Vad ska jag tänka på när jag ska plantera en häggmispel? – Att plantera häggmispel är lätt! Gräv ett cirka 50 cm brett och djupt dike. Blanda befintlig jord med minst 50 % ny planteringsjord om du inte använder helt ny planteringsjord för bästa effekt.
Spänn upp ett snöre i en rak linje den sträckan du vill ha som häck, samt över diket så att alla plantorna i häcken hamnar rakt på rad. Eventuellt kan man använda en tumstock för att mäta ut avståndet stam till stam, för att få rätt avstånd mellan plantorna. Ta bort krukan och placera växten i gropen så att rotklumpen hamnar strax under omgivande mark.
Fyll på med jord och tryck till så att plantan står stadigt. Att vattna rikligt och regelbundet är A och O.
Hur många häggmispel per meter?
Plantera häggmispelhäck –
- Planteringsavstånd Du bör plantera häggmispel med ungefär två eller tre plantor per meter. Vill du ha en häck som är 10 meter lång behöver du alltså mellan tjugo och trettio häggmispelplantor. Den kan bli upp till 5 meter hög, men detta beror givetvis på hur du beskär den.
- Jord Jorden ska vara väldränerad, vilket betyder att den bör låta vatten rinna igenom. Vill du skapa bästa möjliga förutsättningar för din nya häck är det smart att komplettera din befintliga jord med planteringsjord. Är du osäker på om jorden i din trädgård är väldränerad? Ett tips är att se vad som händer när det har regnat – ligger vattnet kvar i små pölar på jorden är den förmodligen inte väldränerad.
- Gödsel Gödsla också gärna med lämplig trädgårdsgödsel.
- Ljusbehov Häggmisplar mår bra i halvskugga men kan även stå i mer direkt solljus. Vill du få till de där riktigt sprakande färgerna på hösten är en större mängd sol bäst – det gör att din häggmispel får härligt röda blad om hösten.
Vilken häggmispel är bäst?
De vanligaste arterna – Kopparhäggmispel, fk Bäcklösa E Elegant och mycket uppskattad är kopparhäggmispel, Amelanchier laevis, som har mörkt kopparfärgade blad vid utspring vilket tillsammans med de vita blommorna på avstånd ger en effekt av rosa skyar.
Den växer som en vid buske, kan också användas som litet flerstammig buskträd, höjd upp till 4 meter. Väljer man E-material är plantan rotäkta och lättskött. Minst härdig av dem med zon 4-5 som nordlig gräns. Prakthäggmispel fk Ultuna Näst mest elegant är den så kallade prakthäggmispeln, före detta kallad häckhäggmispel, Amelanchier lamarckii, som också spricker ut i rostrött för att övergå till grönt när blomningen är över.
Inte lika intensiv i färg som kopparhäggmispel men det kan vara svårt att se skillnad. En ganska vid buske, som friväxande häck tar den stor plats men är en vacker övergång mot naturlandskap och fin i landskapsplanteringar. Intensiv höstfärg i rött men inte så tålig för torra blåsiga lägen som övriga. Amelanchier lamarckii Bärhäggmispel fk Alvdal E Bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia, är den av häggmisplarna som får mest bär. Bären kallas på engelska för ”saskatoonberries” ett namn som också dyker upp i svenska hälsokostaffärer eftersom de är rika på antioxidanter som fenoler, flavonoler och anthocyaniner.
Amelanchier alnifolia Häggmispel för häck, fk Falun E Häggmispel, Amelanchier spicata, är den bästa häggmispelhäcken för små utrymmen. Den växer rätt upp som spön, får många rotskott på samma sätt som syren och går lätt att klippa. Få förgreningar längs med skotten så den förblir smal.
Amelanchier spicata Text och bild av Inger Palmstierna
Hur snabbt växer en häggmispel?
Skötselråd för din häggmispelshäck – Bevattning Det är bäst att ge häcken extra vatten de första veckorna efter plantering. Fortsätt sedan att vattna 1 till 2 gånger i veckan under varma perioder Skydd Att skydda vinbärsträdet är inte nödvändigt. Denna häck tappar sina löv på hösten, men den kommer tillbaka på våren.
Beskärning Du kan beskära häggmispel ganska bekymmersfritt. Med en tillväxttakt på cirka en halv meter per år växer häcken snabbt tillbaka till sin ursprungliga storlek. Beskärning är inte nödvändig om du placerar häcken i en stor trädgård där den har mycket plats att växa på. Gödsel Du behöver inte gödsla prakthäggmispeln, den växer så snabbt ändå.
Men det skadar inte att göra detta på våren om man vill ge den en extra skjuts.
Vilken häck är mest lättskött?
Häggmispel –
Lämplig i växtzon: 1-7 Höjd: Upp till cirka 4 m Häggmispeln växer relativt fort och är både tålig och lättskött. I de allra flesta fall går det utmärkt med helt vanlig trädgårdsjord och lite lättare beskärning för att få en praktfull häggmispelhäck runt din tomt. Tåligheten gör att häggmispeln är ett bra val av häck för Norrland eller andra områden med lite bistrare klimat. En trevlig bonus är häggmispelns fina vita blommor som dyker upp i maj. Fördjupa din kunskap genom att läsa vår växtguide om just häggmispel.
Vilken gödsel till häggmispel?
Forma häckens sidor och klipp toppen på häcken rakt över vid midsommartid. Vid nästa års beskärning klipper man i den nya tillväxten lite utanför där man klippte sist. Detta gör att häcken blir tätare. Kom ihåg att gödsla på våren med t ex hönsgödsel, benmjöl och gärna kompost oavsett beskärningstyp.
Hur sköter man häggmispel?
Gödsel och vatten är A & O för att få en vegetativ växt och beskärning behövs för att få häcken tät. Nu på våren råder jag dig att tillföra kogödsel blandat med hönsgödsel runt basen på plantorna ca 1/3 säck kogödsel/planta.
När ska häggmispel planteras?
När ska jag plantera häggmispel? Bästa tiden för att plantera häck är generellt på hösten men kan även planteras under våren. Vid plantering under den en period som inte är så solig och varm innebär att det inte avdunstar lika mycket vatten och det är något lättare att tillgodose växternas vätskebehov.
Vilken häggmispel har godast bär?
Andra odlade arter är bärhäggmispel (A. alnifolia) och prakthäggmispel (A. lamarckii). Bärhäggmispel anses ha de godaste bären.
Kan man äta bären från häggmispel?
Häggmispelbär överraskande goda Sen gammalt har jag en enorm häggmispelbuske på tomten som fåglarna älskar och jag älskar att se den blomma och räkna dagarna, ibland veckorna till buskaget med bondsyren några meter bort går i blom. Ni har väl hört den om skomakaren som tog semester mellan hägg och syren, vårens vackraste tid.
Ibland är våren så varm att det bara tar tre dagar och andra gånger är våren utdragen och skomakaren skulle fått tre veckors semester. Jag hoppas alltid på lång sval vår för maximal njutning. När tomten skulle få inramning, vände jag och vred på saken länge, flera år. Mycket kunde uteslutas pga av växtzon 4, sandjord och blåsigt läge.
Jag ville ha något som smälte väl in och dessutom var ätligt. Vad finns det för häckar i omgivningen, frågade säljaren? Tänkte på detta och genast är det som att få nya glasögon med häckfilter. Man ser häckar överallt. Fina, ovårdade, vilda, blommande, men ett par tjusigt blommande i grannbyn får alltid hjärtat att klappa lite extra och det visade sig vara just häggmispel fast oklippt, stor och yvig. Det visar sig också att bären är ätliga och till och med mycket goda. Lycka! Fast man rekommenderas att klippa bort all blomning första året för att låta energin gå till rotningen, så blev det väldigt mycket blommor kvar inuti plantorna och nu har jag 40 meter helt underbara bär i storlek som blåbär.
Det allra konstigaste är ju att jag inte kommit mig för att smaka på den stora häggmispeln som jag haft i trädgården hela tiden och att vi saknar tradition att använda dessa fantastiska bär. Det finns ett stort urval av häggmispel på marknaden som skiljer i bladfärg, växtsätt och användningsområde, men alla bär är ätliga.
Häggmispel gynnar trädgården på många sätt. Vacker i knopp och blomning, gynnsam för fågellivet både att bygga bo i och för bären, ger mängder, vackra höstfärger och som häck gott vindskydd. Man kan nästan inte begära mer av en växt. : Häggmispelbär överraskande goda
När ska man klippa ner häggmispel?
När bör jag beskära häggmispel? – Beskärning bör ske under vårvintern. Då tar du främst bort skadade-, gamla- och inåtvända grenar men gärna några fler för att stimulera tillväxt. Detta gör du årligen så att du får en tät häck.
När ska man klippa en Häggmispelhäck?
Klippa ner häggmispelhäck? Vi har en häggmispelhäck som börjar bli för hög. Jag har tidigare klippt den på ganska hög höjd. Då klippte jag varje gren för sig för att få ett naturligt utseende. Vill inte att häcken ska se klippt ut och vill inte hålla på med klippning för att hålla en rak form.
Om man vet var jag klippte förra gången kan man se att häcken blivit tjockare från klippningen. Nu diskuterar vi att klippa häcken något lägre – just över manshöjd ungefär. Hur klipper jag bäst? Ska jag klippa ner allt på låg höjd (15-20 cm) för att starta om eller kan jag klippa grenar i olika höjd? Vill inte att häcken ska vara för gles nertill med kala stammar.
Provade för ett antal år sedan att klippa ner vissa grenar helt, företrädesvis de längsta och minst grenade, men jag tycker inte att återväxten på de nedklippta stubbarna blev något vidare. Vänlig hälsning Carina Odla svarar: Hej Du kan klippa grenar i olika höjder så att häggmispelhäcken inte ser ”klippt” ut, om det är ett vildväxande utseende du strävar efter.
- Vissa grenar inne i respektive häggmispelbuske kan du klippa ganska lågt ner, du kan ta några stammar ända vid basen om du vill.
- Andra tar du mindre av.
- Lipp strax över en förgrening där det är möjligt.
- Sedan klipper du på liknande sätt då och då för att behålla höjden lagom.
- Det går bra att klippa häggmispelhäcken nu under JAS-perioden (juli-augusti-september).
Med vänlig hälsning Sylvia : Klippa ner häggmispelhäck?
Hur stor kan en häggmispel bli?
Häggmispel häck Häggmispel ( Amelanchier spicata ), kommer ursprungligen från Nordamerika. Den växter vilt i östra och norra USA samt i Kanada. I Sverige växer den främst som prydnadsväxt, men förekommer som förvildad i de södra och mellersta delarna av landet.
- Häggmispel blommar i maj–juni i Sverige.
- Häggmispel är en buske eller ett mindre träd som även fungerar utmärkt som vindskydd eller häck.
- Den blir upp till fem meter hög.
- Arten är ljuskrävande, men tål vind.
- Dess vita blommor sitter i upprätta klasar och bladen är strödda, elliptiska till äggrunda och 3–6 cm långa.
Bladens kanter är sågade och unga skott är gult till grått ludna undertill. Frukten är rund, 8–10 mm bred och blå till svart i färgen. Bären är ätliga och passar bra till saft och sylt. Den växer smalt och upprätt. Bör planteras på fuktiga jordar för att inte drabbas av mjöldagg, i övrigt är den lättodlad och tacksam.
- Öp häggmispel för snabb leverans direkt hem till dörren eller för avhämtning på plantskolan i Asmundtorp.
- Till plantorna medföljer en lätt och utförlig odlingsbeskrivning.
- Se även Planteringsråd överst på sidan.
- Du får också gärna ringa eller mejla vår kunniga personal för mer information om plantering och beskärning.
Du kan välja mellan barrotade, kraftiga plantor i 10 och 100-pack eller krukodlade. De barrotade växterna förvaras i vårt kylrum och börjar oftast inte vegetera (få blad) förrän de kommer i jorden. Skrapa lite med nageln på barken, så ser du att de är gröna och fulla med liv.
De barrotade häckväxterna levereras på våren från ca 20/3-25/6 och på hösten från oktober och framåt. Krukodlade plantor kan planteras under hela säsongen. (Höstplantering av häckväxter går utmärkt!).Vi packar häckväxterna i paket eller på pall, oftast tillsammans med perenner och andra buskar, så att kunden får alla växterna samtidigt.
Snabb transporttid på 1-2 dagar med DHL från Asmundtorp och fram till dörren, eller välj avhämtning i Asmundtorp. Vid större kvantiteter transporteras växterna direkt från odlaren. OBS! Vissa sorter finns även i storpack och lägre pris vid beställning av minst 100 plantor.
När är bästa tiden att plantera häck?
Den bästa tiden på året att plantera häck är på våren eller hösten,då kan man även välja att sätta barrotade plantor. Krukodlade plantor går att sätta under hela säsongen. Vintergröna häckar är bäst att plantera under våren så att de hinner rota sig innan vintern.
- Barrotat innebär att plantorna grävs upp från odlingen och levereras i 10-pack under vår och höst.
- Dessa plantor är både billigare och mer lätthanterade än krukodlade plantor.
- De mår bäst i att planteras direkt efter att du handlat dem så att inte rötterna tar skada eller torkar.
- Rukodlade plantor har vuxit upp och rotat sig i krukan och går därmed att plantera under hela säsongen.
De är ofta större och ger ett mer färdigt intryck direkt när du satt dem. Oftast behövs inte lika många plantor som när du sätter barrotat.
Hur får man en häck att växa?
Skötsel för häcken – Det är viktigt att vattna häcken regelbundet under etableringsperioden. Sedan får du anpassa vattningen efter temperatur, hur mycket det regnat och såklart vilken typ av sort man valt. På våren kan du jordförbättra med kogödsel och sedan gödsla med Trädgårdgödsel Spira,
- Thujahäck
- Slånaronia
- Liguster
- Häckoxbär
Och många fler!
När ska man lägga på kogödsel?
Den bästa tiden att tillföra Kogödseln är på våren. Då kommer näringen växterna bäst till godo. Det går mycket bra att kombinera och komplettera Kogödseln med andra gödselmedel t ex kväverika gödselmedel.
När kan man flytta en häggmispel?
Det allra mest idealiska är att flytta buskar när de är i vila. Under höst eller tidig vår. Men tåliga buskar som knappt fått fart kan du ge dig på redan nu. Annars kan du börja planera till hösten. De flesta unga buskar – de kallas också barrotsväxter – kan tas upp utan rotklump.
- Etablerade buskar med större rotsystem ska flyttas med en rejäl rotklump – och vattnar du sedan rikligt till nästa år är chanserna mycket goda att resultatet blir lyckat.
- I huvudsak gäller det att få upp rotklumpen utan att den faller sönder så att de finare rötterna skadas.
- Om busken är mycket stor och om du kan vänta ett år med att flytta den, är det en bra idé att göra ett ”snitt” omkring den ett halvt till ett år innan den ska flyttas.
Med ett snitt som är ett spadtag djupt – hela vägen runt busken – avgränsas rotklumpen så att arbetet blir lite lättare.
Kan man flytta en häggmispel?
table> | |||||||||
02-05-2013, 19:10 Lnk hit: #2 | |||||||||
Medlem Antal inlgg: 1 278 Medlem sedan: 13-05-2003 Medlem nr: 1 399 | Jag flyttade ungefr 10 buskar frra ret, p vren. De var en och en halv meter hga och ungefr 50 centimeter breda. Jag orkade inte grva upp hela rotklumparna utan fick med mig ungefr en rotklump p 30×30 centimeter per buske. Allt gick bra, men jag vattnade ordentligt hela sommaren. Nu i r ser buskarna fortsatt bra ut och r p vg att sl ut. – Susanna (med fritidshus i zon 1) | ||||||||
table>
table>
table>
1 anvndare lser den hr trden just nu (1 gster och 0 anonyma medlemmar) 0 medlem(mar):
/td>
/td>
Hur bred blir häggmispel?
Olika arter av häggmispel – Tidigare fanns en uppsjö av olika arter och sorters häggmispel som alla såldes under namnet häggmispel, men idag är det främst arterna i listan nedan som används i Sverige. Arterna kan vara svåra att skilja åt, men har olika växtsätt, storlek, lövfärg på hösten och till viss del olika blomning.
• Kopparhäggmispel, Amelanchier laevis fk Bäcklösa E, anses av många vara den vackraste häggmispeln. Blommar tidigt på våren med vita blommor samtidigt som det kopparfärgade bladutspringet. Orange höstfärg. Används som friväxande buske eller flerstammigt buskträd. Härdig i zon 1-4 och kan bli uppåt 4 meter hög.
• Häggmispel, Amelanchier spicata fk Falun E blir hög och smal och lämpar sig därför bra som häck. Den kan användas både som klippt och friväxande häck. Skjuter många rotskott, vilket bildar ett tätt grenverk och ger ett bra vindskydd. Tål fukt, torka och vind och kan planteras i både sol och skugga.
Härdig i zon 1-7 och kan bli 3-4 meter hög. • Bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia fk Alvdal E, har en gul höstfärg och ger stora, fina och goda bär. Vill man odla häggmispel för att skörda bären är det en bärhäggmispel man ska välja, det finns ett antal olika sortnamn som har olika smak. Härdig i zon 1-6 och kan bli 2-3 meter bred och 1,5 meter hög.
• Prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii, blommar likt kopparhäggmispeln tidigt på våren med vita blommor mot ett kopparfärgat bladutspring. På hösten får den en intensiv röd bladfärg. Prakthäggmispeln har dock drabbats av mjöldagg senare år, speciellt i torra och blåsiga lägen.
Opparhäggmispel bör väljas i stället i torra och vindutsatta lägen. Härdig i zon 1-6 och kan bli 4-5 meter hög. • Stor häggmispel, Amelanchier x grandiflora ’Robin Hill’, har större blommor än de andra häggmisplarna i listan. Knopparna är rosa och blommorna vita när de har slagit ut. Får röd-gula höstfärger.
Det är en tålig växt som lämpar sig fint som ett litet stadsträd. Härdig i zon 1-3 och kan bli 5-6 meter hög. Kopparhäggmispel, häggmispel och prakthäggmispel finns med i det svenska e-plantsortimentet. E-planta är en kvalitetsstämpel för träd och buskar som odlas i Sverige och är utvalda för det svenska klimatet. Häggmispelns bär kallas också saskatoonbär eller ”saskatoonberries” och sägs vara riktigt nyttiga. Om du vill odla häggmispel för att skörda bären kan du kolla in finska växtbutiker, som brukar ha ett brett sortiment av olika sorter. Blomqvist Plantskola är en finsk webbutik som har flera olika sorters bärhäggmispel och skickar till Sverige.
Hur mycket växer en häck per år?
SNABBVÄXANDE HÄCKVÄXTER – Snabbt insynsskydd i din trädgård med en snabbväxande häck. Det låter enkelt : du köper häcken liten (och billigt) och inom kort är du skyddad bakom en tät hög mur. Tyvärr är det inte alltid så enkelt som det låter, Det finns också nackdelar med en snabbväxande häck, tänk på underhåll som beskärning.
Hur djupt ska man plantera häggmispel?
Vad ska jag tänka på när jag ska plantera en häggmispel? Att plantera häggmispel är lätt! Gräv ett cirka 50 cm brett och djupt dike. Blanda befintlig jord med minst 50 % ny planteringsjord om du inte använder helt ny planteringsjord för bästa effekt.
Hur bred blir häggmispel?
Olika arter av häggmispel – Tidigare fanns en uppsjö av olika arter och sorters häggmispel som alla såldes under namnet häggmispel, men idag är det främst arterna i listan nedan som används i Sverige. Arterna kan vara svåra att skilja åt, men har olika växtsätt, storlek, lövfärg på hösten och till viss del olika blomning.
- Opparhäggmispel, Amelanchier laevis fk Bäcklösa E, anses av många vara den vackraste häggmispeln.
- Blommar tidigt på våren med vita blommor samtidigt som det kopparfärgade bladutspringet.
- Orange höstfärg.
- Används som friväxande buske eller flerstammigt buskträd.
- Härdig i zon 1-4 och kan bli uppåt 4 meter hög.
• Häggmispel, Amelanchier spicata fk Falun E blir hög och smal och lämpar sig därför bra som häck. Den kan användas både som klippt och friväxande häck. Skjuter många rotskott, vilket bildar ett tätt grenverk och ger ett bra vindskydd. Tål fukt, torka och vind och kan planteras i både sol och skugga.
Härdig i zon 1-7 och kan bli 3-4 meter hög. • Bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia fk Alvdal E, har en gul höstfärg och ger stora, fina och goda bär. Vill man odla häggmispel för att skörda bären är det en bärhäggmispel man ska välja, det finns ett antal olika sortnamn som har olika smak. Härdig i zon 1-6 och kan bli 2-3 meter bred och 1,5 meter hög.
• Prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii, blommar likt kopparhäggmispeln tidigt på våren med vita blommor mot ett kopparfärgat bladutspring. På hösten får den en intensiv röd bladfärg. Prakthäggmispeln har dock drabbats av mjöldagg senare år, speciellt i torra och blåsiga lägen.
Kopparhäggmispel bör väljas i stället i torra och vindutsatta lägen. Härdig i zon 1-6 och kan bli 4-5 meter hög. • Stor häggmispel, Amelanchier x grandiflora ’Robin Hill’, har större blommor än de andra häggmisplarna i listan. Knopparna är rosa och blommorna vita när de har slagit ut. Får röd-gula höstfärger.
Det är en tålig växt som lämpar sig fint som ett litet stadsträd. Härdig i zon 1-3 och kan bli 5-6 meter hög. Kopparhäggmispel, häggmispel och prakthäggmispel finns med i det svenska e-plantsortimentet. E-planta är en kvalitetsstämpel för träd och buskar som odlas i Sverige och är utvalda för det svenska klimatet. Häggmispelns bär kallas också saskatoonbär eller ”saskatoonberries” och sägs vara riktigt nyttiga. Om du vill odla häggmispel för att skörda bären kan du kolla in finska växtbutiker, som brukar ha ett brett sortiment av olika sorter. Blomqvist Plantskola är en finsk webbutik som har flera olika sorters bärhäggmispel och skickar till Sverige.
Hur många buskar per meter?
”> January 26, 2022 Maja Axelsson Här ger vi våra bästa tips för hur du planerar, beräknar och planterar din häck.
Planteringsavstånd Planteringsavståndet när du sätter häck beror på vilket växtslag du väljer och om du ska ha en friväxande eller klippt häck. Till en klippt häck bör du ha 2,5-4 plantor per meter, en friväxande 1-3 plantor per meter och till Thuja/Idegran 3-4. Ska du plantera tillexempel en lavendel eller buxbomhäck räkna med 5-6 plantor per meter. OBS! Antalet beror på vilken storlek på plantor du väljer att plantera. Planteringsdjup Gräv ett dike som är ca 50–60 cm djup och ca 70–100 cm brett. För att få till ett rakt dike och därmed en rak häck, är ett tips att spänna upp en lina mellan två pinnar och sedan gräva utmed linan. Jordförbättring Jordförbättra genom att blanda 1/3 del kompost, barkmull, planteringsjord eller komposterad kogödsel med 2/3 befintlig jord. Använd aldrig enbart påsjord. Utplantering Sätt ut alla plantorna efter varandra och plantera sedan ner en i taget. Se till att rotsystemet är rejält genomfuktat och att ovansidan på rotklumpen hamnar i marknivå. Du kan också göra hela växtbädden lite upphöjd (ca 10cm) så undviker du att plantorna hamnar för djupt när jorden sätter sig. Se fortfarande till att växterna hamnar i marknivå. Vattning Vattna ordentligt efter plantering, så att rötter och jord får kontakt med varandra. Det är viktigt att under etableringstiden hålla marken fuktigt (ej blöt!) så att rötter får bästa förutsättning att utvecklas. Någon form av droppbevattning är att föredra vid häckplantering, då det kan vara svårt att ge varje planta den mängd vatten den behöver. Skötsel Håll växtbädden fri från gräs och ogräs tills häcken nått slutgiltig storlek. Gödsling Gödsla din häck årligen om våren och försommaren. Kogödsel eller kompost ger plantorna en bra långtidsverkande näring och förbättrar även mullhalten i jorden.
Avenbokshäck, Carpinus betulus Uppbyggnadsbeskärning av häck Häck Man bör skära ner häckplantor (främst små plantor och EJ plantor med genomgåendestam) ordentligt ca 20 cm ovan marken en säsong efter plantering så att man lägger grunden för en välförgrenad och fin häck (ej genomgåendestam).
Klippt häck Efter den hårda klippningen år 2 fortsätter man sedan att klippa varje år så att häcken blir välförgrenad och där med tät. Genomför första beskärningen, släpp upp ca 20 cm och klipp sedan igen. Redan från början är det bra att forma häcken svagt pyramidformad, detta så att solljuset kan nå alla grenar från basen till toppen.
- Detta gäller oavsett genomgåendestam eller ej.
- Sommarbeskärning av häckar bör ske runt midsommar och framåt, hur ofta man klipper beror på häckens växtkraft.
- Häckplantor med genomgående stam beskärs på sidorna så att sidogrenar förgrenar sig och häcken blir tät.
- Apa toppen först när häcken nått önskad höjd! Ex.
avenbok, thuja, bok, oxel. Lycka till! Här hittar du hela vårat sortiment av häckväxter
Hur stor kan en häggmispel bli?
Häggmispel häck Häggmispel ( Amelanchier spicata ), kommer ursprungligen från Nordamerika. Den växter vilt i östra och norra USA samt i Kanada. I Sverige växer den främst som prydnadsväxt, men förekommer som förvildad i de södra och mellersta delarna av landet.
- Häggmispel blommar i maj–juni i Sverige.
- Häggmispel är en buske eller ett mindre träd som även fungerar utmärkt som vindskydd eller häck.
- Den blir upp till fem meter hög.
- Arten är ljuskrävande, men tål vind.
- Dess vita blommor sitter i upprätta klasar och bladen är strödda, elliptiska till äggrunda och 3–6 cm långa.
Bladens kanter är sågade och unga skott är gult till grått ludna undertill. Frukten är rund, 8–10 mm bred och blå till svart i färgen. Bären är ätliga och passar bra till saft och sylt. Den växer smalt och upprätt. Bör planteras på fuktiga jordar för att inte drabbas av mjöldagg, i övrigt är den lättodlad och tacksam.
Köp häggmispel för snabb leverans direkt hem till dörren eller för avhämtning på plantskolan i Asmundtorp. Till plantorna medföljer en lätt och utförlig odlingsbeskrivning. Se även Planteringsråd överst på sidan. Du får också gärna ringa eller mejla vår kunniga personal för mer information om plantering och beskärning.
Du kan välja mellan barrotade, kraftiga plantor i 10 och 100-pack eller krukodlade. De barrotade växterna förvaras i vårt kylrum och börjar oftast inte vegetera (få blad) förrän de kommer i jorden. Skrapa lite med nageln på barken, så ser du att de är gröna och fulla med liv.
- De barrotade häckväxterna levereras på våren från ca 20/3-25/6 och på hösten från oktober och framåt.
- Rukodlade plantor kan planteras under hela säsongen.
- Höstplantering av häckväxter går utmärkt!).Vi packar häckväxterna i paket eller på pall, oftast tillsammans med perenner och andra buskar, så att kunden får alla växterna samtidigt.
Snabb transporttid på 1-2 dagar med DHL från Asmundtorp och fram till dörren, eller välj avhämtning i Asmundtorp. Vid större kvantiteter transporteras växterna direkt från odlaren. OBS! Vissa sorter finns även i storpack och lägre pris vid beställning av minst 100 plantor.