Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Plantera BarrväXter?

Vad ska du tänka på när du planterar dina barrväxter? – När du planterar en barrhäck bör du först förbereda trädgården på vissa sätt. Sträck först ett snöre rakt längs marken i trädgården som din häck senare ska stå på. Gräv sedan planteringshål rakt längs denna linje, så att just en rak linje skapas.

 1. Dessa planteringshål ska vara tillräckligt djupa och breda så att rotklumparna eller rötterna på respektive planta passar bra in i respektive hål.
 2. Lägg även lite kompost eller trädgårdstorv i hålen så att häckväxterna får i sig tillräckligt med näring direkt.
 3. Lägg sedan plantorna i sina planteringshål och stäng sedan igen hålen med trädgårdsjorden.

De första veckorna är det viktigt att barrväxter får i sig mycket vatten så att de kan stärkas och växa. Barrväxter planteras bäst mellan november och april, då plantorna är vilande. Men kom ihåg att du bara ska plantera nya häckar eller enskilda plantor på frostfria dagar. NR Plantera BarrväXter

När ska man plantera barrväxter?

Tidpunkt för plantering Det går faktiskt att plantera barrväxter både på våren och på hösten. Om du väljer att plantera tidigt gör det helst på våren och försommaren då det kan bli för varmt och torrt under högsommaren. Det är nämligen viktigt att din barrväxt inte torkar ut.

Vilka barrväxter växer snabbt?

Det snabbast växande barrväxtern – (Cupressocyparis leylandii) är utan tvekan den snabbast växande häcken bland barrväxterna. Faktum är att det är den snabbast växande häckväxten i vårt sortiment. Framför allt växer den naturligt förekommande arten, den gröna leylandcypressen, förvånansvärt snabbt.

På ett år kan den växa med en halv meter till en meter. Men även de mest populära sorterna av leylandcypressen växer minst en halv meter per år. Detta är den gula leylandcypressen (Cupressocyparis leylandii ’Castlewellan Gold’), som har något ljusare bladverk, och den blågröna leylandcypressen ’2001’ (Cupressocyparis leylandii ’2001’).

På grund av sin snabba tillväxt är leylandcypressen mycket populär bland trädgårdsentusiaster som snabbt vill ha en hög barrhäck i sin trädgård. Faktum är att det är den vanligaste planterade häckväxtarten i Storbritannien, och den är uppskattad även i Sverige.

På grund av sin tillväxt är leylandcypressen verkligen inte den bästa för den lilla trädgården. Det är nästan omöjligt att hålla nere en leylandcypress, även om du väljer en mer långsamt växande gröda. Men om du vill att dina unga häckväxter snabbt ska växa till ett vackert högt trädgårdsstaket är leylandcypressen det perfekta valet.

Dess funktion som insynsskydd förstärks av det faktum att leylandcypresser är vintergröna häckväxter. NR Plantera BarrväXter

När plantera enar?

Guide för en lyckad plantering: –

Om du vill plantera ut din en i trädgården så görs detta lämpligast på våren innan det har hunnit bli alltför varmt ute. Gräv upp en grop på den plats där du har tänkt placera din en, och se till att gropen blir dubbelt så bred som enens rotklump. Frigör eventuella hoptrasslade rötter på utsidan av rotklumpen, och placera sedan ner den så att den övre delen hamnar strax ovanför markytan. Fyll på med en mullrik jord och platta till så att enen står stabilt. Därefter kan du med fördel vattna på rejält på enen.

See also:  NR Kan Man Plantera Ut FröSåDda Perenner?

Vad passar med barrväxter?

Barrväxter Barrväxter är det självklara valet för dig om du vill ha växter som ger karaktär till din trädgård året runt, eller som skydd mot insyn eller kalla vindar. Det finns allt från små miniatyrer till stora pampiga pjäser. De är i allmänhet mycket lättskötta och tåliga och passar bra tillsammans med perenner eller buskar.

 1. Läge : De flesta barrväxter utvecklas bäst i ett ljust läge.
 2. Det behöver inte betyda gassande sol, men få barrväxter mår bra i djup skugga.
 3. Mest ljuskrävande är en ( Juniperus ) och tall ( Pinus ).
 4. Tuja ( Thuja ), cypress ( Chamaecyparis ) och gran ( Picea, Abies ) blir finast i jämnt ljus och idegran ( Taxus ) är den som klarar mest skugga.

Idegran är också den barrväxt som tål salta vindar bäst. Jord : Barrväxter är i allmänhet anpassningsbara och finner sig tillrätta på de flesta jordar. Styv lera bör undvikas. Många trivs bäst med något lägre pH, 5,5-6,5. Det finns de som också går bra i högre pH, över 7, till exempel idegran ( Taxus ) och en ( Juniperus ), liksom serbisk gran Picea omorika, bergtall ( Pinus mugo ) och trädtuja ( Thuja plicata ).

Det bästa är en väldränerad mullrik men sandblandad jord. De kräver måttligt med gödsel. Plantering : Barrväxter säljs mest i kruka men förekommer också i klump. De kan planteras hela säsongen fram till mitten av september. Det är en stor fördel om barrväxter hinner rota sig före vintern. Plantera inte barrväxter för tätt, de vill ha ljus runt omkring och gillar inte för mycket konkurrens.

Plantera helst inte klättrande växter i barrträd, de brukar då tappa barren och bli fula. Många barrväxter har ytliga rötter så du bör inte plantera kraftigväxande eller krävande växter för nära. Men att plantera barrväxter, ljung och andra lämpliga perenner (t ex Armeria, Campanula, Dianthus, Geranium m fl.) i ett stenparti är mycket dekorativt.

När är bästa tiden att plantera bärbuskar?

Plantera bärbuskar vår och höst – Bärbuskar kräver så lite men ger så mycket. Plantera många så har du egen frukt i frysen hela året. FOTO: Oleh_Slobodeniuk Odlarmässigt planteras bärbuskar med fördel på hösten, men även tidigt vår fungerar bra så länge plantorna vattnas ordentligt under etableringstiden.

 1. Att välja bärbuskar handlar om att hitta sorter som ger goda bär, har rätt storlek och är härdiga i odlingsklimatet.
 2. De bör också vara sjukdomsresistenta, eller åtminstone ha motståndskraft mot sjukdomar.
 3. Säkrast är att välja certifierade plantor, de är odlade från garanterat friskt utgångsmaterial.
 4. Valitetsmärkningen E-planta borgar för att plantorna är utvalda och provodlade i svenskt klimat vilket ger säkra zonangivelser och korrekta växtbeskrivningar.

Läs också: Binda upp hallonbuskar – så här gör du!

See also:  NR Kan Man Plantera Ut Tomatplantor I VäXthus?

Vilket barrträd tappar sina barr på vintern?

Ett exempel är lärkträdet som är ett barrträd, men som beter sig som ett lövtröd genom att den tappar sina barr under hösten. Det finns också art av ek som behåller sina löv under hela vintern, men då är de bruna och inte gröna som under sommaren.

När ska man gödsla barrväxter?

Gödning – Även barrväxter mår bra av gödning. Det är dock viktigt att inte göda för mycket eller för ofta, eftersom det kan få motsatt effekt. Det finns specialgödsel till barrväxter, men även kogödsel går att använda. Gödsla gör du en till två gånger per säsong, med fördel på våren. Ge dock inte gödsel till nyplanterade växter då de inte klarar av det. Gödsla inte heller efter midsommar.

Vad plantera som insynsskydd?

Bambu – När vi tänker på integritetsväxter kanske bambu inte är det första du tänker på. Men här är några fakta som kommer att ändra dig. Bambu växter har unika egenskaper som gör dem till ett idealiskt val för landskapsarkitektur och för insynsskydd. För det första är det ganska enkelt att plantera bergbambu plantagen, och för det andra växer bambun väldigt snabbt och blir väldigt hög om man så önskar.

Var trivs enar?

Plantera enbuske i trädgården – För dig som vill plantera en enbuske i din trädgård så är den väldigt lättodlad som buske. Den finns däremot i många olika arter idag, så börja med att hitta vilken typ du är ute efter. Du skulle nämligen kunna använda dig av enar som marktäckare, yviga buskar, smala pelare eller som små träd.

Det avgörande är egentligen ditt tålamod och vilka förutsättningar du har i just din trädgård, eller den plats du vill plantera på. Även om enen är väldigt anpassningsbar så föredrar den en öppen plats där den får sol eller halvskugga. Den är även känslig mot en alltför blöt jord, och kan ha lite svårt att etablera sig i början.

När den väl har bosatt sig så är den istället en otroligt tålig växt som inte kommer att ruttna eller dö i första hand. För dig som vill testa på att plantera enbuskar i trädgården har vi satt samman en guide över hur du ska göra för att få enbusken att trivas och gro så bra som möjlig.

Varför blir enar bruna?

Vi har en tre meter hög en på tomten. Senaste året har grenarna fällts ut och mycket barr har blivit brunt och fallit av. Jag har rotvattnat den extra i sommar för att se om det var torka den led av, men resultatet gav bara en liten förbättring. Vad orsakar denna förändring och går det att få grenarna att resa sig igen? Karl-Johan Det är viktigt att vattna enar, rododendron och andra barrväxter rikligt inför vintern.

 • Eftersom de behåller sina barr sker en ständig vattenavdunstning från plantorna, alltså även under vintern.
 • På våren kan det sedan uppstå problem när och om marken är hårt tjälad samtidigt med stark vårsol.
 • Vatten avdunstar då från barren medan tjälen omöjliggör den livsnödvändiga vattenupptagningen.
 • Risken är stor för att plantorna ”torrfryser”, vilket resulterar i bruna partier med barrförlust.
See also:  Vad Ska Man Plantera Skog?

Du kan mildra effekterna genom att på vårkanten skugga ner plantorna med juteväv eller vassmattor. Ett tjockt lager med löv på marken under hösten fungerar också som ett bra skydd mot tjälen. Att grenarna på din en har fällts ut kan bero på att blötsnö lagt sig tungt på dem, men detta undviker du genom att skaka av snön från plantorna eller binda ihop grenarna inför vintern.

Vilken gödsel till barrväxter?

Gödning – Även barrväxter mår bra av gödning. Det är dock viktigt att inte göda för mycket eller för ofta, eftersom det kan få motsatt effekt. Det finns specialgödsel till barrväxter, men även kogödsel går att använda. Gödsla gör du en till två gånger per säsong, med fördel på våren. Ge dock inte gödsel till nyplanterade växter då de inte klarar av det. Gödsla inte heller efter midsommar.

När kan man plantera barrträd?

Du bör sikta in dig på att plantera mellan augusti och oktober. Jorden måste nämligen vara tillräckligt varm för att rötterna ska hinna börja utvecklas innan kylan kommer. En tidig höstplantering leder till en barrväxt som hinner få ett bättre utvecklat rotsystem och som sätter fler nya skott till våren.

Kan man klippa ner barrväxter?

De flesta barrväxter behöver i stort sett inte beskäras alls – och kan inte heller föryngras genom nedklippning. Snabbväxande barrväxter som tuja och idegran är ett undantag, eftersom de i stället behöver beskäras ofta.

Hur långt avstånd mellan bärbuskar?

Hur långt avstånd ska det vara mellan bärbuskarna? – Hur långt mellanrum mellan varje planta är beroende på vilken bärbuske du ska plantera. Vinbär och krusbär ska planteras med två meters mellanrum. Blåbär, hallon och björnbär vill ha ungefär 60 centimeters mellanrum. Jordgubbar kan planteras med 30 centimeters mellanrum.

När kan man plantera barrträd?

Du bör sikta in dig på att plantera mellan augusti och oktober. Jorden måste nämligen vara tillräckligt varm för att rötterna ska hinna börja utvecklas innan kylan kommer. En tidig höstplantering leder till en barrväxt som hinner få ett bättre utvecklat rotsystem och som sätter fler nya skott till våren.

När kan man plantera körsbär?

Körsbär – Fruktträd – Frukt Körsbärsträdet kan planteras / omplanteras från november till slutet av mars. Det finns många olika sorter körsbär som avhängig från sorten har en söt (Stella, Sunburst, Lapins, Merchant) eller sur smak (Morell eller surkörsbär).

När kan man flytta barrväxter?

Barrväxter i växtbehållare kan planteras ut i trädgården året runt, barrväxter med en rotklump redan från slutet av augusti.