Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man BöRja Plantera På Balkongen?

När kan man börja odla på balkongen? – Är du sugen på att sätta igång tidigt kan du förså många växter inomhus redan i februari. Annars kan du från april ställa ut växtplantor som broccoli, gurka och potatis på balkongen. NR Kan Man BöRja Plantera På Balkongen

När kan man börja sätta ut plantor?

Plantera ut och direktså sommarblommor – En del sommarblommor behöver förkultiveras men många kan sås direkt på sin växtplats. När frostnätterna har släppt taget och jorden är varm nog att odla i är det dags både att plantera ut dina förkultiverade, avhärdade plantor och att direktså.

Plantera och direktså i krukor Sommarblommor är vackra att odla i stora krukor eller odlingslådor. Plantera eller så i bra, genomvattnad planteringsjord. För sådd följer du anvisning på förpackningen för varje enskild sort vad gäller sådjup och avstånd mellan plantor. Regelbunden vattning är lika viktigt för nysådd som för nyplanterade plantor.

Fröerna behöver fukt för att gro medan de unga plantornas rötter är i behov av bra tillgång till vatten för att kunna utveckla sina späda rötter och etablera dem i jorden. När fröerna har grott är det viktigt att fortsätta vattna så att groddplantorna kan utvecklas både ovan och under jord.

Vilka växter kan man odla på balkong?

Insynsskydd – inte bara kläng utan även häng – Ett vanligt önskemål vad gäller växter på balkongen är att de ska komma upp lite på höjden och även ge ett bra insynsskydd. Det vanligaste sättet att uppnå detta är att sätta upp någon form av spaljé eller annat klätterstöd och sedan plantera ett- eller fleråriga klängväxter som får klättra upp och bilda en grön ”vägg”.

 • Fleråriga växter som kan passa är till exempel klematis, vildvin, humle eller murgröna,
 • Ettåriga klängväxter som du kan ha på balkongen är till exempel krasse, svartöga, luktärt eller rosenböna,
 • Håll utkik efter färdiga plantor längre fram på vårsäsongen, eller odla från frö.
 • Ett annat sätt att skapa insynsskydd, som många kanske inte tänker på, är att hänga upp några amplar med riktigt frodiga, hängande växter – gärna någon sort som får extra långa rankor.

Några bra förslag på växter som kan använ­ das på detta sätt är jordreva, penningblad, murgröna och silvernjurvinda, Om du odlar mindre träd på balkongen så kan även de erbjuda en del insynsskydd om de placeras ut strategiskt. Har du en stor balkong eller terrass kan du köpa häck­växter som redan vuxit upp en bit för att skapa rumsin­ delningar eller insynsskydd.

Vad är bäst att odla på balkongen?

Odla grönsaker och kryddväxter – Att odla egna grönsaker eller kryddor på balkongen är enkelt. Om man inte vill så plantor med egna frön så finns det gott om färdiga plantor att köpa i butiken. Det brukar finnas olika sorters lök, sallat, kål, ärter, tomater, gurka, squash och mycket annat.

När kan man börja plantera blommor på balkongen?

Sommarblommor vill ut – De sommarblommor du själv sått eller köpt som färdiga plantor börjar längta utomhus. Men se upp – kommer det en frostnatt kan de ta stor skada och i värsta fall dö. Vänta med att flytta ut plantorna tills frostnätterna helt säkert är förbi – i kallare delar av landet kan det faktiskt dröja en bit in i juni.

 1. Järnnätter kallar man ibland senkomna frostnätter.
 2. Tänk också på att avhärda dina plantor, det vill säga vänja dem vid utevistelsen.
 3. Genom att ställa ut dem någon timme första dagen och sedan öka tiden successivt under en veckas tid så vänjer de sig långsamt vid det starka solljuset, vid vind och regn.

Olika typer av dukar och väv kan skydda växterna mot kyla, vind och stark sol.

När ska man plantera på våren?

Vår – I mars är det dags att börja plantera grönsaker, till exempel spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Deras fröer är nämligen så tåliga mot kyla att de kan sås när temperaturen är över sex grader. Tänk på att inte sätta alla grönsaker för tidigt, många mår bättre av att planteras i april.

För känsliga växter är det bra att förodla, det ger ett försprång av utvecklingen och skyddar från både väderomslag och ohyra. Under april kan man börja förodla gurka, pumpa, fänkål, melon och broccoli i små krukor för senare utplantering. Nu är det även dags för den årliga beskärningen av äppel- och päronträd.

Generellt sätt kan man säga att ju yngre trädet är desto mer ska beskäras. Även bärbuskar kan behöva beskäras under mars-april. Röd- och svartvinbärsbuskar mår bra av att mår bra av att glesas ut lite för att ge lite extra boost. I början av maj är det dags att odla sättpotatis.

See also:  NR Kan Man Plantera Ut Popcorn GräS?

Vilka blommor tål frost på våren?

Vårblommande perenner – Fleråriga växter (perenner) som blommar tidigt om våren är vana vid vårt kyliga klimat och tål därmed en hel del, de har också fördelen att de ofta blir fler för varje år. Många förökar sig själva med lökar eller så går det att dela plantorna på hösten eller våren.

Aubrietia – fin marktäckare, grön under vintern och översållad av lila blommor på våren. Klipper du ner kan det komma ytterligare en blomning senare på säsongen. En riktig favorit hos pollinerarna! Hundtandslilja – finns i flera färger och blommorna påminner om hundtänder. Jätterams – utmärkt skuggväxt, får vita blommor som senare utvecklas till dekorativa, men giftiga bär. Gulsippa – flerårig mattbildande ört inom ranunkelsläktet. Luktviol – väldoftande marktäckare som blommar i april-maj. Lökväxter – snödroppe, scilla, pärlhyacint, tulpan, krokus och narcisser som påskliljor, pingstliljor och stjärnliljor är några av de vanligaste. Många blommar tidigt och blir därmed viktig mat åt nyvakna insekter. Nunneört – mycket söta små vårblommor i flera färger som gärna självsår sig. Primula – många primulor är perenner, till exempel jordviva och gullviva, dessa klarar utan problem enstaka frostnätter. Röd sockblomma – marktäckare med purpurfärgade blommor. Tusensköna – Bellis Perennis, söta blommor som finns i både enkla och dubbla varianter samt i flera färger.

NR Kan Man BöRja Plantera På Balkongen Ranunkler är tåligare än de ser ut – de klarar en frostnatt eller två.

Vilka blommor tål lite kyla?

Här är blommorna som tål minusgrader Med ljusets återkomst blir suget efter blommor, blad och färg allt starkare. Men så länge nätterna envisas med temperaturer under nollstrecket så är det bäst att välja blommor som tål några minusgrader till utekrukorna. Pampiga, fyllda påskliljor med matchande vivor. Foto: Carolina Byrmo Vill du sätta färg på utekrukorna vet du säkert redan att penséer och lökväxter, som till exempel påskliljor och pärlhyacinter, tillhör tuffingarna som klarar minusgrader. – Penséen är en av de starkaste och härdigaste man kan tänka sig. Är de väl odlade så klarar de ända ner till 5–7 minusgrader utan några problem. Penséer, små men tuffa. Foto: Carolina Byrmo Men det finns en mängd andra växter som går bra att sätta ut redan nu. Dessutom gör kylan att blommorna står sig mycket längre. – De här blommorna blommar ju inte bara för att vara vackra, de blommar för att fortplanta sig.

 • Så fort man ser att en blomma börjar bli lite ful och vissna så ska man plocka bort den.
 • Då tänker växten att; oj, jag har inte gjort tillräckligt många frön för min nästa generation, jag måste göra ännu fler blommor, så det blir ännu flera frön.
 • Så bort med alla vissna blommor så fort som möjligt, säger Bosse Rappne.

Har du problem med rådjur ska du satsa på narcisser, de brukar rådjuren låta bli eftersom växtsaften är kladdig och smakar lite skarpt. Narcissen Silver chames är Bosse Rappnes favorit. Foto: Carolina Byrmo

 • – Min favorit i år är narcissen Silver chames som är klasblommig, otroligt fin, säger Bosse Rappne.

Gyllenlack är tålig och kan bli stor som en buske. Foto: Carolina Byrmo Bland Bosse Rappnes andra favoriter finns gyllenlack, en riktigt stabil växt som kan bli 60–80 centimeter hög. Låt dig inte luras av dess sirlighet, den här tål också frost. Nyp bort fröhusen så blommar den riktigt länge. Jordvivor doftar ljuvligt och finns i mängder av former och färger. Foto: Carolina Byrmo – Om jag försöker mig på en trendspaning så tror jag att jordvivan, primula, kommer starkt, säger Bosse Rappne. Den doftar fantastiskt. Tänk att ha den längs vägen fram till entrén, man kommer in genom grinden och så välkomnas man av jordvivans goda doft. Strandtrift hör också till de tåliga sorterna. Foto: Carolina Byrmo – Och titta på den här lilla rosa strandtriften, så otroligt fin. Och ranunkeln är också en riktig favorit. Komplettera gärna med något som hänger ner över kanten på krukan, det är snyggt. Toffelblomman är en gammal klassiker och finns i många vackra färger. Foto: Carolina Byrmo En riktig gammal klassiker är toffelblomman som finns i många fina färger. – Den här odlade min pappa när jag var liten och jag tyckte det var kul att gå och klämma sönder blommorna, det var kanske inte så lyckat, säger Bosse Rappne. Ranunkel håller sig länge utomhus. Foto: Carolina Byrmo

 • Lökväxter
 • Toffelblomma
 • Ranunkel
 • Vivor, Primula
 • Förgätmigej
 • Gyllenlack
 • Tusensköna
 • Julros
 • Penséer
 • Trifolium
 • Strandtrift
 • Murgröna
See also:  NR Kan Man Plantera SäTtlöK?

Nu längtar vi efter vårens färgprakt. Foto: Carolina Byrmo

 1. Lägga ett lager lecakulor i botten av krukan så får växternas rötter både syre och vatten.
 2. Fyll krukan med jord till två tredjedelar
 3. Placera dina växter som du vill ha dem i krukan, flytta runt och prova lite olika placeringar och kombinationer.
 4. Fyll på med jord runt alla växter, tryck till så de står stadigt och så du ser att det finns tillräckligt mycket jord.
 5. Vattna så att jorden blir ordentligt fuktig men efter det så vattnar du lite lagom så att jorden inte är genomsur.

: Här är blommorna som tål minusgrader

Vad kan man så ute i april?

Vad kan du odla i april? – Inomhus är det dags för gurka och squash till exempel. De utvecklas snabbt på fönsterbrädan, men får absolut inte planteras ut förrän all frostrisk är över i början av juni. Utomhus kan du så sallat, spenat, rädisor, morötter och ettåriga sommarblommor direkt i stora krukor eller balkonglådor.

Använd en välgödslad planteringsjord i botten och 2 centimeter såjord överst. Dahlior ger massor av blommor för pengarna. Driv upp dem inomhus så kommer de snabbare i blom. Sätt knölen i en stor kruka med jord, vattna och placera varmt. När skotten tittar upp behöver de ljus. Vänta tills frostrisken är över innan du flyttar ut krukorna.

Vissa grönsaksfröer är tåliga mot kyla och kan sås direkt i kökslandet när temperaturen nått över fem, sex plusgrader. Till dessa tuffingar hör spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter, Optimal groningstemperatur ligger några grader högre, kring 15-20 grader, så att vänta några veckor om det är klibbigt i jorden är inte fel.

 • Ta tempen med en jordtermometer om du är osäker.
 • Värmeälskande grönsaker behöver en bra start.
 • Under april är det smart att så fänkål, gurka, melon, pumpa, broccoli i små krukor för senare utplantering.
 • Squash, bönor och sallat kan sås direkt i landet under maj när jorden är uppvärmd, men att förodla dem i småkrukor på fönsterbrädan eller i växthuset från slutet av april skyddar dem från såväl hastigt väderomslag som sniglar och annan ohyra.

Det går fortfarande bra att så egna sommarblommor inomhus för senare utplantering. I början av april är det dags att så bland annat blomstertobak, sommarflox, murbinka, lejongap, zinnia och buskkrasse, Senare halvan av månaden är det dags för rosenskära, lobelia, blåklint, luktärt, solros och jungfrun i det gröna bland andra.

När kan man odla på balkongen?

När kan man börja odla på balkongen? – Är du sugen på att sätta igång tidigt kan du förså många växter inomhus redan i februari. Annars kan du från april ställa ut växtplantor som broccoli, gurka och potatis på balkongen. NR Kan Man BöRja Plantera På Balkongen

Vad är bäst att odla i kruka?

Odla ätbart i kruka NR Kan Man BöRja Plantera På Balkongen Odling på liten yta har fått ett fantastiskt uppsving tack vare trenden att odla ätbart i städerna. På bakgårdar, små grönytor, skolgårdar, balkonger och takterrasser odlas grönsaker för husbehov. Även för dig som har trädgård är det ett roligt komplement att odla ätbart i krukor och kärl.

Att ha liten plats för odling är inget hinder för att odla grönskaker. I krukor och kärl kan du så rotfrukter, sallad, lök och kål med insikten att skörden blir mindre men precis lika ljuvligt god och glädjande. Länge fanns en idé om att grönsaker, frukt och bär odlas i trädgårdar och grönsaksland medan krukor hyser sommarblommor och för all del kryddväxter och tomater.

Med den växande trenden att odla mer av vår egen mat har också fantasin blomstrat för hur vi kan få skördar på liten yta parallellt med att nya sorter utvecklas som är lämpliga för krukodling. Vi vågar också prova att i krukor och kärl odla sorter som enligt traditionen hör hemma på friland. NR Kan Man BöRja Plantera På Balkongen

Hur mycket vikt kan man ha på en balkong?

Detta gäller i dag enligt EKS (konstruktionsregler): Balkonger till bostäder, kategori A skall dimensioneras för en nyttig fri last av 3,5 kN (343 kg)/m2 eller en koncentrerad last av 2,0 kN (196 kg). Sedan ska man räkna med vissa säkerhetskoefficienter.

Hur planterar man i balkonglådor?

Gör små planteringshål till växterna och ställ ner dem i balkonglådan. Tryck till jorden lätt och se till att jorden kommer på samma nivå som när växten stod i kruka. Låt det finnas lite plats mellan växterna då de växter under sommaren. Vattna balkonglådan ordentligt.

Hur många minusgrader klarar penséer?

Denna härliga, pigga, färgglada och tåliga vårblomma är en av de första vi kan plantera ute i krukor och balkonglådor på våren. Pensén tål ner till 5 minusgrader och även fast den nickar lite av kylan så kvicknar den snabbt till igen när solen tittar fram.

See also:  Hur Plantera PSkliljor?

När kan man plantera sommarblommor i kruka?

Drömmer du också om en trädgård som är fylld av färg och blommar hela sommaren? Då ska du plantera sommarblommor som fyller krukor, balkonglådor och uteplatsen med blommor från tidig vår till sen höst.

Kan man plantera på Mars?

Börja förodla – Nu kan du börja förså flera sommarblommor, Även tomater liksom vissa bladgrönsaker är bra att fördolda i mars, om du har plats för dem inomhus. Försådda blommor och grönsaksplantor klarar både snigelangrepp och starka vindar betydligt bättre än när du sår dem direkt ute i jorden. NR Kan Man BöRja Plantera På Balkongen Försådd av sommarblommor. Här är det zinnia som är på gång i en Pluggbox. Foto: Annika Christensen

Vad kan jag plantera i mars?

Så i mars – I mars är det är dags att så till exempel tomater och många sommarblommor. På fröpåsens baksida står lämpliga såmånader. Balkongodlare väntar med fördel till slutet av den rekommenderade perioden. Basilika är lätt att odla från frö – och det finns så många goda sorter.

 1. Bredså (så tätt) i en kruka med jord och placera ljust och varmt.
 2. Håll jorden fuktig.
 3. Genom att skörda uppifrån (lämna alltid ett bladpar kvar på varje stjälk) kan du skörda från samma plantor hela säsongen.
 4. Sätt några vitlöksklyftor i en kruka med jord.
 5. Håll jorden fuktig.
 6. När de börjar växa kan du använda stjälkarnas gröna klipp som smaksättning på maten.

Vill du odla för att skörda själva löken, så får du ha tålamod till hösten då man sätter vitlök för kommande säsong. Luktärter är en populär sommarblomma som är vacker både i rabatter, krukor och som snittblomma. Luktärterna gror och skickar ut rötter på djupet så välj gärna lite högre krukor, eller varför inte en rootmaster som ger bra djup på jorden och underlättar hanteringen av de små ömtåliga plantorna.

Hur kallt klarar plantor?

Växthus – De första tomaterna att planteras ute, är de som ska odlas i växthus. Innan du planterar ut i växthus behöver du kika på väderprognosen. Låt plantorna stanna inomhus till dess att natt-temperaturen ligger stadigt över minst 5 plusgrader. Bor du i ett köldhål kan det vara bra att ha några grader till godo.

Ibland har man oturen att kondensen i växthus skapar ett extra kyligt klimat, jämfört med utomhus. Då är det bra att prognosen visar med god marginal över nollan. Ett tips när du planterar ut i växthus är att plantera tomatplantan så djupt du kan i jorden. Då isolerar jorden stjälken och delarna ovan jord är lättare att skydda vid kyla.

Plantan bildar nya rötter längs stjälken som ligger under jord.

När kan man ställa ut ärtor?

Sockerärtor – odla dina egna | Växtguide från Plantagen Det är inte svårt att så sockerärt hemma i trädgården. Det enklaste sättet att är att vårså direkt på friland när jorden reder sig. April en bra månad att börja så på, grodden av klassiska socker- och brytärtor sker redan vid 5 plusgrader.

Hur kallt kan plantor stå?

Fuschia – Fuchsia tål inte frost men skall helst komma ut så snart som möjligt då de inte heller gillar för varmt. Fuchsia är en riktig regn och rusk blomma som är perfekt för den svenska sommaren och som dessutom tycker om att stå i allt från halvskugga till hel skugga och gärna lite blåsigt.

De kan även trivas i sol men fram på sommaren när det blir riktigt varmt kan man då behöva skugga krukan då de ogillar att få det varmt om rötterna. Använd av den anledningen helst inte svarta/mörka krukor till dina fuchsia plantor iallafall inte om de står soligt/varmt. Ställ med fördel ut övervintrade plantor så fort risken för frost är över från ca 4-5 grader går bra men absolut ingen frost/minusgrader då kommer definitivt bladen frysa bort.

Övervintrade plantor med vedartade stammar kan visserligen återhämta sig från en sådan köldknäpp men blad och blommor blir mycket försenade och helt nya plantor som ännu inte fått vedartade stammar kan lätt vissna ner helt. Så de behöver bäras in eller täckas vid risk för minusgrader.

Hur många minusgrader klarar penséer?

Denna härliga, pigga, färgglada och tåliga vårblomma är en av de första vi kan plantera ute i krukor och balkonglådor på våren. Pensén tål ner till 5 minusgrader och även fast den nickar lite av kylan så kvicknar den snabbt till igen när solen tittar fram.