Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man Plantera Ut Tomatplantor I VäXthus?

4. Vänj din tomatplanta vid utelivet stegvis – När nattemperaturen håller sig runt 8 grader eller mer så kan du ställa ut dina tomater i växthus eller på en skyddad, solig plats vid husväggen. Vänj tomatplantorna vid utelivet genom att låta dem stå ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar.

 • Undvik starkt solljus de första dagarna.
 • Ska dina tomatplantor stå i kruka behöver varje planta snart en större kruka.
 • Mindre busk- eller kruktomater vill ha krukor på ca 5–10 liter medan högre tomatsorter behöver minst 20 liter jord.
 • Sätt bara en tomatplanta i varje kruka.
 • Näringsvattna under hela odlingssäsongen för starkare plantor och fler och finare tomater.

Vissa sorters tomatplantor behöver tjuvas för att de ska ge så stor skörd som möjligt. Det innebär att du knipsar bort små sidoskott som ofta växer fram i grenvecken på tomatplantan. Busktomater och de flesta kruktomater behövs inte tjuvas men på högväxande tomatplantor är det viktigt att ta bort sidoskotten för att plantan ska orka ge kraft åt tomaterna. NR Kan Man Plantera Ut Tomatplantor I VäXthus Högväxande tomater behöver i regel både tjuvas och bindas upp. Den svarta tomaten ’Indigo Rose’ och den randiga ’Tiger’ F1 är båda högväxande tomater. Foto: Lovisa Back och Anna Lindeqvist

När kan man sätta ut tomatplantor i växthus?

Tips för odling av tomater –

Välj en tomatsort anpassad utefter vart den ska planteras. Vissa sorter lämpar sig för krukväxt eller frilandsodling och andra för växthusodling. Balkong är också lämplig plats för att odla tomater, speciellt om de får luta sig mot en varm vägg. Vill du odla mycket tomater är det värt att odla plantorna från frö, annars kan du odla direkt från en färdig planta. Börja inte odla tomaterna för tidigt. Om du börjar odla tidigt, använd plantljus. Temperaturen bör inte sjunka under tio grader. Vid svalare temperatur saktar tillväxten av tomaten ner. Vanligtvis kan tomater planteras i ett ouppvärmt växthus från mitten av maj, först efter att risken för frost har passerat. Plantera tomaterna i växthuset ungefär var 50:e cm. Använd, Tomater kräver mycket näring. är ett bra gödselalternativ vid tomatodling. Bleka löv och dålig tillväxt tyder på brist på näringsämnen. Vattna plantorna regelbundet och håll jorden fuktig. Stöd tomatstammarna med snören eller stödpinnar. Ta bort sidoskotten som utvecklas på bladet samt bladen längst ner på stammen så att tomaterna får ordentligt med ljus Hjälp till med att pollinera genom att skaka blommor eller använda en akvarellpensel.

Det finns tydliga ränder på sidan av ”Tigerella”-tomaten. : Odla tomater i växthus – Karins trädgård

Hur låg temperatur Tål tomatplantor i växthus?

Avhärda tomater – Tomater vill ha värme och bör därför inte planteras ut för tidigt. Vänta till sista nattfrosten och lite till för att vara på säkra sidan. Avhärdning, med utevistelse dagtid kan man dock börja med flera veckor tidigare. Det mår plantan bara bra av.

 1. Läs mer om detta i artikeln om att avhärda plantor,
 2. Ska plantan stå i ett växthus gäller att temperaturen kan hållas stabilt över ca 15 grader.
 3. Även där behöver plantan vänja sig.
 4. Tänk också på att skydda plantan mot det starka ljuset och om du inte satt upp skuggning kan du lägga en fiberduk över plantan under de första dagarna för att mildra den stora omställningen och brännskador på bladen.
See also:  NR Plantera HyacintlöKar?

Läs mer under rubriken Odla tomater i växthus nedan.

Hur mycket kyla tål tomater?

Se upp för kylan – När värmen kommer är det dags att vänja tomatplantorna vid utomhusklimatet. Börja försiktigt med några timmar på varm plats utan direkt sol och utöka successivt till hela dagar och full sol. Tomater tycker inte om kylan, vid temperaturer under 10 grader blir bladen lätt skadade. Ta in eller täck plantorna med fiberduk för att undvika kylskador.

När kan man ställa ut tomatplantor i kruka?

När du drivit upp dina tomater till små plantor är det dags att plantera ut dem. Det gör du när temperaturen är över tio grader under hela dygnet. I större delen av landet brukar det vara i början av juni.

Hur kallt kan tomatplantor stå ute?

Hur du odlar tomater hemma Tomater behöver en varm och skyddad plats, t ex mot södervägg, balkong – helst i söderläge, i växthus eller uterum. Ju tidigare man planterar ju tidigare skörd, men nattemperaturen är ofta för låg för odling utomhus under maj och på vissa ställen även i början av juni.

 1. Tomatplantan klarar inte frost och minusgrader.
 2. En riktlinje för att vara på säkra sidan är att prognosen inte ska visa mindre än plus 3 grader.
 3. Om man vill starta tidigare så kan man ha plantan i en hink som man kan lyfta in under natten eller ha plantorna i ett växthus där man sätter in en värmefläkt om det blir risk för minusgrader.

Fiberduk, gärna i dubbla lager eller bubbelplast kan skydda från tillfälligt låg temperatur. Vissa sorter behöver växthus eller uterum där nattemperaturen inte går ner för mycket, annars spricker frukterna. Om man har plantorna i ett isolerat uterum så kan man i princip starta odlingen så fort det är ljust nog, i februari.

 • Där kan problemet i stället blir att det blir för varmt.
 • För att pollenet i blomman inte ska skadas så ska temperaturen hålla sig mellan 10 och 30 grader.
 • Det är alltså viktigt att kunna vädra tillräckligt under varma dagar.
 • Om du inte kan det, så är gurka bättre att odla, den tål högre temperaturer.
 • Man kan ha tomatplantor inomhus tills frostrisken är över, men bara i söderfönster och den kan bli lång och ranglig inomhus, eftersom det ofta är väl varmt i förhållande till mängden ljus som plantan får.

Om ni odlar potatis, så sätt tomatplantorna så långt som möjligt från potatisen, annars kan potatisbladmöglet lätt smitta tomatplantan. Man kan odla plantan direkt i jorden, i en jordsäck eller i en 10 literskruka eller hink. Ju mindre kruka desto oftare måste man vattna.

Om jorden inte är gödslad redan så bör man gödsla vid plantering, hur mycket brukar stå på gödselmedlet man köper. Man kan också täcka med gräsklipp eller vattna med nässelvatten. Gödsla eller lägg på nytt gräsklipp en gång i månaden. Om plantan står inomhus eller i ett uterum där det inte finns humlor och blomflugor behöver man skaka blomklasarna lätt för att blommorna ska befruktas.

Om man är bortrest några dagar kan man sticka ner en upp och nervänd PET-flaska med vatten i jorden. Tomaterna som inte hinner mogna på plantan kan man plocka av innan det blir frost och låta mogna fram inomhus. Trick för att få tomaterna att mogna är att toppa plantan, se nedan, att lägga in en övermogen banan, som avger etylen som får andra frukter att mogna eller att låta bli att vattna så att plantan utsätts för torka en dag.

 • Uppbindningstomater Plantan behöver stöd, om det är en sort för uppbindning.
 • Det fungerar med en tjock tråd, som man snurrar lite löst runt stammen, ca ett varv per 5 blad.
 • Plantan kan bli 2-3 meter lång.
 • I bladvecken kommer små skott, tjuvskott, och de ska tas bort, för tjuvskottet blir en ny topp om det får växa ut, och rotsystemet kan högst försörja två-tre toppar.
See also:  Hur Djupt Plantera LuktRt?

Om man odlar hemma är det oftast lättast att ha en topp, men särskilt körsbärstomater kan man testa att ha två toppar på. När plantan är 1, 5 meter så ta bort de 3-4 äldsta bladen nederst på plantan om de är gamla och gulnade. Sådana blad tar mer näring än de ger.

Det sägs att tomaterna mognar fram snabbare när man tar bort gamla blad. Man bör ta bort blad så att man har ca 15-18 stora blad på plantan hela tiden. I mitten augusti bör man ta bort översta toppen på plantan, för de blommor som kommer sedan hinner inte bli tomater. Det tar 10 veckor minst från blomning till mogen tomat.

Busktomater och ampeltomater Dessa sorter klarar sig utan uppbindning men höga sorter kan behöva stöd av en pinne eller käpp. De ska inte tjuvas. Plantan är lättskött och är dekorativ men ger ofta mindre skörd jämfört med uppbundna sorter.

När Avhärda tomater?

Avhärdning av tomatplantor – När risken för frost är över och nattemperaturen är minst åtta grader kan plantorna flyttas till sin slutliga växtplats. Först behöver de dock vänja sig vid klimatet och solens UV-strålning. Ställ ut plantorna ett par timmar per dag i en veckas tid.

Hur kallt kan små tomatplantor stå?

Rätt sort på rätt plats – tips för att odla tomater Generellt vill alla tomater stå i ett soligt läge och skyddat från vind. Tomater trivs allra bäst när det är varmt. De vill helst ha en konstant temperatur på runt 20-30 grader, men det finns sorter som härdats och klarar ned till 10 grader.

See also:  Hur TTt Plantera äPpelträD?

Växthus, kruka eller friland – det är frågan. Bestäm var dina tomatplantor ska växa innan du väljer sort. Tomatplantor kan bli allt från 30 cm höga upp till ett par meter. Ska du odla i kruka på balkongen eller fönsterkarmen passar busktomater bäst. Har du tillgång till växthus passar högväxande tomatplantor bra.

Uppbindning av klättrande sorter är ett måste. Enklast är att knyta fast ett snöre långt ned på tomatplantan och förankra i ditt växthus- eller altantak. Linda sen försiktigt tomatplantan runt snöret vartefter den växer. Odling på friland kräver en tidig sort som hinner utvecklas innan värmen i luften försvinner.

Vill tomater ha mycket sol?

Guide: Odla egna tomater NR Kan Man Plantera Ut Tomatplantor I VäXthus Odling av tomater är rikt belönande − några få plantor ger frukt i mängder. Hitta dina favoriter och så fröer för upplevelsen av sommar, sol och söta smaker. Vi guidar dig till odling av egna tomater.

Förodla inomhus i februari-april.Använd extra belysning tidigt på året.Plantera ut när risken för frost är helt över.Odla i bäddar eller stora krukor och kärl.Tomater älskar sol, värme, vatten och näring.

Smaken på tomater kommer med solen som lockar fram socker, vitaminer och alla härliga aromer. Tomaterna som säljs i butikerna plockas innan de är riktigt mogna och får därför inte samma rika smak. Det behövs inget lyxigt växthus, en inglasad balkong eller ett uterum kan duga lika bra, bara solen lyser där minst 6 timmar om dagen.

När kan man ta ut tomatplantor?

När ska man plantera tomater utomhus? – När kan tomaterna planteras ut? Maj brukar vara en bra tid att plantera både i växthus och på friland. Men se upp! Det kan bli frost när som helst och du behöver ha stenkoll för att inte riskera att plantorna dör. NR Kan Man Plantera Ut Tomatplantor I VäXthus Så här ser delar av min tomatsamling ut. Jag har ett åttiotal plantor i år. Vårvärmen kommer och går, regnet byts till snö och plantorna växer sig stora inomhus. Jag kliar mig i huvudet och tänker på tomaterna. När kan jag plantera ut dem? De är perfekt stora i detta nu och det skulle vara underbart att bli av med plantorna inomhus.

När kan tomatplantor flytta ut?

Utplantering av hemodlade tomater – Innan tomatplantorna kan flyttas ut i trädgården behöver de avhärdas, vilket betyder att du sakta vänjer dem vid utomhusklimat. Sätt ut plantorna korta stunder i början och utöka tiden varteftersom under en till två veckor till de kan stå ute hela dygnet.

Plantera ut dem när risken för nattfrost är över. Du kan också skydda dina plantor med fiberduk om du överraskas av några eftersläpande frostnätter efter utplantering. Låt gärna plantorna torka mellan vattningarna. Plantor som får för lite ljus, eller för mycket vatten, värme och näring blir långa och gängliga.

Regniga somrar bör plantorna därför stå i ett skyddat läge. Vid ojämn bevattning kan dina tomater spricka eller får en mörk insjunken fläck upptill.