Plantering av äppelträd – Rotklumpen ska vara genomvattnad. Ställ den i en vattenfylld hink en timme före plantering. Se till att du har uppbindningsstör och band att stödja det unga trädet med på plats. Gräv en grop som är lika djup som rotklumpen men gärna minst en meter i diameter.
Om marken där trädet ska planteras består av kompakt, plan lerjord bör s k upphöjd plantering göras. Trädet placeras ca 20–30 cm över omgivande mark så en liten kulle med plan topp bildas. Kompakt och dåligt dränerad jord kan göra att träd kvävs eftersom rötter behöver syre. Slå ner en oimpregnerad stödstör i gropen före plantering så att inte trädrötter skadas.
Placera sedan trädets rotklump ca 10 cm från stödstören. För de små träden räcker en stör, ju större träd desto fler störar kan komma att behövas. Stödet ska stå kvar 2–3 år, sedan klara sig trädet själv (gäller ej träd med svagväxande grundstam). Återfyll med jord ni grävt upp på platsen.
Fyll till hälften och vattna, fyll resterande jord och tryck till lätt. OBS! trädet ska inte placeras djupare än det stått i krukan. Nere på stammen ser ni ofta en knöl, det s k förädlingsstället och det ska vara ovan mark. I norra delarna av Sverige är våren bästa planteringstiden, i södra och mellersta Sverige är höstplantering att föredra.
Vid problem med vattensork planteras trädet i en grop som först fodras med ogalvat hönsnät. Det finns tidiga och sena äpplen. Äpplen som tål att lagras kallas för vinteräpplen och kommer sent. "Matäpplen" är fina för bakverk, vissa sorter är bättre för mustning, och några lämpligare för allergiker. Foto: Karina Brozinic/Grobar
När är det bäst att plantera ett äppelträd?
Så här planterar du ditt nya äppelträd – Är du nybörjare i trädgårdsdjungeln skulle vi rekommendera att du köper fruktträdet direkt från handelsträdgården, så vet du vad du får och chansen att lyckas blir större. Det finns trots allt mycket att lära sig om äppelträd och odling även om du kör på den ”enkla vägen”.
Äppelträd tycker om att breda ut sig, de behöver därför mycket utrymme att få växa. Sol och vindstilla är också något som äppelträd föredrar – hitta en plats där solen gärna lyser men som skyddas mot stormiga nätter och blåsiga dagar. Jorden ska vara näringsrik och väldränerad – och gärna rik på mull.
Äppelträd går bra att plantera från tidig vår, när tjälen har släppt, fram till och med hösten – innan frosten kommer. Börja med att åka till en handelsträdgård och välj ut vilket äppelträd det är du vill ha. Det är självklart bra med lite research innan du åker så du vet vad du ska titta efter.
- Sen är det dags att börja gräva – men innan du sätter spaden i marken bör du sätta ner ditt nyinköpta äppelträd i en hink med vatten för att rotsystemet ska vara rejält genomvattnat när du sätter ner det i marken.
- Planteringsgropen bör vara cirka 50 centimeter djup och ungefär lika bred.
- Ge ditt nya träd lite försprång genom att luckra sidorna samt botten på gropen.
Då kan rötterna leta sig neråt, och åt sidorna, lite enklare. Sen är det dags att fylla igen hålet. Fyll hålet med ordentligt gödslad jord, den får gärna vara utblandad med den befintliga jorden som du har grävt upp. Men det är bra om trädet har något att stödja sig mot så innan du fyller igen hålet kan du sätta ner en stödpåle, se till att den inte går högre än kronan eftersom trädkronan gärna vill vaja fritt.
Hur ska man plantera fruktträd?
Plantering – När det är dags att plantera ställer du trädet i en hink med vatten så att det blir ordentligt genomvattnat. Gräv en ordentlig grop minst dubbelt så stor som krukan gärna 80 cm bred och 60 cm djup. Luckra upp jorden i botten och fyll på med ny jord.
Ta loss krukan på trädet och ställ ner det i gropen. Förädlingsstället ska vara ovan jord. Sätt gärna trädet lite ovanför markytan eftersom jorden med tiden sjunker ihop och man vill inte ha en grop runt trädets stam där vatten kan samlas. Fyll på med jord halvvägs upp och vattna. Slå i 2-3 stödkäpparoch bind upp trädet med sadeljord eller uppbindning speciellt för träd.
Fyll på med jord nästan hela vägen upp, trampa till jorden och vattna. För att trädet ska må bra och få tillräckligt med näring lämnar man öppen jord runt trädet ca 1m i diameter annars tar gräset näring från trädet. Jorden kan täckas med täckbark mot ogräs och uttorkning.
Hur länge ska man vattna nyplanterat träd?
Om vattning Om vattning Nyplanterade växter är mycket känsligare för torka än väletablerade växter som har rotat ut ordentligt. Särskilt träd är mycket känsliga. Ett nyplanterat träd har ett mycket litet rotsystem i förhållande till kronan. Om du vattnar 30 liter per kvadratmeter tränger vattnet ner ungefär 30 cm i jorden.
- Vattna därför minst 30-40 liter vatten per kvadratmetern gång i veckan under hela första säsongen.
- Är det väldigt torrt och blåsigt kan man behöva vattna två gånger i veckan.
- Om det är mycket regnigt och blött behöver man naturligtvis inte vattna., men en regnskur ger ofta inte mer än 10 mm regn.10 mm regn betyder 10 liter vatten per kvadratmeter.
En sådan regnskur tränger då ner 10 cm i jorden och det räcker ju inte alls. Ta en spade och gräv lite och undersök om marken är torr under ytan. Ofta är det bara översta centimetern jord som är blöt. Längre ner kan det vara kruttorrt. Efter ett regn är det en bra tid att vattna.
- Då tränger vattnet ner bättre.
- Har det regnat 10 mm fyller man på med 20-30 liter per kvadratmeter.
- Skaffa en regnmätare och kontrollera hur mycket det har regnat.
- Naturligtvis behöver man inte mäta hur mycket man ska vattna.
- Siffrorna 30 liter per kvadratmeter är bara för att ge ett hum om hur mycket vatten det kan gå åt.
Det är bättre att vattna mycket och sällan än lite och ofta. Om man småskvätter lite varje kväll håller man bara ytskiktet fuktigt och rötterna växer inte ner på djupet. Sådana växter med ytliga rötter blir extra känsliga för torka. Även äldre etablerade växter kan behöva vatten när det är torrt.
Rabattrosor blir vackrare och blommar bättre om de vattnas regelbundet. Rabattrosor som står torrt drabbas ofta av mjöldagg och angrips kraftigare av bladlöss. (Etablerade Vresrosor och många parkrosor är mycket torktåliga och behöver sällan vattnas.) Använd inte vattenspridare till rosorna. Svartfläckssjukans sporer kräver att bladverket är fuktigt mer än fem timmar för att kunna gro.
Håller man bladverket torrt får man mindre problem med svartfläckssjuka. Rosor ska vattnas mycket och sällan. Tänk på att Rhododendron är vackra även när de inte blommar – om de får vatten. Under sommaren sätter de blomknoppar för nästa år vilket försvåras om det är torrt.
De får mindre problem med ohyra och de klarar vintern bättre om de får tillräckligt med vatten under växtsäsongen. Tuja trivs inte och blir fula i torra lägen. Kan man vattna för mycket? I en dåligt dränerad jord är problemet att man har för mycket vatten. I en jord som är städigt genomsur trivs mycket få växter.
Lite bondförnuft kan vara bra att ha. Lycka till. : Om vattning
Vad gödsla äppelträd med?
Gödsling – Träd i skördeåldern gödslar man årligen. På våren då trädens tillväxt kommer igång ger man kvävehaltig gödsel. Ett naturenligt specialgödselmedel är Naturgödsel för Bär och Frukt, som ges 2–3 liter/träd. Också Naturgödsel och Universalgödsel passar för vårgödsling.
När ska man beskära äppelträd första gången?
Ta bort vattenskott på äppelträd – Beskär du äppelträden regelbundet är det svårt att undvika att det bildas så kallade vattenskott. De långa, tunna skotten växer lodrätt uppåt och bör tas bort så snart som möjligt. Som ett alternativ till klippning eller sågning kan skotten även slitas ut.
- Detta gör att en större del av skottet avlägsnas och ett nytt vattenskott kan inte bildas lika snabbt.
- Varför bör man beskära äppelträd? Genom att beskära äppelträd gör du trädet starkare och ser till att det kan bära mer frukt.
- Vad är vattenskott på äppelträd? Vattenskott är de lodräta skott som bildas på äppelträdet och finns det många är ofta en indikation på att man har klippt trädet fel.
Hur hårt kan man beskära äppelträd? Hur hårt man beskär äppelträdet beror på hur gammalt trädet är. Medan man tar bort en stor del av grenarna på ett yngre träd så beskär man ett äldre träd genom att korta av toppskott och ta bort korsande och felväxande grenar.
- Såren bör vara mindre än 5-7 cm i diameter för ett gammalt träd och ännu mindre för yngre träd.
- Du kan beskära ungefär en femtedel av alla levande grenar på trädet men kom ihåg att det alltid är bättre att avlägsna fler små grenar istället för en stor gren.
- Du kan också använda sårbalsam ovanpå såren efter beskärning för att hjälpa trädet med att återhämta sig snabbare.
Bör äppelträd beskäras under JAS-perioden? När man beskär äppelträd beror på hur gammalt eller ungt trädet är. Ett yngre träd bör klippas mellan november – mars medan ett äldre träd kan underhållsbeskäras under JAS-perioden (juli, augusti, september).