Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Kan Man Plantera Ut VäXter?

NR Kan Man Plantera Ut VäXter
NR Kan Man Plantera Ut VäXter Foto: Copyright: All Right Reserved Publicerad: 28 maj 2010, kl 15:32 Jag har för första gången sått egna sommarblommor. När vågar jag plantera ut dem i rabatten? Svar: Det varierar lite var i landet du bor. Vänta till i slutet av maj, början av juni när nattemperaturen ligger stabilt några grader över nollstrecket.

När kan plantor planteras ut?

Plantera ut och direktså sommarblommor – En del sommarblommor behöver förkultiveras men många kan sås direkt på sin växtplats. När frostnätterna har släppt taget och jorden är varm nog att odla i är det dags både att plantera ut dina förkultiverade, avhärdade plantor och att direktså.

Plantera och direktså i krukor Sommarblommor är vackra att odla i stora krukor eller odlingslådor. Plantera eller så i bra, genomvattnad planteringsjord. För sådd följer du anvisning på förpackningen för varje enskild sort vad gäller sådjup och avstånd mellan plantor. Regelbunden vattning är lika viktigt för nysådd som för nyplanterade plantor.

Fröerna behöver fukt för att gro medan de unga plantornas rötter är i behov av bra tillgång till vatten för att kunna utveckla sina späda rötter och etablera dem i jorden. När fröerna har grott är det viktigt att fortsätta vattna så att groddplantorna kan utvecklas både ovan och under jord.

När kan man så blommor ute?

Sommarblommor att lyckas med – Många sommarblommor fungerar att så direkt i trädgårdslandet eller rabatten under våren och sommaren, oftast mellan april och juni. Det ärt fint att ha blommor och grönsaker sida vid sida i köksträdgården. Här följer några favoriter att direktså – blommor som gror snabbt och som ger en härligt färgrik rabatt.

Ringblomma Ringblomman finns i många nyanser så välj den som ser finast ut i din rabatt. Tänk på att så fröna ganska tätt och med tiden flytta på blommorna så att det blir större avstånd. Vattna i fåran innan du sätter fröna. Solros Direktså solrosen under maj eller början av juni för en praktfull rabatt. Solrosen växer snabbt och finns i olika sorter och höjder. Rosenskära Rosenskära är en blomma som blommar längre in på hösten. När du sår den – tänk på att lägga fröna så att blomman senare får någon typ av stöd eftersom den brukar bli hög. Undvik att gödsla för mycket då blomman trivs i näringsfattig jord. Vallmo Denna ljuvliga röda blomma är en fröjd för ögat i alla rabatter. Den är lättodlad och kan sås både sommar och höst. Pionvallmo får vackra frökapslar som kan torkas och användas som dekoration. Blåklint Blåklint är en tålig och stark blomma som gillar sällskap av grönsaker i trädgårdslandet. Den kan direktsås i april-maj men om du sår den under sensommaren får du en tidig blomning nästkommande år.

See also:  NR Kan Man Plantera Tomatplantor I VäXthus?

När kan man flytta växter på våren?

Flytta buskar och träd – Bästa tiden för att flytta träd och buskar är på våren mellan mars-april. En del buskar kan beskäras ner innan flytten, träd skall man undvika att göra detta med. Planteringsgropen bör förberedas innan man gräver upp plantan. Ta med så mycket rötter som det går när ni gräver upp växten.

Vilka gröna växter kan man ha utomhus?

Välj krukväxt efter väderstreck – Olika balkonger och uterum vetter mot olika väderstreck. Välj rätt krukväxt beroende på hur det ser ut hos dig.

  1. Söderläge Medelhavsväxter som olivträd och kalanchoe tycker om söderläget. Även blommande växter som hibiskus klarar det bra.
  2. Öster- och västerläge I dessa båda lägen är det ljust utan att solen blir för stark. Krukväxter som trivs här är bland annat bägarranka, puderfetstånd och fikusträd.
  3. Norrläge Norrläget ger ett skuggigt och svalt läge – perfekt för solkänsliga växter som murgröna, monstera och ormbunke

Vilka blommor kan man ha ute i mars?

Köldtåliga växter att pryda entrén med – Penséer små ljuvliga glädjespridare som klarar flera graders frost. De passar bra både som välkomnande blommor vid entrén, till balkongens lådor och altanens krukor. Murgrönor och påskliljor av alla de slag är bra kompisar i krukor som även de tål kalla nätter. Perfekt i början av säsongen.

När kan man plantera ut grönsaker?

Vår – I mars är det dags att börja plantera grönsaker, till exempel spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Deras fröer är nämligen så tåliga mot kyla att de kan sås när temperaturen är över sex grader. Tänk på att inte sätta alla grönsaker för tidigt, många mår bättre av att planteras i april.

För känsliga växter är det bra att förodla, det ger ett försprång av utvecklingen och skyddar från både väderomslag och ohyra. Under april kan man börja förodla gurka, pumpa, fänkål, melon och broccoli i små krukor för senare utplantering. Nu är det även dags för den årliga beskärningen av äppel- och päronträd.

Generellt sätt kan man säga att ju yngre trädet är desto mer ska beskäras. Även bärbuskar kan behöva beskäras under mars-april. Röd- och svartvinbärsbuskar mår bra av att mår bra av att glesas ut lite för att ge lite extra boost. I början av maj är det dags att odla sättpotatis.

När ska man plantera tomater ute?

När du drivit upp dina tomater till små plantor är det dags att plantera ut dem. Det gör du när temperaturen är över tio grader under hela dygnet. I större delen av landet brukar det vara i början av juni.

See also:  NR Plantera Tomater I VäXthus?

När kan man ha penséer utomhus?

Du kan även så penséer ute i backar och krukor från och med februari – mars. Täck då sådden med fiberduk och lägger ett större plastlock över. Plantorna skolas om när de är lagom stora, minst tre lite hjärtblad, men gärna större. Anledningen till att vänta längre, är för att de är så pluttiga att pyssla med annars.

Vill penséer ha sol?

Älskade pensé – Blomsterfrämjandet NR Kan Man Plantera Ut VäXter Det finns få växter som är så starkt förknippade med våren som just penséerna. Precis när det känns som om vintern aldrig ska ta slut dyker de upp i butikerna och plantskolorna – färgglada, pigga och fulla av vårkänslor. Penséer är inte bara härliga glädjespridare, de är också mycket köldtåliga. NR Kan Man Plantera Ut VäXter NR Kan Man Plantera Ut VäXter NR Kan Man Plantera Ut VäXter Penséer, Viola x wittrockiana, och minipenséer/brokvioler, Viola Tricolor-Gruppen, finns i mängder av olika färger, blomstorlekar och former. Tack vare mångfalden finns det en pensé för alla smaker och det gäller bara att hitta sin favorit. Här är våra bästa tips för att lyckas!

Penséerna trivs i sol till halvskugga. Använd en porös och näringsberikad jord vid planteringen. Fyll på ordentligt med jord och plantera tätt. Eftersom penséer är låga ska de helst inte hamna för långt ner i krukan. Penséer tycker inte om torka så se till att vattna regelbundet, speciellt om det är blåsigt och varmt. Plantera gärna i stora kärl och krukor så torkar jorden inte ut lika snabbt och du behöver inte vattna lika ofta. Genom att putsa bort vissna blommor genererar penséerna nya blommor och på så sätt förlängs blomningstiden.

Tips om hur penséer kan användas

Massverkan – att använda många av samma sort är oerhört effektfullt. Eftersom de är så prisvärda kan man unna sig att ösa på ordentligt. Kontraster – blanda penséer i kontrasterade färger, det framhäver de olika sorterna och ser spännande ut. Orange tillsammans med mörkt violetta är tjusigt, rosa och ljusblå blir romantiskt och en blågul mix är klassiskt svenskt. Skapa mönster – gör lekfulla mönster av penséerna, t.ex. en böljande blå flod mot en vit bakgrund eller ett rött hjärta mot en mörk bakgrund, det är bara att tänka kreativt! Samplantera – gärna med andra växter i säsong som t.ex. vårblommande lökväxter, förgätmigej, ranunkel, alunrot, tusensköna, gyllenlack, murgröna och prydnadsgräs. Skapa höjdskillnader – det är alltid spännande när det händer något på höjden. Fyll en ampel, häng en cykelkorg på en stege eller fäst en kruka på väggen. Det är också fint att sticka ner några grenar i pensékrukan för att skapa höjd, kanske sälg med kissar eller sibirisk kornell som har en vacker röd färg. Planteringskärl – penséer är vackra i krukor, korgar, zinkbaljor och balkonglådor, ta vad du har hemma. Tomma burkar eller lådor är också utmärkt att plantera penséerna i, tänk bara på att göra hål i botten på ytterkrukan så inte penséerna blir stående i vatten. Penséer är väldigt rikblommande så du kan nypa av några stjälkar och ta in och sätta i till exempel en äggkopp eller lägga på servetten. Det är jättefint att ha på en dukning. NR Kan Man Plantera Ut VäXter NR Kan Man Plantera Ut VäXter NR Kan Man Plantera Ut VäXter NR Kan Man Plantera Ut VäXter

See also:  Hur Plantera Sticklingar?

Välj svenskodlat! Penséer odlas av svenska odlare och genom att välja växter märkta med kvalitetsmärket Svenskt Sigill får du växter som är odlade med omsorg om människor och miljö. Fråga i din butik var de är odlade när du vill välja lokalt odlade produkter. : Älskade pensé – Blomsterfrämjandet

Kan påskliljor stå ute?

Påsklilja i kruka Vetenskapligt namn Narcissus pseudonarcissus Familj Amaryllidaceae, amaryllisväxter Ursprung Europa Färg Vit och gul i olika nyanser. Användning Efter blomningen inomhus kan lökarna planteras ut i trädgården för att återkomma med blomning nästkommande år.

Beskrivning Narcissus – från grekiska narke, bedövning, förlamning. Pseudonarcissus – pseudo kommer från grekiska pseudes, falsk, oäkta. Bakgrund Påskliljan är en lökväxt som i vilt tillstånd blommar i april till maj, beroende på sort. Påsklilja i kruka finns att köpa från februari till april. Placering En så sval placering som möjligt gör att blommorna står sig längre.

Undvik placering i sol, drag eller nära frukt. Kan stå utomhus när temperaturen är över 0 grader. Vattnas när jorden har torkat lätt. Undvik att vattna på lökarna. Ingen näring behöver tillsättas. Trivs i vanlig krukväxtjord. Egenskaper Köps som knoppiga exemplar då utvecklingen går snabbt i varm hemmiljö.

  1. All som behövs för blomningen finns redan i löken.
  2. Sorter Finns i mängder av sorter och ett aktivt förädlingsarbete fortgår konstant för att få fram fler sorter med ännu bättre egenskaper.
  3. Övrigt Släktnamnet Narcissus är hämtat från den grekiska mytologin i vilken den bildsköne ynglingen Narcissus förälskade sig i sin egen spegelbild.

När han inte kunde fånga bilden blev han så förtvivlad att han tog sitt liv. Gudarna förvandlade honom därefter till en blomma, narcissen. Svenskodlad ja : Påsklilja i kruka

När kan man börja plantera frön utomhus?

Guide till odling på friland – så, skötsel och tips Att så på friland kräver att jorden är tillräckligt varm, minst 5 grader. Då kan du direktså frö utomhus direkt på den plats de ska växa. Bönor och ärtor bör inte sås innan jordtemperaturen är minst 10 grader.