Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor?

Direktsådd – Om du vill odla luktärter på växtplatsen kan du så fröerna direkt i jorden. Vänta tills jorden är tillräckligt varm och frostrisken är över, vanligtvis i maj eller juni. Gräv en liten grop i jorden och lägg fröna i gropen. Täck över fröerna med ett tunt lager jord och vattna försiktigt. Se till att jorden inte torkar ut under de första veckorna efter sådd.

Hur plantera luktärter ute?

Förodla luktärt steg för steg –

Blötlägg fröerna i vatten 24 timmar innan du sår. Detta är inte nödvändigt, men det hjälper fröerna att gro snabbare.Mylla ner fröet ca 1 cm i genomvattnad jord i root-trainer, toarulle eller annan djup kruka.Plantera ut dina småplantor när frostrisken är över. Var rädd om rötterna och glöm inte att avhärda dem så att de hinner vänja sig vid klimatet utomhus.Det är viktigt att välja en växtplats som ligger soligt och skyddad från kall blåst. Förbered gärna platsen redan på hösten med kompost och gödsel. Om du gödslar på våren måste den vara väl förmultnad. Gräv djupt!För att stimulera en snabb tillväxt är det smart att toppa skotten när de är ca 7–10 cm höga. Då kommer du att få en planta som har många fina sidoskott. Ju fler skott plantan har desto fler blommor kommer du att få när den växer till sig.

Innan du planterar ut dina förodlade luktärter behöver de vänja sig vid livet utomhus. Ställ ut plantorna några timmar på dagen i skyddat läge, undvik direkt solljus. Ta in dem över natten. Efter en vecka med denna procedur är plantorna redo att planteras i kruka eller på friland. Tänk bara på att frostrisken ska vara över.

Hur får man kraftiga luktärter?

Skötsel av luktärter – NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor Vattna vid längre torka och för att gödsla. För att få en riklig blomning behöver luktärten tillskott av näring en bit in på sommaren. Bäst blir det om de får en svag näringsgiva varannan vecka. Plocka många buketter av utslagna blommor. Det gör att plantan blommar än mer.

Kan luktärt stå i skugga?

Utskolning/avhärdning av luktärter – Som andra sommarblommor behöver luktärterna vänjas vid uteklimatet innan det går att plantera ut dem. Även om de tål rätt tuffa tag på hösten, så är de späda små plantorna i behov av att bäras ut och in under någon vecka.

 • Om du planterar ut i en större kruka, urna eller marken är det en god idé att skydda de små plantorna i början genom att använda en fiberduk.
 • Luktärter älskar värme och föredrar en solig växtplats, men kan funka fint i halvskugga även om de då blommar lite mindre än de skulle ha gjort annars.
 • Med undantag för de buskigare sorterna som trivs bra i balkonglådor och mindre krukor, föredrar luktärterna djupt grävd jord som är näringsrik.

Undvik sandiga och leriga jordar. Tänk också på att ge lagom med näring under hela utesäsongen, gärna lite svagare än rekommenderad dos och kanske så ofta som en gång i veckan eller var tionde dag.

Måste man toppa luktärter?

Toppa luktärter och ta sticklingar NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor Vill man ha tidig blomning är försådd av luktärter inomhus på våren att rekommendera. När de kommer igång att växa brukar det gå fort, kanske lite för fort så de kan vara svåra att hantera inomhus innan det är dags för utplantering. NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor Börja med att toppa dem. Det är en åtgärd som är väldigt smart eftersom plantan då förgrenar sig och ger två långa stjälkar som ger blommor till sommaren. Möjligen kan man toppa ytterligare en gång men inte fler. Det finns en gräns för hur mycket en planta orkar växa och utveckla blommor. NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor Dessa toppar har flera bladpar och kan planteras som sticklingar Du kan toppa plantorna direkt efter att första bladparet vuxit ut eller, om det fortfarande är tidigt på säsongen så väntar du till ytterligare två bladpar finns vuxit ut och toppar på samma ställe, dvs. ovanför första bladparet. Den längre toppen du då får har två par blad och kan därför användas som stickling. NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor

Börja med att nypa eller klippa bort de nedre bladen någon millimeter från stjälken

NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor

Plantera sticklingen i så djupt så att platsen där bladen tidgiare satt kommer 1-2 cm under jorden. Håll jorden fuktig och låt sticklingarna stå i ett med lock för att hålla hög luftfuktighet. Efter två-tre veckor börjar sticklingarna sträcka på sig och växa till. Det är ett bra tecken på att rötter har bildats. Då trivs de bättre utanför minidrivhuset. Sköt sedan om dem på samma sätt som de frösådda plantorna.

Notera! Helst ska luktärter stå en och en i djupa krukor. Om du planterar fler tillsammans behöver du vara extra försikt när du delar upp plantorna så att rötterna inte störs mer än nödvändigt. Ett knep är att se till att jorden är ordentligt genomvattnad innan du tar ut dem ur krukan.

See also:  NR Ska Man Plantera Om FröN?

Hur lång tid tar det för luktärter att blomma?

Härdas utomhus – Ett av Cecilias trick är att så fröna tätt och på så sätt spara plats. När skotten är decimeterhöga ställer hon ut krukorna i kylan. Där får de härdas tills det är dags att plantera dem i egna krukor. – Det passar bra att göra en dag när det blivit så varmt att det är skönt att stå ute och plantera om, säger hon.

Hur mycket vatten ska luktärter ha?

Vattna med flytande näring som tex, guldvatten (1 del urin och 10 delar vatten) varannan vecka. Victorias organiska näring fungerar också bra under hela säsongen. Vattna luktärtorna regelbundet och ej med spridare på bladen, utan på jorden. Luktärter vill ej torka ut!

Hur ofta toppa luktärter?

Så förodlar du luktärtor! – Så i höga krukor. Rootrainers och Rootmaster har djupa celler som passar bra för just luktärtor. Båda är öppningsbara och man kan lätt få ut hela rotklumpen utan att störa rötterna. Man kan även så dem i krukor du gör själv av tidningspapper eller toalettrullar. NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor Lägg fröna i blöt i ett dygn. Så dem därefter i en Rootrainer eller i Rootmaster, Foto: Annika Christensen 1. Börja med att lägga fröna i blöt i ljummet vatten ett dygn före sådd.2. Så dem 4–6 veckor innan de skall planteras ut.3. Fuktig såjord är bra att så i. NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor Vattna och sätt på lock så att sådden inte torkar ut. Foto: Annika Christensen 4. Låt dem gro i rumstemperatur.5. När de grott så ställ dem svalt och ljust.6. Efter 2–3 veckor kan man ge dem lite näring. NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor Klipp gärna luktärtorna när det har blivit 3–4 bladpar höga. Klipp så att du har två bladpar kvar. Detta gör man för att plantorna skall förgrena sig och det leder till att de blir en kraftigare planta med rikligare blomning. Foto: Annika Christensen 7. NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor Till vänster: Så här fina rotsystem blir det i Roottrainern. Till höger: Glöm inte att avhärda dina luktärtor och plantera ut dem en molnig vindstilla dag. Avhärda betyder att man vänjer dem vid uteklimatet i några dagar genom att lyfta dem ut och in. Det starka soljuset och vinden kan ställa till det för de skira plantorna.

Foto: Annika Christensen 8. Plantera ut dem innan de har trasslat in sig i varandra och när frostrisken är över.9. Avhärda dem innan du planterar ut dem. Det innebär att du vänjer dem vid sol och vind genom att täcka dem med väv (eller ha dem på en skyddad plats i skuggan inledningsvis) och låt dem bara vara ute några timmar om dagen, under några dagars tid.

Därefter kan du plantera ut dem på den slutliga växtplatsen.10. Låt luktärterna få något stöd att klättra på redan från början. NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor Till vänster: Ingen sommar utan klättrande doftande luktärtor. En kär mormorsblomma som blommar ända till frosten kommer. ’ Royal White ’. Till höger: Sätt stöd till dem från börja. Foto: Annika Christensen

Hur många luktärter i samma kruka?

Förodla och plantera om – hur många luktärter per kruka? – Det går bra att så flera luktärter i samma kruka. Om alla gror och det är för tätt, kan du gallra genom att knipsa de ovanjordiska delarna på de du inte vill ha (undvik att dra upp plantorna då rötterna är känsliga).

Finns det fleråriga luktärter?

Rosenvialen är en klassisk och söt torparväxt som återkommer år efter år. Den här härdig i hela landet på skyddad plats. Till skillnad från sin ettåriga släkting luktärt, är rosenvialen doftlös. Kallas även för perenn luktärt eller flerårig luktärt. Klättrande växt. Välkommen att köpa fröer till rosenvial på nätet hos Klostra.

Mer information

Artikelnummer WN-6586
Tillverkningsland Storbritannien
Tillverkare Plants of Distinction
Blomfärg (grund) Mix
Fröportion 20
Växthöjd 175 – 200 cm, 200 – 250 cm
Latinskt namn Lathyrus latifolius
Engelskt namn Perennial Pea
Sådd Blötlägg rosenvialens fröer i 24 h före sådd. Förkultivera luktärter inomhus i såjord vid cirka 20 grader i mars-maj. Ställ ljust och svalt när fröerna grott. Plantera ut efter avhärdning och sista nattfrost. Kan även förodlas utomhus i krukor eller på friland augusti-november.
Grotid (dagar) 10-40 dagar
Groningstemperatur 14-18 grader
Årighet Perenn
Plantavstånd 20 cm
Odlingsläge Sol
Odling Klättväxt som behöver spaljé eller liknande att klättra på.
Svårighetsgrad Mellan
Blomning juni-sept
Blomning juli, augusti, september
Text på påse Engelska
Varumärke Plants of Distinction
See also:  NR Plantera Tomater I VäXthus?

Vad gödslar man luktärter med?

Luktärt kan odlas både på friland och i krukor och balkonglådor. Det finns många olika sorter av luktärtor, alla är ettåriga och förökas med frön. De äldre sorterna är rikblommande med lite mindre blommor som doftar kraftigt. Spencer-sorterna är moderna och ger större blommor men har inte samma rika doft.

 1. Luktärtorna är klättrande och behöver stöd, de griper tag i stödet med klängen.
 2. Se till att det finns tillräckligt högt stöd för den sort du tänker odla.
 3. Det finns även kompakta sorter som passar för amplar och balkonglådor som istället hänger nedåt.
 4. I krukor, amplar och lådor används lucker U-jord som är näringsrik och ger kraftiga skott.

På friland förbättras jorden med Kogödsel, Är jorden redan lucker och fin räcker det att gödsla och då kan Pelleterad kogödsel vara ett alternativ. Det finns många olika tips och råd om hur man ska odla fram luktärtor på bästa sätt. Luktärtorna har väldigt hårda fröer som kan vara lite svåra att få att gro därför rekommenderas det ofta att blötlägga fröerna i ljummet vatten ett dygn innan sådd så att de kan mjukna och ta upp vatten.

 • Så ca 5 veckor innan utplantering, såtemperatur 18-24 grader C.
 • Ett tips kan vara att låta fröerna gro mellan fukthållande papper och när grodden börja sticka fram sätt de ner i jord.
 • Annars placera fröerna direkt i djupa krukor som fylls med Naturgödslad såjord,
 • När sådderna har kommit upp och blivit ca 10 cm nyps toppen bort över ca två riktiga blad, toppningen gör att plantorna grenar sig och får fler blombärande skott.

Det är bra att plocka luktärtorna om inte annat när de vissnat men innan fröskidorna kommit fram, börjar plantorna sätta frön så avtar blomrikedomen snabbt då kraften går till fröna. Om du vill ta egna frön kan du mot slutet av blomningen låta några av fröskidorna sitta kvar tills de mognar.

Vad kan man plantera tillsammans med luktärter?

4. Pallkrage med kål, buskkrasse, luktärt och malaberspenat – Den här fina pallkragen har odlats fram hemma hos odlingsentusiasten Annika Christensen i Skåne. NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor Kål, buskkrasse och ringblommor samsas i nedre delen av den här fina pallkragen. Luktärten och malabarspenaten slingar sig fint uppåt på den vackra pallkragespaljén Toscana, Foto: Annika Christensen. Annika låter kålen uppta yta nere i pallkragen medan luktärt och malabarspenat får slingra sig uppåt på en pallkragespaljé.

Den vackra buskkrassen omringar kålen i nedre delen av pallkragen och håller ogräs borta. Förutom kålen så är både buskkrassen och malaberspenaten ätbara. Luktärt däremot ska inte ätas men blommorna är väldigt vackra och sprider en härlig doft. Dessutom gynnas luktärten av att plockas. Det innebär att du kan plocka in fina buketter av luktärt i flera omgångar från din pallkrage.

På så vis bildar luktärten snabbt nya och fler knoppar som blommar i ett härligt överflöd. Är du inte intresserad av att olda kål kan du även välja att odla en eller ett par plantor av squash i din pallkrage. En enda squash-planta ger mycket god skörd om den bara får rejält med utrymme och mycket vatten och näring.

Kan man flytta luktärt?

Luktärter är verkligen en fröjd och möjligen det mest lättodlade man kan tänka sig i min trädgård. Just nu gör jag upp storslagna planer för alla luktärtsodlingar som trädgården ska innehålla i år, men själva sådden väntar jag med till vecka 12. Mer om sådden med nästintill 100 procentig utdelning längre ner i blogginlägget! – Sedan ett par år tillbaka skaffar jag alla mina frön från luktärtsdrottningen Cecilia Wingård, Grobarheten på luktärtsfröerna är nästintill hundraprocentig när jag sår enligt hennes modell som hon bland mycket annat berättar om i hennes magiskt fina mästerverk Luktärt, Cecilia packar alla fröer själv, 20 frön i varje påse, textar så vackert namnen på sorten och förseglar de vackra fröpåsarna. Redan där börjar njutningen! Jag har upptäckt att det blir väldigt mycket plantor när man sår alla 20 fröerna i en påse, så numera har jag faktiskt lugnat mig en aning och sår inte alla fröna samma säsong. Tänk vad mycket energi som ryms i detta lilla runda bruna hårda frö! Vissa plantor blir nästan tre meter höga hos mig! Cecilias bok är full med fantastiska tips och fakta om luktärtans historia och odling. Kanske har du fått rådet att lägga dina frön i blöt eller rugga upp skalet med sandpapper innan sådd? Det ska du inte göra, numera kommer de flesta frön från Malta eller New Zeeland och där gör odlingsklimatet att skalet blir tunnare och grodden tränger lätt igenom.

See also:  Hur Plantera KRsbäRsträD?

Ta en större plastkruka och fyll den med planteringsjord. Tryck till jorden ordentligt och vattna igenom riktigt ordentligt. Placera fröna mot jordytan och tryck till dem så de kommer i kontakt med den blöta jorden. Täck med ca 2 cm planteringsjord och tryck till. Vattna på jorden försiktigt så att du inte rör om bland fröerna. Placera plastkrukan i en plastpåse och låt den stå öppen upptill. Det blir som ett litet växthus för fröerna. Krukorna i plastpåsarna placerar jag i fönsterkarmen där det är ljust och varmt men är försiktig med gassande sol. Sedan lämnar jag krukan i fred under ca 14 dagar. (Sanning med modifikation, jag går och tittar till dem ungefär 1 gång i timmen under dagtid.) Det ser väldigt lustigt ut när förnsterkarmen är fylld av plastpåsar, men det får man stå ut med ett tag! När plantorna har kommit upp 10-15 cm får de flytta ut utomhus eller in i växthuset om det är väldigt kallt ute. Förra våren som var så fruktansvärt kall med flera minusgrader på nätterna ända in i april så glömde jag krukorna utomhus flera gånger, men de klarade sig finfint. Men i år ska jag hålla lite bättre koll på dem, -4 funkar, men -10 är nog att ta i. Plantorna blir tjocka, knubbiga och fina. När de börjar komma fler bladpar så toppar jag plantorna så förgrenar de sig ännu mer. Jag har låtit plantorna stå kvar i dessa ursprungliga krukor tills det är dags att plantera ut dem på sin växtplats. Jag är lat och odlar för mycket för att hinna skola om dem, men jag tror kanske att plantorna blir ännu kraftigare om man faktiskt trasslar ut rötterna och låter de växa sig starka i en egen kruka. Det brukar vara så mycket som pockar på uppmärksamhet vid den här tidpunkten så det prioriteras bort för mig!

NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor Runt midsommar plockar jag första buketten med luktärter. Stjälkarna är lite korta då, men om man trycker ner dem i ett glas så ser det fint ut ändå! En av odlingsplatserna är på armeringsnätet som syns i bakgrunden. Lådan som innehåller jorden får sig en rejäl giva med hästbajs varje vår och det verkar som om luktärterna älskar det! NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor Luktärterna är helt magiska och så vackra att blanda med andra blommor i ljuvliga buketter. Lukten fyller hela rummet och det är bättre än alla doftljus i hela världen! NR Kan Man Plantera Ut LuktäRtor Kanske det bästa med luktärter är att ju mer man plockar desto fler blommor blir det? Varje morgon smyger jag ut i trädgården och skördar alla luktärter som är i blom med en riktigt vass sax. Under dagen hinner massa nya slå ut och det är rena luktärtsfrossan! Om du vill uppleva riktigt luktärtsfrossa så boka genast in ett besök i Cecilia Wingårds trädgård i närheten av Hallaröd i Skåne den 6-28 juli då hon bjuder upp till luktärtsfestival med mer än 70 olika sorter, samtliga kravodlade! En bättre odlingsupplevelse än ett besök hos henne har jag svårt att tänka mig! Mitt råd och tips är att genast klicka in hos CeciliaWingard.se och beställa bok och frön, men vänta sedan till vecka 12 med att putta ner fröerna i jorden! Längta sedan efter första skörden på midsommarafton och de kommande fyra månaderna med luktärtsplock varje dag! // Kram Hanna P.S.

Kan luktärt hänga?

Kan jag låta dem hänga eller är det bara speciella sorter det funkar med? Ja,tyvärr är det bara luktärter speciellt för ampel som går med på att hänga. De har fler och tätare blad än de klättrande luktärterna.

Kan man Vinterså luktärt?

Blommor som lämpar sig för vintersådd – Vallmo, ringblommor, luktärtor, jätteverbena, rosenskära, blåklint, atlasblomma, sömntuta, malva och drakmynta. Alla blommor som självsår sig om hösten är värda att prova, de går också att vinterså i plastbackar,

När ska man ta frön från luktärter?

Frökapsel på luktärt | Odla.nu

Hej Har varit lite slarvig med mina luktärter, att inte knipsa av blommorna i tid, så nu har jag en bukett med frökapslar. Kul men vad och hur gör jag med dessa om jag vill så dem till nästa år? Frökapslarna är fortfarande gröna i dagsläget.

 • Hur förvarar jag dem över vintern eller är det så att de ska sås redan nu?
 • Tacksam för hjälp.
 • Mvh Petra

Odla svarar: Hej Om du vill ha egna frön från luktärter till nästa år, får du låta fröskidorna sitta kvar på luktärten tills de blir mogna, alltså bulliga, bruna och torra. Sedan tar du de mogna kapslarna, petar ur luktärtsfröna och förvarar dem torrt och svalt i en papperspåse till nästa vår.