Faktaruta
Kategori: | Grönsak |
---|---|
Procent grobarhet (ca): | 80% |
Lägsta grotemperatur (°C): | 15 |
Plantavstånd (cm): | 15 |
Radavstånd (cm): | 100 |
ё 15
När kan man sätta ut gurka i växthus?
Utplantering – När frostnätterna är över och jordtemperaturen ligger runt 15 grader är det dags att plantera ut gurkorna på friland (om det är sorter som tål detta) eller i rejäla kärl i växthus eller odlingstunnel. Kärlen bör ha dräneringshål så att överskottsvatten kan rinna bort och gärna också dräneringsmaterial i botten, som lecakulor eller grus, de fylls därefter med vanlig planteringsjord.
Hur kallt klarar gurkplantor i växthus?
Se upp för kylan – Gurkplantor är känsliga för kyla och extra känsliga är sorterna som ska odlas i växthus. Ska plantorna planteras utomhus måste de avhärdas, vänjas vid att stå ute. När det är ungefär 15 plusgrader utomhus är det lagom att påbörja avhärdningen. Låt dem stå ute några enstaka timmar de första dagarna och undvik blåsig placering.
Hur många grader klarar gurkplantor?
Plantera om – Eftersom gurkor har känsliga rötter mår de bäst om de endast planteras om ett fåtal gånger. Utgångspunkten är två omskolningar: Första omplanteringen sker från första såplatsen till en lite större kruka. Andra omplanteringen sker från den lite större krukan till den slutgiltiga växtplatsen på friland eller i en stor kruka.
- Om du odlar i nedbrytbara krukor se till att riva av kanten på krukan.
- Allt papper eller torv ska hamna under ytan.
- Om kanten är ovanför jordytan fungerar den som en ledning som drar fukten ur jorden och upp i luften.
- Jordytan ska alltid vara på samma nivå längs stjälken.
- När du planterar om gurkan så sätt den aldrig djupare än den växte innan.
Gurkplantan är nämligen känslig för rothalsröta, en sjukdom som leder till att stammen ruttnar, går av och rötterna dör. Risken för rothalsröta ökar också om det är för kallt och blött i jorden. Vänta med att plantera ut dina gurkplantor tills jorden håller 15 grader. Gurkor i olika former. Foto: Markus Danielsson
Hur mycket ska man vattna gurka?
Så lyckas du med att odla gurka Har gurkplantan gulgröna blad eller får gurkorna konstig form? Trädgårdsmästare Bosse Rappne tipsar om hur du lyckas med att odla gurka på bästa sätt. Hemma i växthuset hos Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård, växer gurkorna så det knakar. Gurkplantor kräver stora krukor. Foto: Björn Lindahl Gurka behöver stora krukor, gärna 40–50 liter. Det är stora plantor och det krävs en hel del vatten för alla blad som transpirerar och inte minst gurkorna. För lite vatten ger missväxt. Foto: Björn Lindahl – Man får vattna både morgon och kväll när det är varmt och glöm inte näringen, säger Bosse Rappne. Annars blir de lite blekgröna. Gurkorna är också väldigt tydliga när de fått för lite vatten, då blir de smala i ena ände och tjocka i den andra. Gallra bort blommor så blir gurkorna fina. Foto: Björn Lindahl Blir det väldigt många blommor och gurkämnen kan man behöva plocka bort några så att plantan orkar med. Två gurkor på varje stängel är lagom. Då blir det fina gurkor. – Gurkorna i växthuset placerar jag inte så nära en dörr eftersom de väldigt lätt får mjöldagg, säger Bosse Rappne. Inget går upp mot egenodlat. Foto: Björn Lindahl Efter halva sommaren byter Bosse Rappne ut gurkplantorna mot nya eftersom gurkplantor lätt blir stora och fula och får mjöldagg. Några veckor innna det är dags för byte sår han nya plantor. Så än är det inte för sent att så gurka. Bara att sätta igång så har du snart egenodlade supergoda gurkor.
Hur mycket vatten behöver en Gurkplanta per dygn?
Lyckas med växthusodlingarna En del av tjusningen med att ha ett växthus är att man kan odla tomater som blir röda och skördeklara redan under sommaren och gurka som smakar som gurka ska smaka. Häng med oss när vi planterar i växthuset tillsammans med en expert på odling i växthus.
Odla i växthuset med guidning av trädgårdsformgivaren tillika växthusodlaren Lisa Jansson. Det är vad det här inlägget handlar om. Eva har haft sitt växthus i många år nu men är alltid väldigt upptagen, särskilt på våren då det ofta är full fart i företaget. Inför årets odlingar bad hon därför Lisa Jansson om hjälp, dels för att Lisa odlar i växthus flitigt själv och därför har specialkunskap, dels för att Eva köpte plantor som Lisa drivit upp.
Dessa vill hon ta hand om på bästa sätt. Eva har också drivit fram en mängd småplantor i växthuset. En del ska planteras i växthusets odlingsbäddar medan andra ska planteras i köksträdgården som Eva anlagt i upphöjda grönmålade odlingsbäddar i trä som är placerade framför köksingångengen. Men vi börjar i växthuset. Häng med nu.
Jorden är det viktigaste i all form av odling, även i växthusodling. Vi började med att preparera odlingsbäddarna med jord av bra kvalitet. Eva hade inför årets odlingssäsong tömt bäddarna. Men det är egentligen inte nödvändigt. Om det finns jord kvar från tidigare säsonger räcker det med att ta bort en del, säg hälften och fylla på med ny jord.
Tanken är att gurkan ska växa i de små odlingsbäddarna som Eva i sitt växthus har på var sida om ingången. Förhoppningen är att plantorna ska slingra sig runt dörren och att gurkorna så småningom ska dingla ner runt om ingången.
Runt gurkorna planterar Lisa kryddtagetes. De kommer att bli cirka 30 cm höga och därmed dölja jorden och gurkplantorna nertill. Kryddtagetes är dessutom en vacker ettårig växt samtidigt som blommorna är ätbara. Det går därför att använda dem som dekoration ovanpå sallader och bakverk.
Men viktigast av allt är att de skyddar mot skadedjursangrepp. Förhoppningen är att gurkorna i år ska få ett lusfritt liv. Vi får se hur det går. Eva har i sitt växthus odlingsbäddar på båda långsidorna som viker sig ut mot dubbeldörren. Hon har också bäddar på var sida om braskaminen. Dessutom har hon byggt en trävägg som skydd mot gatan.
Odlingsbäddarna är 60 cm djupa och i den ena planterade vi tomater och rucolasallat. Bakom gurkplantorna plantrade Lisa kryddtagetes. Dessutom sådde vi både rucola och thaibasilika emellan plantorna. Tomatplantorna kommer att slingra upp i taket, ungefär som på bilden ovan. Den är från en tidigare säsong. För att få en vacker bädd och samtidigt utnyttja jordytan maximalt så använder vi utrymmet under tomatplantorna för odling av olika värmeälskande grönsaker.
När man planterar tomater ska man tänka på att sätta dem djupt i jorden. Det är också bra att tjuva dem. Då plockar man bort grenarna som växer i bladvecken. På det sättet får man en kraftig huvudstjälk vilket gör att plantan blir livskraftig så att den orkar producera mycket frukt.
I odlingsbäddarna på motsatt sida kompletterade Lisa tomaterna med chili. Dessutom åkte basilika ner i jorden tillsammans med kryddtagetes som planterades längst bak mot fönstren. När tagetesen växter upp kommer den skydda de andra plantorna mot allt för stark sol. Dessutom petade Lisa ner från av en rödbladig basilika i jorden. Basilika är ju så gott.
I jordbäddarna som är placerade på var sida om kaminen satte Lisa ner melonplantor. Runt dessa planterades ännu mer kryddtagetets. Sedan var det dags att börja tänka på uppbindning.
Pyramider av bambukäppar ska stödja gurkplantan på sin växtfärd upp i taket. När den kommer så långt fins det en annan bambukäpp ovanför dubbeldörren som tar vid. I pyramidens topp band Lisa och Eva fast ett snöre. Plantan kan bli ganska tung så det gäller att binda ordentligt och använda ett bra snöre avsett för uppbindning.
Melonerna fick dubbla pyramider och en horisontal käpp som vilar i pyramidernas toppar. Från käppen band Lisa snören som melonplantan kan slingra sig upp emot. När melonerna kommer kan man placera dem i nät, tyg eller en nylonstrumpa. Frukterna blir tunga men genom att placera dem i en liten hängmatta minimerar man risken för att melonstjälken knäcks.
Nu är det dag att börja vattna plantorna. Soliga dagar ger Eva odlingsbäddarna 5-10 liter vatten per dag. Ett tips är att känna med ett finger i nere i jorden. Det är den bästa indikationen för hur mycket vatten odlingarna behöver. Eva har ett droppbevattningssystem installerat som styrs via en app i telefonen.
Såväl tomater som gurka behöver mycket vatten. Är det varmt och soligt och de dessutom ska producera frukt behöver varje planta 3-4 liter per dygn. Gurka vill ha något mer. Om du handvattnar ska du, för att undvika bladmögelsjukdomar på tomat och gurka aldrig v attna med kallt vatten direkt vare sig på stammen eller bladen.
- Blir det en kall natt så är det bra att tidigt på morgonen.
- På det visen försvinner inte värmen ur bäddarna och plantorna kan gå till sägs utan att frysa.
- Den värmeälskande basilikan gillar inte alls att bli nedkyld.
- Undvik därför att vattna på bladen.
- Gödsla en gång i veckan med ett ekologiskt gödsel.
- Eva använder Biobact i sitt växthus.
Men det går naturligtvis bra med nässelvatten, vallörtsvatten eller något annat beprövat som ger bra tillväxt. Nu är det bara att vänta, vattna, plocka gödsla, bevaka och hoppas på det bästa. : Lyckas med växthusodlingarna
Hur många gurkor kan man få på en planta?
20 gurkor per planta då räcker det nog med 6-8 st för min del.
Hur mycket jord behöver gurka?
En gurka som odlas i kruka behöver tillgång till cirka 10 liter jord.