Heliga Koranen

Ordförråd, Skrifter, Tolkning

NR Plantera HöStanemon?

NR Plantera HöStanemon
Höstanemonen tar vid med sina långa, ståtliga silverrosa blommor när resten av trädgården blommat färdigt. Planteras bäst på våren i stora sjok så att pålroten hinner etablera sig ordentligt innan blomning och trivs den förökar den sig lätt.

Hur planterar man höstanemon?

Höstanemon | Trädgårdsväxter.com

 • Populärnamn: Höstanemon Vetenskapligt namn: Anemone hupensis och Anemone X hybrida
 • Familj: Ranunculaceae
 • Typ av växt: Perenn

Beskrivning: Höstanemonen kan blomma långt in i oktober och förlänger därför blomsäsongen i trädgården rejält. Blomman kan vara enkel eller dubbel och blir normalt 5-10 cm stor. Man kan välja mellan olika nyanser av rött, rosa och vitt. Ståndarna är ofta vackert gula och kontrasterar fint mot kronbladens färg.

 1. Storlek: 40-100 cm hög, 60-100 cm bred
 2. Växtzon: I – IV
 3. Blomsäsong: juli – oktober

Jord/läge: Höstanemon vill ha näringsrik jord som dränerar väl. Plantera dina höstanemoner på en halvskuggig plats, till exempel under ett lövträd. Skötsel: Under sommaren är det viktigt att vattna höstanemonen regelbundet, för den hanterar inte torka väl.

Tillför kompost och välbrunnen stallgödsel varje höst. Efter första frosten ska alla döda blad rensas bort från växten. Skydda växtplatsen med torra löv som i sin tur täcks över med ett lager granris. Höga höstanemoner kan behöva bindas upp, särskilt om växtplatsen utsätts för blåst. Förökning : Stora etablerade plantor kan delas under den tidiga våren.

Gräv kring rotklumpens ytterkant och ta loss några av de yttre delar som ser ut att ha fina och välutvecklade rötter. Höstanemon kan också förökas med rotbitar som man tar när anemonen är djupt inne i sin vintervila. Gräv upp anemonen och skär av några av de allra tjockaste rötterna.

Återplantera anemonen direkt. De avskurna rötterna delar man upp i 10 cm långa bitar med hjälp av en ren och vass kniv. Placera rotbitarna lodrätt i en kruka fylld med fuktig sand. Se till att den tjockaste änden pekar uppåt. Övrigt : Höstanemonen behöver få tid på sig för att etablera sig i trädgården.

Bli inte förvånad om det dröjer några år innan den sätter i gång att blomma ordentligt, växa tills sig och sprida sig. : Höstanemon | Trädgårdsväxter.com

När ska man plantera höstanemon?

Silvrig höstanemon, Anemone tomentosa Robustissima Kanske är den lätt invasiv, men där ytorna finns så fungerar den utmärkt att sprida ut sina livsvingar. Bästa tiden för etablering är nu på våren och den övervintrar säkrare om den sätts nu.

Vilken höstanemon är bäst?

1. Höstanemon – Precis som namnet antyder så blomstrar höstanemonen gärna på hösten. Den föredrar att växa i halvskugga, men klarar även solljus. Mängden solljus påverkar även hur lång höstanemonen blir. Vid mer skugga blir den i allmänhet högre, medan när den odlas i mer sol så blir den betydligt kortare.

Den passar utmärkt att odla i en slänt, intill husfasaden eller varför inte i en kruka. Den planteras bäst i väldränerad trädgårdsjord, gärna så tidigt som möjligt under hösten. Då får den tid att bosätta sig och hinna blomstra under senhösten. Höstanemonen tenderar att sprida ut sina rötter mer varje år och kommer så småningom vara en stor buskväxt av rejäl storlek, uppemot en meter hög.

Rekommendationen är att hugga av nya skott när växten har uppnått sin önskade storlek för att den inte ska ta över bland de andra trädgårdsväxterna. Som alla växter inom sin art kan höstanemonen komma i olika färgnyanser och med olika blomformer. Så för att vara säker på att du får den färg du vill ha, är det bra att köpa växten som sticklingar.

När kan man flytta höstanemon?

Förläng sommarblomningen med en höstanemon NR Plantera HöStanemon En söt höstanemon i rosa, vitt eller rött med gul mitt ger ett oerhört fint avslut på sommarens övriga blomning. Höstanemonen har ett buskigt men samtidigt gracilt växtsätt. En höstanemon håller fortfarande ställningen i trädgården långt in på vintern.

Man vill inte klippa ner den för tidigt eller överhuvudtaget, dels för att växten inte ska frysa, men kanske främst för att det är dekorativt. En höstanemon vill helst stå orörd utan att flyttas, och det kan ta ett par år innan den har etablerat sig ordentligt. Vattna gärna lite extra på sommaren, eftersom den kan vara känslig för torka.

Föröka din höstanemon genom delning på våren. Höstanemonen finns i olika höjder beroende på sort, från ca 40 cm upp till ca 120 cm. Vill du ha en högre sort kan du välja t ex Anemon x hybrida ’Königin Charlott’ som har ljust rosa blommor och blir ungefär meterhög. NR Plantera HöStanemon Augusti-oktober beroende på sort.

Vad passar ihop med höstanemon?

Goda grannar – Silvrig höstanemon ’Robustissima’ blir ca 100 cm hög och blommar ca juli-oktober. Den har enkla rosa blommor och kan sprida sig kraftigt i en rabatt om den trivs bra. Kombinera gärna med prydnadsgräs, exempelvis ett Miscanthusgräs. Den är är också fin att samplantera med busk- eller klätterrosor.

Hur förökar sig höstanemon?

Dela plantan, ta rotskott eller så dess frön! Väletablerade plantor kan du dela när de inte längre blommar, helst under våren så att den lilla babyn hinner etablera sig. Gräv försiktigt och ta loss några av de yttre delarna av rotklumpen, en bit som har utvecklade rötter.

Hur planterar man en pion?

Plantering av pioner och pionknölar (pionrötter) – Pioner kan planteras både vår och höst men bästa tiden är på hösten så länge frosten inte har hunnit gå ner i jorden. Anledningen till att pioner bör planteras på hösten är att pionroten då i lugn och ro kan producera sugrötter som den behöver istället för att ägna tid att bladverk och tillväxt.

Lite nattfrost före utplantering gör inget eftersom pionknölen ligger skyddat med några centimeter jord och lövtäcke som du gärna ska skydda de grunt planterade pionrötterna (pionknölarna) med på vintern. Använd vad trädgården har att erbjuda (och sedan alltid lämna kvar pionens egna löv). Om du av någon anledning inte hinner får ner den pionrot i jorden innan tjälen kommer kan du övervintra den i kruka.

Lägg lecakulor i botten på krukan och sedan jord på, sätt ner roten, vattna och låt vattnet sjunka undan, lägg på jord så att roten täcks med 3 centimeter jord. Gräv 50 cm djupa och vida bäddar. Plantera pionknölarna (pionrötterna) grunt, knopparna (ögonen) ska ligga endast 3-5 cm under jordytan.

Om du planterar djupare kommer pionen inte att blomma. Vattna men gödsla inte. Sätt pionerna med cirka 80 – 100 cm om du ska plantera i grupp. Öka avståndet om du ska plantera perenner mellan pionerna. Itoh-pioner planteras på samma sätt som övriga pioner men plantera roten med 45-graders lutning (producerar fler sugrötter då) och placera ögonen något djupare än vid plantering av vanliga pioner.

Respektera plantavstånd om 1 meter – Itoh-pionens storlek kräver det.

See also:  Hur Plantera En AvokadokRna?

Hur länge kan man plantera på hösten?

Plantera buskar och träd på hösten – För träd och buskar är hösten en optimal tid att plantera. Träd och buskar kan planteras så länge det inte är tjäle i marken. Så i söder kan de ofta planteras fram till november och i norr till mitten av oktober. Plantor som planteras under hösten börjar växa tidigare på våren än de som planterats på våren.

 • När du köper plantor på hösten är det lättare att se hur de ser ut i och med att blommorna ofta är utslagna.
 • Välj gärna växter som blommar under olika å rstider, då finns det alltid något vackert att titta på,
 • Lövfallande buskar och träd kan planteras så länge det går att gräva i marken.
 • Ska du plantera häck? Gör det då när den gått i vila.

Enklaste sättet att se om häcken gått i vila är att röra lätt vid den och om bladen då lossnar från genarna är kusten klar. Barrväxter och städsegröna buskar,så som rhododendron planteras med fördel på hösten. De går även plantera på våren. Det viktigatse är att jorden fortfarande är varm så att rotsystemet hinner utvecklas. NR Plantera HöStanemon

Är höstanemon giftig?

Höstanemoner finns i många variatner som alla är fantastiska perenner som blommar från augusti till oktober. Dess rosa eller vita blommor med gyllengul mitt är väldigt vackra och vissa sorter kan bli upp till 120 cm höga. Växtens stora handflikade blad ger den en vacker buskig form som ser imponerande ut i trädgården. NR Plantera HöStanemon För att trivas behöver höstanemonen en näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord som är sandblandad. Den trivs bäst på en ljus växtplats med vandrande skugga eller halvskugga, och är känslig för torka och vinterfukt. Det är därför viktigt att undvika tunga lerjordar och att täcka växten med gran eller löv under vintern. NR Plantera HöStanemon Men det är också viktigt att notera att höstanemon är giftig för människor och djur om den förtärs, så det är viktigt att vara försiktig med den om du har husdjur eller små barn. Sammanfattningsvis är detta en fantastisk växt som ger färg och skönhet till din trädgård på hösten, och som kan bli en riktig stjärna i trädgårdsdesignen om den planteras på rätt plats och under rätt förhållanden.

Kan man klippa ner höstanemon?

Anvndarvillkor Hjlp Sk | Medlemmar | Kalender | Chat | Album | Forummeddelande (Meddelandet stngs automatiskt om 2 sekunder) Vlkommen som gst ( Logga in | Registrera ) ”> Trdgrdsforumet > Trdgrdsforum > Frkultivering och frkning

table>

” width=”8″ height=”8″> Hstanemon, Frkning mm Alternativ

table>

janaxel 03-11-2009, 13:28 Lnk hit: #1 Medlem Antal inlgg: 4 Medlem sedan: 03-11-2009 Medlem nr: 26 712 Vad gr jag med knlarna till mina Anemone hupehensis (hstanemoner) ? Ta upp o dela eller skall dom bara vara kvar i jorden ? Redigerat av janaxel : 03-11-2009, 13:30

table>

Rosmarin 03-11-2009, 14:55 Lnk hit: #2 Medlem Antal inlgg: 2 099 Medlem sedan: 07-02-2008 Medlem nr: 13 936 Hej Janaxel! Man brukar lta hstanemoner vara kvar i jorden d det r en perenn vxt. Nr blommorna vissnat kan man klippa av blomstnglarna ganska lngt ner. Eller lta ngon blomstngel sitta kvar om man vill att den ska bilda frn. Du kan ocks frka dina anemoner genom delning av rotklumpen. Vet inte vilken zon du bor i, men det brukar vara lmpligt att gra p hsten ett tag innan frosten kommer. De delade plantorna hinner d rota sig innan jorden har blivit fr kall. – Vnliga Hlsningar: Rosmarin Klimat: Bourgogne Min hemsida

G till: Frkultivering och frkning

1 anvndare lser den hr trden just nu (1 gster och 0 anonyma medlemmar) 0 medlem(mar): Visningslge: Standard · ndra till: Linjr+ · ndra till: Trdad Prenumerera p nya svar · Tipsa en vn om den hr trden · Utskriftsversion · Prenumerera p den hr avdelningen

Enkel version Datum och tid: 29-08-2023, 17:34

/td>

/td>

Nyhetsbrev
Missa inga nyheter!
E-postadress

/td>

/td>

Kan man övervintra höstanemon i kruka?

Om krukan är isolerad och du har en bra dränering i botten med tex lecakulor är det mycket möjligt att den kommer klara sig. Det är värt att prova tycker jag! Lycka till!

Kan man plantera höstanemon i juli?

Hej, Du kan absolut plantera höstanemonen nu och det är mycket bättre för den att övervintra i jorden snarare än i en kruka. Att plantera höstblommande växter på våren och vårblommande växter på hösten är ett generellt råd men det går såklart att plantera under hela växtsäsongen. Lycka till!

När vaknar Höstanemonerna?

Växterna jag valde till min plantering är: – BUSKAR & TRÄD Prydnadsapel, Malus Hybrid ‘Gorgeous’, i maj blommar den med en miljon ljusrosa blommor och på hösten erbjuden den otroligt dekorativa miniäpplen, fina att ha i blomsterarrangemang. Blodfläder, ‘Black Lace Eva’, bladverket på denna fläder är otroligt vackert, att den sedan även blommar med rosa fläderblommor (som man kan göra rosa flädersaft på) och att den får svarta bär framåt höstkanten till, ja det gör den till ett självklart val.

 1. Pärlrönn, Detta träd har vita rönnbär som lyser som pärlor i höstmörkret.
 2. Trädet får stå kvar på sin plats då den utgör ett bra skydd mot viltstråket.
 3. Ädelsyren ‘Beauty of Moscow’, dubbla blommor i svagt rosa, kan vara den vackraste syren jag någonsin skådat! Jag flyttade denna syren i april från en inklämd stackars mörk plats i trädgården till nuvarande.

Syrener ska man inte flytta på våren, men jag kunde inte låta bli. Nu ska jag gulla med den ordentligt så att den kommer att trivas i min nya rabatt, där den utgör den ena hörnpelaren och inramningen av grinden. NR Plantera HöStanemon NR Plantera HöStanemon PERENNER FÖR SNITT Julrosor av flera olika sorter. Både enkla och dubbla som hos mig under gynnsamma förhållanden kan börja blomma redan i november och sedan fram till början på maj. Jag har genom åren samlat på mig flera olika och även frösått några. På denna nya plats hoppas jag att de alla får riktigt gynnsamma förhållanden och trivs.

Skuggviolruta Thalictrum Rochebrunianum, Blommar i juli till augusti. Har höga stjälkar med blommor som liksom ”svävar” ovanpå. Känns poetisk och eterisk i sitt uttryck. Sätter guldkant på vilken bukett som helst. Höstanemon Anemone Japonica ‘Pamina’, blommar med rosalila enkla blommor i juli-oktober. Blir ca 80 cm hög och är perfekt för snitt! Läkesilverax Actaea racemosa, blommar i augusti-september med vita blommor på höga ax.

Även frökapslarna är oerhört dekorativa att använda i buketter fick jag tips om från Marie. Fjäderaster Kalimeris Incisa ’Madiva’, blommar med asterliknande små ljuslila blommor i augusti till november. Brer ut sig som tuvor och det tycker jag låter finemang! NR Plantera HöStanemon Spetsmössa MARKTÄCKARE Spetsmössa Tiarella, jag är osäker på vilken sort jag har, då jag haft dem i kruka hela våren och sommaren och nu flyttar ut dem hit i den goa jorden. Sägs blomma maj-juni, men hos mig har de blommat oavbrutet hela sommaren. Skira små söta blommor som känns som designade för älvor. NR Plantera HöStanemon Rosablommande liljekonvalj NR Plantera HöStanemon Ormöga När man anlägger en rabatt ska man inte glömma alla tidigblommande lökar man kan peta ner, jag vill ha blommor redan i januari! Snödroppe Galanthus och fylld snödroppen Galantas ‘Flore Pleno’ är ett måste! Dessutom fyller jag på med lökar av Vit scilla ‘Alba’ och Narcissen ”Thalia’.

Kan man dela höstanemon?

Dela perenner – Så får du snabbt flera plantor! NR Plantera HöStanemon Det är enkelt att föröka perenner genom att dela plantorna. Det finns många fördelar med denna metod:

 • Du får snabbt många plantor av samma sort. Massverkan är oftast mycket snyggare i rabatter än ett plotter av flera olika sorter.
 • Äldre bestånd mår bra av en föryngring. Unga plantor är friskare och blommar rikligare.
 • Samtidigt passar man på att rensa bort besvärliga ogräs, gödsla och jordförbättra i ett svep.
 • Det är ett billigt sätt att få många växter.
 • Särskilda sortegenskaper behålls, som variegerade blad eller en unik blomfärg.

Här är några saker att tänka på vid delning. Och kan du läsa vidare mer ingående om tips för plantering av perenner.

Bästa tillfället att dela är när växten är i vila, på sensommaren/hösten eller våren. På sensommaren/hösten är den stora fördelen att jorden är fuktig och daggen hindrar uttorkning.

NR Plantera HöStanemon Den magnifika strandirisen har börjat gå in i vilstadiet under sensommaren och det är läge att dela plantorna. De lyfts enklast med och delas sedan med en vass,

 • Det är svårare att lyckas om plantan är i full tillväxt. De nya småplantorna har fått rötterna avslitna och får svårt att försörja en stor, ovanjordisk bladmassa.
 • Olika växtslag behöver delas olika ofta. Ett riktmärkte är att perennrabatter behöver föryngras vart tionde år. Men de som växer yvigt, uppåt eller åt sidorna som alunrot, behöver delas vart tredje år för att hålla sig fina och täta. Andra perenner som astilbe och pioner kan stå kvar i årtionden.
 • Förbered den nya platsen. En genomsläpplig jord är idealisk, så att äldre rötter inte ruttnar och att nya kan bryta fram. Jordförbättra på nya stället med kompostjord och lite som är perfekt för perenner.
 • Använd vassa verktyg, som är enklare att jobba med och som ger fina snitt som läker snabbt. Spaden ska ha ett tvärt blad (undvik grävspaden med spetsigt blad).
 • Ofta kan samma rotklump delas i många delar, minst fyra. Det viktiga är att den nya plantan får med sig både rötter och en bit av stam eller skott.
 • Se till att plantera om så snabbt det går och håll rotklumpen fuktig innan du planterat på nytt.

NR Plantera HöStanemon En mellanlandning i vattenhinken vätskar upp rötterna inför nyplanteringen.

 • Vattna de nyplanterade växterna noga. Vattnet ser till att jorden sluter tätt omkring rötterna. Vattna sedan vid torka under det första etableringsåret.
 • Höstplanterade nykomlingar kan behöva vinterskyddas med någon form av täckning av granris eller, Det gäller om vintern blir extremt kall eller när temperaturen pendlar mycket kring nollan och marken ömsom fryser ömsom är blöt och kall.

Generellt sägs att sorter som blommar på våren delas på hösten och sensommarblommande perenner delas på våren. Detta för att inte missa kommande blomning. Men många arter passar bäst att dela under sensommaren/hösten då också förutsättningarna att lyckas är bättre med hög luftfuktighet och fuktig jordmån.

 1. Den största perenngruppen har tunna, så kallade fibrösa rötter.
 2. De är lätta att dela genom att skära rakt igenom rotklumpen.
 3. Delning både vår och höst funkar bra.
 4. Hit hör till exempel,,, och,
 5. Och får kompakta rotkakor med kraftigt rotsystem.
 6. Det krävs rejäl kraft med en vass för att tränga igenom.
 7. Se till att några skottanlag kommer med varje ny rotklump.

Lättast att lyckas sen höst eller tidig vår. NR Plantera HöStanemon blev vips fyra! Hit hör arter som växer i rosettform på korta jordstammar. Nya rosetter kommer varje år intill de äldre. Delas genom att man drar isär rosetterna och klipper av dem från moderstammen med rötter kvar på nya plantan. Hit hör som lämpligast delas på våren, liksom som är enklast att lyckas med efter blomningen.

och får ytliga, tjocka, kraftiga rötter och de nya plantorna måste planteras på samma djup som tidigare. Delas enklast på senhösten med en vass, Se till att friska skottanlag kommer med varje rotbit. Låt snittytan torka upp lite innan omplantering för att hindra röta. På samma vis delas växter med pålrot, som, Bambu delas lämpligast på våren. Bergbambuns, Fargesia, rotsystem växer i en kompakt klumpform. Dela plantor genom att med vass spade gräva itu klumpen rakt igenom. Bambuarter med underjordiska rhizom som sprider sig åt sidan, delas genom att en rotbit med tillhörande 3-4 skott skärs eller klipps av. Till denna grupp hör Phyllostachys, Pleioblastus och Sasa, Foto: Lena Ljungquist Text av: Karin Elmberg, 2020-08-11 Info : Dela perenner – Så får du snabbt flera plantor!

Kan man övervintra anemoner?

Anemoner är underbara snittblommor och vackra att blanda i buketter tillsammans med andra sommarblommor. De har sin blomningstid i juli-augusti och övervintras frostfritt på samma sätt som dahlia rötter.

När dela plantor?

Efter några år på samma växtplats blir många perenner för täta, med minskad blomning som följd. När man delar och planterar om växterna stimuleras tillväxten och man kan se fram emot dubbelt så många blommor. Gräv upp rotklumpen och dela den försiktigt med hjälp av en grep, spade eller kniv,

När så anemoner?

Antal:

Portionsmängd: 10 frö
Såtid: jan-mars/sep-nov
Grotid: 3-12 mån
Blomtid/Skördetid: juni-aug
Årighet: Flerårig

När blommar Höstanemonerna?

Fakta om höstanemon –

Detta är en flerårig växt – perenn- som alltså växer upp på samma växtplats år efter år.Den har ett mycket (allt för, skulle vissa säga) kraftigt växtsätt och där den trivs breder den ut sig rejält.Blommorna är i olika rosa nyanser, beroende på sort, och det finns också vit höstanemon,Höstanemoner blommar sent på sommaren och en bit in på hösten.Om växten planterats soligt blir blomningen mer intensiv.Både bladverk och blommor är mycket dekorativa.Höstanemon passar att plantera tillsammans med andra perenner i en rabatt eller på en helt egen plats.

NR Plantera HöStanemon Sommaren 2019 var höstanemonerna en vacker font mellan grönsaksplanteringen och huset. Här på Berghem växer höstanemonerna i ett skyddat hörn intill fönstret vid mitt arbetsrum och den lilla entrén på framsidan. Växterna ha spridit sig kopiöst och fanns då jag tog över fastigheten också långt ut i gräsmattan och längs övriga väggar.

Rotsystemen är djupa och omfattande och de är inte lätta att bli av med. Eftersom jag vill odla grönsaker på tomten är jag inte så intresserad av höstanemoner överallt. Jag har på våren begränsat deras framfart genom att täcka marken med tidningar, markduk och träflis. Det brukar funka bra för att kväva det mesta, men kan behöva göras på nytt en eller flera gånger om växterna trots allt växer igenom till en början.

Men förhoppningsvis behöver du inte tänka på att begränsa höstanemonerna utan sätter dem på en klok plats redan från början om du tycker de är vackra. De är underbara att njuta av och otroligt fina i somriga buketter. /Sara Bäckmo

Hur länge blommar anemoner?

Odla anemoner – Så lyckas du – Online Store Zetas Garden Finland Anemoner är underbara snittblommor och vackra att blanda i buketter tillsammans med andra sommarblommor. De har sin blomningstid i juli-augusti och övervintras frostfritt på samma sätt som dahlia rötter.

Vad betyder anemon?

Anemon – Fakta & skötselråd om Anemoner Anemon är en ljuvlig blomma. Med sitt enkla och vackra uttryck är anemonen trendig och traditionell på samma gång. Variationen i gör den lätt att tycka om, och den fungerar minst lika bra i en blandad som en enhetlig,

Anemonen är en så skicka ett med anemoner för att kicka igång vårkänslorna. Anemonen går att få tag i under sen vinter när det börjar gå mot vår och ljusare tider. Den är ett säkert vårtecken. Det finns vissa sorter som blommor under andra tidsperioder, ett exempel på det är höstanemonen. Anemonen ingår i ranunkelsläktet och kommer ursprungligen från Medelhavsområdet.

Namnet anemon kommer från grekiskan och betyder vind, vissa påstår att det kommer ifrån att blåser härliga vårvindar när anemonen blommar. En annan möjlig förklaring är att det beror på att minsta lilla vind får den skira anemonen att röra på sig. Anemonen passar perfekt som snittblomma, men kan även planteras som lök.

Hur planterar man om?

Omplantering – så lyckas du Vid plantering i kruka blir växternas näring och vattenreserv begränsad till krukans storlek. För att dina växter inomhus ska må som bäst är det lämpligt att plantera om dem med ny jord och i större kruka efter något år. På så sätt får rötterna mer plats och mer tillgång till näring och syre. NR Plantera HöStanemon

Vattna växten innan du ska plantera om. Den nya krukan bör vara en till två storlekar större än den gamla. För stor kruka och jordvolym kan göra att jorden inte kan torka upp ordentligt, vilket gör att rötterna inte mår bra. Lägg ett 2 cm lager med lecakulor i botten och sedan lite jord på det. Använd en passande jord för växten. Ta växten ur krukan och ta bort en del av den gamla jorden och vissna rötter. Sätt växten i den nya krukan och fyll upp med jord runt om, vattna och fyll eventuellt på med lite mer jord. Vänta tre till fyra veckor efter omplantering innan ny näring tillförs.

Hur planterar man en pion?

Plantering av pioner och pionknölar (pionrötter) – Pioner kan planteras både vår och höst men bästa tiden är på hösten så länge frosten inte har hunnit gå ner i jorden. Anledningen till att pioner bör planteras på hösten är att pionroten då i lugn och ro kan producera sugrötter som den behöver istället för att ägna tid att bladverk och tillväxt.

 • Lite nattfrost före utplantering gör inget eftersom pionknölen ligger skyddat med några centimeter jord och lövtäcke som du gärna ska skydda de grunt planterade pionrötterna (pionknölarna) med på vintern.
 • Använd vad trädgården har att erbjuda (och sedan alltid lämna kvar pionens egna löv).
 • Om du av någon anledning inte hinner får ner den pionrot i jorden innan tjälen kommer kan du övervintra den i kruka.

Lägg lecakulor i botten på krukan och sedan jord på, sätt ner roten, vattna och låt vattnet sjunka undan, lägg på jord så att roten täcks med 3 centimeter jord. Gräv 50 cm djupa och vida bäddar. Plantera pionknölarna (pionrötterna) grunt, knopparna (ögonen) ska ligga endast 3-5 cm under jordytan.

 1. Om du planterar djupare kommer pionen inte att blomma.
 2. Vattna men gödsla inte.
 3. Sätt pionerna med cirka 80 – 100 cm om du ska plantera i grupp.
 4. Öka avståndet om du ska plantera perenner mellan pionerna.
 5. Itoh-pioner planteras på samma sätt som övriga pioner men plantera roten med 45-graders lutning (producerar fler sugrötter då) och placera ögonen något djupare än vid plantering av vanliga pioner.

Respektera plantavstånd om 1 meter – Itoh-pionens storlek kräver det.

Hur tätt plantera en rabatt?

5 saker att tänka på – Vill du komma igång med en perennrabatt så finns det några saker du kan tänka på.

Tänk: Färg & form! Välj en huvudfärg som du gillar och som ger precis det intryck du är ute efter. Välj sen en kompletterande färg som lugnar ner. Lägg till sist till en kontrastfärg som gör det hela lite intressant och motverkar en platt känsla. Tänk även här på att välja perenner som blommar olika tider och därmed avlöser varandra under säsongen. Planera efter växtplatsens förutsättningar Har du till exempel en torr rabatt i soligaste söderläge, eller är det skuggigt, är det lerjord osv. Jobba med nivåer Det är ofta fördelaktigt att sätta växterna i olika nivåer, med höga perenner längst bak och lägre i framkant. Du kan även använda träd och buskar för att skapa en struktur i rabatten och som du kan ha glädje av på vintern när perennerna vissnat ner. Lagom avstånd Plantera dina växter med cirka 30-50 cm mellanrum, beroende på växt. Blir det för tätt eller för glest är det inga problem att flytta runt växterna efter någon säsong (men helst inte under första året). Ojämnt antal När du väljer växter så tänk gärna ojämnt antal. Detta ger ett naturligare intryck. Plantera till exempel 3, 5 eller 7 stäppsalvia bredvid varandra.

Sist men inte minst – glöm inte att jordförbättra innan plantering, gödsla varje säsong och vattna regelbundet!

Kan man övervintra höstanemon i kruka?

Om krukan är isolerad och du har en bra dränering i botten med tex lecakulor är det mycket möjligt att den kommer klara sig. Det är värt att prova tycker jag! Lycka till!