Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

Hur TTt Plantera MurgröNa?

Murgrönastaket Hej! Funderar på att sätta ett staket runt tomten. För att förhindra insyn har jag funderat på att sätta murgröna som får klättra upp på staketet, tanken är att det ska bli en grön vägg. Är det möjligt att få det tätt? Är murgrönan grön året om? Hur tätt bör man sätta plantorna? Hur fort växer murgröna? Någon speciell sort man ska satsa på? /Alexander Odla svarar: Hej! Välj i så fall en sådan där nätstaket, på den kan klätterväxter klättra bra.

 1. Visst kan du få en tätt murgrönestaket, men det tar ju några år att växa upp.
 2. Murgrönan är härdig t o m zon 3, om du väljer den vanliga arten Hedera helix,
 3. Plantera med cirka 1 m mellanrum.
 4. Plantor finns bl.a.
 5. På OdlaShop till våren.
 6. Arten växer också ganska fort, räkna med ca 0.5 m eller mer per år.
 7. Men inget hindrar dig ju att pigga upp den ganska så mörka murgrönan med några brokbladiga eller gula namnsorter har och där, kolla t.ex.

’Goldheart’ och ’Buttercup’ Dessutom kan du stoppa in några blommande andra växter, som klätterhortensia e.d. Med vänlig hälsning Sylvia : Murgrönastaket

Hur tätt kan man plantera murgröna?

Murgrönans blad varierar i form, den unga plantans blad är flikiga, medan den fullvuxna plantans blad är mer ovala till formen med en spets. Bladen varierar även i färg beroende på sort, och kan vara allt från mörkt gröna till brokbladiga med vitt eller gult inslag.

 • För att trivas bäst ska murgröna växa på en halvskuggig eller skuggig plats.
 • De brokbladiga varianterna behöver mer ljus än de helt grönbladiga.
 • Växten är inte tolerant för direkt starkt solljus, den vaxartade ytan på dess blad är känslig för solen.
 • Murgröna är härdig till zon 3, men vissa sorter (som ´Woerneri´ och ´Huldra´) klarar zon 4.

Storbladiga arter är mer känsliga, och klarar sig upp till zon 1-2. Murgröna vill ha jord som är fuktig men vattengenomsläpplig, sandig jord med hög mullhalt är bäst. Använd Naturgödslad plantjord för jordförbättring. För odling av murgröna i kruka, använd Blomjord för inomhusodling, eller U-Jord för krukodling utomhus.30cm planteringsavstånd.

Vattna murgröna jämnt och rikligt från vår till höst, men låt inte vattnet bli stående kring rotsystemet. Om jorden får torka ut krullar sig murgrönans blad. Låt översta jordlagret torka upp på vintern mellan vattningarna. Murgröna som växer i trädgården kan gödslas med Trädgårdsgödsel Spira på våren, och efter juni med Trädgårdsgödsel Mognad,

Murgröna i kruka kan gödslas med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring, Den behöver inte beskäras, men kan beskäras för att främja förgrening. Plantor som står i kruka inomhus trivs bäst med en vintertemperatur på 10-15 ° C, men de flesta överlever även i varmare temperaturer kring 15-20 ° C.

Hur klättrar murgröna?

1. Välj rätt växtplats för murgröna – Murgröna växer bäst i fuktiga och halvskuggiga-skuggiga lägen. Den klättrar med hjälp av sugrötter och är perfekt för att täcka in en husvägg eller ett större träd med, men passar också väldigt bra som marktäckare, till exempel under buskar eller över en slänt. Murgröna är en bra marktäckare som blir olika hög beroende på vilken sort du väljer.

Hur snabbt klättrar murgröna?

Hur snabbt växer de upp till 2 meter? Odla svarar: Det beror på vilken sort det är. Den vanliga Hedera helix brukar klättra upp rätt så fort, på en sommar, kanske.

Hur får man murgröna att växa snabbt?

Bästa näringen för murgröna Hej, Jag har just planterat murgröna på min terrass. Tanken är att det ska täcka staketen helt. Den når kanske 1/3 just nu men växer ganska långsamt. Hur får man fart på den, vilken gödsling ska jag ta till? Där är inte så mycket sol.

Jag vill bara använda ekologiska medel. Tack för hjälpen! Mvh Alex Murgröna är ett jättebra val till en skuggig plats där man vill få en lummig känsla hela året. Den är anspråkslös i sina krav och trivs bra i skugga, men växer snabbare om den får gödning och vatten. Vet du något om jordmånen där den växer? Kanske får den tillräckligt med fukt, annars behöver du vattna under torrperioder för att den ska etablera sig ordentligt.

För att sätta fart på tillväxten funkar ett kväverikt gödslingsmedel som hönsgödsel perfekt för murgröna. Det främjar tillväxten, precis som du önskar; Hönsgödsel är väldigt starkt. Gödsla hellre små mängder och ofta (1.5 dl per 2-3 kvadratmeter) var tredje vecka, än stora mängder få gånger.

Kväve är lättrörligt i marken och lakas annars ut innan rötterna hunnit tillgodogöra sig näringen. Dessutom kan rötterna brännas av för stark kvävekoncentration. Har du tillgång till gräsklipp är det också en bra kvävegiva som dessutom höjer mullhalten och därmed jordens vatten- och näringshållande förmåga.

Gödsla under murgrönans tillväxtperiod, maj-augusti. Lycka till! Hälsar Karin Text av: Karin Elmberg, 2018-05-16 Info : Bästa näringen för murgröna

Hur mycket växer murgröna på ett år?

Om murgröna – Du har säkerligen redan hört talas om murgröna. Det är en vanlig och populär växt. Växten är också mycket lämplig för det svenska klimatet. Den är snabbväxande – busken växer cirka 60 till 100 centimeter per år. Dessutom håller den sig vacker och grön hela året, så att du kan njuta av en vacker grön trädgård även under vintern.

Kan murgröna stå inne i rummet?

Murgröna – fakta och skötselråd | Växtguide från Plantagen Vetenskapligt namn (Latin): Hedera helix Familj: Araliaväxter (Araliaceae)

Ljusbehov och placering Murgrönan trivs bäst om den skyddas mot stark sol. Den kan placeras både inomhus och ute i krukor under sommarhalvåret. Vattning Vattnas regelbundet, ge den en rejäl dusch en gång i månaden så håller den sig fräsch och fin. Näring Ge murgrönan en svag dos (läs på flaskan) näring i vattnet under vår, sommar och höst. Vintertid endast en gång i månaden.

See also:  Vilka Perenner Kan Man Plantera P HöSten?

Denna klätterväxt stödjer sig gärna mot såväl husfasader som mot och andra ytor, och tar upp stora ytor med sina städsegröna blad som fäster sig med hjälp av korta små häftrötter och bildar nästintill mosaikliknande mönster.

Kan murgröna klättra?

Murgröna i trädgården som marktäckare och klätterväxt Murgröna tillhör Hedera-släktet, De är mycket effektiva marktäckare och klätterväxter med sina långa rankor. Klättrar gör de med hjälp av häftrötter. Ingen uppbindning eller klätterstöd behövs, men man kan bygga spaljéer om ingen vägg finns att klättra mot.

 1. En fördel med murgröna är att den är städsegrön (vintergrön och behåller sina blad året om).
 2. Bladformen kan variera på olika murgrönor.
 3. Den förändras även när murgrönan blir äldre.
 4. Foto: Lumir Jurka ”Lumis” När plantan blir äldre kommer den att få både blommor och svarta dekorativa frukter.
 5. Blomning infaller på hösten.

Under vintern börjar frukter bildas, men dessa mognar först framåt våren. I mellersta Sverige fryser ofta blomningen bort. Bladen kan ha olika form beroende av vilken sort det är – handflikiga, hjärtformade och ibland lika fågelfötter. Värt att notera är att murgröna har dimorfa blad, vilket innebär att bladens form förändras när plantan blir äldre.

Bladfärg kan variera på namnsorter från mörkgrönt till gulbladiga sorter, och det finns även vitbrokiga murgrönor. Härdigheten och växtkraften varierar mellan arter och namnsorter. Generellt klarar sig vanlig murgröna ( Hedera helix ) till zon 3, men det finns några sorter som klarar zon 4 t ex ’Woerneri’ och ’Huldra’.

Storbladiga arter ( Hedera hibernica och H. colchica ) och namnsorter är något känsligare och klarar sig upp till zon 1 eller 2. I norr där murgröna inte är härdig kan man odla dem ute i krukor under sommarhalvåret och eventuellt övervintra dem i ljusa uterum om möjlighet finns.

Hur ska murgröna stå?

Ta hand om din murgröna – Murgrönan vill stå i halvskugga till skugga, aldrig i direkt solljus. Den trivs om den får stå lite fuktigt, torkar den ut för mycket kommer bladen torka ihop och plantan blir brun. För att höja luftfuktigheten mår murgrönan bra av att duschas då och då, speciellt under perioder då det är torrt och varmt.

 • Under sommaren trivs växten bra utomhus i ett lite skuggigare läge, och vill man kan man plantera den ute ihop med sina sommarblommor.
 • På hösten eller sensommaren när du ska byta dina sommarblommor mot höstplanteringar tar du upp murgrönan och planterar den i en vanlig plastkruka som du sedan kan sätta i en av dina inomhuskrukor.

När du planterar om växten planterar du den i vanlig planteringsjord eller blomjord. Är det möjligt kan man över vintern sätta plantan i ett svalare rum, runt 10-15 grader.

Kan murgröna stå i sol?

Murgröna som häck Hur TTt Plantera MurgröNa När man tänker på att anlägga en häck tänker man sällan i första hand på (Hedera). Murgröna används trots allt framför allt för att täcka väggar. Det som inte många känner till är att det är möjligt att anlägga murgröna som häck för att få till stånd samma vackra effekt.

Murgrönan är dessutom, vilket gör att den passar bra i kombination med lövfällande växter. Murgrönan är vinterhärdig upp till zon 3, vilket gör att den lämpar sig väl för många svenska trädgårdar. Tack vare murgrönans täta tillväxtsätt passar den dessutom för smalare häckar och således också för mindre trädgårdar.

Att är väldigt lätt. Den trivs nämligen i nästan alla jordtyper, och kan stå i såväl sol, halvskugga som skugga. Så murgröna är ett ypperligt alternativ även om din trädgård inte får mycket solljus. Dessutom återhämtar sig murgrönan väldigt väl från skador.

 • Vid frost kan till exempel bruna fläckar uppstå i häcken, men på våren när murgrönan börjar växa igen kan man klippa bort dessa bruna områden.
 • Murgrönan har nämligen inget emot att beskäras.
 • Det är till och med möjligt att ned till 20 cm ovanför marken utan att den får permanenta skador.
 • Således behöver du inte heller oroa dig för att din murgröna skall bli för stor, eftersom du alltid kan beskära den i så fall.

Det lönar sig att klippa en murgröna på hösten, ifall du klipper den på våren frigör den damm som kan irritera luftvägarna. Hur TTt Plantera MurgröNa Eftersom murgröna är en klätterväxt växer den inte på höjden utan någon form av stöd. Så om du vill anlägga murgröna som häck, måste du använda någon form av stängsel som den kan växa upp emot. Det räcker att du använder dig av någon form av trådnätverk, så länge det är tillräckligt stabilt för murgrönan. Hur TTt Plantera MurgröNa

Hur snabbt sprider sig murgröna?

Hedera Hibernica (Murgröna) – Hedera Hibernica är en bra, mycket lättskött växt. Den trivs i alla sorters jordar och prunkar överallt, vare sig det är på en solig, skuggig eller halvskuggig plats. Klätterväxten behöver till en början lite hjälp. Det enklaste sättet är att låta den växa över ett galler eller staket.

Är murgröna Vinterhärdig?

Murgröna som häck Den ogillar visserligen stränga och torra vintrar, eftersom detta kan leda till frostskador på häcken, men på våren kommer den dock att återhämta sig snabbt från detta. Murgröna är alltså en vinterhärdig och vintergrön växt.

Kan murgröna stå mörkt?

Så sköter du din murgröna –

 • Murgröna kan planteras på friland och i rabatter men du kan även ha den i krukor och i balkonglådor.
 • Klätterväxten trivs bäst i skuggiga eller halvskuggiga lägen. En tumregel är att ju mörkare blad desto mer trivs den i skugga och ju ljusare bladen är desto ljusare kan du placera den i din trädgård.
 • Den vill gärna ha kalkrik jord och placering där den inte riskerar att torka ut.
 • För att undvika att den blir gles och att bladen blir brända av vårsolen under senvinter och tidig vår så är det bra att vattna plantorna under den perioden så står de bättre rustade.
 • Om du vill begränsa spridningen kan du enkelt kapa rankorna någon gång under året. Om de spridit sig på marken kan du kapa dem med en vass spade men det går också bra att klippa av dem med en sekatör eller liknande.
 • När du hittar murgrönarankor som fått rötter så kan du klippa av rankorna och plantera ner dem på en annan plats i din trädgård och på så sätt få fler plantor.
 • Detta är en klätterväxt som klarar sig bra utomhus även på vintern om du bor i en växtzon som tillåter det för sorten som du valt. Om du har murgröna i kruka och bor i en kallare växtzon är det bra att ta in den i ett uterum eller liknande. I de varmare växtzonerna kan krukor stå kvar utomhus men det kan vara en bra idé att flytta dem till en lite mer skyddad plats, till exempel närmare fasaden på huset. Du kan också välja att gräva ner krukorna och täcka över dem med lite löv och ris inför vintern.
See also:  NR Ska Man Plantera äPpelträD?

Skulle du vilja få hjälp med din trädgård? Våra erfarna trädgårdsmästare och skickliga trädgårdsarbetare står redo att hjälpa dig med och trädbeskärning! Murgrönan kan hjälpa dig att dölja en gammal trädstam

Kan man klippa ner en murgröna?

Ser man att murgrönan börjat ta över alla grenar i trädet och skymma trädets blad, är det dags att beskära tillbaka murgrönan. Ta bort mur- grönans alla rankor, som växer ut i trädkronans yt- terkanter. Ju mer som klipps bort, desto längre tid tar det innan murgrönan börjar konkurrera med trädet om solljuset igen.

Hur tar man skott från murgröna?

Sticklingar – Klipp av en eller två rankor från murgrönan du vill föröka. Det behöver inte alls vara långa rankor. Du kan föröka också en ganska ung planta, till exempel en från affären. Börja längst ner på rankan (motsatt sida toppen alltså). Ta bort ett eller två blad längst ner på stjälken och klipp av sticklingen två-tre blad över de blad du tagit bort. Hur TTt Plantera MurgröNa Sticklingarna sätts längs kanten på krukan och gärna någon i mitten. Då blir växten kompakt och ser trevlig ut. Foto: Ida Sjöö.

Varför dör min murgröna?

Att din murgröna fått bruna och torra blad kan bero på kyla i kombination med sol och tjäle i jorden, men också på rent biologiska orsaker. När jorden är frusen och vårsolen kommer kan inte växten ta upp vatten i samma mängd som den avger. Man brukar då säga att växten torrfryser.

Hur många minusgrader tål murgröna?

Vinterhärdiga växter till balkong och entré – Vilka växter tål frostnätter och är vackra året om? Det beror lite på hur du isolerar och i vilken del av landet du bor. Många växter tål enstaka minusgrader men kräver isolering och skötsel för att överleva en vargavinter. De fem populäraste växterna som tål frost och syns på många balkonger, altaner och farstukvistar är bland annat:

Murgröna – en rotad murgröna klarar både frost och snö, den trivs lika bra i pallkrage som på friland. Har du murgrönan i en kruka kan du isolera mot kyla genom att täcka med löv, granris eller en säckväv. Den är grön, klängande och vacker året om. Alternativt köp en frosttålig kruka som är isolerande för växternas rötter. Ljung – Den rikblommiga ljungen finns i flera färger och ger hösten blomsterprakt där den står i krukor och rabatter. Härdigheten varierar mellan olika sorter. Cyklamen – en färgsprakande växt som trivs bäst utomhus och klarar temperaturer ned till frostgränsen. Vill ha vatten genom fat och trivs i halvskugga. Under höst och vår kan du njuta av denna skönhet utomhus. Vinterbär ”Skimmia” – en dvärgbuske med bär och blommor som är vinterhärdig och skön att beskåda året om. Tillsammans med ljung gör den sig fin i en större kruka. Gran – vill du ha något verkligt tåligt under vinterhalvåret? Då är en liten gran ett bra val. Denna går dessutom att dekorera med allt från ljusslingor och järnek när det är säsong.

Hur ofta vattna murgröna utomhus?

SKÖTSELRÅD MURGRÖNA: På sommaren kan du även ha den i kruka utomhus. Vattning: 1-2 gånger i veckan, håll fuktig.

Var trivs murgröna bäst?

Hur TTt Plantera MurgröNa Evighetsgrön, klättrande och elegant. Murgröna är en växt som är lika tjusig inomhus som den är tacksam och lättodlad i trädgården. Som trädgårdsväxt kan murgröna fungera både som klättrare och effektiv marktäckare. Eftersom den är vintergrön kan den med fördel användas för att dekorera fula plank, trådstaket, garageväggar, trädgårdsbodar och liknande.

Om man låter murgröna klättra på husets fasad bör man känna till att murgröna kan lämna fula märken efter sig, vilket kan försvåra målning. Som marktäckare passar den utmärkt på halvskuggiga eller skuggiga, lite svårodlade platser, där den snabbt breder ut sig till en tjock grön matta. Den trivs bäst i mullrik, fuktighetshållande jord, men klarar även något torrare läge när den väl etablerat sig.

Vanlig murgröna är härdig till zon 3, storbladiga sorter är något känsligare, klarar sig upp till zon 2. Allra härdigast är en kraftigväxande sort som heter ’Woerner’. Den går att odla upp till zon 4. Ju mildare klimat desto kraftigare blir plantorna. Murgröna som etablerat sig är helt skötselfri, men kan behöva beskäras om den blivit mycket kraftig.

See also:  Plantera MangokRna Vilket HåLl?

Hur tålig är murgröna?

Vad ska man tänka på om man vill odla murgröna ute? – Det viktigaste för att din murgröna ska kunna trivas och växa utomhus är växtzonen du bor i. Många sorters murgröna (främst småbladiga) är tåliga och klarar upp till zon 4, men andra är mer kräsna och trivs bäst i zon 1-2.

I vår webbshop hittar du fakta om plantans rekommenderade växtzon i informationsrutan vid respektive växt. En annan viktig faktor för att murgrönan ska trivas utomhus är att den planteras på en skuggig eller halvskuggig plats, då den inte tål direkt solljus. Den gillar också mullrik, fuktig jord och mår bra av att bli duschad då och då.

Har du dåligt med skugga i trädgården är det bra att köpa en brokbladig sort (med inslag av vitt eller gult i bladen), eftersom de tål mer solljus än andra sorter. Hur TTt Plantera MurgröNa Sorten Goldchild är brokbladig och tål mer solljus än andra sorter. KÖP HÄR: Murgröna Goldchild

Vad passar ihop med murgröna?

Så här gör du för att lyckas! –

Välj växter som du tycker passar fint ihop eller köp en färdigkomponerad kruka. Gör du en egen blandning, ta gärna med något prydnadsgräs och växter som är vackra även utan blommor. Exempel på en bra stomme är alla typer av prydnadsgräs, alunrot, palettblad, lavendel och murgröna. Gråa växter lugnar ner planteringen och håller sig generellt också bra. Om du planterar i en kruka eller balkonglåda där det tidigare har växt sommarblommor, börja då med att rensa bort överblommade växter. Ta även bort rötterna och blanda i lite ny planteringsjord. Plantera växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början. Eftersom ljuset är svagare och temperaturerna lägre på hösten än på våren kommer växterna inte att utvecklas så mycket. Vattna när jorden börjat torka ut. Även under hösten behöver växterna vatten, men inte lika mycket som under soliga sommardagar. Näring behövs inte. Se till att det finns hål i krukan så att överflödigt vatten kan rinna av. Putsa bort överblommade växter efter hand, så håller sig planteringen fräsch längre.

Hur TTt Plantera MurgröNa Välkomna hösten med fina samplanteringar. Foto: Linda Lomelino

Hur ska murgröna stå?

Ta hand om din murgröna – Murgrönan vill stå i halvskugga till skugga, aldrig i direkt solljus. Den trivs om den får stå lite fuktigt, torkar den ut för mycket kommer bladen torka ihop och plantan blir brun. För att höja luftfuktigheten mår murgrönan bra av att duschas då och då, speciellt under perioder då det är torrt och varmt.

Under sommaren trivs växten bra utomhus i ett lite skuggigare läge, och vill man kan man plantera den ute ihop med sina sommarblommor. På hösten eller sensommaren när du ska byta dina sommarblommor mot höstplanteringar tar du upp murgrönan och planterar den i en vanlig plastkruka som du sedan kan sätta i en av dina inomhuskrukor.

När du planterar om växten planterar du den i vanlig planteringsjord eller blomjord. Är det möjligt kan man över vintern sätta plantan i ett svalare rum, runt 10-15 grader.

Kan murgröna klättra nedåt?

Murgröna i trädgården som marktäckare och klätterväxt Murgröna tillhör Hedera-släktet, De är mycket effektiva marktäckare och klätterväxter med sina långa rankor. Klättrar gör de med hjälp av häftrötter. Ingen uppbindning eller klätterstöd behövs, men man kan bygga spaljéer om ingen vägg finns att klättra mot.

En fördel med murgröna är att den är städsegrön (vintergrön och behåller sina blad året om). Bladformen kan variera på olika murgrönor. Den förändras även när murgrönan blir äldre. Foto: Lumir Jurka ”Lumis” När plantan blir äldre kommer den att få både blommor och svarta dekorativa frukter. Blomning infaller på hösten.

Under vintern börjar frukter bildas, men dessa mognar först framåt våren. I mellersta Sverige fryser ofta blomningen bort. Bladen kan ha olika form beroende av vilken sort det är – handflikiga, hjärtformade och ibland lika fågelfötter. Värt att notera är att murgröna har dimorfa blad, vilket innebär att bladens form förändras när plantan blir äldre.

Bladfärg kan variera på namnsorter från mörkgrönt till gulbladiga sorter, och det finns även vitbrokiga murgrönor. Härdigheten och växtkraften varierar mellan arter och namnsorter. Generellt klarar sig vanlig murgröna ( Hedera helix ) till zon 3, men det finns några sorter som klarar zon 4 t ex ’Woerneri’ och ’Huldra’.

Storbladiga arter ( Hedera hibernica och H. colchica ) och namnsorter är något känsligare och klarar sig upp till zon 1 eller 2. I norr där murgröna inte är härdig kan man odla dem ute i krukor under sommarhalvåret och eventuellt övervintra dem i ljusa uterum om möjlighet finns.

Kan man toppa murgröna?

Murgröna HULDRA® E – Hedera helix växer kraftigt, tätt och frodigt. Bladen är relativt stora, ca 7–9 cm och friskt gröna med endast svagt vitaktig nervatur. Växtsätt: Klättrar med luftrötter. Matt vinrött bladskaft.3–4 m hög. Blommor: Mycket små och oansenliga.

Växtplats: Vandrande skugga till skugga. Trivs bäst i mullrik och fukthållande jord men äldre växter i skuggiga lägen är torktåliga. Spaljé, staket, tripoder, pergolor, och på trädstammar. Utmärkt marktäckare och insynsskydd p.g.a. riklig skottbildning! Härdighet: Zon I-IV Övrigt: Denna klon kommer från en ruin i Visby.

Murgröna kan beskäras när som helst under växtsäsongen. Den växer tätare om man toppar den; klipp bort ca 10 cm. Levereras i: Krukstorlek ca.2 liter.