Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man Plantera Ut Paprika I VäXthus?

Paprikan kommer från Sydamerika och är en populär grönsak som går att odla själv om man har tillgång till ett varmt och ljust utrymme. Paprika har lång utvecklingstid och måste förkultiveras. Plantuppdrivning påbörjas i mars, då det tar 8 veckor från sådd till plantering.

  1. Fröer gror vid + 22–25 grader.
  2. Låt dem växt tills de har fått några vanliga blad, omskola i enliters krukor i P-jord.
  3. Det är viktigt att småplantorna har gott om ljus under förkultiveringen.
  4. Planteras ut i växthus i månadsskiftet maj–juni med planteringsavstånd 50 cm eller i stora krukor.
  5. Växtplats i det varmaste läget i växthuset.

Behöver varmt och porös jord på minst 20 cm. Det går även att odla paprika i stora krukor med minst 10 liter jord per planta. Plantera i U-jord, Jorden måste ha en temperatur på minst +15 grader. Stöd med snören eller pinnar. Se till att plantorna har god tillgång på vatten, låt aldrig plantorna torka ut.

  • Skugga växthuset när det blir för hett på sommaren.
  • Nipsa av den första blomman, vilket påskyndar förgrening och ger större totalskörd.
  • Spara de tre starkaste skotten och stötta upp dem.
  • Gödsla med Gödsel för köksträdgården för att säkerställa en riklig och välsmakande skörd.
  • Håll uppsikt över bladlöss på topparna.

Bekämpa bladlössen genom att spraya med vatten och vid behov med såpvatten. Paprika kan även drabbas av spinn och annan ohyra. Frukterna skärs loss. De kan skördas innan de mogna helt på plantan för att påskynda utvecklingen av nya frukter. De gröna frukterna mognar i rumstemperatur.

Hur mycket kyla tål paprika?

Skötselråd. Paprika odlas i soligt, varmt och skyddat läge. Den kan odlas i stora krukor inomhus, i växthus eller utomhus sommartid. Paprika är känslig för kyla och får inte placeras i temperaturer under +15°C.

När kan man sätta ut paprika plantor?

Plantera djupare – Paprika hör till de växter som kan planteras något djupare än växten stått på förra växtstället. Det är väldigt praktiskt. Växten blir mer kompakt, stadig och mindre ranglig om en något lång stjälk döljs i jorden. Paprika bildar inte nya rötter längs stjälken, men tar heller inte skada av att planteras djupare. NR Kan Man Plantera Ut Paprika I VäXthus Några veckor efter omplantering från sådd har plantorna skolats om ännu en gång. Dessa växer nu i 11 cm-krukor och har satts ännu lite djupare, ner till första bladparet. Foto: Ida Sjöö. NR Kan Man Plantera Ut Paprika I VäXthus Små plantor växer och blir större. Några veckor efter första omskolningen är det dags igen. När plantorna vuxit ännu en tid sätter de blommor och börjar producera frukt. Foto: Ida Sjöö. NR Kan Man Plantera Ut Paprika I VäXthus 24 fina paprikaplantor är redo att möta våren! Foto: Ida Sjöö. Fram till dess att paprikan planterats om en andra gång brukar jag inte gödsla plantorna. De bör växa helt fint i näringsrik planteringsjord, utan tillskott av extra näring. Tänk på att plantorna vill stå i motsvarande rumstemperatur.

Om de står svalare än så kan de få svårt att dra nytta av näringen som finns i jorden, samma sak gäller om jorden är blöt efter att du vattnat för mycket. Lagom av allt – det är det bästa. Paprika sås tidigt på året för att plantorna ska hinna utvecklas och ge skörd. Vanligtvis sås paprika redan i januari-februari, vissa snabbväxande sorter kan också sås i mars.

Lycka till med dina paprikor! /Sara Bäckmo

När kan paprika stå ute?

Utelivet börjar i maj-juni – Oavsett om du odlat dina plantor från frö eller köpt dem som småplantor behöver de vänja sig med livet utomhus. När temperaturen är över 10 grader kan du börja men se upp för kalla nätter som kan komma långt in i maj, juni.

  1. Ställ dem på varm och skyddad plats och täck gärna plantorna med fiberduk de första gångerna de står ute.
  2. Ungefär samtidigt är det dags att plantera om till de krukor, växthus eller pallkragar där de ska stå under sommaren.
  3. Varm, solig och vindskyddad plats är idealisk men kom ihåg att vattna, ibland till och med två gånger om dagen.

Du även fortsätta odla din chili och paprika inomhus, fortsätt gärna med växtbelysning.

Vilken temperatur klarar paprika?

Paprikan trivs bäst i 20-30 graders värme. Minimitemperatur för att den skall växa är 14 grader. Hela plantan fryser och dör om temperaturen går ner till 2 grader Celsius. Om temperaturen stiger över 30 grader börjar blomknoppar och karter falla ner.

Hur mycket vatten behöver en Paprikaplanta?

Odla ätbarts växtbibliotek! – NR Kan Man Plantera Ut Paprika I VäXthus Paprika odlas för dess aromatiska och krispiga frukter. Den är egentligen flerårig men odlas normalt som ettårig. Parikan tillhör samma familj som potatis och tomat. För att odla paprika: Så inomhus i såjordi kruka eller brätte. Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C.

  1. Sänk temperaturen efter uppkomst.
  2. Odlas ungefär som den nära släktingen tomat.
  3. Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög).
  4. Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen.
  5. Plantera i planteringsjord i en mindre kruka.

Ofta behövs en andra och tredje omskolning då rötterna sticker ut ur krukans undersida. Frilandsodling kan fungera om läget är varmt och skyddat. Plantera ut i växthus eller på skyddat läge utomhus efter avhärdning när all risk för frost är över och nattemperaturen är över 10 grader.

  1. Den är frostkänslig och kräver mycket värme för att bli välutvecklad.
  2. Odla gärna i kruka.
  3. Tänk på att för odling i skyddat läge utomhus bör paprika förodlas och planteras ut ca 3 veckor senare än i växthus.
  4. Paprikan trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord.
  5. Vattna rikligt men inte för mycket.

Rötterna får inte stå i vatten. Plantorna bör duschas då och då. Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre. Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl.

  • I växthus kan paprikan också bindas upp som tomat och bli 2-3 meter hög om den sås riktigt tidigt.
  • Beskär till 2-3 grenar och fäst upp dem längs hängande trådar.
  • Skörda kontinuerligt.
  • Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp.
  • Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C.
  • Frukterna skörtas efter hand.

Det stimulerar växten att utveckla fler blommor. Både omogna, gula eller gröna frukter, och mogna, oftast röda frukter kan skördas. Skörda helst på morgonen. Under natten har fukt och svalare temperaturer gjort att blad, skott och frukter samlat på sig vätska som gör att hela plantan är saftspänd, fast och krispig och håller fräschheten kvar längre.

När kan man ställa ut plantor?

Sommarblommor vill ut – De sommarblommor du själv sått eller köpt som färdiga plantor börjar längta utomhus. Men se upp – kommer det en frostnatt kan de ta stor skada och i värsta fall dö. Vänta med att flytta ut plantorna tills frostnätterna helt säkert är förbi – i kallare delar av landet kan det faktiskt dröja en bit in i juni.

See also:  Plantera MBäRshäCk VåR?

Järnnätter kallar man ibland senkomna frostnätter. Tänk också på att avhärda dina plantor, det vill säga vänja dem vid utevistelsen. Genom att ställa ut dem någon timme första dagen och sedan öka tiden successivt under en veckas tid så vänjer de sig långsamt vid det starka solljuset, vid vind och regn.

Olika typer av dukar och väv kan skydda växterna mot kyla, vind och stark sol.

När kan man ställa ut chili i växthus?

Att välja växtplats för chiliplantor – När nattemperaturen är stadigt över 10 grader kan chiliplantan flytta ut (efter avhärdning). Detta inträffar oftast inte förrän i mitten av juni. Var beredd med en fiberduk om temperaturen plötsligt sjunker. I växthus är det naturligtvis enklare att hålla en jämn temperatur.

Hur ska man sköta Paprikaplanta?

Odla paprika – 8 enkla steg – Paprika odlas som chili och sås inomhus i februari-mars eller ännu tidigare om du har ljus och plats. De har lång utvecklingstid och älskar värme! Den färdiga plantan sätts i stor kruka på 10-20 liter i näringsrik jord. Ge plantan stöd vid behov.

Så inomhus i februari-mars. Använd växtbelysning i början för fina, knubbiga plantor. Så i rotningskuber eller i små krukor med såjord som vattnas igenom före sådden. Så på 0,5 cm djup. Håll varmt, 22-25 °C, och fuktigt under groningstiden, använd gärna ett miniväxthus, Plantera om i näringsrik jord i större kruka, ca 0,5 liter när plantan rotat sig och fått några blad. Toppa plantan en eller två gånger för ett buskigt växtsätt. Klipp då av toppen en bit ner på stammen, precis ovanför ett blad. Plantera om till slutkrukan när paprikaplantan börjat växa till sig. Använd näringsrik grönsaksjord och rejäla krukor på 10-20 liter för lättare skötsel. Ställ din paprika varmt och ljust. Eventuellt kan plantan behöva stöttas med en blompinne när frukterna börjar utvecklas och bli tunga. Börja ge flytande växtnäring, svag dos men vid varje vattning, efter några veckor i slutkrukan.

NR Kan Man Plantera Ut Paprika I VäXthus

Hur lång tid tar det för paprika att växa?

Kolla paprikans utvecklingstid 14. januari 2015 Jag har sorter av paprika som blir riktigt små plantor som utvecklas på kort tid. I januari sår jag några få frön av dessa och tar hand om plantorna som vore de bebisar. NR Kan Man Plantera Ut Paprika I VäXthus Olika sorters paprikor utvecklas och blir skördeklara på olika lång tid. Tiden det tar för paprikaplantan att få skördeklara frukter från det att den sätts ut på friland eller i växthus kallas för utvecklingstid. Lägg det ordet på minnet. En planta planteras ut då den är 8-10 veckor.

De tidigaste sorterna jag hittat har en utvecklingstid på cirka 50 dagar. Från sådd till skörd på cirka 4 månader med andra ord. Jag har sorter av paprika som blir riktigt små plantor som utvecklas på kort tid. I januari sår jag några få frön av dessa och tar hand om plantorna som vore de bebisar. Innan sommaren är här kan vi skörda paprikor från fina exemplar i verandafönstren.

Andra paprikasorter tar längre tid på sig att växa fram frukter. Eftersom paprika tycker om att växa i fin sommarvärme är det viktigt att välja rätt sort för den tid du vill så och odla i. Alltså, när du nu sitter och funderar över vilka paprikor du ska odla i år så kan det vara idé att kolla upp sortens utvecklingstid.

En del fröfirmor (till exempel Runåberg, Impecta och Lindbloms) har det angivet tydligt på webben, annars kan du googla. Jag gör fler sådder av paprika under säsongen, med både kort och lång utvecklingstid, och kan då skörda de här underbara frukterna under många långa sommar- och höstmånader, från plantor odlade i fönstret, på friland och i tunnelväxthust.

/Sara Bäckmo : Kolla paprikans utvecklingstid

Hur stor kruka ska paprika ha?

Så och plantera paprika – Paprika behöver lång tid på sig för att utveckla frukt. Så inomhus redan i jan-april. Lägg gärna fröna i blöt i ljummet vatten ett dygn före sådd, så gror de snabbare. Täck med 0,5-1 cm jord och håll fuktigt under groning. Paprika vill ha varmt för att gro, ca 22-25 grader.

  1. När småplantorna tittat upp, behöver de extra ljus för att bli kompakta.
  2. För att undvika gängliga växter brukar vi dessutom toppa dem precis ovanför ett blad någon gång medan de växer till sig.
  3. Omplantera plantorna i allt större krukor.
  4. Vid sista omplanteringen behöver de en rejält stor kruka, gärna 10-20 liter.

Då får rötterna gott om plats att växa och paprikan får kraft till fruktsättning. Efter ett par veckor har plantan ätit upp krukjordens näring. Då börjar vi ge flytande näring ungefär var tredje vecka. Kanske lite mer när de är i färd med att producera frukt.

Hur många paprika i en pallkrage?

Fruktgrönsaker: –

4 gurkväxter med stor utbredning typ zucchini och pumpa 7-9 kålplantor beroende på storlek 9 yvigt växande busktomater, physalis eller tomatillo 9-12 normalstora sorter av aubergine, paprika, chili mm 12 högväxande tomater som tjuvas med växtstöd 15 små kruktomater 15 majsplantor 15 gurkor med bra växtstöd

Sallat kan gärna planteras som undervegetation eller i kanterna i början på säsongen men under högsommaren bör odlingen täckodlas för näringstillförsel och som avdunstningsskydd för att minska bevattningsbehovet. Sallaten växer under tomaterna i början på säsongen och ersätts med täckmaterial efterhand. Speciellt under torra varma somrar för att minska avdunstningen. NR Kan Man Plantera Ut Paprika I VäXthus Sex högväxande tomater i en halvpallkrage (motsvarande 12 i en hel) med fint stöd att växa uppåt. Det fungerar även med stödpinnar såklart. De tjuvas och de nedre bladen plockas av efterhand som plantorna växer för att släppa fram sol till alla plantorna.

Hur odlar man paprika i växthus?

Paprikan kommer från Sydamerika och är en populär grönsak som går att odla själv om man har tillgång till ett varmt och ljust utrymme. Paprika har lång utvecklingstid och måste förkultiveras. Plantuppdrivning påbörjas i mars, då det tar 8 veckor från sådd till plantering.

Fröer gror vid + 22–25 grader. Låt dem växt tills de har fått några vanliga blad, omskola i enliters krukor i P-jord. Det är viktigt att småplantorna har gott om ljus under förkultiveringen. Planteras ut i växthus i månadsskiftet maj–juni med planteringsavstånd 50 cm eller i stora krukor. Växtplats i det varmaste läget i växthuset.

Behöver varmt och porös jord på minst 20 cm. Det går även att odla paprika i stora krukor med minst 10 liter jord per planta. Plantera i U-jord, Jorden måste ha en temperatur på minst +15 grader. Stöd med snören eller pinnar. Se till att plantorna har god tillgång på vatten, låt aldrig plantorna torka ut.

Skugga växthuset när det blir för hett på sommaren. Knipsa av den första blomman, vilket påskyndar förgrening och ger större totalskörd. Spara de tre starkaste skotten och stötta upp dem. Gödsla med Gödsel för köksträdgården för att säkerställa en riklig och välsmakande skörd. Håll uppsikt över bladlöss på topparna.

Bekämpa bladlössen genom att spraya med vatten och vid behov med såpvatten. Paprika kan även drabbas av spinn och annan ohyra. Frukterna skärs loss. De kan skördas innan de mogna helt på plantan för att påskynda utvecklingen av nya frukter. De gröna frukterna mognar i rumstemperatur.

See also:  Vad Kan Man Plantera Ute I Mars?

Hur ofta ska man vattna i ett växthus?

VATTNING – Vattna hellre mycket och sällan än ofta och lite, så letar sig rötterna djupare ner i bädden. Visserligen är temperaturen i växthuset högre än ute och växtintensiteten är högre, men tack vare att luftväxlingen är mindre så förbrukar inte växterna inne i växthuset så enormt stora mängder vatten som många växthusodlare tycks tro.

De växter som odlas i krukor på bord eller i hyllor behöver givetvis daglig tillsyn med vattning, men växter odlade på bädd kan under gynnsamma förhållanden klara sig med att bli vattnade 3–4 gånger under hela sommaren. Vattna grundligt efter plantering När växterna är nyplanterade i bädden ska de vattnas grundligt oavsett om de planterats med eller utan jordklump.

Efter cirka en vecka vattnas de en andra omgång. Nästa vattning ska inte göras förrän växterna verkligen behöver vatten. All vattning bör alltid ske långsamt eller i omgångar, så att vattnet verkligen tränger ner i jorden. Vattna inte ”för säkerhets skull” Slokar inte bladverket och om växterna ser ut att trivas, är det bättre att avstå från att vattna än att vattna dem ”för säkerhets skull”.

  • Vattnar man sparsamt tvingas växternas rötter att söka sig neråt mot fuktigare områden, vilket ger växterna ett kraftigare rotsystem som gör att de lättare kan komma åt näringen i jorden.
  • Vid för riklig vattning spolas näring bort och tillgången på syre i jorden minskar till nackdel för växternas rötter för växternas rötter och livet i jorden.

Marktäckning minskar avdunstningen För att minska avdunstningen från jordytan mellan växterna ska man alltid täcka med organiskt material. Det absolut bästa täckmaterialet i växthuset är färskt gräsklipp, gärna blandat med sönderklippta nässlor, rölleka och andra örter.

Läggs örterna på hela, tar det längre tid innan växterna får nytta av den näring de innehåller. Så bedömer du om vattning behövs Om växternas blad slokar när det är mulet ska de givetvis vattnas. Men det behöver inte vara ett tecken på torka om bladen på vissa växter slokar när det blir solsken efter flera dagars mulet väder.

Att bladen då slokar beror på att de inte hunnit ställa om sin vattenavdunstning så att den passar till soligt väder. Men man får naturligtvis inte vara så snål med att vattna så att växterna blir lidande. Om man är tveksam, kan man lyfta på marktäckningen och gräva cirka 10 cm djupt.

Är jorden fuktig där behöver den inte vattnas även om den är torr på ytan, men är det torrt vattnar man rejält med minst 15–20 liter vatten per kvadratmeter. Vattna mycket och sällan Vattningen bör inte göras varje dag eller två till tre gånger i veckan och lite för varje gång, utan en rejäl vattningsomgång med cirka 14 dagars mellanrum.

Jordens beskaffenhet och dess förbindelse med underliggande lager kan i rätt stor utsträckning påverka hur ofta vattningen bör ske.

Måste man toppa Paprikaplantor?

Hej Det finns olika sorter av både chili och paprika, de flesta har ”upprätt” växtsätt. Paprika och chili brukar man varken toppa eller tjuva, eftersom det är där uppe blommorna kommer. Däremot kan du skola om dina paprika- och chiliplantor i allt större krukor, och då kan du låta jorden gå upp en bit på stammen så länge den inte når alldeles upp till bladen. Med vänlig hälsning Sylvia

Hur kallt klarar tomater på natten?

Grönsaker i växthus | Åbergs Trädgård & Café Tomat Etableringsgarantin gäller endast vid plantering i ouppvärmt växthus endast efter 15 maj., på friland efter 1:a juni och aldrig vid frostskador. Tomat kan odlas i marken, i bäddar eller i krukor, både i växthus och utomhus.

Tomater tål ingen frost. Även om temperaturen inte gått under nollan så kan även flera kalla nätter på rad där temperaturen sjunkit under 5 grader försvaga tomatplantan så att den blir eftersatt hela säsongen. Ofta vinner man inget på att sätta tomater för tidigt varken i växthus eller utomhus om inte växthuset har extra värme.

Skulle temperaturen ändå hota att sjunka trots man att man väntat kan tomaterna skyddas med fiberduk över natten. I växthus kan man tappa upp vatten i baljor och hinkar. Vattnet värms upp under dagen och avger sedan värme under natten. Dessutom har man varmt vatten att vattna med.

  • Vid odling i kruka skall alltid en så stor kruka som möjligt användas – det är då lättare att hålla tomaten med näring och vatten.
  • Tomaten vill ha en bra jord från början – så gödsla väl i växthuset och välj en bra krukjord vid krukodling.
  • Vattna vid plantering men var försiktig vid alldeles för kallt väder de första veckorna.

Vattna vid behov under tomatens tillväxt. Tänk på att växthus blir mycket varma vid soligt väder så öppna fönster och luckor dagtid – glöm inte att stänga till kvällen. Efter midsommar kan luckor och dörrar stå öppna dygnet runt. Bind upp tomaterna allt eftersom det växer – ta bort tjuvskott (skottet som kommer mellan bladet och stammen) på högväxande tomater och blada av nerifrån när frukterna börjar visa sig så att sol och luft kommer in.

Se efter plantorna – behövs tillskottsnäring? Välj i så fall en näring som är lite lägre i kvävehalten (N) och högre i fosfor (P) och kalium (K), detta stimulerar fruktsättning snarare än bladtillväxt. Dosera enligt flaskan (egen näring som nässelvatten etc, spädes ofta 1:10 men prova dig fram med försiktighet – vattna hellre fler gånger med svag näring än en gång med för stark.) När tomaterna mognar skall du vattna tomaten så lite som möjligt.

Möjligtvis får du något färre frukter men i gengäld blir smaken otroligt mycket bättre! Paprika Chili Aubergine Etableringsgarantin gäller endast vid plantering efter 1:a juni i växthus och efter midsommar på friland och aldrig vid frostskador. Paprika, Chili och Aubergine är värmeälskande växter som med fördel kan odlas i växthus i markbäddar eller i kruka som kan flyttas ut när sommarvärmen har kommit.

  1. Plantera i en väldränerad – välgödslad jord och vattna igenom rejält vid plantering samt sedan vid behov beroende på placering och väder.
  2. På Chili och Paprika kan det vara värt att nypa av de första 3-5 blomknopparna – man får då en större planta med mer frukter i slutändan.
  3. Innan plantan börjat växa och rotat sig ordentligt i krukan kan man vara lite försiktig med vattningen särskilt vid kallt väder.

Men när plantan börjat växa ordentligt behövs mer vatten. Om plantorna råkar torka ut för mycket drabbas man ofta av bladlöss. Det enklaste sättet att hantera detta är att odla i kruka och helt enkelt ställa ut plantorna om bladlössen blir för många. Annars fungerar dagliga inspektioner med manuell ihjälklämning av lössen samt spolning med kallt vatten och/ eller sprayining av bladen med filmjölkslösning, alternativt såpalösning.

  • Tänk på att utföra behandlingen med såpa eller filmjölk på kvällen eller vid mulet väder och skölja bladen ordentligt innan solen återvänder – annars kan bladen bli brända.
  • Håll koll på hur plantorna mår under säsongen och om extra tillskottsnäring behövs välj en med lite lägre kväve (N) och högre fosfor (P) och högre kalium (K) för att stimulera fruktsättning snarare än bladtillväxt.
See also:  Vad Ska Man Plantera Nu?

Dålig tillväxt och/ eller missfärgade blad brukar vara tecken på att näringsbalansen behöver korrigeras. Chili och Paprika kan övervintras på fortfri ljus plats och ge en större mer vedartad planta följande år. Gurka Etableringsgarantin gäller endast vid plantering efter 15 juni i växthus och efter midsommar på friland och aldrig vid skador som har orsakats av för låga temperaturer.

  • Slanggurka är något av det känsligaste man kan odla.
  • Gurka älskar värme och vill varken vara för blöt eller för torr.
  • Det säkraste rådet för att lyckas med gurka är att inte sätta för tidigt.
  • Allt golvdrag i kombination med väta kan få gurkan att dö från en dag till en annan även om man inte tycker det varit så kallt under natten.

Gurka vill ha minst 10-15 grader i växthus dygnet runt. Vattna försiktigt och sparsamt i början tills gurkan tydligt har börjat växa. Gurka gillar inte direkt solljus och behöver skuggas antingen med skuggfärg elller med gardiner/vävar. När gurkan börjat växa behövs mer vattning.

  • Ta bort alla fruktämnen på stammen upp till ca 1m.
  • Orta in sidoskotten efter ca 2 gurkämnen och skörda kontinuerligt.
  • Se till att gurkan har god tillgång på näring – det är hungriga plantor.
  • Frilandsgurka är gurkor som klarar av att ge skörd utomhus.
  • Även dessa bör dock placeras på ett skyddat varmt läge.

Ej innan midsommar och skötes i övrigt som ovan. Se till att ha en fiberduk eller liknande i beredskap om nattemperaturen skulle vara låg i början. : Grönsaker i växthus | Åbergs Trädgård & Café

Kan man övervintra paprikor?

Paprikan kommer från Sydamerika och är en populär grönsak som går att odla själv om man har tillgång till ett varmt och ljust utrymme. Paprika har lång utvecklingstid och måste förkultiveras. Plantuppdrivning påbörjas i mars, då det tar 8 veckor från sådd till plantering.

Fröer gror vid + 22–25 grader. Låt dem växt tills de har fått några vanliga blad, omskola i enliters krukor i P-jord. Det är viktigt att småplantorna har gott om ljus under förkultiveringen. Planteras ut i växthus i månadsskiftet maj–juni med planteringsavstånd 50 cm eller i stora krukor. Växtplats i det varmaste läget i växthuset.

Behöver varmt och porös jord på minst 20 cm. Det går även att odla paprika i stora krukor med minst 10 liter jord per planta. Plantera i U-jord, Jorden måste ha en temperatur på minst +15 grader. Stöd med snören eller pinnar. Se till att plantorna har god tillgång på vatten, låt aldrig plantorna torka ut.

Skugga växthuset när det blir för hett på sommaren. Knipsa av den första blomman, vilket påskyndar förgrening och ger större totalskörd. Spara de tre starkaste skotten och stötta upp dem. Gödsla med Gödsel för köksträdgården för att säkerställa en riklig och välsmakande skörd. Håll uppsikt över bladlöss på topparna.

Bekämpa bladlössen genom att spraya med vatten och vid behov med såpvatten. Paprika kan även drabbas av spinn och annan ohyra. Frukterna skärs loss. De kan skördas innan de mogna helt på plantan för att påskynda utvecklingen av nya frukter. De gröna frukterna mognar i rumstemperatur.

Hur mycket kyla tål chili?

Temperaturen – Uppgifter Publicerad 10 januari 2011 NR Kan Man Plantera Ut Paprika I VäXthus Väljer du att odla på friland, pallkrage, rabatt eller i kruka utomhus bör du vara vaksam på nattemperaturen. Den bör inte falla under 10° C. Se upp med tvära temperaturkast under till exempel varma vårdagar. Solvarma dagar och kalla nätter medför ofta att plantan tappar både blommor och blad, inte minst om plantorna står i växthus.

  • Tänk därför på att inte sätta ut plantorna för tidigt i kallväxthus eller utomhus.
  • Härda plantan ett par timmar per dag, under 5-7 dagar, i solljuset innan den sätts ut permanent.
  • Då kan bladverket bygga upp ett skyddande pigment mot det starka solljuset.
  • Capsicumplantorna är alltså mycket känsliga för kall nattemperatur, vilket påverkar plantan och dess frukter negativt.

Jämn och varm temperatur tillsammans med näringsrik jord och jämn bevattning är nyckeln till stora fina chilefrukter med fin styrka och smak. Odlingsväv är ett bra skydd och skyndar dessutom på chilefrukternas mognad om hösten. Observera att plantan och dess frukter förstörs vid frost och minusgrader.

Hur mycket skyddar fiberduk mot frost?

Vissa växter är extra frostkänsliga och bör inte planteras ut förrän det inte längre finns någon risk för frost. Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att starta odlingen och plantera ut dina förodlade eller köpta plantor för dina utvalda växter och din plats i Sverige.

Hur vet jag när frostrisken är över hos mig? Det finns statistik på när datum för sista frost inträffar på olika platser i Sverige. Som medlem i Odla ätbart app får du stöd att välja ett datum när risken för sista frost är över för din odlingsplats. Även om man har följt råden för när det går att plantera ut finns det alltid en liten risk att det kommer så kallade järnnätter, då temperaturen går ner till noll.

Därför är det bra att vara lite extra uppmärksam på väderprognosen när plantorna precis har planterats ut. Läs mer om hur du kan bestämma sista frost datum där du odlar under ’Vår – Sista frost’- Skydda dina växter mot kyla För att skydda mot kylan täcks plantorna med fiberduk.

En fiberduk är en tunn genomsläpplig duk som du kan köpa på plantskolan. Ett eller flera lager fiberduk hindrar värmen från jorden att försvinna och höjer temperaturen kring plantorna med flera grader. Till exempel chili, aubergine, gurka, pumpa, squash och basilika är extra känsliga för kyla och bör skyddas om temperaturen är under 10 grader.

Mer hjälp i Växtbiblioteket I ’Växter A-Ö’ finns en filtreringsfunktion där du kan välja att filtrera växterna på de som tål minusgrader eller ej. Information om vilket antal minusgrader som varje växt tål hittar du tabellen längst ner i växtkortet i växtbiblioteket ’Växter A-Ö’. NR Kan Man Plantera Ut Paprika I VäXthus Det finns också en kalender där du får överblick över när du kan så och plantera ut för alla växter du valt. NR Kan Man Plantera Ut Paprika I VäXthus