Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man Plantera Ut Gurkplantor I VäXthus?

Se upp för kylan – Gurkplantor är känsliga för kyla och extra känsliga är sorterna som ska odlas i växthus. Ska plantorna planteras utomhus måste de avhärdas, vänjas vid att stå ute. När det är ungefär 15 plusgrader utomhus är det lagom att påbörja avhärdningen. Låt dem stå ute några enstaka timmar de första dagarna och undvik blåsig placering.

När kan man ta ut gurkplantor i växthus?

Utplantering – När frostnätterna är över och jordtemperaturen ligger runt 15 grader är det dags att plantera ut gurkorna på friland (om det är sorter som tål detta) eller i rejäla kärl i växthus eller odlingstunnel. Kärlen bör ha dräneringshål så att överskottsvatten kan rinna bort och gärna också dräneringsmaterial i botten, som lecakulor eller grus, de fylls därefter med vanlig planteringsjord.

Hur kallt klarar sig gurkplantor?

Plantera om – Eftersom gurkor har känsliga rötter mår de bäst om de endast planteras om ett fåtal gånger. Utgångspunkten är två omskolningar: Första omplanteringen sker från första såplatsen till en lite större kruka. Andra omplanteringen sker från den lite större krukan till den slutgiltiga växtplatsen på friland eller i en stor kruka.

  • Om du odlar i nedbrytbara krukor se till att riva av kanten på krukan.
  • Allt papper eller torv ska hamna under ytan.
  • Om kanten är ovanför jordytan fungerar den som en ledning som drar fukten ur jorden och upp i luften.
  • Jordytan ska alltid vara på samma nivå längs stjälken.
  • När du planterar om gurkan så sätt den aldrig djupare än den växte innan.

Gurkplantan är nämligen känslig för rothalsröta, en sjukdom som leder till att stammen ruttnar, går av och rötterna dör. Risken för rothalsröta ökar också om det är för kallt och blött i jorden. Vänta med att plantera ut dina gurkplantor tills jorden håller 15 grader. NR Kan Man Plantera Ut Gurkplantor I VäXthus Gurkor i olika former. Foto: Markus Danielsson

När kan jag plantera ut tomater i växthus?

Tips för odling av tomater –

Välj en tomatsort anpassad utefter vart den ska planteras. Vissa sorter lämpar sig för krukväxt eller frilandsodling och andra för växthusodling. Balkong är också lämplig plats för att odla tomater, speciellt om de får luta sig mot en varm vägg. Vill du odla mycket tomater är det värt att odla plantorna från frö, annars kan du odla direkt från en färdig planta. Börja inte odla tomaterna för tidigt. Om du börjar odla tidigt, använd plantljus. Temperaturen bör inte sjunka under tio grader. Vid svalare temperatur saktar tillväxten av tomaten ner. Vanligtvis kan tomater planteras i ett ouppvärmt växthus från mitten av maj, först efter att risken för frost har passerat. Plantera tomaterna i växthuset ungefär var 50:e cm. Använd, Tomater kräver mycket näring. är ett bra gödselalternativ vid tomatodling. Bleka löv och dålig tillväxt tyder på brist på näringsämnen. Vattna plantorna regelbundet och håll jorden fuktig. Stöd tomatstammarna med snören eller stödpinnar. Ta bort sidoskotten som utvecklas på bladet samt bladen längst ner på stammen så att tomaterna får ordentligt med ljus Hjälp till med att pollinera genom att skaka blommor eller använda en akvarellpensel.

See also:  Vad Plantera I Pallkrage?

Det finns tydliga ränder på sidan av ”Tigerella”-tomaten. : Odla tomater i växthus – Karins trädgård

Hur ofta vattna gurka i växthus?

Så lyckas du med att odla gurka Har gurkplantan gulgröna blad eller får gurkorna konstig form? Trädgårdsmästare Bosse Rappne tipsar om hur du lyckas med att odla gurka på bästa sätt. Hemma i växthuset hos Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård, växer gurkorna så det knakar. Gurkplantor kräver stora krukor. Foto: Björn Lindahl Gurka behöver stora krukor, gärna 40–50 liter. Det är stora plantor och det krävs en hel del vatten för alla blad som transpirerar och inte minst gurkorna. För lite vatten ger missväxt. Foto: Björn Lindahl – Man får vattna både morgon och kväll när det är varmt och glöm inte näringen, säger Bosse Rappne. Annars blir de lite blekgröna. Gurkorna är också väldigt tydliga när de fått för lite vatten, då blir de smala i ena ände och tjocka i den andra. Gallra bort blommor så blir gurkorna fina. Foto: Björn Lindahl Blir det väldigt många blommor och gurkämnen kan man behöva plocka bort några så att plantan orkar med. Två gurkor på varje stängel är lagom. Då blir det fina gurkor. – Gurkorna i växthuset placerar jag inte så nära en dörr eftersom de väldigt lätt får mjöldagg, säger Bosse Rappne. Inget går upp mot egenodlat. Foto: Björn Lindahl Efter halva sommaren byter Bosse Rappne ut gurkplantorna mot nya eftersom gurkplantor lätt blir stora och fula och får mjöldagg. Några veckor innna det är dags för byte sår han nya plantor. Så än är det inte för sent att så gurka. Bara att sätta igång så har du snart egenodlade supergoda gurkor.

Varför får mina gurkplantor gula blad?

NR Kan Man Plantera Ut Gurkplantor I VäXthus Publicerad: 29 jun 2009, kl 13:49 Varför blir bladen på växthus­gurkan torra och gula? En del får också ”spindelväv”. Svar: Det är troligen växthusspinnkvalster som gett sig på dina gurkor. De gynnas av torka, så vattna rejält och regelbundet. Försök hålla hög luftfuktighet i växthuset och odla inte gurkorna för nära glaset i söderläge.

För att bekämpa de växthusspinnkvalster som du har nu, kan du spruta upprepade gånger med insektssåpa (finns att köpa i trädgårdsbutiker) eller använd biologisk bekämpning med spinnrovkvalster. På hösten, när alla gurkplantor är bortrensade, rengör du minutiöst för att få bort eventuella ägg, larver och överlevande spinnkvalster.

See also:  Hur Ska Man Plantera Tomater?

Upprepa ytterligare en gång på våren ­innan du planterar ut nya gurkplantor eftersom en del spinnkvalsterhonor går i dvala och övervintrar.

Hur stora krukor ska gurkplantor ha?

DU BEHÖVER – Ett soligt fönster: Sydostläge, eller söderläge med minst fem timmars full sol per dygn är idealiskt. Jord: Såjord och planteringsjord eller blomjord, gärna av fabrikat som innehåller små lecakulor. Istället för såjord kan du blanda blomjord med 30–50 % sand. NR Kan Man Plantera Ut Gurkplantor I VäXthus Blommorna är stora och vackra och ska inte pollineras, det blir gurkor ändå. Partenokarpa sorter producerar endast gurkor utan frön inuti. Det här är sorten ’Deltastar’. Gurkfrön av en partenokarp sort av minislanggurka: Partenokarp betyder att sorten bara får honblommor och att den inte ska pollineras.

Förslag på odlingsvärda partenokarpa sorter: Beth Alpha, Delistar, Deltastar, Iznik, Picolino. Genomskinlig plastpåse eller plastfolie. Näringslösning: Jag föredrar Blomstra inomhus men till exempel utspädd urin eller funkar också utmärkt. Snören för uppbindning och stödpinne. Duschflaska.

Kan man klippa bort en del blad på gurkplantor?

Fråga: Har planterat växthusgurka (som vi gör varje år), Det är väldigt stora blad på gurkplantorna. Kan man klippa av några blad eller skall man låta de vara? Svar: Man kan klippa av några gurkblad. Sedan när man börjar skörda gurkor ska blad som suttit under gurkan bort.

När kan man ställa ut gurkplantor i kruka?

Förodla gurka: steg för steg – 1. Läs på fröpåsen innan du sätter igång. Där står det när, var och hur fröna ska sås. Det kan variera beroende på sort samt var i Sverige du bor. Ett par veckor tidigare i söder, några veckor senare längst upp i norr.2. Så i små krukor eller minidrivhus.

Så ett frö per kruka i såjord och håll jorden fuktig. Gurkfröer gror allra bäst om de får stå varmt, runt 25 grader. Täck gärna krukan med plast eller plastfilm. Se till att det finns några lufthål i plasten. Om det ändå bildas kondens kan du lufta genom att lyfta på locket eller plasten.3. När fröet grott ställer du krukan ljust och i normal rumstemperatur.

Det är viktigt att det finns tillräckligt med ljus, annars blir plantorna rangliga. Välj ett riktigt ljust fönster. Har du extra växtbelysning så använd gärna den också så blir plantorna ännu starkare och mer robusta.4. När plantorna går att hantera ska de planteras om i större krukor.

  • Var försiktig med rötterna när du planterar om eftersom de är känsliga och lätt kan komma till skada.5.
  • Gurka är mottaglig för något som kallas rothalsröta.
  • För att undvika det ska gurkplantan planteras så att stammen inte hamnar under jord utan hellre på en liten jordkulle.
  • Ett tunt lager vermiculite eller sand ovanpå jorden är också bra liksom att undvika att blöta ner rothalsen när du vattnar.6.
See also:  Hur Plantera AvokadokRna?

När risken för nattfrost är över och jorden blivit varm, ca 15 grader, är det dags att plantera ut gurkplantorna om de ska växa utomhus. Innan utplantering måste plantorna avhärdas, det vill säga vänjas vid sin nya växtplats. Det gör du genom att sätta ut plantorna i sina krukor några timmar mitt på dagen, gärna i halvskugga, så att de gradvis vänjer sig vid solljus och varierande temperaturer i luften. NR Kan Man Plantera Ut Gurkplantor I VäXthus Ett par förodlade frilandsgurkor står ute några timmar tillsammans med andra förodlade plantor och vänjer sig sakta vid livet ute. Efter två till tre dagar kan de planteras på sin slutliga växtplats eller i en stor, djup kruka på uteplatsen. Odlar du en växthusgurka trivs den bäst i växthus. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

När kan jag plantera ut tomater i växthus?

Tips för odling av tomater –

Välj en tomatsort anpassad utefter vart den ska planteras. Vissa sorter lämpar sig för krukväxt eller frilandsodling och andra för växthusodling. Balkong är också lämplig plats för att odla tomater, speciellt om de får luta sig mot en varm vägg. Vill du odla mycket tomater är det värt att odla plantorna från frö, annars kan du odla direkt från en färdig planta. Börja inte odla tomaterna för tidigt. Om du börjar odla tidigt, använd plantljus. Temperaturen bör inte sjunka under tio grader. Vid svalare temperatur saktar tillväxten av tomaten ner. Vanligtvis kan tomater planteras i ett ouppvärmt växthus från mitten av maj, först efter att risken för frost har passerat. Plantera tomaterna i växthuset ungefär var 50:e cm. Använd, Tomater kräver mycket näring. är ett bra gödselalternativ vid tomatodling. Bleka löv och dålig tillväxt tyder på brist på näringsämnen. Vattna plantorna regelbundet och håll jorden fuktig. Stöd tomatstammarna med snören eller stödpinnar. Ta bort sidoskotten som utvecklas på bladet samt bladen längst ner på stammen så att tomaterna får ordentligt med ljus Hjälp till med att pollinera genom att skaka blommor eller använda en akvarellpensel.

Det finns tydliga ränder på sidan av ”Tigerella”-tomaten. : Odla tomater i växthus – Karins trädgård

När kan jag sätta ut tomater i växthus?

Odla tomater – stor guide | Blomsterlandet Vänta med att ställa ut dina plantor tills nätterna är ljumma. Som regel är det i juni om du planterar dina tomater utomhus, och i maj om du har ett växthus. För att vänja plantorna vid utomhusmiljön ställer du först ut tomatplantan någon timme om dagen.