Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Plantera BlåBäRsbuskar?

Blåbären planteras normalt med 0,6-1,2 meter mellan plantorna och radavståndet bör minst vara 2,5-3 meter.

Hur ska amerikanska blåbär planteras?

Planteringsråd för amerikanska blåbär Amerikanska blåbär är minst dubbelt så stora som vanliga blåbär och de mognar också i omgångar så skördetiden blir längre än för skogsblåbär. Själva plantan är också vacker från vår till höst, den blommar med klockformade blommor som följs av vackra bär och får till sist en sprakande vacker höstfärg.

 • NR Plantera BlåBäRsbuskar Amerikanskt blåbär ’Goldtraube’
 • Läge: Sol- lättskugga, skyddat och varmt.
 • Jordmån: Blåbär trivs i väldränerade jordar med lågt PH och hög mullhalt.
 • Plantering:
 1. Gräv en grop som är ca 3 gånger krukans bredd och 1 ½ gånger krukans djup. Blanda upp den befintliga jorden med rhododendronjord 50/50.
 2. Se till så att rotklumpen är genomfuktad vid plantering.
 3. Bottna gropen med jordblandningen.
 4. Tag bort krukan och sätt ner plantan i gropen. Var noga med att övre delen på rotklumpen är i nivå med marken, alternativt gör hela växtbädden som en liten kulle. NR Plantera BlåBäRsbuskar
 5. Fyll på upp med jordblandningen och vattna ordentligt!

TIPS! För att få så stor skörd som möjligt är det viktigt att plantera minst två olika sorter av blåbär. Vilka två sorter spelar ingen större roll bara det är två olika. Sätt då plantorna på ett avstånd på 1,5 m. Skötsel: Gödsla plantorna sparsamt, en gång på våren när det börjar grönska med kogödsel eller rhododendrongödsel räcker.

 1. Vattna under etablering och torra perioder.
 2. Plantan vill inte torka ut under etablering, då kan tillväxten avstanna.
 3. Var uppmärksam på markfukten, kraftiga regn är oftast inte tillräckligt för att rötterna ska få det vatten dom behöver.
 4. Beskärning görs vid behov på våren.
 5. Gallra då bort gamla och missriktade grenar.

Lycka till! : Planteringsråd för amerikanska blåbär

När ska man plantera amerikanska blåbär?

Se alla bärbuskar här Se alla trädgårdsredskap här Köp jord här Blåbär är enkelt att plantera och ger mycket bär. Planterar du dessutom flera olika sorter i anslutning till varandra blir skörden ännu större. Blåbärsbusken kan planteras på hösten men också under tidig vår.

Hur planterar man en Blåbärsbuske?

Få dina blåbärsbuskar att trivas – Trädgårdsblåbär trivs på en soliga och skyddade platser men det går också att plantera på en halvskuggig plats. Jorden måste ha en lågt pH-värde och vara porös och fukthållande, eftersom blåbär är en surjordsväxt och föredrar jämn fuktighet. NR Plantera BlåBäRsbuskar

Hur många Blåbärsplantor i en pallkrage?

Sexkant blev femkant – Den lilla rundeln på toppen hade jag från början tänkt också skulle vara sexkantig (snyggast så), men eftersom jag bestämt mig för att plantera amerikanska blåbärsbuskar i tårtan så insåg jag snabbt att det då hade blivit för trångt för plantorna i botten så därför fick den lilla topp-rundeln bli femkantig istället Och toppdelen är dubbel, dvs två likadana små femkantiga rundlar som står på varandra. NR Plantera BlåBäRsbuskar Pallkragarna i mitten är dubbla. Fyll med kvistar och jord blandat med löv och gräsklipp för bättre struktur. NR Plantera BlåBäRsbuskar Plantera 6 st blåbärsplantor i nedre botten, en i varje hörn.

Kan man gödsla blåbär med kaffesump?

Odlingstips: odla egna Amerikanska blåbär –

 1. Du behöver ofta flera olika sorters Amerikanska blåbär för de behöver pollinera varandra. Det finns även självpollinerande sorter, så läs noga på lappen när du köper. Oavsett så kan man inte få för många blåbärsbuskar, så länge man har plats.
 2. En annan anledning att köpa flera olika sorter är att kunna skörda under lång tid. Så leta efter både tidiga, mellantidiga och sena sorter. Då kan du plocka blåbär till frukosten från början av juli till långt in på sensommaren eller till och med hösten.
 3. Förbered växtplatsen genom att jordförbättra med kompost och surjord avsedd för t.ex. rohdodendron. Gräv bort eventuell gammal växtlighet och rötter så att plantorna får chans att utveckla ett bra rotsystem.
 4. Välj en växtplats som är solig och skyddad för blåst.
 5. Plantera plantorna lite djupare än vad de stod i sin kruka när du köpte dem. Det gynnar bildandet av nya skott.
 6. Många sorter blir ganska höga och våra äldsta buskar är 2,5 till 3 meter, så planera för gott om plats.
 7. Notera alla dina olika sorters blåbär i Gardenize och ta kort, både på buskarna var och en, samt på etiketten så du får med dig all viktig information för framtida behov. Och du vet väl att du kan rita på bilderna i Gardenize för att markera var du sätter de olika buskarna?
 8. Fåglarna gillar blåbär! Så när bären börjar mogna så brukar vi skydda våra buskar med nät för att få ha dem i fred. Dock fick vi i somras en liten blåmes som fastnade i nätet, så vi får överväga att byta skyddsmetod. Och Ja – fågeln klarade bra sig även om den protesterade ilsket mot vår välvilja att hjälpa den lös 🙂,
See also:  Plantera Om KrukvXter Vilken Jord?

Skyddsnät över Amerikanska blåbären skyddar mot hungriga fåglar De Amerikanska blåbären är mycket större än svenska. De är även vita på insidan och färgar inte av sig på samma sätt. Ett halvt kilo nyskördade blåbär! Direkt från tomten, vardagslyx på riktigt!

 • Amerikanska blåbär har mycket bra hållbarhet och kan förvaras i kylskåp eller matkällare/sval i flera veckor.
 • De går även utmärkt att frysa och plocka fram vid behov hela året. Ett suveränt mellanmål är en burk med naturell fil/yoghurt/kvarg lite frysta bär och lite nötter. Genom att blanda de frysta bären direkt i burken så håller sig mellanmålet kallt tills det är dags att äta på en rast eller när det är dags för träning.
 • Beskärning – buskarna behöver i princip inte beskäras, men klipp gärna bort döda och frostskadade grenar vid behov.
 • Återanvänd julgranen genom att klippa ner resterna av julgranen och täck jorden runt för att skydda rötterna och tillföra mer surt material.
 • Jag brukar även lägga kaffesump runt blåbären eftersom det bidrar till att hålla jorden sur.

Jag har Amerikanska blåbär på flera olika växtplatser, och har mellan 2 och 3 buskar på de olika platserna. De buskar som ger flest bär är minst 10 år, och har fått växa och utvecklas i fin jord i utkanten av trädgården. Jag vet inte vad det är för sorter eftersom jag inte hade Gardenize när vi planterade dem De nyare buskarna har jag dock full koll på och de är: Northland, Bluecorp, Duke, Northblue och Goldtraube 71.

Vad ska man ha för jord till blåbär?

Så odlar du blåbär – Att odla blåbär är inte särskilt svårt. Det viktigaste är att du väljer ut en bra plats. Tänk på att alla sorter trivs i sol-halvskugga i fuktighållande torvrik jord med lågt pH – gärna rhododendronjord. Plantera minst två sorter om du vill ha större skörd.

See also:  Hur TTt Plantera MurgröNa?

Placering och ljusbehov Plantera i ett skyddat soligt läge. Skydda mot vind och salt. Plantera minst två olika sorter för en rikligare skörd. Jord Lättodlad i väldränerad, mullrik jord med ett lågt pH-värde. Plantar i till exempel rhododendronjord eller okalkad torv. Vattning Vattnas under torrperioder, helst med regnvatten. Näring Tillför näring för surjordsväxter, som till exempel rhododendrongödsel. Beskärning Beskärs på våren vid behov. Blåbär behöver inte beskäras mer än att man tar bort döda, knäckta grenar, eventuellt tunna ut lite. Långa grenar kan kortas in för att ge busken en mer harmonisk form.

När är det bäst att flytta Blåbärsbuskar?

Fråga: Undrar om ni kan hjälpa mig med rådgivning kring blåbärsbuskar. Planterade tre stycken förra året men behöver flytta dem. Undrar följande: 1. När är bästa tiden på året att gräva upp och flytta dem? 2. Kan man plantera dem i köksträdgården eller blir det problematiskt eftersom att blåbär vill ha sur jord? Plantorna kommer hamna bredvid andra grönsaker.

 1. Svar: Bästa tidpunkten att flytta buskar är antingen på våren innan de fått blad eller på hösten när de tappat bladen.
 2. När plantorna grävs upp, försök då få med så mycket som möjligt av rotsystemet och vattna väl efter planteringen.
 3. Om man planterar blåbären i ett hörn av köksväxtlandet kan man ha rhododendronjord där till blåbären eller hälla sådan jord i planteringsgropen vid planteringen.

Okalkad och ogödslad torv är också bra att blanda i. Annica Larsdotter, FOR-rådgivare 2020

Hur planterar man en buske?

Jord – Blanda ut den uppgrävda jorden med planteringsjord, hälften uppgrävd jord och hälften planteringsjord. Fyll botten med blandjorden och testa hur trädet eller busken står. Det är bra att sätta växten lite högre än tänkt eftersom jorden kommer att sätta sig.

Kan man ta sticklingar på amerikanska blåbär?

Busken ska inte ha mer än 10 – 12 huvudgrenar. Gallra bort gamla grenar och grenar som inte växer uppåt. Man kan föröka blåbär genom att ta sticklingar från ettårsskotten på sommaren. Skotten klipper man i bitar på 20 cm, precis under en knopp.

Vilken torv till blåbär?

Vattning – Vattna rejät om sommaren blir torr, då smakar bären godare. Låt plantan stå i en hink med vatten för att bli riktigt genomvattnad, medan du gräver planteringsgropen. Gropen bör vara minst 40 cm djup och ca 60 cm bred. Luckra sidorna och botten i gropen, då kan rötterna söka sig neråt och utåt. NR Plantera BlåBäRsbuskar Sätt ner plantan i gropen så att övre delen av jordklumpen kommer i nivå med eller något under jordytan. Fyll upp med hälften av jorden. Använd gärna blåbärsjord eller naturell torv. Vattna rejält. NR Plantera BlåBäRsbuskar Fyll upp till marknivå med resten av jorden. Tryck till runt plantan och vattna igen. NR Plantera BlåBäRsbuskar Vattna rikligt under torra perioder.

See also:  NR Kan Man Plantera Ut BlåKlint?

Hur snabbt växer blåbär?

Blåbär till mycket Det tar några år för buskarna att etablera sig, så man får ha lite tålamod.

Hur gödslar man med kaffesump?

En mirakelprodukt: Kaffesump – Kaffesump är ett mirakelmedel för dina växter. Den är särskilt rik på kväve, fosfor, mineraler och kalium, vilket gör den till ett naturligt gödningsmedel av hög kvalitet. Denna typ av gödningsmedel kräver inte heller särskilt mycket förberedelse.

 1. Sprid helt enkelt ut kaffesumpen på lite tidningspapper och låt den torka så att den är lättare att sprida ut.
 2. Använd sedan kaffesumpen till att gödsla rabatter, krukväxter, och inomhusväxter.
 3. Hur ofta du ska gödsla beror på typen av växt.
 4. Inomhusväxter tål bara gödsling med kaffe var sjätte månad.
 5. Utomhusväxter kan däremot gödslas med kaffesump upp till fyra gånger om året.

Gödsla genom att strö ut kaffesumpen på marken runt växten och arbeta sedan försiktigt ned den i marken. När det gäller krukväxter kan du blanda ned kaffesumpen i planteringsjorden när du planterar växterna. Sprid ut kaffesump som har blivit över i ett tunt lager på komposten.

Kan man gödsla amerikanska blåbär med hönsgödsel?

Fråga: Jag satte en amerikansk jätteblåbärsbuske förra året. Kan jag gödsla den med kogödsel fast det står att det ska vara rododendrongödsel? Svar: Vitsen med rododendrongödsel är att den är avpassad för surjordsväxter, som de här blåbären är. Det gäller alltså att hålla pH-värdet lågt och det bidrar inte kogödseln till.

Men om du håller pH lågt med naturell torv (okalkad, ogödslad), lite tallbarr eller eklöv så är det inte fel med lite kogödsel. Kompost då och då är också bra, blåbär gillar en mullrik jord som inte torkar ut. Blåbär kräver för övrigt ytterst lite gödsel, något lite hönsgödsel (som är kväverik) kan vara lämpligt att vårgödsla med efter buskens första år på växtplatsen.

Eva Wirén, Hemträdgården nr 5 2005

När ska man klippa ner amerikanska blåbär?

Beskärning av blåbärsbuskar görs varje år och fördelaktigast när de är i vintervila. Då är det lättare att tunna ut blomknopparna på ettårs- skotten och lättare att beskära utan att skada busken. Genom att beskära efter bladfall har näring som producerats i bladen transporterats till rötterna för lagring.

Vad ska man ha för jord till blåbär?

Så odlar du blåbär – Att odla blåbär är inte särskilt svårt. Det viktigaste är att du väljer ut en bra plats. Tänk på att alla sorter trivs i sol-halvskugga i fuktighållande torvrik jord med lågt pH – gärna rhododendronjord. Plantera minst två sorter om du vill ha större skörd.

Placering och ljusbehov Plantera i ett skyddat soligt läge. Skydda mot vind och salt. Plantera minst två olika sorter för en rikligare skörd. Jord Lättodlad i väldränerad, mullrik jord med ett lågt pH-värde. Plantar i till exempel rhododendronjord eller okalkad torv. Vattning Vattnas under torrperioder, helst med regnvatten. Näring Tillför näring för surjordsväxter, som till exempel rhododendrongödsel. Beskärning Beskärs på våren vid behov. Blåbär behöver inte beskäras mer än att man tar bort döda, knäckta grenar, eventuellt tunna ut lite. Långa grenar kan kortas in för att ge busken en mer harmonisk form.