Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man Plantera Buskar På VåRen?

NR Kan Man Plantera Buskar På VåRen
När ska man plantera träd och buskar? – Man kan plantera träd och buskar under hela säsongen men det finns fördelar med att plantera på hösten. Både marken och luften är då mer fuktig och växterna lägger dessutom mer kraft på att utveckla sina rötter istället för att knoppa.

När kan man börja plantera buskar på våren?

April – – Luckra upp rabatterna när tjälen gått ur jorden. – Vårstäda trädgården – räfsa bort mossa, riv bort ogräs, klipp ner perenner (dock inte alla). – När tjälen gått ur jorden är det dags att plantera buskar, träd, rosor och barrväxter. – Gödsla rabatterna med handelsgödsel – men vänta tills växterna hunnit komma igång.

 1. –,
 2. – Se över uppbindningen i hallonlandet.

–, – Rosorna beskärs när björkarna har fått ömusöronö. – Vattna i växthuset, öppna och skugga om det är soliga dagar. – Skär ner höstblommande ljung – då blir plantan tät och fin. – Städa bort löv och kvistar på ängen om du har en sådan. – Våren är en bra tid att flytta växterna i trädgården.

Vad är bäst att plantera på våren?

Vår – I mars är det dags att börja plantera grönsaker, till exempel spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Deras fröer är nämligen så tåliga mot kyla att de kan sås när temperaturen är över sex grader. Tänk på att inte sätta alla grönsaker för tidigt, många mår bättre av att planteras i april.

 1. För känsliga växter är det bra att förodla, det ger ett försprång av utvecklingen och skyddar från både väderomslag och ohyra.
 2. Under april kan man börja förodla gurka, pumpa, fänkål, melon och broccoli i små krukor för senare utplantering.
 3. Nu är det även dags för den årliga beskärningen av äppel- och päronträd.

Generellt sätt kan man säga att ju yngre trädet är desto mer ska beskäras. Även bärbuskar kan behöva beskäras under mars-april. Röd- och svartvinbärsbuskar mår bra av att mår bra av att glesas ut lite för att ge lite extra boost. I början av maj är det dags att odla sättpotatis.

När kan man plantera prydnadsbuskar?

Den bästa tiden för att plantera buskar är på hösten. Då har växterna tillräckligt lång tid på sig att slå rot och växa, och du behöver inte vattna dem lika ofta. Här får du veta vad du ska tänka på när du ska köpa och plantera prydnadsbuskar, och en liten överblick över vilka sorter som finns.

När kan man plantera växter på våren?

Visst, är växterna krukodlade, kan man plantera nästan när som helst när det inte är tjäle, alltså så hårt i marken att man inte kan gräva. För de lövfällande, barrotade plantorna är det till och med idealiskt att de planteras när de är i vila, utan blad.

 1. Det kan då gälla häckplantor av den lövfällande typen eller träd och buskar.
 2. Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson* Våren – en planteringstid Men det finns alltid undantag, dit hör avenbok, som bör planteras på våren.
 3. Även vintergröna plantor mår bäst av att få en vår och sommar på sig för att etablera sig.

Växter som länge har stått i kruka har ofta rötterna tätt ihopvirade. Då får man försöka lirka isär rötterna, eller i omöjliga fall, skära ett par cm djupa snitt i rotklumpen på 3-4 ställen, bara man undviker att skada de stora huvudrötterna. Detta stimulerar bildandet av nya rötter.

Öper du billiga krukodlade plantor, kolla dock att de verkligen är krukodlade och inte bara ditsatta! Jag har råkat ut t.ex. för billiga tujaplantor som man hade kapat av de grövsta rötterna för att få in dem i krukor, kört in dem i för små krukor och öst på lite jord – och voilá, sedan såldes de som krukodlade!! Sådant gör dock inte de riktiga plantskolorna som är rädda om sitt rykte.

Om växten är barrotad, kolla så att rötterna inte är skadade. Skulle de vara det, så klipp bort den skadade delen med en vass sekatör. Om en rot är för lång och inte får plats i planteringsgropen, kan man korta av den så att den får plats, hellre än att man virar runt den.

 1. Ska du plantera träd, gör en ordentligt stor grop, gärna minst 70 cm bred och lika djup.
 2. Spara matjorden, men inte alven (det är det ljusare skiktet under matjorden) du gräver ur.
 3. Matjorden blandas sedan med ny matjord eller planteringsjord.
 4. Har man lerjord, luckras jorden i botten och sidorna av gropen ordentligt för att trädets rötter lättare kan tränga in när det växer.

När man väl har en öppen grop, passar man på att köra ner en eller flera stödpålar i gropen som man sedan binder trädet mot. Ett träd planteras på samma djup som det stått i plantskolan/krukan. Det ser man genom att lägga en ribba tvärs över gropen och kolla så att ytskiktet hamnar på marknivån.

Fyll på den nya jordblandningen på botten och på sidorna så att trädet hamnar på rätt djup. Ställ i det, och om det är barrotat, bred ut rötterna jämt i gropen och skaka lite på trädet när du fyller på jord så att den kommer ner mellan rötterna. När cirka 3/4 av gropen är fylld, vattna, så att eventuella luftfickor försvinner.

När hela gropen är fylld, vattna igen. Bind nu trädet till pålen/pålarna, använd helst de mjuka träduppbindarna som finns att köpa och kontrollera sedan efteråt så att inte bindningen skaver mot trädet eller sitter så hårt att det växande trädet kvävs.

 1. Glöm sedan inte att vattna, det nyplanterade träder behöver massor med vatten, det räcker inte med enbart regnvatten.
 2. Håll också ytan under trädet fritt från gräs och ogräs.
 3. För att minska vattenavdunstningen och hindra ogräset kan man täcka marken runt trädet med barkflisor, tallbarr, småsten e.d.
 4. Luftigt material.

Så var då trädet på plats. Att plantera buskar och perenner går till ungefär på samma sätt, dock något förenklat. Gräs bör man så eller rulla ut så pass tidigt på sensommaren att den hinner etablera sig före vintern, men det är kanske enklare att göra det på våren och ge gräset en sommar att växa till sig.

See also:  Hur NRa VäGen FåR Man Plantera HäCk?

Undvik dock att göra detta under värmeböljor, välj en regnig period. Även när det gäller plantor som är lite mer ömtåliga, det vill säga som är på gränsen till sitt härdighetsområde, är det en fördel att plantera dem på våren. Väl etablerade har de en bättre chans att klara den kommande vintern, särskilt om man sedan företar skyddsåtgärder.

På våren fylls plantskolorna till brädden av alla de slags växter: rader med träd och buskar väntar på köpare, rosorna står där taggiga och med hoppfulla små gröna bladknoppar i beredskap, de fräscht gröna städsegröna plantorna vill gärna komma till tals och perennerna breder ut sig i stora sjok i sina krukor.

Dessutom finns där massor av vårblommande växter som redan lyser med sina granna färger och tävlar om uppmärksamhet med de lika färggranna påsarna med sommarlökar och -knölar. Man kan bli rådvill av mindre! Ha gärna en färdig plan med dig till plantskolan så att du ungefär vet vad du vill ha. Men för den skull, lämna plats för spontanitet också, det är så roligt att hitta något vackert man inte alls har tänkt på! Men glöm för den skull inte heller att köpa växter som är vackra på hösten: höstblommande buskar och perenner och träd med vacker höstfärg.

Man blir lätt förblindad av allt det vackra som blommar just då när man befinner sig i plantskolan på våren och förbigår lätt de anspråkslösa krukorna med höstväxter, som kanske bara just nätt och jämnt tittar upp från krukan. Men senare blir man glad om man ändå var förutseende nog att även köpa sådana växter! En sak bör man tänka på innan man planterar.

 • Har du t.ex.
 • En grovplanerad trädgård efter ett husbygge eller om du har gjort en dränering runt huset, ha inte för bråttom att plantera på den bearbetade ytan.
 • Gör då hellre uppehåll under en säsong och låt marken sätta sig i fred, för det kommer den att göra hur väl man än har komprimerat.
 • Det är ju inte roligt om den nyanlagda gräsmattan blir gropig och ojämn eller de nysatta plattorna hamnar i oordning bara för att marken satt sig på vissa ställen och höjt sig på andra.

För att det inte ska se alltför naket ut, kan du t.ex. odla i vackert målade pallkragar och göra massor med vackra krukplanteringar på ytan som du täckt med markfolie och något passande marktäckningsmaterial som hindrar ogräset att ta över, medan du i all lugn och ro gör planer på hur du vill ha det.

Rita och räkna, gör växtlistor och gå runt i trädgården, lägg ut vattenslangen eller ett rep som markerar stigar eller rabatter för att få grepp om hur det kommer att se ut, börja göra i ordning rabatter men var beredd att komplettera med mer jord om de ändå skulle sätta sig, gå på trädgårdsvisningar och i parker och titta på växter, gör anteckningar på sådant du gillar.

På hösten eller ännu hellre påföljande vår kan du sedan sätta igång på allvar. Tillfälliga odlingar Lärkhäck Tillfälliga odlingar Perennplantering Tillfälliga odlingar Katsura japonica, blad i höstfärg Magnolia Elisabeth L Paeonia s ssp rockii Prunus ’Hally Jolivette’ Kalmia ’Minuet’ Lonicera involucrata, skärmtry, blommor

Vilka buskar växer snabbast?

Snabbväxande häck – fem bra alternativ En snabbväxande häck är rätt val när du vill plantera häckar för insynsskydd eller dekoration utan att behöva vänta många år på ett färdigt resultat. Här är några av de bästa alternativen för häckar som växer upp fort. NR Kan Man Plantera Buskar På VåRen Liguster, avenbok, fläder, tuja och häggmispel är fem bra val för dig som vill få en häck på plats så fort som möjligt.

När är det bäst att plantera buskar?

Plantera buskar och träd på hösten – För träd och buskar är hösten en optimal tid att plantera. Träd och buskar kan planteras så länge det inte är tjäle i marken. Så i söder kan de ofta planteras fram till november och i norr till mitten av oktober. Plantor som planteras under hösten börjar växa tidigare på våren än de som planterats på våren.

När du köper plantor på hösten är det lättare att se hur de ser ut i och med att blommorna ofta är utslagna. Välj gärna växter som blommar under olika å rstider, då finns det alltid något vackert att titta på, Lövfallande buskar och träd kan planteras så länge det går att gräva i marken. Ska du plantera häck? Gör det då när den gått i vila.

Enklaste sättet att se om häcken gått i vila är att röra lätt vid den och om bladen då lossnar från genarna är kusten klar. Barrväxter och städsegröna buskar,så som rhododendron planteras med fördel på hösten. De går även plantera på våren. Det viktigatse är att jorden fortfarande är varm så att rotsystemet hinner utvecklas. NR Kan Man Plantera Buskar På VåRen

Vilka växter kan man plantera i mars?

Så i mars – I mars är det är dags att så till exempel tomater och många sommarblommor. På fröpåsens baksida står lämpliga såmånader. Balkongodlare väntar med fördel till slutet av den rekommenderade perioden. Basilika är lätt att odla från frö – och det finns så många goda sorter.

 1. Bredså (så tätt) i en kruka med jord och placera ljust och varmt.
 2. Håll jorden fuktig.
 3. Genom att skörda uppifrån (lämna alltid ett bladpar kvar på varje stjälk) kan du skörda från samma plantor hela säsongen.
 4. Sätt några vitlöksklyftor i en kruka med jord.
 5. Håll jorden fuktig.
 6. När de börjar växa kan du använda stjälkarnas gröna klipp som smaksättning på maten.

Vill du odla för att skörda själva löken, så får du ha tålamod till hösten då man sätter vitlök för kommande säsong. Luktärter är en populär sommarblomma som är vacker både i rabatter, krukor och som snittblomma. Luktärterna gror och skickar ut rötter på djupet så välj gärna lite högre krukor, eller varför inte en rootmaster som ger bra djup på jorden och underlättar hanteringen av de små ömtåliga plantorna.

See also:  NR Plantera LöKar På HöSten?

När är det dags att plantera perenner på våren?

Plantera perenner – Plantera helst när det är mulet och gärna lite regnigt. Sänk ner plantan i vatten så att den blir helt genomdränkt, Gräv ett hål som är dubbelt mot plantans jordklump. Luckra upp jorden i botten, fyll på med bra jord och kanske lite gödsel som blandas med jorden.

 1. Plantavstånd framgår under ”Mer information” vid varje perenn. Generellt kan du tänka enligt nedan:
 2. Låga perenner: – 20-30 cm
 3. Mellanhöga perenner: 40-50 cm
 4. Höga perenner: 60-70 cm.

Vad ska man göra i trädgården på våren?

Vårstäda i trädgården Så snart vintern släpper sitt grepp om växterna är det dags att vårstäda och göra plats till nya skott och vårens växter. Njut av ljuset och fågelsången samtidigt som du får dagens dos av frisk luft och motion. NR Kan Man Plantera Buskar På VåRen

Vårfin uteplats Både balkong och uteplats kan så här på våren behöva en omgång med kvasten, töm vinterns krukplanteringar och plantera härliga vårblommor som pensé, påsklilja och pärlhyacint. För att få lite volym och storlek i krukorna är buxbombollar och videträd fina tillsammans med vårens blommor. Damma av utemöblerna eller förnya med årets läckra nyheter, några kuddar och plädar gör det mer ombonat och är skönt att värma sig med. Rensa rabatten Rensa bort löv och klipp bort gamla växtrester, även en del ogräs kan redan nu ha börjat växa, en tidig rensning underlättar ogräsrensande längre fram på säsongen. Jordförbättra med kogödsel och gödsla med trädgårdsgödsel. Gräsmattan på våren Gräsmattan kan kännas lite trist tidigt på våren, med lite näring och skötsel blir den snart grön och fin igen. Mossan växer i lägre temperaturer än gräset därför har den lite försprång, men genom att kratta igenom gräsmattan med en järnkratta får gräsrötterna luft och mer kraft att sätta igång att ta över från mossan. Gödsla gräset med hönsgödsel eller annat gräsgödsel, de innehåller alla mycket kväve som gör gräsmattan grön och livskraftig. Beskära träd och buskar Träd och buskar kan beskäras under vårvintern men när de börjar slå ut och grönska är det bästa att lämna dem ifred, skadade eller vissna grenar kan klippas bort. Buskar som blommar tidigt på säsongen beskärs med fördel efter blomning. Klipp eller såga bort gamla grenar för att föryngra och fräscha upp. Gödsla och jordförbättra runt stam och grenar. Se till att rensa bort ogräs och gräs närmast roten så växten får kraft att utvecklas. Gödsla med trädgårdsgödsel som ger växten alla näringsämnen den behöver. Rensa bort gammalt, men lämna kvar en del Rensa bort gamla växtrester och löv och hjälp växterna att vakna till liv efter vinters vila. Med en bra sekatör och handverktyg är det lätt att göra vårfint i trädgård och på din uteplats. Lite löv och växtresten kan med fördel lämnas kvar mellan buskar och perenner, de förmultnar och ger jorden näring och struktur. Samla skräpet i korg eller skottkärra, finfördela det gärna innan det läggs i komposten så går förmultningsprocessen snabbare.

Totalt att betala: Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Created with sketchtool. Created with sketchtool. Created with Sketch. Created with sketchtool. Created with sketchtool. : Vårstäda i trädgården

När kan man börja plantera om?

Ny jord – ny kruka – Det bästa är att utföra jordbytet när växternas viloperiod är över, normalt från månadsskiftet februari-mars och framåt. För långsamt växande arter räcker det kanske att byta jord vartannat eller var tredje år. Snabbt växande plantor behöver större kruka varje år eller till och med flera gånger på ett år.

Vad ska man plantera i mars?

Vad är det som kan sås under februari–mars? – Växthusets grödor som tomater, paprika, aubergine och chili behöver lång utvecklingstid innan det blir skörd så de måste sås tidigt. Till trädgårdslandet är det främst selleri, kål, majs och purjolök som måste förodlas, det mesta sås annars direkt när det blir varmt i jorden.

Vilka perenner kan man plantera på våren?

Vårperenner bidrar med vårkänslor – Finns det något härligare än att se vårens perenner blomma efter den långa vintern? Gullvivor, julrosor, blåsippor och andra vårblommor som trotsar kylan förtjänar sin plats i trädgården när våren närmar sig. NR Kan Man Plantera Buskar På VåRen Många vackra perenner blommar under våren. NR Kan Man Plantera Buskar På VåRen Blåsippan sprider gärna ut sig i vårträdgården.

Hur djupt ska man plantera buskar?

Gropen – Gräv en stor grop där du ska plantera trädet eller busken, gropen ska vara minst dubbelt så bred som krukan eller emballaget som plantan kommer i och dubbelt så djup. Det är viktigare att gropen är bred än djup eftersom de flesta rötter breder ut sig.

Vilka buskar trivs i sol?

Ännu starkare tillsammans – Buskar gör sig allra bäst i sällskap med andra växter. Helst tillsammans med följeslagare som, i likhet med bra vänner, stödjer och tar fram det bästa av ens personlighet. För att buskar ska trivas och utvecklas ska de planteras på rätt växtplats.

 • I torra och solgassiga lägen trivs, och i sällskap med perenner som lavendel, nepeta eller kanske blodnäva.
 • Och umgås gärna i näringsrik jord i halvskugga tillsammans med funkior, hasselört och sockblommor.
 • Jord och växtzon är naturligtvis direkt avgörande för vad du kan plantera.
 • I min trädgård är det framför allt blåsten som avgör valet av buskar.

Tåliga,,,, och står käpprakt som ståndaktiga livvakter och uthärdar kastvindar och snålblåst. De formar en skyddande krans runt prydnadsbuskarnas primadonnor som,,, gaffelolvon och, De vackraste buskarna i mina ögon. Text: Mona Wembling : Buskar som prydnad – vanlig blommande buske

Vilka vårblommor tål minusgrader?

En blomstrande start på våren – Vackra men väderresistenta vårblommor passar bäst för plantering i dina utomhuskrukor. Lökblommor har blivit allt mer populära under våren, då de överlever även när termometern visar några minusgrader. Bäst klarar sig den välbekanta påskliljan, som inte låter sig besegras av kyliga nätter. NR Kan Man Plantera Buskar På VåRen Vid plantering av krukväxter, fyll krukan med lecakulor och näringsrik jord. NR Kan Man Plantera Buskar På VåRen Även små växter är väl lämpade för plantering i vårkrukor. Hyacinten på bilden kallas ”Gipsy Queen”.

See also:  Vad Kan Man Plantera I VXthus?

När plantera om i trädgården?

Plantera i trädgården på sommaren – I slutet av juni är det definitivt dags att sätta ut de sista krukplantorna i köksträdgården. Ut med rubbet! Här är fem tips på hur du får plantorna att trivas när du planterar ut. NR Kan Man Plantera Buskar På VåRen Här är tre tråg med växter som ska planteras ut under onsdagen. Jag är taggad! Sen har jag massor fler plantor kvar hemma som jag ska trolla fram plats till med. Nu får man vara kreativ. Oj, oj. En snabb översyn över bunkrade plantor visar att jag har lite mer kvar att plantera ut än jag kanske hade räknat med.

Är det samma för dig? Vi är i slutet av juni och den riktigt heta starten på sommaren har gjort att jag dragit mig för att plantera ut. Jag vill kunna vattna optimalt och har väntat på att kunna färdigställa mitt nya bevattningssystem. Dessutom har jag kompenserat för vissa misslyckade sådder genom att så nytt, och då kan jag inte plantera ut förrän växterna kommit upp lite i storlek.

Nu är det dags!

När är det dags att plantera perenner på våren?

Plantera perenner – Plantera helst när det är mulet och gärna lite regnigt. Sänk ner plantan i vatten så att den blir helt genomdränkt, Gräv ett hål som är dubbelt mot plantans jordklump. Luckra upp jorden i botten, fyll på med bra jord och kanske lite gödsel som blandas med jorden.

 1. Plantavstånd framgår under ”Mer information” vid varje perenn. Generellt kan du tänka enligt nedan:
 2. Låga perenner: – 20-30 cm
 3. Mellanhöga perenner: 40-50 cm
 4. Höga perenner: 60-70 cm.

När är det bäst att plantera prydnadsträd?

När ska du plantera? Det bästa är om trädet planteras under dess viloperiod, vilket är på hösten när löven fallit eller tidigt på våren innan knoppsprickning. Vädret ska helst vara svalt då det finns gott om vatten för trädets rötter, så att trädet kan etablera rötter på sin nya plats innan sommarens värme kommer.

Vad ska man göra i trädgården på våren?

Vårstäda i trädgården Så snart vintern släpper sitt grepp om växterna är det dags att vårstäda och göra plats till nya skott och vårens växter. Njut av ljuset och fågelsången samtidigt som du får dagens dos av frisk luft och motion. NR Kan Man Plantera Buskar På VåRen

Vårfin uteplats Både balkong och uteplats kan så här på våren behöva en omgång med kvasten, töm vinterns krukplanteringar och plantera härliga vårblommor som pensé, påsklilja och pärlhyacint. För att få lite volym och storlek i krukorna är buxbombollar och videträd fina tillsammans med vårens blommor. Damma av utemöblerna eller förnya med årets läckra nyheter, några kuddar och plädar gör det mer ombonat och är skönt att värma sig med. Rensa rabatten Rensa bort löv och klipp bort gamla växtrester, även en del ogräs kan redan nu ha börjat växa, en tidig rensning underlättar ogräsrensande längre fram på säsongen. Jordförbättra med kogödsel och gödsla med trädgårdsgödsel. Gräsmattan på våren Gräsmattan kan kännas lite trist tidigt på våren, med lite näring och skötsel blir den snart grön och fin igen. Mossan växer i lägre temperaturer än gräset därför har den lite försprång, men genom att kratta igenom gräsmattan med en järnkratta får gräsrötterna luft och mer kraft att sätta igång att ta över från mossan. Gödsla gräset med hönsgödsel eller annat gräsgödsel, de innehåller alla mycket kväve som gör gräsmattan grön och livskraftig. Beskära träd och buskar Träd och buskar kan beskäras under vårvintern men när de börjar slå ut och grönska är det bästa att lämna dem ifred, skadade eller vissna grenar kan klippas bort. Buskar som blommar tidigt på säsongen beskärs med fördel efter blomning. Klipp eller såga bort gamla grenar för att föryngra och fräscha upp. Gödsla och jordförbättra runt stam och grenar. Se till att rensa bort ogräs och gräs närmast roten så växten får kraft att utvecklas. Gödsla med trädgårdsgödsel som ger växten alla näringsämnen den behöver. Rensa bort gammalt, men lämna kvar en del Rensa bort gamla växtrester och löv och hjälp växterna att vakna till liv efter vinters vila. Med en bra sekatör och handverktyg är det lätt att göra vårfint i trädgård och på din uteplats. Lite löv och växtresten kan med fördel lämnas kvar mellan buskar och perenner, de förmultnar och ger jorden näring och struktur. Samla skräpet i korg eller skottkärra, finfördela det gärna innan det läggs i komposten så går förmultningsprocessen snabbare.

Totalt att betala: Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch. Created with sketchtool. Created with sketchtool. Created with Sketch. Created with sketchtool. Created with sketchtool. : Vårstäda i trädgården

När plantera växter utomhus?

Sommarblommor vill ut – De sommarblommor du själv sått eller köpt som färdiga plantor börjar längta utomhus. Men se upp – kommer det en frostnatt kan de ta stor skada och i värsta fall dö. Vänta med att flytta ut plantorna tills frostnätterna helt säkert är förbi – i kallare delar av landet kan det faktiskt dröja en bit in i juni.

Järnnätter kallar man ibland senkomna frostnätter. Tänk också på att avhärda dina plantor, det vill säga vänja dem vid utevistelsen. Genom att ställa ut dem någon timme första dagen och sedan öka tiden successivt under en veckas tid så vänjer de sig långsamt vid det starka solljuset, vid vind och regn.

Olika typer av dukar och väv kan skydda växterna mot kyla, vind och stark sol.