Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man Plantera Ut Chili I VäXthus?

Odla ätbarts växtbibliotek! – NR Kan Man Plantera Ut Chili I VäXthus Chili odlas för dess aromatiska och starka frukter. Den är egentligen flerårig men odlas normalt som ettårig. Chilin tillhör samma familj som potatis och tomat. För att odla chili: Så inomhus i såjord i kruka eller brätte. Se odlingskalender för när förodling kan påbörjas.

 1. Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C.
 2. Sänk temperaturen efter uppkomst.
 3. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög).
 4. Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen.
 5. Plantera i planteringsjord i en mindre kruka.

Ofta behövs en andra och tredje omskolning då rötterna sticker ut ur krukans undersida. Odlas ungefär som den nära släktingen tomat. Plantera ut i växthus eller på skyddat läge utomhus efter avhärdning när all risk för frost är över och nattemperaturen är över 10 grader.

 • Odla gärna i kruka.
 • Tänk på att för odling i skyddat läge utomhus bör chili förodlas och planteras ut ca 3 veckor senare än i växthus.
 • Den trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord.
 • Vattna rikligt men inte för mycket.
 • Rötterna får inte stå i vatten.
 • Plantorna bör duschas då och då.
 • Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre.

Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl. Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp. Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C. Frukterna skördas efter hand för att stimulera ny fruktsättning.

Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre. Kyl ner så snart som möjligt efter skörd för bästa kvalitet och hållbarhet. Ätes färska, torkas eller lägges in.

Kan också frysas hela och tas fram för att användas som färska.

När kan man plantera ut chili i växthus?

Att välja växtplats för chiliplantor – När nattemperaturen är stadigt över 10 grader kan chiliplantan flytta ut (efter avhärdning). Detta inträffar oftast inte förrän i mitten av juni. Var beredd med en fiberduk om temperaturen plötsligt sjunker. I växthus är det naturligtvis enklare att hålla en jämn temperatur.

Hur många minusgrader tål chili?

Temperaturen – Uppgifter Publicerad 10 januari 2011 NR Kan Man Plantera Ut Chili I VäXthus Väljer du att odla på friland, pallkrage, rabatt eller i kruka utomhus bör du vara vaksam på nattemperaturen. Den bör inte falla under 10° C. Se upp med tvära temperaturkast under till exempel varma vårdagar. Solvarma dagar och kalla nätter medför ofta att plantan tappar både blommor och blad, inte minst om plantorna står i växthus.

 • Tänk därför på att inte sätta ut plantorna för tidigt i kallväxthus eller utomhus.
 • Härda plantan ett par timmar per dag, under 5-7 dagar, i solljuset innan den sätts ut permanent.
 • Då kan bladverket bygga upp ett skyddande pigment mot det starka solljuset.
 • Capsicumplantorna är alltså mycket känsliga för kall nattemperatur, vilket påverkar plantan och dess frukter negativt.

Jämn och varm temperatur tillsammans med näringsrik jord och jämn bevattning är nyckeln till stora fina chilefrukter med fin styrka och smak. Odlingsväv är ett bra skydd och skyndar dessutom på chilefrukternas mognad om hösten. Observera att plantan och dess frukter förstörs vid frost och minusgrader.

När kan man ställa ut Chiliplanta?

Plantera ut när nattemperaturen är över 10 grader. Vattna och ge näring regelbundet.

Kan man odla chili utomhus?

Snabbfakta chili –

Chilifrukter har en stor dos av både A-, B- och C-vitamin. När du äter mycket Capsicum chili utsöndrar kroppen endorfiner och ditt immunförsvar stärks. Det är oftast själva fröna eller mellanväggarna i chilifrukten som är starka? Ett tips om du vill dra ner hettan är därför att ta bort frön och mellanväggar och använda själva ”skalet”. En stor fördel med att plantera chili är du både kan ha de inomhus och utomhus. De kan leva väldigt länge så länge de får sol, näring och vatten. Dessutom är chili något av det tidigaste du kan plantera. När du väl sått och plantan har växt till sig är den vacker att se på samtidigt som du kan vänta dig mycket chilifrukter varje år under en lång tid framöver. Du kan dock både torka, frysa in och göra geléer på chilifrukten så att inget går till spillo.

Hur får man kraftiga Chiliplantor?

Så sköter du chiliplantan – Chili trivs bäst på varma växtplatser och behöver därför mycket vatten, var noga med vattningen och låt inte plantorna torka för mycket. En större kruka är lättare att vattna än en liten då en stor jordvolym kan hålla mer vatten är en liten.

 • Passa på att binda upp chiliplantorna med hjälp av pinnar eller snören när de växer så att de får stöd och kan orka bära upp alla frukter.
 • Vissa sorter kan behöva toppas för att grena sig och bli buskiga medan andra naturligt grenar sig.
 • Ett projekt kan vara att stamma upp chilin för att forma små träd.
See also:  NR Kan Man Plantera Ut VäXter?

Chiliplantor älskas av löss som kan komma i perioder när plantan är i sämre tillväxt, har flyttats, eller störts på annat sätt. Studera plantorna noga och ofta så att inte eventuella löss inte får övertag. Enklaste sättet att få bukt med lusangrepp är att försiktigt klämma lössen med fingrarna, men vid större angrepp kan man även spruta med såpvatten. NR Kan Man Plantera Ut Chili I VäXthus

Hur djupt ska man plantera om chili?

Häll lecakulor i botten på krukan, fyll på med jord och plantera så djupt att hjärtbladen hamnar i samma nivå som jorden i krukan. Odlingstemperaturen bör nu sänkas till ca 16–20 grader, så stäng av elementet. Vattna ordentligt. Ställ ut krukan först när nattemperaturen är över 12 grader.

Hur lång tid tar det att odla chili?

NR Kan Man Plantera Ut Chili I VäXthus ’ Westlandse Lange Rode ’ är en rikgivande chili med långa, smala frukter. Skördas gröna eller fullmoget röda. Ju mognare, desto starkare. Chili är lättodlad men har en lång startsträcka. Olika sorter gror olika snabbt, räkna med två till fyra veckor. Från sådd av chilifrön till mogen frukt tar det 55-120 dagar beroende på sort.

Vill man få optimal skörd är därför tidig förodling en fördel. Börja gärna redan i januari-februari. Men egentligen går de att så närsomhelst under året om man har växtbelysning, Sår du sent växer de lite ikapp de tidigare sådderna men hinner inte utvecklas fullt ut. Men är plantan fin kan du övervintra den och få en ännu tidigare start för din chiliodling året därpå.

Tips på hur du förbättrar groningen och snabbar på dina sådder kan du läsa om i artikeln Skynda på groningen, NR Kan Man Plantera Ut Chili I VäXthus Det är roligt att testa några olika sorter. Glöm inte plantetiketter – man glömmer snabbt. Här hittar du alla odlingstillbehör du behöver.

När kan man ta ut tomater i växthus?

Steg 6 – När nattemperaturen håller sig runt 8-10 grader eller mer så kan du ställa ut dina tomater i växthus eller på en skyddad, solig plats vid husväggen. Vänj tomatplantorna vid att stå ute genom att låta dem vara ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar.

Varför krullar sig bladen på Chiliplantan?

Ödem på chili – knottriga blad NR Kan Man Plantera Ut Chili I VäXthus Man blir bekymrad när chilibladen plötsligt bucklar sig och får fula, knottriga och skumma fläckar på undersidan av bladen. Lätt att oroa sig för angrepp av skadedjur eller någon sjukdom. Men kika noga. Troligen är orsaken ödem. En relativt ofarlig skada som beror på odlingsförhållandena. NR Kan Man Plantera Ut Chili I VäXthus Ödemet ber ut sig som mjuka, filtaktiga vårtlika knottror och sitter alltid på undersidan av bladet. Transpirationen, dvs. utsöndrande av vätska, drivs av tryckskillnaden mellan rötterna och luften. Är luftfuktigheten hög blir denna skillnad liten och strömmen avtar helt. NR Kan Man Plantera Ut Chili I VäXthus

Skadorna kan se oroväckande skumma ut, som gallbildningar eller äggsamlingar. Flera växtslag kan drabbas av ödem, men skadan är vanlig på chili vid plantuppdragningen, särskilt om de står tätt så att inte luft kan cirkulera runt plantan och ljus inte kan nå fram och torka upp.Ödem kan också förekomma i hydrokultur (vattenodling) där plantorna ofta står tätt, varmt och fuktigt.

Börja med att dra ner på vattningen och låt jorden torka upp ordentligt. Jorden ska aldrig vara blöt utan bara precis lätt fuktig. I hydrokultur är ju detta omöjligt, då får man fokusera på att åtgärda andra miljöfaktorer.

NR Kan Man Plantera Ut Chili I VäXthus På ovansidan av bladen syns knottrorna som ljusgröna fläckar eller punkter. Bladen kan också buckla sig.

Se till att luft kommer in mellan plantorna, gärna med en fläkt som skapar torrare luft och därmed ökar transpirationen. Glesa ut mellan plantorna så att luft och ljus når in. Ställ plantorna ljust så att det blir skjuts i tillväxten och därmed fart på näringsupptag och transpiration.

Ödem kan också bero på obalans i näringsupptaget, särskilt om det är brist på kalcium och kalium som reglerar vattenupptaget. Använd gärna vår som är en väl sammansatt växtnäring. Felaktigt pH-värdet kan störa upptaget av många näringsämnen (läs mer om detta ), så att kolla med en kan vara en god idé.

Måste man ha Såjord till chili?

NR Kan Man Plantera Ut Chili I VäXthus Illustration ur Alla fingrar gröna, Lux publica Det finns otroligt många olika sorters chili så det kan vara svårt att välja vilka man ska odla. Vi kommer att lägga frön av sorterna Bhut jolokia, Habanero lemon och Chocolate scotch bonnet i blöt i morgon.

Vilka sorter ska du att odla? Jag har som tradition att lägga chilifröna av sorten C. chinense ( den starkaste och den som tar längst tid på sig) i ljummet vatten den sjunde december för att sedan så dem den åttonde. Det skulle lika gärna kunna vara den andra eller den elfte men någon tradition måste man ju ha.

See also:  Hur Ska Man Plantera Tomater?

Andra sorter av chili kan sås senare. I ett annat inlägg har vi skrivit om våra favoritchilisorter och när vi sår dessa. Jag ställer alltid frösådderna under någon slags belysning direkt efter frösådden och det blir hemtrevligt med lite extra ljus nu i juletid.

Jag gillar verkligen känslan av när en gröda möts i olika delar i sin cykel, som att den sista syrningsburken står kvar på skänken samtidigt som de nya chilifröna skall sås. Mitt bästa tips när det gäller frösådd av chili är att man ska använda nyköpt såjord, värmematta, miniväxthus och belysning. Då har man en bra grund att utgå ifrån.

Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna om hur vi förkultiverar chili. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun. Förkultivering 1. Blanda 1 krm bakpulver med ½ dl ljummet vatten.

Lägg i fröna och låt ligga i 12–24 timmar för att snabba på groningen.2. Fyll en odlingsbehållare med såjord till 1 cm från behållarens kant.3. Fördela frön jämnt med ett mellanrum på 5–10 mm.4. Strö 2–3 mm såjord över fröna. Platta inte till jorden.5. Märk sådden med sort och datum, t ex på en glasspinne som du sticker ner i jorden.6.

Ställ odlingsbehållaren i ett odlingstråg eller miniväxthus. Fröna behöver värme för att gro, placera därför tråget eller växthuset på en värmematta eller på en fönsterbräda med element under.7. Vattna försiktigt ovan- eller underifrån med ljummet vatten så att jorden blir genomfuktad.

Vattnar du ovanifrån häller du försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget. Vattnar du istället direkt i tråget suger jorden upp vatten underifrån. När jorden är mättad och ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur tråget. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.8. Sätt lock på miniväxthuset eller täck behållaren med plastfilm med hjälp av en gummisnodd.9.

Placera odlingstråget/miniväxthuset i ett soligt fönster eller under växtbelysning med ljus 14–16 timmar per dygn. Läs mer om växtbelysning, s 287.10. Frösådder ska alltid vara fuktiga. Ser din frösådd torr ut kan du lyfta på locket eller plastfilmen och vattna försiktigt med ljummet vatten, gärna med en blomspruta.11.

Det kan ta mellan 5 och 20 dagar innan alla frön gror. Har du behandlat dina frön enligt bakpulvermetoden och har dem under växtbelysning tillsammans med värmematta bör du kunna se de första plantorna efter 6–10 dagar. Stäng av mattan och ta av locket när de flesta frön grott, ca 10–20 dagar efter att du satte fröna i jorden.

Alla frön kommer sannolikt inte att gro samtidigt men har några börjat är resten också på gång.12. Håll jorden fuktig. Vattna med ljummet vatten direkt i odlingstråget eller i miniväxthusets botten. När allt vatten sugits upp är det dags att fylla på igen.

Verkar inte sådden suga i sig vattnet kan det bero på att den är mättad. Häll då bort allt vatten och låt stå i några dagar innan du börjar vattna igen. Vattna på samma sätt tills plantorna utvecklat 4–6 blad och omplantering ska ske. _ Jag fascineras verkligen av chili, både växtsätt, färgerna och dess variation när det gäller smak och styrka.

Något jag har svårt att tänka mig att leva utan är vår dubbelrökta och fermenterade chilisås samt vårt rökta chilipulver. Klicka på bilden nedanför så kommer du direkt till vårt inlägg om hur man röker och syrar chili. NR Kan Man Plantera Ut Chili I VäXthus Lyssna på vår podcast Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck, där vi samtalar om chiliodling och morotssådd. ” alt=””> Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Vad ska man ha för jord till chili?

Ta hand om din chili – En chiliplanta behöver till slut ca 10 liter jord. Plantan vill gärna ha stöd även om det är buskar. Chiliplantor vill ha mullrik och fuktighetshållande jord t ex chili och tomatjord. Gödsla dina chiliplantor Din chili vill gärna ha näring för att må som bäst.

 1. Grundgödsla med t ex Algomin eller Chili eller tomatnäring och tillför sedan blodmjöl under säsongen.
 2. Vattna Kom ihåg att vattna din chili, en solig sommardag kan de behöva vattnas två gånger, de dricker rätt mycket! Nyp gärna bort de första blommorna så gynnas fruktsättningen.
 3. Även om chiliplantor älskar värme så finns en gräns – skydda dem från temperaturer över 30 grader så står de i växthus kan du behöva se till att det luftas och att dina plantor skyddas.
See also:  NR Ska Man Plantera VinbäRsbuskar?

Toppa dina plantor Om du ska toppa plantorna beror på vilken sort du har och hur du vill ha den. Sorter som ska vara låga och buskiga med många grenar, toppar du när de har några riktiga bladpar, alltså när de är omkring 15 cm höga. Sorter som ska bli höga och likna små träd, bör växa upp till den önskade storleken innan du toppar dem.

Hur mycket sol ska Chiliplantor ha?

Skötsel av chili – Chilin älskar sol och värme och vill gärna stå så soligt som möjligt. I växthus, mot södervägg, i ett söderfönster eller i kökslandet i full sol, gärna i en upphöjd bädd. Nysådd chili? Ställ gärna krukan i ett minidrivhus eller täck med klar plast med lufthål.

Hur många år kan man ha en Chiliplanta?

Luden chili med svarta frön – Capsicum pubescens är som namnet antyder luden. Plantan alltså. Bladen i synnerhet är täckta med ett hårliknande lager. Plantan kan bli 15 år gammal och upp till fyra meter hög och förvedas med tiden, men odlad i kruka håller den sig i lagom storlek. NR Kan Man Plantera Ut Chili I VäXthus Stark, men god. Havannapeppar är den vanligaste varianten av capsicum pubescens. Foto: Wikipedia.

När ska man klippa ner chili?

Svar – Det beror på växtsätt och hur du vill forma dina plantor. Vissa sorter är väldigt yviga och andra växer naturligt mer kompakt och buskigt. Generellt behöver sorter av Capsicum annuum (’ Vulcan ’) och C. baccatum (’ Jamaican Bell’ ) toppas för att bli fina, medan arter av C. Om man vill forma sin chiliplanta till ett vackert träd stammar man först upp några stadiga stjälkar och toppar sedan plantan. Man toppar tidigt i småplantstadiet, när chiliplantan fått några bladpar och är ca 15 cm hög. De sorter som växer väldigt vidlyftigt och är starkväxande behöver toppas två gånger.

 1. Andra toppningen görs efter ytterligare några veckor.
 2. Använd gärna en stadig och bra liten sekatör som ger ett skarpt och rent snitt.
 3. Du toppar genom att knipsa av en topp precis ovanför ett bladpar en bit in på stjälken.
 4. När du toppar kan du rota toppskotten till nya chiliplantor! Om du ska övervintra din chili kan det vara en god idé att klippa in den också.

Kompakta och mer buskiga plantor är också lättare att övervintra om du vill försöka dig på det. Välmående och knubbig plantor får du också genom att ge dina plantor en riktigt bra näring. Vi rekommenderar Chilli Focus som tagits fram i samarbete med ledande brittiska chiliodlare.

Varför får jag ingen chili?

Blir det ingen frukt efter blomningen så är det pollineringen som misslyckats. Om chilin står i ett tillräckligt varmt läge och får näring och vatten så bör den annars sätta frukt.

Är chili flerårig?

Hur övervintrar man chiliplantor? – All chilipeppar är flerårig och går att övervintra. För att övervintra dina chiliplantor måste du först och främst ha en varm och ljus plats där plantan kan stå över vintern. Det bästa är om du kan ha plantorna under växtbelysning.

När kan paprika flytta ut till växthus?

Utelivet börjar i maj-juni – Oavsett om du odlat dina plantor från frö eller köpt dem som småplantor behöver de vänja sig med livet utomhus. När temperaturen är över 10 grader kan du börja men se upp för kalla nätter som kan komma långt in i maj, juni.

Ställ dem på varm och skyddad plats och täck gärna plantorna med fiberduk de första gångerna de står ute. Ungefär samtidigt är det dags att plantera om till de krukor, växthus eller pallkragar där de ska stå under sommaren. Varm, solig och vindskyddad plats är idealisk men kom ihåg att vattna, ibland till och med två gånger om dagen.

Du även fortsätta odla din chili och paprika inomhus, fortsätt gärna med växtbelysning.

Hur varmt vill gurkor ha?

Så gurka – Förodla inomhus i mars-maj. Gurkplantan utvecklas fort. Räkna med ca 5 veckor från sådd till färdig planta att sätta ut på växtplatsen.

 • Så en-två frön 1 cm djupt i en kruka på ca 8 cm fylld med såjord,
 • Vattna igenom och ställ i ett miniväxthus med lock eller i en plastpåse för ökad luftfuktighet. Groningen påskyndas med undervärme, Läs vår artikel om Undervärme vid uppdragning av plantor, Gurka föredrar en groningstemperatur på 22-24 grader. Härefter är en någt svalare temperatur på 17-18 grader gynnsam för utvecklingen, men rumstemperatur går också bra.
 • Så snart groddar visar sig behöver plantorna stå under växtbelysning för att utvecklas bra. Tillskottsljus behövs ända fram till mitten av april då de kan flytta till ett ljust fönster utan allt för stark sol.
 • Om båda fröerna grott kan det som verkar svagast klippas bort alternativt delas de försiktigt i omskolningen.