Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man Plantera SäTtlöK?

Vanlig gul lök kallas också kepalök och odlades redan i Mesopotamien för femtusen år sedan. Lök är en perfekt nybörjargröda, små krav på omvårdnad och användbar i all slags matlagning. Lök kan odlas från sättlök eller förodlas från frö till lök, Mest vanligt är att sätta lökarna på våren, men i södra delarna av landet kan man vinna lite tid genom att sätta dem under hösten.

 1. Prova lite olika sorter och gör en vacker fläta av skörden.
 2. Svenskt namn : Gul lök (kepalök), röd lök och shalottenlök kallas i ett samlat namn för matlök,
 3. Vetenskapligt namn : Allium cepa och Allium cepa var.
 4. Aggregatum.
 5. Allium är grekiska för lök, ursprungligen syftande på vitlök,
 6. Cepa lök på latin.
 7. Sorter : Det finns massor av olika sorters kepalök, alla lämpar sig inte lika bra att lagra.

Shalottenlök är en nära släktning som odlas på samma vis men är mildare i smaken och får 4-8 lite avlånga smålökar i ett kluster. Syltlök är en liten miniform av kepalöken. Den är lättodlad, snabbväxande och skördas som liten för att läggas in till syltlök.

Pärllök är en italiensk kepalök som blir liten och plattrund. Silverlök är ytterligare en liten kepalökvariant med silvrigt skal, vitt kött och mild smak som äts färsk. Botanik : Tvåårig. Kan odlas i hela landet. Tillhör familjen backslöksväxter, Alliaceae, Svårighetsgrad : Lätt. Utvecklingstid : 60-80 dagar.

Läge : Ett blåsigt läge gör att lökflugan blåser bort. Lök växer bäst och blir finast i full sol. Såtid : Fröna gror vid lägst 2-3 grader och kan direktsås i milda delar av landet. I övriga landet förodlas lök från frö med såtid i februari-mars om det ska hinna bli stora lökar.

Sättid: När jorden reder sig under tidig vår. April-maj gäller för större delen av landet. Lämplig jordtemperatur är ca 10 grader, Rödlök någon månad senare eftersom den är känslig för stocklöpning (se Ordlistan). Det finns numera värmebehandlade sättlökar, fördelen är att löken inte riskerar stocklöpning eftersom blomanlaget fördärvas vid värmebehandlingen.

Sådjup : 2 cm. Sättdjup: 1 cm, toppen av sättlöken ska synas ovan mark. Plantavstånd : 8-15 cm, 3 cm för syltlök. Radavstånd : 25-30 cm, syltlök 5 cm. Näring/jord : Trivs i lucker, mullrik jord men är inte näringskrävande. Styv lera funkar inte för lökodling.

 • Rotsystemet är ganska grunt, samodla därför gärna med morot vars doft anses skrämma lökflugan.
 • Undvik näringskrävande, snabbväxare intill löken vars grunda rotsystem inte tål näringskonkurrens.
 • Ett ca 2 cm lager gräsklipp i två omgångar under odlingstiden räcker om jorden är mager.
 • Då bibehålls också fukten i jorden.

I växtföljden passar lök in efter näringskrävande växter som kål. Vatten : Jämn tillgång på vatten är idealet, lök sackar rejält vid torka. Vattna på morgonen för att minska risken för lökbladmögel. Övrigt : Håll efter ogräset i början så att det inte stjäl all näring.

  När kan man plantera Sättlök?

  Hur ska man tänka kring plantering av sättlök i Stockholm? När är det rätt tillfälle att sätta ner gul och röd lök? Ska man gå efter hur varmt vädret är eller hur varm jorden är? Svar: Gul- och rödlök är känslig för kyla efter att de har planterats ut på våren.

  1. Speciellt om sättlökarna har börjat växa och sedan utsätts för kyla (så kallat bakslag).
  2. Då kommer de gå upp i blom istället för att bilda lökar.
  3. Så här gäller det att hitta en bra avvägning mellan att startat tidigt och invänta eventuella bakslag.
  4. Ett riktvärde är att inte plantera innan jorden har en temperatur av 5 plusgrader och sedan täcka med fiberduk om det är risk för en kylperiod, vilket ibland kan komma i början eller slutet av maj.

  Henrik Bodin, Trädgårdsrådgivare FOR mars 2022

  Hur sent kan man sätta Sättlök?

  Läs mer om sättlök och grönsaksodling Att odla egen lök är lika lätt som att odla potatis – och du slipper kupningen. Att odla från sättlök är den enklaste och snabbaste vägen till ett gott resultat. Om du vill odla vitlök är hösten bästa planteringstid, september till november men det går också att plantera på våren.

  Hur sent kan man sätta gul lök?

  Så gul lök – Gul lök förodlas inomhus i februari-mars. Sätt fröna ca 0,5 djupt med 2-4 cm mellanrum. Vattna och håll sådden fuktig. Använd gärna en sprayflaska eller vattna på fatet. Då slipper plantorna stå med rötterna i blöt. Fröna gror bra i rumstemperatur eller lite varmare.

  När de små gröna stråna tittat upp mår plantorna bäst i ett ljust och svalt läge, gärna 15 grader. Ifall plantorna står alltför varmt finns en risk att lökbildningen påbörjas i förtid. Sår man frön tidigt på året är det bra att ge lökplantorna extraljus. När stråna blivit ca 10 cm höga är det dags att klippa ner dem ett par centimeter.

  Strössla klippet på maten som en fräsch första skörd. Ge gärna plantorna lite näringstillförsel när de växt till sig, särskilt ifall de står tätt i jorden. Guldvatten (urin utspädd med nio delar vatten) eller flytande växtnäring är bra alternativ.

  När ska man plantera gul lök?

  Plantera och sköta om gul lök Plantera ut lökarna i grundgödslad jord när frostrisken är över. Gul lök trivs bäst i ett soligt läge. Sätt lökarna grunt med ca 10 cm mellanrum. Det går också utmärkt att inte dela på lökarna, ifall de såtts i småkrukor eller pluggbrätten med 3-5 lökar i varje kruka.

  Hur många Sättlök i en pallkrage?

  Odla 300 lökar i en pallkrage – Ett smart sätt att odla lök är att odla 300 stycken i en och samma pallkrage (dock gärna två pallkragar i höjd!). Då får du mycket skörd på liten yta. Gör så här:

  Blanda jord och organsikt material (t ex barkmull, löv och/eller gräsklipp) i en pallkrage Mylla ner gödsel i ytskiktet Fördela sättlökarna jämnt över jordytan och vänd spetsarna uppåt (blanda gärna gul lök, rödlök och silverlök!) Täck med ett tunt lager planteringsjord eller kompostjord Vattna

  Klart! Från att blasten är cirka 1 cm i diameter kan du börja skörda löken och använda den i sallader, eller i matlagningen. Både lök och blast går att använda. Börja med att skörda där lökarna sitter som tätast. Att skörda vartefter blir en naturlig gallring – och de lökar som är kvar får successivt mer plats att växa sig stora. Kanske kan denna metod också funka i hink på balkongen? Testa!

  Hur ofta ska man vattna Sättlök?

  #Vatten och näring# – Vattna vid behov, lök vill gärna ha rejält med vatten så att de inte blir bittra i smaken. Det är bättre att vattna lite och mer ofta istället för mycket men sällan. Vattna även regelbundet med flytande grönsaksnäring under sommaren.

  När kan man sätta lök i pallkrage?

  Gör en lökbädd och skörda lök hela sommaren Visst är lök den mest användbara grödan ever? För oss återfinns lök i någon form nästan i all matlagning. Lök är en förhållandevis billig grönsak att köpa i matbutiken och man tjänar inte direkt några stora summor på att odla den själv.

  Men känslan av att kunna gå till sin odling och skörda egen lök är obetalbar. Eftersom lök är en varje-dag-gröda behöver vi ha mycket lök i odlingen. I april maj brukar vi sätta löken. Vi brukar göra som grönsaksodlaren Åke Truedsson och proppa en pallkrage full med lökar av blandade sorter och färger.

  Vi brukar ta gul lök, röd lök och silverlök. Om man har sätter 200-400 lökar i en och samma pallkrage blir det ju oerhört trångt och näringen och platsen i jorden kommer inte räcka till att göra alla lökar stora och praktfulla. Men det är inte meningen heller.

  Vitlök skördad i maj som primör. Vi älskar alla lökar.

  När löken växer upp påbörjas skördandet relativt snabbt och blir samtidigt till gallring. Vi brukar tänka att blasten ska vara ca 20 centimeter hög innan vi börjar rycka upp några lökar som verkar befinna sig väldigt nära andra lökar. De första lökarna är väldigt små och efter att vi tagit bort den gamla lökens hölje, använder vi lök och blast som salladslök.

  • Den kan finfördelas i sallad, hackas i grytor eller fräsas hela i rapsolja och serveras som ett tillbehör till middagen.
  • Varteftersom sommaren går skördar vi kontinuerligt just de lökar som är satta nära någon annan lök.
  • I slutet av sommaren finns ett fåtal lökar kvar som har stor plats.
  • När lökblasten lagt sig ner säger man att löken är skördeklar.

  De sista lökarna brukar inte bli så stora hos oss, ungefär som pingisbollar är de största. Vid den sista skörden kan man om man vill lagra lökarna. Då låter man de ligga torrt och gärna i solen så att det yttersta lagret på löken torkar. Därefter ska löken ligga i rumstemperatur och inte kylskåp.

  Vilken gödsel till lök?

  Odla ätbarts växtbibliotek! – Kepalök, matlök, gul lök, rödlök, schalottenlök, pärllök, silverlök, potatislök, syltlök NR Kan Man Plantera SäTtlöK Kepalök är det korrekta namnet på vad vanligtvis kallar lök. Det finns många olika sorters kepalök: Vanlig gul lök, rödlök, schalottenlök (växer i knippen om flera), pärllök (liten plattrund och gul), silverlök (med silverfärgat skal), potatislök och syltlök (ger små vita lökar till syltning).

  För att odla lök: Ofta används sättlök som planteras ut tidigt på våren när jorden reder sig. Det är också enkelt att fröså och normalt klarar sig frösådderna bättre mot sjukdomar. Eftersom kulturtiden är lång är det säkrast att förodla inomhus vid frösådd. Så gärna tre frön i närheten av varandra i pluggbrätte.

  Låt fröna gro i 20-25 graders värme och placera sen plantorna svalt och ljust när de kommit upp. Omskolas ej. Klipp gärna av bladen då och då på 6 cm höjd för en stadigare planta. Planteras ut då jorden är uppvärmd och frostrisken är över. Löken kan skördas i flera stadier under sommaren och den sista löken lämnas att mogna fullt.

  1. I södra Sverige går det att direktså men jorden får då inte vara skorpbildande.
  2. Läget bör vara varmt och soligt.
  3. Epalöken vill ha väldränerad mullrik sandjord.
  4. Lök har korta tjocka rötter och behöver ha en lucker jord.
  5. Den klarar torka bra men utvecklas bättre om den får jämn bevattning.
  6. Gödsla gärna med kompost eller naturgödsel året innan men inte för kraftigt.

  Näringsbehovet är störst första hälften av odlingstiden och det är främst kalium som behövs. Om den får för mycket kväve i slutet av odlingstiden blir det för mycket blast och försenad mognad. Eftersom rotsystemet är litet och grunt behöver näringen finnas nära rötterna.

  Kan man plantera en vanlig gul lök?

  Kan man plantera en lök som redan börjat växa? Hej! Jag har en lök som redan börjat växa. Kan man plantera den ändå. Hur gör jag? Hälsningar Rebecca Det är inte ovanligt att lökar och knölar sätter igång att växa redan innan man hunnit plantera dem. Det finns mycket näring och kraft inne i löken så det händer ganska ofta att den sätter igång att skjuta skott lite för tidigt.

  Varm förvaring och ljus uppmuntrar löken att sätta fart. Det är inget problem alls att planter en lök som börjat växa. Det är mycket energi i själva löken och det är det som gör att de ibland ’tjuvstartar’ lite innan den kommer i jorden. Ofta ser tillväxten lite blek och tanig ut om den inte legat ordentligt ljust.

  Det ändrar sig på bara några dagar när den får komma i jorden och får rätt ljus. Se exempel i min blogg på Plantera löken på den höjd den ska sitta enligt beskrivningen. Var försiktig så att de skott som kommit upp inte bryts av. Är det en lök du ska plantera utomhus så kan det vara klokt att täcka utväxten om det är köldgrader, annars klarar den sig bra.

  Kan man sätta gul lök i juni?

  Lök – Allium cepa Lök direktplanteras utomhus april–juni när jordtemperaturen är minst 10 grader. Skördas kontinuerligt. Du kan odla lök på olika platser och skörda på olika vis beroende på hur du vill arbeta med grödan i köket. Är det smålökar du vill åt, bara blasten, stora lökar eller att lagra den? För enkelhetens skull kan du odla lök så att du får tillgång till alla dessa slags lökar i samma plantering.

  Efter att vi träffade odlaren Åke Truedsson har vårt sätt att odla lök förändrats. Vi odlar inte längre lök i prydliga rader utan planterar stora mängder på en begränsad yta. Vi odlar som Åke, i lökbädd. Vi planterar ungefär 400 sättlökar i en välgödslad pallkrage eller på en bit friland och skördar dem efter hand.

  Vi blandar rödlök, gul lök och silverlök. Först skördar vi späda lökar som vi använder som salladslök; vid midsommar blir det knipplök och från juli till september tar vi upp lite större lökar för att lagra under höst och vinter. Vi låter inte lökarna bli jättestora utan tycker bäst om lök som är i ungefär samma storlek som ett färskt fikon. ” alt=””> Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

  När kan man så morötter i pallkrage?

  Odla morötter – Hasselforsgarden.se Det finns tidiga och sena morötter. De tidiga morötterna skördar och äter du efter hand under sommaren. De sena skördar du på hösten och kan förvara svalt under vintern. Det står på fröpåsen om sorten är tidig eller sen.

  1. Morötter vill ha en lucker, mullrik och djupgrävd jord så att de få plats att sträcka på sig ordentligt.
  2. I trädgårdslandet kan du förbättra jorden på hösten eller innan sådd med, och kompost.
  3. Lägg ut ett tjockt lager jordförbättring på jordytan och gräv om med en spade eller grep helst ner till 30 cm djup.

  Odlar du i pallkrage eller kruka använd, Morötterna ska sås på våren när jorden reder sig, d.v.s. när den torkat upp så att den går att gräva och kratta. När blasten vuxit upp cirka fem centimeter gallrar du bort plantor som står för tätt så att avståndet mellan plantorna blir 2-4 centimeter. NR Kan Man Plantera SäTtlöK

  Hur många potatisar kan man sätta i en pallkrage?

  Plantera ut potatis i pallkrage – När frostnätterna släppt taget helt är det dags att plantera ut dina sättpotatisar i pallkragen, förgrodda eller ej. GÖR SÅ HÄR:

  Placera pallkragarna på en solig plats.Lägg markduk eller tidningspapper i botten för att hålla rotogräs borta.Fyll på med gödslad, lucker planteringsjord. Bottna gärna med halm, gräsklipp, löv eller annat organiskt material.Sätt ca 10 sättpotatisar i pallkrage av storleken 80×120 cm, ca 7 sättpotatisar i pallkrage av storleken 60×120 cm.För att hjälpa potatisen i gång lite extra kan du täcka pallkragen med fiberväv. Det skyddar även mot något plötslig sen frostnatt.Vattna regelbundet om det inte regnar. Sättpotatisen ska inte ligga och torka i jorden.Kupa när plantan är ca 10 cm hög genom att fösa upp jord kring blasten, ej på blasten.

  Hur vet man när löken är klar?

  När ska man skörda löken? Finns det någon grönsak vi helst inte vill vara utan i vår matlagning, så är det lök. Men hur vet man att löken som man odlar är skördeklar och kan användas i köket? När vi odlar lök brukar vi oftast anlägga en sk, där vi proppat en pallkrage full med sättlökar.

  • När löken börjar växa, blir det trångt i lådan och lökar behöver efterhand gallras bort.
  • Dessa minilökar konsumerar vi direkt och njuter av fram tills dess att de sista lökarna i kragen vuxit sig stora och ska skördas för lagring.
  • Det mer traditionella sättet att odla lök är att sätta lökarna på jämnt avstånd från varandra och skörda allt vid ett och samma tillfälle.

  När man vill äta löken direkt Det går utmärkt att skörda löken innan den traditionellt sätt uppfattas som klar. Redan när blasten har en diameter på ca 0,5 cm brukar vi börja skörda den första löken i vår lökbädd. Vi drar upp hela löken ur jorden och tar bort höljet från den gamla sättlöken.

  • Löken är då ganska liten och påminner om salladslök.
  • Hela löken, även blasten, är supergod att använda i matlagningen.
  • Vi älskar att strimla den färsk i sallader, men också att fräsa den hel i rapsolja och örtsalt och servera som ett gott tillbehör.
  • När man skördar löken medan blasten fortfarande står upp, bör man tänka på att bara ta så mycket lök man behöver för tillfället.

  Den färska löken är inte särskilt lagringsduglig. Men om man råkat ta upp för mycket lök, kan de hålla sig fräscha ett tag i ett vattenglas i kylskåpet. När man vill lagra löken När lökblasten börjar vissna och lägga sig ner mot jorden är det ett tecken på att lökarna är redo att dras upp för lagring.

  I våra lökbäddar blir de sista lökarna inte så stora, runt 4,5 cm i diameter. Har man satt lökarna på större avstånd från varandra kan man räkna med större lökar. Lökarna torkas på ett torrt ställe, gärna i sol, i några dagar. Därefter förvarar vi lökarna torrt, i en skål i rumstemperatur. Löken blir helt klart bäst om den förvaras i rumstemperatur fram tills dess att den är uppäten.

  När lök hamnar i kylskåp eller i annat kallt utrymme, verkar löken tro att en köldperiod är på gång och då gör sig löken redo för att gro, istället för att behålla sin form. Om löken blommar Då och då händer det att sättlökar vill blomma och sätta frö.

  Det är inget guldläge precis. Det som skulle bli en stor och härlig lök kommer inte att utvecklas på önskat vis. Det bästa är att skörda löken så fort man märker att en hård och ganska rak stängel kommer upp ur blasten. Löken och blasten kan ätas direkt, men inte lagras på vanligt sätt. Vill man ändå lagra, kan man hacka och frysa in och blasten funkar fint att strimla och torka.

  Theres Lundén : När ska man skörda löken?

  Kan man odla potatis och lök tillsammans?

  Växtföljd innebär att du byter odlingsplats för dina grönsaker år från år – helst så att det är minst fyra år innan du odlar den på samma plats igen. Detta gäller inte snabbväxande grödor som till exempel sallat och spenat. Samodling innebär att du blandar olika typer av växter – grönsaker, kryddväxter och blommor – som trivs tillsammans och odlar dem intill varandra.

  • Kålväxter
  • Potatis
  • Morötter
  • Lök
  • Purjolök
  • Ärter och bönor

  Tips – så här kan du dela in växterna i fyra grupper För att vara säker på att växterna inte växer på samma plats oftare än vart fjärde år är det praktiskt att dela in växterna i fyra grupper och att ha minst lika många odlingsytor att växla plats mellan år från år. NR Kan Man Plantera SäTtlöK I växtbiblioteket, ’Växter A-Ö’ kan du sortera på växtfamilj, näringsbehov och vattenbehov. Vad är samodling? Samodling innebär att du blandar olika sorters grönsaker och blommor intill varandra i odlingen. Det gör odlingen vackrare och är bra av utrymmesskäl. Dessutom kan vissa blommor och kryddväxter skydda grönsaker mot skadedjur och insekter. NR Kan Man Plantera SäTtlöK Två sätt att samodla:

  1. Ett sätt att samodla är att väva in blommor bland grönsakerna i odlingen eller blanda olika grönsaker på samma yta. Du kan till exempel plantera tagetes bland dina morötter eller bondbönor bland potatisen.
  2. En del växter har en lång utvecklingstid och tar inte så mycket plats i början. Korta kulturer kan då odlas mellan de långsamväxande växterna i början av säsongen. På samma sätt skördas vissa grönsaker relativt tidigt och ger plats för nya grönsaker. Läs merunder ’Sommarsådd’,

  Samodling – några tips

  • Asiatisk bladkål, pak choi och rädisa kan odlas mellan kålplantorna innan de blir för stora. Spetskål och kålrabbi har lite kortare utvecklingstid och kan odlas i omgångar
  • Samplantering av kål med timjan och dill hjälper mot kållarver
  • Purjolöken kan samodlas med sallat
  • Kronärtskocka och rotselleri kan samodlas med sallat
  • Tagetes är en sanerande gröda är som minskar skadliga nematoder i jorden. Det är främst morötter och kepalök som drabbas. Odla därför gärna tagetes tillsammans med dessa
  • Kryddtagetes kan också gärna samodlas med sallat, betor och mangold
  • Ärtorna och bönorna kan samodlas med krasse, squash och/eller spenat för att hålla jorden ska vara täckt
  • Bondbönor mellan rader av potatis
  • Klätterbönor, sockermajs och sommarsquash passar utmärkt att odla tillsammans

  Trivs/trivs inte tillsammans Vissa växter trivs bättre eller sämre tillsammans, läs mer om vilka växter en viss gröda trivs och inte trivs med på växtkorten i ’Växter A-Ö’. Några exempel på växter som inte bör odlas tillsammans:

  • Potatis trivs inte med gurka, jordärtskocka, kålväxter, selleri, tomat, squash eller pumpa
  • Bönor/ärtor trivs inte med lök eller fänkål
  • Tomat bör inte odlas i närheten av potatis

  Mer hjälp i Växtbiblioteket I växtbiblioteket ’Växter A-Ö’ finns en filtreringsfunktion där du kan välja att filtrera växterna på olika kriterier. Bland annat kan du se vilka växter som ingår i de olika växtfamiljerna och vilka som har samma närings- och vattenbehov.

  Hur planterar man lökar i kruka?

  G철r s책 h채r: –

  1. H채ll f철rst lite lecakulor eller grus i botten p책 krukan l철kar vill ha v채ldr채nerad jord.
  2. Fyll p책 lagom med jord s책 att l철karna kan s채ttas p책 ett bra planteringsdjup. Tumregeln 채r att s채tta dem p책 ett djup av tv책 till tre g책nger sin egen h철jd. Jorden kan g채rna blandas upp med lite sand. Benmj철l eller l철kg철dsel kan ocks책 vara bra att ha i.
  3. Plantera l철karna med spetsen upp책t och t채tare 채n vad du hade satt dem i rabatten, men utan att de nuddar varandra.
  4. Fyll p책 med jord n채stan upp till kanten.
  5. Vattna rej채lt. L책t sedan torka upp ordentligt.
  6. Packa in krukan i bubbelplast f철r att skydda mot kyla och st채ll p책 en sval plast. Ett alternativ 채r att gr채va ner krukan i marken s책 att den skyddas mot l책ngvarig kraftig kyla. Vattna inte mer nu d책 kan l철karna ruttna.
  7. N채r l철karna b철rjar titta upp ur jorden kan du st채lla ut dem i solen. B철rja vattna s책 sm책tt n채r du har st채llt fram dem.

  Hur förökar sig lökar?

  Ta hand om lökväxterna efter blomning Vårens lökväxter har snart gjort sitt för denna säsongen. Någon enstaka blomma finns kvar, men åtminstone bladverket hos de flesta börjar vissna ner och gulna. Trots att lökväxter är väldigt lättskötta trädgårdsväxter så kan man förlänga deras liv genom att ge dem lite skötsel efter att blomningen avtagit. NR Kan Man Plantera SäTtlöK Tulpaner över lag är ganska kortlivade växter i våra trädgårdar. Förutom vildtulpanerna så finns det några sorter av framför allt Darwin-hybrider som kan finnas kvar i rabatten år från år. Narcisser är mer långlivade och särskilt de stora gula, typ Carlton m fl klarar sig utan några åtgärder alls. NR Kan Man Plantera SäTtlöK Gula blad från vårens snödroppar. Nu kan du gräva upp och dela på tuvorna. Men ibland kan man se att narcisserna håller på att tyna bort och det kommer inga knoppar, utan bara blad. Detsamma kan gälla för snödroppar, Camassia, balkansippor och snöklockor som tidigare varit mycket rikblommande. NR Kan Man Plantera SäTtlöK Låt även tulpanstänglarna stå kvar och vissna ner i egen takt. På så sätt för löken tillgång till sin egen näring från blad och stjälkar. Gräv upp hela rotklumpen efter blomningstiden. Behåll bladverket, för det ger näring till löken. Sära på lökarna i klumpen och sätt ut dem igen en och en. NR Kan Man Plantera SäTtlöK Krokus som spridit sig i gräsmattan. Lökväxter som står i gräsmatta eller äng ska få stå ifred tills bladen vissnat ner. Klipp alltså inte gräset precis där de vuxit, utan klipp runt om och vänta någon vecka på att klippa ner den gulnande lökblasten. Många lökväxter förökar sig dessutom genom frö och då får man ge sig till tåls och spara fröställningarna till fröet är moget. NR Kan Man Plantera SäTtlöK Samplantering av narcisser med en frodig bladväxt som Hosta är ett bra tips att kamouflera lökväxtens vissnande blad. : Ta hand om lökväxterna efter blomning

  När kan man sätta lök i pallkrage?

  Gör en lökbädd och skörda lök hela sommaren Visst är lök den mest användbara grödan ever? För oss återfinns lök i någon form nästan i all matlagning. Lök är en förhållandevis billig grönsak att köpa i matbutiken och man tjänar inte direkt några stora summor på att odla den själv.

  • Men känslan av att kunna gå till sin odling och skörda egen lök är obetalbar.
  • Eftersom lök är en varje-dag-gröda behöver vi ha mycket lök i odlingen.
  • I april maj brukar vi sätta löken.
  • Vi brukar göra som grönsaksodlaren Åke Truedsson och proppa en pallkrage full med lökar av blandade sorter och färger.

  Vi brukar ta gul lök, röd lök och silverlök. Om man har sätter 200-400 lökar i en och samma pallkrage blir det ju oerhört trångt och näringen och platsen i jorden kommer inte räcka till att göra alla lökar stora och praktfulla. Men det är inte meningen heller.

  Vitlök skördad i maj som primör. Vi älskar alla lökar.

  När löken växer upp påbörjas skördandet relativt snabbt och blir samtidigt till gallring. Vi brukar tänka att blasten ska vara ca 20 centimeter hög innan vi börjar rycka upp några lökar som verkar befinna sig väldigt nära andra lökar. De första lökarna är väldigt små och efter att vi tagit bort den gamla lökens hölje, använder vi lök och blast som salladslök.

  Den kan finfördelas i sallad, hackas i grytor eller fräsas hela i rapsolja och serveras som ett tillbehör till middagen. Varteftersom sommaren går skördar vi kontinuerligt just de lökar som är satta nära någon annan lök. I slutet av sommaren finns ett fåtal lökar kvar som har stor plats. När lökblasten lagt sig ner säger man att löken är skördeklar.

  De sista lökarna brukar inte bli så stora hos oss, ungefär som pingisbollar är de största. Vid den sista skörden kan man om man vill lagra lökarna. Då låter man de ligga torrt och gärna i solen så att det yttersta lagret på löken torkar. Därefter ska löken ligga i rumstemperatur och inte kylskåp.

  När kan man börja plantera?

  Plantera buskar och träd på hösten – För träd och buskar är hösten en optimal tid att plantera. Träd och buskar kan planteras så länge det inte är tjäle i marken. Så i söder kan de ofta planteras fram till november och i norr till mitten av oktober. Plantor som planteras under hösten börjar växa tidigare på våren än de som planterats på våren.

  1. När du köper plantor på hösten är det lättare att se hur de ser ut i och med att blommorna ofta är utslagna.
  2. Välj gärna växter som blommar under olika å rstider, då finns det alltid något vackert att titta på,
  3. Lövfallande buskar och träd kan planteras så länge det går att gräva i marken.
  4. Ska du plantera häck? Gör det då när den gått i vila.

  Enklaste sättet att se om häcken gått i vila är att röra lätt vid den och om bladen då lossnar från genarna är kusten klar. Barrväxter och städsegröna buskar,så som rhododendron planteras med fördel på hösten. De går även plantera på våren. Det viktigatse är att jorden fortfarande är varm så att rotsystemet hinner utvecklas. NR Kan Man Plantera SäTtlöK

  Kan man plantera en lök som börjat gro?

  Kan man plantera en lök som redan börjat växa? Hej! Jag har en lök som redan börjat växa. Kan man plantera den ändå. Hur gör jag? Hälsningar Rebecca Det är inte ovanligt att lökar och knölar sätter igång att växa redan innan man hunnit plantera dem. Det finns mycket näring och kraft inne i löken så det händer ganska ofta att den sätter igång att skjuta skott lite för tidigt.

  • Varm förvaring och ljus uppmuntrar löken att sätta fart.
  • Det är inget problem alls att planter en lök som börjat växa.
  • Det är mycket energi i själva löken och det är det som gör att de ibland ’tjuvstartar’ lite innan den kommer i jorden.
  • Ofta ser tillväxten lite blek och tanig ut om den inte legat ordentligt ljust.

  Det ändrar sig på bara några dagar när den får komma i jorden och får rätt ljus. Se exempel i min blogg på Plantera löken på den höjd den ska sitta enligt beskrivningen. Var försiktig så att de skott som kommit upp inte bryts av. Är det en lök du ska plantera utomhus så kan det vara klokt att täcka utväxten om det är köldgrader, annars klarar den sig bra.

  När ska man plantera inför sommaren?

  Fröerna tar olika tid på sig – Vissa fröer är snabba och kan sättas i jord ganska sent. Andra sorter måste i jord mycket tidigt. Exempel på dessa är stockros, eukalyptus, pelargon, kronärtskocka och jätteverbena som ska försås redan i januari–februari.

  Chili, selleri, purjolök och aubergin är grönsaker som ska sås tidigt. Lite senare – ungefär i mitten av mars – är det dags för tomat. Kål förodlas bäst i månadsskiftet mars–april, medan för gurka och squash är bra att vänta med till mitten av maj. Självklart kan du också testa dig fram. Vissa ettåriga sommarblommor kan bli ännu större om de försås tidigt.

  Skulle du trots allt misslyckas har du lärt dig något. Så gärna olika sorter. Om du har otur med den ena går det förhoppningsvis bättre med de andra. NR Kan Man Plantera SäTtlöK Att odla fram egna tomatplantor från frö är spännande och enklare än vad många tror. Foto: Kristina Niesel för Nelson Garden.