Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man Plantera Ut äRtor?

Odla ärter – Ärter är otroligt lättodlade, inte alls kinkiga med jorden även om riktigt tung och våt lera inte är att föredra. Lätta upp jorden med kompost och stallgödsel så kommer det att växa så det knakar. Lägg gärna gräsklipp eller annat grönt runt plantorna när de tittar upp.

 1. Glöm inte att vattna, de gillar inte att torka ut.
 2. Ärter älskar värme, sår man i för kall jord kan fröerna ruttna.
 3. Vänta med sådden tills jordtemperaturen överstiger 10 °C.
 4. Det går att förodla och plantera ut plantor när värmen har kommit.
 5. Ärtrötter är lite kinkiga bör de sås i djupa pluggbrätten, eller djupa krukor för att störa rötterna så lite som möjligt vid utplantering.

De buskiga sorterna av både sockerärt och märgärt trivs mycket bra i stora krukor och lådor på altanen, balkongen eller uterummet. Sockerärter är utmärkta att börja med tidigt då längtan efter egenodlat är som störst.

När kan man sätta ut ärtor?

Ärtor – Du kan kan men ganska liten insats få en stor skörd av ärtor! De har dessutom en smak som många gillar. Ärtor trivs bäst i lucker jord med mycket sol och näring men behöver också en hel del vatten. Ärtor är generellt inte så känsliga för kall jord, men just märgärt och brytsockerärter bör du vänta med att så tills jordtemperaturen har nått närmare 10 grader.

Det går också bra att förodla ärtor inomhus i april–maj. Det är bra att skölja dina ärtor innan sådd, då får du bort en del av det grohämmande ämne som naturligt omsluter fröet. Det går oftast bra att blötlägga fröerna innan sådd, men om du ska så dem utomhus och jorden fortfarande är kall riskerar de att ruttna.

Ärtor passar bra att så i omgångar. Även om du skördar regelbundet och dina plantor fortsätter att ge ärtor brukar de inte orka hela sommaren. För en höstskörd är det bäst att så i juni. Tips! Har du ”små slattar” kvar av olika sorters ärtor går det fint att blanda dem och odla ärtskott.

Kan man plantera ner ärtor?

Förkultivering – När vi förkultiverar, tycker vi att det är enklast att peta ner fyra ärtor i varje kruka som vi fyllt med planteringsjord. Sedan vid utplanteringen tar vi hela krukans innehåll och sätter ner i jorden. Vill man ha ärtorna på en lång rad behöver man kanske tänka annorlunda när man ska plantera ut ärtplantorn och sätta ner varje planta bredvid varandra.

Kan man odla gröna ärtor?

Odla ärtor – Ärtor trivs i lucker jord och är ofta inte lika känsliga för kyla som bönor. Märgärter och brytsockerärtor bör du dock vänta med att så tills jorden är runt tio grader. För många ärtor, till exempel de gröna börjar säsongen i mars-april och skörden sker under hösten.

Hur kallt tål ärtor?

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Sådjup (cm): 3
Höjd (cm): 40-200
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 8

Hur djup jord behöver ärtor?

Sockerärt – Hasselforsgarden.se Ärter kommer ursprungligen från östra Medelhavsområdet och främre Asien, och är en av världens äldsta kulturväxter. Det finns ett stort utbud av frön till olika sorters sockerärter. Den vanligaste är kanske `suger snaps` med platta gröna ärtskidor som ofta finns att köpa i grönsaksdisken.

 • Men det finns fler! Vissa får gula och lilafärgade ärtskidor, men vid kokning blir de gröna.
 • Späda färska ärtskidor kan man äta som de är, i till exempel en sallad.
 • Sockerärter är även goda i wok, eller lätt kokade/ångkokade.
 • Sockerärter är nyttiga och innehåller mycket c-vitaminer.
 • Det finns en rik variation av sockerärter med olika egenskaper, tidiga, sena, höga och låga.

Det går jättebra att odla sockerärt i kruka och ha på till exempel balkongen. Sockerärt växer även bra i pallkrage eller på friland. De är härligt snabbväxande och lättodlade. Sockerärt tål kyla lite bättre än andra ärtsorter, och därför kan man så den lite tidigare på friland, när jorden reder sig.

 1. Sockerärt vill ha en solig, varm växtplats, och trivs i mullhaltig lerjord.
 2. Förbered odling på friland genom att gödsla med, om du behöver jordförbättra kan du mylla ner,
 3. Vattna jorden före sådd.
 4. Höga sorter behöver en spaljé att växa mot.
 5. Fördelen med de höga sorterna är att de ger en större skörd än de lågväxande.

Ska sockerärterna odlas i kruka, fyll krukan med och vattna innan du sår fröna. Det går att förodla sockerärter, men det är nästan lättare att odla direkt på växtplatsen. Planteringsdjupet ska vara ca 5-10 cm, radavståndet ca 35-50 cm. Täck gärna din nya sådd med fiberduk för att fåglar inte ska äta upp ärtorna.

 1. Så i omgångar för att få lång skördeperiod.
 2. Näringsvattna sockerärterna under tillväxtfasen.
 3. Skörda sockerärterna tidigt, om de får växa och bli större med ärter i blir de inte lika goda.
 4. Om sockerärtens blad börjar gulna har den förmodligen fått för lite vatten.
 5. Om det blir ett vitt pulver på plantan så kan den ha fått mjöldagg.

Men med rätt skötsel blir plantan motståndskraftig och drabbas inte lika lätt av sjukdomar. Och är du orolig för mjöldagg så finns det resistenta sorter. Sockerärt är inte känslig för skadedjur. Unga plantor kan ibland få bladlöss, vilka bekämpas med att spruta på lössen med en hård vattenstråle.

 1. Om detta inte räcker kan du nypa av de angripna växtdelarna.
 2. Det skadar inte plantan, utan befrämjar nytillväxt.
 3. När odlingssäsongen är slut kan du bara mylla ner plantorna i jorden, det förbättrar jordkvaliteten till nästa säsong.
 4. Plocka ärtskidor vart efter de mognar, ju fler man plockar, desto fler ärtskidor bildas det på plantorna.

Följ oss på för mer trädgårdsinspiration! : Sockerärt – Hasselforsgarden.se

Hur djupt ska man så ärtor?

Fröså sockerärt ute – Välj en ljus plats i trädgården och fyll på med mullrik, fuktighetshållande jord. pH-värdet ska hålla ett snitt över 6,5 för bästa effekt. Det går att förodla sockerärt men det fungerar lika bra att direktså ute när värmen börjar komma.

Så direkt på friland när jorden går att bruka. Lägg fröna i jorden med ett sådjup på 3–4 cm. Håll ett plantavstånd på 5–10 cm och ett radavstånd på 35–50 cm. Vattna rikligt.

Vilka ärtor är lättast att odla?

Olika märgärter – Det finns mängder av olika sorter att välja mellan. Högväxta, lågväxta, stora ärter, små ärter. Jag tycker det är mest praktiskt att odla låga sorter, de behöver nämligen inte så mycket hjälp med växtstöd. Därmed blir de lättodlade. De högväxta sorterna är däremot riktigt vackra när de leds uppför fina klätterstöd och kan användas som avgränsare till olika kvarter.

Hur snabbt växer ärtor?

Odlingsråd för ärter – NR Kan Man Plantera Ut äRtor Svårighetsgrad: lätt. Utvecklingstid : 50-70 dagar, ärtskott tar bara några veckor från sådd tills att man kan börja skörda. Kan förodlas: Ja. Läge : Trivs bäst i en mullrik, varm och genomsläpplig jord. Såtid : Från mars i varma trakter. Socker- och brytärtans frö gror vid lägst 5 grader, övriga vid lägst 10 grader.

 1. Groningstid 6-12 dagar.
 2. Fortsätt så fram till och med juli i varmare delarna av landet för sen skörd.
 3. Sådjup : 3 cm.
 4. Låt fröna svälla i ljummet vatten några timmar före sådd så gror de snabbare.
 5. Plantavstånd : 5-8 cm.
 6. Radavstånd : 20-40 cm.
 7. Näring/jord: Trivs i de flesta jordar som är genomsläppliga.
 8. Alla baljväxter fixerar kväve ur luften, så jorden behöver bara vara grundgödslad med avseende på fosfor och kalium.

Komposterad stallgödsel är idealisk för baljväxter. Är jorden mycket mager kan hönsgödsel eller ett rejält lager gräsklipp hjälpa upp. Vatten : Jämn fuktighet ger höga skördar, vid torka gulnar bladen och tillväxten stannar upp. Övrigt: Marktäckning hela kulturtiden ger en jämn fuktighet och välmående plantor.

Vart trivs ärtor?

Du sår ärter utomhus när jorden är ganska varm (10-13 °C) i mars/april. Täck gärna över odlingen med fiberduk så att fåglarna inte äter upp fröna. Ärter trivs med svala, fuktiga somrar och tål lätt skugga.

See also:  Hur Plantera KRsbäRsträD?

Kan ärtor växa utan solljus?

Odling av bönor och ärtor – Bönor och ärtor är rätt så anspråkslösa i sina krav på var de växer, men de trivs bäst i full sol i en väldränerad jord med lite högre pH. Tänk på att det gärna ska vara lite varmare i jorden innan du sår (10-13 grader celcius).

De finns både busk och störvarianter så kolla vilken sort du köpt och om de behöver klättra. Störvarianterna klättrar lite annorlunda än ärtorna då de inte har några små ”klängen” eller spröt, de kommer istället skruva sig motsols. Vanligtvis lät man dessa klättra runt långa stänger ”stör” därav namnet.

Det går dock fint att låta dem klättra på annat också. Tänk på att sätta upp din spaljé (om du använder den) så att den inte skuggar andra växter. Beroende på vad du odlar för bönor så kommer de ha olika lång utvecklingstid. För många ärtor/bönor så kan du välja när du vill skörda dem vilket kommer styra när de är ”klara”.

Hur många ärtor i en pallkrage?

Så i landet eller pallkrage – Sockerärter är bland de lättaste att lyckas med. Ärterna brukar gro mycket bra och så länge de har något stöd att klänga på (om du odlar de högre sorterna) och får gott om vatten så brukar resultatet bli mycket bra. Så ärterna i en rad, men cirka 5 centimeter mellan fröerna.

Hur mycket ska man vattna ärtor?

Ärter är mycket bra nybörjarväxt. Goda, och ger rik skörd. Särskilt sockerärter, baljorna äts hela, de tål dessutom att växa ut till full storlek och är därför inte är så skördekänsliga, men ju mer du skördar, desto mer får du. Dessutom kan man även äta de späda skotten. NR Kan Man Plantera Ut äRtor Höga ärter behöver stöd. Foto: Kerstin Engstrand Sockerärt och brytsockerärt får platta, mycket mjälla och, som namnet anger, söta baljor. Används mycket i asiatiskt matlagning. Går även att äta om de hinner bilda små ärtor inne i baljan. Brytsockerärt, även kallad för salladsärt, har i regel söta, tjocka och oftast trådlösa baljor.

 • Skördas när baljorna börjar bli runda.
 • Hela baljan med de omogna fröerna äts.
 • Märgärt och brytmärgärt är vad vi vanligen äter som gröna ärtor men späda märgärter går utmärkt att äta hela, med hölje.
 • Det är alltså de färska fröna via äter, och köper frysta som gröna ärter.
 • Spritärt har släta frön och äts färska.

Spritärter med blå balja kallas för blåärt. Kokkärt har gröna eller gula frön som torkas och används efter kokning. De gula är vad vi äter i gul ärtsoppa. Växtplats: Helst mullrik, väldränerad jord. Ärter avskyr att stå med våta fötter. De vill ha soligt på våren när de sås.

Går bra att odla i läge som under juli–augusti ligger halvskugga. Plantavstånd : 5 cm Radavstånd: Låga ärter 40 cm om de odlas i enkla rader, 60 cm om de odlas i dubbelrader, höga ärter 60–80 cm respektive 100 cm. När ska de sås? Sockerärter sås när jorden reder sig, vilket brukar vara i början av april i södra Sverige, en månad senare vid Stockholmstrakten och i början av juni i norr, allt beroende på hur våren utvecklar sig.

Andra ärtsorter, som märg- och brytärter, sås när jordtemperaturen är på 8–10 grader, vilket brukar vara när körsbärsträden blommar. Märg- och brytärter ruttnar om de sås för tidigt. Alla ärtsorter kan sås i omgångar fram till midsommar. Blötlägg ärterna några timmar före sådd så gror de bättre och snabbare.

 • Fröpåsar med ärter äldre än ett år bör blötläggas i 24 timmar.
 • Förkultivera? Om du har problem med sniglar som mer än gärna kalasar på späda ärtplantor bör du dra upp plantorna inomhus för senare utplantering.
 • Förkultivera dem vid samma tidpunkt som de skulle ha såtts på friland.
 • Håll koll på plantorna, när fröna väl har grott växer de fort.

Och blir snabbt ett otyglat stycke som sitter ihop. Plantera ut plantorna när de är 20–30 cm höga. Sådjup: 5 cm om du har en ganska torr växtplats eller om du sår i slutet av juni, 3 cm om den är lite fuktigare. De gror långsamt, groningstiden är ibland 10–15 dagar. NR Kan Man Plantera Ut äRtor Avskurna PET-flaskor skyddar mot mycket, fåglar, mördarsniglar och maj månads snöslask. Foto: K. Engstrand Stöd: Höga sorter behöver stöd. Sätt dit stödet direkt, eller senast när plantorna börjar bilda klängen, för när plantorna är 8–10 cm höga behövs stödet, annars lägger de sig plantorna på marken och blir ett lätt byte för sniglar.

 • Finmaskiga plastnät fungerar mindre bra då de är besvärliga att rensa från växtdelar som sitter fast.
 • Björkris fungerar också, ärter är inte tunga i sig och är snälla mot det underlag de klättrar på.
 • Vattning: De får aldrig torka ut och de behöver mer vatten än man först tror.
 • Vattna en gång per vecka vid normalt sommarväder, vid mycket varmt väder två gånger per vecka – särskilt viktigt när blomningen börjar.

Gödsling: Behövs inte, ärter liksom bönor samlar det kväve de behöver själva. Ansning: Plantor som är högre än 15 cm ‒ kupa upp lite jord runt plantorna så står de stadigare. Bind upp rankor som inte själva hittar klätterstödet. Skörd: Cirka 10 veckor efter sådd för spritärter och märgärter, normalt lite mer för sockerärter.

 1. Plocka varsamt de färdiga baljorna.
 2. De första skördeklara baljorna brukar sitta längst ner på plantan.
 3. Skörda ofta, annars slutar plantan att producera skidor.
 4. Men vill du ha frön för att odla med eget utsäde nästa år ska du låta skidorna vara kvar på plantan tills de blivit bruna.
 5. På hösten tål ärter någon minusgrad.

Efter skörd: När alla ärter är färdigskördade, eller om frosten tagit plantorna, klipp ner stänglarna helt men låt rötterna vara kvar i jorden. Det kväve som samlats i rötterna kommer jorden tillgodo. Gräv även ner stänglarna, de fungerar som gröngödsling.

Vad trivs med ärtor?

Det finns många anledningar att samplantera växter. Den ena växten kan hålla borta skadedjur från den andra, en annan kan fixera kväve så att det blir tillgängligt för de andra växterna. Växter kan samplanteras för att de växer på olika nivåer, både ovanför och under jord.

 • Då kan rötterna breda ut sig på olika djup utan att konkurrera om utrymme och ovan jord kan en högre soltålig växt kanske skugga en annan som behöver mer skugga Det finns inte så mycket forskning som visar på de exakta utbytesvinsterna för växterna.
 • Men det finns månghundraåriga praktiska erfarenheter kring samplantering som är värda att lyssna till.

Där det verkligen finns stöd från forskning på att växter kan ha utbyte av varandra är vad gäller kvävefixering, fosfor och kaliumupptag.95% av alla växter samarbetar med svampar. eller mykhorriza för att få kväve och mineraler. Växtens rötter möts då av svamphyfer där hyferna får kolhydrater, eller socker av växten och växten får kväve och mineraler.

Vad Trivs med Trivs inte med Egenskap
Aubergine Bönor
Basilika Tomat, chili, oregano, sparris Salvia Vissa påstår att smak på tomat och basilika förbättras om de planteras ihop.
Betor Blomsterböna, kålrabbi, kålrot, rödlök
Blomsterböna Betor, kålrot, selleri
Blomkål Bönor, selleri Ej efter spenat ger god smak
Bondbönor Dill, potatis, spenat
Buskbönor Gurka, jordgubbar, kryddväxter, kålväxter, mangold, morötter(tidiga), potatis, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, sallat, selleri, sommarkyndel, spenat, tomater Fänkål, gladiolus, lök, purjolök, vitlök, ärtor
Chili Basilika, Salladslök
Dill Gräslök, gurka, kålväxter, lök, morötter, persilja, rödbeta, sparris, sallat, kål, Salladslök Morot, tomater, chili Perfekt för pollinerare, kan korspollineras med morot. Dill kan dra till sig predatorer som äter upp kålfjärilslarver.
Endivesallat Fänkål, kålväxter, lök, stångbönor
Fruktträd Krasse, nyzeeländsk spenat, pepparrot, vitlök
Fänkål Gurka, sallat, salvia, ärtor Buskbönor, stångbönor, tomater
Gräslök Morötter (tidiga) Bönor, ärtor
Gurka Bönor, dill, fänkål, jordärtskockor, kålväxter, lök, majs, rödbetor, selleri, vitlök, ärtor Kryddväxter, potatis, rädisor, rättika, tomater
Hallon Spenat, vitlök
Jordgubbar Bönor, gurkört, lök, purjo, rosenkrage, rädisor, rättika, spenat, vitlök, ärtor, gran- och tallbarr Kålväxter, tomater Gurkört håller skadeinsekter borta och attraherar pollinerare, plus att jordgubbarna smakar bättre. Vitlök håller kvalster borta.
Jordärtskocka Gurka Potatis
Koriander Spenat, bönor, ärtor Fänkål Planteras gärna nära morot och kål för att hålla borta insekter.
Krusbär Potatis
Kålväxter Betor, bönor, dill, gullris, gurka, kamomill, lök, mangold, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, salvia, selleri, spenat, stångbönor, tomater, ärtor. Aromatiska örter och ringblommor. Jordgubbar, kålväxter, potatis, purjo, vitlök Aromatiska örter och ringblommor avvisar kålfjärilens larver
Lök Dill, endivsallat, gurka, jordgubbar, kålväxter, sallat Buskbönor, stångbönor
Majs Gurka, sallat, squash, tomater, ärtor Selleri
Mangold Buskbönor, kålväxter
Morötter Buskbönor, dill, gräslök, lök, sallat, tomater, vitlök, ärtor
Mynta Tomat, chili, kål, sallat, ärtor Persilja, kamomill Deras starka doft kan förvilla insekter.
Nässlor Tomater
Pepparmynta Sallad, tomater
Pepparrot Fruktträd
Persilja Tomat, chili, potatis, ärtor, dill, sparris, tomater Mynta, sallat Tips, persilja får rosor att dofta mer om du planterar dem vid roten.
Potatis Bondbönor, buskbönor, solros, spenat Gurka, jordärtskocka, krusbär, kålväxter, selleri, tomater
Purjolök Jordgubbar, sallat, selleri, svartrot, tomater Buskbönor, kålväxter, stångbönor
Rabarber Buskbönor, kålväxter, sallat, spenat
Ringblommor Kålväxter, tomater
Rosor Pepparmynta och vitlök vitlök avvisar bladlöss
Rosmarin Kål, chili, salvia, bönor Morot, potatis Håller insekter borta.
Rädisor, Rättika Buskbönor, jordgubbar, kålväxter, sallat, spenat, stångbönor, tomater, ärtor Gurka
Rödbetor Buskbönor, dill, gurka, kålväxter, vitlök Spenat
Rödlök Betor
Sallad Dill, fänkål, gurka, jordgubbar, kålväxter, lök, körvel (ger täta huvud och håller bladlössen borta), majs, morot, pepparmynta, purjo, rabarber, rädisa, rättika, sparris, stångbönor, svartrot, tomater, ärtor Fänkål, persilja, selleri
Salladslök Kål, sallad, persilja Bönor, ärtor. Spenat Kan hålla insekter på avstånd.
Salvia Kål, morot, rosmarin Gurka, salladslök Kan hålla borta kålmask, attraherar pollinerare.
Selleri Gurka, kålväxter, purjolök, stångbönor, tomater Majs, potatis, sallat
Solros Gurka, Potatis
Sparris Basilika, dill, kålväxter, persilja, sallat, tomater
Spenat Hallon, jordgubbar, kålväxter, potatis, rabarber, rädisor, rättika, stångbönor, tomater Rödbetor
Sojabönor Trivs överallt Stimulerar alla växter i närheten
Squash Bönor, ärtor, gurkört Potatis, kryddväxter, tomat Gurkört sägs förbättra smak och tillväxt samt attraherar pollinerare. Ärtor, bönor kan hjälpa till fixera kväve, klättra.
Stångbönor Gurka, krasse, kålväxter, rädisa, rättika, sallat, selleri, spenat Fänkål, lök, purjo, vitlök, ärtor
Svartrot Kålrabbi, purjo, sallat
Timjan Kål, sallat Attraherar pollinerare och rovkvalster. Håller kålmasken borta.
Tomat Basilika, Gräslök, krasse, kålväxter, majs, morot, nässlor, nyzeeländsk spenat, pepparmynta, persilja, purjo, ringblomma, rädisa, rättika, sallat, salladslök, selleri, sparris, spenat, tagetes, vitlök. Potatis, kål, dill, fänkål, Tagetes (skyddar mot nematoder)
Vitlök Fruktträd, gurka, hallon, jordgubbar, morötter, rosor, rödbetor, tomater Kålväxter, stångbönor, ärtor
Ärtor Dill, fänkål, gurka, kålväxter, majs, morötter, rädisa, rättika, sallat Bönor, gräslök, potatis, purjo, stångbönor, tomater, vitlök

När kan man ställa ut sockerärtor?

Så sockerärt i omgångar för maxad skörd – Sockerärt är den ärta som klarar kyla bäst. Så fort jorden reder sig på vårkanten kan man peta ner dem i jorden. Det lättaste är att så sockerärter direkt på växtplatsen. Men det går också att förodla dem inomhus.

 1. Isåfall sår man fröna i april och sätter ut plantorna i maj.
 2. Vi brukar så ett fåtal plantor inomhus eller i växthus för extra tidig skörd.
 3. Därefter sår vi sockärt direkt i landet i omgångar.
 4. Då får vi en kontinuerlig skörd ända till dess att frosten kniper plantorna framåt hösten.
 5. Blötlägg gärna ärterna för att påskynda groningen.

Placera dem 3-4 cm djupt med 5-10 cm avstånd. Täck gärna den nya sådden med fiberduk för att undvika att ärterna äts upp av fåglar. Sockerärt trivs bra på friland, i pallkrage eller i en kruka på minst 10 liters jordvolym. De gillar att växa i mullblandad lerjord på ett soligt läge.

Kan man sätta gula ärtor?

Odla ärtskott – vad är det? – Ärtskott är helt enkelt den första stjälken och de första bladen hos en ärta som gror. Det är vanliga gula ärter som sås, sådana som används för att koka ärtsoppa. Ärterna köps i matbutiken men för att förenkla för nybörjare har vi också valt att ha med ärter i min frökollektion Så året runt, som du hittar här, NR Kan Man Plantera Ut äRtor Gula eller gröna ärter kan användas till sådden. Andra med förstås, som sockerärter och andra ärter, men de är dyrare.

Hur kallt klarar sockerärtor?

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 5
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Närande

Måste man Förvälla sockerärtor?

Frys sockerärter till vintern 25. juni 2016 Det är en skatt att ha sockerärter i frysen till vinterns omeletter och fisksoppor. En näve ärtskidor i maten gör mig på bra humör och nu är det dags att börja bunkra. Sockerärter är ljuvliga att plocka fram ur frysen när sommaren sedan länge gett sig av.

Det är som att plocka fram lite juni-juli och lägga i maten. Underbart grönt och gott. Det är lätt att odla mycket sockerärter och lika lätt att frysa dem. Så här gör jag Efter skörden skär jag bort det lilla fästet från ärten där den suttit fast i plantan. Sedan kokar jag upp lätt saltat vatten, lagom mycket att täcka skörden.

Ärterna läggs i det kokande vattnet i bara några sekunder, för att sedan hällas i ett durkslag och spolas i kallt vatten. Det här momentet kallas för att förvälla. Sockerärterna får rinna av ordentligt, eller läggs på en kökshandduk och torkar upp där.

Sedan lägger jag ärterna på en bricka eller plåt med bakplåtspapper och stoppar in i frysen. När de frusit till är det lätt att ösa ner ärterna i en fryspåse, då har de blivit styckfrysta och kan lätt hämtas i den mängd de behövs till matlagningen. Mycket praktiskt. För variationens skull gör jag gärna en påse med hela ärtskidor och en påse med strimlade, på längden eller snedden.

Stora sorter av sockerärter är finare att strimla än de små. NR Kan Man Plantera Ut äRtor Den stora sockerärtan ’Carouby de Maussane’ är härlig att strimla tunt. Varför förvälla? Att hastigt koka upp och sedan kyla grönsakerna är en slags förberedelse innan infrysning. Det görs för att smak, konsistens och utseende ofta förbättras. En del tycker inte alls att till exempel sockerärter blir bättre om de förvälls först, men det tycker jag.

Tricket är att i princip bara doppa dem i kokande vatten. Om de kokas för länge blir de inte alls lika fina och goda när de används. Frysta sockerärter är inte alls som färska då de tinats och ska användas. De är lite sladdriga i konsistensen. Allra bäst är de om de läggs frysta rakt ner i maträtten, eller steks hastigt direkt från frysen.

Tina inte, är alltså mitt tips – tillaga direkt istället. /Sara Bäckmo NR Kan Man Plantera Ut äRtor De små sockerärterna är av den låga sorter ’Norli’ som ger tidig skörd. : Frys sockerärter till vintern

Kan man odla Ärtskott utan jord?

Odla ärtskott utan jord – Du kan odla skott utan jord om du vill. Odlar du hydroponiskt som det så fint heter så kan du få fart på odlingen med hjälp av bara vatten.

 1. Tvätta ärtorna precis som vanligt och blötlägg i cirka 12 timmar.
 2. Lägg sedan ärtorna på den yta som du vill odla på, exempelvis ett djupare fat eller behållare med kant.
 3. Håll sedan ärtorna fuktiga hela tiden, viktigt att de inte torkar ur. Mellan fuktningarna bör du ha ett lock eller plastfolie (eller annat som passar som lock) över för att få igång groddarna.
 4. Direkt när du märker att små gröna groddar kryper fram och det har skapats rötter kan du ta av locket.
 5. Nu är det bara att vänta tills att skotten vuxit fram och börjar trä sig om varandra. Då kan du börja vattna odlingen med rinnande vatten. Se till att hälla av vattnet efter vattningen och låt växa sig klara.

Lycka till!

Hur binder man upp ärtor?

Att bygga växtstöd är vackert i trädgården och behöver inte vara krångligt. Grönsaker som behöver växtstöd är:

TomaterStörbönorÄrterSlingerrasseVintersquash – kan antingen få slingra på marken eller växa på stöd

Det är bra att bygga växtstöden innan växterna har blivit för stora så att de har något att klättra på när de växer. Växtstöd kan konstrueras på en mängd olika sätt och med olika material. De också kan ha olika funktioner – en portal kan till exempel samtidigt vara växtstöd till bönor eller vintersquash och vintersquashen kan få täcka ett staket (se kupolformad pergola från Vintervikens trädgårdar ovan). NR Kan Man Plantera Ut äRtor NR Kan Man Plantera Ut äRtor Störbönor Trädgårdsbönor delas in i 4 olika grupper:

BrytbönaVax och purpurbönaSkärbönaSprit/kokböna

Alla dessa finns både som lågväxande buskbönor och som högväxande störbönor. Störbönorna som kan bli flera meter höga, behöver ett stöd att klättra på och det fungerar bra att bygga ett enkelt torn med tre till fem höga störar (till exempel bambupinnar). NR Kan Man Plantera Ut äRtor Ärter Ärter slingrar sig inte på samma sätt som bönor, de behöver stöd av nät eller snören för att inte kasa ner. Det enklaste är slå ner några störar och spänna kycklingnät eller snören emellan. För det högväxande ärterna går också att göra ett torn liksom för bönorna, men ärtorna behöver också tvärslåar eller nät att växa på. NR Kan Man Plantera Ut äRtor Vintersquash Vintersquash är till skillnad mot de allra flesta sommarsquash slingrande. De kan förstås få slingra på marken men tar då upp väldigt mycket utrymme. För de som inte har alltför stora frukter kan det vara både platsbesparande och snyggt att låta dem klättra på någonting, till exempel ett staket eller en portal. Tänk bara på att stödet behöver vara riktigt stabilt. NR Kan Man Plantera Ut äRtor Mer hjälp i Växtbiblioteket I ’Växter A-Ö’ finns också odlingsråd för alla växter som behöver växtstöd – från högväxande tomater till störbönor och vintersquash.

Vilka ärtor är godast?

Vad är skillnaden på sockerärt, sugar snaps och märgärt? Har du också undrat över skillnaden mellan olika slags ärtor? Jag gjorde helt fel och fick en aha-upplevelse när jag förstod mitt misstag. När jag var liten var en av mina bästa grönsaker ärtor.

När mina föräldrar arbetade var jag och min syster dagbarn i en lantbrukarfamilj. Där odlades ärtor som jag ibland kunde mumsa på till lunchen. Det var lite extra gott att få äta kokta hemodlade ärtor. Vi hade lite ärtor hemma hos oss också i vårt grönsaksland om somrarna, men dessa åt vi upp råa. Vi öppnade skidorna och pillade ut de söta små ärtorna på plats i landet.

När det gäller ärtor har jag också ett annat starkt minne. Ibland fanns det grönsaksförsäljning på torget i min hemstad och då köpte min mamma färska ärtor i skidor som vi sedan smaskade på. Skalen lade vi åt sidan och det var bara själva ärtorna vi åt.

 1. Det var något särskilt med detta att skala och äta.
 2. Kte vi till Stockholm blev det en tradition att besöka hötorget, just för ärtornas skull.
 3. I Johannes och mina odlingar har vi också alltid ärtor.
 4. Johannes väljer sorter som vi hjälps åt att så, och sköta om.
 5. Mest blir det till trädgårdssnacks.
 6. På en sensommarfest för några år sedan började jag och mina vänner prata om ärtor och vilken typ av ärtor vi odlar.

Jag vet att det är sockerärtor vi har, men medger att jag inte vet skillnaden på märgärtor, spritärtor, brytärtor och sugarsnaps. Jag och vännerna enas om att några är till för att kokas och lagras, några ätes råa, några ska vara platta och ätas hela och några har tjockt och saftigt skal.

 • Jag påstår att de ärtor vi odlar som heter sockerärtor är sådana som man äter söta ärtor ur.
 • Väl hemma efter festen börjar jag googla runt för att utröna vad som är vad.
 • Till min förvåning läser jag på flera ställen att sockerärtor är de platta varianterna som ska ätas hela och gärna kan fräsas och användas i matlagningen.

Ganska uppjagad frågar jag Johannes om det är sant. Och, ja, jag har alltså helt missuppfattat och varje år väntat med att skörda bara för att invänta de ”riktiga ärtorna”. Så jäkla dumt. Jag har helt enkelt utgått ifrån att de ärtor vi odlar är samma slags ärtor som jag ätit av som barn.

Vad är vad? Kanske finns det fler förvirrade själar i odlingarna runt om, så därför tänker jag ge mig på en slags redogörelse. Spritärt odlas för ärtorna. Man plockar ur ärtorna ut skidorna, vilket kallas just för att sprita ärtorna. Ärtorna är inte så söta. Märgärt har fler likheter med spritärtan, baljan äts inte utan bara själva ärtorna.

Ärtan är söt och god och vill man odla ”egna gröna ärtor” brukar man välja märgärtor. S ockerärt odlas för den platta baljans skull. Det betyder att man skördar innan ärtorna har hunnit utvecklas. De platta baljorna är söta och goda och kan ätas både råa och tillagade.

Brytärtor har i likhet med sockerärten aptitlig balja. Baljan brukar vara tjock och krispig. Ärtorna är också söta och goda och man kan äta både ärtor och baljor råa eller tillagade. Vad jag förstår är salladsärt och Sugar snap brytärtor. På bilderna högst upp och längst ned kan man se hur sockerärtor ser ut när de har stora ärtor i sin balja.

Jättefina, eller hur? Dessa bilder tog jag för några år sedan. Jag minns att ärtorna var lite beska och inte så goda som jag hoppats. Hade jag vetat bättre hade jag aldrig låtit dem bli så där, utan skördat dem platta, så som det är tänkt. Theres Lundén : Vad är skillnaden på sockerärt, sugar snaps och märgärt?

Hur kallt klarar sockerärtor?

Faktaruta

Kategori: Grönsak
Tål halvskuggigt läge: Tål halvskugga
Tål antal minusgrader (°C): 5
Vattenbehov: Mellan
Näringsbehov: Närande

Hur länge kan ärtor ligga i blöt?

Ärtor: Blötläggning och koktid –

Blötläggningstid Koktid
Gula Ärtor 10 timmar 1,5–2 timmar
Gröna Ärtor 10 timmar 1,5–2 timmar
Kikärtor 10 timmar 60-75 minuter

img class=’aligncenter wp-image-189362 size-full’ src=’https://heliga-koranen.se/wp-content/uploads/2023/08/wajiraewylakushoxekare.jpg’ alt=’NR Kan Man Plantera Ut äRtor’ />

När kan man sätta ut grönsaker?

Vår – I mars är det dags att börja plantera grönsaker, till exempel spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Deras fröer är nämligen så tåliga mot kyla att de kan sås när temperaturen är över sex grader. Tänk på att inte sätta alla grönsaker för tidigt, många mår bättre av att planteras i april.

 • För känsliga växter är det bra att förodla, det ger ett försprång av utvecklingen och skyddar från både väderomslag och ohyra.
 • Under april kan man börja förodla gurka, pumpa, fänkål, melon och broccoli i små krukor för senare utplantering.
 • Nu är det även dags för den årliga beskärningen av äppel- och päronträd.

Generellt sätt kan man säga att ju yngre trädet är desto mer ska beskäras. Även bärbuskar kan behöva beskäras under mars-april. Röd- och svartvinbärsbuskar mår bra av att mår bra av att glesas ut lite för att ge lite extra boost. I början av maj är det dags att odla sättpotatis.