Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man Plantera Ut Gurka I VäXthus?

Utplantering – När frostnätterna är över och jordtemperaturen ligger runt 15 grader är det dags att plantera ut gurkorna på friland (om det är sorter som tål detta) eller i rejäla kärl i växthus eller odlingstunnel. Kärlen bör ha dräneringshål så att överskottsvatten kan rinna bort och gärna också dräneringsmaterial i botten, som lecakulor eller grus, de fylls därefter med vanlig planteringsjord.

Hur kallt klarar gurka i växthus?

Odla gurkor i växthus Gurkan trivs bäst i temperaturer runt 25 grader och är extremt känslig för låga temperaturer.

Hur låg temperatur Tål gurka?

Utplantering och uppbindning – När nätterna börjar vara varma kan gurkplantorna planteras ut utan risk. Jordtemperaturen bör inte understiga 20 °C, gurkor vill inte ha kallt runt rötterna. Låt gärna plantorna stå i växthuset några dygn innan plantering.

 • Bäst är att plantera i molnigt och regnigt väder, om solen skiner från klarblå himmel är det bäst att vänta till kvällen och skugga småplantorna med till exempel fiberduk.
 • Gurkplantor ska inte planteras djupare än de står i den lilla krukan eftersom rothalsen är känslig för röta.
 • Avståndet mellan plantorna i bädd bör vara 60–80 cm.

Jorden ska fortsatt hållas fuktig, men aldrig genomvåt. För mycket vatten i jorden och lite sämre, molnigare och svalare väder kan göra att plantorna stressas. Anpassa alltid vattningen efter väder. Ett lager gräsklipp runt plantorna hjälper till att hålla fukten kvar i jorden, dessutom ger det näring när det förmultnar.

 • Fyll gärna på med gräsklipp under sommaren, det mår de bra av.
 • När plantorna kommit på plats börjar de snabbt att växa, nästan så man kan se det.
 • Nu gäller det att vara beredd med uppbindning och beskärning.
 • Fäst snöret nertill runt stammen med en mycket lös ögla och snurra sedan plantan runt snöret ett par gånger i veckan.

Snurra löst, stammen får inte strypas. Nyp bort de första blommorna och även alla sidoskott. De blommor som kommer i det femte bladvecket kan få växa ut till gurkor, och nu kommer det att gå fort. Det är inte fel att plocka bort smågurkor, underbara att mumsa på direkt.

Hur mycket kyla tål gurka?

Hur mycket kyla tål gurkväxter? – Plantering och skördetid för gurkor – Sorter som bildar mindre frukter och förblir mer kompakta överlag är idealiska för odling på balkonger och uteplatser. Unga plantor kan också köpas och planteras i juni. Om du vill odla växter från frö bör du börja redan i april eller maj.

 • Försiktighet, gurkor tolererar inte kyla: växterna lider vid temperaturer under tio grader Celsius.
 • Innan de går ut ska de iskalla helgonen vara över – eller så ska växterna tas in innan frostnätter.
 • Det tar ungefär tio veckor från sådd till första skörd, säger trädgårdsmästaren och fröexperten Hanna Strotmeier.

De första små frukterna tas bäst bort för att uppmuntra mognaden av de återstående gurkorna. Om det sedan bildas vackra frukter plockas de regelbundet. Detta stimulerar växten att producera nya gurkor igen. Vid skörd, skär av frukten och bryt eller riva den inte för att skydda plantan.

När kan man ställa ut gurka?

Utplantering av gurka – Utomhustemperaturen ska ligga över 12 grader och nattemperaturen bör inte gå under fem grader när gurkan planteras ut. NR Kan Man Plantera Ut Gurka I VäXthus I början är en fiberduk perfekt för att driva plantorna och bevara fukten i marken.

 • Slutlig omplantering görs i en kruka som rymmer minst 10 liter jord, gärna mer. Odlingssäck Vigoroot 10L eller Vigoroot 20L är ett bra alterantiv.
 • Gurka tål inte frost och gillar inte kylig väderlek och behöver avhärdas innan de planeras ut. Låt dem stå ute på skyddad plats dagtid under en period.för att undvika chock som kan ge hämmad tillväxt. Läs mer om detta i artikeln Så här avhärdas plantor,
 • Skydda plantan från plötslig kyla efter utsättning på friland med fiberduk så att den inte tar skada och tillväxten hämmas.

När ställa ut gurka i växthus?

Odla gurka i växthus – Gurkor trivs mycket bra i växthus då de gillar att växa i värme. I växthus passar det mycket bra att odla gurkor som slingrar sig uppåt så som slanggurka och växthusgurka. I växthus är det bra att ha stora bäddar som du kan fylla med bra jord och näring samt att fukten i jorden ska kunna behållas länge då gurkor verkligen är i behov utav mycket vatten för att växa sig stora och goda.

 1. Alternativt att du planterar dina gurkor i tunnor eller stora hinkar inuti ditt växthus.
 2. När man odlar gurka i växthus behöver du binda upp dina gurkplantor.
 3. Varje planta behöver ett eget snöre att kunna slingra sig upp runt.
 4. Du kan fästa dessa snören genom att antingen fäster fast dem i taket i konstruktionen av växthuset eller att du spänner upp en ståltråd i taket och därefter knyter fast snören ovanför varje gurkplanta.

Om du odlar i bäddar kan du med fördel sätta i stadiga käppar så som sädeskrakar som dina gurkor kan klättra upp på. Tips för att lyckas med dina gurkor i växthus:

 • Plantera ut gurkplantor i ditt växthus när temperaturen visar minst 10 grader.
 • Plantera gurkplantorna med minst 30 cm mellanrum då varje gurkplanta vill ha mycket jord och näring runt omkring sig för att trivas.
 • Se till att jorden håller sig fuktig då gurkplantor behöver mycket vatten för att gurkorna ska bli goda men de får samtidigt inte bli för blöta och stå i vatten.
 • Ge plantorna mycket näring då gurkor behöver det för att ge mycket skörd, en blandning av blodmjöl, benmjöl och Algomin är den perfekta kombinationen av gödsel då det innehåller kväve, kalium och fosfor som gynnar gurkornas tillväxt.
 • Gurkplantor trivs i värme och bäst i temperaturer runt 25 grader och är extremt känslig för låga temperaturer därav får det inte bli kallare än 10 grader eller att de står i drag för då kan gurkan börja hänga, därför är det bra att plantera dem långt ifrån växthusdörren och ventilationsfönster.
 • Beskär och toppa dina gurkplantor när de nått den höjd du önskar och låt sedan 3-4 sidoskott utvecklas till att ge skörd. Om plantan växer sig stora tidigare än så kan du också toppa dem tidigare för att på så vis få sidoskott som sedan ger frukt.

Hur kallt klarar gurka på natten?

Så lyckas du med din gurkodling – Gurkor är härliga att odla och väldigt enkla. Redan när du har 1-2 plantor i ditt växthus så får du en stor skörd! De kan odlas i jordbädd i växthus eller i stora krukor på minst 40-50 liter. De passar även till din varma balkong sålänge du kan tillgodose värmebehovet.

 1. Vill du testa odla dem i ampel eller annan hänganordning så passar tex.
 2. Mini Stars och Burpless Tasty Green F1 utmärkt till detta ändamål.
 3. Tänk bara på att hålla en jämn fuktighet och välj gärna så stor kruka som möjligt.
 4. Gurkor visar snabbt om de är missnöjda med vatten och då visar de tydligt detta genom att först sloka med bladen och vid långvarig eller upprepande torka genom att bli smala i ena änden och tjocka i andra.

Glöm inte heller att kontinuerligt tillföra näring för att slippa blekgröna blad och sämre skörd. Bästa resultat får du genom att ge en liten dos flytande näring med vattnet varje dag. Mera om näring längre ned. Gurkor är väldigt känsliga för låga temperaturer och skall inte planteras ut före det är över 15 grader oavsett om det är växthus eller friland du kommer odla på – och då menar jag minimi 15 grader dygnet runt.

 • Täck gurkor på friland med fiberduk om temperaturen inte hålls tillräckligt hög under sommarnätterna.
 • Gurkor får frostskador redan vid ca + 4-5 grader men stannar i tillväxt före det.
 • Plantera såhär Gurkor behöver en stor och mjuk jordvolym så välj en stor kruka eller plantera direkt i jordbädd.
 • Mjuka uppjorden och gödsla med stallgödsel, hönsgödsel eller bokashi.

En blandning av biokol och benmjöl är även bra att blanda i. Speciellt benmjölet som tillför kalcium är bra för gurkorna. Se till så att inte gödseln kommer direkt mot den nya plantans rötter för att undvika skador på de känsliga rötterna. Ta plantan ur krukan och placera den lite högre upp än vad du tänker att slutnivån på jorden skall vara, gärna på en liten kulle.

Gurkor är väldigt känsliga för rothalsröta och får absolut inte sänkas ned i jorden. Tryck försiktigt till jorden kring plantan men undvik att trycka på själva rotklumpen då rötterna lätt knäcks. Vattna rikligt kring plantan, inte direkt mot rothalsen. Det är bra att täcka jorden med ett lager sand eller perlite, ca 1cm.

Detta förhindrar en del avdunstning men håller sammtidigt ytan torr så att inte rothalsröta uppstår lika lätt. Gräsklipp fungerar också men lägg aldriggräsklipp närmre än 10cm från rothalsen. Bind upp Du kan gärna göra i ordning uppbindningsmöjlighet direkt, använd antingen juteband eller annat naturband eller en spalje av valfritt material.

 1. Gödsla Gurkor är näringskrävande.
 2. Efter max 3 veckor bör du börja tilläggsgödsla.
 3. Ge gärna flytande näring i svag dos vid varje bevattning.
 4. Det är även bra att blanda i en blandning av kanankakka och benmjöl alternativt använda gödslad biokol.
 5. Vill du odla helt naturligt så kan du enkelt göra din egen näringslösning med ett fåtal ingredienser; nässlor, vallört bocking 14, fräken och vatten.

Tänk på att gurkor vill ha hög dos av kvävehaltig gödsel, tex kanankakka eller biokol med kanankakka passar utmärkt. Gallra För att stimulera produktion av gurkor är det bra att plocka bort några fruktämnen så att energin går åt att göra kvarstående gurkor stora och fina.

 • Efter en tid brukar gurkorna producera stora mängder så det är medfördel att satsa på kvaliteten på de du spar.
 • Vattna Glöm inte att kontinuerligt vattna, vid riktigt varma sommarveckor krävs det ofta att du vattnar både morgon och kväll.
 • Skörda Skörda gurkorna kontinuerligt för att få bästa resultat.

Nedan i beskrivningarna ser du vid vilken längd du bör skörda för bästa smak. Ett annat sätt att avgöra när gurkan är klar är när den inte längre växer så det knakar varje dag utan stannar till, då börjar den producera frön och bitterämnena tillkommer.

Hur sköter man gurka i växthus?

Odla ätbarts växtbibliotek! – NR Kan Man Plantera Ut Gurka I VäXthus Slanggurka är oftast slät och grön men kan vara taggig. De flesta slanggurkor odlas i drivbänk eller växthus men det finns kinesiska sorter som kan odlas på friland (se frilandsgurka). För att odla gurka i växthus: Förodla i såjord inomhus eller i varmbänk.

Så i stora krukor, 3-4 frön i varje kruka på 1-2 cm djup. Håll sådden fuktig och placera i ca 25 grader, efter groning 16-20 grader. Gallra till 1-2 plantor per kruka. Vid eventuell omskolning, undvik att plantera ner djupare i jorden. Låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda innan utplantering i växthus. Gurkor vill ha varm och porös jord.

Var mycket aktsam om rötterna vid utplanteringen. Avståndet mellan raderna ska helst vara väl tilltaget så att de får växa luftigt för att undvika svampsjukdomar. Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre.

Vad ska man gödsla gurka med?

Odla Gurka Gurka går att odla både i växthus och på friland beroende på sort. Sår man frön förgror man dem med fördel inomhus innan utsättning, detta kan man börja med i februari – mars. Vissa sorter kan man så direkt i bädden, men då måste man vänta tills jorden håller minst 15 grader.

I butiken har vi plantor som är redo för utplantering, kontakta oss gärna för mer information. Innan man planterar ut (i växthus eller friland) måste man förbereda jorden och då gärna på hösten och helst med naturgödsel i botten. Man kan även blanda in halm för att få ner mer luft i jorden men detta kräver extra kvävetillskott vid gödslingen på våren.

På våren (mars-april) grundgödslar man med ett fullgödselmedel (gödsel som innehåller samtliga växtnäringsämnen). Gör upphöjda luckra bäddar. Plantera inte för tidigt, jorden måste vara ordentligt varm (minst 15 grader) vid utsättningen. Använd jordtermometer.

Vattna ofta med ljummet vatten efter utplantering. Undvik att blöta ner rothalsen! Sätt in en kupévärmare i växthuset om det är risk för kalla nätter och använd även fiberduk (som även kan skydda mot spinn). Öka gödselgivan allt eftersom gurkan växer. För lite vatten och näring ger gulnade fruktanlag. Gödsla med blodmjöl, benmjöl och Algomin eller hönsgödsel och Algomin.

Nässelvatten kan med fördel användas.

Bind upp gurkplantan löst i ett snöre och snurra plantan kring snöret. (Se tomatodling)Toppa plantan i manshöjd och tag ut två sidogrenar.Duscha ofta vid höga temperaturer, temperaturer över 30 grader ger stressymptom och plantan kan vissna.Undvik gurkplantor vid växthusdörren då dragigt läge kan ge angrepp av spinnkvalster.

See also:  NR Kan Man Plantera äPpelträD?

NR Kan Man Plantera Ut Gurka I VäXthus : Odla Gurka

Hur mycket vatten behöver en gurka?

3. Sköta om sin gurkodling – Gurka gillar mycket vatten men som de flesta andra grödor inte för mycket vatten. Se till att du har bra dränering i dina krukor eller i pallkragen där du odlar gurka men hjälp också jorden att behålla lite fukt genom att lägga ett tunt lager fin sand överst på jorden, gärna kring rothalsen.

 • Stannar vattnet kvar finns risk för rothalsröta vilket inte gynnar din gurkodling.
 • Gurkor, särskilt de som odlas i kruka eller i pallkrage, behöver extra näring och det kan du ge den kontinuerligt några veckor efter att du planterat den.
 • Odlar du i pallkrage bör det vara cirka 40 centimeter mellan plantorna.

Din gurkplantan behöver så småningom också någon form av klätterstöd. Ställ krukan intill en spaljé mot en vägg, bind upp den eller ge den grenar och snöre att slingra sig kring när den växer. Tzatziki – enkelt och snabbt recept

Hur lång tid tar det för en gurka att växa?

Så odlar du en gurkgardin – våra bästa tips Att odla gurka inomhus är både enkelt och roligt. Och den blir världens vackraste växt med sina stora blad som klättrar längs ditt fönster och ramar in det likt en gardin! Dessutom är den tacksam att odla – den har en enorm växtkraft och redan efter 2-3 månader kan du skörda små gurkor direkt från ditt fönster.

Gurkgardin VID SÅDD

Så din fönstergurka inomhus från slutet av feb/ början av mars (när ljuset återvänt). Den går aven att så året runt om du har en växtlampa. Så fröet i odlingsbrikett eller i mindre kruka i planteringsjord – ta ett frö per brikett/kruka och täck med transparent täckning med lufthål.

 1. Tips – använd ett drivhus och lägg en kapillärmatta i botten som ger en jämn och bra vattentillförsel.
 2. Fröna behöver värme för att gro.
 3. Placera gärna på värmegolv, värmematta eller i ett fönster ovanför ett element.
 4. Vattna regelbundet med ljummet vatten – sådden ska alltid vara fuktig! Ge ljus.
 5. Så fort fröet har grott och sticker upp, vanligtvis efter 5-15 dgr, behöver det mycket ljus.

Ta av täckningen och ställ krukan ljust och svalare. I ett soligt fönster (ca 6 h sol/ dag). Du kan även odla året runt med växtlampa (ge ljus ca 13-15 h/ dag). OMPLANTERING/SLUTPLANTERING Plantera om när plantan har fått ca 4-6 blad, då behöver den få mer utrymme för tillväxt.

 1. Fyll en kruka som rymmer ca 5-10 liter med näringsrik planteringsjord/ grönsaksjord.
 2. Grunda eventuellt med lite lecakulor.
 3. Plantera ner hela plantan på samma djup som plantan stod tidigare.
 4. Obs! Plantera inte för djupt, det gillar inte gurkan.
 5. Vattna igenom med ljummet vatten och fortsätt hålla jorden fuktig under hela säsongen.

Näringsvattna med flytande växtnäring utblandat i vattnet ca 1 ggr/vecka efter att plantan börjat få blommor, då kommer den att ge rikare skörd. RAMA IN Bind upp gurkgardinen med ett snöre som du fäster i en spik/häftstift ovanför fönstret eller i gardinstången. NR Kan Man Plantera Ut Gurka I VäXthus SKÖTSEL Gurka är inte svårskött men kräver rikligt med vatten. Om plantorna torkar ut är risken att de inte ger ordentligt med skörd, den blir även mindre motståndskraftig mot ohyra. Om du ska resa bort en vecka är det en bra idé att sätta upp någon typ av droppbevattning, eller be en granne vattna.

Måste gurka odlas i växthus?

Gurka – olika sorter – Välj en gurksort som passar dina förutsättningar. Många sorters gurka kräver växthusodling men det finns även gurksorter som klarar att odlas ute i kruka eller på friland. För växthusodling väljer du lämpligen en växthusgurka och för frilandsodling en frilandssort,

Hur mycket sol ska gurka ha?

DU BEHÖVER – Ett soligt fönster: Sydostläge, eller söderläge med minst fem timmars full sol per dygn är idealiskt. Jord: Såjord och planteringsjord eller blomjord, gärna av fabrikat som innehåller små lecakulor. Istället för såjord kan du blanda blomjord med 30–50 % sand. NR Kan Man Plantera Ut Gurka I VäXthus Blommorna är stora och vackra och ska inte pollineras, det blir gurkor ändå. Partenokarpa sorter producerar endast gurkor utan frön inuti. Det här är sorten ’Deltastar’. Gurkfrön av en partenokarp sort av minislanggurka: Partenokarp betyder att sorten bara får honblommor och att den inte ska pollineras.

Förslag på odlingsvärda partenokarpa sorter: Beth Alpha, Delistar, Deltastar, Iznik, Picolino. Genomskinlig plastpåse eller plastfolie. Näringslösning: Jag föredrar Blomstra inomhus men till exempel utspädd urin eller funkar också utmärkt. Snören för uppbindning och stödpinne. Duschflaska.

Kan man använda Tomatgödsel till gurka?

Växtnäring Tomat & grönsak används bland annat till tomater, chili, paprika, aubergine, gurka och kapkrusbär.

När kan man ställa ut plantor i växthuset?

TOMATODLING I VÄXTHUS – Tomater är nog den vanligaste och mest intressanta nyttoväxten för de flesta hobbyodlare och det är ingen tvekan om att hemodlade tomater är betydligt godare än köpta. Plantera ut tidigt för tidig skörd Det är en fördel att plantera ut tomaterna på bädd i växthuset tidigt på våren, för då hinner man få mogna tomater under högsommaren när solen ger en förnämlig smak på dem.

 1. Desto längre tid som växthuset solbelyses under dagen desto godare blir tomaterna, som mognar under den tiden.
 2. Sandbädd värms upp tidigare än jord Tack vare att en sandbädd blir tidigare uppvärmd än en jordbädd kan planteringen i bädd ske tidigt om man vill kosta på lite extra värme under kalla nätter och mulna dagar.

Från mitten av mars till mitten av april bör man sätta ut plantorna om man vill få en tidig och god skörd under sommaren. Man vill gärna så tomater tidigt, men risken är att plantorna blir alldeles för stora och svårhanterliga innan de kan planteras ut i växthuset. SÅDD OCH FÖRKULTIVERING Såtid: Eftersom det tar cirka 6 veckor från sådd tills plantorna är klara att sättas i bädd bör man så någon gång mellan den 1:a februari till den 1:a mars.

 • De första 4–5 veckorna av förkultiveringstiden bör man hålla till inne i bostaden, såvida man inte har en hel del andra växter på gång i växthuset.
 • Det är onödigt att värma upp växthuset för den lilla odlingsyta som ett 10-tal tomatplantor kräver.
 • Det krävs även rätt hög temperatur i början av odlingen.

Såtemperatur: För att fröna skall gro bra bör sådden placeras där det är mellan 22–28 °C. När plantorna kommit upp bör temperaturen hållas omkring 18 °C. Växtbelysning: Den första månaden när plantorna är små kan man klara skötseln av dem på en fönsterbräda i söder eller österläge, de tar ju inte så stor plats i början. När hjärtbladen kommit upp är det dags att omskola plantorna i små krukor med en planta i varje. Fördel att skola om flera gånger Vid inplantering av de skolade tomatplantorna bör man använda krukor som är 8–10 cm stora. Även om det är mera arbete är det en fördel om man först sätter plantorna i 8 cm krukor och sedan planterar om dem, eventuellt i större krukor än 10 cm om det dröjer längre än beräknat tills man kan plantera ut plantorna på bädden i växthuset.

Sätts plantorna i stora krukor på en gång och det blir dåligt med sol kan de ha svårt att börja växa, och plantorna är känsliga för detta vid tidig plantuppdragning. AVHÄRDNING Tomatplantorna bör få stå inne i rumsvärmen minst en vecka efter inplanteringen så att de hinner rota sig innan de flyttas ut i växthuset.

Gör så här: 1. Till en början så ställer man ut plantorna över dagen, men skuggar dem med en tidning mot solen de första dagarna. För även om de är vana att stå i sol inne i köksfönstret så blir det för ljust för dem den första tiden efter att de satts ut i växthuset.2.

En eller två veckor får plantorna stå på bord eller hyllor i växthuset, och man kan även dröja längre tid med att sätta ner dem i bädden om det är dåligt med sol och svårt att få tillräcklig hög temperatur i växthuset. Blir det fullt av rötter i krukorna och plantorna ser ut att stanna upp i växten kan man lägga några klumpar av lagrat gräsklipp ovanpå i krukorna, det sätter på nytt fart på plantorna.

Bladlöss Det finns alltid risk för att det kan bli angrepp av bladlöss på plantorna så här tidigt på våren, och eftersom det är lättast att stoppa angreppet så länge plantorna står i krukor bör man kontrollera om det finns löss och i så fall doppa plantorna i såpvatten.

Plantor som doppas i såpvatten får inte utsättas för sol så länge de är fuktiga. Behandlingen med såpvatten bör upprepas några gånger med 3-4 dagars mellanrum. Plantera i sand på friland När temperaturen ledigt kan hållas omkring 15 °C på natten är det dags att friplantera tomaterna i sandbädden, planteringsavståndet bör vara minst 50 cm mellan plantorna i båda riktningarna om man har flera rader.

Har man gott om plats så kan det gärna få vara 60–70 cm mellan plantorna och har de blivit långa och gängliga så att första blomklasen riskerar att komma långt upp på stammen kan man sätta ner jordklumpen så att överkanten kommer 15–20 cm under sandytan. Tomater kan enkelt bindas upp med snören som man fäster i ett horisontellt snöre som fästs i taket. UPPBINDNING Har man inte bundit upp plantorna måste det göras nu, men det är alltid en fördel att redan när de planteras in i krukor binda upp dem med en blompinne därför att det då är mycket lättare att hantera dem vid flyttningar, doppning i såpvatten m m.

Undvik strypning När man binder upp små tomatplantor skall man tänka på att stammen blir många gånger grövre under sommaren så att man ger den tillräckligt utrymme att växa till utan att strypas av uppbindningen. Uppbindning efter plantering i bädd När plantorna sätts ner i bädden krävs det naturligtvis en annan uppbindning så att plantorna får stöd ända upp i taket.

För den uppbindningen kan man endera använda kraftiga käppar eller snören, något som i mitt tycke är bättre och då underlättas även pollineringen. Gör så här: 1. Spänn en lina i taket längs med raden eller raderna och så högt upp som det går.2. Fäst sedan snören med ena änden i linan och den andra runt tomatplantan, eller i en pinne som sticks ner i sanden intill plantan.3.

Lindas snöret några varv löst runt varje planta kan man antingen fortsätta att linda plantorna runt snöret eller fästa plantorna mot snöret med uppbindningsgarn. När det är dags att pollinera blommorna be­höver man bara slå på linan i taket så skakar alla plantorna samtidigt. GÖDSLA MED GRÄSKLIPP PÅ SAND De första två till tre åren då tomatplantorna sätts i den nya sandbädden bör gräsklipp läggas som marktäckning redan efter någon vecka från planteringen, men från fjärde året och därefter är det inte någon brådska med att lägga på marktäckningen.

Då kan man vänta upp till 2–3 månader och det går ändå bra. Första täckningen Man kan använda färskt eller lagrat gräsklipp vid första täckningen. I nödfall kan man gödselvattna plantorna ett par gånger tills man får tillgång till färskt gräsklipp, om man inte har lagrat sedan föregående år.

Om gräsklippet inte räcker Har man inte så mycket gräsklipp på en gång att det räcker till hela bädden, börjar man med att täcka närmast intill plantorna och efter hand fylla på resten. Lagrat gräsklipp bör läggas i ett 5 cm tjockt lager och färskt bör läggas i ett l0 cm tjockt lager när det är nypålagt.

Efter någon vecka har det sjunkit ihop betydligt. Undvik gräsklipp intill rothalsen Undvik att lägga gräsklippet, lagrat eller färskt, intill rothalsen på plantorna eftersom det ibland händer att plantorna tar skada när gräsklipp ligger tätt intill stammen.

Varför det händer vet jag inte, eftersom det aldrig hänt i mina odlingar under de 20 år som jag gödslat tomatplantor på detta sätt, men det är en del odlare som berättat att deras plantor skadats av gräsklippet när det lagts intill rothalsen. För att inte gräsklippet ändå skall glida in mot plantorna kan man lägga lite sand intill plantorna, som en kulle som görs högre än marktäckningen.

Andra täckningen De första 2–3 åren som odlingen sker i en nylagd sandbädd bör en andra omgång gräsklipp eller grönmassa läggas på cirka en månad efter den första omgången, även nu läggs grönmassan i ett 10 cm tjockt lager ovanpå resterna av det föregående.

See also:  Vad Kan Man Plantera I April?

Ingen annan gödsel behövs Någon annan näring utöver gräsklipp eller grönmassa av andra växter bör inte tillföras tomatplantorna. Man bör absolut inte blanda ner naturgödsel eller torvmull i sandbädden innan marktäckningen läggs på för då kan plantan ta skada och man får inte någon högre skörd. GÖDSLA MED GRÄSKLIPP PÅ JORD Det går bra att gödsla med gräsklipp även när tomaterna odlas i jord under förutsättning att jorden inte blandas upp med torvmull eller så kallad planteringsjord, som till största delen består av torvmull.

Man bör inte heller blanda upp jord med naturgödsel om gräsklipp eller annan grönmassa skall användas. Förbättring av kompakt jord Är jorden tung och kompakt så att den behöver blandas upp med något material bör den blandas upp med kompostjord och/eller sand.

 • Undvika att täcka intill rothalsen Marktäckningen sker på samma sätt som vid odling på sandbädd, men det är ännu viktigare att man lämnar ett utrymme runt varje planta fritt från marktäckning, cirka 5 cm kan vara lämpligt.
 • Genom att lägga en liten kulle med sand intill rothalsen på plantorna så är det ingen risk för att täckmaterialet hamnar intill plantorna.

Jord måste bytas oftare än sand Vid odling i jordbädd bör jorden bytas med 2–3 års mellanrum, såvida man inte kan tillämpa någon form av växelbruk i växthuset. Vid odling i sandbädd däremot kan man odla minst 8 år i samma sand innan den behöver bytas, och det förefaller som det är enbart en fördel att man har odlat tomater i flera år i samma sand.

LUFTNING OCH VATTNING Det är viktigt att man luftar växthuset den första veckan efter det att färskt gräsklipp lagts på tomatbädden, och man bör lufta även om det inte behövs för att sänka temperaturen i växthuset. Det kan troligen bli för hög halt av koldioxid. Det har hänt en del odlare att deras tomatplantor dött eller stannat upp i växten ett tag efter det de lagt på marktäckning, men i dessa fall har man undvikit att lufta på grund av dåligt väder.

Det finns även en risk att luftfuktigheten blir mycket hög om man inte luftar när gräsklippet är nypålagt, det innehåller ju mycket vatten och en del avdunstar snabbt och bör därför luftas bort. Vattna ofta i början De första 2 veckorna efter planteringen måste man vattna 2–3 gånger i veckan, och då skall man vattna både över hela den marktäckta bädden och intill varje tomatplanta.

Det finns risk för att rotklumpen kan vara torr även om den omgivande sanden är fuktig. När det avdunstar vatten från plantorna suger rötterna upp mycket vatten, men innan de har växt ut i sanden har de bara den fukt som finns i jordklumpen att ta av. Efter 2–3 veckor har oftast rötterna växt ut tillräckligt för att man inte längre skall behöva vattna intill varje planta utan att det räcker med att bädden vattnas.

Vattning en gång i veckan är nu tillräckligt. Vattna sedan mycket och sällan Efterhand så låter man det gå upp till 2 veckor mellan varje vattning om man ser att tomatbädden håller fukten hela tiden. Hur lång tid det skall gå mellan vattningarna är dels beroende på hur mycket fukt som finns i det underliggande jordlagret, och dels på hur tjockt sandlagret är.

 • Att vattna för ofta, varje dag som en del gör, är inte alls bra.
 • Dels är då luften intill plantorna alltid fuktig och dels spolas en del av näringen bort.
 • Men man bör givetvis kontrollera emellanåt att bädden är tillräckligt fuktig.
 • Slokande blad behöver inte vara brist på vatten Att plantorna slokar betyder inte alltid att det är för torrt i bädden.

Vid en snabb övergång från mulet väder till starkt sol slokar nästan alltid plantorna under några timmar, och då bör man duscha dem ett par gånger tills de har hämtat sig. Men slokar bladen och topparna trots att det är mulet eller har varit soligt en längre tid kan det vara torrt längre ner i bädden, även om det ser ut att vara fuktigt tillräckligt på sandytan under täckmaterialet.

 1. Därför funkar inte droppbevattning vid täckodling Automatiska bevattningsanordningar i stil med yrkesodlamas passar inte vid denna odlingsmetod.
 2. Använder man droppbevattning får ju endast området närmast varje planta vatten.
 3. För att näringen i täckmaterialet skall komma tomatplantorna till godo måste täckmaterialet på hela ytan mellan plantorna vattnas.

Genom att täcka tomatbädden med grönmassa blir dessutom skötseln av tomatodlingen så enkel att den vattning som krävs tar mycket liten tid i anspråk. Skotten som växer ut i bladvecken kallas tjyvar och de ska tas bort på högväxande sorter. TJYVA SIDOSKOTT Under hela sommaren från det plantorna blivit så stora att det börjat växa ut sidoskott vid bladfästen skall man plocka bort, tjuva, dessa skott.

 • Det är en fördel om de plockas bort medan de är bara 5–6 cm långa.
 • Tar man inte bort sidoskotten kommer varje planta att bli som en buske, och man får både mindre skörd och sämre kvalitet på tomaterna eftersom det då kommer så lite sol på dem.
 • Det är endast högväxande tomater som skall tjuvas.
 • Nya plantor av tjyvar Det går fint att göra nya plantor av de tjuyvar man tar, men då bör man låta dem växa tills de blivit ca 10 cm innan de bryts loss.

Fördelen med sticklingsförökade plantor är att de får den första blomklasen långt ner på plantan och därför passar det bra att odla dem i krukor och endast låta ett par fruktklasar gå fram. Välj högväxande sorter för växthus Man bör inte odla busktomater i växthus, de ger mindre skörd per planta och oftast inte lika goda tomater som växthussorterna.

 • Det är synd att låta platsen i tomatbädden upptas av lågväxande sorter, det är bättre att utnyttja höjden till taket för att få så många klasar som möjligt på varje planta.
 • Det är endast om sidoväggarna är mycket låga som det kan vara befogat med t. ex.
 • En ampeltomat.
 • Tomater vill ha jämn värme Temperaturen i tomathuset bör vara 15–18 °C på natten och 20–22 °C på dagen när det är mulet.

Soliga dagar kan temperaturen få gå upp högre, men den bör om möjligt hållas under 25° C. Det är aldrig bra om temperaturen får variera mycket mellan dag och natt, utan man bör hela tiden eftersträva att hålla den så jämn som möjligt. Pollinering När tomatplantorna börjar blomma skall man hjälpa till med deras befruktning genom att skaka plantorna minst en gång om dagen.

 1. Om möjligt bör man göra detta mitt på dagen.
 2. Har man bundit upp plantorna vid en lina i taket behöver man bara slå med en pinne på linan för att plantorna skall skakas tillräckligt för att frömjölet skall spridas inuti blomman.
 3. Är plantorna uppbundna vid käppar bör man slå på käpparna och inte på själva tomatplantornas stammar, annars skadas lätt plantorna.

Genom att lufta så att det blir riklig luftväxling under­lättas också befruktningen. Ta bort gula och skuggande blad Efterhand som man ser att de nedersta bladen på plantorna börjar gulna skall man skära bort dem intill stammen för att inte locka dit bladlöss och andra skadedjur eller sjukdomsalstrande bakterier och svampar.

När tomaterna börjar mogna är det dags att även skära bort en del friska blad som skuggar fruktklasarna. Det kan bli rätt många blad som bör skäras bort under sommaren för att släppa in mera sol till alla plantor. De blad man skär bort bör inte läggas som marktäckning mellan tomatplantorna, men gärna mellan andra växtarter.

Även om det inte finns några vetenskapliga bevis på att detta är olämpligt så är det mycket som talar för att man inte skall lägga tomatblad på tomatbädden. Höst- och vårförberedelser Efter avslutad odling på hösten drar man upp tomatplantorna med rötterna.

 1. Resten av täckmaterialet får ligga kvar.
 2. Innan man kommande vår planterar på nytt i tomatbädden genomvattnas den ett par gånger och resterna av täckmaterialet luckras upp med grävgrep, men det skall inte grävas i sanden.
 3. Därefter är det klart att plantera på nytt.
 4. Byt jord mot sand Har man jord i sina växthusbäddar bör den bytas med några få års mellanrum, därför är det lämpligt att vid nästa byte ersätta jorden med sand som inte behöver bytas på många år om man odlar tomater.

Den gamla jorden tas då bort till ca 40 cm djup innan sanden läggs in.

När kan man börja plantera ut i växthuset?

TOMAT, Solanum lycopersicum – Det är få växtarter med ätliga frukter som lämpar sig så bra för hobbyväxthuset som tomaterna gör. INDETERMINATE, DETERMINATE ELLER SEMIDETERMINATE Det finns tre olika typer av tomater vad gäller växtsätt och fruktproduktion – högväxta tomater, busktomater och en typ som är en mellanform av de två förstnämnda.

 1. Indeterminate kan översättas med ”obestämd (i det här sammanhanget obestämd livstid)” och i tomatsammanhang betyder det att plantan växer och producerar blommor så länge den står varmt och ljust.
 2. Plantorna är högväxta.
 3. Den här tomattypen bör tjyvas, d v s skotten som kommer i bladvecken ska tas bort.
 4. Högväxta tomatsorter får oftast tre blad mellan blomklasarna.

Determinate betyder ”bestämd” (livstid) och syftar på den typ av lågväxta tomater som kallas busktomater. De slutar växa när toppskottet avslutas med en blomklase. Alla tomater på plantan mognar ungefär samtidigt för att sedan knappast ge någon frukt alls.

Busktomater behöver inte tjyvas. På busktomater är det oftast ett blad mellan blomklasarna. Semideterminate kan översättas med ”halvbestämd”. Den här tomattypen är ett mellanting mellan indeterminate och determinate. Växtsättet är mer kompakt än hos indeterminate-typen. Men till skillnad mot determinate-typen ger semideterminate-typen frukt och är i tillväxt hela säsongen.

Har oftast två blad mellan blomklasarna. JORD Jorden där tomaterna ska odlas bör gödslas på hösten, men tillämpas biologisk odling och marktäckning i omgångar under sommaren behövs det mycket små mängder naturgödsel. Växelbruk Eftersom tomater oftast är en ständigt återkommande kultur i växthuset, är det viktigt att någon form av växelbruk tillämpas. För tidig sådd utan extraljus resulterar i gängliga plantor. Inte förrän i mitten på mars räcker ljuset till för att förkultivera tomater i ett soligt söderfönster. Beräkna såtid För att beräkna lämpligt sådatum kan man utgå från att det tar mellan fem och åtta veckor från sådd tills plantorna är klara att planteras på bädd.

Den tidigaste utplanteringen på bädd i växthus för hobbyodling torde vara omkring mitten av april. Det betyder att sådden kan ske omkring 1 mars. Generellt sett blir alltid de tidigast sådda plantorna gängligare än senare sådda, men har växthuset tillräcklig höjd så är det inte någon nackdel med gängliga plantor annat än ur estetisk synpunkt.

Såtemperatur Temperaturen för frösådden bör hållas mellan 20°C och 25°C, och eftersom tomatplantorna är lätta att skola, kan hela sådden ske i en kruka. När hjärtbladen är helt utvecklade skolas plantorna. Finns det tillräckligt med utrymme går det även fint att på en gång plantera in dem i 6–8 cm krukor.

Vid riktigt tidig sådd använder man de mindre krukorna vid inplanteringen och vid senare sådd de större. Ljuset viktigast Eftersom tomatplantorna lätt kan planteras om några gånger i väntan på tillräcklig värme i växthuset för utplantering, går det rätt bra att klara plantorna även om sådden har gjorts några veckor för tidigt.

Huvudsaken är att det finns en tillräckligt ljus plats för plantorna under väntetiden. Extra tidiga tomater För att få mogna tomater extra tidigt kan man dra upp 2–3 plantor ca en månad tidigare än de övriga. De här plantorna odlas i krukor hela tiden tills de första tomaterna börjar mogna.

 1. Vill man sedan plantera dem på bädd, växer de och blir kraftigare, men de blir aldrig lika fina som de som är senare sådda och planteras på bädd i ett tidigt stadium.
 2. När fröskalet fastnar Det händer ibland att fröskalet har svårt att lossna när plantan skjuter upp ur jorden, och det kan få till följd att hjärtbladen inte utvecklas och plantan dör.

Ser man tendens till att fröskalen sitter fast, flyttas frösådden så att den får en ljusare plats och plantorna duschas upprepade gånger, men inte på eftermiddag och kväll. SKÖTSEL Tomatplantorna ska hållas i jämn tillväxt och därför bör de gödselvattnas rätt ofta och omplanteras så fort krukorna är fullrotade.

 • Två till fyra omplanteringar kan bli nödvändigt.
 • Slutstorleken på krukor för plantor som ska förkultiveras i 6–8 veckor bör vara 15–18 cm.
 • Står plantorna hela tiden på bord eller hyllor, så att värmen kommer underifrån, kan tomaterna planteras in i de större krukorna direkt från 8 cm krukor, men är det låg temperatur runt krukan växer plantorna bättre om krukstorleken ökas i flera etapper.
See also:  NR Plantera Om OlivträD?

Under hela förkultiveringstiden bör plantorna stå mycket ljust. Temperaturen bör vara 15–20°C och luften bör vara torr. Därför ska ett tomathus alltid luftas rikligt. TJYVAR Tjyvar kallas de skott som växer ut i bladvecken. Tjyva eller inte? Växthustomater ska tjyvas.

 1. Busktomater och ampeltomater ska inte tjyvas.
 2. Tjyvarna kommer i regel redan i förkultiveringsstadiet, och det bildas nya under hela växtperioden.
 3. Ta bort dem så fort som möjligt om du inte ska använda dem som sticklingar.
 4. De bör inte få bli längre än 10–20 cm innan de tas bort.
 5. Därför bör plantorna ses över minst en gång i veckan.

Så får du flerstammiga plantor Har man av någon anledning för få plantor i växthuset, så att de inte fyller upp det utrymme man har tillgång till, kan man toppa en planta på ett tidigt stadium, 50–60 cm från marken, och låta 2–3 tjyvar gå fram som stammar.

Med den metoden går det att få upp till 15 fina klasar på samma planta. De första tomaterna på en sådan planta mognar bara någon vecka senare än på otoppade plantor. Nya plantor av tjyvar Det går lätt att få nya tomatplantor om man sätter tjyvarna. De sätts i sand och torvmull eller i såjord som vid vanlig skottförökning.

Dessa tomatplantor får i regel första blomknoppen tidigare än frösådda från samma tidpunkt. Dessutom blir de skottförökade plantorna knubbigare om de får samma behandling som frösådda UTPLANTERING Planteringsavstånd Planteringsavståndet bör vara 50–80 cm.

 • Planteras tomatplantorna endast i en rad räcker det med 50–60 cm avstånd mellan plantorna.
 • Planteras de i två eller tre rader bör avståndet vara 70-80 cm.
 • Plantering av gängliga plantor Tomatplantorna kan mycket väl planteras djupare än vad de stått tidigare.
 • Har de blivit krokiga nertill går det fint att lägga dem horisontellt, huvudsaken är att toppen kommer på rätt plats.

GÖDSLING Plantorna gödselvattnas efter 2–3 dagar från planteringen för att påskynda rötternas tillväxt. Marktäckning mellan plantorna görs så fort det finns tillgång till färskt gräsklipp. Första gången lägger man på 2–3 cm och sedan ett par gånger med ett 5–10 cm tjockt lager med 3–4 veckors mellanrum. Uppbindningen av tomatplantorna görs enkelt genom att binda fast snören i taket. UPPBINDNING Uppbindning av tomatplantorna kan göras genom att fästa snören i taket ovanför plantorna och fästa andra änden av snöret vid en käpp som sticks ner i jorden intill tomatplantan.

Binds nedre änden av snöret runt stammen på tomatplantan finns det risk för att plantan stryps. Man kan även sätta en kraftig käpp i jorden innan planteringen. När höjden på plantan når upp till toppen på käppen, fästs ett snöre från käppen till taket. Oavsett om man använder käpp eller snören som stöd, ska man vara försiktig när plantans stam binds fast, så att det finns tillräckligt med utrymme för stammen att växa till i omfång.

Under alla förhållanden måste uppbindningen klara tyngden av 5–6 stora klasar, så den får inte vara för klen. POLLINERING Så fort de första blommorna slår ut, det kan ske redan under förkultiveringstiden, ska plantorna dagligen ruskas om så att pollenet lossnar och befruktar blomman. Ståndarna och pistillen är inneslutna i den långsträckta mittdelen på blomman. För att blomman ska bli pollinerad måste blomman vibrera, antingen av humlor eller att man ruskar försiktigt på plantan. Enkelt sätt att pollinera Enklaste sättet att ruska om plantorna är att slå på snöret eller käppen, som plantan är bunden vid.

Slå absolut inte direkt mot stammen, för det kan skada den. Att hjälpa till med pollineringen är absolut nödvändigt om man vill få god fruktsättning på klasarna. Om det endast är ett fåtal blommor på varje klase är det ett tecken på dålig pollinering. Obefruktade blommor trillar ganska snabbt av från klasen.

TEMPERATUR Fram på högsommaren bör växthuset skuggas lätt för att det inte ska bli för varmt under soliga dagar. Temperaturen bör inte överstiga 30°C. Är det svårt att hålla nere temperaturen kan gångarna och väggarna duschas, men det ska bara göras när det är extremt varmt.

Hur kallt får det vara i växthus?

De är inte lätt att ha lagom temperatur i växthuset denna sommar när det är 32 grader i skuggan och utetermometern slår i taket då den bara kan visa 50 grader. Det finns några knep att ta till, det gör att jag kan hålla max 28 grader i växthuset. – Vi placerar ju våra växthus soligt, för vi vill ha tillgång till många timmars solljus för våra plantor.

Det är inte lätt att hålla lagom temperatur i växthuset en sommar som denna, önskar att jag hade ett stort träd som gav skugga. Ju mindre växthuset är ju svårare är det att hålla nere temperaturen. Mitt eget är på bara 7 kvm och det är på tok för litet både ur värmesynpunkt och utrymmesmässigt. Jag hade behövt det dubbla.

Tänk litet, men bygg stort – vem har hört någon klaga på att de har ett för stort växthus? En större luftvolym gynnar växterna och dig själv – jag kan knappt röra mig i mitt. Jag odlar i krukor och behöver vattna dem morgon och kväll just nu. Jorden hinner bli snustorr mellan vattningarna, trots att tomatplantorna står i 20-liters krukor.

Hur stor kruka för gurka?

NR Kan Man Plantera Ut Gurka I VäXthus Tänk att slippa köpa gurka under kanske en eller två månader och innan man ens kommit igång på riktigt ute i trädgården! Vågar du också testa inomhusodlade gurkor? Efter flera års belamrande av tomatodlingar i våra österfönster fick barnen nog. ”Vi vill ha gurka också”, hördes det titt som tätt. NR Kan Man Plantera Ut Gurka I VäXthus Sådd Gurkfröna kan sås mellan mitten av mars till mitten av sommaren. Så gärna två frön i en 7 cm kruka som du fyller med planteringsjord och därefter ställer i ett odlingstråg under belysning. Gurkor gillar att ha det extra varmt när de ska gro så har du en värmematta får du gärna plocka fram till gurksådden.

Ombinationen värmematta och växtbelysning gör att gurkplantorna tittar upp på ett par dagar. När de är uppe ska värmemattan stängas av. VIKTIG INFO: Pga av bekämpningsmedelsrester ”pyralider” i främst ekologiska, kravmärkta och organiska jord och gödselprodukter, samt i olika form av djurbajs som häst, ko, gris och hönsgödsel, både direkt från gårdar eller från trädgårdshandeln, även strömaterial.

Rekommenderar vi dig som ska använda dessa produkter, även produkter i detta inlägg, att kontakta tillverkaren eller försäljningsstället innan köp. Kan de inte garantera att deras produkter, material är 100% fria från pyralider bör du inte använda dem.

Kan man ta bort stora blad på gurkplantor?

Fråga: Har planterat växthusgurka (som vi gör varje år), Det är väldigt stora blad på gurkplantorna. Kan man klippa av några blad eller skall man låta de vara? Svar: Man kan klippa av några gurkblad. Sedan när man börjar skörda gurkor ska blad som suttit under gurkan bort.

Hur varmt i växthus för gurka?

Odla gurka i växthus – Slanggurka för växthus kräver mycket värme och ljus därför är det viktigt att inte starta upp odlingen för tidigt. Temperaturen i växthuset ska helst vara kring 18–20 grader och soliga dagar får temperaturen gärna gå upp till 25 grader.

 • Varma sommardagar när solen står högt på himlen måste det finnas möjligheter att lufta i växthuset, automatiska luftningsluckor underlättar, men även att duscha bladen sänker temperaturen runt plantan.
 • Att skugga växthuset genom att utvändigt stryka rutorna med vit kalk eller ha någon form av tunn gardin på insidan kan också vara ett alternativ för att få en jämnare dygnstemperatur i växthuset.

Men var medveten om att för mycket skuggning kan hämma tillväxten då gurkplantor älskar ljuset. Värme i kombination med stark ljusinstrålning gör att gurkplantorna använder mycket vatten. Här är det viktigt att de ges en jämn vattentillgång. En automatisk droppbevattning kan underlätta.

Hur kallt får det vara i växthus?

De är inte lätt att ha lagom temperatur i växthuset denna sommar när det är 32 grader i skuggan och utetermometern slår i taket då den bara kan visa 50 grader. Det finns några knep att ta till, det gör att jag kan hålla max 28 grader i växthuset. – Vi placerar ju våra växthus soligt, för vi vill ha tillgång till många timmars solljus för våra plantor.

Det är inte lätt att hålla lagom temperatur i växthuset en sommar som denna, önskar att jag hade ett stort träd som gav skugga. Ju mindre växthuset är ju svårare är det att hålla nere temperaturen. Mitt eget är på bara 7 kvm och det är på tok för litet både ur värmesynpunkt och utrymmesmässigt. Jag hade behövt det dubbla.

Tänk litet, men bygg stort – vem har hört någon klaga på att de har ett för stort växthus? En större luftvolym gynnar växterna och dig själv – jag kan knappt röra mig i mitt. Jag odlar i krukor och behöver vattna dem morgon och kväll just nu. Jorden hinner bli snustorr mellan vattningarna, trots att tomatplantorna står i 20-liters krukor.

Hur kallt får det bli i växthus på natten?

Nu kan jag hålla jämnare temperatur i växthuset De växter vi har i växthus vill ha det lite varmare, men det får inte bli för varmt. På kvällarna däremot när solen inte skiner så kan det i Sverige bli lite väl kallt nattetid även i ett växthus, speciellt på försommar och höst.

Det blir kanske inte frost, men många av de växter vi har i våra växthus vill ogärna att det går under 10 grader. Det är därför bra om man på något sätt kan magasinera värmen under dagen och låta den avges på natten. Ända sedan jag för några år sedan såg fyllda med sten på, så har jag tänkt att jag skulle vilja ha något liknande i det ena växthuset.

Sten har just den förmågan att den kan värmas upp under dagen och sakta avge värme när det blir kallare. Helst skulle man vilja ha en hel stenmur, men eftersom växthuset är byggt mot en gammal ladugård i trä, så låter detta sig inte göras. Nu finns där i alla fall en egen konstruktion, en variant av en gabion på plats.

 1. Det blir förmodligen en till till bredvid för det var inte så svårt.
 2. Vi böjde till armeringsnätet och spikade fast det i reglarna på huset.
 3. Sen var det bara att fylla med sten.
 4. Det blev ett bra träningspass.
 5. Armeringsnätet i rostfritt stål kostade 50 kr på en byggaffär.
 6. Överkomligt tycker jag.
 7. Stenar är verkligen vackra.

När man betänker deras långa historia och hur de bildats och omformats, så blir de ännu vackrare. Jag bor i stort sett på en rullstensås, så de stenar man hittar är mjuka och slipade under senaste istiden. (Bilderna på denna ”värmekälla” passar bra in i fotoutmaningen 365 foton, Så länge jag haft växthus har jag haft en vattentunna inne i växthuset.

 1. Även vatten är bra på att magasinera värme.
 2. Vattnet värms upp på dagarna och avger värme på nätterna.
 3. Man kan så klart även använda det till att vattna med.
 4. Det finns snyggare vattentunnor än gröna plasttunnor, men det är en sån jag har och den fungerar bra.
 5. Plantan till väster är en,
 6. Den ska bli 2 m och sägs vara allmänt bra tillsammans med tomater, så jag provar det i år.

Rätt snygg planta också, så det är inte förgäves även om den inte gör gott för mina tomater! : Nu kan jag hålla jämnare temperatur i växthuset

Hur känsliga är gurkplantor?

Plantera om – Eftersom gurkor har känsliga rötter mår de bäst om de endast planteras om ett fåtal gånger. Utgångspunkten är två omskolningar: Första omplanteringen sker från första såplatsen till en lite större kruka. Andra omplanteringen sker från den lite större krukan till den slutgiltiga växtplatsen på friland eller i en stor kruka.

Om du odlar i nedbrytbara krukor se till att riva av kanten på krukan. Allt papper eller torv ska hamna under ytan. Om kanten är ovanför jordytan fungerar den som en ledning som drar fukten ur jorden och upp i luften. Jordytan ska alltid vara på samma nivå längs stjälken. När du planterar om gurkan så sätt den aldrig djupare än den växte innan.

Gurkplantan är nämligen känslig för rothalsröta, en sjukdom som leder till att stammen ruttnar, går av och rötterna dör. Risken för rothalsröta ökar också om det är för kallt och blött i jorden. Vänta med att plantera ut dina gurkplantor tills jorden håller 15 grader. NR Kan Man Plantera Ut Gurka I VäXthus Gurkor i olika former. Foto: Markus Danielsson