När ska man man plantera hallon? – Hallon kan planteras på både våren och hösten. Planterar du flera olika sorter kan du få hallon från tidig sommar till sen höst. För att få hallonbusken att trivas krävs en solig plats, bra jord och en massa vatten. Här nedan går vi igenom hur du steg för steg planterar hallonbuskar.
Hur ska man plantera hallon?
Hallon passar bra mitt på gräsmattan – Hallon sprider sig med rotskott. Därför kan det vara till fördel plantera hallon i gräsmattan så man kommer åt roskotten med gräsklipparen innan de hinner sprida sig. Det är enklast att plantera hallon i rader, det underlättar både skötseln och skörden. Bildtext Hallonplantor ska inte planteras för tätt. Bild: Juha Leskelä / Yle hallon,bärbuskar,Plantering,trädgårdsodling,Strömsö,Jim Björni,Lena Gillberg Plantera hallonplantor i höjd med jordytan eller någon centimeter lägre än de står i krukan. Ifall plantan har stått i krukan en längre tid kan rötterna ha växt runt i krukan och bildat en s.k.
Bild: Juha Leskelä / Yle hallon,bärbuskar,trädgårdsodling,Plantering,Lena Gillberg,Jim Björni,Strömsö,grävning Avståndet mellan plantorna ska vara minst 50 cm, gärna 70 – 80 cm, om man vill få ut så mycket som möjligt av dem. Har man flera rader är det bra att ha ett radavstånd på ca 1,5 m. Vattna planteringen noggrant.
Hur många Hallonplantor per meter?
Plantorna sätts på 50 cm avstånd i raden. Som exempel blir det drygt 5700 plantor per hektar om du har ett radavstånd på 3,5 meter. Hallonen kräver mycket vatten särskilt tidigt under säsongen då nya skott och si- doskott med blommor ska växa.
När ska man plantera Hösthallon?
När ska man man plantera hallon? – Hallon kan planteras på både våren och hösten. Planterar du flera olika sorter kan du få hallon från tidig sommar till sen höst. För att få hallonbusken att trivas krävs en solig plats, bra jord och en massa vatten. Här nedan går vi igenom hur du steg för steg planterar hallonbuskar.
Vilken jord till Hösthallon?
Skogshallon växer vilt i Sverige i zon I-VI, och ingår i familjen rosväxter. Egentligen är hallon en stenfrukt och inte ett bär, och varje hallon består av många små frukter där varje frukt innehåller ett frö. Hallonblommorna är självfertila och blommar under hela sommaren.
- Sommarhallonets blommor bildas på tvåårsskotten, andra året får den sidoskott som blommar och bildar bär.
- Bärskörden kan avnjutas i mitten av juli och i norr två eller tre veckor senare.
- Du kan enkelt känna att bäret är moget när den lossnar lätt från plantan.
- En varm, vindskyddad och solig plats är idealisk för hallon.
Den trivs i varm och fuktig, något sur jord med ett pH-värde kring 6. Hallon ska inte planteras i närheten av ett vilt hallonbestånd (risk för att få in sjukdomar). Vid plantering, jordförbättra den uppgrävda jorden med Barkmylla eller Rhododendronjord ifall du vet att du har hög kalkhalt i din trädgård.
Hallonplantor ska planteras grunt för att skotten ska må bra, och sättas luftigt, på ett avstånd av 50 cm. Vattna ordentligt första tiden, tills plantorna är etablerade. Såhär gör du för att göra ett traditionellt hallonland. Plantera hallonplantorna i en rak rad från norr till söder. Sätt ett par kraftiga stolpar på vardera sida om kortsidan på raden, samt tunnare stolpar längs med raden, ungefär med 150cm intervall.
Spänn sedan upp en järntråd eller lina mellan störarna, längs med raden. Lagom avstånd mellan raderna är 2-2,5 meter. Hallon kan även odlas i en större kruka på balkong eller altan. Plantera hallonet i Rhododendronjord, och ge plantan växtstöd. Det finns olika sorter av både sommarhallon och hösthallon, och det är värt att plantera olika sorter för att förlänga skördetiden och få en variation av smaker.
- Om bara ihåg att märka upp dem så att du ser vilka som är vilka, eftersom de ska beskäras vid olika tider på året.
- På våren, ungefär när jorden tinat och går att gräva i, ska hallonlandet gödslas med Gödsel för frukt och bär, om du har högt pH-värde i jorden kan du lägga ett lager av Rhododendronjord över gödslet, som en marktäckning.3-4 veckor senare kan du ge dem en andra gödsling.
I juni kan du gödsla hösthallonen en tredje gång med Gödsel för frukt och bär, Efter skörd ungefär i slutet av september, gödsla med Trädgårdsgödsel mognad, för att stärka plantorna inför vintern och få en bra tillväxt följande år. Under torkperioder behöver hallon vattnas lite extra.
- Beskär de gamla skotten på sommarhallon vid marken efter sista skörd.
- Nya skott kan gallras vid behov, att lämna kvar 6-7 stycken på varje planta är lagom.
- Alla skott som ser ut att vara skadade eller angripna av sjukdom ska gallras bort.
- Hösthallon ska beskäras på våren, alla skott skärs ner helt till marken.
Hallon sprider sig lätt, rotskotten ska gallras bort. Det kan enkelt göras med gräsklipparen! Ett sätt att hindra rotskott att komma på avvägar är att sätta Trädgårdskant längs med raderna. När hallonplantorna börjar få minskad skörd, eller vid sjukdomar är det dags att förnya plantorna.
Vad ska man gödsla hallon med?
Näring och gödsel för hallonodling – Liksom övriga bär behöver även hallon näring för att orka producera mycket bär. Gödsla i maj med, Gödsla gärna med hästgödsel i augusti – detta för att stärka rotsystemet och främja knoppbildningen inför nästa säsong.
Kekkilä bärgödsel innehåller alla nödvändiga närings- och spårämnen som behövs för att bär- och fruktväxter ska blomma rikligt och ge en god och aromatisk skörd. Näringsämnena frisätts långsamt vilket ger plantorna tillväxtkraft under lång tid samtidigt som det förbättrar markens mikroorganismfunktion. Kekkiläs bä rgödsel är torrt och enkelt att strö ut.
Hur vet man om det är sommar eller Hösthallon?
Hösthallon Det finns två stora grupper av hallon för trädgården: sommarhallon och hösthallon. Sommarhallonen mognar i juli och augusti, medan hösthallonen mognar från september och framåt. Genom att plantera hösthallon kan du alltså förlänga hallonsäsongen ordentligt! Hösthallon har ett lite annorlunda växtsätt, jämfört med sommarhallonen.
Hösthallonen sätter nämligen frukt på årsskotten, till skillnad från sommarhallonen, som sätter frukt på fjolårsskotten. Detta påverkar beskärningen. På sommarhallonen, klipper man bort skotten som har gett bär när man skördat färdigt. För att få en bra skörd kommande sommar sparar man ca.10 kraftiga nyskott per meter.
Dessa ger hallon kommande sommar. Hösthallonen beskärs ner till botten sent på hösten eller tidigt på våren, eftersom de skott som då växer upp kommer att bära frukt redan samma säsong. Ytterligare en fördel med hösthallon är de inte får angrepp av larver av hallonänger (”hallonmask”). Det läckra hösthallonet ‘Diana’ : Hösthallon
Vilka hallon ska man välja?
Sortguide sommarhallon – De sorter som jag bedömer som mest odlingsvärda är markerade i fetstil. Sorter som är vanliga i trädgårdsbutikerna och brukar vara lätta att få tag på är markerade med ***. Med reservation för eventuella felskrivningar. Några sorter som sticker ut lite extra i listan är det lila hallonet Glencoe Purple, det gula remonterande hallonet Allgold Risarp och ”krukhallonen” Lloyd George, Lucky Berry Raspberry, Ruby Beauty/Raspberry Shortcake och Twotimer Sugana Red/Yellow.
- Algonquin*** – Zon I-IV (V). Beskrivs ofta som härdig, hållbar, taggfri och tålig. Kanske det allra tidigaste hallonet att ge skörd på säsongen, ger skörd tidigt i juli och fortsätter att ge ganska länge, ibland ända till augusti. Sorten är därför vanlig i kommersiella odlingar. Ger sötsyrliga hallon med röda, nästan rödorange färg. En ganska gammal sort från Vancouver i Kanada som släpptes 1972. Algonquin ger skörd på tvåårsskotten, grenarna beskrivs som taggfria av vissa återförsäljare, andra menar att den är nästan taggfri. Blir ca 1-2 m hög enligt vissa återförsäljare, enligt andra är det en ganska kort, kompakt sort. Algonquin får väldigt mycket sidoskott (en enda hallonbuske kan få så många som 30-45 st!) som behöver gallras ganska hårt. Behöver mycket regelbunden vattning (t ex i form av droppbevattning) för att hallonen ska bli stora. Klarar att odlas även på lite tyngre lerjord om den är väldränerad. Sorten är hyfsat motståndskraftig mot hallonskottsjuka och mycket motståndskraftig mot rotröta och stor hallonbladlus enligt Kirsten Jensens rapport Ekologisk odling av hallon 2013:87, Ger stor skörd, en av de bästa sorterna för västra delen av Sverige. Allgold Risarp – Zon I-III. Definieras av vissa som ett sommarhallon, andra menar att det är ett hösthallon, jag tolkar informationen om Allgold Risarp som att det är både och. Gul, mycket produktiv hallonsort som remonterar, vilket innebär att den ger skörd under en längre tid, först på sommaren och sedan på hösten från slutet av augusti. När bären fått en guldgul färg är de mogna. Skördas enklast genom att plantan skakas så att bären lossnar. Trivs på lätt jord, dvs inte tung lerjord. Förädlades fram av Herbert och Ingeborg Arvidsson i byn Risarp, Harplinge.35 års urval av det gula hösthallonet Allgold resulterade i Allgold Risarp, som ger stora, söta bär både sommar och höst. Såvitt jag vet var det bara Herbert och Ingeborg som sålde sorten kommersiellt, den är numera mycket svår att få tag på, en riktig raritet. Anlis – Zon I-VI. En härdig hallonsort som passar extra bra att odla i Norrland. Mer information finns att läsa i tidningen Natur och trädgård 12(1): 16-17. Asker*** – Zon I-V(VI) En pålitlig hallonsort som tål mycket kyla. Ger ganska små röda bär som mognar i juli. Har ett kraftigt, upprätt växtsätt och sätter mycket nya skott. Blir ungefär 1-1,2 m hög. Hyfsat motståndskraftig mot hallonsjuka och ger ganska små goda bär som påminner om vildhallon i smaken, men bären är ganska lösa i fruktköttet. Cascade Delight – Zon I-IV (V). Ger röda, stora lite avlånga koniska hallon med sötsyrlig smak som mognar i juli-september. Har ett rätt kraftigt växtsätt och skickar ut en del rotskott. Blir ca 1-1,5 m hög. Sorten är motståndskraftig mot rotröta och tål att odlas på lite fuktigare jordar. Hallon Cascade Delight. Co wichan /BC 87-14-20 – Zon okänd. Kanadensisk sort framtagen av Pacific Agri-Food Research Centre (PARC) of Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC), Agassiz i British Columbia, Kanada. Sorten är en korsning av Newburgh och Qualicum och selekterades av H.A.
- Daubeny och släpptes runt 2005.
- Hela Cowichans stamtavla hittar du här.
- Sorten beskrivs vara både frisk och produktiv, ger röda koniska lite avlånga bär.
- F27 Canby/ F27 – Zon I-IV.
- Produktiv röd hallonsort med mildare smak av vilda skogshallon.
- Sorten har ett kraftigt växtsätt men sätter få skott, sägs funka bra på sandiga jordar.
- Skotten är kraftiga och sorten skickar ut mycket sidoskott.
- En skotsk sort med ett upprätt växtsätt vilket gör att bären är lätta att komma åt och plocka.
- Hyfsat motståndskraftig mot hallonskottsjuka.
- Sorten är ganska ny på svenska marknaden, den kom i början av 2000 och finns som E-planta.
- Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat.
- Trivs i lerjord och sprider sig med rotskott.
- Hyfsat produktiv för en hemträdgård, ger små bär men de är mycket söta, goda och påminner lite om vildhallon i smaken.
- Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat.
- Haida E*** – Zon I-VI.
- Hyfsat frisk sort som är motståndskraftig mot hallonskottsjuka, dvärgsjuka och bladlöss.
- Ger runda, röda bär med fast fruktkött och syrlig smak.
- Haida är ganska kompaktväxande och behöver sällan bindas upp, väldigt populär sort i norrland.
- Funkar att odla på tung lerjord om den är väldränerad.
- Ger klarröda hallon med hyfsat bra hållbarhet och kraftigt syrlig smak.
- Bären är stora och vackra men det är en törstig sort som ger bäst skörd med droppbevattning.
- Ger låga, men väldigt många skott torra säsonger, men skotten kan bli rejält långa om det blir en blöt vår.
- Enligt vissa källor är Haida en taggfri sort.
- Ger skörd både på sommaren i juni-juli och sensommaren i september-oktober.
- En praktisk sort eftersom den ger skörd både i toppen på ettårsskotten men den ger också tidig skörd nästa år på nedre delen av samma skott.
- Blir ganska hög, 150-200 cm så ge den ordentligt med stöd och utrymme.
- Öp 3-pack Heritage hos Wexthuset Jatsi – Zon okänd.
- En engelsk sort som beskrivs som lättplockad med höga skott.
- Rukhallon – se Ruby Beauy, Summer Lovers Patio Red, Little Sweet Sister, Lloyd George, Lucky Berry Raspberry och Twotimer Sugana Red och Yellow.
- Rusenbergs Hornet – Zon okänd.
- Mycket gammal sort som ger mörkröda, smakrika och goda bär med plattrund form.
- Bären beskrivs som stora, goda och av hög kvalitet.
- Ordet Malahat betyder direktöversatt från de kanadensiska urinnevånarnas språk ”place where one gets bait”.
- Sorten dök upp runt 2000 och säljs bl a i Spanien och Slovenien, jag har inte sett den i Sverige än.
- Malling Exploit – Zon I-IV.
- Engelsk sort som ger stora, kägelformade röda bär som mognar i juli.
- Produktiv sort som gärna vill ha lite lägre ph i jorden.
- Blir ca 125 cm hög.
- Malling Orient – Finns inte mycket att läsa om den här sorten, men den lär ge stora bär.
- Malling Promise – Zon I-IV.
- Mycket lättodlad, tidig och produktiv sort som ger röda bär i juli-augusti.
- Öp 3-pack Malling Promise hos Wexthuset Maria – Zon I-VI.
- Vissa källor beskriver mormorshallon som en taggfri sort.
- Sorten var mycket vanlig i trädgårdsbutikerna i början av 2000-talet, har blivit lite svårare att hitta på senare år.
- Öp Mormorshallon hos Wexthuset Muskoka – Zon I-VI.
- En produktiv och härdig sort som är vanlig i Finland.
- Får många och stadiga skott och ger fasta, små klart mörkröda bär med syrlig smak.
- Norna – Zon I-V En produktiv sort som ger stora, goda röda bär.
- Norna är en korsning mellan Asker och Lloyd George som funkar bra på grusjord enligt Herbert Arvidsson.
- Octavia – Zon okänd.
- Sen sort som har trist färg och svag smak.
- Används ibland som jämförelse-sort inom odlingsförsök av hallon eftersom sorten är frisk och kraftigväxande.
- Ottawa kan få ganska långa, gängliga grenar med mycket taggar som behöver bindas upp.
- Och var inte rädd för att gallra tidigt på säsongen, den ger många sidoskott (ibland så många som 25-35 skott per buske) som behöver hållas efter om du vill slippa svampsjukdomarna.
- Vanligare i norrländska odlingar, söderut finns fler lättskötta sorter att välja bland.
- Ger ljusröda, mellanstora goda hallon med ganska rund form som är goda att äta direkt från busken.
- Bären mosas lätt sönder, perfekt för sylt och saft men svårare att transportera, lagra och frysa.
- Mognar i juli-augusti.
- En av de allra vanligaste sorterna i svenska trädgårdar.
- Säljs av de allra flesta trädgårdsbutiker.
- Sorten var vanligare förr i tiden, kan vara svår att få tag på nuförtiden.
- Splont Explorer – Zon I-III En gammal engelsk sort som togs till Sverige på 1920-talet av trädgårdsmästare Nyberg.
- Sorten ger riktigt stora, goda röda bär.
- En av de sorterna Herbert Arvidsson gärna brukade rekommendera.
- Squamish /BC92-9-15 – Zon okänd.
Enligt Herberts Hallon är sorten samma som F 27, sorten företaget Findus använde i sin industri tidigare. Glen Ample E*** – Zon I-IV. En hyfsat produktiv, taggfri sort från Skottland som ger skörd i juli (och ca tre veckor framåt) på tvåårsskotten. Bären är fasta och fina, röda med god smak, kanske den sötaste av alla Glen-sorter.
Glen Ample är PBR märkt vilket är en förkortning för Plant Breeders Right, det innebär att sorten innehar växtförädlarrätt och är royaltybelagd och därför inte får förökas av vem som helst hur som helst utan det behövs tillstånd av sortägaren. Glen Ample tog den svenska, kommersiella hallonodlingen med storm när den lanserades och är den allra vanligaste sorten som odlas kommersiellt i nordeuropa idag. Hallon Glen Ample. Glencoe Purple – Zon I-IV (V) Riktigt snygg blålila sort från Skottland som är en korsning av svarthallon och det röda hallonet Glen Prosen.Togs fram 1989 av D.L Jennings och R.J McNicol och introducerades av Scottish Crop Research Institute.
Ger normalstora hallon som skiftar från rött till lila när de är mogna. Blir ca 1,2-2 m hög och beskrivs som mycket motståndskraftig mot vissnesjuka. Den tål omväxlande vårväder bra och är taggfri. Eftersom grenarna blir så långa så behöver de verkligen bindas upp eller stöttas. Sprider sig inte lika aggressivt som andra hallonsorter kan göra.
Du kan läsa mer om Glencoe Purple här. Glen Dee / 0447C-5 – Zon okänd. Mycket produktiv, sen sort från Skottland som ger ljusröda bär med lite oregelbunden form. Hallonen har mycket bra hållbarhet, och bibehåller både form och smak. Sorten beskrivs som lättplockad och starkväxande.
Verkar inte ha nått den svenska marknaden än. Glen Fyne – Zon okänd. Produktiv, frisk sort från Skottland som ger klarröda, fasta bär i juni-juli. Smaken beskrivs i överväldigande positiva ordalag, verkar ha vunnit flera smaktester! Blir ca 150 cm hög. Glen Lyon – Zon okänd, men tycks klara ca minus 23 grader (så inte särskilt härdig).
Ny, mycket tidig sort från Skottland som börjar ge skörd redan i juni. Beskrivs som taggfri, mycket produktiv och ger stora, röda, runda hallon med god smak som har bra hållbarhet och funkar lika bra att äta färska som att frysa. Blir ca 1-1,5 m hög som fullvuxen.
Ovanlig sort i Sverige, vanlig i Europa men har visat sig ge bäst skörd i Spanien. Glen Moy – Zon I-II. Tidig sort från Skottland som ger skörd i slutet av juni/början av juli. En högväxande, frisk sort utan taggar som ger röda bär med mycket bra smak. Glen Prosen – Zon I-III. Skotsk sort som ger rejält stora, röda bär med fast fruktkött som lossnar lätt från typ taggfria grenar.
Sorten är ganska kraftigväxande och bli 1-1,5 m hög. Sorten har bra motståndskraft mot gråmögel. Köp Glen Prosen hos Wexthuset Golden Queen E*** – Zon I-IV Gammal sort från 1882 som ger gula hallon och kan bli ganska hög, hela 2-2,5 m långa grenar så ge den ordentligt med plats.
Gul Antwerpen – Osäkert vilken zon sorten klarar, men har odlats framgångsrikt i Skåne. Mycket gammal, produktiv sort som har odlats i över 200 år men som numera är mycket svår att få tag på. Ger gula, medelstora söta hallon. Sorten är omskriven i Handbok i svenska trädgårdsskötseln, som gavs ut 1872 på Erik Lindgrens förlag (författarens eget förlag).
Skjuter upp väldigt mycket sidoskott som behöver hållas efter och gallras (annars blir de tunna och eländiga). Sorten används inte särskilt mycket av kommersiella odlare eftersom bären mognar så sent, nästan samtidigt som riktigt tidiga hösthallon. En del återförsäljare definierar därför Haida som ett hösthallon, men mer tillförlitliga källor är sorten ett sent sommarhallon.
Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Herberts Mormor – se Mormorshallon Heritage – Zon I-V. Ganska svagväxande sort som ger stora ljusröda bär på taggfria grenar.
Ger stora, goda röda bär som sitter fast hårt på sitt skaft. Skotten beskrivs som stadiga och styva. Finsk sort som ännu inte riktigt nått den svenska marknaden. Jenkka – Zon okänd. Bären beskrivs som runda, glansiga och goda med söt smak. Får långa, tunna och ganska böjliga skott.
Finsj sort som ännu inte riktigt nått den svenska marknaden. Jeppo Gulhallon – Zon okänd. Sannolikt mycket härdig. Nygammal sort; ny för att den inte funnits att köpa kommersiellt särskilt länge men gammal för att den odlats i ca 100 år i Jeppo, Österbotten. Gul hallonsort som ger ganska små bär med mildsöt smak.
Hallonen är goda att äta färska, direkt från busken men funkar också fint att frysa och göra sylt och saft på. Sorten beskrivs som både frisk och lättodlad. Julia – Zon okänd, trivs sannolikt bara i södra delarna av Sverige. Ger riktigt stora, vackra bär på ca 5g styck med fast fruktkött som passar fint som garnering på tårtor och bakverk.
Extremt svår att få tag på. Laszka E – Zon I-V. En mycket tidig och produktiv sort som ger röda bär i början av juli. Bären är riktigt stora men lossnar lätt från grenen så det gäller att skörda i tid. Klipp bprt de grenar som gett skörd och gallra på våren bland skotten så att plantan inte blir för tät.
Finns som E-planta, bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Little Sweet Sister /Lowberry Little Sweet Sister /Luhima – Zon I-IV (V). Kompaktväxande krukhallon från schweiziska Lubera som bara blir ca 80 cm hög och 40-60 cm bred.
Egentligen att betrakta som ett hösthallon (räknas enligt SKUD in till hösthallon-gruppen men den säljs både som sommarhallon och som hösthallon i trädgårdsbutikerna), men sorten ger skörd redan i mitten av juli och fortsätter ge långt in på hösten. Sorten ger skörd på årsskotten, namnet är ett registrerat varumärke, ingår i serien Lowberry som även den är ett registrerat varumärke.
Lloyd George – Zon I-III (IV). ”Hallonets Rolls Royce” enligt Herbert Arvidsson. Sorten dök upp 1919, där den hittades i en skog i Cant, England. En mycket tidig, remonterande och lågväxande sort som funkar fint att odla i kruka. Tänk på att om du odlar den i kruka så behöver du se till att krukan har hål i botten och är gjord av ett isolerande material (helst frigolitkruka) eller så får du själv isolera krukan med bubbelplast, trasmattor eller frigolit för att plantan ska ha en chans att överleva.
Ställ gärna krukan på en tjock bit frigolit i skyddat läge. Lucky Berry Raspberry. Trots att just den här plantan dessvärre fått utstå rätt brysk behandling så blev hallonet gott ändå. Lucky Berry Raspberry – Mycket produktiv sort som ger saftiga, röda hallon med sötsyrlig smak. Enligt tillverkare och återförsäljare ger sorten skörd under ovanligt lång tid för att vara hallon, ända från juli till oktober.
Passar bra att odla i kruka eftersom den har ett kompakt växtsätt och bara blir 0,8-1 m hög. Hur pass mycket kyla sorten tål vet jag inte, har kontaktat både tillverkaren och återförsäljare utan att få svar. Hoppas kunna uppdatera med den informationen så småningom. Namnet är ett registrerat varumärke som säljs och marknadsförs av tyska Baumschule Christoph Marken.
Det är en ganska ny sort inom serien Lucky Berry (som kanske tidigare mest är känt för blåbäret Lucky Berry) som dök upp på svenska marknaden våren 2020. Tänk på att om du odlar den i kruka så behöver du se till att krukan har hål i botten och är gjord av ett isolerande material (helst frigolitkruka) eller så får du själv isolera krukan med bubbelplast, trasmattor eller frigolit för att plantan ska ha en chans att överleva.
Ställ gärna krukan på en tjock bit frigolit i skyddat läge. Luhima – se Little Sweet Sister Malahat – Zon okänd men verkar funka fint i British Columbia, Canada. Kanadensisk sort framtagen av Pacific Agri-Food Research Centre (PARC) of Agriculture och Agri-Food Canada (AAFC), Agassiz i British Columbia.
Ger stora, fasta röda hallon. Sorten selekterades av H.A. Daubeny och är resultatet av en korsning av Meeker och BC/SCRI 7853/116. Hela Malahats stamtavla hittar du här. Plantan blir ca 2-2,4 m hög och beskrivs ge skörd före Meeker och passar för maskinell skörd.
Beskrivs ofta som ett mycket gott dessertbär. Skjuter många skott, behöver gallras. Tyvärr är sorten känslig för den stora hallonbladlusen som sprider många tråkiga virus. Systersort till Malling Jewel. Malling Jewel -Zon I-IV. Ger stora, röda och fasta bär i juli-augusti.
Beskrivs som en ovanligt vacker hallonplanta med rödtonade blad och rödbruna skott med vackert lysande röda bär som lär smaka som vildhallon. Sorten är enligt Herberts Hallon en vegetativ avkomling av sorten Asker som togs fram på 1950-talet av Ernst Wiklund. Hallon Maurin Makea. Maurin Makea – Zon I-VI Namnet betyder nåt i stil med Moriska Söta/Ljuva/Härliga på finska. Röd hallonsort som lossnar lätt från skaftet och skjuter ganska mycket skott. Bären är mellanstora, fasta och påminner om vildhallon i smaken.
En spontankorsning mellan odlade och vilda hallon. Goda! Inte så tidig sort men ändå mycket trevlig. Jag är väldigt förtjust i den här sorten! Inte den bästa sorten för en nybörjarodlare med liten villaträdgård men om du har större odlingsytor är den odlingsvärd. Meeker – Zon I-II enligt vissa källor, men enligt Herberts Hallon tål sorten betydligt mer kyla, zon I-IV.
Ger hyfsat stora och ganska söta bär med fast kött som är lätta att plocka. Behöver stöttas upp. Namnet är ett registrerat varumärke. Miranda – En svensk förädling som togs fram på Alnarp på 40-talet, finns idag inte att köpa. Ett fåtal virusinfekterade exemplar finns kvar och har förhoppningsvis nu hunnit bli virusrensade och bevarade av POM (Programmet för Odlad Mångfald).
Mitra – En svensk förädling som togs fram på Alnarp på 40-talet, finns idag inte att köpa. Ett fåtal virusinfekterade exemplar finns kvar och har förhoppningsvis nu hunnit bli virusrensade och bevarade av POM (Programmet för Odlad Mångfald). Mormorshallon /Herberts Mormor – Zon I-VI. Ger runda små röda bär med härlig smak som mognar i slutet av juli/början av augusti.
Tyvärr fungerar den inget vidare att odla kommersiellt eftersom den inte klarar lagring och transport så bra, enda sättet att få njuta av smaken av Mormorshallon är att odla dem själv. Smaken brukar beskrivas som klassisk, eller gammeldags hallon, som hallon smakade förr.
Sorten svarar fint på gödning och ger då ännu fler och ännu större bär så det lönar sig att gödsla. En annan trevlig egenskap är att sorten klarar att odlas på lerjord. Muskoka har taggar, men ganska få. Tyvärr är sorten känslig för den stora hallonbladlusen som sprider många tråkiga virus.
Ottawa – Zon I-V. Ett rött sommarhallon som tyvärr är mottaglig för allt möjligt elände Kan drabbas av både hallonskottsjuka (fast enligt vissa källor är den motståndskraftig mot skottsjuka) och mjöldagg, och att bärens fluga är skålformade gör att de lätt samlar på sig vatten vilket gör att hallonen ofta får gråmögel.
Tyvärr är sorten känslig för den stora hallonbladlusen som sprider många tråkiga virus. Men om den klarar sig ifrån sjukdomar så ger Ottawa ganska stor skörd. Ger mörkt röda hallon med syrlig smak och kort hållbarhet. Bären lossnar lätt från grenen, vilket är bra när den skördas med hjälp av maskin, mindre bra om du vill plocka för hand.
En tidig sort, nästan lite för tidig för ”Sorten blommar så tidigt, att de första blommarna ofta sönderpollineras av bin som blir alldeles för ivriga över dessa första hallonblommorna för säsongen. Det gör att de första bären ofta blir ”smulbär”, som lätt går sönder.” enligt Kirsten Jensens rapport Ekologisk odling av hallon 2013:87 på sid 16.
Köp 3-pack Ottawa hos Wexthuset Ottoson Preusen – Zon I-V. Ger stora, söta röda bär som håller formen bra och släpper lätt från grenen. Tål att odlas i lättlera, svår att få tag på numera efter Herbert Arvidssons bortgång. Preussen E*** – Zon I-V. Tysk sort från 1919 som ofta beskrivs som idealisk för hemträdgården eftersom den är lättodlad, inte sätter så många rotskott och är nästan taggfri.
Tyvärr är sorten känslig för den stora hallonbladlusen som sprider många tråkiga virus så det lönar sig att köpa den som E-planta. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat.
Öp Preussen hos Wexthuset Risarp Dessert – Zon I – IV. Lite förvirrande uppgifter kring sortens ursprung Kallades ett tag för Risarps Veten, men ändrade senare namn till Risarp Dessert enligt Herberts Hallon, men enligt Kirsten Jensens Rapport 2013:87 s 19 är Veten och Risarp Dessert nästan en och samma, ”Risarp är en svenskselekterat klon av veten, med sötare bär.” Togs fram 1977 och är resultatet av en korsning av Veten och Preussen enligt Herberts Hallon.
Risarp Dessert påminner mycket om sorten Veten men är mycket godare och friskare med mer stabila skott. Beskrivs som en extremt produktiv sort som ger massvis av vackert djupröda, stora, mycket goda och hållbara bär (smaken sägs vara väldigt lik Schönemann).
Hallonen är goda att äta direkt från busken men passar också fint till sylt och saft. Plantan mår bäst odlad på lätt jord (dvs undvik tung lerjord) och gillar inte konstgödsel enligt Herbert Arvidsson. Blir ca 120 cm hög och är fortfarande hyfsat lätt att få tag på, flera av de stora trädgårdskedjorna säljer den fortfarande.
Ruby Beauty /NR7/Raspberry Shortcake / Brazelberry Raspberry Shortcake – Zon I-IV (kanske tillochmed zon V enligt vissa återförsäljare). Ny sort som släpptes kommersiellt 2019. Kallas ibland för terrasshallon eftersom det är en kompaktväxande, taggfri sort som blir ca 0,9-1 m hög och därför passar bra att odla i kruka.
Tänk på att om du odlar den i kruka så behöver du se till att krukan har hål i botten och är gjord av ett isolerande material (helst frigolitkruka) eller så får du själv isolera krukan med bubbelplast, trasmattor eller frigolit för att plantan ska ha en chans att överleva. Ställ gärna krukan på en tjock bit frigolit i skyddat läge.En mycket produktiv sort med bulligt, fylligt växtsätt som inte behöver bindas upp och ger mängder med söta, röda bär juli – september.
Klipp bort de grenar som gett skörd och gallra sedan bland skotten på våren. Gödsla på våren. Enligt tillverkaren föredrar plantan jord med ett ph-värde mellan 6,5 och 7,5. Namnet är ett registrerat varumärke och ingår i serien Brazelberry som marknadsförs hårt i USA.
Sorten har olika namn beroende på var i världen den marknadsförs men det är egentligen en och samma sort. I USA och Canada marknadsförs NR7 som Raspberry Shortcake och i Storbrittanien och Europa marknadsförs den som Ruby Beauty, båda namnen är registrerade varumärken. Sorten ägs av Pacific Berries LLC och togs fram i ett gemensamt förädlingsprogram av The New Zealand Institute for Plant & Food Research Limited (PFR) och Northwest Plant Company (NWP).
NR7 är resultatet av en korsning av bl a sorterna Willamette och HR101. Schönemann – Zon I-IV En korsning av Lloyd George och Preussen som togs fram i Stuttgardt på 1950-talet. En produktiv sort som ger vackra, stora goda röda bär på stabila skott. Trivs på lätt jord, dvs inte tung lerjord.
Kanadensisk sort som ger stora röda bär med bra smak, hyfsat produktiv men verkar tyvärr vara mottaglig för en himla massa sjukdomar, både virus och svamp. Stiora – Zon I-IV. Norsk röd hallonsort med lätt taggiga grenar som ger stora, fasta bär med bra hållbarhet.
Beskrivs som produktiv och svagväxande, men skjuter ganska många skott. Har provodlats ett tag i västra delen av Sverige och på Åland. Det verkar som om barken på Stiora inte spricker så lätt, vilket sannolikt innebär att den inte är särskilt mottaglig för varken hallonskottsjuka eller hallonbarkgallmygga.
Eftersom den kan drabbas av rotröta så är det klokt att enbart köpa E-planta. Finns så vitt jag vet ännnu inte på den svenska marknaden. Hallon Stiora. Stor Gul – En mutation av den röda hallonsorten Risarp Dessert som får stora, gula hallon. Sugana – se Twotimer Sugana Summer Lovers Patio Red – Zon okänd, ny sort på svenska marknaden 2021. Ett kompaktväxande krukhallon utan taggar som bara blir ca 60 cm-80 högt och ger skörd i juli till september på ettårsskotten. Ger mörkröda, saftiga bär. (Kanske samma sort som Summer Lovers Early?) Superlative – Zon okänd, men har historiskt odlats i södra delen av Sverige. Mycket gammal sort som togs fram 1881 av trädgårdsmästaren Merryfield på Waldershane Park. Produktiv sort som ger rejäla, ovanligt stora röda bär med god smak. Ett bär är ca 2 cm i diameter och 2, 5 cm i höjd. Buskens blad beskrivs som krusiga med invikta kanter, och skotten som långa och raka i behov av stöd med taggar upp till 30 cm på grenen. Herbert Arvidsson hittade plantor i närheten av Sofieros Slottsträdgård i Helsingborg, osäkert om sorten fortfarande säljs kommersiellt efter hans bortgång. Tibethallon – Zon I-IV. Kallas också för Spökbjörnbär, dess vetenskapliga namn på latin är Rubus thibetanus ’Silver Fern’ vilket ganska väl beskriver växtens utseende: den får silvergröna blad med ljusa grenar som till formen påminner mycket om klassiska ormbunkar. Blir ca 1, 5 m hög och får svarta, ätbara bär (som mer liknar björnbär än hallon om du frågar mig). Hur bären smakar vete sjutton, men jag har ännu inte hittat någon återförsäljare som beskriver dem som jätegoda så sannolikt är de väl ätbara, men inte delikata Egentligen är den inte ett sommarhallon men ibland dyker den upp i plantskolornas hallonsortiment så därför vill jag ändå inkludera den här i sortguiden. Tulameen*** – Zon ??? Olika återförsäljare anger väldigt olika härdighet på den här sorten Enligt vissa lämpar sig sorten för zon II, enligt andra klarar den zon IV eller zon VI. Kanadensisk sort som enligt Bärfrämjandets hemsida inte verkar trivas så bra i svenskt klimat: ”Den kommer från Kanada där vinterkylan är stabil. Här börjar skotten ofta vegetera för tidigt och klarar sedan inte av våra ibland skarpa köldknäppar på vårvintern.” Vanlig i kommersiella odlingar, men då odlas den oftast i tunnel, inte på friland. Höjd ca 1,8 m, plantans sidoskott beskrivs som långa. Ger stora, avlånga röda bär med god smak som mognar i juli. Riktigt vackra, rejäla bär som är jättefina som dekoration på tårtor och bakverk. Bärens funkar fint att frysa in eftersom de håller formen bra och hallonens glans och färg finns kvar. Twotimer Sugana /Twotimer Sugana Red /Sugana*** – Zon I-IV. Ny röd hallonsort som beskrivs som rikbärande eftersom den ger på både ettårs-skott och tvåårsskott. Bären beskrivs som stora och söta, och plantan lär fungera fint att odla i kruka. Bären går bra att frysa, sylta och safta men är också goda att ätas färska direkt från busken. Räknas enligt SKUD in till hösthallon-gruppen men den säljs både som sommarhallon och som hösthallon i trädgårdsbutikerna. Twotimer Sugana Yellow – Zon I-IV. Ny gul hallonsort som beskrivs som rikbärande eftersom den ger på både ettårs-skott och tvåårsskott. Bären beskrivs som stora och söta, och plantan lär fungera fint att odla i kruka. Bären går bra att frysa, sylta och safta men är också goda att ätas färska direkt från busken. Räknas enligt SKUD in till hösthallon-gruppen men den säljs både som sommarhallon och som hösthallon i trädgårdsbutikerna. Valentina – Zon okänd. Starkväxande, frisk sort som ger vackra orange-aprikosfärgade stora bär från juli och framåt. Smaken beskrivs som söt, god och aromatisk. Plantan behöver bindas upp. (OBS! Det finns även ett åkerbär med samma namn). Varnes – Zon I-II (III) Norsk sort som ännu inte nått svenska marknaden. Ger aprikosfärgade, varmguldiga bär med fin storlek men med dålig hållbarhet eftersom fruktköttet är mjukt. Bäst att ätas färsk, inte så kul att använda i köket eftersom sylt på Varnes blir grå. Ganska svagväxande sort med taggiga skott. Eftersom sorten ibland kan drabbas av rotröta så är det klokt att enbart använda sig av E-planta. Veten E*** – Zon I-IV En röd, sort som hängt med länge. Veten är resultatet av en korsning av hallonsorterna Lloyd George och Asker, togs fram 1964 i Kise, Norge. Ger stora, syrliga, kägelformade bär som är lätta att plocka och passar bra till sylt och saft men är inte så goda att äta direkt från busken. Bären går bra att lagra. Sätter många skott och ger helt ok skörd, hallonen börjar mogna i slutet av juli. Veten beskrivs av vissa källor som taggfri, av andra källor som nästan helt utan taggar eller med få taggar. Tyvärr är sorten känslig för den stora hallonbladlusen som sprider många tråkiga virus, därför lönar det sig att köpa den som som E-planta. Bokstaven E efter namnet står för Elitplanta/ E-planta och är en kvalitetsmärkning som innebär att det är en svenskodlad, frisk sort som är anpassad för svenskt klimat. Yertz/Yerts/Gert – Härdig sort som klarar zon VI. Ovanligt rödbladigt hallon från Bjursås, Falun. Endast en ynka (svag) källa nämner den här hallonsorten vid namn, vet du mer om den? Finns den verkligen på riktigt? Kontakta mig gärna och berätta. 🙂 Älandsbro Asker/ Asker Älandsbro (dyker ibland upp som felstavat med Å istället för Ä) – Zon III-VII. Väääldigt köldtålig sort som rekommenderas för knepiga odlingslägen och norra Sverige. Klarar lerjord och ger goda, röda bär som är ganska små, även om plantorna droppbevattnas. Skjuter inte så jättemånga skott enligt sydliga källor, men i norrland verkar den skjuta väldigt många skott som behöver gallras. Ger sämre skörd i södra Sverige, lite bättre skörd i mellersta delen av landet och mycket bra skörd i norra Sverige. Herbert Arvidssons växtmaterial av sorten kom från Luleå där den ska ha klarat 42 minusgrader. Tyvärr är sorten lite känslig för den stora hallonbladlusen som sprider många tråkiga virus, kan också få viss hallonskottsjuka. Enligt Kirsten Jensens Rapport 2013:87 sid 17 så har ”sorten //närmast kultstatus i Norge, och många norrmän är faktiskt villiga att betala extra för bären.”. Smaken beskrivs som mycket god men bären har dålig hållbarhet och ska helst ätas upp så fort som möjligt.
Lätt övermogna Golden Queen.
Boken Hallon av Ingar Nilsson rekommenderas varmt om du vill lära dig mer om hallonets historia och användning. Det står inte så mycket om enskilda sorter.
Hur långt ner klipper man Hösthallon?
Toppa kraftigväxande skott tidigt på våren, de bör inte vara högre än 1,80 m. Hösthallon: Skär ner samtliga skott till marknivå direkt efter skörd sent på hösten. De skott som växer upp nästa vår ger skörd på ettårsskotten samma sommar.
Kan man sätta hallon i pallkrage?
Sätt en rad hallon i gräsmattan – Gräv gärna en rad för hallonen i gräsmattan eller sätt dem i en pallkrage, annars sprider de sig. Blanda ut jorden med kompost eller planteringsjord av bra kvalité. – Hallon vill ha en lätt sur jord, alltså lite lägre pH-värde, så om du till exempel har högt pH-värde (t.ex lerjordar) så kan man blanda i lite barkmull eller täckbark i planteringsjorden.
Hur långt ska det vara mellan Hallonplantor?
Välj växtplats för hallon – Hallon är det säkrast att odla en bit från övriga kökslandet eftersom de sprider sig med rotskott, om än inte så långt från moderplantan. Välj en solig plats med väldränerad jord, gärna med något lägre pH-värde precis som rhododendron. Sätt plantorna med cirka 30-50 cm mellanrum och sätt gärna upp en stödställning eller buskstöd som de kan luta mot.
Hur sköter man Hösthallon?
Mot slutet av hallonskörden kan du i stället ta bort alla skördade skott och tunna ut de unga skotten till ca tolv till femton skott per löpmeter hallon. Om mikroklimatet på växtplatsen är fuktigt, satsa hellre på ett färre antal (ner till mellan åtta och tio skott per löpmeter).
Ju mer växterna kan torka ut efter nederbörd, desto mindre intensiva blir angreppen, eftersom svampen som orsakar sjukdomen trivs i fukt. I allmänhet löper sommarhallon störst risk att angripas av hallonskottsjuka. Om det händer kan det vara nödvändigt att ta bort angripna (det vill säga döende) skott innan skörden.
Därför kan det vara bättre att plantera hösthallonsorter, som mognar från mitten av augusti och framåt. De är inte bara garanterat fria från larver, utan är också mycket lättare att beskära. I november när löven har fallit bort klipper du helt enkelt bort hela busken och alla skott direkt ovanför marken.
För hösthallon räcker det dessutom med ett enklare buskstöd, eftersom hösthallonens skott inte blir lika långa som sommarhallonens. Tips: När du beskär hallonskott, och andra sorters fruktträd eller -buskar kan du undvika att föra över sjukdomsframkallande organismer som virus eller svampsporer genom att desinfektera klippverktygen innan du förflyttar dig mellan två buskar eller träd.
Detta gör du lättast genom att sänka ner verktygens blad helt och hållet i desinficeringsmedel.
Måste man binda upp hallon?
Har du eller kommer du inom kort få härligt ståtliga hallonbuskar behöver du förbereda med nodvändigt stöd. Så här binder du upp hallonbuskarna på bästa sätt. De små röda bären – finns det något bättre? Så här tar du hand om trädgårdens kanske smarrigaste bärbuske.
Läs också: Drömtårtan! Halloncheesecake med kola och havrebotten De flesta hallonsorter måste bindas upp, och är du osäker när du ska plantera en liten buske är det bäst att du frågar i affären ungefär hur hög busken kommer bli. Det är ingen slump att de flesta trädgårdar har hallonbuskar på rad. Detta för att underlätta bindningen av buskar.
Sätt helt enkelt ner två stolpar, förslagsvis av trä, på vardera sida om busken, eller buskraden.
Vad händer om man inte beskär hallon?
Man behöver inte bli rädd för beskärning av hallonbuskarna – man vill bara inte klippa bort de skotten som ska ge skörd under året. Skulle du glömma bort vad som är vad, är grundregeln att alla skott som har gett skörd ska klippas bort och det kan man egentligen göra direkt efter. Det är inte heller så värst svårt att se vad som är döda skott eller var det har suttit bär.
Hur ofta ska man vattna hallon?
Hallon gillar djup och sällan vattning. Du bör dränka dem i en liter vatten varje gång, särskilt när de planteras i krukor.
Kan man gödsla hallon med hönsgödsel?
Rubus (Hallon) ’Mormorshallon’ CAC Är en gammal beprövad sort som smakar precis så gott som det gjorde förr. Ni vet när man plockade vilda hallon när man var barn? Mycket mycket söta och välsmakande. Hallon trivs i en lätt lerhaltig jord och vi på Zetas tycker att vi lyckas allra bäst med krukodlade plantor.
- Hallon är ganska krävande på näring, därför är det är en fördel att blanda i både stallgödsel och kompost i planteringsgropen.
- Planteringsavståndet bör vara två meter och de behöver stöd i form av pinnar och snören.
- Om du vill skämma bort dina hallon lite extra kan du räfsa upp halvförmultnande barr från en granskog och tillföra i jorden.
Barren tillför mykhorziasvampen som befrämjar näringsupptaget för rötterna och förhindrar uttorkning. Krukstorlek ca.2 liter. Beskär de skott som burit bär på hösten och låt de nya skotten bära ny skörd nästa år. Vill du odla hallon i kruka går det också bra.
Hur djupa rötter har hallon?
Växtia » Hallon > > > Hallon Hallon, Rubus idaeus, växer vilt över nästan hela Sverige, ofta på öppen, stenig och kväverik mark t ex skogshyggen. Det är en halvbuske vars skott utvecklas från knoppar på rotsystemet. Rötterna är fleråriga men skotten lever endast två år. Vanligtvis odlar vi sorter som ger bär på tvåårsskotten men numer säljs även sorter som ger skörd på ettårsskotten. De flesta trädgårdshallon är röda men det finns också sorter med gula bär och samma goda hallonsmak. Hallon är ett verkligt delikatessbär som inte bör saknas i någon trädgård! Sommarhallon, hösthallon Sommarhallon är de ”vanliga” hallonsorter som odlats länge i våra trädgårdar. De ger skörd under juli. Bären kommer på tvåårsskotten som dör efter skörd och då ska skäras ned. Under sommaren har nya skott vuxit upp som i sin tur ger bär nästa år. Nyare är de s k hösthallonen. De blommar och får bär på ettårsskotten som efter skörd vanligtvis skärs ned helt. Bären mognar i september–oktober och drabbas sällan av hallonmask. I vårt klimat hinner ibland inte alla bär mogna fram. Växtplats och jord Hallon ska växa på en solig plats. Plantorna utvecklas bäst på en lucker och fukthållande men väldränerad jord. Styv lera är inte gynnsamt och bör jordförbättras med något mullrikt material t ex kompost, välförmultnad kogödsel eller barkmull. Jordens pH-värde ska ligga på 5,5-6,5 dvs något under neutralt. I en alltför kalkrik jord drabbas hallonplantorna ofta av järn- och manganbrist vilket visar sig som gulaktiga blad med gröna nerver. För att sänka pH-värdet kan man blanda in en tredjedel rododendronjord eller grov naturell torv. Om man vill plantera hallon efter hallon bör man byta jorden eller förbättra den med minst 50 % kompost. Odla gärna tagetes som gröngödsling en säsong innan återplantering sker. Den har en sanerande effekt på jorden genom att motverka s k jordtrötthet, orsakad av bl a nematoder. Plantering Hallon säljs både som barrots- och krukodlade plantor, men vi rekommenderar alltid krukodlade som ger den bästa kvaliteten. Krukodlade plantor kan planteras hela växtsäsongen. Plantan ska sättas på samma nivå som den står i krukan. Snåla inte på planteringsavståndet! Det är viktigt att hallonbeståndet är glest, luftigt och kan skötas ordentligt med uppbindning och beskärning. Olika sorter kan fordra olika rad- och plantavstånd, men 1,5 m mellan raderna och 0,5 m mellan plantorna är ofta lagom. För riktigt kraftigväxande sorter t ex ’Mormorshallon’ bör radavståndet ökas till 3 m och plantavståndet till 1–1,5 m. Hallon sprider sig med rotskott, men benägenheten för skottbildning varierar mellan sorterna. Ett sätt att begränsa rotskotten är att använda svart markduk (inte svart plast) som rotbarriär. Duken läggs ut i samband med plantering. Gödsling Grundgödsla vid plantering med 5 kg välbrunnen stallgödsel (ko eller häst) per m2. Om du använder kogödsel på säck är det lagom med 1 säck (50 l) per m2. Tillför även 1–2 nävar benmjöl per planta. Gödseln ska myllas ner ytligt i jorden. Gödsla sedan varje vår med en tredjedels säck kogödsel per planta, alternativt använd kompost och 0,5 dl Blåkorn per m2. Träaska innehåller flera nyttiga mineraler men har också en pH-höjande effekt och ska därför användas med måtta, högst 1 näve aska per planta och år. Av samma anledning ska man vara försiktig med gödselmedel baserade på algmjöl (Algomin). Två vanliga skadegörare på hallon Hallonänger är en brun ca 4 mm lång skalbagge. Den äter av blomknopparna och lägger sedan ägg i de utslagna blommorna. Av ägget blir en gulvit larv (”hallonmask”) som lever inuti hallonet. Larverna övervintrar under löv och växtrester på marken. Åtgärder: Leta efter skalbaggar när blomknopparna börjar utvecklas. Gå ut tidigt på morgonen och skaka grenarna över en skål med vatten och lite diskmedel. Hallonskottsjuka orsakas av svampar vilka angriper skotten. Sjukdomen syns på sommaren som avlånga, brunvioletta fläckar runt knopparna nedtill på årsskotten. På hösten blir de silvriga och barken spricker upp. Knopparna dör eller försvagas och ger sämre skott. Svampen kan växa in i sår som uppstår t ex vid frost eller insektsangrepp. Regnigt, fuktigt väder och täta bestånd gynnar spridning av svampen. Åtgärder: Utgå från motståndskraftiga sorter. Använd stora rad- och plantavstånd. Beskär och gallra noggrant, håll efter ogräs. I en starkt angripen odling bör samtliga skott skäras ner och stubbarna täckas med jord. En skördesäsong uteblir men smittan kan inte föras över till de nya skotten. Hösthallon som skärs ner varje år angrips sällan. Förnya hallonodlingen Med åren angrips hallon ofta av virus och därför behöver man förnya sin odling med jämna mellanrum, ca vart 10–20 år. Att ta emot plantor från en gammal odling eller föröka från ett eget, äldre bestånd är tveksamt pga virusrisken. Köp alltid nya och helst certifierade, s k E-plantor, så har du ett friskt utgångsmaterial. Vattning Hallon har ett grunt rotsystem och jämn fuktighet är mycket viktigt för att få en bra skörd och fina bär. Vattna därför alltid plantorna under torra perioder. Särskilt viktigt är det i juli när karten sväller. Punktvattna med slang, kanna eller droppbevattning på jorden, undvik spridare som blöter ner blad, blommor och bär och dessutom lätt hamnar där det inte gör någon nytta. Uppbindning De flesta hallonsorter behöver stöd. Gör en stadig konstruktion i samband med plantering eller allra senast året därpå. Sätt t ex T-formade stöd i varje ände av raden och spänn metalltrådar emellan, helst på två höjder: 0,7 respektive 1,5 m över marken. ”Stäng in” alla skotten mellan trådarna. Hösthallon har styva kraftiga skott och brukar klara sig utan uppbindning. Beskärning Sommarhallon: Tag bort de skott som gett bär (tvåårsskotten) direkt efter skörd. Tag bort svaga skott och gallra de nya skotten som vuxit upp under sommaren, spara 8–12 kraftiga skott per löpmeter. Toppa kraftigväxande skott tidigt på våren, de bör inte vara högre än 1,80 m. Hösthallon: Skär ner samtliga skott till marknivå direkt efter skörd sent på hösten. De skott som växer upp nästa vår ger skörd på ettårsskotten samma sommar. Denna metod rekommenderas eftersom det minskar risken för hallonskottsjuka. Hösthallon kan ge en viss skörd på tvåårsskott. Dessa bär mognar något tidigare (juli) än bären på årsskotten (sept–okt) vilket ger en mer utdragen skörd. Spara i så fall några kraftiga årsskott som får övervintra. : Växtia » Hallon
Hur brett behöver ett Hallonland vara?
Plantera hallon i rad – Placera ut hallonplantorna med cirka 50 centimeters avstånd. Foto: Christina Uhlin Hallon planteras ofta i rader, då blir det lättare att sköta skotten och solen kommer åt bären bättre. Ett hallonland planterat så blir som en trevlig liten häck i trädgården som kan omgärda ditt grönsaksland eller fungera som en avdelare någonstans. Gräv så stora hål att plantorna hamnar på ungefär samma höjd som de stått i krukorna. Foto: Christina Uhlin Det normala är att räkna cirka en halvmeter mellan plantorna och att bädden är cirka 70 cm bred. Det går att sätta plantorna lite omlott och då minska mellanrummet.
Hur sköter man Hösthallon?
Mot slutet av hallonskörden kan du i stället ta bort alla skördade skott och tunna ut de unga skotten till ca tolv till femton skott per löpmeter hallon. Om mikroklimatet på växtplatsen är fuktigt, satsa hellre på ett färre antal (ner till mellan åtta och tio skott per löpmeter).
- Ju mer växterna kan torka ut efter nederbörd, desto mindre intensiva blir angreppen, eftersom svampen som orsakar sjukdomen trivs i fukt.
- I allmänhet löper sommarhallon störst risk att angripas av hallonskottsjuka.
- Om det händer kan det vara nödvändigt att ta bort angripna (det vill säga döende) skott innan skörden.
Därför kan det vara bättre att plantera hösthallonsorter, som mognar från mitten av augusti och framåt. De är inte bara garanterat fria från larver, utan är också mycket lättare att beskära. I november när löven har fallit bort klipper du helt enkelt bort hela busken och alla skott direkt ovanför marken.
- För hösthallon räcker det dessutom med ett enklare buskstöd, eftersom hösthallonens skott inte blir lika långa som sommarhallonens.
- Tips: När du beskär hallonskott, och andra sorters fruktträd eller -buskar kan du undvika att föra över sjukdomsframkallande organismer som virus eller svampsporer genom att desinfektera klippverktygen innan du förflyttar dig mellan två buskar eller träd.
Detta gör du lättast genom att sänka ner verktygens blad helt och hållet i desinficeringsmedel.
Hur man planterar?
Omplantering – så lyckas du Vid plantering i kruka blir växternas näring och vattenreserv begränsad till krukans storlek. För att dina växter inomhus ska må som bäst är det lämpligt att plantera om dem med ny jord och i större kruka efter något år. På så sätt får rötterna mer plats och mer tillgång till näring och syre.
Vattna växten innan du ska plantera om. Den nya krukan bör vara en till två storlekar större än den gamla. För stor kruka och jordvolym kan göra att jorden inte kan torka upp ordentligt, vilket gör att rötterna inte mår bra. Lägg ett 2 cm lager med lecakulor i botten och sedan lite jord på det. Använd en passande jord för växten. Ta växten ur krukan och ta bort en del av den gamla jorden och vissna rötter. Sätt växten i den nya krukan och fyll upp med jord runt om, vattna och fyll eventuellt på med lite mer jord. Vänta tre till fyra veckor efter omplantering innan ny näring tillförs.
Hur ser man skillnad på Sommarhallon och Hösthallon?
HALLON – Smaken är förstås hallonens allra största tillgång. Harry Martinsson beskrev den målande som ”ett solmättat ögonblick”. Lyckosamt nog är hallon är också supernyttiga. Så det är bara att njuta! HÄRLIGT LÅNG SÄSONG Tack vare nya sorter och utvecklad odlingsteknik har vi numera svenskodlade hallon från juni till oktober. Sorterna skiljer sig åt en del när det gäller färg, form, storlek, mognadstid och smak. Generellt kan man säga att sorter av sommarhallon har lite sötare och friskare smak med högre syrahalt än sorter av hösthallon. TIPS OCH TRIX Hantering: Tänk på att hallon inte ska sköljas! De blir mosiga av vattnet, och det finns heller ingen anledning att skölja svenskodlade hallon. Odlingsföretagen och deras plockare följer strikta hygieniska regler för livsmedelshantering.
- Förvaring: Färska hallon mår bäst i kyl, 6-8 grader är perfekt.
- Vid obruten kylförvaring håller bären sig fina i upp till en vecka.
- Infrysning: Hallon är lätta att frysa.
- Lägg bären ett och ett på fat eller plåt och sätt in i frysen.
- När bären är styckfrysta lägger du dem i en burk eller påse och stoppar in i frysen igen.
Sedan är det bara att ta upp precis så mycket som du behöver för stunden. Fryser du bären i klump får du ta upp allt på en gång och bären blir mosiga när de tinar. SUPERNYTTIGT! Högt innehåll av fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter gör alla våra svenskodlade bär till fantastiska livsmedel. Svenska hallonodlare skördar totalt cirka 600 ton hallon per år. Först på säsongen mognar bär som är odlade i ljusa tunnlar av plast. På friland börjar hallonen mogna i mitten av juli. Under sensommar och höst skördas hösthallonen. Det är sorter som sätter bär på årsskotten, till skillnad från sommarsorter som ger bär på fjolårsskott.
Även hösthallon odlas i tunnlar där de mognar lagom till när sommarhallonen tar slut. En extra finess med tunnelodling är att den ger särskilt vackra och hållbara bär. Något som i sin tur innebär att vi kan förse hela Sverige, även mindre orter runt om i landet, med färska hallon av prima kvalitet. Med så kallade långskottsplantor kan vi också odla hallon i hela landet.
Det handlar då om ettårig odling där det tar 90 dagar från plantering till skörd. De långa sommardagarna gör systemet väl lämpat även för norra Sverige. På grund av övervintringsproblem är det svårt att odla hallon som flerårig kultur norr om Mälardalen. Den vanligaste sorten i kommersiell odling är Glen Ample. Andra sorter är till exempel Algonquin, Tulameen och hösthallonet Polka. Glen Ample För drygt 10 år sedan kom det en ny hallonsort från Skottland. Sorten, som var Glen Ample, visade sig vara så bra att hallonodlingen i hela Nordeuropa tog ett rejält steg framåt.
Odlingsarealen har därefter ökat successivt. – Vad är det då som är så bra med Glen Ample? Det är en sort som ger hög skörd och har mycket god smak. Bären är dessutom fasta och fina. Därför håller de kvaliteten ända fram till konsument, även när bären behöver fraktas en bit. Odlingsmässigt är vi glada för de kraftiga, taggfria skotten som visat sig klara vårt klimat en bra bit upp i landet.
De ger rikligt med sidoskott som efterhand får många, runda och vackra bär. Bären är väl exponerade och lättplockade. Tulameen Tulameen har fantastisk smak och stora avlånga vackra bär, men sorten trivs inte så bra i vårt klimat. Den kommer från Kanada där vinterkylan är stabil.
- Här börjar skotten ofta vegetera för tidigt och klarar sedan inte av våra ibland skarpa köldknäppar på vårvintern.
- Algonquin Algonquin är den sort som inleder hallonsäsongen.
- Den är lättodlad och kan odlas över en stor del av landet.
- Bären är vackert lysande och välformade.
- Algonquin har ett ovanligt friskt växtsätt och helt taggfria skott.
Hösthallon Autumn Bliss heter sorten som fick hösthallon att slå igenom i Sverige. Men nu har nästa generation sorter kommit med ännu bättre egenskaper. Just nu är det hösthallonet Polka som håller på att ta över. Polka mognar tidigare än Autumn Bliss och har mycket välformade bär med en härlig arom.