Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man Plantera BjöRnbäR?

Plantering av björnbär – Du kan plantera björnbär från vår till höst. Doppa gärna hela rotklumpen i vatten innan du gräver ner den och vattna sedan regelbundet tills plantan etablerat sig, därefter behöver den bara vattnas vid långvarig torka. Gödselbehovet är inte stort, en giva gödsel på våren räcker.

När kan man plantera björnbär?

Odla björnbär – plantera under vår eller höst – Bästa tid att plantera björnbär är under vår eller höst. Eftersom björnbär växer yvigt även till bredden är 2,5 meter ett lagom plantavstånd. Avståndet från en husvägg bör vara en halv meter. Läs också: Så lyckas du med hallonbuskar

Hur ska man plantera björnbär?

Så här gör man när man vill plantera björnbär : Börja med att bygga en spaljé på den plats där du har tänkt att björnbärsbuskarna ska stå. Platsen ska vara solig men skyddad (särskilt på vintern) med ett skikt jämnfuktig djup jord (speciellt under tiden mellan fruktsättningen och skörden).

Var trivs björnbär bäst?

Plantering – Björnbär trivs på soliga platser i näringsrik jord med högt pH-värde på cirka 7. Låt den växa på en spaljé eller mot ett plank så får den mycket sol och blir en dekorativ klängväxt. Tänk på att ge den gott om plats, ungefär en meter mellan plantorna och en halvmeter från väggen, då den gärna breder ut sig.

Vad ska man ha för jord till björnbär?

Få björnbär att trivas – Björnbär trivs på ett soligt ställe, till exempel mot ett staket i söder. Tänk på att en björnbärsbuske breder ut sig och är starkväxande. Jorden bör vara humusrik och näringsrik. Förbättra gärna jorden med planteringsjord, Ställ din björnbärsbuske i en hink med vatten, så att rötterna blir ordentligt genomvattnade medan du gräver en stor planteringsgrop.

Vad ska björnbär ha för jord?

Björnbärsbuskar växer vilt i södra och mellersta Sverige. Skotten blir drygt en meter långa och har kraftiga taggar. Bären är blå- eller rödsvarta och de flesta sorter mognar inte förrän i september och oktober. Men tack vare lyckosamt förädlingsarbete finns det idag både tidigare och tagglösa sorter.

Sunberry är en tidig sort som mognar redan i augusti. Rubus fruticosus Rosaceae Buskarna bör planteras i gynnsamt söderläge med mycket sol för att bären ska hinna mogna och få bra smak. Helst mot en vägg där skotten kan klättra. Till skillnad från hallon, vill björnbär ha jord med högt pH-värde, omkring 7,0.

Jorden ska vara mullrik och vattenhållande. Bäst är tillförsel av brunnen stallgödsel, vilket innehåller en allsidig näring. Björnbär kan planteras både vår och höst. Före planteringen är det bra om man sätter upp något buskarna kan klättra på. Avståndet mellan plantorna bör vara ett par meter och avståndet till väggen en halv meter.

 • Man bör vara försiktig vid planteringen så att plantorna inte kommer för djupt.
 • Skotten bör klippas ner lite så att de förgrenas bättre.
 • Efter planteringen vattnar man ordentligt.
 • Täck gärna marken med något som håller jorden fuktig och lucker och hindrar ogräset från att växa.
 • Vill man ha fler plantor är björnbärsplantor lätta att föröka.

Man lägger en ranka mot jorden och tynger ner den med en sten och täcker med lite jord, men inte mer än att skottspetsen kommer ovanför. Detta görs på våren eller sensommaren. Våren efter har det bildats nya rötter och man kan skilja den från moderplantan.

Björnbär och hallon kan drabbas av samma sjukdomar och skadedjur. För att inte drabbas av hallonängerns larv (hallonmask) kan man plocka bort de små grå skalbaggarna när de klättrar på rankorna. Gråmögel kan också drabba plantorna. Vid angrepp sprider sig ett grått ludd på karten och bären ruttnar. För att undvika svampsjukdomar bör man beskära så att inte plantorna blir för täta och inte ge för mycket kvävegödsling.

Plantorna kan också drabbas av virussjukdomar som sprids via infekterade plantor. Får man plantor från bekanta måste man kontrollera noga så att de inte är angripna. Man kan se det på bladen som har avvikande färg och skott med dvärgväxt. Angripna plantor måste brännas upp för att förhindra spridning.

Bedford Giant, växer kraftigt, taggig, stora söta bär, tidig. Zon I-III

Black Satin, taggfri, tidig mognad. Zon I-IV

Brom.do-lo, taggfri, sen mognad, mycket god smak. Zon I-II

Douglas, god smak. Zon I-II

Sunberry, tidig mognad. Zon I-III

Thornless, taggfri, tidig mognad, stora bär. Zon I-IV

Zonkarta

Hur får man björnbär att växa?

Plantera björnbär – En björnbärsbuske som trivs kan ge riktigt med bär i 20 år eller mer. Björnbär kan planteras vår, sommar och höst. Sommartid behövs oftast mer vattning än vid vår- och höstplantering, Björnbär trivs bäst i ett läge med mycket sol och utvecklas bäst i näringsrik och väldränerad jord. Planterar man fler plantor bredvid varandra bör de stå minst 150 cm ifrån varandra. NR Kan Man Plantera BjöRnbäR Här har jag bundit upp en lång gren mot hönshuset med den väldigt smidiga Slim soft tie Plantan växer snabbt och skjuter nya långa skott under hela tillväxtsäsongen. Plantera den invid ett plank, ett staket eller ett rejält stöd där skotten kan bindas upp till en fin form.

Kan man ta skott på björnbär?

De är lätta att föröka, antingen genom att man tar sticklingar som sticks ner någon decimeter i marken eller som avläggare. Avläggare gör man enklast genom att böja ner ett årsskott mot marken, förankra det och täcka över ordentligt med jord.

Hur lång tid tar det för björnbär att mogna?

NR Kan Man Plantera BjöRnbäR Publicerad: 04 aug 2012, kl 11:22 Variera din mat och dina desserter med säsongens supernyttiga bär. Få saker är så fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter som bär. Här är en koll på säsongens bär, när de är mogna och vad du kan göra med dem.

 • Björnbär Det finns flera olika sorters björnbär.
 • De tidigaste mognar i augusti och de sena först i oktober.
 • Björnbär som inte är riktigt mogna gör sig mycket bra i saft, sylt och marmelad.
 • De riktigt mogna bären är goda att äta som de är och att ha i desserter och kräm.
 • Bären lämpar sig bra för infrysning och passar bra tillsammans med rosmarin, timjan, kanel, citron och apelsin.
See also:  Hur Ska Man Plantera Rabarber?

Varm kladdkaka med björnbärsglass Blåbär Blåbäret blommar i maj juni och i slutet av juli ända fram till frosten kommer kan de plockas. Förutom att ätas färska med mjölk passar blåbär till saft, sylt, marmelad och dessert. En god saft kokar man på blåbär och rabarber.

 • De färska bären bör förvaras så nära noll grader som möjligt.
 • Fryser man dem är det bara att ta upp så mycket som går åt för tillfället.
 • Ryddor som enbär, timjan, kardemumma, mynta, mandel och apelsin gör sig bra tillsammans med blåbär.
 • Blåbärspaj Hallon Hallonen mognar successivt från slutet av juli och plockas när de lätt lossnar.

Används till sylt, marmelad, kräm, gelé, saft och likör. Och givetvis färska med glass eller grädde och till desserter. Hallon går bra att frysa in. Limeblad, grönpeppar, vanilj, fläder och choklad passar bra till hallonen. Limeglasstårta Jordgubbar Från mitten av juni brukar man kunna plocka jordgubbarna i södra Sverige.

Jordgubbarna i norra Sverige behöver någon vecka till på sig för att bli riktigt mogna. Jordgubbar brukar ge störst skörd som två- och treåriga plantor. Efter fyra fem år är det tid att byta ut plantorna mot nya. Jordgubbar används främst till saft, sylt, kräm, färska med grädde eller glass, i tårtor. Jordgubbarna passar bra tillsammans med kryddor som basilika, svartpeppar, citron, lime och chèvre.

Krusbär När krusbären blir mjuka och lossnar lätt är de klara, vilket brukar vara någon gång i slutet av juli. Men självfallet beror det också på hur våren har varit och hur vädret är under sommaren. Krusbär används både mogna och omogna. De omogna krusbären innehåller mycket pektin, vilket gör dem lämpliga till bland annat gelé.

 • Mogna krusbär äts färska, i desserter och kokas till sylt, kräm och saft.
 • Det går bra att frysa in krusbär.
 • Ingefära, kanel, körvel och citronskal passar bra ihop med krusbär.
 • Smultron Bären plockas efterhand som de mognar.
 • Smultron är godast att äta nyplockade och solvarma.
 • De förlorar mycket av sin fina arom om de kokas till sylt.

Ska de överhuvudtaget sparas, plockar man dem direkt i en grund fryskartong, strör på socker och fryser in dem så fort som möjligt. Det går bra att göra en rårörd smultronsylt och frysa den. Vinbär Röda vinbär är mycket pektinrika och passar därför till géle och syltning tillsammans med andra bär.

Svarta vinbär äts sällan färska. De används i sylt, saft, kräm och géle. Det finns förutom röda och svarta vinbär också vita och gula typer. Dessa passar särskilt bra till framställning av vin. Vinbär går bra att frysa in. STENFRUKTER Körsbär Nu är även körsbären mogna. Dessa passar bra i desserter eller att äta som de är.

Surkörsbär används för olika typer av konserver. Vanilj, kanel, mjölkchoklad och rött vin blir ett gott sällskap till körsbären. Körsbärskompott Plommon Det finns svenska plommon från augusti till oktober. Plommon är goda att äta naturella. De passar också för inkokning och syltning, i pajer och bakverk.

Hjortron Hjortronen blommar i maj–juni. Därefter kommer frukterna att skifta i färg från gröngulaktiga, till klart röda, därefter orange och vid mognaden, i slutet av juli, gula. Hjortron, som är en av de mer C–vitaminrika frukterna, används till mylta, sylt, mos, gelé, saft, såser och kompott. Nypon Det finns flera sorter av nypon och vissa mognar redan i slutet av augusti.

Bärens vitaminhalt sjunker om de sitter för länge på buskarna och därför bör de plockas när de är kraftigt röda. Nyponen används främst till nyponsoppa, nyponte och nyponsaft, men bären kan även syltas. Lingon Om en månad ungefär är de röda lingonklasarna redo att plockas.

Lingon är beska och är ingen hit att äta färska. Men tillsammans med socker kan man göra rårörd sylt eller koka sylt och mos av dem. Lingon används också i saft, bakverk och desserter. Fördelen med lingon är att de innehåller benzoesyra så du behöver inte tillsätta några konserveringsmedel. Lingon går även bra att frysa.

Tranbär Tranbär mognar sent på hösten och går att plocka ända fram på vårkanten. Bäst är de när det varit frost. Tranbär som har en syrlig frisk smak används till saft, marmelad, sylt, juice, likörer, gelé, såser och inläggningar. Tranbärssås till helstekt kalkon Källa:odla.nu, livsmedelssverige.se

Är björnbär vintergrön?

Plantera björnbär i din egen trädgård – Yepstr Blogg Björnbärsbuske, eller Björnbär, är en lågväxande vintergrön buske som har sitt ursprung i Skandinavien. Växten har fått sitt namn efter de mörka saftiga bären som den producerar och som troddes vara en favoritmat för björnar.

 1. Björnar trivs dock inte i stor utsträckning där Björnbär växer, så namnet tycks vara ett historiskt missförstånd.
 2. Vilda Björnbär är också känd för sin förmåga att trivas i dåliga jordar och hårda klimat.
 3. Faktum är att växten är så tålig att den ofta används som en indikator på jordens kvalité.
 4. Vilda Björnbär är inte bara tolerant mot dåliga förhållanden, utan den bidrar faktiskt till att förbättra jorden runt omkring den.

Växtens rötter binder jorden, vilket förhindrar erosion och förbättrar dräneringen. Björnbär tillför också näringsämnen till jorden när den växer. Du kan köpa björnbär i affären under säsong men också köpa björnbärsplantor och plantera egna björnbär.

Vad passar ihop med björnbär?

Skogens skafferi – Björnbär Visste du att björnbär passar riktigt bra tillsammans med lime. Vi är helt inne på ”smakkompisar” och har hittat en websida som listar fina smakkombinationer Getost, vit choklad och vanilj är andra kompisar som gifter sig med björnbär enligt Smakguiden. Visst blir man sugen på att testa! En riktigt enkel dessert på björnbär och lime gör du på nolltid. Perfekt att servera till en god vaniljglass.

See also:  Vad Plantera Efter Potatis?

Du behöver: 5dl mogna söta björnbär ca 1dl socker (kan minskas något) Rivet skal av en lime Saften av en lime.

Rör om, låt stå 30min i rumstemperatur. Servera! Gillar du att göra drinkar? En klassisk fransk drink som du säkert har smakat om du besökt Frankrike är aperitifen Kir eller Kir Royal, som blandas med Crème de Cassis och mousserande vin. Crème de Cassis är en svartvinbärslikör. Receptet på Bramble hittar du på den underbara engelska bloggen, Björnbärslikören, Crème de Mure finns i Systembolagets beställningsortiment men du kan också prova att göra det själv hemma genom att blanda färska björnbär, rött vin och socker. Du hittar fullständigt recept hos den ”berusade giraffen” länk här: Skål! /Monika & Jenny : Skogens skafferi – Björnbär

När ska man klippa ner Björnbärsbuskar?

Du kan klippa björnbärsbusken på våren eller på hösten efter skörd.

När ska man flytta björnbär?

Flytta björnbärsbusken på senhösten när skörden är avklarad. Klipp ner den något, ta bort de äldsta rankorna helt.

Kan man äta råa björnbär?

Tillagning/beredning – Björnbär äts med fördel råa som dessert eller till mellanmål. De används också i marmelader, saft, kräm och efterrätter.

Varför blir det inga björnbär?

Fråga: Jag har problem med mina björnbär. På våren – just nu – blommar de helt fantastiskt och skörden verkar bli enorm. Men när det bär till, hörde du vitsen – så torkar väldigt många bär och blir ingenting. Vad beror det på – ska de ha mycket vatten eller gödsel? Mina björnbär är av sorten med taggar Svar: Jag har själv samma erfarenhet vissa år med mina björnbär.

 • Den troligaste förklaringen till att karten torkar in är att det varit dålig pollinering under blomningen, för kallt och för få bin.
 • Då kan inte bären utvecklas utan torkar in.
 • Men även långa torrperioder under bärutvecklingen kan ge intorkade bär om de växer på lätt jord.
 • En tredje orsak kan vara gråmögelangrepp redan i blomning/tidig kart beroende på fuktig väderlek denna period.

Men då brukar man se den typiska gråaktiga svampbeläggningen på karten innan den torkar in. Så vattna rejält några gånger under mognaden om det blir långvarig torka. Men punktvattna vid jordytan så inte kart och bladverk blir blött i onödan vilket kan gynna gråmögel.

Hur djupa rötter har björnbär?

Forummeddelande (Meddelandet stngs automatiskt om 2 sekunder)

10-05-2016, 08:37 Lnk hit: #1
Medlem Antal inlgg: 59 Medlem sedan: 11-11-2015 Medlem nr: 82 858 Ska bygga strre blomldor/odlingsbddar mot en husgavel. Hur djupt ner br jag gjuta fr att bjrnbren som ska vara dr inte ska spotta ut rotskott i grsmattan? Finns ytterligare tips frn er fr att undvika? Vad kan jag gra mer? Vill ej ha bottenplatta. Kanske kan gjuta in kanterna nedtill ngn dm t varje hll? S hlet ned blir mindre & mer centrerat?

table>

13-05-2016, 17:12 Lnk hit: #2
Medlem Antal inlgg: 59 Medlem sedan: 11-11-2015 Medlem nr: 82 858 Finns dr ingen som kan hjlpa mig med detta? Vill kunna komma igng men osker p detta. Undrar ven om jag ska lgga cellplasten ver el under smstenen?

table>

13-05-2016, 18:28 Lnk hit: #3 Medlem Antal inlgg: 2 067 Medlem sedan: 02-10-2015 Medlem nr: 82 744 Jag r ingen expert p bjrnbr men s kraftigt vxande buskar har ocks rejla rotsystem. Frsker du begrnsa rotsystemet s kommer det skert att begrnsa ven busken som inte kan utvecklas naturligt. Rotsprr p ngra dm ner i marken tror jag inte har ngon betydelse fr bjrnbr, de kommer att krypa under. Vad du anvnder plasten till frstod jag inte riktigt.

table>

13-05-2016, 18:45 Lnk hit: #4 Medlem Antal inlgg: 1 400 Medlem sedan: 05-10-2003 Medlem nr: 2 402 Halaj! Har inget mtt hur djupt det mste vara, men att gjuta in kanter lngst ner tror jag inte hjlper ett dugg. Rtter har en formidabel frmga att ska sig fram. Men skjuter de verkligen s mycket rotskott? Nr man frkar bjrnbr brukar man ju ta/gra avlggare. r det inte s de sprider sig? Och med bren sklart. //T

table>

13-05-2016, 19:47 Lnk hit: #5 Medlem Antal inlgg: 23 957 Medlem sedan: 08-11-2002 Medlem nr: 296 Bjrnbr kan ha ett ruskigt stort rotsystem. Man mrker det inte frrn huvudstammen tas bort, d poppar det upp rotskott flera meter bort. – Mera Japan-pop t svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです Straight for ever. Cogito, ergo sum.

table>

13-05-2016, 22:17 Lnk hit: #6 Medlem Antal inlgg: 59 Medlem sedan: 11-11-2015 Medlem nr: 82 858 CITAT (Gossen Ruda @ 13-05-2016, 20:47) Bjrnbr kan ha ett ruskigt stort rotsystem. Man mrker det inte frrn huvudstammen tas bort, d poppar det upp rotskott flera meter bort. Men r det bttre att ha en sluten botten d kanske? Sorry kort nu fr min sida, skriver mer imorn.

table>

13-05-2016, 22:30 Lnk hit: #7 Moderator Antal inlgg: 18 345 Medlem sedan: 27-01-2007 Medlem nr: 9 009 Du kan inte ha en sluten botten fr d har inte verskottsvatten ngonstans att ta vgen och plantan drunknar. Men vad gr det om det kommer rotskott i grsmattan? De kommer ju tas omhand av grsklipparen och aldrig mrkas.

table>

14-05-2016, 05:46 Lnk hit: #8 Medlem Antal inlgg: 59 Medlem sedan: 11-11-2015 Medlem nr: 82 858 CITAT (Huggorm @ 13-05-2016, 23:30) Du kan inte ha en sluten botten fr d har inte verskottsvatten ngonstans att ta vgen och plantan drunknar. Men vad gr det om det kommer rotskott i grsmattan? De kommer ju tas omhand av grsklipparen och aldrig mrkas. N just det, hl mste jag isf ha i. Kanske inte gr ngt d? Tack alla! 😊👍

1 anvndare lser den hr trden just nu (1 gster och 0 anonyma medlemmar) 0 medlem(mar):

/td>

/td>

Hur hög spaljé till björnbär?

Plantera björnbär ’Black Satin’ mot en varm södervägg, spaljé eller plank där rankorna kan få växa sig stora och kraftiga. Slutlig höjd på björnbär ’Black Satin’ brukar ligga kring 150–200 cm.

Hur mycket kostar björnbär?

Jfr-pris 64:44 kr/kg.

Hur sprider sig björnbär?

Det armeniska björnbäret kan föröka sig både vegetativt och genom frön. Den sprids framförallt med hjälp av fåglar som äter bären. Armeniskt björnbär är mycket invasiv och kan bilda ogenomträngliga snår som har en negativ inverkan på inhemsk flora och fauna.

När kan man flytta Björnbärsbuskar?

Flytta björnbärsbusken på senhösten när skörden är avklarad. Klipp ner den något, ta bort de äldsta rankorna helt.

Hur lång tid tar det för björnbär att mogna?

NR Kan Man Plantera BjöRnbäR Publicerad: 04 aug 2012, kl 11:22 Variera din mat och dina desserter med säsongens supernyttiga bär. Få saker är så fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter som bär. Här är en koll på säsongens bär, när de är mogna och vad du kan göra med dem.

Björnbär Det finns flera olika sorters björnbär. De tidigaste mognar i augusti och de sena först i oktober. Björnbär som inte är riktigt mogna gör sig mycket bra i saft, sylt och marmelad. De riktigt mogna bären är goda att äta som de är och att ha i desserter och kräm. Bären lämpar sig bra för infrysning och passar bra tillsammans med rosmarin, timjan, kanel, citron och apelsin.

Varm kladdkaka med björnbärsglass Blåbär Blåbäret blommar i maj juni och i slutet av juli ända fram till frosten kommer kan de plockas. Förutom att ätas färska med mjölk passar blåbär till saft, sylt, marmelad och dessert. En god saft kokar man på blåbär och rabarber.

 • De färska bären bör förvaras så nära noll grader som möjligt.
 • Fryser man dem är det bara att ta upp så mycket som går åt för tillfället.
 • Ryddor som enbär, timjan, kardemumma, mynta, mandel och apelsin gör sig bra tillsammans med blåbär.
 • Blåbärspaj Hallon Hallonen mognar successivt från slutet av juli och plockas när de lätt lossnar.

Används till sylt, marmelad, kräm, gelé, saft och likör. Och givetvis färska med glass eller grädde och till desserter. Hallon går bra att frysa in. Limeblad, grönpeppar, vanilj, fläder och choklad passar bra till hallonen. Limeglasstårta Jordgubbar Från mitten av juni brukar man kunna plocka jordgubbarna i södra Sverige.

Jordgubbarna i norra Sverige behöver någon vecka till på sig för att bli riktigt mogna. Jordgubbar brukar ge störst skörd som två- och treåriga plantor. Efter fyra fem år är det tid att byta ut plantorna mot nya. Jordgubbar används främst till saft, sylt, kräm, färska med grädde eller glass, i tårtor. Jordgubbarna passar bra tillsammans med kryddor som basilika, svartpeppar, citron, lime och chèvre.

Krusbär När krusbären blir mjuka och lossnar lätt är de klara, vilket brukar vara någon gång i slutet av juli. Men självfallet beror det också på hur våren har varit och hur vädret är under sommaren. Krusbär används både mogna och omogna. De omogna krusbären innehåller mycket pektin, vilket gör dem lämpliga till bland annat gelé.

 • Mogna krusbär äts färska, i desserter och kokas till sylt, kräm och saft.
 • Det går bra att frysa in krusbär.
 • Ingefära, kanel, körvel och citronskal passar bra ihop med krusbär.
 • Smultron Bären plockas efterhand som de mognar.
 • Smultron är godast att äta nyplockade och solvarma.
 • De förlorar mycket av sin fina arom om de kokas till sylt.

Ska de överhuvudtaget sparas, plockar man dem direkt i en grund fryskartong, strör på socker och fryser in dem så fort som möjligt. Det går bra att göra en rårörd smultronsylt och frysa den. Vinbär Röda vinbär är mycket pektinrika och passar därför till géle och syltning tillsammans med andra bär.

Hur får man björnbär att växa?

Plantera björnbär – En björnbärsbuske som trivs kan ge riktigt med bär i 20 år eller mer. Björnbär kan planteras vår, sommar och höst. Sommartid behövs oftast mer vattning än vid vår- och höstplantering, Björnbär trivs bäst i ett läge med mycket sol och utvecklas bäst i näringsrik och väldränerad jord. Planterar man fler plantor bredvid varandra bör de stå minst 150 cm ifrån varandra. NR Kan Man Plantera BjöRnbäR Här har jag bundit upp en lång gren mot hönshuset med den väldigt smidiga Slim soft tie Plantan växer snabbt och skjuter nya långa skott under hela tillväxtsäsongen. Plantera den invid ett plank, ett staket eller ett rejält stöd där skotten kan bindas upp till en fin form.

Är björnbär vintergrön?

Plantera björnbär i din egen trädgård – Yepstr Blogg Björnbärsbuske, eller Björnbär, är en lågväxande vintergrön buske som har sitt ursprung i Skandinavien. Växten har fått sitt namn efter de mörka saftiga bären som den producerar och som troddes vara en favoritmat för björnar.

Björnar trivs dock inte i stor utsträckning där Björnbär växer, så namnet tycks vara ett historiskt missförstånd. Vilda Björnbär är också känd för sin förmåga att trivas i dåliga jordar och hårda klimat. Faktum är att växten är så tålig att den ofta används som en indikator på jordens kvalité. Vilda Björnbär är inte bara tolerant mot dåliga förhållanden, utan den bidrar faktiskt till att förbättra jorden runt omkring den.

Växtens rötter binder jorden, vilket förhindrar erosion och förbättrar dräneringen. Björnbär tillför också näringsämnen till jorden när den växer. Du kan köpa björnbär i affären under säsong men också köpa björnbärsplantor och plantera egna björnbär.