under september. Visserligen kan man plantera tulpaner också senare men vid tidig plantering hinner lökarna.

rota sig ordentligt och blomningsresultatet blir bättre. Gruppindelning av tulpaner: Enkla tidiga – 30-40 cm, enkla blommor i maj ex. ’Princess Irené’, orange med mörka strimmor. Dubbla tidiga – 30-40 cm, dubbla blommor i maj, ex. ’Schoonoord’, vit. Triumftulpaner – 40-50 cm, korsning mellan enkla tidiga och enkla sena tulpaner.

Blommar i mitten av maj. Ex. ’Garden party’, vit med rosa kant. Darwinhybrider – 50-60 cm, korsning mellan darwin gruppen och fosteriana, som resulterat i sorter med långa stjälkar och stora blommor, blommar i slutet av maj, ex. ’Gudoschnik’ gul med röda strimmor.

See also:  NR Plantera PrydnadsgräS?

Enkla sena, 50-60 cm, långa stjälkar och stora blommor, slutet av maj, ex. ’Queen of Night’, så nära den svarta tulpanen man kan komma. Dubbla sena, 40-50 cm, långa stjälkar och stora fyllda blommor i slutet av maj Ex. ’Carnaval de Nice’, vit med röda strimmor. Underbara platt bollformade blommor som liknar pioner.

Dubbla tulpaner är mycket hållbara som snittblommor. Liljeblommande, 50-60 cm, långa stjälkar och blommor med markant spetsig turbanform. De liljeblommande tulpanerna är de verkliga aristokraterna bland tulpanerna. De utstrålar värdighet där de svävar med sina sirliga blommor på smala, tunna, men ändå stadiga stjälkar.

 1. Blommar i slutet av maj – början av juni. Ex.
 2. ’Queen of Sheba’, röd med gul kant.
 3. Fransade tulpaner, 50-60 cm, fransade blommor i slutet av maj. Ex.
 4. ’Fancy Frills’, rosa.
 5. Viridiflora, 25- 50 cm, blommor med delvis gröna kronblad i slutet av maj – början av juni. ex.
 6. ’Esperanto’, röd/rosa med grönt.
 7. Det här är en grupp tulpaner som blivit mycket populär de senaste åren.

Papegojtulpaner, 45-60 cm, stora blommor med vridna och ibland tandade kronblad. Det mest spännande med papegojtulpaner är att de skiftar nyans vartefter de slår ut. Blommar i slutet av maj – början av juni med stora blommor. Ex. ’Estella Rijnveld’, röd/vit mycket vacker sort.

 • Förr var papegojtulpaner virussmittade och det var detta som gav dem den speciella formen.
 • I dag är det lyckade korsningar som gör att vi kan njuta av den spännande formen.
 • Aufmanniana, 15-25 cm, egen art samt ena föräldern i en stor grupp hybrider som också kallas näckrostulpaner, mycket tidig blomning i april, blomman slår ut helt med en flerfärgad botten, utsidan av kronbladen på de flesta sorter är rödrosa.

Bladverket är ofta randigt. Ex, ’Heart´s Delight’, röd med vita kanter. Fosteriana, 15-40 cm, egen art samt ena föräldern i en stor grupp hybrider, tidig blomning i april, stora, hållbara, lite avlånga blommor som öppnar sig mot solen. Breda, grågröna blad, ofta randiga.

Ex. ’Orange Emperor’. Greigii, 15-40 cm, egen art samt ena föräldern i en stor grupp hybrider, något senare blomning än kaufmanniana, randigt bladverk, ofta utbrett på marken. Blommorna öppnar sig helt mot ljuset. Ex. ’Rödluvan’, röd klassisk sort. Botaniska eller Miscellaneous, En stor grupp vildarter men också korsningar som inte hör hemma i någon av de ovanstående.

Ex. Tulipa tarda, flocktulpan gul/vit, en låg stjärnformad blomma som passar utmärkt att förvilda. Välj tulpaner med olika blomningstid så kan blomsterglädjen bli mycket lång.

Måste man ha benmjöl till tulpaner?

Plantera tulpanlökar – hur då? – Tulpanlökens största fiende är fukten som får den att ruttna. Detta gäller alla typer av lökväxter som alla trivs i väldränerad mark. Välj en sandblandad, luftig jord och tillför extra näring i form av kompostjord eller barkmull.

 • Jorden ska inte vara för kompakt – det är viktigt att vatten kan rinna undan.
 • Blomsterlökar kan du plantera lite var som helst i trädgården, men välj gärna en vindstilla plats för dina tulpanlökar.
 • Välj och vraka mellan odlingsbäddar, rabatter och trädgårdsland.
 • Det går också alldeles utmärkt att plantera tulpanlökar i kruka.

Plantera tulpanlökarna – så gör du

Börja med att gräva upp små gropar och placera tulpanlökarna individuellt med den spetsiga delen uppåt, på ett djup som motsvarar 2–3 gånger lökens storlek. Ett annat alternativ är att du planterar lökarna i grupper om 3 eller fler för att skapa effekt och fylla rabatten. Gräv då ett större hål där du planterar flera lökar i grupp. Tillför gärna lite benmjöl i samband med planteringen. Det ger extra skydd inför den kommande vinterkylan. Tryck till jorden lite lätt och sätt igång rotbildningen genom att vattna tulpanlökarna rikligt direkt efter plantering.

Täck dina tulpanlökar med höstlöven som ligger på marken. Löven fungerar som ett skyddande täcke tills dess att snön lägger sig över. Lökarna klarar vintern bra utan extra omtanke. När solen och värmen återvänder efter vintern kommer du att belönas med blomsterprakt i all sin ära.

Hann du inte planera dina tulpaner i tid? Plantera i kruka istället.

  Vilka tulpaner återkommer år efter år?

  Säkra kort för en blommande vår år efter år – Även om det finns tulpaner som blommar lika kraftfullt år efter år, är det främst krokusar, pärlhyacinter och narcisser som kommer igen hemma i din trädgård. Du kan exempelvis plantera dessa lökar i kruka, för att sedan sätta ut dem i rabatten när blomningen är över, som Annika Christensen har gjort med lökmixen Blueprint,

  Här visar och berättar hon om hur hon har skapat en blå matta under sina vinbärsbuskar, Genom att alltid sätta ner lökarna på samma område bildar du succesivt ett vårblommande täcke. Trivs de bra, kommer dessa lökar dessutom att sprida sig. En vattendelare bland oss odlarvänner är hyacinten. Den går sällan att hoppas på ska blomma med lika välfyllda blomstänglar under kommande odlingssäsong.

  Vissa anser att de glesblommande hyacinterna ser allmänt ledsna och rangliga ut medan andra gillar det mer sirliga uttrycket. Liksom tulpanlökarna är det bra att ge dina höstlökar lite extra näring när de har blommat klart så att de kan ladda och orka förbereda sig inför kommande vår.

  Vem gräver upp tulpanlökar?

  Alla lökarna uppgrävda | Odla.nu Min svärmor hade för ett tag sedan planterat mer än 100 lökar i sin trädgård, i onsdags förra veckan så upptäckte hon att alla lökarna var uppgrävda och att en del var det små gnagmärken på. Hon hade verkligen lagt ner mycket jobb och använt både lökgödsel och benmjöl, har aldrig hört talas om att något djur gräver upp alla lökar och ändå inte äter dem.

  Vem gör så? Och vad kan man göra för att förhindra detta? Mvh Jenny Odla svarar: Ja du. det finns flera kandidater!! Benmjöl kan locka både råttor och möss som äter upp det men sedan inte bryr sig om lökarna. Hundar eller rävar kan gräva upp lökarna av samma anledning. Sedan har vi grävling, mink, sork, vildsvin och några till.

  beroende lite på var man bor någonstans. Det är bara att försöka kolla om man hittar fotspår och med hjälp av dom komma underfund vem som har varit i farten. Sylvia : Alla lökarna uppgrävda | Odla.nu

  Kan tulpaner resa sig igen?

  Rädda slokande tulpan – Häll svalt vatten i en stor grund skål eller på en bricka med kant. Skär sedan en ny snittyta i stjälken. Skäret ska göras i 45 graders vinkel så får tulpanen maximal förmåga att suga upp vatten. Lägg sedan tulpanen på brickan med snittänden helt under vattenytan och låt den ligga några timmar.

  Kan man spara tulpanlökar till nästa år?

  Förvara blomsterlökar – De lökar som inte kan kan vara kvar i jorden efter blomning bör du gräva upp och förvara till nästa säsong. För att göra detta skär du bort de vissnade blommorna direkt efter blomningen. När bladen och stjälkarna också har dött kan du ta upp lökarna ur jorden.

  När ska man plantera tulpaner i kruka?

  Fördelen med att plantera lökar i kruka är många – Lökkrukor kan man flytta runt och placera var man vill i trädgården. Man kan även skydda dem för rådjuren, genom att sätta lökkrukorna till exempel uppe på altanen. Vill man kan man driva fram dem tidigare än de lökar som blommar i rabatten.

  1. Härligt att ha när man längtar som mest.
  2. Det är bra med tidiga lökar på våren så att det finns något som blommar för de första insekterna.
  3. Lökarna planteras i september–oktober.
  4. Men det beror så klart lite på var i landet man bor.
  5. Det får inte vara för varmt då risken är att de sätter igång att växa, vilket kan leda till att de inte blommar till våren.

  Plantera de små lökarna och narcisser först, tulpaner kan planteras senare. Plantera dem snarast efter inköpet så de inte ligger och torkar. Måste du vänta så förvara dem svalt och luftigt. Hur Ska Man Plantera Tulpaner

  Hur mycket kyla tål tulpanlökar?

  Plantera tulpanlökar i kruka – så gör du – Att plantera tulpanlökar i kruka är den bästa lösningen för dig som inte har ett trädgårdsland att sätta tulpanlökarna i, och det är minst lika vackert!

   Välj en större kruka med avrinningshål i botten. Det är viktigt att den är frosttålig. Fyll krukan med lecakulor och sandblandad jord. Komplettetra gärna med lite benmjöl för dränage. Placera lökarna i mitten av krukan, med ett avstånd på cirka 1 centimeter mellan varje lök för en mer gedigen blomning. Det yttre jordlagret fungerar på så sätt isolerande från kyla. Vinterförvara dina lökkrukor i en miljö som håller sig under 9. Ett kallväxthus, garaget, på balkongen eller uteplatsen. Du kan också gräva ner krukan i komposten och täcka den med löv. Som tur är, i vårt mörka vinterland, behöver tulpanlökarna inget ljus fören de börjat växa framåt våren. Krukorna vill varken har det för blött eller för torrt, så vattna sparsamt.

  Tulpanlökarna tål minusgrader och frost till en viss gräns och det är en förutsättning att lökarna får utstå en längre period av kyla för att senare börja blomma framåt våren. Flytta in krukan när cirka 5 centimeter av stjälken kommit upp ur jorden, men placera svalt för att maximera blomningen.

  Hur lång tid tar det för tulpaner att blomma?

  Det är nu de ska i jorden! Lökarna som ger oss vårglädje. En av de största grupperna är förstås tulpaner. Sortimentet är enormt. Med rätt sortval kan man ha blommande tulpaner i nästan tre månader. Vi hjälper dig att välja. Det är spännande att botanisera bland lökväxterna i butikerna så här års.

  • De vackra bilderna på förpackningarna har samma effekt på oss vuxna som lördagsgodispåsen har för barnen.
  • Man kan bara inte låta bli! Det roligaste med lökväxter är att det är så enkelt.
  • Allt finns samlat i löken, det är bara att peta ner dem i jorden, glömma bort dem till våren då man sedan njuter av blomsterprakten.

  Det är väl knappast något man blir så glad av i trädgården som när de första efterlängtade vårlökarna blommar.6000 sorter i världen Tulpanerna är den största gruppen bland lökväxterna med påskliljor och narcisser som god tvåa. Det finns närmare 6000 olika tulpaner.

  Av dem är ca 2600 sorter tillgängliga på världsmarknaden. De historiska sorterna kan man se blomma i lökmuseét Hortus Bulborum i Holland. Här bevaras de sorter som i dag inte är kommersiellt intressanta men som har ett stort historiskt intresse. De är i många fall föräldrar till dagens hybrider. Låt sorterna avlösa varandra Tulpaner delas in i grupper allt efter blomningstid.

  Det börjar med de låga, tidiga näckrostulpanerna i april och slutar med de aristokratiska liljeblommande i juni. Genom att plantera sorter ifrån alla grupper kan man få en mycket lång blomningstid. Plantera gärna tulpanerna under buskar som grönskar sent t.ex.

  1. Hortensia.
  2. De kala tråkiga grenarna försvinner bland färgsprakande tulpaner och likaså döljer senare hortensians bladverk tulpanernas vissnande bladverk.
  3. Funkia är också en bra växt intill tulpanerna.
  4. Enkel plantering Det är enkelt att plantera tulpaner.
  5. Gräv ur en yta på 15 cm djup.
  6. Placera lökarna med spetsen uppåt med ca 10 cm mellanrum.

  Fyll tillbaka jorden och tryck till lätt. Se bara till att det är väl dränerat där du sätter lökarna, de gillar inte blött om fötterna. Plantera lökarna så tidigt som möjligt, gärna under september. Visserligen kan man plantera tulpaner också senare men vid tidig plantering hinner lökarna.

  1. Rota sig ordentligt och blomningsresultatet blir bättre.
  2. Gruppindelning av tulpaner: Enkla tidiga – 30-40 cm, enkla blommor i maj ex.
  3. ’Princess Irené’, orange med mörka strimmor.
  4. Dubbla tidiga – 30-40 cm, dubbla blommor i maj, ex.
  5. ’Schoonoord’, vit.
  6. Triumftulpaner – 40-50 cm, korsning mellan enkla tidiga och enkla sena tulpaner.

  Blommar i mitten av maj. Ex. ’Garden party’, vit med rosa kant. Darwinhybrider – 50-60 cm, korsning mellan darwin gruppen och fosteriana, som resulterat i sorter med långa stjälkar och stora blommor, blommar i slutet av maj, ex. ’Gudoschnik’ gul med röda strimmor.

  Enkla sena, 50-60 cm, långa stjälkar och stora blommor, slutet av maj, ex. ’Queen of Night’, så nära den svarta tulpanen man kan komma. Dubbla sena, 40-50 cm, långa stjälkar och stora fyllda blommor i slutet av maj Ex. ’Carnaval de Nice’, vit med röda strimmor. Underbara platt bollformade blommor som liknar pioner.

  Dubbla tulpaner är mycket hållbara som snittblommor. Liljeblommande, 50-60 cm, långa stjälkar och blommor med markant spetsig turbanform. De liljeblommande tulpanerna är de verkliga aristokraterna bland tulpanerna. De utstrålar värdighet där de svävar med sina sirliga blommor på smala, tunna, men ändå stadiga stjälkar.

  Blommar i slutet av maj – början av juni. Ex. ’Queen of Sheba’, röd med gul kant. Fransade tulpaner, 50-60 cm, fransade blommor i slutet av maj. Ex. ’Fancy Frills’, rosa. Viridiflora, 25- 50 cm, blommor med delvis gröna kronblad i slutet av maj – början av juni. ex. ’Esperanto’, röd/rosa med grönt. Det här är en grupp tulpaner som blivit mycket populär de senaste åren.

  Papegojtulpaner, 45-60 cm, stora blommor med vridna och ibland tandade kronblad. Det mest spännande med papegojtulpaner är att de skiftar nyans vartefter de slår ut. Blommar i slutet av maj – början av juni med stora blommor. Ex. ’Estella Rijnveld’, röd/vit mycket vacker sort.

  Förr var papegojtulpaner virussmittade och det var detta som gav dem den speciella formen. I dag är det lyckade korsningar som gör att vi kan njuta av den spännande formen. Kaufmanniana, 15-25 cm, egen art samt ena föräldern i en stor grupp hybrider som också kallas näckrostulpaner, mycket tidig blomning i april, blomman slår ut helt med en flerfärgad botten, utsidan av kronbladen på de flesta sorter är rödrosa.

  Bladverket är ofta randigt. Ex, ’Heart´s Delight’, röd med vita kanter. Fosteriana, 15-40 cm, egen art samt ena föräldern i en stor grupp hybrider, tidig blomning i april, stora, hållbara, lite avlånga blommor som öppnar sig mot solen. Breda, grågröna blad, ofta randiga.

  • Ex. ’Orange Emperor’.
  • Greigii, 15-40 cm, egen art samt ena föräldern i en stor grupp hybrider, något senare blomning än kaufmanniana, randigt bladverk, ofta utbrett på marken.
  • Blommorna öppnar sig helt mot ljuset. Ex.
  • ’Rödluvan’, röd klassisk sort.
  • Botaniska eller Miscellaneous,
  • En stor grupp vildarter men också korsningar som inte hör hemma i någon av de ovanstående.

  Ex. Tulipa tarda, flocktulpan gul/vit, en låg stjärnformad blomma som passar utmärkt att förvilda. Välj tulpaner med olika blomningstid så kan blomsterglädjen bli mycket lång.