Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man BöRja Plantera Blommor Ute?

Dagarna blir längre och solen lyser – även om den inte riktigt värmer än. Då vill vi se trädgården, terassen och balkongen prunka av sommarblommor igen. Men välj vilka blommor du planterar ut nu – och vilka som ska vänta in lite mera värme i jorden och luften. TV 3:08 Efter reklamen: Se också: Så planterar du vårens lökar (3:08) Slå på ljud Vi lever i ett avlångt land och aldrig är väl det tydligare än så här på våren. När de tidiga vårblommorna redan blommat över i söder kan snön fortfarande ligga djup i norr.

De härdiga penséerna är både tidiga vårblommor och härliga sommarblommor och ett säkert kort när våren inte riktigt går att lita på. De klarar ner till fem minusgrader utan problem och slokar efter en frostnatt, men repar sig igen så snart det blir plusgrader. Men det allra bästa med penséer är nog att de varar hela sommaren – så länge du inte låter dem torka ut, för det tål de inte.

Andra sommarblommor kräver att du håller koll på risken för järnnätter, de enstaka frostnätter under vår och försommar, som annars kan skada eller i värsta fall ta död på sommarblommorna. Då ska du börja förså sommarens grönsaker Vissa sommarblommor kan du så direkt ute i kruka eller rabatt när jorden är 5-6 grader, eller så snart jorden reder sig.

När ska man börja plantera blommor?

Plantera ut och direktså sommarblommor – En del sommarblommor behöver förkultiveras men många kan sås direkt på sin växtplats. När frostnätterna har släppt taget och jorden är varm nog att odla i är det dags både att plantera ut dina förkultiverade, avhärdade plantor och att direktså.

 1. Plantera och direktså i krukor Sommarblommor är vackra att odla i stora krukor eller odlingslådor.
 2. Plantera eller så i bra, genomvattnad planteringsjord.
 3. För sådd följer du anvisning på förpackningen för varje enskild sort vad gäller sådjup och avstånd mellan plantor.
 4. Regelbunden vattning är lika viktigt för nysådd som för nyplanterade plantor.
See also:  Vad Kan Man Plantera P VåRen?

Fröerna behöver fukt för att gro medan de unga plantornas rötter är i behov av bra tillgång till vatten för att kunna utveckla sina späda rötter och etablera dem i jorden. När fröerna har grott är det viktigt att fortsätta vattna så att groddplantorna kan utvecklas både ovan och under jord.

Vilka blommor kan man ha ute i april?

I början av april är det dags att så bland annat blomstertobak, sommarflox, murbinka, lejongap, zinnia och buskkrasse.

När kan man ta ut växter på balkongen?

Krukväxter på balkong eller terrass När de nattliga temperaturerna inte understiger 10 grader kan man så smått börja flytta ut krukväxterna.

Hur mycket kyla tål petunior?

Petunia – Petunia är en förvånansvärt köldtålig växt trots att den har så skira och ömtåliga blommor. Speciellt de sorter som är F1 hybrider vilket ofta hängpetunia/kaskadpetunia sorterna är. De kan till och med klara av ett par enstaka frostnätter. Men vill man vara på den säkra sidan så bör man vänta till minst ca 5-10 grader beroende på sort.

Vilken blomma ser man först på våren?

Växter i februari och mars – De växter som blommar tidigast hos oss är de införda växterna vintergäck, snödroppe och krokus, vilka ibland även flyr trädgårdarna och uppträder som förvildade eller naturaliserade. Den tidigast blommande inhemska växten i Stockholmstrakten brukar vara hästhov.

När kan man ha penséer utomhus?

Starta trädgårdssäsongen med penséer | Blomsterfrämjandet NR Kan Man BöRja Plantera Blommor Ute Penséer startar trädgårdssäsongen och de är tacksamma att använda kalla vårar eftersom de är mycket köldtåliga. Ibland påstås det att man måste vänta med plantering tills det även är plusgrader på natten, men det stämmer inte. Alla penséer klarar frostnätter med några minusgrader.

 • Har penséerna blivit utsatta för frost ser de lite ledsna ut och slokar, men de sträcker på sig igen så fort det blir plusgrader.
 • Även om snön ligger kvar går det utmärkt att plantera penséer.
 • Penséer,, och minipenséer/brokvioler,, finns i mängder av olika färger, blomstorlekar och former.
 • Tack vare mångfalden finns det en pensé för varje smak och det gäller bara att hitta sin favorit.
See also:  NR Plantera HäCk På VåRen?

Sortgruppen Frizzle Sizzle har som namnet antyder stora och synnerligen krusiga blommor medan serien Cool Wave bjuder på rankande blommor i nyanser av ljusgult, ljusblått över till lila med lite gult som gör sig perfekt i amplar.

Vilka blommor tål direkt sol?

Sol i söder – Ett varmt och solig fönster under sommaren är en utmaning för många växter. Värmen torkar snabbt ut jorden och solen bränner bladen. Men det finns tuffingar som gillar det.

Gröna växter Några av våra gröna favoriter är flasklilja, aloe vera, yuccapalm och svärmorstunga. Blommande växter Blommande solälskare är trillingblomma, hibiskus, pelargoner och kalanchoe. Ätbart Ett soligt fönster är även utmärkt att utnyttja till odling av ätbara växter som chili, tomat, citron, timjan och rosmarin. För att underlätta skötseln är stora krukor och en bra jord som passar växten en given start. Vattna gärna tidigt på morgonen så växten kan dra åt sig vatten innan dagen blir som varmast.

Vilka blommor är lättast att odla?

SOLROS – Solrosor är verkligen roliga att odla! Fröerna är stora och lätthanterliga, både små och stora fingrar puttar lätt ner dem i jorden. Solrosorna sår jag inomhus i slutet på mars/början på april i mindre krukor och planterar ut när de är lite större, annars blir de snigelmat med en gång.

 • Jag använder solrosor i min trädgård nästan som häckar som delar av i trädgårdsrummet.
 • De är lite roliga där de står och vänder sitt ansikte efter solen, blir som kompisar som står och solar sig på rad.
 • Solrosor kommer i massa olika storlekar, färger och former.
 • Det finns många fina som inte blir så höga som är urfina att odla i kruka på balkong till exempel.

Sedan finns andra som skickar ut massa blommor längs samma stam som är utmärkta till snitt och buketter. I slutet på augusti och september kan jag plocka hur stora fång som helst av solrosor. De blommor jag låter stå kvar i rabatten käkar fåglarna glatt upp. NR Kan Man BöRja Plantera Blommor Ute Jag hoppas att detta inlägg ska inspirera dig att odla sommarblomster i din trädgård eller på din balkong. Kanske går du redan nu och införskaffar fröerna, men vänta med att peta ner dem i jorden tills det är dags. Risken när man sår för tidigt är att plantorna blir långa och gängliga och inte så fina.

 1. Sommarblommorna behöver ljus så försök att vänta! Sommarblomster adderar inte bara lust och fägring för dig i din trädgård utan fungerar även som restauranger för alla små pollinatörer som är så viktiga för vår överlevnad.
 2. Humlesurr och fjärilsfladder gör varje trädgård levande och härlig.
 3. Hoppas även att du hänger med i # Blomsteruppropet där visionen är att det självklara valet ska vara närodlade blomster i säsong.
See also:  NR Ska Man Plantera VinbäRsbuskar?

Det där som är säsong får man kläm på när man odlar själv och jag tror att man får en annan respekt och förståelse för varje liten blomma. Att det är härligt att längta och att det är fint att leva med årstiderna. Eller hur? Kram// Hanna P.S om du tyckte dessa tips var bra så får du gärna klicka i en ”Like”, då vet jag vad jag ska bjussa på för kunskap och förhoppningvis inspirera dig! D.S

Kan man plantera i minusgrader?

Du behöver inte ha ett tempererat växthus för att ha växter som klarar sig året om. Många växter klarar sig utmärkt i flera minusgrader, med rätt typ av isolering. Slipp frostskador och läs om de allra mest frosttåliga växterna här!

Vilka blommor kan man ha ute i april?

I början av april är det dags att så bland annat blomstertobak, sommarflox, murbinka, lejongap, zinnia och buskkrasse.

När kan man ta ut växter på balkongen?

Krukväxter på balkong eller terrass När de nattliga temperaturerna inte understiger 10 grader kan man så smått börja flytta ut krukväxterna.