Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur TTt Plantera LuktäRter?

Förodla luktärt steg för steg –

Blötlägg fröerna i vatten 24 timmar innan du sår. Detta är inte nödvändigt, men det hjälper fröerna att gro snabbare.Mylla ner fröet ca 1 cm i genomvattnad jord i root-trainer, toarulle eller annan djup kruka.Plantera ut dina småplantor när frostrisken är över. Var rädd om rötterna och glöm inte att avhärda dem så att de hinner vänja sig vid klimatet utomhus.Det är viktigt att välja en växtplats som ligger soligt och skyddad från kall blåst. Förbered gärna platsen redan på hösten med kompost och gödsel. Om du gödslar på våren måste den vara väl förmultnad. Gräv djupt!För att stimulera en snabb tillväxt är det smart att toppa skotten när de är ca 7–10 cm höga. Då kommer du att få en planta som har många fina sidoskott. Ju fler skott plantan har desto fler blommor kommer du att få när den växer till sig.

Innan du planterar ut dina förodlade luktärter behöver de vänja sig vid livet utomhus. Ställ ut plantorna några timmar på dagen i skyddat läge, undvik direkt solljus. Ta in dem över natten. Efter en vecka med denna procedur är plantorna redo att planteras i kruka eller på friland. Tänk bara på att frostrisken ska vara över.

Hur lyckas jag med luktärter?

Skötselråd –

Placering För att se till att luktärt växer riktigt bra så ska den stå i ett läge med full sol och samtidigt vattnas med jämna mellanrum, så håll utkik på om jorden blir torr. Jord Jorden bör vara näringsrik och väldränerad. Vatten Vattna luktärten med jämna mellanrum, håll utkik på om jorden blir torr. Beskärning Beskärning, eller kanske snarare plockning, av växten är bra och stimulerar växten till att producera mer blommor. Blommorna kan man med fördel använda som vackra snittblommor. Det som är dött och visset plockas bort. Köldkänslig Luktärt trivs inte speciellt bra med kyla, vilket kan resultera i att knoppar trillar av, men så fort värmen återkommer så sätter blomningen igång igen. Gödning Det är också bra om man ger luktärten gödning i samband med vattningen, och det ska gärna spridas ut i mindre doser omkring varannan vecka.

Denna ettåriga ört kan bli upp till tre meter hög och ger parbladiga, äggrundade gröna blad som toppas med stora och vackra blommor som sitter i klasar och ger trädgården en alldeles magiskt inramning med sin doft.

Vad ska luktärter klättra på?

Luktärter är klätterväxter och gör mycket av jobbet själva, men de behöver något att klättra på. De håller sig fast med starka klättertrådar längst ut på bladen. Med stabila bambupinnar och jutesnöre kan du bygga ett enkelt växtstöd i tipimodell. Linda snöret runt bambupinnarna med ca 15 cm avstånd mellan varje varv.

Hur lång tid tar det för luktärter att växa?

Såhär sår jag mina luktärtsfrön: – Vecka 12 är en bra vecka att sätta sina lukärtsfrön om man bor i södra Sverige. Skulle tippa på att ni som bor i norra Sverige kan vänta någon vecka ytterligare. Jag tar en vanlig kruka ca 9×9 cm eller vad jag nu hittar och fyller den med vanlig planteringsjord.

  • Jorden packar jag hårt och vattnar därefter igenom krukan med vatten.
  • Packar jorden igen.
  • Sedan fyller jag krukan med max 20 st frön (eller så många jag behöver ha av den sorten, det är sällan det blir så många) på den packade jorden och lägger ett lager med 2-3 cm jord ovanpå.
  • Därefter vattnar jag försiktigt.

Sedan ställer jag krukorna i varsin plastpåse med öppningen uppåt. Plastpåsen blir då som ett eget litet drivhus och luktärterna växer upp snabbt. Redan efter ca 10 dagar så har luktärterna börjat grott och blivit kanske några centimeter höga. När luktärterna blivit ca 10 cm höga så ställer jag ut dem på altanen, i sin plastpåse. Nu står de där i sina påsar och jag väntar spänt på att de skall börja gro.

Vilken gödning till luktärter?

Luktärt kan odlas både på friland och i krukor och balkonglådor. Det finns många olika sorter av luktärtor, alla är ettåriga och förökas med frön. De äldre sorterna är rikblommande med lite mindre blommor som doftar kraftigt. Spencer-sorterna är moderna och ger större blommor men har inte samma rika doft.

  1. Luktärtorna är klättrande och behöver stöd, de griper tag i stödet med klängen.
  2. Se till att det finns tillräckligt högt stöd för den sort du tänker odla.
  3. Det finns även kompakta sorter som passar för amplar och balkonglådor som istället hänger nedåt.
  4. I krukor, amplar och lådor används lucker U-jord som är näringsrik och ger kraftiga skott.

På friland förbättras jorden med Kogödsel, Är jorden redan lucker och fin räcker det att gödsla och då kan Pelleterad kogödsel vara ett alternativ. Det finns många olika tips och råd om hur man ska odla fram luktärtor på bästa sätt. Luktärtorna har väldigt hårda fröer som kan vara lite svåra att få att gro därför rekommenderas det ofta att blötlägga fröerna i ljummet vatten ett dygn innan sådd så att de kan mjukna och ta upp vatten.

Så ca 5 veckor innan utplantering, såtemperatur 18-24 grader C. Ett tips kan vara att låta fröerna gro mellan fukthållande papper och när grodden börja sticka fram sätt de ner i jord. Annars placera fröerna direkt i djupa krukor som fylls med Naturgödslad såjord, När sådderna har kommit upp och blivit ca 10 cm nyps toppen bort över ca två riktiga blad, toppningen gör att plantorna grenar sig och får fler blombärande skott.

Det är bra att plocka luktärtorna om inte annat när de vissnat men innan fröskidorna kommit fram, börjar plantorna sätta frön så avtar blomrikedomen snabbt då kraften går till fröna. Om du vill ta egna frön kan du mot slutet av blomningen låta några av fröskidorna sitta kvar tills de mognar.

Hur tätt ska man plantera luktärter?

Direktså eller förodla luktärt – Det går att direktså luktärter utomhus. Vänta tills risken för frost är över och jordtemperaturen är minst 12 grader. Håll ca 10 cm mellan plantorna och gallra till ett avstånd på ca 20 cm. För att få tidigare blomning brukar vi välja att förodla.

  1. En bra tid att så inomhus är feb-april, beroende på odlingszon.
  2. Beräkna sådden till 5-7 veckor innan plantorna ska ut i landet.
  3. Som många frön gror luktärten lite kvickare ifall de läggs i blöt.
  4. Men det räcker med 2-3 timmar för att mjuka upp ärterna.
  5. Ligger de för länge i vatten är risken att de börjar mögla.

Luktärtens rötter är lite känsliga. Vi tycker att det är smidigt att förodla i tomma toapappersrullar. Vi klipper ett par skåror i ena änden och viker till en enkel botten. Sen grundar vi med planteringsjord och har såjord i övre tredjedelen. På så sätt får luktärterna en näringsskjuts när plantan blivit stor nog att behöva det.

Hur djupt ska luktärter planteras?

Så här planterar du dina luktärter Gräv ca 40 cm djupt och 20 cm brett. Avhärda plantorna under en veckas tid innan du planterar ut. Plantera med 25 centimeter plantavstånd. Om du har sått i toarullar så planterar du dessa utan att ta ut plantan ur rullen.

Hur högt stöd behöver luktärter?

Lyckas med luktärtsfrö – Cecilias effektiva metod – 1. Så i tid. I södra Sverige kan du så luktärter inomhus i rumstemperatur från vecka 12, längst i norr några veckor senare. Luktärtens frö kan sås mycket tidigare än många tror. FOTO: Agneta Bergström 2. Packa jorden. Fyll en cirka 9 cm bred plastkruka med vanlig planteringsjord. Packa jorden hårt, till exempel genom att trycka en annan plastkruka mot ytan. Vattna igenom jorden. Hårt packad jord får luktärten att trivas. FOTO: Agneta Bergström 3. Så tätt. Lägg upp till 20 frön på jordytan och fyll på med 2–3 cm jord. Vattna försiktigt. Luktärtens frön sås tätt. FOTO: Agneta Bergström 4. Skriv namn. Sätt en namnlapp i varje kruka och placera den i en plastpåse med öppningen uppåt och öppen. På så sätt får varje kruka sitt lilla ”växthus”. Namnlapp och litet ”växthus” till varje. FOTO: Agneta Bergström 5. Ställ ut. När småplantorna är cirka 10 cm ställer Cecilia ut krukorna i sina plastpåsar. Då tål de ner till minus 8 grader. Blir det kallare kan du ta in dem tillfälligt eller täcka med odlingsväv. Luktärten får tuffa till sig ute i snön. FOTO: Cecilia Wingård 6. Plantera om. När vädret lockar till utomhusarbete delar du småplantorna och planterar om dem i varsin kruka där de får växa tills du planterar dem på sin slutliga plats. Luktärter behöver rejäla och höga spaljéer. FOTO: Agneta Bergström 7. Viktigt växtstöd. Den slutliga växtplatsen ska ha välarbetad och välgödslad jord i soligt eller halvskuggigt läge. Luktärter blir 180–300 cm höga och behöver rejäla spaljéer eller stöd av exempelvis hasselgrenar, sälg och viden, armeringsjärn eller armeringsnät.8. Ta med en hink med vatten och plocka. FOTO: Agneta Bergström Läs också: Expertens favoriter – 12 ljuvliga luktärter

See also:  NR Ska Man Plantera Om FråN SåJord?

Varför blir bladen gula på luktärter?

Luktärter vill jag ska blomma långt in på hösten. Vid den här tiden på säsongen brukar luktärterna börja gulna och bladen torka. Det är helt normalt. Det går att förlänga blomningen och undvika det genom att plantera luktärter i djupa kärl så att de kan tillgodogöra sig näring och vatten in på sensommaren.

Vilken jord ska luktärter ha?

Var trivs luktärter och vilken jord och gödsel vill de ha? – Luktärter älskar värme och bör planteras soligt. Undvik vindutsatta platser, då stänglarna lätt kan brytas av. Ställ gärna i ordning växtplatsen någon vecka innan sådd eller utplantering. Jorden ska vara djup, väldränerad och mullrik.

Hur vill luktärter stå?

Utskolning/avhärdning av luktärter – Som andra sommarblommor behöver luktärterna vänjas vid uteklimatet innan det går att plantera ut dem. Även om de tål rätt tuffa tag på hösten, så är de späda små plantorna i behov av att bäras ut och in under någon vecka.

Om du planterar ut i en större kruka, urna eller marken är det en god idé att skydda de små plantorna i början genom att använda en fiberduk. Luktärter älskar värme och föredrar en solig växtplats, men kan funka fint i halvskugga även om de då blommar lite mindre än de skulle ha gjort annars. Med undantag för de buskigare sorterna som trivs bra i balkonglådor och mindre krukor, föredrar luktärterna djupt grävd jord som är näringsrik.

Undvik sandiga och leriga jordar. Tänk också på att ge lagom med näring under hela utesäsongen, gärna lite svagare än rekommenderad dos och kanske så ofta som en gång i veckan eller var tionde dag.

Hur många minusgrader tål luktärt?

9 tips när du ska så luktärt –

Använd djupa krukor att så i och packa jorden ordentligt. Använd vanlig planteringsjord. Blötlägg inte fröerna, då kan de ruttna istället för att gro. Vattna ordentligt och så sedan, gärna flera frön i varje kruka. Lägg på 2-3 cm jord. Ställ krukan i en plastpåse med påsens öppningen uppåt. Alltså inte som ett litet miniväxthus med tak. Låt gro inomhus i värmen. När fröplantorna fått två riktiga blad, s.k. karaktärsblad, utöver de första bladen som visar sig, s.k. hjärtblad kan man toppa plantan. Toppa precis ovanför ett bladpar. Då förgrenar den sig och får en rikligare blomning. Ställ ut i kylan när de är ca 10 cm höga. Luktärten är en härdig anuell och tål ända ner till 8 minusgrader! Men ta in om det blir kallare än så eller om kylan håller i sig både dag och natt. När det är dags att plantera, ta ut jordklumpen ut krukan och dela upp alla plantor som har grott. Försök få med så mycket rötter som tillhör varje planta. Det sägs ibland att luktärternas rötter är väldigt känsliga men den här behandlingen fixar de om man är lite varsam. Plantera i krukor, rabatter pallkragar och odlingsbäddar i näringsrik jord. Planterar du i rabatt, släng ner lite hönsgödsel i planteringsgropen.

Stalltipset för att så luktärt är att göra det i vecka 12 om du bor i södra delarna av Sverige. Lägg på någon till några veckor beroende hur långt norr ut du bor. Efter två veckor är det bra om det går att ställa ut dem så då bör den värsta vintern vara över.

Kan man ha luktärt i kruka?

Odla på balkong eller terrass – Att odla luktärter på balkongen är enkelt och ger både en härlig doft och en färgglad blomning. För att odla luktärter på balkongen behöver du en stor kruka, planteringsjord, luktärtsfrön och en påse med, Fyll krukan med planteringsjord och lägg ett tunt lager lecakulor i botten för att förbättra dräneringen.

Hur ofta vattna luktärter med Guldvatten?

Skötsel – Vattna med flytande näring som tex, guldvatten (1 del urin och 10 delar vatten) varannan vecka. Victorias organiska näring fungerar också bra under hela säsongen. Vattna luktärtorna regelbundet och ej med spridare på bladen, utan på jorden. Luktärter vill ej torka ut! Bind upp plantorna på höga grenar (ej bambupinnar som de glider av och ej får fäste i).

  1. Tänk på att många sorter blir höga, ibland uppemot 2,50 meter.
  2. Välj inte för korta stöd! Armeringsjärn fungerar också utmärkt som spalje eller stöd.
  3. Placera gärna en spaljétopp högst upp för en vacker detalj som håller grenarna på plats.
  4. Plocka blommor hela tiden för att det ska bildas nya knoppar.
  5. Blommorna håller extra bra i bukett om de plockats på morgonen innan solen gått upp.

Ställ dem i en fin luktärtsvas på nattygsbordet eller varför inte i badrummet?

När ska man toppa luktärter?

Toppa luktärter och ta sticklingar Hur TTt Plantera LuktäRter Vill man ha tidig blomning är försådd av luktärter inomhus på våren att rekommendera. När de kommer igång att växa brukar det gå fort, kanske lite för fort så de kan vara svåra att hantera inomhus innan det är dags för utplantering. Hur TTt Plantera LuktäRter Börja med att toppa dem. Det är en åtgärd som är väldigt smart eftersom plantan då förgrenar sig och ger två långa stjälkar som ger blommor till sommaren. Möjligen kan man toppa ytterligare en gång men inte fler. Det finns en gräns för hur mycket en planta orkar växa och utveckla blommor. Hur TTt Plantera LuktäRter Dessa toppar har flera bladpar och kan planteras som sticklingar Du kan toppa plantorna direkt efter att första bladparet vuxit ut eller, om det fortfarande är tidigt på säsongen så väntar du till ytterligare två bladpar finns vuxit ut och toppar på samma ställe, dvs. ovanför första bladparet. Den längre toppen du då får har två par blad och kan därför användas som stickling. Hur TTt Plantera LuktäRter

Börja med att nypa eller klippa bort de nedre bladen någon millimeter från stjälken

Hur TTt Plantera LuktäRter

Plantera sticklingen i så djupt så att platsen där bladen tidgiare satt kommer 1-2 cm under jorden. Håll jorden fuktig och låt sticklingarna stå i ett med lock för att hålla hög luftfuktighet. Efter två-tre veckor börjar sticklingarna sträcka på sig och växa till. Det är ett bra tecken på att rötter har bildats. Då trivs de bättre utanför minidrivhuset. Sköt sedan om dem på samma sätt som de frösådda plantorna.

Notera! Helst ska luktärter stå en och en i djupa krukor. Om du planterar fler tillsammans behöver du vara extra försikt när du delar upp plantorna så att rötterna inte störs mer än nödvändigt. Ett knep är att se till att jorden är ordentligt genomvattnad innan du tar ut dem ur krukan.

Hur hög Spalje luktärt?

I väntan på att det ska bli dags att så luktärtsfröerna, vilket är vecka 12, så kan man börja planera för var i trädgården man vill odla de underbara blommorna. En sak som är säker är att de flesta luktärter vill ha ett stöd och här hos mig låter jag dem gärna klättra på spaljéer av armeringsnät. Hur TTt Plantera LuktäRter Hur TTt Plantera LuktäRter När vi har byggt denna luktärtsspaljé i trädgården har vi använt oss av spillvirke från grannarnas byggen av altaner och plank i vårt kvarter. Tryckt virke måste hanteras som speciellt avfall och därför blir grannarna oftast väldigt glada när man tigger till sig resterna. Hur TTt Plantera LuktäRter Måttet på den här odlingslådan är ca 40 cm hög, 180 cm bred och 60 cm djup. Detta är en bra jordvolym för att odla luktärter i. Själva spaljén är 140 cm hög, vilket är ganska lagom för att nå hela vägen upp till 180 cm höjd och skörda av luktärterna successivt. GÖR SÅ HÄR:

  1. Kapa de liggande brädorna i önskvärda mått. I det här fallet har vi använt oss av 6st 180cm och 6 st 60cm. Dimensionerna på det kapade virket är 120mm x 28mm.
  2. Kapa de fyra hörnstolparna i valfri dimension. Höjden blir ca 36 cm på varje hörnstolpe, då de horisontella brädorna monteras kloss an. Det gör inget om de här hörnstolparna blir aningen kortare än vad lådan är.
  3. Montera lådan genom att använda skruv som fäster genom horisontell bräda in i hörnstolpe. Genom att använda sig av skruv håller lådan ihop bättre än med spik. Två skruvar i varje ända av varje bräda räcker. Om du använder dig av en helt plan yta som ett bord eller liknande när du skruvar ihop så är det enklare att få lådan ”rak” och vågrät.
  4. Bestäm höjd på ramen för själva spaljén. Vi har 140cm från jord till ”tak” vilket ger en totalhöjd på hela konstruktionen på ca 180cm. Dimensionen på ramen är 45mm x 45mm. Fäst ramen på insidan av lådan, hela vägen nerifrån nedersta brädan till översta. Då blir spaljén stabil även om den kan bli ett vindfång när den är fylld med luktärter.
  5. Vi har använt ett armeringsnät som blivit över från gjutning av bottenplatta, men det finns billigt på alla byggvaruhus. (Det finns dock en sak som gör det komplicerat och det är att på de ställen vi har varit säljs det bara i fulla storlekar (ca 2,5x 3 m) vilket gör det bökigt att frakta hem i en vanlig bil.) Borra hål i alla tre reglar som bildar ramen. Använd ett träborr med diameter 5mm.
  6. Kapa armeringsjärnet till anpassat mått. Man kan använda en vanlig bågfil – det är jobbigt och tar en stund. Men man kan även använda en vinkelslip. Det låter mycket men går väldigt snabbt. Tänk på att använda både skyddglasögon och hörselskydd! Och gör inte detta arbete en dag då brandfara föreligger.
  7. Passa in armeringsjärnet i de förborrade hålen. Här är det bra om man är två personer eftersom det kan vara lite trixigt med inpassandet.
See also:  Hur Plantera Sticklingar?

Hur TTt Plantera LuktäRter TIPS!

  • Kapsåg underlättar väldigt mycket. Låna grannens, hyr en, eller kolla begagnade på blocket.
  • Snabbtvingar är bra att ha för att hålla saker och ting på plats medans man skruvar och borrar.
  • Är det knepigt att få i nätet i hålen du borrat i ramen? Använd samma borr igen och borra upp hållet en aning till så diametern ökar lite.

Hur TTt Plantera LuktäRter Hur TTt Plantera LuktäRter Väggarna i odlingslådan har jag klätt med markduk för att inte jord ska smita ut genom springorna mellan brädorna. I botten på lådan la jag kartong och fyllde sedan på med kvistar, bös och kompostjord. Därefter ett stort lass med stallgödsel som jag blandade upp med yrkesodlarjord på säck. Hur TTt Plantera LuktäRter Jag varierar med nya sorter på luktärterna varje år. I somras blev det extra läckert med kombinationen ‘Prince of Orange’ luktärt, lejongapet ‘Madame Butterfly’ på ena sidan och ringblomman ‘Pink Surprice’ på andra. Dessvärre kan jag inte hitta en enda bild på hur magnifikt detta blev under högsäsong, men en aning om de magiska färgkombinationerna kanske ändå kan förstås genom bilden ovan? Hur TTt Plantera LuktäRter Hur TTt Plantera LuktäRter På flera ställen i trädgården har jag ramar med armeringsnät som luktärterna kan klättra på och bilda väldoftande väggar. På de platserna är jag väldigt förtjust i att plantera slöjsilja framför som hjälper till att ge lite höjd i hela kompositionen. Ja, och du ser ju hur vackert slöjsilja och luktärt gifter sig, mer romantiskt kan det väl knappast bli? Hur TTt Plantera LuktäRter I min bok ”Odla Blommor” som kommer ut hos Bonniers den 15 februari tipsar jag om fler vackra stöd för luktärter, liksom tips och råd om hur du får en så stor luktärtsskörd som bara möjligt är. Signerat exemplar av boken går att förhandsboka HÄR, Vill du veta ett av sätten jag använder mig av när jag sår mina luktärter vecka 12 kan du läsa om det HÄR.

Är luktärter fleråriga?

Rosenvialen är en klassisk och söt torparväxt som återkommer år efter år. Den här härdig i hela landet på skyddad plats. Till skillnad från sin ettåriga släkting luktärt, är rosenvialen doftlös. Kallas även för perenn luktärt eller flerårig luktärt. Klättrande växt. Välkommen att köpa fröer till rosenvial på nätet hos Klostra.

Mer information

Artikelnummer WN-6586
Tillverkningsland Storbritannien
Tillverkare Plants of Distinction
Blomfärg (grund) Mix
Fröportion 20
Växthöjd 175 – 200 cm, 200 – 250 cm
Latinskt namn Lathyrus latifolius
Engelskt namn Perennial Pea
Sådd Blötlägg rosenvialens fröer i 24 h före sådd. Förkultivera luktärter inomhus i såjord vid cirka 20 grader i mars-maj. Ställ ljust och svalt när fröerna grott. Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Kan även förodlas utomhus i krukor eller på friland augusti-november.
Grotid (dagar) 10-40 dagar
Groningstemperatur 14-18 grader
Årighet Perenn
Plantavstånd 20 cm
Odlingsläge Sol
Odling Klättväxt som behöver spaljé eller liknande att klättra på.
Svårighetsgrad Mellan
Blomning juni-sept
Blomning juli, augusti, september
Text på påse Engelska
Varumärke Plants of Distinction

Kan man klippa ner luktärter?

Så förodlar du luktärtor! – Så i höga krukor. Rootrainers och Rootmaster har djupa celler som passar bra för just luktärtor. Båda är öppningsbara och man kan lätt få ut hela rotklumpen utan att störa rötterna. Man kan även så dem i krukor du gör själv av tidningspapper eller toalettrullar. Hur TTt Plantera LuktäRter Lägg fröna i blöt i ett dygn. Så dem därefter i en Rootrainer eller i Rootmaster, Foto: Annika Christensen 1. Börja med att lägga fröna i blöt i ljummet vatten ett dygn före sådd.2. Så dem 4–6 veckor innan de skall planteras ut.3. Fuktig såjord är bra att så i. Hur TTt Plantera LuktäRter Vattna och sätt på lock så att sådden inte torkar ut. Foto: Annika Christensen 4. Låt dem gro i rumstemperatur.5. När de grott så ställ dem svalt och ljust.6. Efter 2–3 veckor kan man ge dem lite näring. Hur TTt Plantera LuktäRter Klipp gärna luktärtorna när det har blivit 3–4 bladpar höga. Klipp så att du har två bladpar kvar. Detta gör man för att plantorna skall förgrena sig och det leder till att de blir en kraftigare planta med rikligare blomning. Foto: Annika Christensen 7. Hur TTt Plantera LuktäRter Till vänster: Så här fina rotsystem blir det i Roottrainern. Till höger: Glöm inte att avhärda dina luktärtor och plantera ut dem en molnig vindstilla dag. Avhärda betyder att man vänjer dem vid uteklimatet i några dagar genom att lyfta dem ut och in. Det starka soljuset och vinden kan ställa till det för de skira plantorna.

  1. Foto: Annika Christensen 8.
  2. Plantera ut dem innan de har trasslat in sig i varandra och när frostrisken är över.9.
  3. Avhärda dem innan du planterar ut dem.
  4. Det innebär att du vänjer dem vid sol och vind genom att täcka dem med väv (eller ha dem på en skyddad plats i skuggan inledningsvis) och låt dem bara vara ute några timmar om dagen, under några dagars tid.

Därefter kan du plantera ut dem på den slutliga växtplatsen.10. Låt luktärterna få något stöd att klättra på redan från början. Till vänster: Ingen sommar utan klättrande doftande luktärtor. En kär mormorsblomma som blommar ända till frosten kommer. ’ Royal White ’. Till höger: Sätt stöd till dem från börja. Foto: Annika Christensen

Måste man torka frön innan plantering?

Odla dina egna frön – Sveriges Natur De flesta grönsaker och blommor du kan odla i din trädgård kan du också ta egna frön av på hösten. Det är inte särskilt svårt. Men det finns några saker att tänka på för att få fram egna fröer av bra kvalitet. Växter är programmerade för att vilja gå i blom och sätta frö, så fröodlaren behöver bara låta naturen ha sin gång.

  1. Men de flesta av oss har aldrig sett en blommande broccoli eller en spenatblomma.
  2. Den som vill prova på att få fram egna fröer har många spännande upptäckter som väntar.1.
  3. Låt plantorna gå i blom Välj ut de kraftigaste och finaste exemplaren av dina grönsaker, exempelvis bönor.
  4. Låt några bönskidor utvecklas fullt ut, så att de är skrumpna och torkade innan du plockar dem och tar ut bönorna.

Tomater och gurkor låter du bli övermogna innan du skördar, skär itu, ta ut fröna och bred ut dem på lite hushållspapper. Passa på att anteckna sorten på pappret. Tvååriga växter, som exempelvis mangold, lämnar du kvar i landet över vintern. Nästa vår kan du få en extra bladskörd innan du låter dem växa vidare och gå i blom.

  1. Till hösten kan du slutligen klippa av blomstängeln och torka den, till sist skakar du ut fröna.2.
  2. Välj ut och förädla Många kommersiella växtsorter är F1-hybrider,
  3. Det betyder att de är en korsning mellan två föräldrasorter som inte är stabil.
  4. Tar du frön från en sådan planta så vet du inte hur resultatet blir i nästa generation och dessa nya plantor blir ofta svaga och missbildade.

F1-hybrider är ofta kraftigare och växer bättre, vilket kan vara lockande. Men vanliga sorter är väl så odlingsvärda, och genom att konsekvent ta frö från de friskaste och ”snyggaste” plantorna i odlingen kommer du att efter några år att själv ha förädlat och förbättrat ”din” sort. 3. Torka och rensa Du kan skörda knippor av blomstänglar av olika växter med väl utvecklade frön och hänga på tork. Sedan kan du skaka ut fröerna. Men du kan ofta också repa frön direkt på plantorna. Tänk på att fröna behöver torka lite till efter fröskörden.

  • Lägg dem gärna så luftigt som möjligt, inomhus i rumstemperatur går bra, men välj ännu hellre en svalare plats.
  • Sedan behöver fröna rensas från blomrester och fröskidor.
  • Skaka fröna i en lutande långpanna för att skilja dem från bosset eller häll dem sakta från en burk till en annan utomhus i vinden.
  • Frösåll med olika storlek på maskorna kan vara bra att ha, men är svåra att få tag i.4.
See also:  NR Ska Man Plantera HöStlöKar?

Dokumentera och lagra Ta bara frön från välväxta och friska plantor. Håll reda på vilka sorter du har planterat. Dokumentera din odling: gör en planritning av vad du har odlat var och anteckna sorterna. Att bara förlita sig på en sticka i jorden med anteckning om sorten är inte riktigt pålitligt.

  1. Och använd inte den ursprungliga köpta fröpåsen som markering.
  2. Den innehåller värdefull information om sorten och lämplig planteringstid med mera och bör sparas.
  3. Anteckna sorten även på de fröer du tagit, lägg dit en lapp vid de torkande fröerna med namn och var noga med att inte blanda ihop olika sorter.

När fröerna är helt torra stoppar du dem i små märkta kuvert och lagrar dem torrt, svalt och mörkt. Det går bra att förvara din fröskatt i en lufttät burk i kylen, eller i en plåtburk i kallskafferiet.5. Dela med dig Du får inte sälja dina insamlade fröer, men inget hindrar dig från att ge bort av dem till dina odlarkompisar.

Kan man äta ärtor från luktärter?

Fakta Luktärt – Den väldoftande luktärten Lathyrus odoratus växer vild i södra Europa, till exempel på Sicilien. Ibland kan den även påträffas förvildad i Sverige. Det finns också en luktärtsliknande perenn, rosenvial Lathyrus latifolius, Den doftar inte, men är väldigt vacker och en hållbar snittblomma.

Dessutom väldigt bekymmersfri när den väl har etablerat sig. Den blommar inte förrän andra året efter sådd. Luktärten är giftig att äta, till skillnad från till exempel sin vilda svenska släkting gökärt. Luktärternas fanfar i färg och doft kommer mitt i sommaren, när många perenner vissnat. Det finns massor med sorter att välja bland, låga eller höga beroende på om blommorna kan få breda ut sig på höjden och bredden eller om de ska få plats på din balkong.

Det gäller att börja inomhus i rättan tid, inte för tidigt så att plantorna blir ranka och inte för sent så att blomningen inte hinner komma igång. När du planterar ut är det bäst att planera direkt för att de behöver stöd, om det är högväxande sorter du har sått.

Varför växer inte min luktärt?

Gula blad vid utplantering av luktärter Jag har förodlat luktärter inne och satte ut dem när det ändå var hyggligt varmt ute. Nu har nästan alla bladen blivit gulvita. Vad beror det på och finns det någon räddning? Undrar Ulla i Lomma Förmodligen har dina plantor fått brännskador.

  • Vårsolen är stark för växter som kommer direkt från inomhusodlingen.
  • Avhärdning innebär att plantan successivt vänjs vid utelivet.
  • Det ger en starkare planta som ger blomning och skörd tidigare.
  • Plantor som drivs fram inomhus eller i växthus (köpta eller hemodlade) behöver bäras ut och in under några dagar.

Först några timmar dagligen och lite längre för varje dag. Välj helst molniga dagar och en vindskyddad plats. En ger extra skydd mot sol, kyla och vind. Efter en vecka klarar de utelivet, förutsatt att temperaturen är den rätta. Luktärterna kan också ha drabbats av kvävebrist.

  1. Luktärter har känsliga rötter som tar lite tid på sig att etablera sig.
  2. Vävebrist syns på bladen som blir ljusgröna och plantan får en allmänt dålig tillväxt.
  3. Luktärter är ganska hungriga och älskar komposterad kogödsel.
  4. Lipp ner plantorna till 1/3 av stjälkens längd.
  5. Lipp ovanför ett blad.
  6. Då kommer luktärterna att förgrena sig med nya, friska skott.

Lägg också gärna en fiberduk över som extra skydd och lite värmeboost för snabbare tillväxt. Lycka till! Hälsar Karin Text av: Karin Elmberg, 2018-04-30 Info : Gula blad vid utplantering av luktärter

Varför blir bladen gula på luktärter?

Luktärter vill jag ska blomma långt in på hösten. Vid den här tiden på säsongen brukar luktärterna börja gulna och bladen torka. Det är helt normalt. Det går att förlänga blomningen och undvika det genom att plantera luktärter i djupa kärl så att de kan tillgodogöra sig näring och vatten in på sensommaren.

Hur många minus klarar luktärter?

9 tips när du ska så luktärt –

Använd djupa krukor att så i och packa jorden ordentligt. Använd vanlig planteringsjord. Blötlägg inte fröerna, då kan de ruttna istället för att gro. Vattna ordentligt och så sedan, gärna flera frön i varje kruka. Lägg på 2-3 cm jord. Ställ krukan i en plastpåse med påsens öppningen uppåt. Alltså inte som ett litet miniväxthus med tak. Låt gro inomhus i värmen. När fröplantorna fått två riktiga blad, s.k. karaktärsblad, utöver de första bladen som visar sig, s.k. hjärtblad kan man toppa plantan. Toppa precis ovanför ett bladpar. Då förgrenar den sig och får en rikligare blomning. Ställ ut i kylan när de är ca 10 cm höga. Luktärten är en härdig anuell och tål ända ner till 8 minusgrader! Men ta in om det blir kallare än så eller om kylan håller i sig både dag och natt. När det är dags att plantera, ta ut jordklumpen ut krukan och dela upp alla plantor som har grott. Försök få med så mycket rötter som tillhör varje planta. Det sägs ibland att luktärternas rötter är väldigt känsliga men den här behandlingen fixar de om man är lite varsam. Plantera i krukor, rabatter pallkragar och odlingsbäddar i näringsrik jord. Planterar du i rabatt, släng ner lite hönsgödsel i planteringsgropen.

Stalltipset för att så luktärt är att göra det i vecka 12 om du bor i södra delarna av Sverige. Lägg på någon till några veckor beroende hur långt norr ut du bor. Efter två veckor är det bra om det går att ställa ut dem så då bör den värsta vintern vara över.

Varför växer inte mina luktärter?

Gula blad vid utplantering av luktärter Jag har förodlat luktärter inne och satte ut dem när det ändå var hyggligt varmt ute. Nu har nästan alla bladen blivit gulvita. Vad beror det på och finns det någon räddning? Undrar Ulla i Lomma Förmodligen har dina plantor fått brännskador.

  • Vårsolen är stark för växter som kommer direkt från inomhusodlingen.
  • Avhärdning innebär att plantan successivt vänjs vid utelivet.
  • Det ger en starkare planta som ger blomning och skörd tidigare.
  • Plantor som drivs fram inomhus eller i växthus (köpta eller hemodlade) behöver bäras ut och in under några dagar.

Först några timmar dagligen och lite längre för varje dag. Välj helst molniga dagar och en vindskyddad plats. En ger extra skydd mot sol, kyla och vind. Efter en vecka klarar de utelivet, förutsatt att temperaturen är den rätta. Luktärterna kan också ha drabbats av kvävebrist.

  1. Luktärter har känsliga rötter som tar lite tid på sig att etablera sig.
  2. Vävebrist syns på bladen som blir ljusgröna och plantan får en allmänt dålig tillväxt.
  3. Luktärter är ganska hungriga och älskar komposterad kogödsel.
  4. Lipp ner plantorna till 1/3 av stjälkens längd.
  5. Lipp ovanför ett blad.
  6. Då kommer luktärterna att förgrena sig med nya, friska skott.

Lägg också gärna en fiberduk över som extra skydd och lite värmeboost för snabbare tillväxt. Lycka till! Hälsar Karin Text av: Karin Elmberg, 2018-04-30 Info : Gula blad vid utplantering av luktärter

Är luktärter fleråriga?

Rosenvialen är en klassisk och söt torparväxt som återkommer år efter år. Den här härdig i hela landet på skyddad plats. Till skillnad från sin ettåriga släkting luktärt, är rosenvialen doftlös. Kallas även för perenn luktärt eller flerårig luktärt. Klättrande växt. Välkommen att köpa fröer till rosenvial på nätet hos Klostra.

Mer information

Artikelnummer WN-6586
Tillverkningsland Storbritannien
Tillverkare Plants of Distinction
Blomfärg (grund) Mix
Fröportion 20
Växthöjd 175 – 200 cm, 200 – 250 cm
Latinskt namn Lathyrus latifolius
Engelskt namn Perennial Pea
Sådd Blötlägg rosenvialens fröer i 24 h före sådd. Förkultivera luktärter inomhus i såjord vid cirka 20 grader i mars-maj. Ställ ljust och svalt när fröerna grott. Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Kan även förodlas utomhus i krukor eller på friland augusti-november.
Grotid (dagar) 10-40 dagar
Groningstemperatur 14-18 grader
Årighet Perenn
Plantavstånd 20 cm
Odlingsläge Sol
Odling Klättväxt som behöver spaljé eller liknande att klättra på.
Svårighetsgrad Mellan
Blomning juni-sept
Blomning juli, augusti, september
Text på påse Engelska
Varumärke Plants of Distinction