Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man Plantera Gurka I VäXthus?

Odling av gurka – Gurka kan odlas i växthus och sätts då i rejäla krukor, odlingssäckar eller hinkar med dräneringshål. Använd gärna svarta plastkrukor som är varma och bibehåller fukten.

 • Gurkornas stjälkar är känsliga och går lätt av så det är viktigt att de får bra stöd redan från början. Men är olyckan framme behöver det inte vara någon större katastrof. Så länge det finns blad kvar nedanför brottet är ingen skada skedd. Nya skott bildas i bladvecken som snabbt växer ikapp. Stötta med bambukäppar och bind upp plantan med jutesnöre eller soft-tie,
 • När gurkorna börjar blomma måste fiberduk eller odlingstunnel tas bort för att pollinerande insekter ska komma till.
 • Gurkor gillar inte torka men ska självklart inte övervattnas. Hur ofta den behöver vattnas beror på temperatur, plantans storlek och storlek på krukan. Med den solcellsdrivna bevattningen Irrigatia kan du ställa in så att den får lagom mängd vatten automatiskt. Vattna en bit ut från plantan för att undvika vattenansamling vid rothalsen där gurkan är känslig.
 • Tillför regelbundet näring som gärna får vara rik på kväve. Tillskott av kisel stärker växten och motverkar angrepp av svampsjukdomar. Se vidare avsnitt om Ohyra och sjukdomar längre ner.
 • Duscha gärna plantan ofta för att undvika att spinnkvalster får fäste. De trivs och utvecklas tyvärr snabbt vid låg luftfuktighet.
 • För att frukterna ska hinna utvecklas och mogna kan man toppa sidoskott efter två blad. Utvecklas det få frukter kan man nypa av några blommor så att fokus på fruktsättning blir på några färre blommor. Man kan också toppa plantan (klippa av den i toppen) för att ge mer kraft åt fruktsättningen.
 • Skörda kontinuerligt vartefter gurkorna uppnår storlek enligt sortbeskrivningen. Får de sitta för länge tappar de i smak.

Vilken gurka i växthus?

Odla gurka i växthus: – Här är två smakrika gurksorter som behöver ett växthus för att trivas riktigt bra. Växthusgurka: ‘Delistar’ F1 Det här är en gurka som är söt och god i smaken och som dessutom har ett härligt tunt skal. Den trivs bäst i växthus och behöver som alla gurkor näringsrik och väldränerad jord som håller fukten bra. NR Kan Man Plantera Gurka I VäXthus ’Delistar’ gurka har ett härligt tunt skal och mycket god och söt smak. Trivs bäst i växthus. Växthusgurka: ‘Bella’ F1 ’Bella’ F1 är en lättodlad gurka med härligt tunt skal och riklig skörd. Även den här sorten kan skördas efterhand från juli och ända in i september. Låt gärna barnen pausa leken och plocka gurkorna direkt från plantan som eftermiddagssnacks. Läs mer om ‘Bella’ F1 här. NR Kan Man Plantera Gurka I VäXthus Bäst lyckas du med gurka om du först förodlar fram små plantor i små krukor inomhus. På bilden gurkplantor som sakta vänjer sig vid utelivet. Snart är de redo att planteras om. Läs mer om hur du förodlar gurka här, Foto: Annika Christensen

Hur binda upp gurka i växthus?

Att binda upp gurka – Gurka behöver stöd. Bind fast plantan mot en spaljé, bambupinnar eller liknande. Du kan också fästa en bindtråd från taket ner till plantan och sedan låta gurkplantan själv fortsätta klättra uppåt längs tråden. Det finns en mängd olika hjälpmedel för att binda upp dina gurkplantor i din Blomsterlandetbutik. Här kan du också hitta uppbindning, blompinnar och spaljéer online.

När ska man sätta gurka?

Så gurka – Förodla inomhus i mars-maj. Gurkplantan utvecklas fort. Räkna med ca 5 veckor från sådd till färdig planta att sätta ut på växtplatsen.

 • Så en-två frön 1 cm djupt i en kruka på ca 8 cm fylld med såjord,
 • Vattna igenom och ställ i ett miniväxthus med lock eller i en plastpåse för ökad luftfuktighet. Groningen påskyndas med undervärme, Läs vår artikel om Undervärme vid uppdragning av plantor, Gurka föredrar en groningstemperatur på 22-24 grader. Härefter är en någt svalare temperatur på 17-18 grader gynnsam för utvecklingen, men rumstemperatur går också bra.
 • Så snart groddar visar sig behöver plantorna stå under växtbelysning för att utvecklas bra. Tillskottsljus behövs ända fram till mitten av april då de kan flytta till ett ljust fönster utan allt för stark sol.
 • Om båda fröerna grott kan det som verkar svagast klippas bort alternativt delas de försiktigt i omskolningen.

När ska man plantera om gurka?

Förodla gurka: steg för steg – 1. Läs på fröpåsen innan du sätter igång. Där står det när, var och hur fröna ska sås. Det kan variera beroende på sort samt var i Sverige du bor. Ett par veckor tidigare i söder, några veckor senare längst upp i norr.2. Så i små krukor eller minidrivhus.

 • Så ett frö per kruka i såjord och håll jorden fuktig.
 • Gurkfröer gror allra bäst om de får stå varmt, runt 25 grader.
 • Täck gärna krukan med plast eller plastfilm.
 • Se till att det finns några lufthål i plasten.
 • Om det ändå bildas kondens kan du lufta genom att lyfta på locket eller plasten.3.
 • När fröet grott ställer du krukan ljust och i normal rumstemperatur.

Det är viktigt att det finns tillräckligt med ljus, annars blir plantorna rangliga. Välj ett riktigt ljust fönster. Har du extra växtbelysning så använd gärna den också så blir plantorna ännu starkare och mer robusta.4. När plantorna går att hantera ska de planteras om i större krukor.

 • Var försiktig med rötterna när du planterar om eftersom de är känsliga och lätt kan komma till skada.5.
 • Gurka är mottaglig för något som kallas rothalsröta.
 • För att undvika det ska gurkplantan planteras så att stammen inte hamnar under jord utan hellre på en liten jordkulle.
 • Ett tunt lager vermiculite eller sand ovanpå jorden är också bra liksom att undvika att blöta ner rothalsen när du vattnar.6.

När risken för nattfrost är över och jorden blivit varm, ca 15 grader, är det dags att plantera ut gurkplantorna om de ska växa utomhus. Innan utplantering måste plantorna avhärdas, det vill säga vänjas vid sin nya växtplats. Det gör du genom att sätta ut plantorna i sina krukor några timmar mitt på dagen, gärna i halvskugga, så att de gradvis vänjer sig vid solljus och varierande temperaturer i luften. NR Kan Man Plantera Gurka I VäXthus Ett par förodlade frilandsgurkor står ute några timmar tillsammans med andra förodlade plantor och vänjer sig sakta vid livet ute. Efter två till tre dagar kan de planteras på sin slutliga växtplats eller i en stor, djup kruka på uteplatsen. Odlar du en växthusgurka trivs den bäst i växthus. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

See also:  Hur Plantera VinbRsbuskar?

Vilken gurka är godast att odla?

Godaste gurkan att odla – Det finns så många olika sorters gurkor, när man lägger ner all tid på att odla dem vill man verkligen odla goda sorter och inte lägga sin tid och energi på de som inte är de allra godaste gurkorna. Här kommer några förslag på riktigt goda gurkor.

 1. Picolino- en ekologisk minigurka som ger väldigt goda och krispiga frukter och har slätt skal.
 2. En perfekt god gurka som passar att odla i en stor och djup kruka.
 3. Miniature White – vit, gula riktigt krispiga gurkor som blir små, mellan 5-8 cm.
 4. Miniature White är fasta i fruktköttet och plantan blir inte så stor därav inte heller dess blad.

Blir nästan som inläggningsgurkor och snacksgurkor. Poon Kheera – En lite ovanlig gurka ifrån Indien, Denna gurkas fruktkött är väldigt krispigt och man kan skörda den både tidigt då den är ljusgul eller senare då den blir guldgul eller när den är cirka 20 centimeter lång och skalet hunnit bli nötbrunt.

I Asien använder man denna gurka förutom i sallader mycket i matlagning då den även vid upphettning behåller sin krispighet. Ibland kan någon gurka bli något besk i smaken men det är ytterst sällan och den blir ändå helt ok att äta. Suyo Long – Den i särklass godaste slanggurkan med sina mörkt gröna knottriga långa gurkor.

Men var noga med uppbindningen för om du missar detta blir gurkorna lätt krokiga. Marketer – En gurka som du odlar på friland eller i pallkrage och som ger rikligt med skörd och goda långa smakrika gurkor. Ett tips! Vänta inte med att skörda dina gurkor tills dess att det är för sent, stora gurkor kan då bli vattniga och få mindre smak än om du skördar dem något tidigare och det vore väldigt synd att de inte blir riktigt goda när man lagt ner så mycket tid och energi på att odla upp dem.

Kan man plantera gurka och tomat bredvid varandra?

Odla Gurka Odla gurka är enkelt. Tomater är väldigt enkla att odla i sin egen trädgård, men vad vore tomaten utan sin goda vän gurkan? Gurkor är nästan lika vanlig i svenska växthus som tomaten och det är verkligen inte konstigt med tanke på hur bra de passar ihop.

Gurka och tomat är ett så vanligt inslag i den svenska salladen att det nästan inte går att skilja dem åt, och så borde det vara i trädgården också. Odla dina egna gurkor – Växthus Gurkor kan växa fantastiskt fint under den svenska sommaren men vill gärna ha ett växthus. Gurkan trivs bäst i temperaturer runt 25 grader och är extremt känslig för låga temperaturer.

Redan vid 10 grader kan gurkan börja hänga och just därför är ett växthus att föredra. Gurka planteras helst långt ifrån växthusdörren, om man inte har ventilationsfönster, då drag från denna kan föra med sig både kyla och sjukdomar. Odla dina egna gurkor – Försådd Gurkor sås oftast från frön och mår bra av att försås inomhus innan de skall ut till växthuset.

Eftersom gurkplantan är så känslig mot kyla hjälper det också att ha en liten buffert mellan det att man planterar gurkan tills det är säkert att plantera ut den i växthuset. Plantera fröet i en kruka såjord och se till att den står varmt men inte i direkt solljus. Krukan bör vattnas underifrån, ytan kan duschas om den är torr, och så snart jorden ute i växthuset är 15 grader kan man sätta ut plantan.

Givetvis kan man vänta lite men inte för länge, en större gurkplanta kräver mer vatten och näring än vad som är möjligt att ge den i en liten kruka. Odla dina egna gurkor – Plantera Gurkor kan planteras ihop med tomater i ett växthus men de trivs bäst i en helt annan jord så det bästa är att skilja dem åt något.

 1. Jorden bör vara fuktighetshållande, mullrik och väldigt näringsrik med en temperatur på 15-20 grader C och ett pH-värde runt 7,0.
 2. Gurkor har ett enormt behov av både näring och kalcium så det gäller att gödsla ofta, dock är det viktigt att gödselmedlet är klorfritt.
 3. Väl brunnen stallgödsel fungerar väldigt bra.

En rejäl gödsling på hösten besparar dig mycket arbete på våren så planera i förväg om du skall plantera gurka. Gurkplantor planteras runt 50 cm ifrån varandra men inte ner i jorden utan i små kullar ovanpå marknivån. Väl på plats vattnar man plantan lätt och gurkan är på plats.

 1. Odla dina egna gurkor – Skötsel Som tidigare nämnts behöver en gurkplanta enorma mängder vatten och bör vattnas minst en gång varje dag då solen står som högst.
 2. Tillför även gödsling regelbundet, en blandning av benmjöl, blodmjöl och Algomin är perfekt för ändamålet.
 3. Under varma perioder kan man rent av få vattna oftare och lufta ur växthuset så att det inte blir för varmt.

Om det finns risk för kyla kan man ställa in en kupévärmare i växthuset över natten, då finns det dock risk för att det blir för varmt istället. För att vara säker på att pollinering sker kan man gnida hanblommor och honblommor mot varandra, de är enkla att skilja åt för honblommor har ett fruktämne bakom blomman som hanblommor saknar.

Om gurkplantan toppas vid manshöjd och stöttas med en blompinne kommer den stå stadigt även med frukt och man behöver inte oroa sig för att den skall brytas av. Vänta inte med att skörda gurkorna tills det är för sent, för stora gurkor är vattnigare och har mindre smak än de något mindre och det vore synd att inte få perfekta gurkor för sitt slit.

: Odla Gurka

Varför blir mina gurkplantor gula?

NR Kan Man Plantera Gurka I VäXthus Publicerad: 29 jun 2009, kl 13:49 Varför blir bladen på växthus­gurkan torra och gula? En del får också ”spindelväv”. Svar: Det är troligen växthusspinnkvalster som gett sig på dina gurkor. De gynnas av torka, så vattna rejält och regelbundet. Försök hålla hög luftfuktighet i växthuset och odla inte gurkorna för nära glaset i söderläge.

 • För att bekämpa de växthusspinnkvalster som du har nu, kan du spruta upprepade gånger med insektssåpa (finns att köpa i trädgårdsbutiker) eller använd biologisk bekämpning med spinnrovkvalster.
 • På hösten, när alla gurkplantor är bortrensade, rengör du minutiöst för att få bort eventuella ägg, larver och överlevande spinnkvalster.
See also:  NR Kan Man Plantera Ut Paprika I VäXthus?

Upprepa ytterligare en gång på våren ­innan du planterar ut nya gurkplantor eftersom en del spinnkvalsterhonor går i dvala och övervintrar.

Kan man vattna gurka med Guldvatten?

Gödslingstabell för vattning med urin – Här kan du se hur du använder guldvatten som växtnäring till dina ätbara odlingar. Gulvatten för lök, gurka, hallon, krusbär, kålrot, morot. Palsternacka, potatis, purjolök, rabarber, rödbetor, sallad, spenat och vinbär.

Mängderna i tabellen gäller för outspädd urin (med 7 g kväve/L). Om man späder urinen skall mängderna ökas i proportion till spädningen. Totalmängden i liter urin per kvadratmeter (kvm) odling kan fördelas på valfritt antal gödslingar. Rekommenderas minst en månad mellan gödsling och skörd av grödor som skall ätas råa som sallad.

Tabellen framräknad 2012 av Håkan Jönsson utifrån rekommenderad gödsling med kväve till de olika grödorna. Vi rekommenderar att man blandar 5-10 gånger så mycket vatten som kiss. Växterna är inte så känsliga med exakta proportioner men det man kan tänka på är att inte ”bränna” genom en för stark koncentration.

Kan man vattna gurka för mycket?

Odla Gurka – Vattning – Gurkplantor dricker massvis av vatten, så var därför noga med att aldrig låta gurkplantans jord torka upp för mycket. Samtidigt är det viktigt att inte vattna för mycket, eftersom att rötterna då kan drabbas av rotröta, En bra tumregel är att vattna när det översta lagret av jorden har torkat upp, men då jorden som är längre ned i krukan fortfarande är fuktig.

Genom att alltid undersöka jorden innan man vattnar kan man vara mer säker på när det är dags. Känn efter med ett finger, eller införskaffa en bra jordfuktmätare för att lyckas vattna rätt. I många fall slänger man en blick i jorden och utgår från det, men då är även risken för undervattning relativt hög.

Undervattning leder till att plantan inte klarar av att framställa gurkskörd, eller till och med torkar ut helt. Faktorer som kan spela in i hur ofta Gurkan ska vattnas är bland annat tillgångarna till ljus som plantan har, samt storleken på odlingstråget som plantan står i.

Mindre krukor tenderar torka ut snabbare än stora krukor, exempelvis. Det är svårt att säga exakt hur ofta gurkplantan ska vattnas, eftersom att alla plantor har olika förutsättningar. Försök därför att hitta en rutin som fungerar för just din planta med de förutsättningar den har, och kom ihåg att ta hänsyn till eventuellt regnvatten.

Det är viktigt att komma ihåg att Gurkplantor inte tål uttorkning, därför är det viktigt att komma ihåg att anpassa vattningen efter hur den senaste perioden har sett ut, men också hur stor plantan är. Ju större planta, desto mer kommer Gurkplantan att behöva vattnas för att må bra.

Hur djup jord behöver gurka?

Plantera om – Eftersom gurkor har känsliga rötter mår de bäst om de endast planteras om ett fåtal gånger. Utgångspunkten är två omskolningar: Första omplanteringen sker från första såplatsen till en lite större kruka. Andra omplanteringen sker från den lite större krukan till den slutgiltiga växtplatsen på friland eller i en stor kruka.

 1. Om du odlar i nedbrytbara krukor se till att riva av kanten på krukan.
 2. Allt papper eller torv ska hamna under ytan.
 3. Om kanten är ovanför jordytan fungerar den som en ledning som drar fukten ur jorden och upp i luften.
 4. Jordytan ska alltid vara på samma nivå längs stjälken.
 5. När du planterar om gurkan så sätt den aldrig djupare än den växte innan.

Gurkplantan är nämligen känslig för rothalsröta, en sjukdom som leder till att stammen ruttnar, går av och rötterna dör. Risken för rothalsröta ökar också om det är för kallt och blött i jorden. Vänta med att plantera ut dina gurkplantor tills jorden håller 15 grader. NR Kan Man Plantera Gurka I VäXthus Gurkor i olika former. Foto: Markus Danielsson

När ska man börja odla gurka?

Fönsterodling eller uppvärmt växthus? – Om man tex önskar ha en gurkodling i sitt fönster går det bra att börja i februari. Har man ett uppvärmt växthus eller inglasad uteplats kan man också driva upp gurkväxter tidigt. Men planerar man att odla pumpa, zucchini eller gurka på friland, i pallkrage eller i stora odlingsbehållare utomhus gör man klokt i att vänta till maj innan man stoppar sina frön i jorden.

Gurkväxternas frön tål att sås i krukor eller likande i planteringsjord.Fröna gror bättre med värme. Placera därför sådden på en värmematta, på ett golv med värmeslingor eller på en fönsterbräda med varmt element inunder. Se till att det finns växtbelysning vid sådden, fröna gror snabbt.När små plantor utvecklats behövs ingen extra värme längre.Gurkplantors stjälkar kan vara känsliga för fukt. Strö gärna lite sand, perlite eller såjord på jordytan runt stjälken efter omplantering.

Vill du veta mer om odling av gurkväxter läs gärna följande inlägg:

Odla melon – från frö till skörd Odla pumpa – från frö till skörd Därför beskär vi inte gurkväxter Skörda zucchini Gurka – så odlar vi den inomhus

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

Måste man ha växthus för gurka?

Gurka – olika sorter – Välj en gurksort som passar dina förutsättningar. Många sorters gurka kräver växthusodling men det finns även gurksorter som klarar att odlas ute i kruka eller på friland. För växthusodling väljer du lämpligen en växthusgurka och för frilandsodling en frilandssort,

När ska jag plantera om gurka?

Gurkor är roliga. Det tycker nästan alla. De växer fort, får många frukter och slingrar sig som lianer. Sen att egenodlade gurkor smakar så mycket mer gurka än de man köper i matbutiken är bara bonus. Att odla gurka i kruka är ett enkelt sätt för alla att kunna få egna gurkor hemma.

See also:  Hur Plantera PSkliljor?

Man kan till och med odla dem inomhus om man inte har balkong eller trädgård. Text och bild: Anna Theorin Gurka, som till 96% består av vatten är en ettårig slingerväxt som kommer i många former och storlekar. De vanligaste är den avlånga slanggurkan och den korta, knubbiga inläggningsgurkan. Gurkor kräver mycket värme och näring och självklart vatten.

Den behöver mycket av allt kan man säga. Jag har varken växthus eller uterum så jag odlar mina gurkor på altanen. Man får inte lika mycket gurkor om man odlar på friland och i kruka, men det räcker gott och väl. När ni väljer era gurksorter, se till att ni väljer en anpassad efter hur ni kommer att odla.

Monoecious

”Vanlig” gurka med både han och honblommor. Kräver pollinering av dig eller insekter, används inte för inomhusodling.

Gynoecious

”Kvinnlig gurka” med 100 % honblommor som ger frukt, men behöver fortfarande pollineras av en hanblomma för att få frukt. Det brukar finnas med i påsen med fröer men inget för den som bara ska så ett fåtal gurkor. Man måste nästan så hela påsen för att vara säker på att man får med en gurkväxt med mycket hanblommor. Inget för inomhusodlaren.

Parthenocarp

Förädlad gurka som sätter frukt utan befruktning. Vill helst odlas i växthus men det går utomhus i ett varmt läge. Perfekt för inomhusodlaren.

NR Kan Man Plantera Gurka I VäXthus Gurkor ska förodlas inomhus, men så dem inte för tidigt. De gror snabbt vid rätt temperatur och växer väldigt fort. Jag sår mina någon gång i april, zon 2. (Om man ska odla dem inomhus så spelar det ingen roll när man sår.) Plantera varje gurkfrö i varsin kruka med såjord, de är känsliga för förflyttning och omplantering så ett frö per kruka blir bra.

 1. Ni kan ta små krukor eller pluggar till detta.
 2. Ställ sådden vid ca 25 grader.
 3. När de kommit upp ska de stå svalare, ca 15-20 gr, och ha mycket ljus.
 4. Om ni sår tidigare än april så använd växtbelysning, annars brukar ljuset från fönstren räcka i slutet på april.
 5. När plantorna har kommit upp och fått ett till två riktiga blad så ska ni plantera om dem i gödslad jord.

Här måste man vara försiktig, gurkor är väldigt känsliga för rothalsröta, vilket betyder att om rothalsen blir fuktig eller sitter lågt i krukan ruttnar stjälken och hela växten dör snabbt. Plantera alltid era gurkor som på en liten kulle i mitten och vattna alltid runt om kullen så det inte kommer vatten på rothalsen. NR Kan Man Plantera Gurka I VäXthus Utomhusodling i kruka När frostrisken är helt över kan ni börja avhärda era plantor för utplantering och det är dags att förbereda deras permanenta krukor. Välj stora krukor på minst 10 L. Varje gurka ska ha en egen kruka. Jag använder mig av kogödsel på påse som jord i mina krukor.

De fungerar utmärkt. Gurkor har ett stort kaliumbehov och om man bara gödslar med kväve får man istället mycket blad och lite gurkor. Kalium är fruktfrämjande när det gäller grönsaker och blommor och kväve är tillväxtfrämjande när det gäller bladmassa. Glöm inte att plantera dem som på en kulle för att förhindra rothalsröta.

Gurkor kräver någon form av uppbindning. Sätt ner störar eller pinnar vid plantering i de permanenta krukorna. Se till att binda upp gurkan ordentligt allt eftersom den växer. Man kan låta gurkorna växa fritt utan beskärning om man vill. Det gör jag. Men om man vill kan man toppa plantan efter ca 6 blad och sen binda upp sidoskotten.

 • Då får man lite mer kontroll på alla skott och gurkor.
 • Inomhusodling i kruka Använd en parthenocarp sort av gurka och så dem precis som i stegen ovan.
 • Använd stora krukor och plantera varje gurka i varsin kruka.
 • Jag använder mig av kogödsel på påse även till mina gurkor inomhus.
 • Det som är skillnaden är att ni som odlar inomhus måste hitta en bra plats med mycket ljus eller använda er av växtbelysning.

Använd gärna en luftfuktare i rummet så trivs gurkorna ännu mer. Här kan det även vara på plats med att man beskär gurkorna som i steget ovan för att få lite mer kontroll på dem. De behöver också någon form av uppbindning, man kan dra snören från taget eller gardinstången istället för att använda störar eller pinnar om man vill.

Skötsel Gurkor kräver mycket vatten och mycket närning. Man ser ofta med en gång om gurkan står för torrt då de stora bladen slokar fort. Se till att ni vattnar regelbundet, jorden får inte torka ut helt. Gurkor är känsliga för klor, om ni har klorrikt vatten försök använda regnvatten istället om det går.

Täck gärna jorden med gräsklipp för att hålla fukten. Efter några veckor i den nya jorden kan man börja gödsla. Använd ett gödsel som innehåller mycket kalium och gödsla enligt anvisningarna. Sen är det bara att börja skörda gurkorna! Lycka till!

Hur odla gurka i växthus?

Odla ätbarts växtbibliotek! – NR Kan Man Plantera Gurka I VäXthus Slanggurka är oftast slät och grön men kan vara taggig. De flesta slanggurkor odlas i drivbänk eller växthus men det finns kinesiska sorter som kan odlas på friland (se frilandsgurka). För att odla gurka i växthus: Förodla i såjord inomhus eller i varmbänk.

 • Så i stora krukor, 3-4 frön i varje kruka på 1-2 cm djup.
 • Håll sådden fuktig och placera i ca 25 grader, efter groning 16-20 grader.
 • Gallra till 1-2 plantor per kruka.
 • Vid eventuell omskolning, undvik att plantera ner djupare i jorden.
 • Låt dem stå ljust och luftigt.
 • Avhärda innan utplantering i växthus.
 • Gurkor vill ha varm och porös jord.

Var mycket aktsam om rötterna vid utplanteringen. Avståndet mellan raderna ska helst vara väl tilltaget så att de får växa luftigt för att undvika svampsjukdomar. Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre.