Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior?

Planteringsråd för dahlior Nu kan du förboka höstlök för leverans i höst. Vi skickar höstlök inom hela Sverige! Nu kan du förboka höstlök för leverans i höst. Vi skickar höstlök inom hela Sverige! NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior April 7, 2021 Maja Axelsson Dahlior är tacksamma och lätta att odla. Vill du ha en tidigare blomning kan du förkultivera dahlian i april. Du kan så klart plantera ut dina dahliaknölar direkt i rabatten så snart risken för frost är över men genom att börja förgro dem inomhus så får du en tidigare blomning och kan njuta av dess blomsterprakt några veckor extra under sommaren.

Fyll en stor kruka, låda eller hink med lätt fuktig planteringsjord. Se till att det finns dräneringshål i botten. Placera knölen försiktigt i krukan och ställ ljust och svalt, ca 12-15 grader. När knölen vaknat och små gröna skott börjat växa kan man ge lite mer vatten. Då vårljuset inte är tillräckligt är det en god idé att investera i en bra växtbelysning annars riskerar plantan att bli svag och gänglig. Dahlian blir tätare och knubbigare om den toppas när den är ca 15 cm hög och har ett par omgångar blad, för då förgrenar den sig och man får fler blommande stjälkar. Sköt plantan som en krukväxt tills risken för frost är över och du kan plantera ut plantan i rabatten eller flytta ut krukan utomhus. Om du planterar dahlian i rabatt ska den sättas ca 10 cm djupt ner i jorden. Om du vill odla din dahlia i kruka så ska krukan ha en rejäl volym, ca 40-50 liter är lagom. Gödsla och vattna regelbundet under säsongen. Höga sorter kan behöva stöd. Tryck ner en bambupinne intill när du planterar som du senare kan binda upp plantan till. Putsa bort överblommande blommor under hela säsongen så fortsätter dahlian att producera blommor långt in på hösten. Efter första frostnatten är det dags att gräva upp dahliaknölen ur rabatten. Klipp av plantan några centimeter ovan jord och förvara knölen i en låda med t ex torv på frostfritt ställe, mörkt och svalt.

Lycka till På bild: Dahlia ’Labyrinth’ Filed in:, : Planteringsråd för dahlior

När kan man plantera ut Förkultiverade dahlior?

Dahlian har kommit att bli en av trädgårdens mest uppskattade blommor hos de flesta. Den är generös i sitt blommande och finns i de mest uppseendeväckade storlekar, färgexplosioner och utformningar. Vilken är din favorit? När du får dina Dahlior bör du förvara dem torrt, svalt och luftigt, tills de kan planteras.

De ligger i kylförvar fram tills de lämnar vårt lager och är oftast kvar i vintervila när du får dem. Att de då ännu inte visar några skott (ögon) är helt normalt. Knölarna kan antingen förkultiveras eller planteras ut direkt när vädret tillåter. Dahlior som förkultiveras inomhus i mars/april för utplantering i maj/jun får lite längre blomtid.

Plantera i krukor eller genomskinliga plastpåsar, använd vanlig planteringsjord. Ställ dem ljust och svalt, vattna sparsamt vid planteringen. Vattna sedan inte förrän du ser små skott, eller sugrötter i plastpåsarna. Det kan ta upp till 6 veckor för dahlior att gro.

När ska man plantera ut sina dahlior?

Odlingstips Dahlior – Flora Linnea Många har hört att det är svårt odla dahlior, men det vill vi påstå att det inte är om man gör på rätt sätt. Du kan odla dahlior både i kruka och på friland och alltså både i trädgård och på balkong. Dahlior är en tämligen anspråkslös knöl och faktiskt lättskött.

 1. Dahlior kan dock inte överrvintra i jorden här i vårt svenska klimat och därför måste man gräva upp sina dahliaknölar för att förvara dem frostfritt under vintern och fram tills frostnätterna försvunnit.
 2. Plantering Innan du planterar dahliaknölarna rekommenderar vi att platsen har grundgödslats.
 3. Du skall även gödsla vid själva planteringstilfället och ytterligare ett par gånger under säsongen.

I september är det tid för knölarna att avmogna och då skall man inte gödsla. Vårt förstahandsval är kogödsel, men det går även bra med andra vanliga NPK-blandningar. Vanlig planteringjord går utmärkt att plantera i. Var skall man plantera? I sol eller halvskugga.

Mest blomning får man i ett soligt läge, men blommorna kan hålla längre om de står lite skuggigare. Vattning Vattna dahliorna regelbundet så blommar de extra rikligt. Det är extra viktigt att tänka på vattna regelbundet vattna man odlar dahlior i kruka. Under säsong För att förlänga blomningen och förhöja utseendet på dahliaplantan skall du klippa bort överblommade blommor.

De lite högre dahliasorterna behöver ofta stöd. Placera en pinne inne vid knölen redan vid planeringen på dessa sorter, då är det lättast. Kvalitet på knölar Kontrollera så att knölen är fast och hård. Knölen får inte vara mjuk och svampig men inte heller torr och lätt.

 1. Vinterförvaring Tänk på att märka knölarna när ni tar in dem för vinterförvaring – det är omöjligt att se vilken sort som är vilken bara på knölen.
 2. Eftersom dahliorna inte är frosttåliga måste man se till att vinterförvara knölarna på ett bra sätt.
 3. Nölarna skall förvaras svalt och mörkt, frostfritt är ett måste.

Lägg dem i en låda med spån, torv eller strimlat papper.Tänk på att titta till knölarna då och då så att det inte kommer mögel på dem. Det sprids lätt. Odlar du i kruka kan du ställa in hela krukan. Förodling av dahliaknölar Blomningen kan skyndas på några veckor om du väcker dahliaknölarna lite tidigare odh förodlar dem.

 1. Dessutom klarar de sniglarna bättre om de hunnit komma igång lite innan man sätter ut dem.
 2. April brukar vara en bra tid för att ta fram knölarna och plantera dem i jord.
 3. Du kan plantera dem direkt i krukor, men man kan också förgro dem i plastpåsar.
 4. Skadedjur Tyvärr gillar även sniglar Dahlior.
 5. Se till att göra vad du kan för att hålla dem borta! Tipsa oss och andra odlare Vill du dela med dig av dina bästa tips och bilder från dina dahlior? Du får gärna skriva på som besöks av tusentals intresserade trädgårdsmänniskor.

: Odlingstips Dahlior – Flora Linnea

Hur sent kan man plantera dahlior?

Guide NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Genom att investera lite tid i dina dahliaknölar på våren blir du mångfaldigt belönad under hela sensommaren och långt in på hösten. Dahlian blommar rikligt, vackert och färgsprakande. Har du inte provat att odla dahlia från knöl så är det hög tid att sätta igång under april och maj.

Det är enkelt att plantera och du kan spara dina knölar från år till år. Knölarna växer sig större för varje säsong och det också att dela dem för att få fler. Om du inte övervintrat dahliaknölar från förra säsongen kan du köpa dessa under våren. Det finns mängder med sorter så tänk ut vilka egenskaper du vill att dina dahlior ska ha.

Färg, form och höjd är några egenskaper värda att fundera lite extra över. En bra knöl ska vara hård och fast, helst inte skrumpen och absolut inte svampig. Det gäller både knölar du köper nya och de som du har sparat från förra året. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Dahlia ’Cafe au Lait’

Hur många grader tål dahlia?

Jag passar på att göra ett särskilt inlägg om fördrivning av dahlior eftersom jag får många frågor om just det nu. Och det är kanske inte så konstigt. Det är hög tid att fördriva dem i början av våren för att tidigarelägga blomningen. Varenda extra dag dahliorna får på sig att komma igång har man igen i en förlängd blomningstid. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Jag bottnar först med jord i krukan och placerar sedan knölen innan den sista jorden läggs på. Denna kruka är inte den slutliga krukan dahlian kommer att växa i under sommaren utan används till fördrivningen.

NÄR BÖRJA : Jag startar igång fördrivningen i början av april men det går att börja tidigare om man har möjlighet till extra belysning. VAR HÅLLA TILL: Ett växthus eller ett inglasat uterum med mycket ljus eller fönsterbrädan är bra ställen. Annars en plats med växtbelysning. TEMPERATUR: Ca 12-15 grader är en lagom temperatur. I mitt växthus där mina dahlior fördrivs har jag dock inte någon minutiös koll på temperaturen och den kan variera en hel del. KRUKOR: Jag fördriver i alla slags gamla återvunna plastkrukor och oftast i ganska små eller medelstora sådana på grund av utrymmesskäl. Bara knölen får rimligt med växutrymme under fördrivningen så klarar den sig. Har man utrymme och möjlighet är det förstås fiffigt att redan vid fördrivningen ge dahliorna den stora krukan de slutligen behöver. JORD: Till fördrivningen använder jag vanlig plantjord på grund av att komposter och återvunnen jord som jag sparar på brukar vara frusna eller ligger under snö vid den här tiden. Men, ibland har man tur med väder och vind kan blanda ut köpejord med det man har hemma redan nu. PLANTERINGSDJUP: Eftersom att jag använder hyfsat små krukor till fördrivningen hamnar knölarna ytligt (går inte göra på annat sätt). Vid omplanteringen senare kan de hamna något djupare, men inte mycket. VATTNING: Vid plantering av knölarna behövs egentligen inte någon vattning, eller sparsamt med vatten, eftersom några sugrötter inte bildats ännu (knölarna i sig är inte några rötter). Jag brukar dock vattna vid plantering, men inte överdrivet mycket. Därefter vattnar jag enbart vid behov när det väl grönskat i krukan, men knölarna behöver inte och ska inte ’dränkas’ i vatten. När dahliorna sedan kommer ut i trädgården är det viktigt med regelbunden och riklig vattning för att gynna knoppbildning och riklig blomning (fortfarande gäller att dahlior inte gillar stående vatten i krukorna med risk för att knölarna ruttnar). TOPPA: Det går att toppa skotten när de blivit ca 15-20 cm för att få en buskigare planta. Jag gör sällan det. OMPLANTERING/UTPLANTERING/UTFLYTTNING: Omplantering/utplantering och utflyttning sker vanligtvis hos mig i månadsskiftet maj/juni när risken för nattfrost är över. Dahlior tål ingen frost så det gäller att vara uppmärksam på väderprognosen. Dahliorna planteras i de krukor de ska vara i resten av sommaren. Vid detta skede gödslas jorden upp med hönsgödsel om det inte redan är gjort.

See also:  NR Plantera VäXter Utomhus?

NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Nu saknas bara ett lager jord över knölarna. Dahliorna kommer att planteras om i större krukor när det är dags att flytta ut i trädgården.

När kan dahlior stå ute?

Så odlar du Dahlia – Det går att odla dahlia från både frö och knöl, men snabbast går det från knöl. För att få en längre blomning är det bra att förodla dahliaknölen inomhus under våren. De flesta sorter kan sättas igång redan under perioden mars-maj (tidigare i de varmare zonerna och senare i de kallare).

När kan man plantera ut dahlior i kruka?

Sätt knölarna i krukor på våren när frostrisken är över. Du kan också sätta dem i krukor i ett varmt uterum i mars–april för tidigare och längre blomning.

Hur lång tid tar det för dahlior att komma upp?

I veckan tittade jag till mina dahlior och kunde konstatera att det äntligen var dags att väcka upp dem från sin vintervila. I och med att säsongen har varit så mild så startar jag lite tidigare än vanligt, jag kan inte vänta längre på att få känna jord under naglarna! – Vanligtvis brukar det vara lagom att dra igång odlingen i slutet på mars, början på april här hos mig i odlingszon 1, med tillgång till ett kallväxthus. Harplinge Blomsterodling Dahlior är faktiskt ganska lättodlade om man ger dem rätt förutsättningar i form av ett relativt soligt och läigt ställe i sin trädgård eller i stora krukor. Jag odlar en del av dem på friland i välgödslade rabatter medan en del har jag i krukor på altanen. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior I år har jag, trots löfte till mig själv att inte skaffa fler knölar, införskaffat några nya sorter (jag lovade mig själv samma sak förra året och det gick inte att hålla sig då heller) Jag kan liksom inte hjälpa det, dahlior är fantastiska som snittblommor i alla olika sorters buketter! Jag förodlar alla mina dahlior av den anledningen att annars hinner mördarsniglarna före mig och käkar upp de späda små skotten utan tanke på hur mycket jag älskar att omge mig med ett blomsterhav av dahlior! Om ja planterar ut dem i rabatterna när de har kommit upp en aning är inte de stadiga stammarna lika läcker föda för mördarsniglarna. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior När jag kikar på dahliorna är det viktigt att varje enskild knöl har ett öga. Hur detta öga ser ut kan man lättast förklara med hur de ögon ser ut på en potatis som får ligga för länge på våren och börjar skicka ut sina långa vita masklinkande skott. På flera av dahliaknölarna ser det bara ut som en liten antydan till öga, men med värmen börjar de vakna.

Jag tror att jag har läst någonstans att det är värmen, framför ljuset som får dahliorna till att börja vakna. När jag tar fram dahliaknölarna ur förvaring eller ur nyinköpt förpackning så doppar jag dem i ljummet vatten, jag vet att min farmor gjorde så när jag var liten och därför gör jag samma. Jag kan tro att man gör det för att tillföra lite fukt till knölen och berätta för den att nu är det dags att komma igång.

Därefter väljer jag en kruka som passar för knölens storlek och fyller den med planteringsjord av yrkesodlarkvalité NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Knölen planterar jag inte alltför djupt, kanske att den kommer ca 5-10 cm under jordytan. Jag vattnar ingenting vid detta tillfälle (eller oerhört lite i alla fall) och tar in dem inomhus och placerar på golvvärmen på skobrickor inköpta på Ikea, Värmen från golvvärmen gör att de vaknar och börjar gro och spira. När blad väl har kommit upp behöver plantan mycket ljus för att de inte ska dra iväg och bli för rangliga. Oftast vågar jag flytta krukorna ut till växthuset, där det är svalt och mycket ljus. Blir det minusgrader måste jag passa med att antingen flytta in dem eller bädda över dem med väv eller till och med filtar, beroende på hur lågt temperaturen sjunker. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Vet du om att du kan toppa dina dahlior om de drar iväg för långt? Toppskottet som du klipper av kan du rota som en stickling. Kanske kommer det inte att blomma denna sommar, men till hösten gräver du upp knölen och har en ny planta till nästa säsong! Dahliaodling hos Harplinge Blomsterodling, hur ljuvligt? Dahlior har en viss tendens att bli höga och därmed känsliga för vind. Jag brukar staga upp dem med bambukäppar i planteringen. Och så klart att plocka av dem i massor! Om du vill veta mer om hur jag planterar dahlior i krukor, hur jag sköter dem när de blommar och oskadliggör skaldjur som ger sig på mina blommor så vill jag tipsa om mer läsning här: ”Älskade dahlia-mina bästa skötselråd”. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Dahlior är verkligen så odlingsvärda och det finns så många olika sorter. Min favorit förra året var Jowie Winnie, i år hoppas jag på att stifta bekantskap med Cornel Bronze! Kram // Hanna P.S Om du gillade det här blogginlägget får du gärna klicka i ”like” nedan, då vet jag vad du gillar och skriva mer om det! Tack för hjälpen! D.S NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior

Hur djupt plantera dahlia i kruka?

Planteringsdjup och avstånd – Planteringsavstånd mellan knölarna är 15 – 25 cm på de lägsta dahliorna, ca 40 cm på de medelhöga och 50 – 60 cm på de höga sorterna. I urnor och vid kanten av rabatten kan dahliorna hänga ut över kanten och därför planteras tätare.

Avståndet till rabattkanten bör vara 10 cm för låga dahlior och 15 cm för högre dahlior med ytterligare 10 cm om kanten är mot en husvägg eller om dahliorna inte ska hänga ut över kanten. Avstånden kan vara något mindre mellan plantorna om radavståndet är mer eller det bara är en eller två rader. Hur många dahlior som får plats i en pallkrage på 80 x 120 cm är en återkommande fråga.

Låga sorter får plats 15 – 40 st, medelhöga sorter 6 – 8 st och höga eller storblommiga sorter 4 – 6 st. En del planterar lite tätare och det fungerar men allt för tätt gör att dahliorna blir höga och rangliga och måste stöttas. Sidoskotten som kommer med nya blommor har svårt att få plats och växer därför på höjden.

När det regnar och blåser bryts lätt de långa skotten av och de måste bindas eller stöttas. Fram till första blomman kommit ser det lite glest ut men när sidoskotten kommer blir det fort praktfullt. Vid allt för tät plantering blir det så tätt att dahliorna uppfattar det som att de står i skugga och blommar mindre eller inte alls.

Vid fördrivning i krukor planteras knölarna minst 2 centimeter under jordytan så knölen blir täckta med jord, men skott och gamla stjälken får sticka upp. Det är viktigt för dahliaknölarna att de kan bilda nya skott och knölar under jord. Vi ser allt för ofta på bilder att knölen sticker upp vid fördrivning och då blir nybildningen konstig och många tror att knölen är sjuk men det är den inte utan vill växa till sig under jord och inte utsätta sig för ljus och torka över jord.

Kan man vattna dahlior för mycket?

Läs mer: Dahliasällskapets tips för att dela knölar – När jag odlat dahlia tidigare har jag använt stora krukor och luftig jord. Jag gör det väldigt enkelt för mig och stoppar ner knölen i fuktig jord. Den brukar vara lagom fuktig när den kommer direkt från jordpåse i affären. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Så här ser de nya dahliaknölarna ut som jag fått under vintern. Foto: Ida Sjöö. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Foto: Ida Sjöö. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Foto: Ida Sjöö. TIPS TILL SNITT Jag tycker de små vackra pompon-dahliorna är otroligt fina i buketter, nästan bättre än stora dahlior. De tar liksom inte över på samma sätt. I år har jag köpt flera sorter, bland annat ’Burlesca’, ’ Small World’, ’Jan van Schaffelaar’ och ’Lipoma’. En bonus är att pompon-dahlia torkar fint och behåller en del av sin färg också som torkad blomma. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Foto: Ida Sjöö. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Foto: Ida Sjöö. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Foto: Ida Sjöö. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Foto: Ida Sjöö. Det finns en lång rad knep för att få igång dahlia och de gäller kanske främst de som vill starta tidigt på säsongen och tuffa igång plantorna. Själv nöjer jag mig med att starta i mitten av april eller så, och då brukar det vara lagom att ställa krukorna i växthuset.

See also:  NR Kan Man BöRja Plantera I VäXthuset?

Hur får man kraftiga dahlior?

Våga klippa för extra kraftig blomning – Vågar man klippa bort de första knopparna belönas man som regel med en kraftigare planta och ännu rikligare blomning. Genom att klippa bort utblommade blommor kommer blomningen att intensifieras, eftersom blomningen är dahlians sätt att föröka sig. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Bildtext Om man klipper bort de första knopparna hinner växten bilda ett kraftigare rotsystem innan blomning. Det känns svårt, men det är det värt. Bild: Monica Storm / Yle Dahlia,Dahliasläktet,Strömsö,Lena Gillberg,trädgårdsskötsel,trädgårdsodling,trädgårdar,trädgårdsplanering,trädgårdsmästare,odling,blommor,blommor (växtdelar),Odling av blommor De högre dahliorna brukar behöva stödjas upp.

Kan man sätta Dahliaknölar direkt i jorden?

Så här planterar man dahliaknölar på bästa sätt Jag tycker knölarna av dahlia som jag köpt ser skrumpna ut. Är de verkligen ok? Och hur planterar man dem bäst? Hälsar Alana NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Man kan lätt tro att de där skrumpna knölarna verkligen är utkasserade. Men de uppsvällda na vatten- och näringsreserver och det är därför naturligt att de är skrumpna och taniga på våren. Det viktiga är att plantan har små skottanlag i knölvecken. De syns antingen som små ljusröda knoppar, eller ljusa utväxter om de börjat gro.

 • Ibland sitter en bit av fjolårets stam kvar.
 • Den är förbrukad och ofta lite mjuk.
 • I varma trakter kan dahlian planteras ut direkt på växtplatsen i en varm och mullrik jord på solig plats.
 • Annars förodlas knölarna i kruka eller flera tillsammans i en större låda.
 • Dahliaknölen trivs att planteras ganska grunt, 3-5 cm under marken.

Fördriv på en sval, 12-15 grader, och ljus plats. Håll jorden lite fuktig och plantera ut i landet när frostrisken är över. Sprid ut knölar och rötter i planteringsgropen. Mycket näring och vatten under hela växtperioden är idealet för denna annars lättodlade växt som ger massor av exotiska blommor under hela sensommaren.

Vad ska man ha för jord till dahlior?

Dahlian kan användas som en sommarblomma bara för en säsong eller sparas för flera säsonger. I handeln på våren finns både frösådda sommardahlior och rotknölar av dahlia för utplantering. Dahlian kan planteras och odlas både i stora krukor och i rabatter.

 1. Det går bra att ha även de lite större dahliorna på balkong om de planteras i stora krukor.
 2. Dahliorna finns i många olika färger och former.
 3. Dahliorna klassas efter blommornas utseende och det finns många olika spektakulära former och storlekar där de största är över 25 cm i diameter.
 4. Dahlia odlas vanligen från knölar men kan även köpas som frösådda plantor på våren, de senare benämns ofta sommardahlia och är ofta lite lägre sorter men botaniskt skiljer de sig inte och de kan också bilda knölar efter säsongen.

Dahlia planteras på en solig plats men lite skugga under delar av dagen fungerar också. Dahliorna planteras i U-jord som är en näringsrik och vattenhållande jord. Rabattjorden i trädgården jordförbättras med R-dress innan utplantering eller som dressjord ovanpå rabatten.

 • Dahlian växer kraftigt och behöver rätt mycket utrymme.
 • Planteringsavstånd i rabatt ca 50 cm för de stora sorterna.
 • Dahlia är lätt att sköta och behöver bara ha jämn tillgång till vatten och en välgödslad jord.
 • För dahlior som odlas i kruka är det bra om de regelbundet gödslas med flytande växtnäring så som Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull+ Blomnäring,

När knölarna plockas fram på våren tas skrumpna och mögliga delar bort. Plantera direkt i rabatten eller förodla inomhus i krukor i U-jord, Dahlia förökas med frö, delning eller med sticklingar. Fröna sås tidigt på våren och förkultiveras inomhus. Även knölarna kan man driva inomhus från ca två månader innan utplantering.

 • Utplanteringen måste ske när risken för frost är över eftersom dahlia är mycket frostkänslig.
 • Dahlian kan toppas när skotten är ca 15-20 cm för att få en buskigare växt och rikligare blomning.
 • Delningen görs på hösten när knölarna grävs upp eller på våren när de ska sättas.
 • Se till att det finns ’ögon’ kvar ovanför rotknölen så att dahlian kan bryta med nya skott.

Ta bort alla smårötter. Sticklingar kan tas på våren när man börjar driva knölarna, skär av ett skott nedanför jorden och plantera i S-jord, Sticklingar kan även tas när plantorna kommit igång och växa, även från fröplantor, ta toppsticklingar och sätt direkt i S-jord.

 1. På hösten när bladverket frusit ner grävs knölarna upp, skär av stjälkarna ner till 5 cm, låt sen knölarna torka någon vecka.
 2. Var noga med att märka upp knölarna noga när de grävs upp! Knölarna är förvillande lika.
 3. Ta bort skadade, sjukdomsangripna knölar och bädda sedan ner dem i lätt fuktad Solmull naturtorv,

Förvara knölarna så svalt som möjligt, 4-6 grader, utan risk för frysgrader. Om du sparar rotknölar av dahlia: Ta bilder av dahliorna på sommaren och anteckna även höjden, koppla ihop anteckningarna med märkningen av rotknölarna på hösten eftersom det är svårt att avgöra vilken sort det är på våren när de ska planteras ut!

Var trivs dahlior bäst?

Läge för dahlia – Dahlian har ett kraftigt rotsystem och trivs bra i rabatt. Välj ett varmt läge i genomsläpplig jord, gärna med mycket naturgödsel inblandad på våren. Om du vill odla i kruka, välj rejäla krukor med välgödslad, porös jord och god dränering.

Hur ofta ska man vattna dahlia i kruka?

Plantera dahliaknölar direkt i blomkruka – En bra tid att plantera dahlior på är mars-april, då hinner de sedan att komma igång med blomningen i tid. Om du väljer att plantera dina dahliaknölar i en kruka utan att förodla dem i plastpåsar gör då så här: 1.

Välj en kruka med ett hål i botten, detta för att vattnet ska kunna rinna ut och inte bli stående i krukans botten.2. Fyll krukans botten med lecastenar upp till att det är cirka 30 centimeter kvar av krukan.3. Häll på med planteringsjord eller så kallad U-jord cirka 10 centimeter ovanpå lecastenarna.4.

Placera ut dina dahliaknölar i blomkrukan, se till att de inte står för tätt då de kommer att breda ut sig allt eftersom de växer.5. Fyll på med ytterligare jord så att de täcker alla knölar och att bara stammen på dina dahliaknölar sticker upp ur jorden, 6.

Ställ först krukan på en lite varmare plats, kring 20grader till dess att knölarna börjar att gro. Detta utan att vattna då fukten i jorden är tillräcklig för att knölarna ska börja att växa och att du annars riskerar att knölarna börjar att ruttna.7. När sedan dahliorna börjar att växa ställer du dem svalt och ljust, mellan 4-7 grader är en bra temperatur.8.

Det är nu också dags att börja vattna, viktigt att du dock att inte vattnar för mycket utan lagom, en skvätt var tredje/ fjärde dag är lagom beroende på hur varmt dina dahlior står.9. När risken för frost i maj, juni är över är det dag att ställa ut din kruka med dahlior.

Måste man gräva upp dahlior?

När en frostknäpp har tagit de sista blommande dahliorna är det dags att gräva upp knölarna. Dahlior är känsliga mot frost och klarar inte av att övervintra i rabatten utan måste grävas upp och förvaras på en frostfri plats.

När plantera Dahliaknölar direkt i rabatt?

Odla dahlia i rabatt och kruka NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Dahlior är magnifika blommor som finns i en stor variation av färger och former. Det är lätt att trilla dit och bli samlare av dahlior. Odla dina favoriter och nya spännande sorter av dahlia i rabatt och kruka.

Förodla dina dahliaknölar.Plantera ut dahliorna när nattfrosten är över.Plantera dahlia i lucker, näringsrik jord.Vattna, gödsla och ansa under sommaren.Ta upp dahliaknölarna före vintern.

Dahliaknölar måste inte förodlas utan kan planteras direkt utomhus när frostnätterna har släppt taget. Men med förodling får du mer motståndskraftiga plantor under säsongsstarten och blomningen kommer i gång tidigare. Läs mer i,

See also:  Hur Plantera VinbRsbuskar?

Hur stor kruka behöver en dahlia?

Planteringsråd för dahlior Nu kan du förboka höstlök för leverans i höst. Vi skickar höstlök inom hela Sverige! Nu kan du förboka höstlök för leverans i höst. Vi skickar höstlök inom hela Sverige! NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior April 7, 2021 Maja Axelsson Dahlior är tacksamma och lätta att odla. Vill du ha en tidigare blomning kan du förkultivera dahlian i april. Du kan så klart plantera ut dina dahliaknölar direkt i rabatten så snart risken för frost är över men genom att börja förgro dem inomhus så får du en tidigare blomning och kan njuta av dess blomsterprakt några veckor extra under sommaren.

Fyll en stor kruka, låda eller hink med lätt fuktig planteringsjord. Se till att det finns dräneringshål i botten. Placera knölen försiktigt i krukan och ställ ljust och svalt, ca 12-15 grader. När knölen vaknat och små gröna skott börjat växa kan man ge lite mer vatten. Då vårljuset inte är tillräckligt är det en god idé att investera i en bra växtbelysning annars riskerar plantan att bli svag och gänglig. Dahlian blir tätare och knubbigare om den toppas när den är ca 15 cm hög och har ett par omgångar blad, för då förgrenar den sig och man får fler blommande stjälkar. Sköt plantan som en krukväxt tills risken för frost är över och du kan plantera ut plantan i rabatten eller flytta ut krukan utomhus. Om du planterar dahlian i rabatt ska den sättas ca 10 cm djupt ner i jorden. Om du vill odla din dahlia i kruka så ska krukan ha en rejäl volym, ca 40-50 liter är lagom. Gödsla och vattna regelbundet under säsongen. Höga sorter kan behöva stöd. Tryck ner en bambupinne intill när du planterar som du senare kan binda upp plantan till. Putsa bort överblommande blommor under hela säsongen så fortsätter dahlian att producera blommor långt in på hösten. Efter första frostnatten är det dags att gräva upp dahliaknölen ur rabatten. Klipp av plantan några centimeter ovan jord och förvara knölen i en låda med t ex torv på frostfritt ställe, mörkt och svalt.

Lycka till På bild: Dahlia ’Labyrinth’ Filed in:, : Planteringsråd för dahlior

Hur många dahlior i en pallkrage?

4-5 DAHLIAKNÖLAR ÄR LAGOM I EN PALLKRAGE – I en pallkrage med måtten 120×80 cm får man plats med ungefär 4-5 dahliaknölar, beroende på hur stora dahliasorter man väljer. Om man endast har en pallkrage till sitt förfogande råder jag dig att satsa på lite olika sorter för att få skörd under så lång tid som möjligt. Wizard of Oz, perfekt i pallkrageodling!

När kan man ställa ut dahlior i växthuset?

Hur odlar man dahlior? Vi har frågat Linda Hansson, floristen som driver instagramkontot @arstidensbasta, om hennes bästa tips. Här är vad hon har att säga. Att odla Dahlia är både enkelt och väldigt kul. Så här i mitten eller slutet av mars är det dags att väcka dina övervintrade knölar.

 • Eller de nyinköpta.
 • Såhär går du tillväga: Plantera ner dahliaknölen i en liten kruka med bra jord.
 • Täck även knölen med jord.
 • Antalet knölar i varje kruka varierar beroende på krukans storlek, men ett tips är att förgro dem i en lite mindre kruka till en början.
 • Sedan kan du plantera om dem till en större, när det är dags att plantera ut dem.

Här är det viktigt att du inte vattnar knölen, då kommer den nämligen ruttna. Placera dina krukor i ett svalt men frostfritt utrymme. Här passar det alldeles utmärkt att ställa dem ute i växthuset. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Dahlior i blom framför Lindas vackra växthus Växa i trä, Den här blomman är värd allt pyssel i världen, så fin är den när den sedan blommar och fyller växthuset med sin skönhet. Det klias allt i odlingsfingrarna nu, när växthuset också startar igång en ny odlingssäsong.

 • När gröna skott börjar att gro ovan jord, då är det dags att börja vattna – men sparsamt.
 • Dahlian är mycket frostkänslig.
 • Men när risken för frost är över, då är det dags att plantera ut dina plantor.
 • Antingen i en större kruka eller direkt ner i jorden i odlingslådor eller rabatten.
 • Har du en större kruka eller korg så blir det väldigt fint att låta Dahlian växa inne i växthuset.

Blanda gärna olika sorter. Den här blomman är värd allt pyssel i världen, så fin är den när den sedan blommar och fyller växthuset med sin skönhet. Dahlian växer sig väldigt stor och kraftig, så tänk på att gott om plats behövs.

Vad ska man gödsla dahlior med?

Jord och gödsel – Jord: Mullrik, lucker och näringsrik (t.ex. Kekkiläs trädgårdsmylla blandat med Kekkiläs grov krukjord) Gödsel: Grundgödsla vid planteringen med t.ex. hönsgödsel (blandat med jord i botten av krukan) eller långtidsverkande gödsel. Komplettera varannan vecka när dahliorna börjar bilda knopp med en fullgödsel (t.ex.

När kan man ställa ut dahlior i växthuset?

Hur odlar man dahlior? Vi har frågat Linda Hansson, floristen som driver instagramkontot @arstidensbasta, om hennes bästa tips. Här är vad hon har att säga. Att odla Dahlia är både enkelt och väldigt kul. Så här i mitten eller slutet av mars är det dags att väcka dina övervintrade knölar.

 • Eller de nyinköpta.
 • Såhär går du tillväga: Plantera ner dahliaknölen i en liten kruka med bra jord.
 • Täck även knölen med jord.
 • Antalet knölar i varje kruka varierar beroende på krukans storlek, men ett tips är att förgro dem i en lite mindre kruka till en början.
 • Sedan kan du plantera om dem till en större, när det är dags att plantera ut dem.

Här är det viktigt att du inte vattnar knölen, då kommer den nämligen ruttna. Placera dina krukor i ett svalt men frostfritt utrymme. Här passar det alldeles utmärkt att ställa dem ute i växthuset. NR Kan Man Plantera Ut FöRkultiverade Dahlior Dahlior i blom framför Lindas vackra växthus Växa i trä, Den här blomman är värd allt pyssel i världen, så fin är den när den sedan blommar och fyller växthuset med sin skönhet. Det klias allt i odlingsfingrarna nu, när växthuset också startar igång en ny odlingssäsong.

När gröna skott börjar att gro ovan jord, då är det dags att börja vattna – men sparsamt. Dahlian är mycket frostkänslig. Men när risken för frost är över, då är det dags att plantera ut dina plantor. Antingen i en större kruka eller direkt ner i jorden i odlingslådor eller rabatten. Har du en större kruka eller korg så blir det väldigt fint att låta Dahlian växa inne i växthuset.

Blanda gärna olika sorter. Den här blomman är värd allt pyssel i världen, så fin är den när den sedan blommar och fyller växthuset med sin skönhet. Dahlian växer sig väldigt stor och kraftig, så tänk på att gott om plats behövs.

När ska man börja förkultivera?

I februari är det dags att börja så för att ge långsamma växter en bra start. Månadens odlarskola innehåller en förkultiveringsguide och tips som hjälper dig lyckas. Plantor på gång till årets odlingar. Här spirar säsongens skörd. Den korta svenska växtsäsongen gör att vissa växter måste förodlas inomhus. Grönsaker med lång utvecklingstid hinner inte bli färdiga om de sås direkt i odlingsbädden på våren, men med förodling får de ett försprång.

När kan man ställa ut tagetes?

Förodla (förkultivera) tagetes för bästa resultat – Vårt bästa tips är dock att förodla tagetes inomhus. Då får du snabbare starka, vackra plantor som blommar hela sommaren. Gör så här:

 1. Så tagetesfröerna ytligt i såjord inomhus. Det tar ca 6-9 veckor för plantorna att bli redo att flytta ut, så det är lagom att så under mars-maj.
 2. Håll jorden fuktig tills fröerna gror. Vanlig innetemperatur räcker bra.
 3. Ställ plantorna ljust och svalt när de har kommit upp.
 4. När plantorna är stora nog att hantera, planterar du om dem en och en. Använd näringsrik planteringsjord.
 5. När frostnätterna är förbi, kan du plantera ut dina tagetes. Låt gärna plantorna vänja sig under en vecka, där de får vara utomhus på dagen och inomhus på natten.

Det finns många tagetessorter och de har lite olika egenskaper. Några är känsliga för kyla medan andra klarar en frostknäpp utan problem. Du hittar information om sortens köldtålighet på fröpåsen. Läs också: 5 tips för en lyckad förodling

Hur många dahlior i en pallkrage?

4-5 DAHLIAKNÖLAR ÄR LAGOM I EN PALLKRAGE – I en pallkrage med måtten 120×80 cm får man plats med ungefär 4-5 dahliaknölar, beroende på hur stora dahliasorter man väljer. Om man endast har en pallkrage till sitt förfogande råder jag dig att satsa på lite olika sorter för att få skörd under så lång tid som möjligt. Wizard of Oz, perfekt i pallkrageodling!