Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man Plantera äPpelträD?

Trädet behöver en tillräckligt stor grop – Gropens bredd skall vara ungefär 4 gånger bredden på rotklumpen och 2 gånger så djup som rotklumpen. Vet man att jorden på planteringsstället är av bra kvalitet och inte för kompakt, kan man klara sig med en mindre grop.

 • Både lerjord och sandjord förbättras med kompostjord.
 • Är jorden runtomkring gropen väldigt kompakt kan den förbättras genom att tillföra organiskt material, t.ex.
 • Varje vår och höst.
 • Om jorden är för kompakt kommer trädets rötter inte att orka pressa genom jorden och snurrar istället runt i den lilla planteringsgropen.

Det leder till att trädet som fullvuxet riskerar att blåsa omkull. Är man osäker på hur kompakt jorden är kan man göra ett test genom att fylla planteringsgropen med vatten och ta tid på hur länge det tar innan vattnet runnit bort. Har vattnet försvunnit på en halvtimme, är dräneringen bra.

När för sent att plantera äppelträd?

När ska man plantera äppelträd? – Under hösten kan man njuta av skörden från äppelträden och baka smarriga pajer eller göra hemmagjord must. Men hösten är också en utmärkt tidpunkt för plantering av nya fruktträd. Du kan egentligen plantera äppelträd redan från tidig vår fram till den första frosten, men varför många väljer att göra det just på hösten är att du ofta slipper vattna lika mycket tack vare allt höstregn.

Kan man plantera ett äppelträd?

Plantering av äppelträd – Rotklumpen ska vara genomvattnad. Ställ den i en vattenfylld hink en timme före plantering. Se till att du har uppbindningsstör och band att stödja det unga trädet med på plats. Gräv en grop som är lika djup som rotklumpen men gärna minst en meter i diameter.

Om marken där trädet ska planteras består av kompakt, plan lerjord bör s k upphöjd plantering göras. Trädet placeras ca 20–30 cm över omgivande mark så en liten kulle med plan topp bildas. Kompakt och dåligt dränerad jord kan göra att träd kvävs eftersom rötter behöver syre. Slå ner en oimpregnerad stödstör i gropen före plantering så att inte trädrötter skadas.

Placera sedan trädets rotklump ca 10 cm från stödstören. För de små träden räcker en stör, ju större träd desto fler störar kan komma att behövas. Stödet ska stå kvar 2–3 år, sedan klara sig trädet själv (gäller ej träd med svagväxande grundstam). Återfyll med jord ni grävt upp på platsen.

 1. Fyll till hälften och vattna, fyll resterande jord och tryck till lätt.
 2. OBS! trädet ska inte placeras djupare än det stått i krukan.
 3. Nere på stammen ser ni ofta en knöl, det s k förädlingsstället och det ska vara ovan mark.
 4. I norra delarna av Sverige är våren bästa planteringstiden, i södra och mellersta Sverige är höstplantering att föredra.

Vid problem med vattensork planteras trädet i en grop som först fodras med ogalvat hönsnät. Det finns tidiga och sena äpplen. Äpplen som tål att lagras kallas för vinteräpplen och kommer sent. "Matäpplen" är fina för bakverk, vissa sorter är bättre för mustning, och några lämpligare för allergiker. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Måste man ha två äppelträd för att få frukt?

Pollinering av äppelträd – Äppelträd behöver pollineras med pollen från en annan sort, korspollineras, för att ge frukt. Det behöver alltså finnas andra sorters äppelträd i närheten av trädet. I villaområden brukar detta lösa sig av sig självt, eftersom grannarna med stor säkerhet också har äppelträd i sina trädgårdar.

 • Men om du däremot bor avsides kan det vara bra att plantera två äppelträd som kan pollinera varandra, för att säkra skörd.
 • I vårt pollineringsschema för äppelträd kan du läsa vilka sorter som passar ihop.
 • Om du bara vill ha ett träd finns det familjeträd, där man har ympat två eller fler sorter på samma trädstam.

Trädets grenar kan pollinera varandra, och bara ett träd behövs. Det gäller bara att se upp vid beskärning, så att ingen av grenarna försvinner. Läs vår guide om hur du väljer rätt äppelträd till din trädgård.

Hur lång tid tar det innan äppelträd ger frukt?

Det är omöjligt att ange någon exakt tid som man behöver vänta innan man får skörd på ett fruktträd. Det beror mycket på hur trädet trivs och etablerar sig samt hur bra man sköter beskärningen. Normalt brukar äppelträd börja ge mindre skördar efter 5-10 års ålder.

See also:  NR Plantera BlåBäRsbuskar?

Hur ofta ska man vattna ett nyplanterat äppelträd?

Du behöver vattna minst 2-3 ggr per vecka beroende på väderlek och då kräver det att man vattnar minst 2 timmar åt gången. För att underlätta arbetet kan man investera i en bevattningspåse, vattenspridare eller droppbevattning.

Hur stöttar man upp ett äppelträd?

Stöd till små äppelträd Hej Du behöver stötta dina äppelträd i början för att rötterna inte ska röra sig. Använd en eller vid behov flera rejäla träpålar som finns att köpa på ställen som säljer fruktträd. Det finns olika stora pålar, så fråga vilken som passar till dina äppelträd när du hämtar dem.

När äppelträdet väl har rotat fast sig och du kan trycka lätt på stammen utan att trädet rör sig och du känner att det sitter fast rejält, kan du ta bort pålen. När du ska plantera dina äppelträd, gräv en rejäl grop som du bottnar med bra matjord. Innan du placerar trädet i gropen, slå in pålen i hålet så att den hamnar ”vid sidan om” äppelträdet, på den sida om trädet varifrån det oftast blåser.

Pålen ska sitta så långt från stammen att grenar kan växa och röra sig fritt. Plantera därefter ditt äppelträd, vattna och vänta tills jorden sätter sig. Fyll eventuellt på mer jord. Sedan ska du binda upp äppelträdet vid pålen. Använd ett mjukt så kallat träduppbindningsband eller dylikt.

När är det bäst att flytta äppelträd?

Går det att flytta mitt äppelträd? – Jag undrar om det går att flytta ett äppelträd? Jag tror att den sorten som vi har heter Katja och har levt i tio år eller mer. Är det något särskilt som jag bör tänka på? Någon särskild tid på året då det är mer lämpligt eller direkt olämpligt att genomföra flytten? Anna Sheppard Svar: Visst går det, med en rejäl grävare som flyttar äppelträdets jordklump som kan bli väldigt tung, och en stor portion tålamod.

 1. Ett äppelträd med några år på nacken är inget man bara gräver upp och flyttar.
 2. För att det ska funka ska man under den avlövande tiden, från höst till vår, gräva ett ”dike” runt trädet för att på så sätt kapa rötterna.
 3. Man räknar med att ett träd har lika mycket rötter under marken som grenar ovan jord.

Diametern på diket ska helst vara lika stor som kronans storlek. När man gräver diket kapar man rötterna, vilket i sin tur stimulerar trädet att bilda nya rötter innanför diket, så att rotsystemet blir mer samlat. Efter ett par år kan man gräva upp rotklumpen.

Eftersom man reducerar rotsystemet bör man också skära tillbaka kronan i samband med flytten så att den blir lika stor som det rotsystem man gräver upp. En bra tid att flytta ett äppelträd är på våren innan savstigningen. Men jag skulle nog rekommendera att ni köper ett nytt träd. Det är absolut enklast – och säkrast.

Susanna Rosén

Vilket är det godaste äpplet?

Ingen trädgård bör vara utan äppelträd. Det är fantastiska träd med vacker blomning och sagolikt goda frukter. Äppleträd hör också till vår svenska odlingshistoria. Barn älskar att klättra i träd och som vuxen är det underbart att sitta i skuggan under äppelträdet och dricka eftermiddagskaffe.

 • Självklart är smaken en viktig faktor när du ska välja äppelträd.
 • Smaken på äpplen som odlas i Sverige blir extra bra, till det bidrar de svala sensommar- och höstnätterna.
 • Tänk också på om du vill ha äpplen som mognar under sommaren eller på höstkanten och om du vill att de ska gå att lagra.
 • Till de godaste sommaräpplena hör ’Transparente Blanche’ och ’Sylvia’.
See also:  Hur Djupt Ska Man Plantera Pioner?

Dessa är klassiska ätäpplen, men blir också mycket goda att göra äppelmos eller kräm på. Senare, någon gång i september, mognar till exempel ’Discovery’, ’Alice’ och lite längre fram ’James Grieve’. Detta är de perfekta mellanmålsäpplena, att ta med på skogspromenaden eller till frukostrasten i skolan eller på jobbet.

Hur många minusgrader klarar äpplen?

Plockningsmognad – då ska du skörda – När det kommer till höst- och vinterfrukt varierar skördeperioden lite från år till år. De första frukterna som faller från äppelträdet i juli och augusti är ofta angripna av insikter och det är först när oskadade äpplen börjat falla som du ska skörda.

I regel mognar höstäpplen under september – oktober och om du fått friska äpplen redan under sensommaren är det bättre att äta dessa direkt, göra must eller äppelmos. Vinteräpplen mognar från slutet på oktober och plockas innan frosten kommer; när äpplen börjat ljusna och då enstaka frukter börjat falla till marken.

Vinteräpplen kan du lagra på en sval och frostfri plats, och bör inte vara helt mogna när de plockas, då de utvecklar sin fulla arom under lagringstiden. Vinteräpplen övergår från plockmognad till ätmognad från november till mars/arpil. Äpplen klarar ett par köldgrader, men inte mer.

 1. Såvida det inte är mycket vind och blåst bör du låta din frukt hänga kvar så länge som möjligt på äppelträdet.
 2. Välj en dag då vädret är torrt och vrid av äpplet och skaftet från trädet.
 3. Du ska inte rycka bort äpplet från trädet – plocka varsamt.
 4. Handplocka fallfrukt eller använd dig utav en fruktsamlare för att effekttivt samla upp de äpplen som ligger på marken.

Plocka även upp skadade äpplen och låt inte fallfrukten ligga kvar och ruttna då eventuell fruktmögel kan sprida sporer i din trädgård.

Kan man pollinera äppelträd själv?

Pollinering av olika sorters äppelträd – För att säkerställa effektiv pollinering och god fruktproduktion är det viktigt att olika sorters äppelträd blommar samtidigt. Ett äppelträd är självsterilt, vilket betyder att det inte kan pollinera sig självt.

Därför krävs det minst ett annat äppelträd av en kompatibel sort i närheten för att få en bra pollinering. För att göra det lite mer komplext så är inte alla äppelträdssorter kompatibla med varandra när det gäller pollinering. För att få en framgångsrik pollinering är det viktigt att välja äppelträdssorter som man vet är kompatibla med varandra.

Det finns tre huvudtyper av äppelträdskompatibilitet: självfertil (kan befrukta sig själv), diploid (behöver en annan sort för att pollineras) och triploid (har svårt att pollineras och behöver två andra sorter). De alla flesta äpplesorter som säljs i handeln idag är kompatibla med många andra sorter, så i realiteten brukar det inte vara något problem att få frukt.

Kan man vattna äppelträd för mycket?

Håll rotklumpen fuktig men vattna inte för mycket! Om platsen hela tiden är blöt kommer rötterna att ruttna, vilket kan leda till att trädet dör.

Kan man ha äppelträd i kruka?

Plantera fruktträd på balkongen – Har du ingen trädgård går det också bra att plantera fruktträd på balkongen. Det finns många sorters fruktträd som inte blir allt för stora, så du kan skapa en liten fruktträdgård på en begränsad yta. Bärbuskar lämpar sig väl på balkonger. NR Kan Man Plantera äPpelträD Se över dina förutsättningar för att odla på balkongen. Får du endast begränsat med solljus på balkongen finns det en risk att du inte kommer få lika stor skörd. Du kan välja att odla i exempelvis en större kruka eller i en odlingslåda, Oavsett vad du väljer att odla i, bör du vara noga med att använda bra gödslad jord och tillföra näring genom gödselmedel.

Väljer du att odla i en kruka, är det viktigt att du ger fruktträdet rätt förutsättningar för att kunna växa. Krukan ska ha en diameter på minst 20cm, och en volym på 50 liter. Oglaserade lerkrukor tillåter mycket fukt att avdunsta, medan särskilt mörka krukor kan värmas upp ordentligt och skada rötterna.

See also:  NR Plantera VäXter Utomhus?

Se vårt sortiment av blomlådor & balkonglådor

Hur sent plantera äppelträd?

Om du vill plantera äppelträd är hösten den perfekta årstiden, och det gäller även andra växter. Äppelträd kan planteras sent på hösten under förutsättning att marken inte är frusen. Under vintern är trädet i vila men det räcker att det blir några plusgrader i jorden så börjar rötterna att växa.

 • Det gör att höstplanterade träd rotar sig bra.
 • Det finns många olika äppelsorter att välja bland.
 • Mognadstiden avgör om det är sommar-, höst- eller vintersorter.
 • De som mognar tidigast är sommar- och höstsorter.
 • Vintersorterna plockas nu, innan frosten, och lagras på en sval, frostfri plats där de kan mogna ytterligare.

De blir färdiga att äta i november och december och smakar som allra bäst efter lagringen.

Kan man plantera äppelträd i oktober?

Plantera inte för sent på hösten – Äppelträd kan planteras från vår till höst. Om det köpta trädet inte ännu har blad eller blom så kan det planteras ut fastän det är minusgrader. En tumregel är att om träden står oskyddade på plantskolan kan man plantera dem.

När är bästa tiden att plantera?

Plantera buskar och träd på hösten – För träd och buskar är hösten en optimal tid att plantera. Träd och buskar kan planteras så länge det inte är tjäle i marken. Så i söder kan de ofta planteras fram till november och i norr till mitten av oktober. Plantor som planteras under hösten börjar växa tidigare på våren än de som planterats på våren.

När du köper plantor på hösten är det lättare att se hur de ser ut i och med att blommorna ofta är utslagna. Välj gärna växter som blommar under olika å rstider, då finns det alltid något vackert att titta på, Lövfallande buskar och träd kan planteras så länge det går att gräva i marken. Ska du plantera häck? Gör det då när den gått i vila.

Enklaste sättet att se om häcken gått i vila är att röra lätt vid den och om bladen då lossnar från genarna är kusten klar. Barrväxter och städsegröna buskar,så som rhododendron planteras med fördel på hösten. De går även plantera på våren. Det viktigatse är att jorden fortfarande är varm så att rotsystemet hinner utvecklas. NR Kan Man Plantera äPpelträD

Kan man ympa i augusti?

Äppelkunskap från Julita gård Varje kärna i ett äpple är unik och ger upphov till en ny sort. Därför kan inte de olika äpplesorterna bevaras som frön utan måste bevaras som levande träd. Det enda sättet att föröka äppleträd och behålla deras sortegenskaper är att föröka dem vegetativt, dvs genom okulering eller ympning.

 1. Okulering innebär att man skär ut ett litet knoppanlag, ett ”öga” av den sort man vill föröka.
 2. Sedan petar man in det i ett snitt under barken på en grundstam.
 3. Noppanlaget kommer sedan att börja växa följande vår och ett nytt träd har skapats.
 4. Okuleringen utförs i juli eller augusti.
 5. Ympning innebär att man sätter fast en liten kvist med bladknoppar på en grundstam eller på ett annat äppleträd.

Kvistarna som skall ympas måste vara av senaste sommarens tillväxt eftersom det endast är bladknoppar som kan växa ut till en ny gren eller nytt träd. Äldre grenar bildar blomknoppar och går därför inte att använda till ympning. Ympning utförs på våren.

 1. Vilka sorter ska man välja? Det finns många aspekter att fundera över när det gäller sortval.
 2. Sorten måste vara härdig där den skall planteras och gärna motståndskraftig mot sjukdomar.
 3. Andra faktorer att tänka på är mognadstid, användningsområde och smak.
 4. Naturligtvis ska man välja de sorter man själv tycker smakar godast.

Att vara självförsörjande på äpplen en stor del av året är väl en härlig tanke? Den möjligheten finns om du har plats i din trädgård och har bra lagringsmöjligheter. Om platsen i trädgården är begränsad kan man välja att ympa in olika sorter på ett träd eller att köpa ett färdigympat träd med flera sorter i.