Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR äR Det Dags Att Plantera Om Tomatplantor?

Skola om dina tomatplantor När plantorna börjar få några karaktärsblad, de blad som kommer efter de första två hjärtbladen, är det dags att plantera om, eller skola om dem som man säger på fackspråk. Fyll krukor till häften med planteringsjord.

När ska jag skola om tomatplantor?

3. Plantera om tomatplantorna – Låt tomatplantan växa i sitt minidrivhus tills du ser att det börjar växa fram ytterligare ett bladpar (karaktärsbladen) ovanför de första hjärtformade bladen. Det är nu det är dags att skola om (plantera om) tomaterna i en kruka fylld med lite mer näringsrik planteringsjord.

Lyft försiktigt ur tomatplantan med dess rötter och sätt ner i en större kruka med jord. Sätt gärna tomatplantan djupt ner i jorden i den nya krukan så att nästan bara bladen på plantan sticker upp ovan jorden. Tomatplantan bildar rötter längsmed stammen och kan därmed utvecklas bättre. Är det fint vårväder kan du pyssla med omplanteringen utomhus för att sedan sätta in tomatplantan inomhus igen i det ljusaste fönstret du har.

Är det kyligt är det bäst att göra det inomhus. Håll jorden fuktig och tillsätt flytande näring efter ett par veckor i den nya krukan. Fortsätt att gödsla regelbundet. Plantera om plantan igen när den blivit större och fyll på ordentligt med jord i krukan upp till det nedersta bladparet. NR äR Det Dags Att Plantera Om Tomatplantor Även små tomatplantor kan behöva stöd i början. Foto: Lovisa Back

Hur nära kan man plantera tomatplantor?

Tips för att lyckas med tomater i växthus: –

 • Plantera ut dina tomatplantor i ditt växthus när temperaturen mäter minst 10 grader.
 • Plantera plantorna med minst 50 centimeters mellanrum eller längre då varje planta behöver ha mycket jord och näring runt sig för att växa och trivas bra.
 • Vattna regelbundet och se till att jorden håller sig fuktig men de får inte bli stående i vatten.
 • Ge dem mycket näring då tomater behöver det för att ge mycket frukt.
 • Se till att det inte blir för fuktigt då det är lätt att bladen drabbas av bladmögel, I dessa fall måste de tas bort fortast möjliga och brännas. Därför också bra att öppna upp och vädra i ditt växthus.
 • Beskär och toppa dina tomatplantor för att inte bladen ska ta för mycket näring ifrån tomaterna. När dina tomatplantor kommit upp i den höjd du vill ha kan du med fördel klippa av toppen samt ta bort onödigt stora blad. Se också till att tjuva skotten som växer ut i grenarnas klykor.
See also:  Vad Kan Man Plantera I September?

Måste man skola om tomater?

Omskola/omplantera tomaterna – Nu har dina tomater börjat titta upp och några bladpar börjat synas. När de är ca 10 – 15 cm höga så är det dags att plantera om – omskola plantorna – i större krukor. Tomater ska man plantera djupt, det vill säga ner med hela stjälken i jorden så att bara ett eller två bladpar syns.

Hur mycket sol ska tomatplantor ha?

Guide: Odla egna tomater NR äR Det Dags Att Plantera Om Tomatplantor Odling av tomater är rikt belönande − några få plantor ger frukt i mängder. Hitta dina favoriter och så fröer för upplevelsen av sommar, sol och söta smaker. Vi guidar dig till odling av egna tomater.

Förodla inomhus i februari-april.Använd extra belysning tidigt på året.Plantera ut när risken för frost är helt över.Odla i bäddar eller stora krukor och kärl.Tomater älskar sol, värme, vatten och näring.

Smaken på tomater kommer med solen som lockar fram socker, vitaminer och alla härliga aromer. Tomaterna som säljs i butikerna plockas innan de är riktigt mogna och får därför inte samma rika smak. Det behövs inget lyxigt växthus, en inglasad balkong eller ett uterum kan duga lika bra, bara solen lyser där minst 6 timmar om dagen.

Hur höga ska tomatplantor vara?

Var ska du odla tomater? – Generellt vill alla tomater stå i ett soligt läge och skyddat från vind. Tomater trivs allra bäst när det är varmt. De vill helst ha en konstant temperatur på runt 20-30 grader, men det finns sorter som härdats och klarar ned till 10 grader.

Växthus, kruka eller friland – det är frågan. Bestäm var dina tomatplantor ska växa innan du väljer sort att så. Tomatplantor kan bli allt från 30 cm höga upp till ett par meter. Ska du odla i kruka på balkongen eller fönsterkarmen passar busktomater bäst. Har du tillgång till växthus passar högväxande tomatplantor bra.

See also:  NR Plantera MåBäRshäCk?

Uppbindning av klättrande sorter är ett måste. Enklast är att knyta fast ett snöre eller naturbast långt ned på tomatplantan och förankra i ditt växthus- eller altantak. Linda sen försiktigt tomatplantan runt snöret vartefter den växer. Odling på friland kräver en tidig tomatsort som hinner utvecklas innan värmen i luften försvinner. NR äR Det Dags Att Plantera Om Tomatplantor

Kan man spara tomatplantor till nästa är?

Övervintr tomat – Så här gör du! NR äR Det Dags Att Plantera Om Tomatplantor Har du hittat en riktig favorit bland dina tomater som du inte har frö till kan du satsa på att övervintra den. Apelsintomaten är en favorittomat som jag har övervintrat som stickling Det är nog få som har tillräckligt med plats att övervintra en hel tomatplanta, även om det är en småväxt sort. Troligen är det heller ingen bra idé eftersom en tomatplanta som givit skörd hela säsongen ofta har sett sina bästa dagar.

 • Men därmed inte sagt att det inte kan vara en bra idé att övervintra den.
 • Att övervintra en tomatplanta kan vara enda sättet att bevara en favoritsort eftersom de flesta tomater inte är fröäkta.
 • Inte blir likadana som ursprungstomaten när man sår fröer från dem) Men tack och lov räcker det att spara en liten del.

Man tar helt enkelt en eller ett par sticklingar av favorittomaten innan de slängs på komposten på hösten. NR äR Det Dags Att Plantera Om Tomatplantor Tomatsticklingar rotar sig jättelätt men för att det ska bli lyckat är det bra att välja ut en stickling som är fin och fräsch och som inte börjat bli lite bedagad av höstens ankomst. Finns det tjuvar i bladvecken kan de vara bra kandidatera att sätta som sticklingar.

 • I den här filmen ser man hur det går till att skaffa flera plantor med hjälp av sticklingar på våren, men det fungerar på samma sätt också på hösten.
 • För att sticklingen ska klara sig genom vintermörkret behöver den stå varmt i rumstemperatur och under växtbelysning.
 • Mest praktiskt är att inte låta tomatplantan ränna iväg och växa för snabbt innan våren då det börjar bli dags.
See also:  NR Ska Man Plantera Om Tomater FöRsta GåNgen?

Det enklaste sättet att hålla den någorlunda liten är genom att inte ge den för stor kruka och bara ge en underhållsdos med näring. En kruka på 7-8 cm kan vara lagom. Gödsla med halv dos så den håller sig frisk och sund, men inte ränner iväg. När så våren kommer kan man starta igång tillväxten genom att plantera om plantan i en större kruka med bra plantjord.

 • Ser den övervintrade plantan lite tärd ut som på bilden ovan kan man börja om genom att ta en stickling eller två från en fin del av plantan.
 • Då får den en bättre start och du kan få fler plantor av en.
 • Att odla tomat inomhus kräver mycket mer ljus än odling av bladgrönt, sommarblommor och,
 • Men har du en lämplig plats med en eller flera kraftiga och lagom temperatur att driva tomatplantor vintertid så ger en stickling från sommarens plantor snabbare resultat än en frösådd.

Foto: Lena Ljungquist Text av: Lena Ljungquist, 2018-10-01 Info : Övervintr tomat – Så här gör du!

Kan man plantera ihop tomatplantor?

Omplantering 2 – plantera dem fyra tillsammans – Har man platsbrist är det verkligen ingen fara med att plantera om flera plantor i en och samma kruka. Då köper man både tid och plats. Det är bättre att göra så här än att vänta tills man har mer plats. Plantorna hinner växa sig större och kraftigare på grund av näringen i den nya jorden än om de skulle stå kvar i behållaren de såddes i. NR äR Det Dags Att Plantera Om Tomatplantor Klipp bort din gänglighetsångest.