Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur TTt Plantera BlåBäRsbuskar?

Plantera blåbärsbuskar – Låt blåbärsplantan stå i en hink med vatten en stund för att rötterna ska bli ordentligt genomvattnade. Gräv en rejäl grop, minst dubbelt så stor som buskens rotklump. Fyll Rhododendronjord i botten av gropen, sätt ner plantan och fyll på med mer jord runt jordklumpen.

Tryck till lätt så att plantan står stadigt. Plantan ska vara i samma nivå som den stått i krukan men fyll ett tunt lager jord över krukklumpen. Beroende på sort, plantera buskarna på ett avstånd mellan 1 till 1,5 meter. Avsluta med att vattna ordentligt. Odlar du på balkong eller terrass i kruka, ta gärna en kruka på mer än 10 liter så att inte jorden torkar ut för fort.

Plantera i Rhododendronjord. För att hejda ogräs och uttorkning kan du täcka jorden runt plantan med Täckbark eller Dekorationsflis,

När är det bäst att plantera Blåbärsbuskar?

Se alla bärbuskar här Se alla trädgårdsredskap här Köp jord här Blåbär är enkelt att plantera och ger mycket bär. Planterar du dessutom flera olika sorter i anslutning till varandra blir skörden ännu större. Blåbärsbusken kan planteras på hösten men också under tidig vår.

Vilka växter trivs ihop med blåbär?

Blåbär gillar surjord, dvs okalkad torvjord. Så sällskapsväxterna bör också gilla surjord. Sådana är lingon och allåkerbär (Allåkerbär) och varför inte olika sorter av just blåbär, de finns ju olika höga.

Måste man skölja blåbär från skogen?

Tack vare ljusa sommarnätter och vårt klimat, med ett långsammare mognadsförlopp än på kontinenten, blir de svenskodlade blåbären särskilt goda och smakrika. Tack vare ljusa sommarnätter och vårt klimat, med ett långsammare mognadsförlopp än på kontinenten, blir de svenskodlade blåbären särskilt goda och smakrika. PLOCKA BLÅBÄR PÅ LÄTTSAMT SÄTT! Svenska skogar är fulla av fantastiska blåbär men för den som vill göra det enkelt för sig, eller inte kan ta sig fram i skogen, är det en god idé att plocka blåbär i en odling istället. Odlade blåbär, de kallas också trädgårdsblåbär, är större än de vilda och växer på högre och betydligt mer lättplockade buskar. TIPS OCH TRIX Hantering: Svenskodlade blåbär ska inte sköljas! De är inte behandlade på något vis, och vid sköljning förstör du det skyddande blådaggiga vaxlagret. Därmed försämras både hållbarhet och utseende. Förvaring: Trädgårdsblåbär har fantastiskt god hållbarhet vid kylförvaring.

  • Du kan ha dem i närmare en månad i kylskåpet utan att de tappar märkbart i kvalitet.
  • Infrysning: Odlade blåbär är utmärkta och väldigt smidiga att frysa.
  • Lägg dem bara i en låda med lock (utan att tillsätta socker) och stoppa i frysen.
  • Trädgårdsblåbär uppför sig inte som skogsblåbär vid frysning – de klumpar inte ihop sig utan blir per automatik styckfrysta.
See also:  Vad Kan Man Plantera I VXthus?

Det är sedan bara att plocka fina bär ur lådan i den mängd du önskar. Bären håller också formen efter tining och är till och med toppen för garnering av tårtor. SVENSKODLADE SUPERBÄR I Sverige odlar vi än så länge blåbär i ganska blygsam omfattning. Odlingarna är till största delen inriktade på självplock, något som är uppskattat både för bärens och utflyktens skull.

Buskarna står som regel i rader med gångar av klippt gräs emellan. Där går det fint att ta sig fram med såväl barnvagn som rullator. Precis som vilda blåbär är de odlade proppfulla med nyttigheter. Särskilt deras rika innehåll av antocyaniner, de blå eller blåvioletta färgämnen som finns bland annat i bär, har uppmärksammats.

Antocyaniner är naturliga antioxidanter som hör till de upptagbara polyfenolerna. I studier har forskare bland mycket annat sett effekter av antocyaniner på blodkärl och på hjärnans kognitiva förmåga. De blåbärssorter vi odlar professionellt är i de flesta fall högväxande typer av arten Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär. Bland trädgårdsblåbären finns också mer lågväxande sorter av hybridblåbär, Vaccinium Angustifolium-Gruppen. Våra vilda skogsblåbär hör till arten Vaccinium myrtillus,

  • Den i Sverige mest populära och mest odlade sorten av blåbär heter Reka.
  • Den ger god skörd men har framför allt en mycket fin smak.
  • 80 procent av mina kunder tycker att Reka smakar som skogens blåa guld, och det är det bästa betyg mina blåbär kan få” berättar en odlare.
  • Den mest odlade sorten globalt heter Bluecrop.

Den odlas även i Sverige och mognar lite senare än Reka. I Skåne brukar Reka börja mogna i mitten av juli medan Bluecrop kommer igång någon vecka in i augusti. Lite längre upp i landet ligger mognadstiden för sorterna cirka en vecka senare än i Skåne.

See also:  NR Kan Man Plantera Gurka I VäXthus?

Hur djupa rötter har amerikanska blåbär?

Hur man planterar blåbärsbuskar –

Tips: Var noga med att inte plantera dina amerikanska blåbärsbuskar för djupt. Rotklumpen ska vara strax under markytan (½-1 cm).Gräv hål som är ca 50 cm djupa och 40 cm breda (eller ungefär dubbelt så breda och dubbelt så djupa som växtens rötter).Placera buskarna drygt 1 meter från varandra i rad, med minst 2 meter mellan raderna och lägg ett lager av sur planteringsjord i botten av hålen.Ställ ner busken i hålet med rotklumpen precis under markytan och dess rötter utspridda. Packa sedan hålet tätt med jord.Applicera gödsel en månad efter plantering, inte vid tidpunkten för plantering.

Hur TTt Plantera BlåBäRsbuskar